• Šest novih Sony Ericssonov

    Sony Ericsson je predstavil celo paleto novih mobilni telefonov, med drguim naslednika K810 - model K850 Cyber-shot, ki vsebuje fotoaparat z ločljivostjo 5 megapik in s samodejnim pokrovom, vgrajen ima 2,2-palčni zaslon, podpira pa tako HSDPA kot tudi EDGE.

    Objavljeno: 15.6.2007
  • 300 milijonov uporabnikov širokopasovnega interneta

    Britansko podjetje Point Topic, ki se ukvarja z raziskavami razširjenosti širokopasovnega interneta, je v svojem poročilu ugotovilo, da je na koncu meseca marca število uporabnikov širokopasovnega interneta doseglo 298 milijonov.

    Objavljeno: 15.6.2007
  • Prodaja glasbe po zraku

    Britansko podjetje Omnifone je razvilo storitev MusicStation, ki uporabnikom omogoča prenos skladb iz obsežne glasbene zbirke na mobilne telefone, in sicer proti plačilu tedenske naročnine. Prvič bodo storitev lahko uporabili Švedi.

    Objavljeno: 15.6.2007
  • Posodobljena Vida. In napadena.

    Virtualna davčna asistentka (Vida) Davčne uprave RS odslej ponuja tudi odgovore na vprašanja o konkretnih odločbah o odmeri dohodnine za leto 2006, seveda pa je z informacijami primerno skopa, tako da ne more priti do zlorab osebnih podatkov.

    Objavljeno: 14.6.2007
  • Izumitelju spleta Red za zasluge

    Kraljica Elizabeta II. je siru Timu Berners-Leeju podelila Red za zasluge, eno izmed najprestižnejših priznanj v Združenem Kraljestvu. Berners-Lee je leta 1991 postavil temelje svetovnemu spletu, ki je močno znanamoval način komunikacije zadnjih let.

    Objavljeno: 14.6.2007
  • Parallels zdaj rudi za strežnike

    Podjetje Parallels, ki je najbolj znano po prvem (in edinem, ki je že dočakal izdajo 1.0) virtualizacijskem orodju za Mac OS X Parallels Desktop, bo danes na WWDC predstavilo prvo razvojno različico izdelka Parallels Server, namenjenega podjetjem.

    Objavljeno: 14.6.2007
  • Telekom Slovenije kupil Interseek

    Telekom Slovenije je danes podpisal pogodbo o nakupu 75-odstotnega deleža podjetja Interseek, ki je lastnik vodilnega slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si ter podobnih iskalnikov (Pogodak) na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Za večinski delež družbe je Telekom odštel 8,55 milijona evrov.

    Objavljeno: 13.6.2007
  • Safari 3 Beta že posodobljen

    Steve Jobs je na letošnjem WWDC predstavil 3. izdajo brskalnika Safari, ki je javno dostopna, a za zdaj samo kot razvojna različica beta, pomembna novost pa je tudi posebna različica za okolji Windows XP in Vista.

    Objavljeno: 13.6.2007
  • 10-gigabitna hrbtenica

    Telekom Slovenije je zaključil prvo fazo nadgradnje jedrnega hrbteničnega omrežja IP/MPLS, ki zagotavlja povezavo s transportnim protokolom ethernet in s hitrostjo prenosa 10 Gbit/s med vsemi osmimi vozlišči v Sloveniji.

    Objavljeno: 13.6.2007
  • Brezžični polnilnik kmalu naprodaj

    Že na letošnjem sejmu CES je bil javnosti prvič prikazan brezžični polnilnik akumulatorjev za prenosne naprave, ki ga je izdelalo podjetje Wild Charge, zdaj pa je znan tudi datum prihoda izdelka na prodajne police.

    Objavljeno: 12.6.2007
  • Šest novih Kodakov

    Kodak je predstavil 6 novih digitalnih fotoaparatov. Modela Easyshare M753 in M853 Zoom ponujata 3-kratno optično povečavo, tipalo ločljivosti 7 oz. 8 milijonov pik in zaslon z diagonalo 2,5 palcev.

    Objavljeno: 12.6.2007
  • Vse novosti Leoparda in Safari za Windows

    Steve Jobs je v uvodnem nagovoru letne konference razvijalcev strojne in programske opreme za Applove izdelke, ki se odvijala v San Franciscu, predstavil nekaj novih podrobnosti o Mac OS X 10.5 in pokazal Applov brskalnik za Windows.

    Objavljeno: 12.6.2007
  • Adobe Integrated Runtime

    Potem ko je Adobe lani najavil, konec letošnje zime pa tudi prvič javno predstavil tehnologijo za poganjanje aplikacij Spleta 2.0, ko nismo na zvezi, se je imenovala Apollo, zdaj pa je na voljo kot različica beta in z imenom AIR.

    Objavljeno: 11.6.2007
  • Google proti Microsoftu

    Po poročanju časnika New York Times je Google že pred meseci naslovil pritožbo na ameriško ministrstvo za pravosodje, v katerem opozarja na nepravilnosti, ki jih povzroča vgrajen iskalnik v operacijskem sistemu Windows Vista.

    Objavljeno: 11.6.2007
  • V pričakovanju WWDC

    Danes se začenja letna konferenca Applovih razvijalcev, ki se bo med 11. in 15. junijem kot običajno odvijala v centru Moscone West v kalifornijskem San Franciscu, otvoril pa jo bo Steve Jobs s svojim nagovorom danes ob 19. uri po srednjeevropskem času.

    Objavljeno: 11.6.2007
  • ITIL V3

    Angleška gospodarska zbornica Office of Government Commerce (OGC) je po treh letih priprave objavila tretjo generacijo knjižnice priporočil ITIL (IT Infrastructure Library). ITIL V3 je precej posodobljena zbirka najboljših praks za celoten življenjski cikel IT storitev, ki sega od strategije, do umika storitev iz produkcijskega okolja. Nova generacija priporočil je ustvarjena s ciljem, da bi dala precej bolj konkretna navodila, kako učinkovito upravljati IT. Med tem, ko je bila dosedanja različica ITIL V2 usmerjena v to, kaj morajo upravitelji IT sistemov početi, tretja generacija podaja zlasti priporočila, kako to opraviti.

    Objavljeno: 10.6.2007
  • Apple Boot Camp 1.3

    Apple je objavil novo različico programske opreme, ki omogoča souporabo operacijskih sistemov Mac OS X in Microsoft Windows na računalnikih Macintosh z Intelovo zasnovo. Boot Camp 1.3 prinaša nove gonilnike za grafiko, enostavnejši namestitveni postopek, podporo za zadenjsko osvetlitev tipkovnice, mednarodne tipkovnice in še marsikaj drugega. Za namestitev Boot Camp ne zahteva ponovne namestitve operacijskega sistema, enostavnejša pa je tudi raba v okolju Windows. Kljub napredku program še naprej ostaja zgolj v razvojni fazi, Apple pa ne napoveduje, kdaj bo objavil dokončno različico.

    Objavljeno: 9.6.2007
  • XLAB sodeluje v snovanju razpršenih omrežij

    Podjetje XLAB , član Tehnološkega parka Ljubljana, je z junijem pričelo sodelovati v štiriletnem projektu XtreemOS, katerega namen je zasnovati, razviti in promovirati operacijski sistem za podporo razpršenim računalniškim omrežjem (koncept Grid).

    Objavljeno: 9.6.2007
  • Telekom in Perftech, Telemach in Ljubljanski kabel

    Konsolidacija trga internetnih in kabelskih ponudnikov se nadaljuje s polno paro. Telekom Slovenije je sklenil dogovor z blejsko družbo Perftech, s kateri prevzema njihovo internetno dejavnost in omrežje S5.net. Domala sočasno je družba UPC Telekom sporočila, da prevzema enega glavnih ponudnikov kabelskega in internetnega omrežja v slovenski prestolnici, Ljubljanski Kabel.

    Objavljeno: 8.6.2007
  • Norton AntiBot

    Symantec razvija nov tip programske opreme, ki omogoča učinkovitejšo detekcijo škodljivih programov, ki še niso razpoznani s stani klasičnih protivirusnih programov. Za razliko od slednjih bo Norton AntiBot, kot bo v končni različici programu ime, znal škodljive programe razpoznati na podlagi njihovega obnašanja v računalniku. Norton AntiBot bo denimo znal oceniti, ali gre za škodljivi program na podlagi zapisov v register, ki jih ta opravlja, do katerih internetnih naslovov dostopa in tako dalje.

    Objavljeno: 8.6.2007
  • Asus Eee PC 701

    Mini prenosnik Asus Eee PC 701 je tajvanski odgovor na MIT-ov projekt One Laptop Per Child, saj naj bi osnovni model v redni prodaji stal manj kot 200 dolarjev. Posredno je Eee PC tudi Intelov odgovor na izzivalce, saj je osnova celote Intelov procesor z ultra varčnim delovanjem. Prenosnik je po zmogljivosti računalnik za začetnik, pretežno namenjen manj razvitim trgom in kot sredstvo za internetne komunikacije, vendar je težko trditi, da je strojna zasnova podhranjena.

    Objavljeno: 8.6.2007
  • Prenovljeni MacBook Pro

    Apple je osvežil prenosnike MacBook Pro z novimi procesorji Intel Core 2 Duo. Prenosniki odslej vsebujejo procesorje s 4 MB velikim drugonivojskim predpomnilnikom, sistemskim vodilom s taktom 800 MHz in pomnilnik DDR2 pri 667 MHz, kar po navedbah predstavnikov podjetja skupno zagotavlja skoraj 50% večjo zmogljivost. Prenosnike je moč razširiti do 4 GB, vsebujejo pa tudi zmogljivejšo grafiko, ki temelji na procesorjih Nvidia GeForce 8600M GT.

    Objavljeno: 7.6.2007
  • Sun Blade 6000

    Sun je predstavil novo generacijo strežniških rezin, ki prinaša večjo zmogljivost v manj prostora in z nižjo porabo energije, kot pri današnjih modelih. Sun Blade 6000 Modular System je pravzaprav družina strežnikov, ki lahko temeljijo na povsem različnih zasnovah. Sun bo namreč nove strežnike ponujal tako s procesorji podjetij Intel in AMD, kot tudi z lastnimi procesorji UltraSparc "Niagara".

    Objavljeno: 7.6.2007
  • Google in Salesforce.com

    Sodelovanje sta najavila dva izmed največjih ponudnikov spletnih rešitev na svetu, družba Google, ki je številka ena na področju spletnega oglaševanja in Salesforce.com, ki je vodilni ponudnik poslovnih spletnih rešitev, zlasti s področju CRM. Po dogovoru bo Salesforce lahko naprej prodajal platformo Googl AdWords, ki omogoča prilagodljive akcije na podlagi spletnih oglasov. Podatki, ki jih bodo kupci izpolnjevali pri spletnih oglasih bodo po dogovoru samodejno preneseni v CRM sistem družbe Salesforce.com, kjer bodo na voljo prodajnikom za nadaljnjo obdelavo in akcijo.

    Objavljeno: 7.6.2007
  • Intel predstavlja nabor 3 Series Chipset

    Intel je na tajvanskem sejmu Computex razkril načrte za novo generacijo sistemskih naborov s skupnim imenom Intel 3 Series Chipset, ki bo prinesel osebnim računalnikom večjo zmogljivost, varnejše, energijsko varčnejše in tišje delovanje. Nova generacija, ki nastaja pod delovnim imenom "Bearlake", bo hkrati osnovni nabor za prihajajočo generacijo 45 nanometrskih procesorjev "Penryn", ki bodo predstavljeni v drugi polovici leta. Obenem bo osnova za naslednike tehnologij Intel Viiv in Intel Vpro, ki nastajajo pod projekti "Salt Creek" in "Weybridge".

    Objavljeno: 6.6.2007
  • Toshiba Portege R500

    Toshiba je predstavila svoj doslej najlažji prenosni računalnik in obenem prvi, ki temelji na diskih Flash RAM. Novi model Portege R500 se lahko pohvali z debelino komaj 1,9 cm in težo 780 gramov, pri čemer premore procesor Intel Core 2 Duo s taktom 1,06 GHz, 1 GB RAM in popoln nabor brezžičnih in ožičenih vmesnikov. Zaslon je 12,1-palčni, širokega tipa in z ločljivostjo 1280 x 800 pik. Povrh vsega je zaslon prvi z visoke svetilnosti (transreflective), ki uporablja zadenjsko osvetlitev LED, kar omogoča kakovostno sliko v vseh svetlobnih pogojih in manjšo porabo energije.

    Objavljeno: 6.6.2007
  • HTC Touch

    Tajvanski proizvajalec mobilnih telefonov HTC, znanih tudi pod tržno oznako Qtek, je predstavil nov model HTC Touch, ki se v marsičem zgleduje po prihajajočem tekmecu Apple iPhone. Tako kot pri izdelku družbe Apple tudi pri modelu Touch večino funkcij krmilimo prek velikega 2,4-palčnega zaslona LCD, ki je občutljiv na dotik. Toda pod njim še vedno srečamo eno samo krmilno tipko, ki pomaga pri izbiri nekaterih funkcij. Odsotnost fizične tipkovnice je omogočila, da je samo ohišje precej manjše od primerljivih modelov (velikost okoli 10 x 5,8 cm), vgrajen pa je tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo dveh milijonov pik.

    Objavljeno: 6.6.2007
  • New York v 3D

    Microsoft je najavil razširitev brezplačne spletne storitve Live Search Maps, ki prinaša tridimenzionalni pogled na največja svetovna mesta. Storitev, ki temelji na orodju Virtual Earth 3D, je trenutno v razvojni fazi, nudi pa tridimenzionalni pogled na domala celotno mesto New York, vključno s podrobnim 3D pogledom na največje znamenitosti tega mesta. Poleg realističnega pogleda storitev v kombinaciji z obsežno podatkovno bazo nudi iskanje po poslovnih naslovih, navodila za vožnjo, uporabniki pa lahko naredijo svoje lastne podatkovne baze, ki jih prikažejo na 3D zemljevidu ter souporabljajo z drugimi. Microsoft naj bi že v kratkem 3D prikaz razširil na druga ameriška mesta (Austin, Cape Coral, Cincinnati, Indianapolis, Savanah, Tampa), širiti pa se nameravajo tudi drugam po svetu (Ottawa, Kanada in Northampton, Velika Britanija). V bodoče naj bi v zbirko 3D prikazov dodali tudi druga velika svetovna mesta.

    Objavljeno: 5.6.2007
  • Zmogljiv in varen

    Panasonic je predstavil novega člana v družini prenosnikov Toughbook, ki se od tekmecev razlikujejo zlasti po trdnejši izdelavi, saj je odporen na udarce, tipkovnica pa je med drugim tudi vodoodporna. Toughbook CF-52 temelji na najnovejši platformi Intel Santa Rosa in procesorju Core 2 Duo s takti 1,8 oziroma 2 GHz. Uporabnik dobi vsaj 1 GB RAM, 80 do 120 GB velik disk in DVD zapisovalnik, v razredu trdnejših prenosnikov pa je posebnost zagotovo 15,4-palčni zaslon, ki nudi lahko ločljivosti 1366 x 768 ali 1920 x 1200 pik. Poleg vmesnikov Wi-Fi, bluetooth in USB 2.0 nudi tudi mobilno povezavo HSDPA, za varnost pa so tu še varnostni čip skladen s specifikacijo TPM, bralnik pametnih kartic in biometrični bralnik prstnih odtisov.

    Objavljeno: 5.6.2007
  • Xandros in Microsoft

    Podjetje Xandrox, znano po distribuciji Linuxa, ki od vseh najbolj oponaša okolje Windows, je sklenilo z Microsoftom dolgoročno sodelovanje, ki je podobno tistemu sklenjenemu med družbama Microsoft in Novell. Xandrox je med drugim licenciral Microsoftovo intelektualno lastnino, kar jih ščiti pred morebitnimi tožbami na tem področju. Microsoft namreč že lep čas napoveduje, da bodo v bodoče agresivno nastopili proti ponudnikom rešitev, ki kršijo njihove intelektualne pravice in patente.

    Objavljeno: 5.6.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji