• Hynix na robu bankrota

    Potem ko je že kazalo, da se bosta južnokorejski Hynix in ameriški Micron končno združila, so združitev preprečili člani upravnega odbora Hynixa. Ugotovili so namreč, da je Micronova ponudba v višini 3,4 milijarde dolarjev premajhna, saj Hynix dolguje več kot pet milijard dolarjev. Zaradi nizkih cen pomnilnikov je Hynix samo v lanskem letu pridelal izgubo v višini 3,9 milijarde dolarjev. Južnokorejski gigant sicer beleži pozitivno bilanco v tekočem poslovanju, vendar so prihodki premajhni, da bi pokrivali izgube iz preteklih let. Hynixovi upniki - pretežno lokalne banke - imajo zdaj možnost, da prevzamejo podjetje, razmišljajo pa tudi o razdelitvi podjetja in prodaji po delih.

    Objavljeno: 8.6.2002
  • Xboxov stvarnik odšel

    Dan po Microsoftovi objavi, da bodo letos verjetno prodali za 40% manj igralnih konzol Xbox kot so načrtovali, je podjetje zapustil Seamus Blackley, eden od ustvarjalcev konzole in prodajne strategije. Sodeč po informacijah, ki so pricurljale iz Microsofta, je bil Blackley proti razširitvi Xboxovih funkcionalnosti. Microsoft namreč razmišlja, da bi postal Xbox večnamenski domači medijski center, ki bi poleg igranja omogočal še predvajanje filmov DVD, digitalno video snemanje (DVR) in povezavo v internet. Microsoft je v ta namen že januarja okrepil Xboxov oddelek s člani ekipe Ultimate TV, ki je prej delala na interaktivni televiziji in sistemih DVR.

    Objavljeno: 8.6.2002
  • Microsoft kršil avtorske pravice

    Največje programersko podjetje in hkrati največji borec proti piratstvu programske opreme, Microsoft, je bil obsojen zlorabe zaščitenih programskih rešitev v svojem nekdanjem programu Softimage 3D.

    Objavljeno: 7.6.2002
  • Nanotehnologija podira meje

    Raziskovalcem podjetja IBM je uspelo narediti tranzistorje iz t.i. ogljikovih nano-cevi, ki po lastnostih prekašajo silicijeve tranzistorje. Ta dosežek odpira možnosti, da bo nekoč ogljik postal osnovni gradnik v računalništvu.Ogljikove nano-cevi so dolge, tanke strukture ogljikovih molekul, ki so v laboratoriju pokazale boljše tokovne zmogljivosti in višje hitrosti prenosa signalov, kot je bilo to mogoče s silicijevimi tehnologijami. Nano-tehnologija gradi elemente na molekularni stopnji, prednost pa je tudi v tem, da se molekule že same oblikujejo v vzorce - podobno kot snežinke. Dolžina nano-cevi tudi narekuje, da se elektroni gibljejo le naprej ali nazaj, torej so izgube zanemarljive. Zaenkrat gre vendarle šele za hipoteze, v praksi bo pogosto drugače. Tako so znanstveniki pred kratkim odkrili energijski prag na vsakem koncu nano-cevi, samooblikovanje molekul pa prav tako še ni popolnoma dognano.

    Objavljeno: 7.6.2002
  • Toshiba z gibkim zaslonom LCD

    Družba Toshiba, ki sodi med vodilne na področju tehnologije zaslonov s tekočimi kristali (LCD), je predstavila 8-palčni zaslon, ki se ga da upogibati. Po trditvah predstavnikov podjetja ga je mogoče upogniti skoraj v polkrog s premerom približno 20 cm. Zaslon je hkrati tudi zelo tanek, manj kot 4 mm, in tehta manj kot 20 gramov. V podjetju Toshiba so pri izdelavi uporabili tehnologijo aktivne tranzistorske matrike na zelo tanki stekleni podlagi, ki je pritrjena na gibki plastični plošči. Gibki zasloni odpirajo nove možnosti uporab, recimo v avtomobilski industriji kot merilnike ali za mobilne naprave. Pri podjetju Toshiba napovedujejo, da bodo gibki zasloni v redni proizvodnji predvidoma po letu 2004.

    Objavljeno: 7.6.2002
  • Microsoft pripravlja komplete popravkov za Windows XP in Windows 2000

    Microsoft pripravlja nove komplete popravkov za svoje najpomembnejše operacijske sisteme - Windows XP in Windows 2000. Za prvega prihaja prvi komplet popravkov (Service Pack 1), za drugega pa tretji (Service Pack 3). Oba kompleta prestajata ta čas še zadnja testiranja in bosta zato kmalu na voljo za brezplačni prenos iz Microsoftovih spletnih strežnikov.

    Objavljeno: 7.6.2002
  • Morda vendarle monitorji 3D

    Novozelandsko Podjetje Deep Video Imaging, ki pravkar vzpostavlja svojo podružnico v okolici San Francisca, je prikazalo delujoče modele ploskih monitorjev, ki prikazujejo tridimenzionalno sliko. Nekateri izmed njih se tudi že prodajajo. Deep Video Imaging vtis 3D slike ustvari z dvema slikama na dveh 15 palčnih ploščah LCD, ki sta v samem monitorju zamaknjena za točno določen kot. Proizvajalec trdi, da je na ta način sliko 3D moč prikazati z vsako kolikor toliko zmogljivo grafično kartico. Ob masovnem izdelovanju bo predvidena cena za izdelek okoli 70% višja cene navadnih 15 palčnih monitorjev LCD.

    Objavljeno: 6.6.2002
  • HP bo predstavil Compaq Evo peresnik

    Pri HP-ju načrtujejo predstavitev svojega prvega peresnika (Tablet PC) za to poletje, v redno prodajo pa naj bi prišel jeseni. HP-jev izdelek bo sodil v družino prenosnikov Compaq Evo, poganjal pa ga bo Transmetin Crusoe procesor s taktom 1 GHz.

    Objavljeno: 6.6.2002
  • Handspring Treo tudi v barvah

    Podjetje Handspring je predstavilo nove modele ročnih računalnikov z imenom Treo, katerih glavna značilnost je vgrajena podpora za mobilne komunikacije. Dosedanjima modeloma Treo 180 in Treo 180g, ki sta imela sivinski zaslon, se je pridružil model Treo 270, ki premore barvni zaslon, sicer pa je po obliki in dimenzijah enak dosedanjim modelom. Poleg barvnega zaslona ima vgrajeno miniaturno tipkovnico, 16 MB velik pomnilnik, telefon GSM (GPRS je še v pripravi, nadgradnja bo brezplačna) in bogat nabor vgrajene programske opreme. Med drugim podpira tudi novi storitveni servis Treo Mail, ki ga je Handspring ponuja od nedavnega, omogoča pa varen dostop do pošte na različnih tipih poštnih strežnikov. Po trditvah proizvajalca izmenljivi litijev akumulator zadošča za okoli 3 ure govora in 150 ur čakanja v pripravljenosti. Cena novinca je 700 dolarjev.

    Objavljeno: 6.6.2002
  • Na udaru črva strežniki brez gesla

    Strokovnjaki podjetja SecurityFocus so zaznali črva poimenovanega SQLSnake, ki napada v internet povezane strežnike Microsoft SQL Server. Črv napada le strežnike, ki nimajo z geslom zaščitenega upraviteljskega računa, kar je že bila pogosta tarča vdiralcev.

    Objavljeno: 6.6.2002
  • Optični procesor DSP

    O računalnikih, ki naj bi namesto električne energije oz. elektronov uporabljali fotone oz. svetlobo, beremo vsakih nekaj let. Kot kaže, bodo prvi res uporaben izdelek uspeli narediti Izraelci. Podjetje Lenslet Labs je prikazalo signalni procesor (DSP) EnLight 256, ki namesto električnih logičih vrat za delo uporablja uporablja razne lastnosti svetlobe.

    Objavljeno: 5.6.2002
  • Ciscova nadgradnja IP

    Cisco ima na področju omrežnih usmerjevalnikov, ključnemu elementu internetnih povezav, tolikšen monopol, da lahko z nadgradnjami svojega operacijskega sistema IOS (Internet Operatin System) dobesedno nadgrajuje same povezovalne standarde.

    Objavljeno: 5.6.2002
  • Novell NetMail odslej tudi za okolje Windows

    Družba Novell je za konec junija napovedala izid nove različice njihovega poštnega strežnika NetMail. NetMail 3.1 deluje v okoljih Windows NT/2000, Solaris, Linux ali Novell Netware in omogoča več sto tisoč uporabnikov na enem samem strežniku. NetMail lahko sodeluje z različnimi odjemalci (Outlook, Eudora, Novell GroupWise in Netscape Mail), omogoča uporabo skupnih koledarjev in vodenje opravil med oddaljenimi sodelavci, podpira pa tudi usklajevanje z elektronsko pošto sistemov PalmOS in Pocket PC. NetMail, nekoč znan pod imenom Novell Internet Messaging System (NIMS), naj bi bil enostavno in cenejše nadomestilo za poštne strežnike Exchange podjetja Microsoft. Cena programa naj bi bila okoli 15 ameriških dolarjev na poštni predal.

    Objavljeno: 5.6.2002
  • Znanstveniki ugledali atom primesi

    Znanstvenikom v laboratorijih Bell, razvojnim oddelkom podjetja Lucent Technologies, je s pomočjo posebnega elektronskega mikroskopa uspelo ustvariti sliko posameznega atoma primesi v polprevodniškem kristalu. Na ta način bodo znanstveniki lahko dognali, kako primesi vplivajo na lastnosti elektronskih vezij. Primesi v polprevodniškem kristalu služijo za zagotavljanje ustreznih električnih lastnosti snovi, pri nadaljnji miniaturizaciji pa bi utegnilo le nekaj posameznih atomov primesi določati te lastnosti, zato je razumevanje delovanja polprevodnikov na atomarnem nivoju ključno za nadaljnji razvoj tehnologij izdelave vezij.

    Objavljeno: 5.6.2002
  • Barve v enem prehodu tudi pri HP

    Hewlett-Packard pri novostih pogosto ni med prvimi, prej nasprotno. Ponavadi počaka, da se neka novost na tržišču dobro prime, nato pa s svojo dodobra izpiljeno različico zavlada tržišču. Tako je bilo z laserskimi tiskalniki z ločljivostjo 1200 pik na palec (preden je to ločljivost uporabil tudi HP je veljalo splošno mnenje, da uporabniki take ločljivosti ne potrebujejo) in tako je bilo z barvnimi laserskimi tiskalniki, kjer pa ima sedaj HP v Evropi kar 42% delež.

    Objavljeno: 4.6.2002
  • 3DLabs se ne da

    Podjetju 3DLabsu, eni od legend med proizvajalci profesionalnih rešitev za 3D grafiko, v zadnjem času ne gre najbolje. Nenazadnje to dokazuje prodaja podjetju Creative Labs, ki se je zaključila pred kratkim.

    Objavljeno: 4.6.2002
  • Novi digitalna fotoaparata Olympus

    Podjetje Olympus je predstavilo dva nova digitalna fotoaparata, cenejši Camedia C-300Z in dražji C-720 Ultra Zoom. Model C-300Z ima dve digitalni povečavi, ki skupaj z optično omogočata največ 10-kratno povečavo. Dražji model C-720 Ultra Zoom pa nudi optično povečavo 8x, skupaj z digitalno pa lahko dosežemo kar 24-kratno zvezno povečavo. Fotoaparata sta enostavna za uporabo, oba pa imata tipalo CCD z ločljivostjo 3 milijoni pik. Dražji model ima zaslonko s hitrostjo 1/1000 sekunde za dinamične in oddaljene posnetke, hkrati pa omogoča do 8 sekund dolge ekspozicije za nočne in umetniške posnetke. Kot je za fotoaparate Olympus značilno, kvalitetno sliko zagotavljajo steklene leče. Prenos slik v računalnik poteka s pomočjo vmesnika USB, fotoaparata pa imata video izhoda, 16 MB veliko pomnilniško kartico SmartMadia in programsko opremo za prenos in obdelavo slik v računalniku.

    Objavljeno: 4.6.2002
  • Dell jemlje tržni delež Hewlet-Packardu

    Čeprav sta družbi Hewlett-Packard in Compaq menili, da bo združitev utrdila njun položaj, pa pobudo na tržišču vse bolj prevzema podjetje Dell. Trenutno je med strežniki s procesorji Intel na vrhu še vedno podjetje Compaq, ki je v prvem četrtletju letošnjega leta prodalo 242.000 enot (22,8 odstotkov), vendar je na drugem mestu trdno podjetje Dell, ki kaže tudi najhitrejšo rast tržnega deleža (od lanskega 15,7 odstotka na letošnjih 17,8 odstotkov). Družbi Hewlett-Packard se je v tem času tržni delež zmanjšal za 10 odstotkov (na 8,6 odstotka). Na stabilnem tretjem mestu je podjetje IBM (14,3 odstotka), na petem pa podjetje Sun Microsystems, izključno s strežniki Unix (6,3 odstotka). Strežniki s procesorji Intel predstavljajo številčno okoli 90 odstotkov med vsemi prodanimi strežniki, vrednostni deleži pa so zato ustrezno manjši v primerjavi z vrhunskimi strežniki.

    Objavljeno: 4.6.2002
  • Varnost elektronske napovedi dohodnine v Britaniji pod vprašajem

    Britanska davčna uprava je morala zapreti svoj spletni portal za oddajo in izračun dohodnine preko spleta zaradi varnostnih težav. Tekom konca tedna je več uporabnikov izračuna dohodnine na spletnih straneh opazilo domnevno zasebne in skrbno varovane podatke o nekaj državljanih in o tem obvestilo davčno upravo. Odgovorni so nemudoma zaprli portal in iščejo napako, vendar ne vedo kako dolgo portal ne bo dosegljiv.

    Objavljeno: 4.6.2002
  • Novi strežniki podjetja Sun Cobalt

    Podjetje Sun Cobalt po dveh letih, odkar jo je kupila družba Sun, pripravlja prvo večjo novost v vrsti njihovih strežnikov z operacijskim sistemom Linux. Nova linija naprav je predhodnica četrte generacije univerzalnih strežnikov Linux, ki naj bi bili na voljo že to poletje. Zaenkrat podrobnosti še ni, vendar naj bi šlo za dvoprocesorski strežnik, najverjenteje imenovan Cobalt Raq550. Z novo serijo naj bi uspešno tekmovali z najnovejšimi izdelki podjetja IBM. Strežnik Raq 4 (oziroma Raq550) naj bi po trditvah predstavnikov podjetja Sun Cobalt imel popolnoma modularno programsko arhitekturo in tako omogočal vključevanje poljubnih programskih orodij in uporabnikovih lastnih programov.

    Objavljeno: 3.6.2002
  • Microsoft je novi lastnik družbe Navision

    V začetku maja je Microsoft poskrbel za novo presenečenje, ko je nepričakovano objavil namero o nakupu danske družbe Navision A/S, znanega proizvajalca poslovnih informacijskih rešitev. Po razmeroma kratkih pogajanjih so Microsoft in delničarji družbe Navision prišli do sporazuma o nakupu, ki je vreden okoli 1,3 milijarde dolarjev. S tem korakom pa Microsoft še odločneje vstopa na področje poslovnih informacijskih sistemov, kar so do nedavnega prepuščali drugim proizvajalcem, tipično partnerjem.

    Objavljeno: 3.6.2002
  • Novi Red Hat Linux 7.3

    Podjetje Red Hat je objavilo novo različico operacijskega sistema Red Hat Linux. Namenjen je izobraževalnim ustanovam (Personal) in malim podjetjem (Professional). Med novostmi sistema Red Hat Linux 7.3 so med drugim osebni požarni zid, izboljšan namestitveni, video-konferenčni program, za vzdrževalce pa možnost spletnega in telefonskega vzdrževanja sistema. Med dodatki so tudi spletni brskalnik z odprto kodo Mozilla, spletni strežnik Apache 1.3, program za vodenje poslovnih projektov MyProjects in program za urejanje podatkovnega strežnika PostgreSQL. Cena za nekomercialne uporabnike je 60 ameriških dolarjev, vključno s 30 dnevi brezplačne pomoči po spletu, cena za mala podjetja pa je 200 dolarjev, kar vključuje programsko opremo za upravljanje sistemov, ter 90 dni brezplačne podpore.

    Objavljeno: 3.6.2002
  • SuSE Linux 8.0

    Podjetje SuSE Linux je izdalo novo različico njihovega operacijskega sistema Linux. Različica 8.0 vsebuje jedro 2.4.18, še posebej pa je primerna za nove uporabnike Linuxa. V ta namen ima izboljšano in poenostavljeno namizje KDE 3.0, ki je zelo spominja na namizjem Windows. Linux Professional Edition 8.0 vsebuje tudi orodje Grid Engine 5.3 podjetja Sun Microsystems, ki pomaga pri postavljanju in vzdrževanju različnih vrst razpredenih računalniških sistemov. V programskem paketu sta tudi dva pisarniška programa z odprto kodo: OpenOffice 1.0 in StarOffice 5.2. Podjetje SuSE Linux je v Nemčiji med ponudniki operacijskega sistema Linux na prvem mestu, v ZDA pa na drugem - za podjetjem Red Hat. Cena programskega paketa je 86 ameriških dolarjev, kupec pa prejme sedem nosilcev CD, DVD, tri knjige z navodili in 90 dni brezplačne pomoči pri postavitvi sistema.

    Objavljeno: 3.6.2002
  • Bluetooth tiskalniški vmesniki tudi od uveljavljenih proizvajalcev

    Računalniška industrija na vmesnik bluetooth stavi tako močno, kot je redko kdaj stavila na katerekoli drugo novo tehnologijo. Če bo vse po sreči, naj bi bilo tržišče kmalu poplavljeno z množico različnih izdelkov, ki bodo med seboj popolnoma združljivi. Da je trenutek za nove izdelke pravi, je ocenilo tudi podjetje 3Com, ki je predstavilo vmesnik bluetooth, ki tiskalnikom doda brezžično povezljivost.

    Objavljeno: 3.6.2002
  • Uspeh tajvanskih podjetij

    Tajvanski podjetji D-Link in Accton Technology, proizvajalca izdelkov za računalniška omrežja, sta dosegla dogovor o dobavi omrežnih stikal v obliki strežniških rezin za družbi Fujitsu in Siemens. V proizvodnji naprav na tem obetavnem področju tekmujejo podjetja Hewlett-Packard, Dell, IBM, Sun, Fujitsu in NEC, poleg njih pa tudi tajvanska podjetja Advantech, Adlink Technology in NexCom. Strežniški moduli, ki se zlagajo eden poleg drugega postajajo vedno bolj popularni saj prihranijo veliko prostora in električne energije, omogočajo pa enostavno razširitev. Po napovedih podjetja za tržne raziskave IDC naj bi strežniške rezine do leta 2005 predstavljale od 25 - 30 odstotkov vseh strežnikov.

    Objavljeno: 3.6.2002
  • IBM predstavil tračno kaseto s kapaciteto 1 TB

    Ob petdeseti obletnici predstavitve prvega zapisa podatkov na magnetni trak, je IBM predstavil tračno kaseto s terabajtno kapaciteto, kar je enako količini podatkov na 1500 nosilcih CD. Tračna kaseta je namenjena uporabi v novi IBM-ovi družini tračnih enot Enterprise 3590, ki bodo brale kasete s kapacitetami od 200 GB do enega TB. IBM je terabajtno kaseto razvijal eno leto v razvojnih laboratorijih v ZDA in na Japonskem, glavni partner za magnetni trak pri tem projektu pa je bil japonski FujiFilm.

    Objavljeno: 2.6.2002
  • McAfeejev varuh pred neželeno pošto

    McAfee je predstavil novo storitev, ki jo je poimenoval SpamKiller. Ta pregleduje uporabnikov poštni račun (prek protokola POP3 ali Microsoftovega protokola MAPI) in poskuša ugotoviti katera pošta sodi med neželeno pošto (spam mail). Ko sporočilo zagotovo določi kot tako, ga pobriše, pošiljatelju sporoči, da sporočilo ni doseglo naslovnika, hkrati pa obvesti pošiljateljevega ponudnika interneta, ki naj bi ukrepal naprej.

    Objavljeno: 2.6.2002
  • Allied Telesyn z novim orodjem za upravljanje omrežij

    Podjetje Allied Telesyn, znano po svojih omrežnih izdelkih je razvilo nov programski paket za upravljanje omrežne infrastrukture. Na javi temelječa rešitev AT-View Plus omogoča upravljanje ter nastavljanje izdelkov podjetja Allied Telesyn, obenem pa podpira tudi druge standardne nadzorniške platforme, kot so HP OpenView, Tivoli in drugi. AT-View Plus samodejno poišče vse v omrežju nameščene naprave, ki jih lahko s pomočjo preprostega grafičnega vmesnika nadziramo in nastavljamo. Vgrajena orodja ponujajo možnosti pregleda ter analize prometa v omrežju na različnih ravneh, s čimer lahko hitreje odkrijemo morebitne težave s posameznimi deli omrežja, še preden te začno vplivati na delovanje celotnega sistema AT-View Plus je na voljo za okolji Unix in Windows, povsem enostavno pa jo bo moč prilagoditi tudi drugim sistemskim platformam. Cena paketa je nekaj manj kot 900 tisoč tolarjev.

    Objavljeno: 2.6.2002
  • Pospeševalnik za podatkovni strežnik SQL

    Družba Microsoft je predstavila novo orodje, ki omogoča enostavnejši in hitrejši razvoj rešitev za analizo poslovnih informacij, recimo tistih v okviru elektronskega poslovanja. Program "Microsoft SQL Server Accelerator for Business Intelligence" združuje najbolj uspešne prakse podatkovnih analiz in samodejno ustvari spletni grafični vmesnik, kar je bil do sedaj najbolj kritični del podobnih rešitev. Orodje lahko uporabnik hitro prilagodi po svojih željah, ali pa uporabi obstoječe modele podatkovnih analiz. Sistem uporablja enake metode kot programsko orodje Analysis Services, ki je sestavni del podatkovnega strežnika SQL 2000. Pospeševalnik je imetnikom podatkovnega strežnika SQL 2000 Enterprise Edition na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 1.6.2002
  • Tržni delež izdelkov Cisco se veča

    Po mnenju raziskovalne organizacije Dell'Oro je Cisco v prvem četrtletju letošnjega leta povečal tržni delež domala na vseh področjih omrežne opreme, kjer je prisoten s svojimi izdelki. Na področju usmerjevalnikov ima tako Cisco tako danes že kar 85,5% tržni delež, kar je za 1,1% bolje kot pred prvim četrtletjem 2002. Juniper, ki tekmuje s podjetjem Cisco zlasti na področju največji usmerjevalnikov in stikal je med tem izgubil tržni delež, ki zdaj znaša 6,4% (prej 8%). Na področju stikal je Cisco prav tako vodilno podjetje s 66,9-odsotnim deležem. Ta je v zadnjem četrtletju zrasel s predhodnih 62,5%. Celoten trg usmerjevalnikov je bil v prvem četrtletju vreden 1,62 milijarde dolarjev, medtem ko je bil v istem obdobju promet s stikali znatno višje - 2,65 milijarde dolarjev. Na obeh segmentih pa so proizvajalci zabeležili rahel padec glede na zadnje četrtletje 2001.

    Objavljeno: 1.6.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji