• Avtor Facebook črva Slovenec!

    Prejšnji teden smo poročali o črvu, ki se je razširil po omrežju Facebook in za katerega je bilo takrat domnevano, da morda izvira iz Hrvaške. Slovenski center SI-CERT je črva analiziral in ugotovil, da ga je prišel izpod rok slovenskega avtorja.

    Objavljeno: 19.3.2010
  • Dell z varčnim 24-palčnikom

    Pri Dellu so izdelali enega najbolj zelenih monitorjev doslej. Gre za 24-palčni model Dell G2410H, ki ponuja ločljivost slike do 1920 x 1080 pik, njegova poraba pa je kar 60 odstotkov manjša od povprečja monitorjev te velikosti, saj med delovanjem porabi manj kot 20W električne energije.

    Objavljeno: 19.3.2010
  • Futuremark pripravlja nov 3DMark

    Pri podjetju Futuremark, ki je zaslovelo s svojimi programi za merjenje grafičnih zmogljivosti računalnikov, že pripravljajo naslednika programa 3DMark Vantage. Za razliko od preteklih pristopov, bodo pri novi aplikaciji izdatno podprli grafično knjižico DirectX 11.

    Objavljeno: 19.3.2010
  • Pomanjkanje gradnikov osnovnih plošč

    Zadnja odpuščanja po celem svetu že kažejo prve posledice. Manjše povpraševanje po osnovnih ploščah je znižalo tako proizvodnjo kot tudi zaloge njihovih gradnikov. S predstavitvijo novih sistemskih naborov naj bi se okrepila tudi ponudba novih modelov, ki pa utegnejo zamujati, saj proizvajalci ne bodo imeli na voljo vseh komponent.

    Objavljeno: 19.3.2010
  • Si.mobil prenovil ponudbo mobilnega interneta

    Pri družbi Si.mobil so prenovilli svojo ponudbo mobilnega interneta, v katero vstopa nov paket Mobilni internet Pro, paket Unlimited pa je umaknjen iz ponudbe. Paket Mobilni internet Pro z mesečno naročnino 24 evrov prinaša internetno zaščito, varnostno kopiranje in obnavljanje podatkov, neomejen prenos podatkov do 20 GB ter 15-dnevni brezplačni preizkus paketa.

    Objavljeno: 18.3.2010
  • HP v navezi z ekipo Renault F1

    Družba HP je podpisala dveletno partnersko pogodbo z ekipo Renault F1 za sezoni 2010 in 2011. Pred začetkom letošnje sezone sta se HP in ekipa Renault F1 odločila, da svoje sodelovanje poglobita in predvsem pospešita. V zadnjem letu je sodelovanje potekalo predvsem kot tehnološko partnerstvo.

    Objavljeno: 18.3.2010
  • Fujitsu z varčnimi strežniki PRIMERGY

    Fujitsu z novo družino strežnikov PRIMERGY CX1000 postavlja nove standarde v varčnosti podatkovnih centrov z optimizacijo generatorjev operativnih stroškov, kot so energija, hlajenje in prostor. Računalništvo v oblaku po trditvah Fujitsuja lahko sedaj postane še cenejše.

    Objavljeno: 18.3.2010
  • HTC se predstavi

    HTC je eden vidnejših ponudnikov mobilnih naprav z ambicioznim ciljem: prebiti se med vodilne tri proizvajalce tovrstnih naprav do leta 2013. Čeprav so na našem tržišču že prisotni, so najbolj znani manjšemu številu pretežno poslovnih uporabnikov, telefoni HTC pa naj bi bili namenjeni zgolj tehnično naprednejšim uporabnikom. Ta vtis želijo spremeniti z novo družino mobilnih telefonov, ki so jih danes predstavili slovenski javnosti na tiskovni konferenci v Ljubljani.

    Objavljeno: 17.3.2010
  • Intel s cenejšimi SSD-ji

    Pomnilniški diski SSD veljajo za hitre in neslišne, žal pa ti lastnosti drago prodajajo. Pri Intelu, enem pomembnejših proizvajalcev, so po vzoru konkurentov ponudili tudi nekoliko manj zmogljive, a občutno cenejše različice.

    Objavljeno: 17.3.2010
  • Vse hitrejši zapisovalniki Blu-ray

    Podjetje LG je predstavilo novo generacijo zapisovalnikov Blu-ray ploščkov, katerih najopaznejša lastnost je dvig najvišje zapisovalne hitrosti na 12x. Ta velja tako za zapisovanje na eno- ali dvoslojne medije.

    Objavljeno: 17.3.2010
  • Domene .com praznovale 25 let

    Sredi marca leta 1985, torej pred kar 25 leti, so svet ugledale prve spletne domene s končnico .com. Prav prvo je registriralo podjetje Symbolics Computer, glasila pa se je www.symbolics.com.

    Objavljeno: 17.3.2010
  • Tudi televizija v treh dimenzijah

    Uspeh filma Avatar v treh dimenzijah in napoved prvih 3D televizorjev je vzpodbudil tudi televizijske ponudnike, da razmišljajo o oddajanju v 3D tehniki. Tako je angleški televizijski ponudnik Sky prejšnji vikend za izbrane goste izvedel neposredni 3D prenos nogometne tekme med kluboma nemške zvezne lige Bayer Leverkusen in Hamburger SV. Gledalci so seveda morali uporabljati obvezna 3D očala. Sky je sicer že tretji ponudnik, ki je napovedal oddajanje televizije v treh dimenzijah - po ponudnikih ESPN in Discovery, ki sta napoved, v sodelovaju s Sonyjem, objavila na sejmu CES v Las Vegasu. Sky ima že od konca lanskega leta poseben satelitski kanal za testiranje 3D televizije (satelit Astra 2A na poziciji 28,2 stopinj vzhodno, na frekvenci 12382 H), pa tudi sicer je trenutno najbolj uspešen evropski ponudnik televizije v visoki ločjivosti; skoraj 40 različnih kanalov v visoki ločljivosti spremlja že dober milijon in pol naročnikov.

    Objavljeno: 16.3.2010
  • Zložljivi prenosniki so na poti

    Podjetje Qualcomm se je v zadnjih letih uveljavilo kot izdelovalec številnih prenosnih računalnikov in tudi mobilnih telefonov za različne ugledne blagovne znamke računalnikov. Očitno pa imajo v podjetju tudi nekaj sposobnih inženirjev, ki so patentirali naslednji potencialni hit – zložljive prenosnike z velikimi zasloni.

    Objavljeno: 16.3.2010
  • OpenGL 4.0 nared

    Skupina Khronos Group je na prireditvi GDC 2010 predstavila novo specifikacijo grafičnega standarda OpenGL, ki je tako na voljo že v svoji četrti različici. Gre za posodobitev enega najširše sprejetih programskih vmesnikov za 2D- in 3D-grafiko.

    Objavljeno: 16.3.2010
  • Ruska univerza bo dobila superračunalnik

    Največja ruska univerza bo v uporabo prejela superračunalnik, imenovan Lomonosov, ki bo občutna nadgradnja istoimenskega predhodnika. Superračunalnik bo zmogljivostno presegel PetaFLOPS in se bo, v kolikor v svetu računalnikov ne bo prišlo do večjih spremembe, uvrstil na drugo mesto najzmogljivejših superračunalnikov.

    Objavljeno: 16.3.2010
  • Novi diski bodo favorizirali novejše OS

    Proizvajalci diskov, ki so združeni pod streho združenja IDEMA (International Disk Drive Equipment and Materials Association) so v celoti sprejeli sklep o spremembi velikosti posameznih podatkovnih blokov na diskih. Ti se bodo prihodnje leto iz 512 bajtov povečali na 4096 bajtov, kar bo močno v prid novejšim operacijskim sistemom.

    Objavljeno: 15.3.2010
  • iPhone OS 4.0 prinaša večopravilnost

    Pri Applu bodo konkurenci na področju pametnih telefonov odgovorili z novo različico iPhone OS, tokrat že 4.0. Med napovedanimi novostmi je daleč najbolj pomembna podpora večopravilnosti, zato ga uporabniki že nestrpno pričakujejo.

    Objavljeno: 15.3.2010
  • Opera tudi za mobilnike z Android OS

    Podjetje Opera Software uživa s svojim brskalnikom Opera na mobilnih telefonih prav poseben ugled, saj njihov brskalnik velja za enega najboljših in najhitrejših. Da bi si tržni delež še povečali, so pri Operi pripravili tudi mobilno različico Opera Mini za pametne mobilnike z operacijskim sistemom Google Android.

    Objavljeno: 15.3.2010
  • Trojanec med slovenskimi uporabniki Facebooka

    Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure opozarja na novega trojanskega konja, ki se hitro širi med slovenskimi uporabniki Facebooka. Trojanec uporabnike Facebooka premami s spletno povezavo na video posnetek. Namesto filma pa se na računalnik namesti nevaren trojanski konj, ki ukrade uporabniška imena in gesla ter omogoča upravljanje računalnika na daljavo, brez vednosti uporabnika. Trojanski konj uporabnikom iz računalnika ukrade uporabniška imena in gesla, shranjena v brskalnikih Internet Explorer in Firefox.

    Objavljeno: 14.3.2010
  • Google Reader Play

    Google je objavil novo eksperimentalno orodje Rader Play, ki ponuja drugačno uporabniško izkušnjo pri prebiranju večpredstavnih novic v primerjavi s priljubljenim bralnikom novic Google Reader. Reader Play združuje novice iz različnih virov in jih prikaže v obliki spletne predstavitve, v kateri so združene fotografije, video posnetki in običajne novice. Za prebiranje novic ni potreben uporabniški račun, v tem primeru bodo novice zbrane na podlagi skupnih priporočil drugih bralcev.

    Objavljeno: 14.3.2010
  • Intelov šestjedrnik tudi uradno

    Intel je na konferenci GDC (Game Developers Conference) tudi uradno predstavil svoj prvi šestjedrni procesor za namizne računalnike, ki nosi oznako Intel Core i7 980X Extreme Edition. Procesor je narejen v 32-nm arhitekturi, podpira do 12 sočasnih procesnih niti, premore pa kar 12 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Najbrž je jasno, da nov procesor ni ravno energijski varčevalec, saj porabi za delovanje 130 wattov, pa tudi najcenejši ni, saj ga bo Intel prodajal za ceno okoli 1.000 dolarjev. Novinec dela s taktom 3,33 GHz, možno pa ga b uporabljati v obstoječih matičnih ploščah z naborom Intel X58 ter zamenjavo sistemske programske opreme (firmware).

    Objavljeno: 13.3.2010
  • PlayStation Move

    Sony je končno predstavil svojo izvedbo žiroskopskega krmilnika za igralno konzolo PlayStation 3, ki so ga mnogi že nestrpno pričakovali kot odgovor na inovativni krmilnik konkurenčne konzole Nintendo Wii. Nov krmilnik z imenom PlayStation Move dviga mejo možnega še višje, saj poleg žiroskopskih tipal za rotacijo, merilnikov pospeškov in celo merilnika jakosti zemeljskega magnetnega polja prvič vsebuje tudi nadzor položaja v prostoru s pomočjo video kamere. Dodatni del paketa je namreč video kamera PlayStation Eye, ki zna spremljati enega ali več krmilnikov v prostoru in s tem določiti točno, ne samo relativno pozicijo igralca. Zaznati zna tudi druge igralce, kar daje celoti povsem nove dimenzije v možnosti skupinskega igranja.

    Objavljeno: 13.3.2010
  • Intel napoveduje WiMax 2 v letu 2012

    Velikan na področju polprevodnikov, ki je tudi eden glavnih podpornikov brezžičnega protokola WiMax trdi, da bomo čez dve leti lahko uživali v prej izboljšani različici z uradno oznako IEEE 802.16m. Dosedanji vmesnik 802.16e je doslej doživel zgolj omejen komercialni uspeh. Obstaja ocena, po kateri naj bi bilo po celem svetu med 6 in 10 milijoni uporabnikov vmesnikom WiMax, kar pa je za tehnološke izdelke razmeroma skormna številka.

    Objavljeno: 12.3.2010
  • F-Secure tudi za Mac OS X

    Finsko podjetje F-Secure je pripravilo zaščito tudi za računalnike, na katerih teče operacijski sistem Mac OS X. Računalniki Apple sicer veljajo za najbolj varne platforme kar se tiče virusov, vendar se je v zadnjem letu število napadov začelo povečevati tudi na tej platformi.

    Objavljeno: 12.3.2010
  • Dizajnerski monitorji

    Asus je predstavil nove monitorje, ki se lahko pohvalijo tako z moderno oblikovano zunanjostjo, kot odličnimi tehničnimi lastnostmi. Pri monitor Designo LS264H so oblikovalci pazili na sleherno potezo ohišja, navdih pa so dobili pri obliki binarnih števil 0 in 1. Toge linije dopolnjujejo okrogli elementi, zlasti nosilec monitorja Ergo-Fit, ki ima obliko prstana in celoti daje prijeten videz, ne glede od kje glodamo nanj. LS264H je tudi zmogljiv monitor z diagonalo 23,4 palcev, polno ločljivostjo HD (1920 x 1080 pik), kontrastnim razmerjem 50.000:1 i odzivnim časom 2 ms.

    Objavljeno: 12.3.2010
  • Iz našega bloga: Outlook in RSS viri

    Outlook 2007 je sposoben delati z RSS viri in delo z njimi je dokaj lepo integrirano v sam Outlook, kar pomeni, da lahko novice, ki jih tako prejemamo, na enostaven način posredujemo oziroma z njimi počnemo vse, kar lahko počnemo s poštnimi sporočili. A kljub temu je program v nekaterih pogledih štorast in občasno se mu celo zgodi, da preneha osneževati vire, na katere smo naročeni.

    Objavljeno: 11.3.2010
  • ArcSoft pretvarja 2D v 3D

    Podjetje ArcSoft, sicer specialist na področju večpredstavnih programov, je najavil novo tehnologijo Sim3D, ki omogoča pretvorbo navadnih 2D fotografij in video posnetkov v 3D posnetke, ki jih bomo lahko spremljali na prihajajočih 3D televizorjih in monitorjih. Sim3D je patentirana tehnologija, ki bo del programskega paketa TotalMedia Theater 3, specialziranega predvajalnika za večpredstavne datoteke, ki pozna domala vse zapise, nosilce DVD in Blu-ray ter pospeševanje dekodiranja s pomočjo grafičnih procesorjev. Uporabniki bodo lahko z novim programom simulirali tretjo dimenzijo na obstoječih posnetkih DVD in Blu-ray, kot tudi posnetkih shranjenih na računalnikih. Izbirati bo mogoče z različnimi oblikami simulacije tretje dimenzije, kot preklop med fotogrami, prepletanje vrstic in področij na zaslonu, podprta pa bo tudi anaglifna metoda priprave 3D posnetkov. Za pretvorbo v realnem času bodo poskrbele procesne zmogljivosti sodobnih grafičnih kartic.

    Objavljeno: 11.3.2010
  • Pametni telefoni kot detektorji onesnaženja

    Raziskovalci laboratorija Intel Labs so predstavili rezultate projekta z imenom Common Sense, s katerim so razvili napravo za lokalno merjenje onesnaženosti zraka in sprotno posredovanje informacij na internet. Tehnologija bi lahko nekega dne pristala tudi v bodočih pametnih telefonih.

    Objavljeno: 11.3.2010
  • Google prihaja tudi na televizijo?

    Sodeč po pisanju Wall Street Journala bo Google skušal v bodoče združiti tudi televizijo in internetne storitve. Skupaj z družbo Dish Networks, ki je eden vodilnih ponudnikov satelitske televizije v ZDA, menda razvijajo nov sprejemnik (settop box), ki bo zasnovan na operacijskem sistemu Android, združeval pa bo možnost spremljanja programa in iskanja informacij ter programov s pomočjo internetnih storitev. Google predvsem cilja na to, da bi spletne oglase preselil tudi na televizijsko platformo in to na inovativen, interaktiven način. Sprejemnik naj bi upravljali s tipkovnico, omogočal pa bo tudi neposreden dostop do bogate zbirke posnetkov YouTube. Uporabniki bodo lahko s pomočjo sprejemnika pripravili personalizirane kanale posnetkov, ki bodo združevali vsebine tako iz internetnih, kot satelitskih posnetkov. Za zdaj ima projekt še status eksperimenta, kar pomeni da še ni odločeno kdaj in če sploh bo storitev prišla na trg.

    Objavljeno: 11.3.2010
  • Nov Cisco za vse hitrejši internet

    Cisco je predstavil nov hrbtenični usmerjevalnik CRS-3 (Carrier Routing System), ki zmore hitrosti do 322 terabitov na sekundo, kar je po Ciscovih besedah več kot 12x več kot zmore trenutno najbližji konkurenčni izdelek. CRS-3 je trikrat hitrejši od svojega predhodnika, modela CRS-1.

    Objavljeno: 10.3.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji