• Kitajska stroga glede sevanja mobilnih telefonov

    Zaradi strahu pred zdravstvenimi posledicami, ki bi jih lahko imelo sevanje mobilnih telefonov in baznih postaj, na Kitajskem razmišljajo o uvedbi bistveno strožjih standardov glede največje dovoljene količine sevanja. Sevanje mobilnih naprav se meri z enoto SAR, oziroma lastno stopnjo vpijanja, v wattih na kilogram. V večini držav je najvišja dovoljena meja sevanja naprav 2 W/kg, medtem ko nameravajo na Kitajskem uzakoniti 1 W/kg.

    Objavljeno: 16.6.2002
  • Adacta razvila madžarski elektronski telefonski imenik

    Slovensko podjetje Adacta, ki je najbolj znano kot avtor elektronskih različic Telekomovega telefonskega imenika na CD-ROMu in na internetu, je dokončalo podoben projekt tudi na Madžarskem. Za največjega operaterja telekomunikacij MTT so razvili spletno različico telefonskega imenika, o podobnem projektu pa se pogovarjajo tudi s Telekomom Srbije.

    Objavljeno: 15.6.2002
  • Microsoft prodal več kot 60 milijonov licenc za Office XP

    Nekaj manj kot leto po predstavitvi, so pri Microsoftu zabeležili že 60 milijonov prodanih licenc zbirke programov za pisarniško delo Office XP. V prvem letu prodaje prejšnje različice, Office 2000, je bilo prodanih nekaj manj kot 30 milijonov licenc. Pri Microsoftu menijo, da je vzrok za tako velik uspeh paketa Office XP v času recesije velik dokaz, da zbirka pisarniških programov dejansko poveča produktivnost in pripomore k zmanjševanju stroškov. Kot bistveno prednost navajajo podporo standardu XML, ki omogoča preprosto povezovanje Office programov s podatki iz različnih virov in obratno - vnašanje podatkov iz Officea v druge rešitve.

    Objavljeno: 15.6.2002
  • Italija pripravlja možnost preprodaje pasovne širine 3G

    Italija pripravlja zakonodajo s katero bo omogočila operaterjem UMTS preprodajati pasovno širino drugim podjetjem. To je po eni strani dobra novica za prezadolžene operaterje, saj bodo lahko hitro zaslužili precej denarja. Po drugi strani pa bo trgovanje s pasovnimi širinami ustvarilo tržišče, ki bo določilo dejansko vrednost frekvenc. Še posebej v državah kot sta Nemčija in Velika Britanija, kjer so cene UMTS koncesij dosegle vrtoglave zneske, pa zna tržna vrednost frekvence biti bistveno manjša kot cena, ki so jo operaterji plačali državi. To pa bi seveda pomenilo nadaljnji padec vrednosti operaterjev.

    Objavljeno: 15.6.2002
  • Napster v lasti Bertelsmanna in pod zaščito pred bankrotom

    Čeprav kultni program za izmenjavo datotek že celo leto ne deluje, so se stvari v podjetju Napster pričele spreminjati. Najprej so sporočili iz Bertelsmanna, ene izmed petih največjih založb, ki so dosegle Napsterjevo ukinitev, da so za 8 milijonov dolarjev prevzeli Napster, nakar sta se v podjetje takoj vrnila direktor Konrad Hilbers in tehnični direktor ter ustanovitelj Shawn Fanning. Ena izmed prvih potez, ki sta jih naredila, pa je bila vloga prošnje za zaščito pred bankrotom, ki podjetju omogoča reorganizacijo.

    Objavljeno: 14.6.2002
  • Intel predstavil 802.11a tudi v Evropi

    Intel je končno uspel v večini evropskih držav dobiti dovoljenje za prodajo brezžične omrežne opreme po standardu 802.11a. Ta standard je v ZDA in drugod že zaživel, v Evropi pa obstajajo zakonske omejitve uporabe frekvenčnega pasu 5 GHz. Že uveljavljena različica 802.11b uporablja frekvenčni pas 2,4 GHz, vendar pa omogoča hitrosti prenosa >>le<< do 11 Mb/s, medtem ko različica 802.11a, omogoča prenos podatkov do 54 Mb/s.

    Objavljeno: 14.6.2002
  • Študent vdrl v Xbox

    Andrew Huang, študent znamenite univerze Massachusetts Institute of Technology je objavil strokovni članek s podrobnim opisom vdora v Microsoftovo igralno konzolo Xbox. Čeprav je Xbox v osnovi običajen osebni računalnik, je prirejen zgolj za zagon iger, ne pa tudi druge programske opreme. Ker pa je Xbox cenejši kot večina PC-jev, bi ga mnogi lahko pričeli uporabljati kot nadomestek. To seveda ni v interesu Microsofta, ki konzole prodaja z izgubo, saj namerava zaslužek poiskati v igrah.

    Objavljeno: 14.6.2002
  • Kriptografija s pomočjo kvantnega učinka

    Švicarsko podjetje Quantique SA je napovedalo prvi komercialni izdelek, ki uporablja kvantni učinek. Naprava omogoča šifriranje podatkov s pomočjo kvantnega generatorja naključnega števila (RNG) in sistema kvantnega ključa (QKD). Standardni generatorji naključnih števil v računalnikih v resnici niso naključni in so zato do neke mere predvidljivi, matematiki pa so dokazali, da je kvantna kriptografija popolnoma nezlomljiva. Pri kvantnem generatorju merijo kvante energije, ki jo odda vsak posamezni foton, ko trči na prosojno ogledalo. Glavni izdelek švicarskega podjetja je sistem QKD, ki omogoča, da dve strani izmenjata osebni kriptografski ključ popolnoma tajno. Sistem predstavljata dve napravi na vsaki strani optične povezave, z USB priključkom za računalnik.

    Objavljeno: 14.6.2002
  • Zanimanje za ročne računalnike upada

    Trg ročnih računalnikov (PDA) je še vedno v prehodni fazi - iz elektronskih organizatorjev v brezžične mobilne naprave, ugotavlja raziskovalna družba IDC ob analizi prodajnih rezultatov v prvem letošnjem trimesečju. Prodaja ročnih računalnikov je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem padla za dobrih 12 odstotkov, v primerjavi z zadnjim lanskim trimesečjem pa kar za dobro četrtino. Padec prodaje je bil deloma pričakovan, saj je tako po vsakem božično-novoletnem obdobju, k slabšim številkam pa je prispevalo tudi manjše povpraševanje po tovrstnih napravicah v letu 2002.

    Objavljeno: 13.6.2002
  • Predogled sedme različice brskalnika Netscape vzpodbuden

    Netscape je pripravil razvojni predogled sedme različice svojega nekoč vodilnega spletnega brskalnika, in v kolikor prvi vtisi ne lažejo, ima Netscape možnost ponovno seči višje.

    Objavljeno: 13.6.2002
  • Se KaZaA res vdaja sodiščem?

    Nizozemsko podjetje KaZaA, zaslužno za tehnologijo FastTrack, ki omogoča izmenjavo datotek s programi kot sta Grokster in istoimenski KaZaA, je sporočilo sodišču v ZDA, da se ne namerava zagovarjati v tožbi, ki so jo zoper njih sprožili glasbeni in filmski založniki. Predstavniki podjetja so povedali, da si procesa preprosto ne morejo privoščiti ter da nameravajo sprejeti odločitev sodišča. S tem je očitno konec upanja za vse tiste, ki so pričakovali, da bi KaZaA lahko v legitimnost izmenjave datotek prepričal tudi ameriška sodišča, po tem ko so pred nekaj meseci dobili podobno tožbo na Nizozemskem.

    Objavljeno: 13.6.2002
  • Sun z novimi strežniki

    Podjetje Sun je predstavilo dva nova vstopna strežnika s procesorji UltraSparc III. Novi strežniki naj bi v nižjem cenovnem razredu tekmovali z bodočimi izdelki, ki jih bo Sun gradil s procesorji družbe Intel. Nova modela strežnikov V120 in Netra 120 podpirata do 4 GB velik pomnilnik, imata disk s kapaciteto 36 GB, procesor UltraSparc III pa je na voljo s takti 550 MHz ali 650 MHz. Novi procesor ima tudi dvakrat večji hitri predpomnilnik (512 KB). Modela imata lahko tudi posebni omrežni priključek za vzdrževanje na daljavo in možnost, da v primeru napake strežnikovo identiteto v celoti prevzame drugi strežnik. Poleg tega lahko dodajo kartico za pospeševanje izmenjave šifriranih podatkov SSL (Secure Sockets Layer), ki najbolj pogosto varuje finančne transakcije po spletu. Podjetje Sun v nižjem cenovnem razredu konkurira podjetjem Dell, Hewlett-Packard in IBM. Kot kaže, se jim bo podjetje Sun kmalu pridružilo z Intelovimi ali njim kompatibilnimi procesorji ter operacijskim sistemom Linux.

    Objavljeno: 13.6.2002
  • Amis.net ponuja ADSL!

    Tretji največji ponudnik dostopa do interneta v Sloveniji, mariborski Amis.net, je s Telekomom podpisal pogodbo za uporabo asinhrone povezave ATM z vozlišči ADSL (DSLAM), kar pomeni, da bodo tudi oni kmalu pričeli tržiti dostop do interneta preko ADSL.

    Objavljeno: 13.6.2002
  • Veritas se ne boji konkurence

    Medtem ko Sun, Microsoft, IBM in EMC napovedujejo dodatne funkcionalnosti v svojih prihodnjih izdelkih za nadzor in upravljanje pomnilniških sistemov, Veritas drži korak pred konkurenco s podporo številnim strojnim platformam in operacijskim sistemom. Najnovejša Veritasova pridobitev je podpora IBM-ovemu operacijskemu sistemu AIX, ki se je tako pridružil Sunovemu Solarisu, HP-jevemu HP-UX in Microsoftovemu okolju Windows. Še letos pa pri Veritasu načrtujejo podporo tudi za Linux. Poleg tega delujejo odslej nekateri Veritasovi izdelki (Database Edition/HA, Cluster Server, Global Cluster Manager in Volume Replicator) tudi z poslovnim sistemom PeopleSoft 8. S temi poslovnimi potezami bodo pri Veritasu še naprej poskušali ohraniti nevtralni položaj med ponudniki programske opreme za pomnilniške sisteme.

    Objavljeno: 12.6.2002
  • SAP: 40 odstotkov slabši dobiček

    V prvem trimesečju so pri SAP-u ustvarili 40 odstotkov manj neto dobička kot v enakem lanskem obdobju. Letos so zaslužili le 65 milijonov evrov (lani 109 milijonov), glavna razloga za slabši poslovni rezultat pa sta zmanjšani prihodek iz prodaje licenc in izguba ameriškega partnerja Commerce One v višini 52 milijonov evrov. V prvem četrtletju so ustvarili 1,66 milijarde evrov skupnih prihodkov, kar je bilo devet odstotkov več kot lani. Pri prodaji licenc so ustvarili 402 milijona evrov (12% manj), prodaja izdelkov jim je navrgla milijardo evrov (6% več), svetovalne storitve 539 milijonov evrov (18% več), dohodek iz izobraževanja pa 110 milijonov (1% več). Sicer pa je SAP v prvem četrtletju povečal prodajo po vsem svetu - na območju Evrope, Bližnjega Vzhoda in Afrike za enajst odstotkov, v obeh Amerikah za sedem, v azijsko-pacifiški regiji pa za štiri odstotke.

    Objavljeno: 12.6.2002
  • Sonyjeve pomnilniške kartice druge generacije - Memory Stick Duo

    Podjetje Sony si močno prizadeva, da bi njihove pomnilniške kartice Memory Stick postale industrijski standard. V začetku junija so zato napovedali novo generacijo dimenzijsko še manjših kartic, ki bodo namenjene predvsem drugačnim, manjšim mobilnim napravam, med drugim ročnim računalnikom in pametnim telefonom. Nove kartice bodo nosilce oznako Memory Stick Duo, v primerjavi z dosedanjimi pa zavzemajo le tretjino prostora. Kartice bo mogoče uporabljati tudi v dosedanjih napravah in bralnikih kartic s pomočjo posebnega prilagoditvenega vmesnika.

    Objavljeno: 12.6.2002
  • Video preko mobilnega telefona

    Največji Japonski operater mobilne telefonije NTT DoCoMo, ki že več kot leto dni trži tudi omrežje tretje generacije, je pričel ponujati tudi distribucijo videa preko mobilnega omrežja, storitev pa so poimenovali i-motion, s čimer hočejo še bolj poudariti, da je tretja generacija le nadgradnja zelo popularne storitve i-mode. Trenutno je i-motion mogoč zgolj z novim telefonom Foma P2002, ki omogoča prejemanje podatkov s hitrostjo 384 Kb/s, 2,2-palčni zaslon pa zmore prikazati kar 65.536 barv. Poleg tega DoCoMo že nekaj časa ponuja rešitve za poslovneže kot sta 3G PC Card, razširitvena kartica za prenosnike in terminal F2611, preko katerega je mogoče povezati več računalnikov v krajevno omrežje in dostopati do spleta. S takimi ponudbami skuša sicer največji operater ponovno pridobiti uporabnike, saj so konkurenti, ki so nedavno vklopili svoja omrežja tretje generacije, v prvih mesecih pridobili zelo veliko število uporabnikov.

    Objavljeno: 12.6.2002
  • Microsoft Passport pod vladno lupo

    Ameriška vlada proučuje možnost, da bi za potrebe spletne identifikacije ameriških državljanov, vladnih uslužbencev in podjetij uporabila Microsoftov Passport. S testiranji naj bi pričeli septembra. Passport je postal za vlado zanimiv potem, ko je družba Gartner objavila podatek, da se je število uporabnikov Passporta v pol leta kar podvojilo. Do povečanja je prišlo večinoma zaradi obvezne registracije pri uporabi Hotmaila, Windows XP in programa Messenger, le dva odstotka uporabnikov pa se je odločilo za Passport zaradi funkcionalnosti v zvezi z identifikacijo. S podobnim projektom se ukvarja tudi skupina Liberty Alliance, ki je ameriški vladi predstavila svoje načrte v zvezi z enkratnim vpisovanjem osebnih podatkov pri spletnih storitvah.

    Objavljeno: 11.6.2002
  • Zagon računalnika brez diskov

    IBM razvija novo tehnologijo, ki bo omogočala zagon računalnika iz diskov, ki niso fizično v samem računalniku, ampak se nahajajo na oddaljenem pomnilniškem strežniku. Nova tehnologija z imenom iBoot, ki so jo razvili v IBM-ovih laboratorijih v Izraelu, uporablja razmeroma nov standard iSCSI, ki omogoča virtualno SCSI povezavo med računalnikom in diskom prek omrežne povezave TCP/IP. IBM načrtuje, da bodo tehnologijo iBoot uporabljali tako strežniki, kot namizni računalniki, celota pa bo prispevala k večji varnosti podatkov, nižjim stroškom vzdrževanja in lažjim nadgradnjam sistemov. Računalniki bodo zato lahko manjši, kljub temu pa uporabnik ne bo izgubil nobenih ostalih prednosti navadnih računalnikov. iBook naj bi bil združljiv z vsemi večjimi operacijskimi sistemi, kot sta Windows in Linux. Več računalnikov bi tako lahko uporabljajo skupno iSCSI združljivo napravo, recimo strežnik NAS, ki bi hranil podatke in operacijske sisteme za vsakega uporabnika posebej, vendar je tako celoto lažje vzdrževati, izdelovati varnostne kopije, pomnilniški prostor pa bo boljše izkoriščen. Strokovnjaki že menijo, da lahko iBoot radikalno spremeni zgradbo osebnih računalnikov, vendar za zdaj še ni jasno, kakšne načrte ima IBM glede komercialne rabe te tehnologije. Morda bo na voljo le v računalnikih družbe IBM.

    Objavljeno: 11.6.2002
  • Lexmarkove nove večfunkcijske naprave

    Lexmark se vse bolj usmerja tudi na področje večfunkcijskih naprav, ki združujejo funkcije kopirnega stroja, tiskalnika, telefaksa in optičnega bralnika. Prva novost je model X620e, ki uporablja za osnovo črno-beli laserski tiskalnik s hitrostjo tiska 30 strani na minuto. Sestavljajo ga procesor s taktom 300 MHz, 32 MB velik pomnilnik (razširljiv na 384 MB) in modem s hitrostjo 33,6 kb/s za pošiljanje faksov. Tiskati je mogoče z največjo ločljivost 1200 x 1200 pik na palec, medtem ko je optična ločljivost bralnika 300 x 300 pik na palec. To je morda nekoliko malo, vendar je optični bralnik namenjen predvsem zelo hitremu branju za hitro kopiranje dokumentov.

    Objavljeno: 11.6.2002
  • Palm OS 5 pri razvijalcih

    Palmova podružnica PalmSource, ki razvija operacijski sistem Palm OS, je pričela razvijalcem programske opreme in ročnih računalnikov razpošiljati končno različico operacijskega sistema Palm OS 5.

    Objavljeno: 11.6.2002
  • HR-XML za ponudnike zaposlitev

    Šest velikih podjetij, ki se ukvarja z mednarodno ponudbo dela in zaposlitev (Adecco, Kelly Services, Manpower, Ranstad, Vedior in Spherion), je v preteklih letih finančno podpiralo konzorcij HR-XML (Human Resource Extensible Markup Language), ki je imel kot cilj izdelati specifikacijo za izmenjavo podatkov o kadrih na podlagi arhitekture XML. Konzorcij je v tem času uspel razviti standard Sides 1 (Staffing Industry Data Exchange Standards), ki naj bi pripomogel k hitrejši, cenejši in bolj učinkoviti izmenjavi informacij na področju zaposlovanja.

    Objavljeno: 10.6.2002
  • Prenosniki vse bolj priljubljeni

    Delež prenosnih v primerjavi z namiznimi računalniki se še naprej vztrajno povečuje. V letošnjem prvem četrtletju se je vsak četrti kupec računalnika odločil za prenosnik, pred štirimi leti pa je bil delež prenosnih računalnikov še 17,6-odstoten, ugotavljajo pri raziskovalni družbi IDC. Od prvega trimesečja 1998 do danes se je četrtletna prodaja prenosnih računalnikov podvojila - s 3,6 na 7,2 milijona enot. Nekateri analitiki in proizvajalci računalnikov sicer že nekaj let napovedujejo, da bodo prenosniki prej ali slej dosegli polovični tržni delež pri prodaji osebnih računalnikov. Pri IDC pa niso tako optimistični, saj napovedujejo za leto 2007 samo 30-odstotni delež, pa še to v primeru, če bodo kupci v podjetjih več posegali po njih kot v zadnjem obdobju. Prodaja prenosnikov dosega v zadnjem času bistveno večjo rast predvsem zaradi domače rabe, saj podjetja še vedno niso povsem odprla svojih mošnjičkov za prenovo informacijske opreme.

    Objavljeno: 10.6.2002
  • Microsoft pogojno za širitev organizacije WS-I

    Predlog družbe IBM, da se organizacija WS-I (Web Services Interoperability Organization), ki združuje devet vodilnih podjetij na področju razvoja spletnih storitev, razširi še za dva člana, je tudi pri podjetju Microsoft naletela na pozitiven odziv. Ob tem predstavniki podjetja Microsoft še dodajajo, da bi moral biti "kandidacijski postopek pošten in enakopraven za vsa podjetja". Sprva so vodilni pri podjetju Microsoft širitvi močno nasprotovali, saj bi to pomenilo, da bi lahko v skupino prišlo tudi podjetje Sun Microsystems, glavni razvijalec Jave. Ob tem so pri podjetju IBM potrdili, da bodo svoj glas podelili prav podjetju Sun. Družba Sun naj bi bila izpuščena iz ustanovitvene skupine prav zaradi zahteve predsednika podjetja Microsoft Billa Gatesa, kar je pred kratkim potrdil tudi dokazni material v sodnem postopku proti monopolnemu položaju Microsofta. V skupini ustanoviteljev so bila podjetja BEA Systems, Hewlett-Packard, IBM in Microsoft.

    Objavljeno: 10.6.2002
  • Benq podira hitrostne rekorde pri zapisovalnikih

    Podjetje Benq (nekoč Acer Communication & Multimedia) želi priti v ospredje dogajanja tudi na področju zapisovalnikov. Nedavno so tako predstavili model CRW4816P, ki je trenutno najhitrejši pekač na trgu in deluje s kar 48-kratnim zapisovanjem na nosilce CD-R. Poleg tega enota so pohitrili tudi prepisovanje na nosilce CD-RW, kjer zdaj pisanje poteka s hitrostjo 16x. Vgrajena je seveda tehnologija za varno zapisovanje Seamless Link (tretje generacije), ki zmanjša vrzel med končnimi in začetnimi točkami zapisovanja na 2 um, kar je najmanjša vrednost doslej. Enota bo kmalu v prodaji tudi pri nas. Medtem pa pri družbi Benq ne mirujejo. Kmalu pride tudi 48-kratni zunanji zapisovalnik z vmesnikom USB 2.0, na nedavnem sejmu Computex na Tajavnu pa so prikazali celo zapisovalnik, ki zmore zapisovati na nosilce CD-R kar s hitrostjo 52x. V prodaje pride nekoliko kasneje, saj zanj še niso na voljo primerni nosilci.

    Objavljeno: 10.6.2002
  • Cenejše plošče DVD-R

    Zaradi povečane proizvodnje nosilcev DVD-R, ki izvirajo pretežno iz Tajvana, so cene za kos celo pod poldrugi dolar. Vsak od vodilnih proizvajalcev (Ritek, CMC Magnetics in Prodisc) je marca prodal več kot milijon plošč, kar pa ni povsem zadovoljilo svetovnega povpraševanja. Negotovost namreč še vedno vzbuja dejstvo, da sta v uporabi konkurenčna standarda DVD-R in DVD+R, proizvajalci pa si ne bi radi naredili zaloge z izdelkom, ki ga trg ne bo sprejel.

    Objavljeno: 9.6.2002
  • Generacija "mainframe" se stara

    V ZDA ugotavljajo, da trenutno ni veliko povpraševanja po strokovnjakih za velike računalnike mainframe. Čez pet let pa naj bi se položaj povsem spremenil, saj so sedanji strokovnjaki za velike računalnike v povprečju stari nad 50 let. Večina podjetij se ne zaveda nevarnosti, da lahko čez nekaj let ostanejo brez ustrezne podpore za delovanje osrednjih računalnikov, ugotavlja svetovalna družba Meta Group. Temu pritrjujejo tudi strokovnjaki iz raziskovalne družbe Gartner, ki opozarjajo podjetja, da strokovnjaki za računalnike mainframe skrbijo za pomembne vsakodnevne funkcije. Ker pa tovrstnega znanja ni več mogoče pridobiti v šolah, je treba dovolj zgodaj poskrbeti za ustrezno zamenjavo kadrov.

    Objavljeno: 9.6.2002
  • Zahteve po večji protipiratski zaščiti v EU

    Organizacije za zaščito avtorskih pravic kot sta Motion Picture Association (MPA) in Business Software Alliance (BSA) so na posvetovanju v Madridu sprejele pobudo Evropski skupnosti o višjih zahtevanih stopnjah protipiratskih zaščit.

    Objavljeno: 9.6.2002
  • Macromedia oskubila Adobe

    Macromedia in Adobe sta zapletena v številne medsebojne tožbe zaradi domnevnih kršitev patentov. V zadnji tožbi jo je bolje odnesla Macromedia, ki ji mora Adobe plačati 4,9 milijona dolarjev odškodnine. V enem od prejšnjih primerov pa je zmagal Adobe, kateremu je sodišče priznalo pravico do 2,8 milijona dolarjev odškodnine. Direktor Macromedie Rob Burgess je zadnji sodni sklep komentiral v športnem žargonu, saj je izjavil, da je trenutni rezultat Macromedia 1 : Adobe 1 : kupci 0. Sicer pa je Macromedia v dobljeni tožbi trdila, da je Adobe zlorabil tri njene patente v Adobe Illustratorju in orodju Adobe Premiere za montažo videa. Čez eno leto pa napovedujejo nov sodni proces, kjer bo porota odločala o tem, ali je Adobe nezakonito uporabil Macromediine patente za oblikovanje tabel v dokumentih in na spletnih straneh.

    Objavljeno: 8.6.2002
  • SAP je star 30 let

    Družba SAP je bila ustanovljena leta 1972, danes pa je tretje največje podjetje na svetu na področju programske opreme. Eno od pomembnejših prelomnic v razvoju podjetja je pomenila predstavitev poslovnega sistema SAP R/3. To je dalo podjetju nov zagon, saj je število zaposlenih od leta 1990 do danes naraslo iz dobrih dva na več kot 30 tisoč, po vsem svetu pa imajo 36 tisoč namestitev lastne programske opreme. V istem obdobju se je dohodek od prodaje povečal z 255 milijonov evrov na 7,3 milijarde evrov. V letu 1999 so z razvojem mySAP.com odgovorili na vse večje zahteve po spletnih rešitvah, letos pa je postal SAP korporacijska družba. SAP Group sestavljajo SAP Portals, SAP Markets, SAP Hosting, in SAP SI. SAP Slovenija je podjetje v tuji lasti, kot avstrijska podružnica pa se je pojavila leta 1998. Po dveh letih so namesto podružnice ustanovili samostojno družbo, ki servisira približno 50 podjetij v Sloveniji, ki uporabljajo SAP-jeve rešitve.

    Objavljeno: 8.6.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji