• N810 ima WiMAX

    Nokia je predstavila mobilno napravo N810 WiMAX Edition, ki se od različice N810 razlikuje samo po vgrajeni podpori za delovanje v omrežjih WiMAX. Naprava za brskanje po internetu je prvi Nokiin izdelek, ki podpira tehnologijo za najhitrejši brezžični širokopasovni dostop do interneta, ki ima številne prednosti v primerjavi z brskanjem ob povezavi na omrežja 3G.

    Objavljeno: 5.4.2008
  • Epson s poslovnim brizgalnikom

    Nova modela se imenujeta B-300 in B-500DN in sta trenutno po vseh lastnostih in zmogljivostih korak više od trenutno najuspešnejšega tovrstnega modela na tržišču, HP K5400dn. Sta hitrejša, tiskata ceneje in naj bi zdržala dlje. Poleg tega tiskata s pigmentnimi barvami in je zato njun odtis vodoodporen oz. odporen na razmaz s prsti.

    Objavljeno: 5.4.2008
  • Prvi letošnji IDF končan

    V Šanghaju se je končalo prvo letošnje srečanje razvijalcev, ki ga dvakrat na leto prireja Intel. Intel Developer Forum je postregel s petimi novimi procesorji Atom (nekoč znanimi pod razvojnim imenom Silverthorne) in platformo Centrino Atom za prenosne naprave in vgradne sisteme.

    Objavljeno: 4.4.2008
  • iTunes je največji

    Še ne 5 let stara spletna trgovina iTunes Store je postala največja prodajalna glasbe v ZDA, kjer je po zadnji raziskavi NPD MusicWatch na prvem mestu zamenjala Wal-Mart. Zanimivo je, da je Apple še pred dobrim mesecem poročal o preboju iTunesa na drugo mesto (izmerjeno za mesec december), tretje pa je prevzel sredi lanskega leta. Prvo mesto iTunesa je pomemben pokazatelj večanja prodaje glasbe v digitalnem zapisu, saj večina preostalih vodilnih prodajaln glavnino glasbe proda na ploščah.

    Objavljeno: 4.4.2008
  • Windows Mobile 6.1

    Microsoft je izdal novo različico operacijskega sistema Windows Mobile za prenosne naprave. Izdaja 6.1 prinaša nov Internet Explorer Mobile, ki podpira h.264, Adobe Flash in Microsoft Silverlight, s čimer želi največji izdelovalec programske opreme povečati delež mobilnega IE. Marca leto je namreč znašal 0,06 odstotka med vsemi brskalniku na internetu, medtem ko je bil delež mobilnega Safarija 0,15 odstotkov, kljub temu da ga uporabljata le iPhone in iPod Touch, ki sta na trgu prisotna razmeroma kratek čas.

    Objavljeno: 3.4.2008
  • Firefox 3 Beta 5

    Tako kot skoraj vse zadnje razvojne različice Firefoxa 3 je tudi beta 5 za večino uporabnikov že dovolj stabilna za uporabo, vendar si razvijalci vseeno želijo pustiti nekaj dodatnih tednov za obsežno preizkušanje in dodajanje zadnjih izboljšav. Nova različica beta se od izdaje beta 4 ne razlikuje bistveno, saj je razvoj nove veje brskalnika že v zamrznjeni stopnji, torej dodajanje novih zmogljivosti ni več mogoče.

    Objavljeno: 3.4.2008
  • IBM Forum se je začel

    Začel se je 12. IBM Forum, ki ga je slavnostno odprla Biljana Weber, generalna direktorica IBM Slovenija. V uvodu tradicionalnega dvodnevnega dogodka, ki se odvija v kongresnem centru Bernardin v Portorožu od 2. do 3. aprila, je predstavila nekaj inovacij, ki naj bi v naslednjih petih letih spremenile način življenja.

    Objavljeno: 2.4.2008
  • Office Open XML standard ISO

    Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) je po dolgotrajnem prizadevanju in lobiranju Microsofta njegov novi odprti datotečni zapis Office Open XML (OOXML) ratificirala kot standard. Slednji se bo tako pridružil že sprejetim zapisom HTML, PDF in ODF, za ta korak pa je glasovalo 86% državnih teles za standardizacijo, ki so vključena v ISO, medtem ko je bilo potrebnih 75 odstotkov podpore.

    Objavljeno: 2.4.2008
  • UVK ugotovil še eno Telekomovo zlorabo

    Urad za varstvo konkurence je po treh letih in pol zaključil postopek ugotavljanja zlorabe prevladujočega položaja in izdal odločbo, da je Telekom Slovenije v obdobju od 17.1.2001 do 5.9.2005 zlorabljal svoj prevladujoči položaj na trgu ADSLa s tem, da je neupravičeno pogojeval vzpostavitev ADSL priključka prek svojega omrežja s sprejemom dodatnega pogoja predhodne vzpostavitve ISDN priključka. Urad je glede druge domnevne zlorabe, Telekomovega oglaševanja zgolj SIOLa, postopek ustavil. UVK bo izrekel še kazen za prekršek v višini od 125.000 do 375.000 evrov.

    Objavljeno: 2.4.2008
  • Google v resnici zloben

    Kljub sloganu 'Don't be evil' (torej ne bodi zloben) je Google na tiskovni konferenci objavil, da v resnici cilja na prvo mesto svetovne zlodejne lestvice. Po njihovih besedah so pred kratkim na zlobnem indexu Unfortune 100 prehiteli celo Microsoft. Direktor Eric Schmidt je pri tem poudaril pomen zlobnega obnašanja v računalništvu, ki naj bi v dobi Web 2.0 dobilo nove razsežnosti in možnosti. Microsoft se na Googlove izjave še ni odzval, Apple pa naj bi načrtoval posebno črno-rdečo serijo priljubljenih prenosnikov MacBook.

    Objavljeno: 1.4.2008
  • Tudi Microsoft v Linux Foundation

    Potem ko je včeraj v Linux Foundation nekoliko presenetljivo stopil Adobe, se mu je danes pridružil še Microsoft. Kljub temu da za razliko od Adoba ni storil nobenega konkretnega koraka, s katerim bi ovrgel namigovanja o zgolj formalnem članstvu, je s tem dejanjem dosežen nov mejnik sodelovanja Microsofta in skupnosti Linux.

    Objavljeno: 1.4.2008
  • Telekom sklenil poravnave z vsemi svojimi tožniki.

    Potem ko se je prejšnji teden Telekom Slovenije izvensodno poravnal s tožnikom SITEEP za polovico tožbenega zahktevka, ki je v zameno za 650.000 evrov umaknil svoje tri odškodninske zahtevke proti Telekomu, je danes Telekom Slovenije objavil poravnave z vsemi ostalimi svojimi tožniki, ki uveljavljajo odškodninske zahtevke zaradi Telekomovih zlorab monopolnega položaja oziroma kršitev Zakona o elektronskih komunikacijah. Za vse tožbe v skupni višini prek 200 milijonov evrov se je Telekomu uspelo poravnati za pičlih 50 milijonov evrov (cca 25 %), s čimer je po mnenju poznavalcev Telekom prihranil vsaj še dodatnih 50 milijonov evrov, ki bi jih lahko dosodila sodišča na račun tožb in zamudnih obresti. Poravnave so bile usklajene z državo kot največjim lastnikom oziroma z Direktoratom za elektronske komunikacije pri Ministrstvu za gospodarstvo. Matjaž Janša, direktor direktorata, hkrati pa predsednik komisije za privatizacijo Telekoma pričakuje, da bo Telekom v naslednjem poizkusu lažje prodati, če bo rešen groženj odškodninskih tožb, ki predstavljajo osmino trenutne vrednosti Telekoma. Telekomovo vodstvo se je hkrati tudi obvezalo, da v prihodnje ne bo več oviralo konkurence in zagotovilo, da bo Telekom deloval v skladu z Zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence in Zakonom o elektronskih komunikacij.

    Objavljeno: 1.4.2008
  • Adobe v Linux Foundation

    Adobe se je pridružil neprofitni organizaciji Linux Foundation, ki se zavzema za širjenje Linuxa ter skrbi za promocijo, sponzorstvo in standardizacijo. Ustanovljena je bila lani, ko sta se združila Open Source Development Labs (OSDL) in Free Standards Group (FSG), med njenimi člani pa najdemo podjetja kot so IBM, HP, Cisco, Intel, AMD, Fujitsu, Oracle, Novell, Hitachi, NEC in druga.

    Objavljeno: 31.3.2008
  • Mobitel mobilno prodaja glasbo

    Mobitel je svojim in Debitelovim uporabnikom omogočil možnost nakupa glasbe preko mobilnega in spletnega planeta. Zaenkrat je na voljo 13.000 skladb domačih in tujih izvajalcev, ki delujejo v okviru založb Menart, Nika, Dallas, Mobilion in Warner ter v samozaložbah. Uporabniki si lahko skladbe prenesejo neposredno na mobilne telefone, cena pa znaša med 1,69 in 2,49 evrov in je odvisna od izvajalca.

    Objavljeno: 31.3.2008
  • Pravi uspeh potrebuje pravo podporo

    Da bi lahko v sodobnem poslovnem svetu ostali konkurenčni, morajo vaši poslovno kritični sistemi ostati razpoložljivi ne glede na okoliščine. HP vam nudi široko paleto cenovno ugodnih storitvenih paketov HP Care Pack, s katerimi lahko preprosto in hitro povečate zanesljivost svoje infrastrukture.

    Objavljeno: 31.3.2008
  • Wikipedia ima 10 milijonov gesel

    Največja spletna enciklopedija Wikipedia je nedavno praznovala pomemben mejnik, saj v svoji podatkovni bazi hrani zdaj že več kot 10 milijonov gesel in člankov. Jubilejni članek s število 10M pripada prispevku o angleškemu slikarju iz 16. stoletja Nicholasu Hilliardu . Wikipedia danes hrani članke in podatke v več kot 250 jezikih. Največja baza je, pričakovano, v angleškem jeziku, kjer se nahaja nekaj več kot 2,3 milijona gesel. Slovenska različica Wikipedie obstaja od leta 2002, od tedaj pa je v našem jeziku nastalo okoli 60.700 člankov.

    Objavljeno: 30.3.2008
  • Windows Search 4.0

    Microsoft je objavil razvojno različico novega iskalnika podatkov za okolje Windows. Namizni iskalnik Windows Search 4.0 je po navedbah proizvajalca precej hitrejši od predhodnika, saj za prikaz rezultatov potrebuje tretjino manj časa kot doslej. Poleg tega so odpravili niz napak in težav, ki so omejevale uporabo dosedanje različice 3.0. Med drugim iskalnik omogoča povrnitev stanja na prehodno različico indeksa v primeru, da naleti na napako. Doslej je v takih primerih program vse podatke ponovno indeksiral od začetka. Zanimivo, da se je Microsoft odločil objaviti Windows Search 4.0 mimo kompleta popravkov Service Pack 1 za Visto in Service Pack 3 za Windows XP, med tem ko so v samih kompletih popravkov spremenili način, kako operacijski sistem uporablja iskalnike in omogočili uporabo alternativnih programov, kot je Google Desktop Search.

    Objavljeno: 30.3.2008
  • Dell stavi na ceno in Blu-ray

    Dell je predstavil prenosni računalnik z vgrajeno enoto Blu-ray za ceno precej pod 1.000 dolarji. Novi Inspiron 1525 premore 15,4-palčni zaslon LCD z ločljivostjo primerno za prikaz video posnetkov v ločljivosti 720p, kot vir pa lahko uporabimo predvajalnik Blu-ray, ki poleg tega služi še kot predvajalnik/zapisovalnik za nosilce CD in DVD. Da bi bil računalnik še bolj večpredstavno vsestranski, so primaknili vmesnik HDMI in funkcijo Dell MediaDirect za predvajanje večpredstavnih posnetkov tudi pri izključenem računalniku. Prenosnik za zabavo, kar ponazarja kar osem različnih barv ohišja, lahko dogradimo s številnimi dodatki, med katerimi najdemo tudi Blu-ray, tokrat zapisovalnik, daljinski upravljavec in še kaj. Cena osnovnega modela znaša v ZDA le 879 dolarjev.

    Objavljeno: 29.3.2008
  • Izšel je OpenOffice 2.4.0

    Skupnost OpenOffice.org je objavilo novo različico najbolj priljubljenega odprtokodnega pisarniškega paketa, ki prinaša številne manjše izboljšave in popravke. OpenOffice 2.4.0 ima denimo boljšo podporo za izvoz v zapis PDF, vključno s podporo za PDF/A (ISO 19005-1), številne nove možnost pri pripravi grafov v moduli Chart, podporo za tiskanje skritega besedila v Writerju, dodali pa so tudi 10 novih jezikovnih različic paketa. V celoti gre za manjše, a nekatere kar težko pričakovane izboljšave uporabnosti. Več novosti lahko pričakujemo v različici 3.0, ki bo nared predvidoma konec leta.

    Objavljeno: 29.3.2008
  • AMD s trojnimi jedri

    AMD je začel s prodajo prvih procesorjev iz družine Phenom, ki imajo v sebi tri procesna jedra. Novi procesor nosi oznako Phenom X3 in se po zmogljivosti uvršča med današnje procesorje s dvema ter štirimi jedri. Cena novega procesorja bo bližje tekmecem, ki imajo v svojih izdelkih dvojna jedra, zato pričakujejo, da bodo tekmovali predvsem v tem segmentu trga. Prve različice delujejo s takti od 2,1 do 2,5 GHz in temeljijo na reviziji arhitekture B2, ki ima manjšo, a zelo redko napako (TLB bug). Kmalu naj bi to odpravili s posodobljeno specifikacijo B3. AMD je obenem tudi objavil nove modele procesorjev Phenom X4 s štirimi jedri, ki že imajo popravke v obliki revizije B3. Ti so namenjeni predvsem navdušencem nad igrami. AMD je ob tej priložnosti predstavil tudi energijsko varčni X4 9100e, ki porabi le 65W za delovanje, medtem ko navadni procesorji s štirimi jedri porabijo čez 100W. Cene novih procesorjev se gibljejo med 215 in 250 dolarji, analitiki pa že pričakujejo, da se bo Intel na nove modele Phenom X3 odzval z znižanjem cen svojih izdelkov.

    Objavljeno: 28.3.2008
  • Microsoftova spletna pisarna

    Microsoft pripravlja nov izdelek za domačo rabo in morda mala podjetja, s katerim naj bi lažje tekmovali s spletnimi storitvami kot sta Google Docs in Google Apps. Projekt Albany sestavljajo kombinacija izdelkov in spletnih storitev, med katerimi viri blizu Microsofta navajajo pakete Office, Office Live Workspaces, Windows Live OneCare in Windows Live Suite. Izdelek naj bi celo prodajali v trgovinah, nekateri ga pa že imenujejo spletni ekvivalent dosedanjega paketa Works, s katerim je Microsoft ciljal na spodnji cenovni razred. Kot vse kaže ne bo šlo za povsem spletne aplikacije temveč kombinacijo, pri Microsoftu pa glede tega izdelka zelo skrbno molčijo.

    Objavljeno: 28.3.2008
  • Disk iz pomnilnikov DRAM

    Podjetje Gigabyte je ponudilo zanimivo periferno napravo, ki lahko ustvari pomnilniški disk (SSD) z uporabo navadnih pomnilnikov DRAM. Gigabyte iRAM je navzven videti kot standardna pomnilniška enota za vgradnjo v računalnik, na osnovno ploščo pa jo priključimo prek vmesnika SATA. V notranjosti pa se nahaja prilagojena osnovna plošča s štirimi podnožji, v katera lahko vtaknemo pomnilnike DDR (od 200 do 400 MHz). Trenutno je podprtih največ 4 GB pomnilnika, ki pa v primerjavi s klasičnimi diski zagotavlja zelo hiter dostop do podatkov hranjenih na "disku". Ker je govora o uporabi dinamičnih pomnilnikov, so avtorji poskrbeli za rezervni akumulator, ki hrani podatke v primeri izklopa/izpada elektrike, ta pa se polni med tem, ko je prižgan računalnik. Na prednji strani so posebni indikatorji, ki prikazujejo stanje akumulatorja in s tem hrambe časa, ki je še na voljo za hrambo podatkov brez napajanja. iRAM ponujajo predvsem tistim, ki potrebujejo zelo hitre obdelave, ki vključujejo zapisovanje podatkov na disk, seveda pa ne nadomeščajo običajnih diskov. Gigabyte iRAM stane 240 dolarjev brez pomnilnikov.

    Objavljeno: 28.3.2008
  • Japonski rekord mobilne telefonije

    Japonski telekomunikacijski operater NTT DoCoMo je uspešno prikazal delovanje mobilnega omrežja v katerem so dosegli brezžični prenos podatkov s hitrostjo 250 Mb/s. Tehnologija, ki so jo poimenovali Super 3G, je bila prikazana v bližini sedeža razvojnega oddelka NTT v okolici mesta Yokosuka, omogoča pa prenos podatkov na razmeroma veliki razdalji. NTT DoCoMo že danes nudi omrežja HSDPA s hitrostmi 7,2 Mb/s, z novo tehnologijo pa načrtujejo vrzel do prihoda četrte generacije mobilne telefonije. S tehnologijo Super 3G naj bi komercialno nudili hitrostjo tja do 100 Mb/s, predvidoma že v letu 2009. NTT DoCoMo ima med tem že prve delujoče sisteme 4G telefonije, pri katerih so dosegli hitrost prenosa kar 5 Gb/s v laboratoriju. Toda ta tehnologija bo nared šele po letu 2010.

    Objavljeno: 27.3.2008
  • Spletni Adobe Photoshop Express

    Adobe je objavil javni preizkus napovedane spletne različice urejevalnika in pregledovalnika fotografij Photoshop Express. Gre za enega prvih programov, ki so narejeni na podlagi spletne arhitekture RIA in v celoti s tehnologijami Adobe Flex in Flash 9, za delovanje ne potrebuje lokalne namestitve na računalnik, dovolj je spletni brskalnik. V preizkusni fazi bo izdelek na voljo javnosti brezplačno, Adobe pa je primaknil še 2 GB brezplačnega pomnilniškega prostora za hrambo fotografij in njihovo souporabo z drugimi uporabniki.

    Objavljeno: 27.3.2008
  • Motorola se deli

    Podjetje Motorola se je odločilo, da se bo razdelilo v dve družbi, od katerih bo vsaka še naprej kotirala na borzi. Za ta korak so se odločili zlasti zato, da bi ločili poslovanje dosedanjega oddelka za mobilno telefonijo od ostalih dejavnosti družbe. Že dalj časa je znano, da se Motorola otepa s težavami pri razvoju in prodaji mobilnih telefonov, kar je začelo zavirati preostale aktivnosti družbe. Zaradi načne strategije so lani padli z drugega na tretje mesto po deleži na ameriškem trgu. Vodstvo družbo meni, da bo delitev na dva dela omogočilo lažje osredotočanje na specifična področja, hkrati pa ne skrivajo možnosti, da bi za novo družbo mobilne telefonije našli dodatne strateške partnerje. Po sedanjih ocenah naj bi bila delitev zaključena v začetku leta 2009. Analitiki celotno potezo ne vidijo ravno na tako pozitiven način in ocenjujejo, da utegnejo tekmeci zaradi te poslovne odločitve še pridobiti tržni delež. Po ocenah naj bi s potezo največ pridobila Nokia in Samsung, morda tudi Sony Ericsson.

    Objavljeno: 27.3.2008
  • Hitrejši in varčnejši Xeoni

    Intel je objavil dva nova procesorja Xeon s štirimi jedri, ki nudita za okoli četrtino večjo zmogljivost ob enaki porabi energije, kot dosedanji modeli. Nova modela Xeon L5420 in L5410 porabita 12,5W na jedro skupno torej 50W, kar je enako kot dosedanja generacija izdelkov. Del razlogov za večjo zmogljivost je mogoče pripisati 50% večjemu predpomnilniku, ki je zdaj velik 12 MB, ostanek pa je posledica naprednega 45-nm proizvodnega procesa, pri katerem so povrh vsega izboljšali delovanje tranzistorjev. Nova modela delujeta pri taktih 2,5 oziroma 2,33 GHz, staneta pa 380 oziroma 320 dolarjev. Intel je hkrati napovedal, da bodo kmalu začeli s proizvodnjo izboljšanih procesorjev Xeon z dvojnimi jedri, taktom 3 GHz in predpomnilnikom 6 MB, ki bodo porabili le 40W pri običajnem delovanju. Pri Intelu so med tem začeli dobavljati prve primerke novih procesorjev s štirimi jedri za namizne računalnike, ki so bili predstavljeni januarja, zaradi težav v proizvodnji pa se začetek obširnejše prodaje nekoliko premaknil.

    Objavljeno: 26.3.2008
  • Yahoo podpira OpenSocial

    Iz podjetja Yahoo so sporočili, da bodo podrli standard za izmenjavo podatkov med spletnimi storitvami socialnega mreženja OpenSocial, katera avtor in pobudnik je družba Google. Standard podpiraj zdaj že trije veliki ponudniki storitev, saj je pred tem podporo najavil tudi spletni servis MySpace. Da bi pritegnili še druge in zagotovili trajni razvoj, bodo objavili ogrodje in organizacijo OpenSocial Foundation, ki bo skrbela za nevtralnost vmesnikov. Od velikih ponudnikov na tem področju samo Facebook kategorično odklanja podporo za OpenSocial.

    Objavljeno: 26.3.2008
  • Microsoft prenavlja Windows Mobile

    Microsoft bo v kratkem objavil posodobljeno različico operacijskega sistema Windows Mobile, s katerim naj bi bolje tekmovali z močno konkurenco na trgu. Windows Mobile 6.1 je prva večja posodobitev lani predstavljene različice Windows Mobile 6, prinaša pa še bolj dodelan uporabniški vmesnik, nekaj novih aplikacij in podporo za novo strojno opremo. Glavni poudarek nove različice je lažja in učinkovitejša podpora različnim tipom mobilnih naprav in zlasti različnim velikostim zaslonov. Kljub objavi pa Microsoft resnično pomembne novosti načrtuje za leto 2009. Tedaj naj bi bil nared Windows Mobile 7, kot neposredni odgovor na MacOS X uporabljen v telefonih Apple iPhone. Glavna novost bo povsem nov uporabniški vmesnik s podobno uporabo zaslonskega krmiljenja funkcij, kot pri telefonu iPhone.

    Objavljeno: 26.3.2008
  • Nova številka Monitorja in oddaja Monitor TV

    Zadnji torek v mesecu pomeni novo številko revije Monitor, z njo pa še nova oddaja Monitor TV. Ta je na priloženi plošči (ki jo lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost. Starejše oddaje Monitor TV si lahko ogledate v arhivu, na spletu pa si lahko sedaj ogledate oddajo prejšnjega meseca.

    Objavljeno: 25.3.2008
  • Google ni dobil koncesije

    V nasprotju pričakovanj javnosti Google ni zmagal na dražbi za novi brezžični frekvenčni pas 700 MHz, ki jo je razpisala ameriška agencija FCC. Najvišjo vsoto in sicer 9,63 milijarde dolarjev je ponudil telekomunikacijski velikan Verizon, medtem ko je Google ponudil za frekvenčni pas "le" 4,7 milijarde dolarjev. Verizon bo s tem najbrž dobil koncesijo za najbolj iskani frekvenčni blok "C" razpisanega spektra, pa tudi številne razpise bloka "A", ki so ga podeljevali regijsko. Toda Google je na nek način vseeno dosegel svoj cilj, saj je ponujeni znesek večji od praga, pri katerem pride v poštev pravilo odprtega dostopa. Verzion bo zaradi tega moral novo pridobljeno omrežje odpreti vsem ponudnikom storitev in napravam, brez omejitev. To še ne pomeni, da bo storitev brezplačna, lahko pa bodo sodelovali drugi ponudniki storitev, ki so bili doslej večinoma izključeni iz omrežij posameznega operaterja.

    Objavljeno: 25.3.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji