• V pričakovanju iPhona

    V petek točno opolnoči po našem času bo Apple začel v ZDA prodajati svoj prvi mobilni telefon iPhone, ki ga nekateri tako težko pričakujejo, da so se že utaborili pred Applovo prodajalno na Peti aveniji v New Yorku.

    Objavljeno: 27.6.2007
  • Novi Dellovi prenosniki

    Dell je predstavil prenovljeno ponudbo prenosnikov in namiznih računalnikov za drugo polovico letošnjega leta, ki bodo na voljo v pisanih barvah, nekateri med njimi pa bodo imeli naložen operacijski sistem Linux.

    Objavljeno: 27.6.2007
  • Blue Gene /P presegel petaflop

    IBM si je znova za nekaj časa podaljšal mandat na vrhu lestvice TOP500, ki vsakih 6 mesecev predstavi seznam najzmogljivejših superračunalnikov na svetu, saj je Blue Gene /P presegel magično hitrostno mejo enega petaflopa.

    Objavljeno: 26.6.2007
  • TorrentSpy se poslavlja

    Zvezno sodišče je odredilo, da mora eden najbolj priljubljenih spletnih virov za izmenjavo datotek torrent začeti s spremljanjem početja svojih uporabnikov in dnevniške zapise posredovati organizaciji Motion Picture Association of America.

    Objavljeno: 26.6.2007
  • iTunes prevzel tretje mesto

    Applova spletna prodajalna glasbe in drugih večpredstavnih vsebin iTunes je daleč največja trgovina glasbe v elektronski obliki, zdaj pa je postala že tretja med prodajalanami glasbe v ZDA na sploh in se še naprej strmo vzpenja.

    Objavljeno: 26.6.2007
  • Samsungov SSD v množični proizvodnji

    Samsung je objavil namero za začetek množične proizvodnje svoje pomnilniške enote SSD (Solid State Drive), sestavljene iz 64 8-gigabitnih celic pomnilnika flash, tako da skupaj zmore kapaciteto 64 GB.

    Objavljeno: 25.6.2007
  • Shuttle z vmesnikom HDMI

    Priznani proizvajalec mini računalnikov Shuttle je objavil nov model iz družine XPC, ki je namenjen pretežno hišnemu kinu. Računalnik XPC Barebone SG33G5 temelji na sistemski naboru Intel G33/ICH9DH, ki podpira najnovejše Intelove procesorje s dvema in štirimi jedri. Možno je vgraditi do 4 GB dvokanalnega pomnilnika DDR2-800, prostora pa je celo za tri diske z vmesnikom SATA. Dodatno je na voljo zunanji priključek eSATA za priključitev pomnilniških naprav. Za hišni kino je seveda najbolj zanimiva podrobnost vključitev vmesnika HDMI, ki omogoča enostavno priključitev na hišni kino ali digitalni TV sprejemnik. Grafika je Intel GMA3100, n računalnik pa je mogoče priključiti tudi druge zaslone prek vmesnika DVI. Kdor želi zmogljivejšo grafiko, se lahko odloči za dodatno grafično kartico PCI Express. Vgrajena je podpora za prostorski zvok 7.1, na voljo pa je tudi optični digitalni izhod. Računalnik brez diskov, pomnilnika in procesorja stane nekaj več kot 300 evrov.

    Objavljeno: 24.6.2007
  • Levi Strauss in mobilni telefoni

    Priznani proizvajalec jeansa Levi Strauss se podaja na področje mobilnih telefonov, ki jih bo ponujal kot modni dodatek poleg svojih oblačil. Vstop na področje elektronike so napovedali že lani, zdaj pa je mobilni telefon nared. Gre za originalen izdelek, ki ga je oblikovala agencija Modelabs, zanj pa je značilno ohišje iz profiliranega jekla, ki daje celoti grob, industrijski videz. Telefon bo imel udi držala za pritrditev na pas okoli hlač oziroma za pritrditev nanje s pomočjo verižice. Sicer pa je prvenec Levi Strauss povsem sodoben in sposoben mobilni telefon s podporo za telefonijo tretje generacije, vgrajenim digitalnim fotoaparatom in večpredstavnim predvajalnikom glasbe, kot kaže pa tudi video posnetkov. Na voljo bo črni, rjavi in kovinsko srebrni izvedbi. Za nežnejši spol bo na voljo tudi model v vgrajenim ogledalom. V prodaji bo v Evropi od septembra.

    Objavljeno: 24.6.2007
  • Škoda zaradi škodljivih programov upada

    Sodeč po raziskavi družbe Computer Economics se škoda povzročena zaradi računalniških virusov, vohunskih programov in druge škodljive kode v zadnjih letih zmanjšuje. Po raziskavi naj bi bilo tako v letu po celem svetu za okoli 13,3 milijard dolarjev škode iz tega naslova, medtem ko je ta leta 2005 znašala 14,2 milijarde dolarjev in leta 2004 kar 17,5 milijard dolarjev. Stroški vključujejo neposredne stroške, kot so potrebno delo za analizo in popravilo sistemov, izgubljeni delovni čas zaradi okužbe uporabniških računalnikov, izpad prihodka zaradi nedelujočih sistemov v času popravila, prav tako pa je raziskava vključila posredne stroške, kot so izguba strank in poslovna škoda zaradi kraje podatkov ali zmanjšanje zaupanja strank.

    Objavljeno: 23.6.2007
  • Samsung tudi v terabyte klubu

    Samsung je drugi proizvajalec, ki je predstavil 3,5-palčni disk z zmogljivostjo 1 TB. Pohvalijo pa se lahko z največjo gostoto zapisa doslej, saj novi disk Samsung F1 za dosego te kapacitete potrebuje le tri diske. Na posamezno ploščo tako lahko shranijo rekordnih 334 GB, celota pa deluje tudi zelo tiho zaradi patentirane tehnologije NoiseGuard. Disk se vrti s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto, ima 32 MB velik medpomnilnik z računalnikom pa se povezuje z vmesnikom SATA pri hitrosti 3 Gb/s. Cena novega diska je 400 dolarjev.

    Objavljeno: 23.6.2007
  • Google Phone najprej v Evropi

    Korejski proizvajalec LG Electronics je najavil, da bo kmalu začel s prodajo mobilnega telefona LG-JU580, ki bo imel nameščene spletne storitve za mobilne telefone podjetja Google. Telefon, ki bo imel tudi na dotik občutljiv zaslon bo s pomočjo pritiska na tipko nudil dostop do storitev, kot so iskalnik Google, odjemalec elektronske pošte Google Mail in elektronskih zemljevidov Google Maps. Kasneje naj bi se pridružile še druge spletne storitve. Telefon bo sicer ponujal komunikacije 3G, vgrajen bo predvajalnik MP3 s 3D prostorskim zvokom, radijski sprejemnik, vmesnika bluetooth in USB 2.0. Zaslon bo imel diagonalo 2 palca, vgrajen digitalni fotoaparat pa ločljivost 2 milijona pik. Začetek prodaje je najprej namenjen Italiji, Franciji, Nemčiji, Romuniji in Češki, kasneje pa pridejo na vrsto tudi druge evropske države.

    Objavljeno: 22.6.2007
  • Špica in Motorola za podporo mobilnemu poslovanju

    Špica International je v sodelovanju s podjetjem Motorola pripravila poslovno konferenco z naslovom Svetovni trendi v mobilnem računalništvu. Predstavniki obeh podjetij so na dogodku predstavili novosti in rešitve s področja mobilnega računalništva, spregovorili o medsebojnem sodelovanju ter o strategiji razvoja Motorole v prihodnosti. Na konferenci je bil slovenski strokovni javnosti prvič predstavljen napredni ročni terminal MC35, ki združuje funkcionalnosti telefona, dlančnika in naprave GPS ter učinkovito zapolnjuje vrzel med terminali za profesionalno rabo in napravami za široko potrošnjo.

    Objavljeno: 22.6.2007
  • Nvidia Tesla

    Podjetje Nvidia vstopa na področje superračunalnikov z uvedbo nove procesne enote Tesla GPU, ki je namenjena predvsem zahtevnim računskim nalogam. Procesna enota, ki izhaja iz zmogljivih grafičnih procesorjev vsebuje 128 vzporednih procesorjev, ki zagotavljajo skupno 518 gigaflopsov računske zmogljivosti na procesno enoto. Tesla GPU je mogoče prek posebnega programskega vmesnika povezati z navadnimi osebnimi računalniki PC, ki jih na ta način spremeni v super računalnike.

    Objavljeno: 22.6.2007
  • Microsoft Mediaroom

    Microsoft je predstavil prenovljeno platformo za spremljanje TV programov prek internetnih povezav, ki nosi odslej ime Microsoft Mediarooom. Z novo platformo, ki izhaja iz dosedanjega projekta IPTV, pri Microsoftu napovedujejo nov nivo združevanja internetnih in TV storitev, ki ga omogoča prenos TV signala prek IP omrežja. Poleg TV programov naj bi Mediaroom ponujal dostop do spletnih vsebin, spletnih storitev, internetnih iger in hibridnih vsebin, ki povezujejo spletne in TV vsebine, kot so denimo portali za dostop video posnetkov na zahtevo.

    Objavljeno: 21.6.2007
  • Omrežje za prenos alarmnih sporočil Infranet

    V Telekomu Slovenije so predstavili novo omrežje za prenos alarmnih sporočil Infranet. Omrežje je namenjeno varovanju objektov, kot so bančne ali poštne enote, skladišča, trgovine in druge ustanove ter zahtevnejši zasebni uporabniki. Zagotavlja visoko raven varnosti, kakršne doslej uporabljene in znane tehnologije niso omogočale. Osnovna prednost omrežja Infranet je velika zanesljivost prenosa alarmnih sporočil v primeru vlomov, požarov in drugih varnostnih incidentov. Pomembno je tudi, da omrežje zaznava namerne ali nenamerne prekinitve telekomunikacijskega kabla.

    Objavljeno: 21.6.2007
  • Amis Televizija

    Podjetje Amis je svoji ponudbi telekomunikacijskih storitev dodal še storitev Amis Televizija. Nova storitev temelji na prenosu podatkov prek širokopasovnega internetnega omrežja DSL in omogoča uporabnikom sodoben način spremljanja televizijskih kanalov. Amis Televizija poleg boljše kakovosti zvoka in slike, omogoča spremljanje 50 televizijskih programov, pregled TV sporeda in ogled podrobnosti posameznih oddaj. Programska shema 50-ih televizijskih programov je bila izbrana s pomočjo več tisoč sodelujočih v anketi in nagradni igri, kjer so izbirali svoje najljubše programe. V programsko shemo so se tako uvrstili najpopularnejši nacionalni, zabavni, dokumentarni, glasbeni, otroški in športni programi.

    Objavljeno: 21.6.2007
  • Adobe Digital Editions

    Adobe je objavil nov brezplačen program za branje, upravljanje in nakup digitalnih publikacij v zapisih PDF in XHTML. Adobe Digital Editions je tako imenovana "hibridna" aplikacija (RIA - Rich Internet Application), ki temelji na programu Adobe Flash in omogoča delovanje v internetnem in odklopljenem (offline) načinu. Poleg prebiranja digitalnih vsebin omogoča urejanje in nakup digitalnih publikacij, poleg tega pa zna prikazovati zvočne in video posnetke v zapisih Adobe Flash (SWF). Trenutno so že na voljo različice za okolja Windows in Macintosh, Adobe pripravlja tudi izvedbe za druge platforme, predvsem mobilne naprave. Sony je že napovedal, da bo Adobe Digital Edititions uporabil v naslednji različici elektronskih bralnikov knjig z digitalnim papirjem.

    Objavljeno: 20.6.2007
  • Microsoft bo odprl iskalnik

    Microsoft je skupaj z ameriškim pravosodnim ministrstvom napovedal, da bodo spremenili način, kako operacijski sistem Windows Vista in vanj vgrajena orodja iščejo podatke v računalniku in iz drugih virov. Specifično naj bi drugim proizvajalcem programske opreme kot tudi uporabnikom omogočili zamenjavo privzetega iskalnika na namizju za druga orodja in spletne storitve. Google in nekateri drugi ponudniki iskalnikov so se že pred časom pritožili nad omejitvijo v Windows Visti, ki omogoča iskanje samo z vgrajenim programom Windows Desktop Search.

    Objavljeno: 20.6.2007
  • Google tudi s spletnimi predstavitvami

    Google je kupil družbo Zenter in njihovo tehnologijo, ki omogoča spletni prikaz predstavitev. Na ta način je Google dodal še en modul v spletno pisarno Google Documents & Spreadsheets, ki so postopoma razvija v zanimivo alternativo uveljavljenim pisarniškim programom, kot sta Microsoft Office in OpenOffice.org. Tehnologijo kupljeno s podjetjem Zenter bodo združili s tisto, ki so jo pridobili z nakupom družbe Tonic System, ki je pred tem prav tako delovalo na področju spletnih predstavitev. Zenter bo spletni pisarni omogočil uvoz in odpiranje predstavitev v zapisu Microsoft PowerPoint (PPT), prav tako pa bo mogoče z njim sestavljati predstavitve iz informacij, ki so zajete iz spletnih virov. S pomočjo novega orodja bo mogoče prirejati tudi spletne predstavitve sinhronizirane z govorom predavatelja. Google ta hip še ne želi razkriti, kdaj bo novi član družine Documents & Spreadsheet nared za javno objavo.

    Objavljeno: 20.6.2007
  • Novi Lenovo Thinkpad prenosniki

    Lenovo je na današnji novinarski konferenci predstavilo novosti iz prenovljenih serij prenosnikov Thinkpad X, T in R. Skupna točka omenjenih serij je Intelova tehnologija Santa Rosa, ki je zasnovana na novi Intel Centrino Pro mobilni tehnologiji in Intel Centrino Duo.

    Objavljeno: 19.6.2007
  • Mobilni trio iz Nokie

    Nokia je s predstavitvijo modelov Nokia 6267, Nokia 3500 Classic in Nokia 6121 Classic razširila svoj portfelj cenovno dostopnih, kakovostnih mobilnih telefonov, namenjenih trgu naprav srednjega cenovnega razreda. Poudarek pri novih modelih sta bogat nabor funkcij in enostavnost rabe. Novi telefoni bodo po pričakovanjih na voljo v tretjem četrtletju letošnjega leta.

    Objavljeno: 19.6.2007
  • Yahoo z novim vodstvom

    Družba Yahoo ima novo vodstvo, dosedanjega direktorja Terrya Semela pa je zamenjal soustanovitelj družbe Yahoo, Jerry Yang. Zamenjavo v vodstvu je moč razložiti predvsem zaradi težav, ki jih ima družba Yahoo v tekmi z večjim tekmecem, družbo Google in ne povsem zadostnim dosežkom na borzi. Uradno v Yahooju trdijo, da je novo vodstvo namenjeno izvajanju nove strategije, ki bo Yahoo popeljala v nov cikel rasti. Yangu se bo kot predsednik družbe pridružila Susan Decker, dosedanji finančni direktor in vodja oglaševanja. Semel ostaja v druži kot neizvršni predsednik in svetovalec družbe.

    Objavljeno: 19.6.2007
  • Stilni iRiver

    Podjetje iRiver je predstavilo nov večpredstavni predvajalnik NV, pri katerem izstopa predvsem zelo dodelana oblika, podkrepljena z bogatim naborom funkcij. Predvajalnik, ki ima ostre poteze in veliko krmilno tipko na robu zaslona, zmore sprejemati radijske in digitalne TV signale (DMB), vgrajen je sprejemnik GPS, predvajati pa zna cel niz digitalni posnetkov, med katerimi MP3, WMA, OGG, ASF, WMV, MPG, Xvid in H.264. Podatke lahko hranimo na dveh karticah SD, ki jih je mogoče hkrati uporabljati v predvajalniku, na voljo pa je tudi digitalna video kamera z ločljivostjo 1280 x 1024 pik. Vsebine so prikazane na zaslonu širokega tipa z diagonalo 7 palcev, posebnost pa je še drobcen okrogel zaslon, ki je vgrajen v sredino krmilne tipke. Na njem je prikazana trenutna funkcija in vrednosti nastavitev, kar omogoča preprosto rabo. Povrh vsega je priložen stilno oblikovan daljinski upravljalnik, s katerim je mogoče krmiliti vse funkcije, vsebine pa zna prikazati tudi na domačem televizorju. Na prodaj bo sprva v Koreji, kasneje pa tudi drugod.

    Objavljeno: 19.6.2007
  • Wibree bo naslednji bluetooth

    Brezžična tehnologija Wibree, ki jo je razvijala Nokia od leta 2001 dalje, bo postala osnova za naslednjo različico ultra varčnega standarda bluetooth. Za razliko od današnje tehnologije bluetooth, bodo naprave Wibree omogočale brezžični sprejem in oddajo podatkov s porabo le neznatnega dela energije, ki je potreben za delovanje danes. Zaradi tega napovedujejo možnost vgradnje nove tehnologije v niz novih tipov naprav, ki segajo od merilnikov srčnega utripa do igrač. Seveda pa bo na voljo tudi za mobilne telefone, ki bodo zaradi tega lahko imeli manjše akumulatorje brez bistvenega zmanjšanja trajanja delovanja. Nova različica vmesnika bluetooth bo tako kot doslej omogočala povezavo naprav v območju do 10 metrov, hitrost prenosa podatkov pa bo 1 Mb/s. Za razliko od dosedanjega standarda bo Wibree deloval na frekvenci 2,4 GHz, kar pomeni, da bo moč uporabljati naprave ob obstoječih izdelkih bluetooth (6 GHz) brez nevarnosti motenj.

    Objavljeno: 18.6.2007
  • YouTube Remixer

    Največji splet ni video arhiv YouTube je objavil novo spletno orodje, ki omogoča urejanje video posnetkov zgolj z uporabo spletnega brskalnika. Novi modul YouTube Remixer temelji na tehnologiji družbe Adobe, omogoča pa rezanje, združevanje in spreminjanje video posnetkov. Na voljo so različni video učinki, dodajati je mogoče fotografije, glasbo in napise. Za uporabo storitve gradivo preprosto prenesemo na posebno spletno mesto, sama transformacija pa se odvija na spletnem strežniku. Pripravljene video posnetke nato lahko s preprostim pritiskom na tipko objavimo na sistemu YouTube.

    Objavljeno: 18.6.2007
  • Sanyo LP-XL50

    Sanyo je predstavil nov tip projektorja, ki je sposoben prikazati sliko velikih dimenzij na zelo kratki razdalji od zaslona. Zaradi posebnega sistema leč zmore novi model LP-XL50 prikazati sliko z diagonalo čez dva metra na oddaljenosti le 8 centimetrov med projektorjem in zaslonom. Skrivnost je v posebnih asferičnih lečah velikega premera in sistemu zrcal, ki omogočajo izrazito širokokotno projekcijo, vendar pri tem zagotavljajo enakomernost osvetljenosti slike in pravilno geometrijo.

    Objavljeno: 18.6.2007
  • Iskratel član Wimax Foruma

    Največji izdelovalec telekomunikacijske strojne opreme v Sloveniji Iskratel je postal polnopravni član Wimax Foruma, ki združuje več kot 400 operaterjev in izdelovalcev telekomunikacijske opreme ter drugih članov.

    Objavljeno: 17.6.2007
  • Google Video išče tudi drugod

    Potem ko je Google kupil YouTube, so se sprožila številna ugibanja in različni scenariji, kakšna usoda bo doletela konkurenčno storitev Google Video ali celo kar YouTube sam, a so se najbolj radikalne napovedi izkazale za neresnične.

    Objavljeno: 17.6.2007
  • Thinkpad Reserve

    Lenovo je predstavil spletno stran prihajajočega luksuznega prenosnika Thinkpad Reserve, ki na interakiven način prikazuje podrobnosti o 5000 dolarjev vrednem računalniku, ki bo narejen v omejenih količinah.

    Objavljeno: 16.6.2007
  • Kdo bo v Evropi prodajal iPhone?

    Medtem ko je Apple nedavno sporočil, da bo 29. junija ob 6. uri popoldne (v neznanem časovnem pasu) začel s prodajo svojega revolucionarnega mobilnega telefona, o časovnem okviru prihoda iPhona v Evropo zaenkrat ni ne duha ne sluha.

    Objavljeno: 16.6.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji