• Nova številke revije Monitor že v prodaji

    V novem Monitorju smo se lotili najnovejše obljubljene revolucije na področju domače zabave - 3D televizije. Področje sicer ni novo, saj se ljudje že presenetljivo dolgo ukvarjajo s tem, kako prikazati tri dimenzije s pomočjo le dveh. Opisali smo vse o različnih tehnologija in načinih za prikaz slike. Seveda smo obdelali vsa področja, kjer se pojavlja slika v treh dimenzijah - poleg televizorjev tudi video kamere, vsi potrebni vmesniki, seveda smo se dotaknili tudi računalništva.

    Objavljeno: 30.3.2010
  • M:Namiznik

    Pri Mobitelu so predstavili novo, nadgrajeno različico storitve M:Namiznik. Uporabnikom so sedaj na voljo dodatne funkcionalnosti, denimo povezovanje z imenikom, shranjenim v M:Rokovniku, izvoz shranjenih poslanih sporočil SMS ter uporaba prek službenih računalnikov.

    Objavljeno: 30.3.2010
  • Iz našega bloga: Male skrivnosti velikega Worda

    Nedavno sem imel kot defacto “tehnična pomoč” v naši založniški hiši priložnost videti res grdega tiskarskega škrata, ki je izšel iz – Microsoftovega škrata.

    Objavljeno: 30.3.2010
  • 5. tekmovanje ACM in IJS v znanju računalništva

    V soboto se je je na Institutu Jožef Stefan odvijalo že peto tekmovanje ACM in IJS v znanju računalništva. V šest tekmovalnih skupin se je prijavilo skoraj 190 srednješolcev.

    Objavljeno: 30.3.2010
  • IBM s partnerji do cenovno ugodnega netbooka

    IBM je skupaj s partnerjema Canonical ter Simmtronics najavil lahki prenosnik po imenu Simmbook, ki bo naprodaj le na tržiščih razvijajočih se trgov. Cena netbooka bo preračunanih 190 ameriških dolarjev v lokalnih valutah.

    Objavljeno: 30.3.2010
  • Z zamenjavo pisave e-poštnega odjemalca do občutnih prihrankov

    Univerza v ameriškem Wisconsinu je našla nov način optimizacije stroškov poslovanja. S spremembo privzete pisave v odjemalcih elektronske pošte bodo namreč občutno prihranili na stroških tiskanja.

    Objavljeno: 30.3.2010
  • Iz našega arhiva: Brez žic, a z novim standardom

    Računalnikov je v naših gospodinjstvih vse več - seveda pa vsak potrebuje dostop do spleta. V Monitorju zato že dlje časa sledimo razvoju brezžičnih usmerjevalnikov, končno pa smo dočakali tudi dokončen novi standard, ki obljublja višje hitrosti in daljše domete.

    Objavljeno: 29.3.2010
  • Diski za prenosnike dosegli terabajt

    Lastniki novejših modelov prenosnih računalnikov si bodo sredi pomladi lahko omislili diske s kapaciteto 750 GB ali celo 1 TB. Slednjo ponuja nova generacija Toshibinih 2,5-palčnih diskov, ki dosega trenutno najvišjo gostoto zapisa v industriji, in sicer kar 839,1 Mb/mm².

    Objavljeno: 29.3.2010
  • Intel pripravlja USB 3.0 krmilnik?

    Korporacija Intel, ki že sicer velja za največj proizvajalko procesorjev in sistemskih naborov, si želi hitrejše uveljavitve standarda USB 3.0. Vse glasnejše so namreč govorice, da naj bi pri Intelu razvijali lastni SuperSpeed USB krmilnik, kar bi posledično tudi pomenilo, da ga bomo našli na vse več osnovnih ploščah.

    Objavljeno: 29.3.2010
  • Kobo, bralnik za 110 evrov

    Bralniki elektronskih knjig postajajo cenovno vse bolj dostopni, med ponudnike pa se odločno podaja tudi kanadsko podjetje Kobo. Njihov bralnik elektronskih knjig, ki so ga predstavili na sejmu CTIA, je nadaljevanje strategije prisotnosti na različnih platformah, med katerimi so telefoni Apple iPhone, BlackBerry, Palm Pre in Android, kmalu pa tudi Apple iPad. V strojni različici pa Kobo eReader ponuja podobne lastnosti, kot konkurenca, a za skoraj polovico nižjo ceno. Za bralnik je potrebno v ZDA odšteti 149 dolarjev ali preračunano 110 evrov, kar je precej manj denimo od Amazon Kindle 2, ki stane 259 dolarjev.

    Objavljeno: 28.3.2010
  • Mobilna grafična postaja EliteBook 8740w

    Hewlett-Packard je predstavil doslej svoj najzmogljivejši prenosni računalnik, ki nosi ime EliteBook 8740w. Gre za prenosnik z ohišjem iz brušenega aluminija, ki premore 17-palčni zaslon DreamColor z osvetlitvijo LED. Najzmogljivejša različica premore procesor Intel Core i7-720QM s taktom 1,6 GHz, 4 GB (razširljivo do 16 GB) DDR3 DRAM s taktom 1,333 GHz, 320 GB disk s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto ter vmesnikom SATA II, predvsem pa grafično kartico Nvidia Quadro FX 3800M z 1 GB namenskega pomnilnika. Med posebnostmi so vmesniki USB 3.0 in eSATA, kupci pa si lahko omislijo tudi pomnilniške enote SSD do velikosti 256 GB. Cena je temu primerna, saj EliteBook 8740w stane zajetnih 3.899 dolarjev.

    Objavljeno: 28.3.2010
  • Nvidia GTX 470 in 480

    Nvidia je končno predstavil dolgo pričakovane kartice GeForce GTX480 in GTX470, ki temeljijo na arhitekturi Fermi (delovno ime GF100). Poleg visoke zmogljivosti nove kartice obljubljajo doslej najpopolnejši realizem v prikazu 3D grafike, kar zagotavljajo tehnologije Nvidia PhysX in CUDA v samem grafičnem procesorju. Skriti adut pa je tehnologija Tesselation (mozaik), ki na manjših razdaljah zagotavlja precej večje detajle kot z današnjimi karticami. Nove kartice so hkrati tudi prve iz družine Nvidia, ki podpirajo najnovejši DirectX11, zraven pa pride še 32-kratno mehčanje robov.

    Objavljeno: 27.3.2010
  • OpenTablet z Intelovimi procesorji Moorestown

    Tablični računalniki s prihodom Apple iPada dobivajo nov zagon in prvi posnemovalci so že tu. V ZDA je tako AT&T napovedal skorajšnji začetek prodaje tablice OpenTablet, ki so jo razvili pri družbi OpenPeak, temelji pa na najnovejši procesorji Intel Atom z delovnim imenom Moorestown. OpenTablet premore 7-palčni zaslon občutljiv na večkratni dotik z visok ločljivostjo 1024 x 600 pik ter osvetlitvijo LED, vmesnike Wi-Fi (do 802.11n), bluetooth in HDMI, video kamero z ločljivostjo 1080p in ločeno tipalo za fotografije z ločljivostjo 5 milijonov pik, vmesnik USB ter režo za kartice MicroSD. Celota je debela le 1,5 cm in pride z posebnim stojalom, ko omogoča, da celota deluje kot priložnostni okvir za slike ali zasilni namizni računalnik, skrbi pa tudi za napajanje.

    Objavljeno: 27.3.2010
  • Brezplačni rešilni CD

    Podjetje AVG, ki ponuja priljubljeni, tudi brezplačni protivirusni program AVG Free, je objavilo brezplačni CD (oziroma njegovo sliko), s katerim lahko povrnemo v delovanje računalnik, ki se zaradi okužbe ne zažene več pravilno. AVG Emeregency Boot CD lahko uporabljajo vsi, tudi uporabniki brezplačnih različic programa. Po prenosu z interneta ga zapečemo na CD ali posnamemo na ključ USB in iz tega zaženemo računalnik.

    Objavljeno: 26.3.2010
  • LG Infinia 3D TV

    Korejski LG Electronics je uradno predstavil svoj prvi televizor z 3D tehnologijo, ki nosi oznako LX9500. Gre za 55-palčni televizor z zadenjsko osvetlitvijo LED (diod je kar 1.200), kar zagotavlja odlično kontrastno razmerje kljub velikim dimenzijam (proizvajalec navaja razmerje kar 10.000.000:1). Televizor ima tudi vgrajeno tehnologijo TrueMotion 400 Hz (480 Hz pri delovanju v 3D), ki zagotavlja mehke prehode pri hitrih scenah.

    Objavljeno: 26.3.2010
  • Skype na Blackberryu in Androidu

    Priljubljeni program Skype bo po dolgih napovedih končno pristal tudi na mobilnih telefonih Blackberry in tistih z operacijskim sistemom Google Android. Z objavo na sejmu CTIA so sklenili tudi prvo partnerstvo, saj bo program najprej na voljo za uporabnike ameriškega omrežja Verzion. Kasneje naj bi bil program na voljo tudi za druge uporabnike. Vsaj na začetku pa bo Skype Mobile v omrežju Verzion deloval na rahlo drugačen način, kot bratranec na osebnih računalnikih. Za trenutno sporočanje in posredovanje prisotnosti/statusa bo uporabljeno podatkovno omrežje, medtem ko bodo govorni klici preusmerjeni na GSM omrežje. Kako bo pri drugih operaterjih bo potrebno še videti. Zato pa bo Skype na novih telefonih omogočal nenehno posodabljanje statusa uporabnika kot tudi združitev imenikov v telefonu s Skypovimi kontakti.

    Objavljeno: 25.3.2010
  • Microsoft Office Communications Server 14

    Microsoft je na konferenci VoiceCon v Orlandu prvič prikazal naslednjo generacijo komunikacijskega strežnika in odjemalca za poenoteno komuniciranje, ki nosi za zdaj delovno ime Communications Server 14. Naslednik današnjega Office Communications Serverja (OCS) 2007 bo nared v drugi polovico letošnjega leta in bo prinesel tudi novo generacijo odjemalca Communicator s precej spremenjenim uporabniškim vmesnikom.

    Objavljeno: 25.3.2010
  • Ubuntu 10.04

    Ubuntu je objavil novo razvojno različico priljubljene distribucije Linuxa z delovnim imenom "Lucid Lynx", oziroma 10.04, ki prinaša številne izboljšave, med drugim pa zlasti izboljšano povezljivost s socialnimi omrežji. Osrednja novost na tem področju je odprtokodni odjemalec Gwibber, ki omogoča dostop do omrežij Twitter, Facebook, Digg, Flickr in FriendFeed, dosegljiv pa bo prek povsem novega menuja "Me menu", s katerim želi Ubuntu združiti vse funkcije za nastavitev računov in osebnih nastavitev, na primer statusa prisotnosti v programih za trenutno sporočanje.

    Objavljeno: 24.3.2010
  • Nintendo prinaša 3D brez očal na konzolo DS

    Podjetje Nintendo je objavilo, da bodo v roku leta dni na trg poslali prenosno igralno konzolo z imenom Nintendo 3DS, ki bo omogočala spremljanje tridimenzionalne slike v igrah in to celo brez uporabe posebnih očal. Informacije so za zdaj še zelo skope, znano pa je, da bo konzola nazaj združljiva z današnjimi igrami za konzole DS in DSi. Več bo znano na konferenci letošnji junijski konferenci E3, konzolo pa naj bi objavili do marca 2011. To je prvi izdelek s področja zabavne elektronike, ki bo omogoča spremljanje 3D slike brez uporabe posebnih očal.

    Objavljeno: 24.3.2010
  • Bralniki Amazon Kindle in Barnes & Noble prihajajo na Apple iPad

    Apple sploh še ni začel s prodajo svojega tabličnega računalnika iPad, ko sta se glavna konkurenta na področju elektronskih knjig že pojavila s svojimi različicami programskih bralnikov za odmeven izdelek Jabolka iz Cupertina. Poteza je nenavadna iz dveh razlogov. Prvi je ta, da ne Amazon ne Barnes & Noble nista dobila predprodukcijskih iPadov za testiranje programa, pa ga že najavljata. Ne moremo pa tudi mimo dejstva, da je Apple najavil svojo spletno knjigarno iBooks, tako da bo gneča na trgu brez dvoma velika.

    Objavljeno: 23.3.2010
  • Kylo, spletni brskalnik za televizorje

    Podjetje Hillcrest Labs je objavilo spletni brskalnik z imenom Kylo, ki je specifično razvit za uporabo na sodobnih ploskih televizorjih, pri čemer omogoča spremljanje vsebin s čim se da manj tipkanja in klikanja na povezave. Brskalnik sicer sloni na jedru Mozilla, vendar ima povsem samosvoj uporabniški vmesnik z velikimi tipkami in črkami, kar olajša prebiranje vsebin in krmiljenje programa na daljavo, denimo z daljinskim upravljavcem ali zgolj z brezžično miško.

    Objavljeno: 23.3.2010
  • Google kljubuje Kitajski

    Google se je držal obljube in uresničil svojo napoved, da bo uporabnikom Kitajske ponudil spletni iskalnik brez zloglasne cenzure, ki jo zahteva kitajska vlada. Od 22. marca dalje so glavno stran spletnega iskalnika Google.cn samoiniciativno preusmerili na hongkonški naslov Google.com.hk, s čimer so povsem spoštovali lokalne zakone, pa kljub temu sprostili zavoro, ki jo je zahtevala Kitajska.

    Objavljeno: 23.3.2010
  • Google ukinil cenzuro na Google.cn

    Google je izpolnil svojo napoved in ukinil cenzuriranje na kitajskem google.cn. Po novem se google.cn preusmerja na hongkongško stran google.com.hk.

    Objavljeno: 22.3.2010
  • Internet Explorer 9 Preview na voljo za prenos

    Microsoft je na konferenci MIX10 za razvijalce pripravil predogled nove generacije spletnega brskalnika Internet Explorer 9, ki prinaša razširjeno podporo za HTML5, podporo za strojno pospeševanje grafike in animacije besedil ter novo jedro "Chakra" za procesiranje JavaScripta, ki je bistveno hitrejše od sedanjega. Glavni cilj vseh teh novosti je zagotoviti platformo za izvajanje grafično intenzivnih in interaktivnih spletnih aplikacij, ki znajo izkoriščati sredstva sodobnih računalnikov.

    Objavljeno: 22.3.2010
  • Nvidia 3DTV Play

    Nvidia je po začetku prodaje kompleta 3D Vision za uporabo 3D prikaza na osebnih računalnikih predstavila tudi podobno rešitev za uporabo 3D vsebin na prihajajočih televizorjih. Programski paket 3DTV Play tako omogoča prikaz iger, filmov in fotografij v treh dimenzijah na televizorjih, ki so opremljeni s podporo za 3D prikaz. Rešitev deluje na namiznih ali prenosnih računalnikih z grafičnimi procesorji Nvidia GeForce, ki so opremljeni z video izhodi DVI ali HDMI. Na strani televizorjev pa podpira 3D televizorje opremljene z vmesniki HDMI 1.4, med katerimi so najprej podprli Panasonicove modele Viera. Programski paket zna v 3D pretvoriti okoli 400 priljubljenih iger, ki jih nato spremljamo s stereoskopskimi očali. 3DTV Play bo v prodaji spomladi za cen 40 dolarjev. Za obstoječe uporabnike paketa 3D Vision je palet na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 22.3.2010
  • MIT razvija čipe brez fotolitografije

    Raziskovalci univerze Massachusetts iInstitute of Technology (MIT) so naredili pomemben korak na področju tehnologije za proizvodnjo elektronskih čipov. Klasično fotolitografijo so nadomestili z novim postopkom, ki samodejno razporeja molekule materialov na ustrezno mesto v vezju. S tem si obetajo izdelavo tehnologije, ki bo lahko proizvajalca bistveno manjša in varčnejša elektronska vezja, kot s sedanjimi uporabljenimi postopki.

    Objavljeno: 22.3.2010
  • Fujifilmov kompakt s 30-kratnim zoomom

    Pri podjetju Fujifilm so predstavili nov model kompaktnega fotoaparata z zmogljivim objektivom telefoto zmogljivosti. Finepix HS10, ki sodi v razred t. i. ultrazoom modelov, namreč premore kar 30-kratno optično povečavo.

    Objavljeno: 21.3.2010
  • Prihaja Dolby Surround 7.1

    Podjetje Dolby Laboratories je na lasvegaškem sejmu ShoWest 2010 najavilo, da je v sodelovanju s filmskima studijema Walt Disney Pictures ter Pixar Animation Studios razvilo nov prostorski zvočni zapis, in sicer 8-kanalni Dolby Surround 7.1.

    Objavljeno: 21.3.2010
  • Znani delovni takti AMD-jevih šestjedrnikov

    Nepozornost proizvajalca osnovnih plošč Gigabyte Technology je kriva za razkritje osnovnih podatkov o prihajajočih AMD-jevih šestjedrnih procesorjih Phenom II X6. Njihovi delovni takti bodo zmogli med 2,6 in 3,2 GHz.

    Objavljeno: 20.3.2010
  • Domena .canon

    Podjetje Canon je na organizacijo ICANN, ki je zadolžena za upravljanje z vsemi večjimi zadevami glede spletnih domen, naslovil prošnjo za registracijo t. i. vrhnje domene s končnico .canon.

    Objavljeno: 20.3.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji