• Window 10 Technical Preview

    Microsoft je le dan po predstavitvi prihajajočega sistema Windows 10 izdal javno dosegljivo preizkusno različico, imenovano Technical Preview. Različica je dosegljiva za vse, ki se pred tem prijavijo v njihov Windows Insider Program, na voljo je kot program, s katerim nadgradimo obstoječo namestitev (od Windows Viste dalje), lahko pa prenesemo tudi datoteko .iso. Pri Microsoftu opozarjajo, da gre za razvojno različico, ki so bo do uradnega izida (ta bo sredi prihodnjega leta) še močno spreminjala. Opozarjajo, da je predogled namenjen le strokovnjakom, oziroma, kot sami pravijo, tisti, ki mislijo, da je BIOS novo ekološko gorivo, se naj preizkusni različici izognejo.

    Objavljeno: 2.10.2014 15:00
  • Video: iPhone 6

    Prišel je novi, večji iPhone, zanj smo pripravili tudi kratek video.

    Objavljeno: 2.10.2014 13:00
  • PayPal in eBay ločena

    Podjetje eBay je napovedalo ločitev oddelka za spletno plačevanje PayPal. Po pritisku delničarjev so odločili, da bo PayPal poslej samosvoje podjetje, ki bo ločeno kotiralo na borzi. Predsednik uprave podjetja eBay, John Donahoe bo svoje mesto predal vodji trženja, Devinu Wenigu, medtem ko bo predsednik novoustanovljenega podjetja PayPal postal Dan Schulman (prej American Express). Akcija, ki bo predvidoma dokončno speljana v drugi polovici leta 2015, je osredotočena na hitrejši razvoj nalinijskega plačevanja PayPal, ki ga je okornejša trgovska družba eBay v preteklosti zgolj zavirala.

    Objavljeno: 2.10.2014 12:00
  • Nov član družine Office

    Microsoft je predstavil novega člana družine Office. Sway je digitalni pripomoček za ustvarjanje elegantnih (spletnih) predstavitev. Omogoča nam, da zgolj z nekaj kliki, kosi besedila ter kakšno sliko ustvarimo dih jemajoče predstavitve, ki jih po potrebi zlahka objavimo tudi na spletu. Sway je sodobna in preprosta različica urejevalnika spletnih strani FrontPage. Uglašeni algoritmi nam iz skopih informacij izdelajo končan produkt, pripravljen na objavo. Skupaj z močjo oblaka Azure poskrbijo, da so vsi gradniki na svojem mestu, ne glede na ciljno napravo, na kateri bo predstavitev odprta. Prilagoditve se zgodijo dinamično, brez vednosti (in znanja) stvaritelja. Sway bo moč uporabljati tako na računalnikih kot tudi na tablicah in pametnih telefonih. Znal bo rokovati z miško in tipkovnico, obenem pa bo prilagojen dotiku. Omogočal bo sodelovalno delo več avtorjev hkrati.

    Objavljeno: 2.10.2014 05:00
  • Prihaja Windows 10!

    Na posebnem dogodku v San Franciscu je Microsoft uradno najavil prihajajočo verzijo najbolj priljubljenega operacijskega sistema na zemeljski obli. Windows 10 bo neposredni naslednik osovražene Osmice. S presenetljivim oštevilčenjem nove različice želijo v Redmondu izpostaviti preskok, ki ga Okna 10 predstavljajo glede na predhodnico. Najbolj celovit Microsoftov operacijski sistem doslej bodo poganjali pametni telefoni, tablice, računalniki in celo igralna konzola Xbox, aplikacije zanj pa bo prodajala ena sama tržnica Windows Store.

    Objavljeno: 1.10.2014 07:00
  • Photoshop za prenosnike Chromebook

    Google je v sodelovanju s podjetjem Adobe predstavil različico priljubljenega programa za obdelavo fotografij Photoshop, ki bo delovala na prenosnikih z operacijskim sistemom Chrome OS. Gre za verzijo, ki deluje neposredno z oblaka, in bo spočetka na voljo le ameriškim študentom z naročnino Creative Cloud. Vedno posodobljen Photoshop za delovanje zahteva stabilno povezanost s spletom. Sparjen je z Googlovo oblačno shrambo Drive, ki uporabniku olajša rokovanje z datotekami. Parček Google in Adobe na spletišču slednjega že pobira prve prijave.

    Objavljeno: 1.10.2014 06:00
  • Telekom bo prodajal Okna

    Telekom Slovenije je z evropsko vejo Microsofta sklenil dogovor, na podlagi katerega bo podalpski telekomunikacijski gigant največjim strankam poslej zagotavljal tudi Microsoftovo programsko opremo. Z dogovorom želijo pri Telekomu utrditi položaj močnega ponudnika na področju informacijske tehnologije ter strankam nuditi celovitejšo storitev, poleg programske opreme zagotavljati še potrebna izobraževanja, trženje licenčnih sporazumov, svetovanje ter podporo s strani certificiranih strokovnjakov. Dogovor velja za podjetja z 250 zaposlenimi in več.

    Objavljeno: 1.10.2014 01:00
  • Družabna navigacija z osebnimi interesnimi točkami

    Vedno boljša družabna navigacija za naprave z mobilnim operacijskim sistemom iOS ali Android, Waze, o kateri v testu programov za usmerjanje pišemo tudi v novi številki Monitorja, je pridobila zmožnost z imenom Places. Gre za izboljšanje informacij o interesnih točkah na začrtani poti. Poleg zemljevidov, policijskih kontrol, prometnih zamaškov in še česa, bodo družabno usmerjeni uporabniki skupnosti poslej prispevali še podatke o obiskanih krajih oziroma posameznih lokacijah. Poleg široke skupnosti zbrane okoli zanimivega izdelka, bodo z novo zmožnostjo posledično bogatejši tudi Googlovi Zemljevidi, Waze namreč že od lani deluje pod okriljem spletnega velikana, ki je med prvimi prepoznal potencial ideje.

    Objavljeno: 30.9.2014 07:00
  • Plačljivi BitTorrent

    Podjetje BitTorrent je predstavilo nov način neposrednega plačevanja vsebin. Plačljiva vrata Paygates so v biti BitTorrentova zaščita DRM. Gre za nadgradnjo paketov Bundles znotraj katerih se prek protokola BitTorrent umetniki obogateno predstavijo oboževalcem. S plačevanjem slednjih, bodisi s kreditno kartico bodisi s PayPalom, se pri BitTorrentu želijo otresti piratskega prizvoka svojih storitev, omogočiti predvsem glasbenikom dodatno možnost zaslužka ter si z desetimi odstotki provizije zagotoviti lasten obstoj. Storitev Paygates je za zdaj še v povojih. Prvi izdelek naprodaj je album pevca skupine Radiohead, Thoma Yorka, ki ga dobimo za slabih pet evrov.

    Objavljeno: 30.9.2014 05:00
  • Na evropskih letalih kmalu dovoljeno telefoniranje

    V EU bo kmalu dovoljena uporaba vseh elektronskih naprav med vsemi fazami poleta. Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je namreč sprejela spremembo pravil, po katerih je dovoljeno uporabljati vso elektroniko (vključno s pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki) v načinu s povezavo.

    Objavljeno: 30.9.2014 05:00
  • Video: iPhone 6 unboxing

    Prvi pogled na iPhone 6 in vse, kar ob njem dobimo.

    Objavljeno: 29.9.2014 11:00
  • iOS 7, stvar preteklosti

    Apple uporabnikom mobilnega operacijskega sistema iOS 8 ne dovoli več zamenjave s prejšnjo različico. Kljub nezadovoljnosti z učinkovitostjo, na nekaterih napravah se ne izkaže najbolje, oziroma ne glede na željo po odvezanem dostopu jailbreak, smo prepuščeni na milost in nemilost muham novorojenčka. Ker je iOS 8 edina različica sistema za naprave, ki jo podpirajo, je po nadgradnji zamenjavo s prejšnjim sistemom nemogoče izvesti. Diktaturo izvaja program iTunes, ki pred nadgradnjo preveri, za kateri tip naprave gre ter sisteme, ki so na voljo zanjo. Še prejšnji teden sta za novejše Applove naprave bila na voljo tako iOS 7.1.2 kot iOS 8, ki sta posledično poskrbela, da so se razočaranci lahko vrnili v prejšnje blagostanje.

    Objavljeno: 29.9.2014 07:00
  • Po nakupe v NSA

    NSA nekaj izmed orodij in tehnologij, ki jih razvija, ponuja tudi na trgu. Natančen obseg zmožnosti NSA je kljub aferi Prism in Snowdnovim razkritjem še vedno le približno znan, a del orodij je mogoče kupiti. Seveda morate biti ameriško podjetje.

    Objavljeno: 29.9.2014 06:00
  • Microsoftov odgovor na Chromecast

    Microsoft je razmeroma neopazno predstavil svojo alternativo Googlovi priročni napravici Chromecast, ki omogoča brezžično predvajanje vsebine zaslonov mobilnih naprav na domačem televizorju. Microsoft Wireless Display Adapter (WDA) je v osnovi brezžični vmesnik, ki ga priključimo na vrata HDMI (pa na vir napajanja prek vmesnika USB), s katerim prenašamo vsebino zaslona prek protokola Miracast.

    Objavljeno: 28.9.2014 01:00
  • Evropa poučuje Google

    Evropska unija se že od leta 2012 prereka z družbo Google kar se tiče ravnanja z osebnimi podatki in glede pravice do zasebnosti uporabnikov spletnih storitev. Po številnih preiskavah, grožnjah s tožbami in poskusi poravnave, so zdaj v EU ubrali drugačno taktiko.

    Objavljeno: 28.9.2014 01:00
  • Srce namesto gesla

    Mlado podjetje Bionym iz Toronta ima morda odgovor, kako za vselej nadomestiti gesla za prijavo v različne naprave in programe, a pri tem ohraniti visoko stopnjo varnosti. Za varno prijavo bo dovolj okoli zapestja nositi zapestnico Nymi, ki pravega uporabnika določi z merjenjem EKG (elektrokardiograma) uporabnikovega srca.

    Objavljeno: 27.9.2014 01:00
  • Dober začetek za BlackBerry Passport

    Podjetje BlackBerry je predstavilo nenavadno oblikovan pametni telefon s fizično tipkovnico, s katerim bodo skušali povrniti vsaj nekaj stare slave. Telefon z imenom Passport ima namreč kvadraten 4,5 palčen zaslon z ločljivostjo kar 1.440 x 1.440 pik (453 pik na palec) in steklom Gorilla Glass 3, pod katerim se nahaja fizična tipkovnica s tipkami občutljivimi na dotik. Posebnost te je, da lahko aktiviramo določene funkcije kar s kretnjami na sami tipkovnici.

    Objavljeno: 27.9.2014 01:00
  • iOS 8.02 in Applova reakcija na upognjene telefone

    Le dan za tem, ko so pri Applu objavili prvi komplet popravkov za operacijski sistem iOS 8.0, s katerim so žal vnesli nove, še resnejše hrošče, so sestavili nov komplet z oznako 8.02. Ta kot kaže končno popravlja napake iz iOS 8.0 in težave v iOS 8.01.

    Objavljeno: 26.9.2014 01:00
  • Shellshock: največja ranljivost doslej

    Strokovnjaki za varnost so kot kaže našli morda celo največjo ranljivost v računalniških sistemih doslej. Ta se nanaša na ukazno vrstico Bash (Bourne-Again Shell), kot sestavni del ogromnega števila sistemov na temelju Linuxa in Unixa, ranljiv pa je tudi Mac OS X.

    Objavljeno: 26.9.2014 01:00
  • Applove težave: upogljivi telefon

    Ob težavah z popravkom iOS 8.01 se Apple ubada tudi z drugimi površnostmi pri svojih izdelkih. Na spletu odmeva napaka v kakovosti izdelave novih telefonov, opazna zlasti pri večjemu iPhonu 6 Plus. Nekateri izmed prvih uporabnikov namreč poročajo, da so med nošnjo telefona v žepu nehote zvili ogrodje ohišja in s tem deformirali telefon. Lewis Hilsenteger iz portala Unbox Therapy je to uspešno repliciral in dokazal, da ima iPhone 6 Plus res težave s trdnostjo ohišja.

    Objavljeno: 25.9.2014 09:00
  • Popravek, ki ga ni več

    O tem, da ima novi iOS 8, operacijski sistem, ki je od prejšnjega tedna na voljo vsem uporabnikom iPhonov in iPadov, nekaj porodnih težav, smo že pisali. Predvidevamo, da se je predvsem težava z iHealth Applu zdela dovolj urgentna, da je že sinoči (po našem času) objavil nadgradnjo/popravek 8.0.1.

    Objavljeno: 25.9.2014 07:00
  • PayPal previdno k bitcoinu

    PayPal začenja sodelovati z BitPayem, CoinBaseom in GoCoinom, ki skrbijo za procesiranje transakcij z bitcoinom. To pomeni, da na PayPalu počasi že lahko pričakujemo podporo za plačevanje z bitcoinom.

    Objavljeno: 25.9.2014 06:00
  • Konec za Samsungove prenosnike v Evropi

    Samsung je naslednji od velikih ponudnikov osebnih računalnikov, ki močno zmanjšuje svojo prisotnost na tem segmentu. V okvir prizadevanj za zmanjševanje stroškov in ohranjanja ciljne željene marže so se tako odločili, da prenehajo s prodajo prenosnikov v Evropi.

    Objavljeno: 25.9.2014 01:00
  • Prenosnik, ki ga lahko natisnemo

    Skupina navdušencev je spravila skupaj dva izmed najbolj priljubljenih konceptov, ki v zadnjem času spodbujajo inovativnost in ustvarjalnost: mini računalnike Raspberry Pi in zmožnost 3D tiska predmetov.

    Objavljeno: 24.9.2014 01:00
  • Microsoft pripravlja Office 2015

    Po pisanju spletnega portala The Verge se pri Microsoftu pripravljajo na javno predstavitev nove različice pisarniškega kompleta Office za računalnike Windows. Ta korak najbrž ni presenečenje ob napovedih, da bo Microsoft še letos prikazal tudi novo različico okolja Windows (delovna oznaka 9). To je del Microsoftove strategije, s katero bodo nove različice na voljo hitreje, kot v preteklosti.

    Objavljeno: 24.9.2014 01:00
  • Nexus 9 prihaja iz HTCja

    Bliža se trenutek, ko bo Google predstavil svojo novo tablico z imenom Nexus 9 (tako navajajo številni viri). Kot kaže, bo tablico proizvajalo podjetje HTC, ki se je že pred časom (začasno) umaknilo iz trga tablic, zdaj pa se nameravajo vrniti prek zavezništva z Googlom.

    Objavljeno: 23.9.2014 01:00
  • iPhone 6 vnovič z rekordnim začetkom prodaje

    Medtem, ko je najnovejši iPhone že pristal v rokah ekipe Monitorja (natančnejše poročilo pričakujte naslednji torek), iz Appla poročajo, da se je začetek prodaje zopet potolkel dosedanje rekorde. Po uradnih podatkih naj bi od začetka prodaje (petek 19.9.) v samo enem vikendu prodali kar 10 milijonov kosov novega para iPhone 6 in iPhone 6 Plus, kar je za milijon bolje kot v primeru modela 5S.

    Objavljeno: 23.9.2014 01:00
  • Odstopil Larry Ellison

    Dosedanji izvršni direktor, znan po precej avtokratičnem vodenju, Oracla sicer tudi po 37 letih ne bo zapustil, dobil je le novo funkcijo. Pravzaprav člani uprave ostajajo isti, so pa med sabo nekoliko premešali stolčke. 

    Objavljeno: 22.9.2014 08:00
  • iCloud Drive najprej za Okna

    Apple je z novo različico iOS 8 aktiviral tudi svoj nov spletni pomnilnik iCloud Drive, ki podobno kot Dropbox, Google Drive in druge storitve ponuja možnost preproste izmenjave dokumentov ter drugih datotek med različnimi računalniškimi napravami.

    Objavljeno: 22.9.2014 01:00
  • Tudi Panasonic poskuša s hibridom

    Ne, ne bo govora o hibridih, ki so na tapeti zadnje čase, o mešanici med tablico in prenosnim računalnikom. Tokrat imamo v mislih »mešanico« med telefonom in fotoparatom. Najbolj znani predstavniki te vrste zadnje čase prihajajo iz Samsungovih tekočih trakov, tokrat pa je tak »fotofon« na Kölnski Fotokini predstavil Panasonic.

    Objavljeno: 20.9.2014 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji