• Cene velikih monitorjev LCD hitro padajo

    Vse kaže, da bomo pred novim letom priča novemu valu pocenitev monitorjev z zasloni LCD. Pocenili naj bi se predvsem večji in dražji monitorji z diagonalami zaslonov 17 in 19 palcev, menijo pri analitski družbi ISuppli/Stanford Resources. Medtem, ko je področje 15-palčnih monitorjev LCD dokaj uravnoteženo, se proizvajalci pri večjih monitorjih srečujejo z vedno večjimi zalogami, hkrati pa padanjem proizvodnih stroškov. Analitiki menijo, da bodo cene 17-palčnim monitorjem LCD padle v povprečju na 560 dolarjev, najcenejši pa naj bi stali okoli 400 dolarjev. Še konec lanskega leta je tak monitor stal 750 dolarjev in 1.150 dolarjev v začetku leta 2001. Še bolj dramatičen je padec pri 19-plačnih monitorjih, kjer bodo konec leta cene med 800 in 900 dolarji, lani pa so znašale 1.560 do kar 4.200 dolarjev. Pri 15-palčnih monitorjih je ravno obratno. Ker so proizvajalci morali monitorje prodajati pod ceno, da bi se rešili prevelikih zalog, so po prvem kriznem valu cene celo zvišali - s 400 na 450 dolarjev. Kljub padcu cen monitorjev LCD se navadni s katodnimi cevmi še vedno dobro prodajajo. Za primerjavo: 19-palčni monitor stane v povprečju 360 dolarjev, 21-palčni pa okoli 500 dolarjev.

    Objavljeno: 26.10.2002
  • Predlog nove različice standarda XML

    Organizacija World Wide Web Consortium je objavila predlog nove različice jezika za opis dokumentov XML 1.1, kljub nasprotovanju mnogih, da je nova različica prilagojena željam velikana IBM in zaradi tega ne bo združljiva s prejšnjimi različicami. Najpomembnejša sprememba v novi različici XML je namreč obravnava znakov v standardu Unicode, kar bo zlasti omogočilo uporabo standarda na IBMovih velikih računalnikih.

    Objavljeno: 25.10.2002
  • Business Objects najavil arhitekturo Sundance

    Podjetje Business Objects, izdelovalec orodij za poslovno inteligenco in analizo podatkov, je najavilo novo arhitekturo z delovnim imenom Sundance, ki bo omogočalo uporabnikom na preprostejši način povezovati računalniška orodja za poslovno inteligenco s poslovnimi procesi podjetij. Arhitektura bo vključevala zapis poslovnih pravil, procesov in pridobljenih poslovnih izkušenj na enoten način, kar bo olajšalo delo uporabnikom, saj bodo lahko med seboj izmenjevali razen osnovnih poročil tudi poslovne informacije.

    Objavljeno: 25.10.2002
  • Intelovo solidno trimesečje

    Intel je v tretjem trimesečju ustvaril 6,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pomenilo triodstotno rast v primerjavi s prejšnjim trimesečjem. Intel kljub rahli rasti ni povsem zadovoljen s poslovanje, saj je njegova prodajna marža v tretjem trimesečju za dve odstotni točki nižja od napovedi (51 odstotkov). Razlogi za to so v neuresničenih prihrankih pri proizvodnji in nepričakovanih stroških. Marža v višini 49 odstotkov bo verjetno ostala kot povprečje v celotnem Intelovem poslovnem letu 2002.

    Objavljeno: 25.10.2002
  • Boljša prodaja računalnikov

    Po poročilu Dataquesta se je prodaja osebnih računalnikov v letošnjem tretjem trimesečju povečala za slabih šest odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Proizvajalci so prodali več kot 32 milijonov enot, kar pa vseeno ni ravno spodbudna številka. Lansko tretje trimesečje je bilo namreč eno najslabših v zgodovini računalništva, saj je prodaja v primerjavi z letom 2000 upadla za več kot 12 odstotkov.

    Objavljeno: 25.10.2002
  • Prihodnost pomnilniških sistemov

    Proizvajalci pomnilniških sistemov še naprej hitro predstavljajo nove, zmogljivejše in zanesljivejše pomnilniške sisteme. Podjetje Meta Group pa je ob tem predstavilo svoje poglede in napovedi za prihodnost tega hitro rastočega področja.

    Objavljeno: 24.10.2002
  • Intel uspešno, tekmeci precej manj

    Medtem, ko pri družbi Intel objavljajo razmeroma dobre poslovne rezultate, se tekmecem na področju procesorjev, družbam AMD in Transmeta piše bolj slabo. AMD je objavil prihodek v višini le 509 milijonov dolarjev, kar je 34% manj kot v enakem četrtletju 2001. To je tudi razlog za čisto izgubo v višini 254 milijonov dolarjev. Glavni razlogi so znani - manjše povpraševanje po osebnih računalnikih se nadaljuje, Intel pa je tehnološko zopet povečal razkorak do glavnega tekmeca.

    Objavljeno: 24.10.2002
  • Konzorcij za izboljšavo akumulatorjev

    Intel je skupaj s številnimi znanimi proizvajalci ustanovil konzorcij, ki ima za cilj razviti in izboljšati tehnologije za bolj učinkovito hrambo in izkoristek energije. Prvi cilj združenja Mobile PC Extended Battery Life Working Group je doseči vsaj osem ur neprekinjenega delovanja z enim akumulatorjem in polnjenjem pri uporabi v prenosnih računalnikih PC.

    Objavljeno: 24.10.2002
  • Internet preživel najhujši napad doslej

    Internet kot samo omrežje zahteva za delovanje 13 tako imenovanih korenskih strežnikov, ki skrbijo za pretvarjanje DNS naslovov v IP naslove; po domače povedano, ti strežniki prevedejo spletni naslov iz >>človeškega<<, denimo http://www.infomediji.si v IP številko, ki jo razumejo računalniki. V ponedeljek, 21. oktobra pa so vsi ti strežniki doživeli dobro koordiniran napad odklonitev storitve (denial of service - DOS) z večjega števila omrežij po vsem svetu. Podobni napadi so pred časom že ohromili nekatere največje spletne strani, med drugim tudi Yahoo.com in CNN.com. Tovrstne napade je sicer zelo preprosto izpeljati, ključni problem pa je dobiti dovolj računalnikov, da ga hkrati izvedejo; v osnovi napadalni računalnik pošlje strežniku lažne informacije o svoji številki IP, zaradi česar napadeni strežnik ne more vzpostaviti komunikacije, temveč čaka. Pri večjem številu računalnikov, ki to počno hkrati, strežnik ne zmore več procesirati legitimnih povezav, zaradi česar se sesuje.

    Objavljeno: 24.10.2002
  • Novo brezplačno protivirusno orodje Panda ActiveScan

    Panda Software je predstavila novo različico brezplačne spletne protivirusne storitve Panda ActiveScan 4.0. Nova različica hitreje pregleduje morebitne okužbe, ima močan hevristični pregledovalnik zadnje generacije, sposobnost odkrivati trojanske konje in za uporabnika prijaznejši vmesnik. Španska podjetje ponuja orodje brezplačno vsem uporabnikom, ki želijo pregledati in očistiti svoj računalnik preko interneta, prav tako tudi skrbnikom spletnih strani, ki lahko to orodje vključijo na svoje spletno mesto.

    Objavljeno: 23.10.2002
  • HP predstavil sedem novih prenosnikov

    V pripravi na prednovoletno nakupovalno mrzlico so pri družbi HP predstavili kar sedem novih prenosnikov, večinoma namenjenih domači rabo. Prenovitve vsebine so bili deležni modeli Presario 900, Presario 1500 in Presario 2800. Za vse modele so značilni hitrejši procesorji in boljša oprema, ki vključuje skoraj povsod optično enoto DVD-ROM/CD-RW že v osnovni konfiguraciji računalnika.

    Objavljeno: 23.10.2002
  • Microsoft zopet z rekordnim prihodkom

    Microsoft je v prvem četrtletju svojega fiskalnega leta dosegel prihodek 7,75 milijarde USD, kar je 26-odstotno povečanje v primerjavi z dohodkom v istem četrtletju v letu 2001. Čisti dobiček podjetja je znašal 2,73 milijarde USD, uspešne poslovne rezultate pa pripisujejo dobri prodaji operacijskega sistema Windows XP, pisarniške zbirke Office XP in strežnikov .NET Enterprise Servers.

    Objavljeno: 23.10.2002
  • Toshiba prenavlja ročne računalnike

    Toshiba nadaljuje s hitrim prenavljanjem svojih ročnih računalnikov PocketPC, saj še v času prednovoletnih nakupovanj lahko pričakujemo nove modele. Novinca z oznakami PocketPC e330 in PocketPC e335 se razlikujeta le po vgrajeni in priloženi programski opremi. Prvi je namenjen predvsem poslovni rabi, medtem ko PocketPC e335 vsebuje tudi programe za razvedrilo in domačo rabo. Oba modela sta neposredna naslednika modela PocketPC e310, za katerega je značilno predvsem zelo tanko in lahko ohišje. Pri Toshibi so se odločili predvsem zamenjati procesor (zdaj Intel PXA250 s taktom 300 MHz, doslej pa StrongARM 1110 s taktom 206 MHz), ob tem pa so podvojili tudi pomnilnik (zdaj 64 MB). Kljub temu sta računalnika poceni, saj bo v ZDA model e300 stal 350 dolarjev, model e335 pa 400 dolarjev.

    Objavljeno: 23.10.2002
  • Opera naj bi zmogla pretvoriti spletne strani za ročne računalnike

    Iz Opera Software so sporočili, da nova različica njihovega brskalnika podpira pretvarjanje spletnih strani na velikosti, ki so primerne za ogled z majhnimi zasloni ročnih računalnikov in mobilnih telefonov. Ostali brskalniki, ki ponujajo ogled spletnih strani na mobilnih napravah načeloma prikažejo le del spletne strani, nakar se mora uporabnik premikati levo in desno, da lahko prebere vse informacije. Po mnenju nekaterih analitikov je prav ta problem zaviral razvoj mobilnega interneta, saj se je bilo do sedaj treba zadovoljiti le z deli spletnih strani ali pa jih posebej prirejati, da so bile v skladu s sistemoma WAP ali cHTML (i-mode).

    Objavljeno: 22.10.2002
  • Acer predstavil novo serijo prenosnikov z namiznimi procesorji

    Acerjeva nova serija prenosnikov TravelMate 420 predstavlja nadomestke namiznim računalnikom. Celotna serija temelji na namiznih različicah Intelovih procesorjev Pentium 4 s taktom do 2,5 GHz, ki sicer zagotavljajo visoko zmogljivost, a zaradi velike porabe energije krajšajo avtonomijo in so načeloma precej glasni. Prenosniki podpirajo do 1 GB pomnilnika DDR in diske s kapaciteto do 40 GB ter imajo vključeno enoto DVD-ROM ali pa DVD/CD-RW, disketnik pa je na voljo posebej kot zunanja USB naprava. Kljub visoki zmogljivosti so prenosniki TravelMate 420 na voljo s 14,1 ali 15 palčnimi zasloni z ločljivostjo zgolj 1024 x 768 pik.

    Objavljeno: 22.10.2002
  • 4G mobilne telefonije s prenosom 100 Mb/s

    Japonski operater mobilne telefonije NTT DoCoMo, ki je pred poldrugim letom prvi na svetu vklopil omrežje tretje generacije mobilne telefonije, že razvija omrežja četrte generacije. V svojih razvojnih laboratorijih so uspešno izvedli prenos podatkov s hitrostjo prenosa 100 Mb/s v smeri proti uporabniku in 20 Mb/s v smeri od uporabnika z opremo in uporabo pasovne širine, ki je predvidena za uporabo v četrti generaciji mobilne telefonije. 100 Mb/s je trenutno standardna hitrost prenosa podatkov preko običajnih ožičenih omrežij.

    Objavljeno: 22.10.2002
  • Microsoft ponuja nov pomnilniški standard

    Microsoft in japonski Matsushita Electric Industrial sta predstavila novo tehnologijo HighMAT, ki omogoča lažji dostop do vsebine na optičnih diskih. HighMAT (high performance media access technology) omogoča lažjo razpoznavo vsebine na nosilcih, ki je na ta način hitreje in preprosteje na voljo uporabnikom. S pomočjo nove tehnologije naj bi nosilci vsebovali eno samo datoteko z metapodatki o celotni vsebini diska, kar je koristno za lažji in hitrejši dostop do vsebine tako na računalniških, kot neračunalniških sistemih.

    Objavljeno: 22.10.2002
  • Najboljši na Infosu

    Revija Monitor je podelila priznanja "najboljši na Infosu" na letošnjem InterInfosu.

    Objavljeno: 22.10.2002
  • PalmSource in Good Technology proti RIM-u

    Čeprav so ročni računalniki s Palmovim operacijskim sistemom še vedno najbolj popularni, pa je kanadski Research in Motion (RIM) s svojimi napravami Blackberry, ki omogočajo tudi brezžični dostop do elektronske pošte, uspel pridobiti precej podjetij med svoje uporabnike. Podjetje PalmSource, ki razvija operacijski sistem Palm OS je začelo sodelovati s podjetjem Good Technology, ki je znano predvsem po orodju GoodLink za usklajevanje ročnih računalnikov preko brezžičnih omrežij. Pri PalmSourceu so že napovedali, da bo GoodLink najverjetneje postal ključni del naslednje različice Palm OS-a.

    Objavljeno: 21.10.2002
  • Toshiba predstavila bluetooth disk

    Toshiba je nadgradila svojo serijo miniaturnih diskov z možnostjo brezžičnega povezovanja preko bluetootha, s čimer so diski postali uporabni tudi za ročne računalnike in seveda vse ostale naprave, ki imajo vgrajeno podporo za bluetooth.

    Objavljeno: 21.10.2002
  • CHSov HP sedaj v DISSu

    17. oktobra smo novinarji na tiskovni konferenci tudi uradno slišali kar smo po >>kuloarjih<< poslušali že več mesecev - CHS je svojo pogodbo s Hewlett-Packardom vključno s prodajno ekipo prodal podjetju DISS. S tem poslom se je tudi v Sloveniji na nek način zaključilo svetovno združevanje Compaqa in HP.

    Objavljeno: 21.10.2002
  • Infos poslej InterInfos

    Danes se v Cankarjevem domu v Ljubljani prične osrednji slovenski sejem informacijskih tehnologij, letos prvič pod novim imenom InterInfos. Sejem je letos organiziran že dvanajstič, otvorila pa ga bosta premier dr. Janez Drnovšek in minister za informacijsko družbo dr. Pavel Gantar.

    Objavljeno: 21.10.2002
  • Nov vmesnik grozi miški in tipkovnici

    Raziskovalci na Univerzi v Delawareu so razvili nov vmesnik za delo z računalnikom, za katerega upajo, da bo nadomestil miško in tipkovnico. Tehnologijo imenovano iGesture sta razvila profesorja Wayne Westerman in John Elias, v osnovi pa deluje tako, da prepoznava značilne gibe rok s katerimi upravljamo računalnik. Sam vmesnik je nekakšna drsna ploščica, ki deluje kot video kamera in snema gibe v svoji bližini. Profesorja sta morala razviti nov sistem znakov, ki deluje na simbolni ravni in je, po njunih ocenah, precej bolj preprost za uporabo kot tipkovnica in miška.

    Objavljeno: 20.10.2002
  • Prvi podatki o iPAQ seriji H5000

    Po združitvi s Compaqom je HP postal največji proizvajalec ročnih računalnikov z operacijskim sistemom Pocket PC, pri čemer so se odločili obdržati zgolj Compaqovo linijo izdelkov iPAQ. Zaenkrat predstavljeni novi modeli so večinoma zgolj nadgradnje obstoječih izdelkov, iz HP-ja pa so sedaj pricurljali prvi podatki o seriji H5000, ki naj bi prišla na trg proti koncu letošnjega leta ali v začetku naslednjega. Natančne podrobnosti še niso znane, kaže pa da bodo imeli nekateri modeli vgrajeno podporo za GSM/GPRS, nekateri za brezžični ethernet, nekateri pa tudi GPS. Za ameriško tržišče bo najverjetneje pripravljena tudi različica z vgrajeno podporo za mobilna omrežja CDMA. Sicer pa bodo iPAQ-i serije H5000 na voljo z 128 ali pa 64 MB pomnilnika, tisti namenjen podjetjem pa bodo vsebovali tudi čitalec prstnih odtisov za večjo varnost.

    Objavljeno: 20.10.2002
  • Sharp predstavil novo tehnologijo 3D zaslonov

    Japonski velikan elektronike Sharp je predstavil novo generacijo tako imenovanih 3D LCD zaslonov, ki delujejo tudi brez dodatne opreme kot so denimo posebna očala. Tehnologija omogoča navidezno tridimenzionalnost tako, da usmerja svetlobo monitorja k vsakem očesu posebej, nakar možgani sliki sestavijo kot tridemenzionalni. Sharp trenutno išče partnerje za nadaljnji razvoj in izdelavo tovrstnih zaslonov.

    Objavljeno: 20.10.2002
  • Microsoft in AT&T Wireless z lokacijskimi storitvami za podjetja

    Microsoft in ameriški operater mobilne telefonije AT&T Wireless pripravljata lokacijske storitve, ki bodo podjetjem omogočile videti lokacije svojih zaposlenih na terenu. Na Microsoftovi strani je ključni izdelek nov strežnik imenovan Enterprise Location Server, ki povezuje rešitve osnovane na storitvah .Net z AT&T-jevim GSM omrežjem.

    Objavljeno: 20.10.2002
  • Mobilne poslovne storitve na Microsoftovi platformi

    Ameriški operater mobilne telefonije AT&T Wireless je v sodelovanju z Microsoftom predstavil paleto poslovnih mobilnih storitev, ki poslovnežem omogočajo mobilni dostop do elektronske pošte, podatkov in drugih programov v podjetju. Storitev se imenuje WorkWareSM, AT&T Wireless pa jo promovira tudi s predstavitvijo nove kombinacije med ročnim računalnikom in mobilnim telefonom, Siemens SX56.

    Objavljeno: 19.10.2002
  • IBM-ove dveri za srednja in majhna podjetja

    IBM je predstavil paket WebSphere Portal - Express, ki je prirejen za uporabo v srednjih in majhnih podjetjih. Bistvene prednosti te različice programske opreme za spletne dveri so preprosto upravljanje, nizka cena in majhne zahteve po strojni opremi. WebSphere Portal - Express potrebuje za delovanje zgolj en strežnik, licenca za uporabo pa znaša le 77 dolarjev po uporabniku.

    Objavljeno: 19.10.2002
  • 1 GB na kartici SD

    Raziskovalci japonskega proizvajalca Matsushita so predstavili prototip delujoče pomnilniške kartice SecureDigital (SD) velikosti kar 1 GB. Izdelek bo na tržišču šele čez kakšno leto, saj pri podjetju ocenjujejo, da bo v tem času nastala potreba po pomnilniških karticah s tako veliko kapaciteto, pričakujejo pa tudi, da se bodo znižali stroški proizvodnje. Poleg velike kapacitete je Matsushitina SD kartica tudi prva, ki uporablja nov vmesnik za prenos podatkov; izdelki, ki so trenutno na tržišču načeloma prenašajo podatke s hitrostjo 2 Mb/s, naprednejši tudi z 10 Mb/s, nov vmesnik pa podpira prenos do 20 Mb/s.

    Objavljeno: 19.10.2002
  • Tesnejše sodelovanje SAP-a in Citrixa

    Podjetje Citrix Systems, ki je ponudnik rešitev za delo na daljavo, je na sedežu družbe SAP ustanovil Center za odličnost. SAP in Citrix bosta Center uporabila za razvoj skupnih programskih rešitev za boljšo podporo tistih kupcev, ki uporabljajo rešitve mySAP.com na Citrixovi tehnologiji. Slednja temelji predvsem na centraliziranem upravljanju aplikacij. Citrix bo v Centru lahko razvijal tudi programske rešitve za druge ponudnike.

    Objavljeno: 18.10.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji