• OpenOffice.org na voljo v slovenščini

    Družba Agenda Open Systems je v teh dneh na svetovnem spletu objavila slovensko različico priljubljenega brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice.org za okolji Linux in Windows. To je prvi veliki dosežek pri slovenjenju in lokalizaciji pisarniških programskih orodij, ki temeljijo na odprti kodi. Slovenska različica je postala član družine skoraj 30 svetovnih jezikov, v katere je preveden paket programov OpenOffice.org.

    Objavljeno: 18.10.2002
  • Microsoft predstavil strežnik Content Management Server 2002

    Microsoft je na prireditvi MEC 2002 predstavil strežnik Microsoft Content Management Server 2002, ki je namenjen učinkovitemu in preprostemu upravljanju spletnih vsebin. Strežnik je najnovejši član družine strežnikov .NET, nova različica pa ponuja boljšo integracijo z okoljem .NET ter podporo industrijskim standardom.

    Objavljeno: 18.10.2002
  • Toshibin prenosnik z zapisovalnikom DVD

    S prihodom hitrejših procesorjev in nekaterih drugih delov so pri Toshibi predstavili nekoliko osvežene modele prenosnikov. Prva novost je model Satellite 1905, ki ima vgrajen procesor Pentium 4 s taktom 2,4 GHz, še nekoliko zmogljivejši pa je model Satellite 1955, ki premore takega s taktom 2,5 GHz. Oba prenosnika uporabljata procesorje za navande namizne računalnike, imata pa vgrajen velik, 16-palčni zaslon LCD.

    Objavljeno: 18.10.2002
  • IBM z novo različico sistema AIX

    Družba IBM je izboljšala operacijski sistema AIX 5L 5.2, s katerimi sistem pri hkratnih opravilih zdaj deluje bolje. To je bilo mogoče doseči tako, da so strežnik razdelili na več navideznih strežnikov (particij), ki se potem obnašajo kot samostojni operacijski sistemi z dostopom do skupnih virov, kot je pomnilnik. Pri IBM kar nekaj časa niso znali zagotoviti možnosti samodejnega prilagajanja velikosti particij trenutnim potrebam, nova različica operacijskega sistema AIX 5L 5.2 pa to omogoča.

    Objavljeno: 17.10.2002
  • Kodiranje s fotoni

    Skupini znanstvenikov in raziskovalcev iz organizacije QinetiQ (oddelek britanske vladne razvojne agencije za obrambo) in münchenske univerze Ludwig-Maximilian trdita, da sta iznašli revolucionaren način brezičnega pošiljanja ključev za šifriranje in dešifriranje zaupnih podatkov. Ključi so bistvenega pomena za varno globalno komuniciranje, saj naj bi v bližnji prihodnosti pošiljali podatke med sateliti. Strokovnjakom je med poskusom uspelo poslati elektronski ključ z enega hriba na drugega, oddaljena pa sta bila rekordnih 23,33 km.

    Objavljeno: 17.10.2002
  • Ocena standardov za spletne storitve

    Družba Gartner je na oktobrskem simpoziju ITxpo predstavila oceno bodočih standardov za spletne storitve. Na spodnji ravni so ocenjevali protokole SOAP, WSDL in UDDI, na zgornji pa BPEL4WS (Business Process Execution Language for Web Services). Podali so tudi oceno dveh neformalnih skupin za določanje standardov, in sicer WS-I (Web Services Interoperability Organization), ki jo vodijo Microsoft, IBM in BEA, ter Liberty Alliance pod vodstvom družbe Sun Microsystems.

    Objavljeno: 17.10.2002
  • Onemogočanje video kamer v kinematografih

    Hollywoodske studie precej pestijo pirati, ki z video kamerami posnamejo filme v dvorani in nato prodajajo ali brezplačno ponudijo te posnetke celemu svetu. Posebno skrb predstavlja prihod digitalne kinematografije, ki bi piratom omogočala narediti posnetke visoke kakovosti.

    Objavljeno: 17.10.2002
  • Creative Labs Nomad Jukebox Zen

    Creative Labs pripravlja nov predvajalnik digitalnih posnetkov MP3, ki se lahko pohvali s precej manjšimi dimenzijami, kot predhodniki. Po obliki je Nomad Zen precej spominja na Applovo uspešnico iPod, podobne naj bi bile tudi dimenzije, ki so le malo večje od diska, ki je v notranjosti. Toda Nomad Zen naj bi nudil nekaj posebnosti, ki jih Apple, pa tudi drugi proizvajalci ne nudijo.

    Objavljeno: 16.10.2002
  • NTI Backup NOW! 3.0 podpira zapisovalnike DVD

    Podjetje NewTech Infosystem je predstavilo novo različico svojega priznanega programa za izdelavo varnostnih kopij na nosilce CD, odslej pa tudi na nosilce DVD. Nova različica Backup NOW! 3.0 prinaša podporo za vse tipe zapisovalnikov in nosilcev DVD, med katerimi so DVD-R, DVD-RW, DVD+RW, DVD+R in DVD-RAM. Program se pohvali lahko tudi s prenovljenim uporabniškim vmesnikom, ki je prijetnejši in lažji za uporabo.

    Objavljeno: 16.10.2002
  • Samodejna programska prenova za okolje Linux

    Podjetje Ximian, ki razvija programsko opremo za operacijski sistem Linux, je najavilo novo različico programskega orodja Red Carpet, ki omogoča samodejno namestitev programskih in varnostnih popravkov s strežnikov podjetja Ximian v lokalna omrežja.

    Objavljeno: 16.10.2002
  • Strojna zaščita za osebne računalnike

    Pri družbi IBM so napovedali izboljšavo njihovega varnostnega sistema Embedded Security Subsystem, ki ga že od leta 1999 vgrajujejo v prenosne računalnike serije ThinkPad in namizne serije NetVista. Posebno vezje hrani vse varovane podatke, ključe za kodiranje in podatke o uporabnikih, dodatna programska oprema imenovana Client Security Software pa omogoča uporabo teh podatkov.

    Objavljeno: 16.10.2002
  • Novi iPaqi že pred novim letom

    Zdaj je že povsem jasno, da bo Hewlett Packard pred koncem leta predstavil nove modele ročnih računalnikov iPaq. Za zdaj je jasno da bosta novosti dve - prva bo zelo tanek ročni računalnik, ki bo obenem tudi precej lažji od dosedanjih modelov. Imel bo hiter procesor, barvni zaslon, kljub majhnim dimenzijam pa tudi enoto za pomnilniške kartice SD Card. S tem modelom naj bi se tudi spustili v nižji cenovni razred, nekako med 200 in 400 dolarji, kar naj bi zagotovilo dobre prodajne številke.

    Objavljeno: 15.10.2002
  • Novi član družine IBM Netvista

    IBM je v začetku oktobra najavil novo družino osebnih računalnikov Netvista S42. Gre za osebni računalnik, ki se lahko pohvali z zelo majhnim ohišjem, ki meri 31 x 34,5 x 8,4 cm in je s svojimi devetimi litri prostornine (64% manj od običajnih računalnikov PC) med najmanjšimi na trgu. Kljub majhnim dimenzijam pa so načrtovalci v računalnik vgradili zmogljivo strojno opremo.

    Objavljeno: 15.10.2002
  • Nov pomnilniški sistem Clariion

    Družba EMC je ob podpori družbe Dell razvila nov pomnilniški sistem srednjega razreda, s katerim nameravajo osvojiti večje tržišče kot doslej. Sistem Clariion CX400 ima lahko skupno največjo kapaciteto pomnilnika kar 4,4 TB (če uporabimo več modulov), vendar naj bi v praksi obe družbi prodajali skromnejše sisteme velikosti nekaj 100 GB. Cena teh naj bi bila okoli 60.000 ameriških dolarjev za različico s 180 GB.

    Objavljeno: 15.10.2002
  • Fotoaparat Panasonic z vrhunsko povečavo

    Družba Panasonic je napovedala kar nekaj novih izdelkov na področju digitalne fotografije: med drugim tudi fotoaparat, ki z zmožnostjo zuma sodi v sam vrh ponudbe. Novi model Lumix DMC-FZ1 ima 12x optični zum, medtem ko imajo običajni fotoaparati le okoli 3x. Tako kot pri vseh fotoaparatih serije Lumix, so tudi v objektivu novega leče nemškega proizvajalca Leica.

    Objavljeno: 15.10.2002
  • Mobilnost in konsolidacija

    Največji evropski proizvajalec računalnikov in opreme, Fujitsu Siemens Computers, je na vsakoletnem dogodku v Augsburgu predstavil dokaj uspešne poslovne rezultate in nove usmeritve. Kljub precejšnjem upadu prodaje računalnikov v prvem polletju po vsem svetu, so pri Fujitsu Siemens zabeležili le minimalen, 0,9 odstoten upad, pri čemer se je v zadnjem četrtletju že pokazala rast. Skupno so tako zabeležili za 2,45 milijarde eurov prometa in dva milijona dobička, vendar je podjetje v tem obdobju imelo tudi 23 milijonov eurov stroškov zaradi prestrukturiranja, kar pomeni, da so polletje zaključili z 21 milijoni izgube.

    Objavljeno: 14.10.2002
  • Palm Zire -- prvi ročni računalnik cenejši od 100 dolarjev

    Palm skuša z novim ročnim računalnikom Zire ponovno obuditi rast prodaje, ki prinaša novo obliko, vsebino, predvsem pa zelo ugodno ceno. Računalnik je namenjen predvsem manj zahtevnim uporabnikom in domači rabi, vsebuje pa vse običajne funkcije, kot so koledar, imenik, spisek opravil in beležka.

    Objavljeno: 14.10.2002
  • Microsoft XDocs za lažji vnos podatkov

    Direktor Microsofta Steve Balmer je na konferenci Gartner's Symposium predstavil novo tehnologijo, ki naj bi olajšala spletni zajem in vnos podatkov, sodelovala pa bo v naslednjo različico paketa Office. Izdelek z delovnim imenom XDocs je zasnovan na jeziku XML, omogočal pa naj bi elektronsko izpolnjevanje obrazcev in zajem podatkov v strežniške izdelke, na primer podatkovni strežnik.

    Objavljeno: 14.10.2002
  • IBM strežniki z Itaniumi v začetku 2003

    Čeprav se prav generacija 64-bitnih procesorjev Itanium sploh ni obnesla, so kot kaže pred vrati boljši časi. IBM je tako sporočil, da bo svoje prve strežnike s procesorji Itanium 2 predstavil v prvem četrtletju 2003. V laboratorijih tako že deluje najzmogljivejši IBM-ov eServer xSeries 440, ki je opremljen s štirimi procesorji Itanium 2, vse skupaj pa krmili nastajajoči sistemski nabor EXA.

    Objavljeno: 14.10.2002
  • Pri Microsoftu raziskujejo prihodnost

    Microsoft je odprl raziskovalni center za informacijsko delo, v katerem preučujejo, kako bi prihajajoče tehnologije lahko naredile delo v pisarnah bolj učinkovito.

    Objavljeno: 13.10.2002
  • Toshiba predstavila enoto DVD-RW za prenosnike

    Toshiba predstavila enoto DVD-RW za prenosnike

    Objavljeno: 13.10.2002
  • Tudi ViewSonic z ročnimi računalniki PocketPC

    Podjetje ViewSonic, znano predvsem po monitorjih, je predstavilo svoj prvi ročni računalnik, ki temelji na Microsoftovem operacijskem sistemu PocketPC. ViewSonicov V35 bo tudi najcenejši ročni računalnik s tem operacijskim sistemom, saj bo v ZDA stal le 300 dolarjev, kar je 100 dolarjev manj od trenutno najcenejših PocketPC-jev.

    Objavljeno: 13.10.2002
  • Nov GFIjev iskalnik lukenj

    Iskalnik lukenj GFI LANguard Network Security Scanner, eno od najbolj priljubljenih brezplačnih varnostnih orodij, je dočakal novo različico 3.0. Nov iskalnik je veliko hitrejši in vsebuje nekaj novosti, ki uporabniku bolj preprosto in bolj zanesljivo prikaže njegovo omrežje s stališča potencialnega hekerja/vdiralca v sistem.

    Objavljeno: 13.10.2002
  • O varnostni luknji v Klik NLB, drugič

    V minulem tednu so različni mediji (tudi Monitor) kar veliko poročali o varnostni luknji v elektronsko banko NLB Klik, šele proti koncu tedna pa se je bolj natančno razvedelo, kako trojanski konj, ki je napisal Robert Škulj dejansko deluje. Razlaga delovanja in neke vrste rešitev je prišla iz Microsofta Slovenija, kjer so Robertovega trojanca dobili v pogled iz Policije.

    Objavljeno: 13.10.2002
  • Iz vseh sodobnih vetrov elektronike

    Letos je Gospodarsko razstavišče Ljubljana že 49. gostilo sejem Sodobna elektronika, ki se je razvil iz razstave radia, danes pa je na njem mogoče videti prav vse kar ima kakršnekoli vezo z elektroniko, od telefonije, do domačega kina, omrežne opreme, robotov, kablov in klešč.

    Objavljeno: 12.10.2002
  • Liquid Audio prodal patente Microsoftu

    Nekoč prodorno podjetje Liquid Audio, ki je z lastnimi tehnologijami za stiskanje in distribucijo glasbe skušalo konkurirati družbam Real Networks, Microsoftu in Applu, je trenutno v postopku likvidacije, lastniki pa odprodajajo vso lastnino. Med kupci se je znašel tudi Microsoft, ki je kupil vse Liquidove patente za upravljanje digitalnih avtorskih pravic za 7 milijonov dolarjev. Čeprav ima Microsoft na tem področju že precej lastnih rešitev, so se očitno odločili pospešiti njihov razvoj, saj glasbena in filmska industrija vse bolj zahtevata standarde, ki bi onemogočali nelegalno distribucijo in predvajanje digitalnih vsebin. Poleg tega pa je Microsoft že več let vpleten v tožbo s podjetjem InterTrust, ki obtožuje Microsoft, da je zlorabil nekatere njihove patente, predvsem tiste s področja upravljanja digitalnih avtorskih pravic. Patenti, ki so jih pri Microsoftu kupili od Liquid Audia bi tako v primeru izgube tožbe lahko vseeno omogočali nadaljnji razvoj sistemov za upravljanje digitalnih pravic.

    Objavljeno: 12.10.2002
  • Tokrat je na vrsti Java

    Luknje v Microsoftovih operacijskih sistemih so postale že tako pogoste, da se popravki zanje na uporabnikovih namizjih pojavljajo že skoraj dnevno. Razlog je med drugim v razširjenosti Oken, kar pomeni, da se strokovnjaki in hekerji z njimi bolj podrobno ukvarjajo.

    Objavljeno: 12.10.2002
  • Novi mobilni Athloni

    Čeravno se tržišče osebnih računalnikov še naprej nezadržno krči, popolnoma nasprotno velja za tržišče prenosnih računalnikov. Nižanje cen in vedno večja ponudba sta povzročila, da je tržišče prenosnikov v Evropi v prvi polovici leta zraslo za 16%, medtem ko je tržišče osebnih računalnikov pa padlo za 11%.

    Objavljeno: 12.10.2002
  • SuSE postal SAP-ov partner

    SAP je nemškemu distributerju Linuxa družbi SuSE podelil status globalnega tehnološkega partnerja, kar je prvi tak primer doslej. SuSE bo tako dobil dodaten zagon pri boju z najbolj prepoznavnim distributerjem Linuxa družbo Red Hat. Posledica partnerskega odnosa med SAP-om in SuSE-jem bo tudi večje zaupanje korporativnih strank za uporabo poslovnega sistema mySAP.com na Linuxu za arhitekturo x86. SuSE je bil s strani SAP- že lani pohvaljen za SuSE Linux Enterprise Server na tej 32-bitni platformi. Od letošnjega maja naprej pa je mySAP.com certificiran na SuSE Linux Enterprise Serverju tudi za IBM-ovo družino največjih strežnikov eServer zSeries. SuSe in SAP skupaj razvijata tudi rešitve za mySAP.com in Intelovo 64-bitno platformo s procesorjem Intanium.

    Objavljeno: 11.10.2002
  • Orodje za rudarjenje po podatkih Clementine podpira standard CRISP-DM

    Orodje Clementine podjetja SPSS pokriva celotno področje procesa rudarjenja po podatkih. Orodje nudi bogat grafični uporabniški vmesnik, ki omogoča uporabniku, da analizira podatke s pomočjo vizualizacije podatkovnih tokov. Zaradi tega je delo z orodjem preprostejše in bolj nazorno, saj je prikaz rezultatov analiz podatkov na voljo prav tako v grafični obliki, na primer v 3-D predstavitvah, animacijah ali v diagramih ponovljivih vzorcev.

    Objavljeno: 11.10.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji