• Novi iPhone SE si veliko delov deli z iPhone 5S

    Pri spletni strani iFixit, kjer razstavljajo različno računalniško in elektronsko opremo ter opišejo postopek in zahtevnost razstavljanja ter popravljanja, so se že lotili novega iPhone SE, tega v prihodnjem tednu pričakujemo tudi v Sloveniji. Novi telefon ima enako ohišje kot starejši model 5S, zato ne preseneča, da si deli tudi mnogo drugih sestavnih delov. Med njimi je tudi zaslon, kar pomeni, da naj bi bila morebitna popravila novega telefona dokaj enostavna (in ne predraga). Še vedno si je po njihovem mnenju za popravljivost dosegel oceno le 6 od 10, kar pa je za Apple razmeroma visoko – večina njihovih naprav je vse težje popravljiva. Ima pa novinec malenkost večji akumulator od modela 5S, zanj pa tudi novi vmesnik.

    Objavljeno: 2.4.2016 10:00
  • Google Cardboard Plastic

    V zadnjih mesecih smo kar veliko pisali o virtualni resničnosti, med drugih smo preizkusili tudi Googlova kartonasta očala, imenovana preprosto Cardboard. Sedaj so omenjena očala še nekoliko nadgradili in predstavili očala za resnično resničnost. Ta podpirajo integrirano 4D perspektivo, 360 stopinjski zvok in izredno visoko ločljivost. Očala so izredno lahka, vodo-odporna in za delovanje ne potrebujejo ne baterij, ne povezave v splet.

    Objavljeno: 1.4.2016 15:00
  • Applova štirideseta obletnica

    Podjetje Apple je bilo ustanovljeno prvega aprila leta 1976, torej ravno pred štiridesetimi leti, slabo leto za Microsoftom (tega sta Bill Gates in Paul Allen ustanovila ravno tako aprila, konkretno četrtega aprila leta 1975). Apple so ustanovili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne, slednji je svoj delež sicer zelo kmalu prodal (za takratnih 800 dolarjev). Danes gre seveda za najdražje podjetje na svetu, njegova tržna vrednost je več kot 700 milijard dolarjev. To je približno toliko, kot sta vredni naslednji dve podjetji skupaj (Exxon Mobil in Bershire Hathaway).

    Objavljeno: 1.4.2016 14:00
  • Youtube predstavil SnoopaVision

    Pri YouTube so danes predstavili novo možnost za oglede videa, tehnologijo, imenovano SnoopaVision. Gre za možnost ogleda 360 stopinjskega videa... v družbi reperja Snoop Dog. Slednji je po besedah Googla pripomogel ogromno k projektu, kar lahko vidimo tudi v predstavitvenem videu:

    Objavljeno: 1.4.2016 10:00
  • Zlonamerni program šifrira zagonski sektor pogona

    V spletu se je pojavil novi zlonamerni program, imenovan Petya, ta zažene lažni CHKDSK, na zaslonu prikaže lobanjo na rdeči podlagi, pri tem pa zašifrira zagonski sektor programa. Zaradi tega seveda ne moremo zagnati operacijskega sistema. Dosedanji tovrstni programi so zašifrirali le uporabniške datoteke, operacijski sistem so pri tem pustili pri miru, da je uporabnik lažje plačal zahtevano oziroma izsiljeno odškodnino.

    Objavljeno: 31.3.2016 13:00
  • Zgodba s stečajem T-2 se nadaljuje

    Družba Garnol, največja lastnica podjetja T-2, je vložila novo ustavno pritožbo zoper sklepu višjega sodišča. Slednje je v začetku marca znova začelo stečaj nad T-2jem, z ustavno pritožbo pa se je stečajni postopek zopet (vsaj začasno) ustavil. Pri Garnolu pravijo, da je višje sodišče tudi v ponovljenem postopku ignoriralo napotke ustavnih sodnikov in že takrat očitanim kršitvam ustave dodalo še nove.

    Objavljeno: 31.3.2016 11:00
  • Linuxov Bash prihaja na Windows

    Microsoft je v zadnjih letih veliko trudi vložil v lastno komandno konzolo, imenovano Powershell, sedaj pa so na konferenci Build objavili, da so s pomočjo podjetja Canonical pripravili konzolo Bash, ki bo delovala v Windows 10. V Windows si bomo lahko tako namestili distribucijo Ubuntu, s tem pa tudi vsa tipična orodja, ki jih poznamo iz Linuxa (ssh, vi, grep, emacs, celo apt za namestitev dodatnih paketov).

    Objavljeno: 31.3.2016 10:00
  • Foxconn kupil večinski delež podjetja Sharp

    Japonski Sharp je že dlje časa v finančnih škripcih, po kar nekaj pogovorih pa je danes prišla še uradna novica, da je večinski delež kupil tajvanski Foxconn. Gre za enega največjih proizvajalcev mobilnih naprav na svetu, med drugim izdelujejo tudi naprave za Apple, Hewlett-Packard, Dell, Sony, Nintendo...

    Objavljeno: 30.3.2016 14:00
  • iPhone SE naj bi bil pri nas že prihodnji teden

    Sodeč po govoricah, objavljenih na strani AppleInsider, naj bi bil Applov novi telefon, model iPhone SE, tudi pri nas na voljo že čez slab teden, konkretno četrtega aprila. Jutri sicer steče prodaja v ZDA in nekaterih drugih večjih državah (tudi Nemčiji in Franciji), prihodnji teden pa še v vrsti drugih težav, med katerimi je tudi Slovenija.

    Objavljeno: 30.3.2016 10:00
  • Video na Instagramu do 60 sekund

    Priljubljena aplikacija Instagram je začela kot družabno omrežje za deljenje fotografij, že nekaj časa ponujajo tudi možnost objave kratkega videa. Slednji je bil doslej omenjen na 15 sekund, kar pa bodo podaljšali na 60 sekund. Pri tem pravijo, da je čas, ki ga uporabniki porabijo za ogled videa, narastel za 40 odstotkov. Aplikacija na iOS bo tudi omogočala osnovno sestavljanje videa iz več posnetkov, pričakujemo, da bo to možnost v kratkem dobila tudi aplikacija za Android. Se pa pričakuje tudi porast video oglasov.

    Objavljeno: 30.3.2016 09:00
  • FBI vdrl v iPhone

    FBI je uspel vdreti v iPhone storilca lanskoletnega pokola v San Bernardinu, s čimer se zaključuje srdit boj med Applom in FBI-jem, v katerem je slednji zahteval Applovo pomoč pri vdiranju v iOS. FBI za zdaj ne razkriva metode, ki so jo uporabili, niti podjetja, ki jim je pomagalo.

    Objavljeno: 29.3.2016 09:00
  • Zlonamerna e-pošta in GPS-aplikacija sta zlobni par

    Pisci virusov morajo spričo čedalje boljših filtrov spama in osveščenosti uporabnikov postajati vedno bolj domiselni pri sestavljanju elektronskih sporočil, s katerimi se virusi širijo. Pretvarjanje, da je elektronska pošta prispela od policije, je že stari trik, zato so ga nadgradnili. V Filadelfiji se širijo elektronska sporočila, v katerih ljudem očitajo prekoračitve hitrosti na cesti in plačilo globe. Zaskrbljujoče je, da so žrtve resnično prekoračile hitrost na istih mestih ob istem času, kot je zapisano v elektronskem sporočilu.

    Objavljeno: 29.3.2016 05:00
  • Googlovo velikonočno darilo za fotografe

    Google je s prevzemom podjetja Nik Software leta 2012 poleg splošno znanega Snapseeda dobil tudi odlično zbirko dodatkov za profesionalna fotografska orodja Photoshop in Aperture. Nik Collection je zbirka sedmih pripomočkov, ki med drugim omogočajo napredno posnemanje klasične fotografije, črnobele tehnike, filtriranje barv in HDR obdelavo. Profesionalna orodja, ki močno olajšajo urejanje in obdelavo fotografij, niso bila poceni, zanje so zahtevali 150 ameriških dolarjev. Ker se bo Google v prihodnosti raje posvečal mobilni fotografiji (Photos, Snapseed), je za veliko noč zbirko ponudil brezplačno. Kupcem, ki so zbirko vtičnikov kupili letos, bodo denar vrnili.

    Objavljeno: 28.3.2016 08:00
  • Google in pretočni video

    Čeprav YouTube Gaming ne uspeva, kot bi si pri Googlu želeli, se kosu pogače s še enega naraščajočega video področja pri spletnem velikanu ne nameravajo odpovedati. Šušlja se, da Google pripravlja storitev pretočnega videa YouTube Connect, ki bi po vzoru priljubljenih Meerkat, Periscope in Facebook Live, omogočala ogled vsebin v živo, z izmenjavo mnenj, komentarji, oznakami, všečki in vsem, kar spada zraven. Trenutno za pretočni video spletnega velikana skrbi mobilna aplikacija Creator Studio, ki se s sodobnimi primerki tovrstnih programskih izdelkov ne more primerjati. Pričakujemo, da bo podjetje na letnem srečanju Google I/O, predstavilo novo aplikacijo za pametne telefone in tablice, ki bo storitev YouTube Connect približala množicam.

    Objavljeno: 27.3.2016 08:00
  • Netflix spreminjal kakovost prikazane vsebine glede na omrežje

    V ZDA so odkrili, da Netflix samovoljno prilagaja kakovost pretočnega videa glede na mobilno omrežje, v katerem se uporabnik nahaja. Afero je zakuhal direktor operaterja T-Mobile John Legere, ki je z izjavo, da je v njihovem omrežju celo optimizirani Netflix boljše kakovosti kot pri AT&Tju in Verizonu, podžgal uporabnike, da so zadevo preverili s stotino testov. Ugotovili so, da ima Legere prav! Takoj so se porajala vprašanja, ali nismo ob vsem govoru o nevtralnosti interneta, kjer so bili pod drobnogledu operaterji, pozabili na ponudnike vsebin? Netflix, sicer velik zagovornik nevtralnosti interneta, je omejevanje priznal in ga obrazložil s spletnim zapisom, kjer pravi, da je v omenjenih omrežjih hitrost zmanjšal v prid uporabnikom, da ne bi na koncu meseca imeli prevelikega računa.

    Objavljeno: 26.3.2016 08:00
  • Apple želi z lastnimi strežniki preprečiti vohljanje

    Pri The Information poročajo, da želi Apple z lastnimi strežniki zaščititi uporabnike jabolčnih naprav in storitev. Ker verjamejo, da tuja strojna oprema vsebuje stranska vrata in omogoča vstop nepooblaščenim osebam, so že doslej skrbno fotografirali matične plošče in popisovali funkcije elementov na njih. Tovrstni katalogi so jim omogočali, da so ob prejetju rahlo drugačnega izdelka takoj vedeli, da je nekaj narobe. Zdaj bodo šli še korak dlje in svoje strežnike izdelovali sami. Za naprave in sisteme jabolčnih naprav bodo poslej skrbeli računalniki, ki bodo od risbe na papirju do poslednjega čipa v njih, izdelani v Cupertinu.

    Objavljeno: 25.3.2016 10:00
  • Apple ponuja Office 365 kot dodatek za iPad Pro

    Na predstavitvi Loop you in so v Cupertinu predstavili manjši iPad Pro ter nas skušali prepričati, da PCja za delo ne potrebujemo več. Očitno mislijo resno, saj s tablico ponujajo tudi Office 365. Microsoftov izdelek je poleg Logitechovih pripomočkov edini tuj dodatek za tablici iPad Pro. Glede na to, da je iPad Pro neposreden tekmec Microsoftovi tablici Surface, je poteza neobičajna. Da bi bila ironija še večja, dobijo kupci Applove manjše tablice iPad Pro pisarniški paket zastonj. Microsoftova politika je, da naprave manjše od desetih palcev lahko uporabljajo Word, Excel in druščino brezplačno. Manjši iPad Pro ima zaslon z velikostjo 9,7 palca. Pripravno!

    Objavljeno: 25.3.2016 08:00
  • Microsoftov robot sogovornik postal promiskuiteten nasilnež in nacist

    Microsoft je nehote poskrbel za odličen prikaz, kaj se zgodi, ko umetna inteligenca postane preveč podobna ljudem. Poveličuje Hitlerja, sogovornike vabi med rjuhe, Mehičane pa bi zazidala. Vse to v precej bolj sočnem jeziku, kot smo si ga dovolili zapisati tule.

    Objavljeno: 24.3.2016 22:00
  • Čez dobro leto konec gostovanja v EU, cenejša mobilnost že 30. aprila

    Počasi se bližamo pomembnemu mejniku v spoštovanju dogovora o ukinitvi mobilnega gostovanja znotraj EU, ki so ga Evropski parlament in predstavniki članic sklenili lani. Pomemben korak k vzpostavitvi enotnega digitalnega trga in doseganju rasti evropskega digitalnega ekosistema bomo storili že 30. aprila, ko se bodo cene gostovanja znotraj Evropske unije še zadnjič znižale. Poleg domačega paketa bomo v tujini (EU) po novem plačali največ 5 centov na minuto klica, isti znesek za porabljen megabajt prenosa mobilnih podatkov ter 2 centa za poslano besedilno sporočilo SMS. Gostovanje v EU bo dokončno odpravljeno 15. junija 2017.

    Objavljeno: 24.3.2016 10:00
  • Korenski dostop je nevaren

    Korenski dostop je nevaren, svari Google in opozarja, da je, zaradi nezakrpanih lukenj v Linux jedru, zlikovcem dostopnih na milijone naprav z operacijskim sistemom Android. Napako v Linux jedru so sicer že popravili leta 2014, a ker ni bila označena za varnostno grožnjo, so jo razvijalci Androida spregledali. Aplikacije, ki obljubljajo korenski dostop, so na tržnici Play prepovedane, zato jih uporabniki poiščejo drugje. Željo po dodatnih zmožnostih mobilnih naprav nepridipravi izkoristijo. Zlonamerna koda je trdrovratna, naredi precej škode in jo je praktično nemogoče odstraniti. Ranljivost vsebujejo vsi Androidi z jedrom 3.4, 3.10 in 3.14. V skupino padejo Nexus 5 / 6 telefoni in številni modeli vidnejših proizvajalcev. Naprave z Androidom, ki uporablja Linux jedro 3.18 ali več, niso v nevarnosti.

    Objavljeno: 24.3.2016 08:00
  • Izsiljevalski virus od Slovencev zahteva 1500 evrov

    Po elektronski pošti se širi razmeroma nov izsiljevalski virus Locky, ki zašifrira vse dokumente v okuženem računalniku ter zanje zahteva odkupnino v višini 1500 evrov. Virus se širi s priponkami ZIP, Word in Excel. Okužene datoteke nam navidezno pošlje prijatelj, saj virus uspešno potvarja naslovnika. Zaščitimo se lahko s tremi preprostimi koraki, poleg očitnega, da ne odpiramo sumljivih priponk, je priporočljiv še izklop makrov v pisarniških programih Office ter izdelava varnostne kopije dokumentov. Virus ima še nekaj drugih šibkih točk, računalnika ne okuži, če ima za privzeti jezik ruščino, ustavi delovanje, če je v registru že narejen ključ HKCU\Software\Locky, prelisičimo ga lahko v zgolj preimenovanje datotek ali v uporabo javnega ključa za šifriranje. Podrobnejša navodila so v priloženi povezavi.

    Objavljeno: 23.3.2016 10:00
  • Facebook odhaja z Blackberryja

    Operacijski sistem Blackberry čaka turobna usoda, po WhatsAppu platformo zapušča tudi največje družabno omrežje na svetu Facebook. Kanadčani so novico objavili na službenem blogu in dodali, da so storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi Zuckerberga in druščino prepričali, da ostanejo. Pri WhatsAppu so zapisali, da je odhod posledica majhne razširjenosti kanadskega ekosistema, zato se bodo v prihodnosti raje posvetili mobilnim sistemom iOS, Android in Windows Phone, ki tvorijo 99,5 odstotkov trga. Njihovo krovno podjetje Facebook svoje obrazložitve še ni podalo. Družabno omrežje bo na telefonih z Blackberry OS, tudi BB10, delovalo le še do konca leta 2016.

    Objavljeno: 23.3.2016 08:00
  • Avtomobil, odpri se (brez ključa)

    S tem ko avtomobili postajajo čedalje bolj podobni računalnikom na štirih kolesih, postajajo tudi ranljivi za hekerske napade. Nemško avtomobilsko združenje ADAC je preverilo, kako varna so nova vozila na že nekaj let poznan napad, s katerim lahko hekerji odklenejo vozilo in zaženejo motor s pametno kartico. Rezultati so porazni.

    Objavljeno: 23.3.2016 05:00
  • Umrl je oče Pentiuma

    Umrl je nekdanji predsednik uprave podjetja Intel, Andrew S. Grove. Bil je med najbolj zaslužnimi osebami za uspeh podjetja ter PC revolucijo, ki je sledila splavitvi procesorjev 386 in Pentium. Med zaslugami, ki mu jih pripisujejo, je tudi razcvet doline Silicon Valley. Pri Intelu so zapisali, da je bil Grove človek, ki je znal kombinirati analitičen pristop znanstvenika s poštenim in globokim razumevanjem za sogovornika. Bil je učinkovit vodja, ki je priznal svoje napake. Med drugim je zaslužen za izgubo v višini pol milijarde, ki je podjetje doletela zaradi napake v procesorjih Pentium. Od sodelavcev je znal izvleči največ, vzbujal je strah in spoštovanje. Star je bil 79 let.

    Objavljeno: 22.3.2016 10:00
  • Manjši iPhone in manjši iPad Pro

    Telefon iPhone SE je namenjen ljudem, ki si želijo zmogljivega telefona (iPhone), a ne marajo zaobljenih linij ter velikega zaslona s Šestke. Oblikovan je kot iPhone 5s, s sodobno paleto barv ter s strojnimi posodobitvami, med katerimi izstopata procesor A9 in 12 MP kamera. Štiri palčni zaslon ima ločljivost 1136 x 640. Telefon opremljen z operacijskim sistemom iOS 9.3 bo za 450 evrov (model s 16 GB prostora) na voljo prihodnji teden.

    Objavljeno: 22.3.2016 08:00
  • Stari Kindli bodo brez posodobitve izgubili povezavo s spletom

    Elektronski bralniki Kindle od očeta Amazona prejemajo redno pomoč v obliki posodobitev. Čeprav jih je večina kozmetične narave, je zadnja za vse lastnike starejših Kindlov skorajda nujna. V kolikor lastnik elektronskega bralnika iz leta 2013 ali še starejšega (prvi Paperwhite) ne bo prenesel posodobitve in nadgradil naprave do 22. marca, bo izgubil povezavo s spletom. Slednje pomeni nič več kupovanja knjig, dostopa do naslovov v oblaku in drugih, z internetom povezanih servisov. Po določenem roku brezžična posodobitev ne bo več mogoča, napravo pa bomo lahko nadgradili zgolj še s kabelsko povezavo ter nekoliko zapletenejšim postopkom ponastavitve sistema.

    Objavljeno: 22.3.2016 08:00
  • Prva prava pametna ura podjetja Swatch

    Priljubljen švicarski proizvajalec ur predstavlja svojo prvo pravo pametno uro. Po manjših izletih na trg pametnega naročnega okrasja, Bellamy in Touch Zero One, ki sta z omejenimi zmožnostmi ciljala na nišno ciljno občinstvo (plačevanje in odbojka), bodo Švicarji na trg splavili model Tissot Smart-Touch. Pametni Tissot se bo med drugim lahko sparil z izbranim telefonom, iz pripadajoče solarne vremenske postaje prejel informacije o vremenu, meril višino ter brezžično preverjal točnost časovnega prikaza. Ura, ki je ocenjena med 1100 in 1200 dolarji, bo imela baterijo, ki naj bi zdržala leto dni. V pomoč ji bo solarno polnjenje in prikaz časa, ki deluje tudi po prekinjeni povezavi s telefonom.

    Objavljeno: 21.3.2016 10:00
  • Avstralcem bodo pice dostavljali roboti

    Picerije Domino imajo od nekdaj rade tehnologijo, takoj so posvojile družabna omrežja, izumile naročanje z enim samim klikom in pice dostavljale z avtomobili, ki so imeli vgrajeno pečico. Videti je, da bo veriga v bližnji prihodnosti naredila še korak dlje. V sodelovanju z avstralskim podjetjem Marathon Targets so razvili dostavnega robota DRU (Domino's Robotic Unit). Gre za vozilo z vgrajenim GPS sledenjem, ki v sodelovanju z Googlovimi zemljevidi prepozna okolico in samo najde pot do naslovnika. Na cilju naročnik vtipka ustrezno kodo in v zameno zanjo dobi želeno pico. Samovozeča vozila na določenih ulicah avstralskega Queenslanda pice že dostavljajo, testno območje pa bodo v naslednjih šestih mesecih še razširili. Veriga Domino’s želi po končanem testnem obdobju tovrstno dostavo uporabljati tudi izven avstralskih meja.

    Objavljeno: 20.3.2016 09:00
  • Skylake in Windows 7 dobila leto dni odloga

    Windows 7 in Windows 8.1 sta dobila leto dni odloga, potem ko je Microsoft najprej grozeče napovedal, da bo že julija 2017 treba namestiti Windows 10, če bomo želeli izkoristiti nove Intelove in AMD-jeve procesorje. Še vedno pa bo treba Windows 10 namestiti, če bomo želeli uporabljati še novejše procesorje (npr. Kaby Lake).

    Objavljeno: 20.3.2016 05:00
  • Starejši telefoni dobili Windows 10

    Leto dni po oznanitvi operacijskega sistema Windows 10 Mobile ga bodo končno deležni tudi lastniki starejših telefonov. Do nadgradnje iz verzije 8.1 so večinoma upravičeni lastniki Microsoftovih in Nokiinih naprav. Pošiljanje posodobitev se je že začelo, prejem datoteke lahko pričakujejo lastniki telefonov Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q in MCJ Madosma Q501. Nadgradnje naj bi do konca poletja prejeli tudi drugi telefoni z operacijskim sistemom Windows, čeprav ni nujno, da vsi, saj Microsoft priznava, da je sistem Windows 10 Mobile strojno zahtevnejši in lahko uporabniško izkušnjo na šibkejših napravah pokvari.

    Objavljeno: 19.3.2016 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji