• Logitech kupil Jaybird

    Proizvajalec mišk in tipkovnic se trudi spremeniti zunanjo podobo, prenovili so linijo igričarskih izdelkov ter odločno zakorakali na področje pametnega doma. V vizijo širitve in povečanje tržnega deleža sodi tudi nakup podjetja Jaybird. Logitech je za proizvajalca športne avdio opreme odštel 50 milijonov ameriških dolarjev. Jaybird bo še naprej deloval samostojno in brezžične slušalke prodajal prek Logitechove globalne mreže. Natančni načrti Logitecha ostajajo skrivnost, čeprav ugibamo, da ima nakup zvezo z nosljivo napravo Reign, ki s spremljanjem srčnega utripa pred in po športni aktivnosti odpira povsem nove zmožnosti za aktivne uporabnike. V vsakem primeru se veselimo, kar nam bo naveza v prihodnosti servirala.

    Objavljeno: 14.4.2016 02:00
  • Cortana prevaja v slovenščino

    Microsoftova osebna pomočnica Cortana je s posodobitvijo 1511 operacijskega sistema Windows 10 pridobila prevajanje v živo iz angleščine, nemščine, španščine, francoščine in italijanščine v kopico novih jezikov med katerimi najdemo tudi slovenščino. Cortano prepričamo, da uporabi tehnologijo Microsoft Translator s preprostim ukazom Hey, Cortana translate ‘nekaj’ to slovenian. V kolikor nam okoliščine ne dovoljujejo glasovnih ukazov, lahko željo izrazimo tudi pisno. Prevajanje z Microsoft Translatorjem je omogočeno brez povezave s spletom, s telefonom iPhone, uro Apple Watch ter napravami z mobilnim operacijskim sistemom Android. Tranlator je vgrajen še v druge Microsoftove izdelke, kot so Office, Bing in Skype Translator.

    Objavljeno: 14.4.2016 01:00
  • Video: rolka Xplorer

    V zadnjih dneh smo se igrali z rolko Xplorer, pri tem pa posneli tudi kratek video:

    Objavljeno: 13.4.2016 10:00
  • HTC stavi na desetico

    Tajvansko podjetje v težavah, HTC, je predstavilo mobilnega paradnega konja, telefon 10. Gre za napravo, odeto v povsem kovinsko ohišje, s 5,2 palca velikim QuadHD Super LCD 5 zaslonom, procesorjem Snapdragon 820, 4 GB pomnilnika RAM ter 32 ali 64 GB podatkovne shrambe, razširljive s karticami microSD do 2 TB. Baterija velikosti 3000 mAh se prek vhoda USB-C polni s hitrim polnilcem, ki z odvajanjem toplote od telefona poskrbi za varno polnjenje. Glavna kamera ima 12 milijonov slikovnih točk UltraPixels, zaslonko f/1,8, optično stabilizacijo slike ter lasersko samodejno ostrenje.

    Objavljeno: 13.4.2016 08:00
  • Zlomili izsiljevalsko Petyo

    Izsiljevalski virus Petya, ki smo si ga zapomnili, ker se ne zadovolji le z uporabnikovimi datotekami, temveč šifrira kar zagonski sektor in glavno datotečno tabelo na disko, je premagan. Za zdaj še anonimni samaritan je na internetu objavil orodje, ki nam izračuna geslo za odklep podatkov. Algoritem potrebuje nekaj podatkov z diska, zato ga moramo prestaviti v drug računalnik in prebrati s posebnimi orodji.

    Objavljeno: 13.4.2016 05:00
  • Prihaja nov Kindle

    Amazon prenavlja elektronski bralnik Kindle. Še pred uradno oznanitvijo je spletna stran Tmall.com razkrila podrobnosti o pripomočku. Sporno objavo so najverjetneje na Bezosovo željo odstranili, a škoda je storjena. Škodljivcem se pridružujemo, zato vedite, da bo Kindle Oasis imel 300ppi zaslon, kar je enako ostro kot Kindle Voyage, ter za dobro polovico boljšo osvetlitev. Povsem nova bo bralnikova oblika, namenjena lajšanju enoročne rabe. Bralnik bo lažji (131 g) in (ponekod) tanjši. Poleg velikih stranskih gumbov za listanje po vsebini bo bralcu prišel prav ovitek z vgrajeno baterijo, ki se na Kindla spne z magneti in bo čas pripravljenosti naprave povečal na norih dvajset mesecev. V ovitku se bo Kindle tudi polnil, za daljšo življenjsko dobo osnovnega baterijskega vložka pa bo skrbel način Kindle Sleep Mode. Cene in datuma razpoložljivosti logično še ne poznamo.

    Objavljeno: 12.4.2016 10:00
  • Prva VR operacija v živo

    Navidezna resničnost se počasi seli na različna področja vsakdanjega življenja, med drugim so jo uspešno posvojili v medicini. Medtem ko je uporaba VRja kot pomoč pri operacijah že nekaj običajnega, bodo 14. aprila pri Medical Realities prvič v živo pretakali 360-stopinjsko dogajanje na operacijski mizi. Odstranjevanje tumorja si v navidezni resničnosti lahko ogledamo z aplikacijo podjetja, ustreznim pametnim telefonom in Googlovimi očali Cardboard. Čeprav operacija ne velja za zahtevno, bo prenos za dejanskim dogajanjem zaostajal za minuto, da ne bi prišlo do česa nepredvidenega. Podjetje Medical Realities v navidezni in obogateni resničnosti vidi idealen učni pripomoček za bodoče kirurge. Prenos VR operacije je po njihovih besedah zgolj prvi korak do razvoja simulacijskega okolja, v katerem bi učenci lahko pilili svoje veščine brez običajne bojazni pred (usodno) napako.

    Objavljeno: 12.4.2016 02:00
  • Obiskanost slovenskih spletišč glede na letni čas

    Slovensko podjetje, ki se ukvarja z digitalnim marketingom, Red Orbit je izvedlo obširno raziskavo obiskanosti slovenskih spletišč v letu 2015 glede na letni čas. Analiza je zajela več kot 200 spletnih strani in 12 milijonov organskih obiskov. Obiskovalci, ki na določeno spletišče pridejo prek izbranega iskalnika, so običajno gostje, ki se na cilju mudijo dlje, kot naključni mimoidoči. Povprečen čas, preživet na spletni strani iz raziskave je lani znašal minuto in enajst sekund. Najdlje so se na obiskani destinaciji zadržali pohajkovalci po finančnih straneh, najmanj potencialni kupci v spletnih trgovinah. Slednji so si vseeno ogledali največ različnih vsebin (od tri do štiri na obisk). Obisk strani je največji v jesenskem in zimskem času, razen pri spletnih trgovinah, ki vrhunec doživijo junija, ter straneh, povezanih z lepoto in zdravjem ter raznimi informacijskimi portali, ki brstijo na pomlad. Delež slovenskih iskalnikov pada, največ jih na spletne strani pride prek Googlove storitve.

    Objavljeno: 12.4.2016 01:00
  • Video: Avtomobilske kamere 360°

    V zadnji številki Monitorja smo pisali tudi o kamerah, ki kažejo, kaj se dogaja okoli avtomobila, pri tem smo posneli tudi kratek video.

    Objavljeno: 11.4.2016 12:10
  • MacBooki v prihodnosti brez tipkovnice?

    Nedavno razkrit Applov patent namiguje, da bi v Cupertinu znali kmalu obelodaniti prenosnik brez klasične tipkovnice. Vnos besedila na futurističnem MacBooku bi omogočala sledilna plošča Force Touch. Slednja bi na podoben način kot novejše sledilne ploščice za premikanje kazalca po zaslonu, razbrala, kdaj uporabnik na gladko površino pritisne in kako močno. Tipkovnico prihodnosti bi bilo moč natančno prilagoditi delu, ki ga opravljamo, najsi bo to igranje, pisanje ali programiranje. Patent predvideva tudi osvetlitev plošče, ki bi uporabniku z izrisom trenutne nastavitve olajšala vnos znakov oziroma besedila. Sledilna plošča namesto klasične tipkovnice bi omogočala še tanjše oblikovanje prenosnika, obenem pa bi bila bolj trpežna in lažja za vzdrževanje od klasične rešitve.

    Objavljeno: 11.4.2016 12:00
  • Izsiljevalski virus ve, kje živimo

    V Angliji se je pojavil nov izsiljevalski virus. Maktub je hiter in učinkovit zlonamerni program, ki v nekaj sekundah po okužbi kriptira vredne datoteke na lokalnem disku ter od uporabnika zanje zahteva odkupnino. Slednja se sčasoma veča, dlje, ko žrtev odlaša s plačilom, višji je znesek, ki mu odšifrira zaklenjene podatke. Od drugih tovrstnih virusov se Maktub razlikuje po tem, da početje opravičuje z dolgovi do legitimnih poslovnih subjektov, obenem pa pozna poleg žrtvinega elektronskega tudi njen domač naslov, kar je razvidno iz lažnega e-maila, ki ga žrtev prejme. Zasebne podatke so zlikovci bržkone pridobili iz ene od ukradenih baz večjih spletnih storitev, kakršna je Ebay. Strokovnjaki svetujejo, da ob prejemu elektronske pošte, ki bi od uporabnika zahtevala kakršnokoli sumljivo plačilo, četudi bi vsebovala osebne podatke, kakršen je domač naslov, dotično nemudoma izbrišejo, v nobenem primeru pa ne klikajo sporočilu pripete povezave.

    Objavljeno: 11.4.2016 08:00
  • Microsoft in Raspberry Pi 3

    Med številnimi iniciativami družbe Microsoft je morda v javnosti manj znan podatek, da je velikan v zadnjem času postal velik privrženec miniaturnih ljubiteljskih računalnikov Raspberry Pi (RPI).

    Objavljeno: 10.4.2016 01:00
  • BMW-jeva informacijska avtomobilska prihodnost

    BMW je začel s polno paro uresničevati napovedano strategijo, po kateri naj bi v prihodnosti bistveno več vlagali v informacijske rešitve in inovacije povezane z avtomobili. V samo nekaj dneh so predstavili tri pomembne novosti, ki odpirajo nove možnosti za uporabo njihovih vozil.

    Objavljeno: 10.4.2016 01:00
  • Robotek, ki kar »odkoraka« iz tiskalnika

    Znanstveniki laboratorijev za računalništvo in umetno inteligenco univerze MIT so razvili tehniko 3D tiskanja, ki omogoča sočasno tiskanje trdnih delcev in tekočin. Za prikaz tehnologije so izdelali miniaturnega robotka, ki je bil praktično že kmalu po tisku pripravljen za premikanje. Vse kar je bilo treba dodati natisnjenemu modelu sta baterija in elektromotorček, ki vrti pogonsko os.

    Objavljeno: 9.4.2016 01:00
  • Ljubljanska Urbana po novem tudi na telefonu

    Uporabniki ljubljanske mestne kartice Urbana lahko odslej z mobilno aplikacijo Urbana plačujejo vožnjo z avtobusi (LPP), storitve parkirišč (JP LPT), prevoz z vzpenjačo (Ljubljanski grad), storitve BicikeLJ (Europlakat) in uporabo storitve SMS parking (JP LPT).

    Objavljeno: 9.4.2016 01:00
  • Yahoo naprodaj, Verizon in Google v nizkem startu

    Nobena skrivnost ni, da se Yahoo že nekaj časa bolj ali manj javno prodaja, saj ima podjetje težave. Njegova največja naložba je Alibaba in če od njeno vrednost odštejemo od tržne kapitalizacije Yahooja, dobimo negativno vrednost. Investitorji torej menijo, da bo Yahoo v prihodnosti zgolj in samo požiral denar in delal izgubo. Zato se že več mesecev v Yahoojevem upravnem odboru ukvarjajo z analizami, kako in komu podjetje prodati. Kot kaže, sta resna snubca Verizon in Google.

    Objavljeno: 8.4.2016 05:00
  • Pametni konvoj

    Na Nizozemskem se je pravkar uspešno zaključilo potovanje skupine 15 tovornjakov, ki so bili povezani v tako imenovan pametni konvoj, pri katerem vozila v koloni elektronsko sledijo drug drugemu, edino prvega pa aktivno upravlja voznik.

    Objavljeno: 8.4.2016 01:00
  • Rembrandtova umetnija z umetno inteligenco in 3D tiskalnikom

    Kaj vse je mogoče narediti s pomočjo sodobnih tehnologij, so nedavno prikazali nizozemski strokovnjaki, ki so uspeli s pomočjo algoritmov za razpoznavo obrazov, umetno inteligenco in 3D tiskalniki ustvariti povsem novo sliko, ki je v celoti narejena v stilu znamenitega slikarja Rembrandta. Poznavalci trdijo, da je podobnost osupljiva.

    Objavljeno: 8.4.2016 01:00
  • Facebook Live v živo

    Facebook se z novo storitvijo Live podaja na področje posredovanja video dogodkov v živo, pri čemer združuje najboljše elemente druženja v družabnih omrežjih. Zmožnost snemanja in oddajanja pretočnih video posnetkov v živo so v zaključenih skupinah in na posameznih platformah preizkušali že od lanskega poletja, zdaj pa so funkcionalnost vključili celotni skupnosti družabnega omrežja.

    Objavljeno: 7.4.2016 01:00
  • Huawei P9 in P9 Plus

    Huawei je v Londonu predstavil svoja nova vrhunska pametna telefona P9 in P9 Plus, ki bosta zanimiva še posebej za ljubitelje fotografij in video posnetkov. Pri fotografskem delu so namreč sodelovali z znamenitim specialistom Leica. Telefona imata vgrajena kar dve kompleta leč in fotografskih tipal (2 x 12 milijonov pik). Prvi komplet imenovan RGB zajema predvsem barve kadra, drugi pa je v bistvu monokromatski fotoaparat, ki zajema slikovne podrobnosti.

    Objavljeno: 7.4.2016 01:00
  • Neumnosti podjetja Nest

    Podjetje Nest, v lasti korporacije Alphabet (Google), v zadnjem času dela niz milo rečeno čudnih potez, ki so očitno posledica internih nesoglasij, pomanjkanje vizije, pa tudi pomanjkanja občutka za kupce. Zadnja od nelogičnih potez je odločitev, da ukinejo storitev v oblaku Revolov Smart Hub, ki je omogočala delovanje koncentratorja IoT Revolov, namenjenega za povezovanje pametnih naprav v domačem okolju.

    Objavljeno: 7.4.2016 01:00
  • MJU želi hraniti vaš e-podpis

    Ministrstvo za javno upravo želi s spremembo zakona o državni upravi vzpostaviti centralno skladišče digitalnih potrdil fizičnih oseb, ki jih trenutno te hranijo same. Ker na internetu svojo identiteto enolično dokazujemo prav z digitalnim potrdilom, ki nam omogoča elektronsko podpisovanje elektronskih listin, s čimer te dobijo enako pravno veljavo kakor lastnoročno podpisane, je hramba in varovanje digitalnega potrdila izjemno pomembno in občutljivo, predlog ministrstva pa nerazumljiv.

    Objavljeno: 6.4.2016 05:00
  • IKEA stavi na navidezno resničnost

    Nakup nove kuhinje je običajno dokaj stresno opravilo, še posebej če na koncu kupimo nekaj drugega, kot smo si prestavljali. Pri trgovcu IKEA menijo, da lahko bojazni precej zmanjšajo z uporabo navidezne resničnosti.

    Objavljeno: 6.4.2016 01:00
  • HP Spectre – najtanjši prenosnik na svetu

    HP je predstavil svoj najbolj luksuzen prenosnik doslej, ki se lahko obenem pohvali z nazivom najtanjšega prenosnika na trgu. Prenosnik HP Spectre je debel komaj 10,4 milimetrov (za primerjavo, Applov MacBook Air je debel 17 mm) , kljub temu pa nudi zaslon velikosti 13,3 palcev polne ločljivosti HD. Krasijo ga bakreni vložki, denimo mehanizem za vpetje zaslona. Trdnost mu daje aluminijasto ogrodje, majhno težo pa pokrovi iz ogljikovih vlaken. Prenosnik tehta 1,1 kg, zaslon pa je prevlečen s steklom Gorilla Glass 4, vendar ni občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 6.4.2016 01:00
  • Toyota in Microsoft skupaj za pametne avtomobile

    Avtomobilska in računalniška velikana Toyota in Microsoft ustanavljata skupno podjetje (joint venture), ki bo razvijalo nove tehnologije s področja pametnih vozil in storitev za vozila prihodnosti.

    Objavljeno: 5.4.2016 01:00
  • Skromen sprejem za iPhone SE

    Sodeč po prvih neuradnih raziskavah je najnovejši Applov telefon iPhone SE daleč od statusa prodajne uspešnice. Prodaja je zelo skromna zlasti v ZDA, kar analitiki pripisujejo različnim dejavnikom. Novi model nima tiste znane privlačnosti »novega, večjega, zmogljivejšega«, kar mika kupce novih vrhunskih modelov. Poleg tega so v trgovine v ZDA sprva poslali le model s 16 GB pomnilnika, kar poučene kupce odvrača in prepričuje v čakanje na zmogljivejši model s 64 GB Flash RAM.

    Objavljeno: 5.4.2016 01:00
  • Wi-Fi z natančnim določanjem lokacije

    Nova tehnologija z imenom Chronos, ki so jo razvili znanstveniki univerze MIT, obljublja možnost natančnega lociranja odjemalcev Wi-Fi, s čimer bi lahko odpravili potrebo po uporabi gesla za omejitev dostopa na posamezni točki, denimo znotraj lokala ali konferenčne sobe.

    Objavljeno: 4.4.2016 01:00
  • Intelov procesor za oblačne storitve

    Intel je predstavil novo generacijo procesorjev Xeon E5-2600, ki premore modele s kar 22 jedri. Novi procesorji, ki temeljijo na arhitekturi Broadwell, so namenjeni predvsem strežnikom za ponudnike storitev v oblaku. Srečali pa jih bomo verjetno tudi v najzmogljivejših delovnih postajah za urejanje video posnetkov v ločljivosti 4K in razvoj aplikacij za navidezno resničnost.

    Objavljeno: 4.4.2016 01:00
  • Huawei z odličnimi poslovnimi rezultati

    Kitajski Huawei je predstavil zelo dobre poslovne rezultate za leto 2015. Prihodki so se dvignili za 37 odstotkov na okoli 42 milijard dolarjev, neto zaslužek se je dvignil za tretjino. Po njihovih besedah je k rasti močno prispevala širitev omrežji 4G, kjer so eden izmed vodilnih svetovnih ponudnikov. Dobro rast so zabeležili tudi pri prodaji mobilnih telefonov, sploh na (res velikem) domačem trgu. Podjetje že več let beleži strmo rast, današnji poslovni rezultati pa so iz tega vidika najboljši od leta 2008. V letu 2014 so se prihodki sicer dvignili za 20 odstotkov, zaslužek za 29 odstotkov.

    Objavljeno: 3.4.2016 11:00
  • HTC 10 Mini naj bi prišel septembra

    V naslednjem tednu ali dveh se pričakuje uradna splavitev HTCjevega novega telefona najvišjega ranga, modela HTC 10, v spet pa so pricurljale govorice o njegovem manjšem bratu, modelu 10 Mini. Ta naj bi imel 4,7 palčni zaslon, uporablja pa bo novo procesorsko vezje Snapdragon 823 in imel presenetljivih 4 GB pomnilnika.

    Objavljeno: 2.4.2016 13:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji