• 40 let od prvega mobilnega klica

    Tretji april 1973 je šel v zgodovino kot trenutek, ko je bil opravljen prvi telefonski klic prek mobilnega telefona. Prav na ta dan je Martin »Marty« Cooper, sicer inženir pri znameniti družbi Motorola opravil prvi klic prek mobilnega telefona DynaTAC. Legenda pravi, da je sicer klical h konkurenci AT&T, malo za šalo, malo kot izziv z razlogom, da preveri kakovost zvoka na drugi strani povezave.

    Objavljeno: 3.4.2013 01:00
  • IEEE načrtuje Ethernet s 400 Gb/s

    Kdor misli, da so v časih vse hitrejših brezžičnih omrežnih povezav Wi-Fi in LTE ožičene povezave zgolj del preteklosti, se krepko moti. Kot skoraj na vsakem tehnološkem področju, so tudi ožičene povezave deležne nenehnih izboljšav in napredka. Poleg tega ostajajo pomemben člen povezovanja naprav v internet, čeprav v teh časih pretežno nekoliko bolj v ozadju, med strežniki, na internetni hrbtenici.

    Objavljeno: 3.4.2013 01:00
  • Firefox 20 za 15. rojstni dan

    Organizacija Mozilla je nedavno proslavila 15 let obstoja in to z najavo nove različice spletnega brskalnika Firefox. Izdelek, ki ga zdaj že nekaj časa posodabljajo dokaj redno v razmikih po okoli 45 dni, v dvajseti različici prinaša veliko popravkov in dve pomembni novost.

    Objavljeno: 3.4.2013 01:00
  • Apple iOS 7 zamuja

    Sodeč po virih blizu podjetja Apple, nova različica operacijskega sistema iOS za mobilne naprave zamuja za internimi roki. V zadnjih letih smo že nekako navajeni, da Apple skoraj z vsako novo generacijo mobilnih naprav pripravi tudi novo različico operacijskega sistema zanje. Morda pa se bo z iOS 7 ponovila zgodba izpred nekaj let, ko je nova strojna oprema prehitela dobavljivost operacijskega sistema, ki je bil uporabnikom na voljo nekoliko kasneje.

    Objavljeno: 3.4.2013 01:00
  • Pismo bralca - Firefox Portable in certifikati

    Imam vprašanje oziroma dvom, ki bi ga rad razrešil. Za dostop do Klika uporabljam Firefox Portable, ki je na USB ključu (kjer so tudi certifikati). Slišal sem, da se kljub temu, da uporabljam program in certifikat, ki sta na USB ključu, zapišejo certifikati v register računalnika, v katerega je vtaknjen USB ključ. In da so tako ti certifikati še vedno v "nevarnosti", da jih nekdo sname iz registra tudi potem, ko USB ključ že iztaknem iz računalnika. Ali to drži in če drži, kakšni so varnostni ukrepi, da to preprečim?

    Objavljeno: 3.4.2013
  • Flipboard omogoča lastne revije

    Priljubljeni bralnik spletnih novic in objav na družabnih omrežij Flipboard je nedavno doživel korenito prenovo, s katero je dobil tudi zanimivo zmožnost: ustvarjanje lastnih »revij«, ki jih sestavimo z zbiranjem različnih objav iz različnih virov.

    Objavljeno: 2.4.2013 01:00
  • Microsoft Office »Gemini«

    Po tem, ko je v javnost prišla informacija o novi različici operacijskega sistema Windows z delovnim imenom Blue, ki jo je Microsoft med tem že potrdil, se nam jeseni ob novem OS kot kaže obeta tudi nova različica pisarniškega paketa Office.

    Objavljeno: 2.4.2013 01:00
  • Google Ingress spreminja način igranja

    Google je znan po tem, da nenehno išče nove načine rabe mobilnih naprav, tudi na področju iger. V ta namen so že pred nekaj meseci začeli s projektom Ingress, ki združuje tako imenovano povečano resničnost z večuporabniško igro, ki jo lahko uporabniki igrajo po celem svetu.

    Objavljeno: 2.4.2013 01:00
  • Pismo bralca – nov ROM za Galaxy S II

    Mojemu telefonu Samsung Galaxy S II bo kmalu potekla garancija, tako da razmišljam smeri namestitve ROMa, ki ne bi bil več Samsungov. Kaj svetujete?

    Objavljeno: 2.4.2013
  • Applov telefon prihodnosti

    Medtem, ko Apple pripravlja naslednike današnjega telefona iPhone 5, najverjetneje izboljšani model 5S in povsem nov, manjši in cenejši model iPhone Mini, vloge v patentne urade razkrivajo proizvajalčevo razmišljanje za še bolj oddaljeno prihodnost.

    Objavljeno: 1.4.2013 01:00
  • Ali ste vedeli?

    Naša nova spletna stran je polna omejevalnih filtrov, ki jih lahko enostavno akumuliramo.

    Objavljeno: 1.4.2013
  • Puška, natisnjena s tiskalnikom

    Tiskanje v treh dimenzijah napreduje s svetlobno hitrostjo, na kar smo večkrat opozorili tudi mi (glej priložen članek). Medtem ko podjetja novo tehnologijo (p)osvajajo s sramežljivimi koraki, lep primer je Nokia, ki omogoča tiskanje samosvojega ovitka za Lumio 820, je na spletu moč zaslediti vedno več drznejših poskusov posameznikov, med katerimi velja izpostaviti 25-letnega študenta prava, ki sliši na ime Cody R. Wilson. Cody je s 3D tiskalnikom izdelal delujočo puško in jo v priloženem video posnetku predstavil celemu svetu.

    Objavljeno: 31.3.2013 10:00
  • Amazon, knjižni monopolist

    Spletni trgovec Amazon je najavil nakup družabnega omrežja Goodreads. Gre za spletišče, ki združuje knjigoljubce s celega sveta. Šestnajst milijonov uporabnikov Goodreads vsakodnevno uporablja za odkrivanje svežega čtiva. Doslej neodvisni medij, ki je uporabnikom omogočal ocenjevanje in iskanje raznovrstnih knjig kateregakoli knjigotržca, bo s prestopom v Amazonov tabor bržkone postal oglasna deska največjega spletnega knjigarnarja na svetu. Črnega scenarija se boji tudi predsednik ameriškega združenja avtorjev Scott Turow, ki pravi, da je zadnji nakup Amazona tipičen primer gradnje sodobnega monopolizma. Cena prestopa Goodreads k Amazonu ni znana.

    Objavljeno: 31.3.2013 07:00
  • Googlov združeni klepet

    Klepetulje že nekaj časa čebljajo o Googlovi novi storitvi, ki bo pod eno streho združila vso komunikacijo uporabnikov storitev spletnega velikana. Šušljalo se je o Google Babble in kot vedno se je izkazalo, da, kjer je dim, je tudi ogenj. Govoric je konec, iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je storitvi ime Babel. Z uniformnim grafičnim vmesnikom bo povezala klepet uporabnikov mobilnih operacijskih sistemov Android, iOS, elektronske pošte Gmail ter družabnega omrežja Google+. Poleg običajnega čveka bo Babel omogočala izmenjavo fotografij in znala opozarjati sogovornike z različnih naprav oziroma platform.

    Objavljeno: 31.3.2013 05:00
  • Exynos 5 Octa bo podpiral LTE

    Prihajajoči Samsungov telefon Galaxy S4 bo v državah s četrto generacijo mobilnih povezav povečini uporabljal štirijedrni procesor Snapdragon 600, čeprav je na njegovi predstavitvi prvič zasijal tudi Exynos 5 Octa, procesor z osmimi jedri, ki ga bo deležnih le trideset odstotkov zgodnjih kupcev telefona. Uradni razlog za delitev je v LTE podpori, ki je Octa nima. Ali pač? Na Samsungovem Twitter računu so nedavno obelodanili, da Exynos 5 Octa podpira vseh 20 omrežij četrte generacije na svetu. Drugih informacij niso izdali, čeprav bi nas na primer zanimalo, od kod potem delitev pričakovanega izdelka. Bržkone več izvemo konec aprila, ko četrta Galaksija dospe v trgovine.

    Objavljeno: 30.3.2013 08:00
  • Najmanj popravljiv telefon

    HTC One je telefon, katerega novinarji povečini hvalimo. Ni čudno, saj so Tajvanci z njim stavili na vse ali nič. Njihova zadnja možnost je prelep, hiter in učinkovit pametni telefon z operacijskim sistemom Android, ki pa ima eno veliko hibo. Fantje s spletišča iFixit so ga ocenili kot najmanj popravljivega med vsemi pametnimi napravami doslej. Telefon s čudovitim zaslonom (4,7 palca, 1080p, 468 ppi), hitrim procesorjem (Snapdragon 600 1,7 GHz) in najnovejšo preobleko Sense (5.0) je dobil najmanjšo možno oceno. Enko si je One prislužil z nemogočim odpiranjem pokrova, česar niti izkušeni ekipi ni uspelo brez poškodb kovinskega ohišja. Razstavljanje naprave dodatno otežuje morje bakrenih trakov in kopica kablov, ki zahtevajo kirurško natančnost pri odstranjevanju sestavnih delov. Zato ob nakupu telefona HTC One priporočamo podaljšano garancijo tipa Se zgodi, saj mu bo v nasprotnem primeru ob morebitni okvari težko pomagati.

    Objavljeno: 30.3.2013 07:00
  • Tudi Microsoft z majhnimi tablicami

    Microsoft je za posvojitev operacijskega sistema Windows 8 proizvajalcem mobilnih naprav sprva postavil zelo visoke zahteve. Najbolj boleča med njimi je bila ločljivost. Naprave z manj kot 1366 × 768 slikovnih pik si osmih Oken niso mogle privoščiti. V zadnji okrožnici so v Redmondu obrnili ploščo. Minimalno mejo so spustili do 1024 × 768. Obenem opozarjajo, da na manjših mobilnih napravah z nizko ločljivostjo ne bo delovala večopravilnost s pomočjo razdeljenega zaslona Snap. Kljub temu, da pri Microsoftu zagotavljajo, da pri koraku vzvratno ne gre za spodbujanje proizvajalcev k cenejšim, osiromašenim napravam, ampak, da želijo z njim doseči večjo raznovrstnost oblik in velikosti okenskega nabora, sumimo, da ima pri odločitvi prste vmes tudi slaba prodaja dosedanjih naprav.

    Objavljeno: 30.3.2013 05:00
  • Prelomna konzola pri prvih kupcih

    Igralna konzola, ki morebiti vse spremeni, je že pri prvih kupcih. Ne gre za Sony Playstation 4, niti za naslednika priljubljene Microsoftove konzole Xbox 360, temveč za rezultat ljudske podpore na inkubatorju Kickstarter, ki sliši na ime Ouya. Manj kot evrskega stotaka ovrednotena naprava bo posvojila mobilni operacijski sistem Android in ga prilagodila dnevni sobi. Od Googlovega sistema za telefone in tablice bo povzela tudi poslovni model, kar pomeni, da bodo igre za konzolo cenovno primerljive s tistimi na tržnici Play. Ker povprečna igra za eno od vodilnih igralnih konzol stane od 50 do 70 evrov, medtem ko se mobilne različice razdajajo za evro ali dva, je bojazen velikih igralcev povsem razumljiva. Več informacij o prihajajoči konzoli, za običajne igričarje bo na voljo junija, v priloženi novici.

    Objavljeno: 29.3.2013 09:00
  • Googlova zaobljuba

    Google ima v lasti ogromno patentov. Zaradi njih je bil spletni velikan že velikokrat tarča kritikov, ki so dvomili o njegovem poštenju. Da bi dokazali vzorne namene, so pri Googlu obljubili pomoč odprti kodi. S patenti bi radi pomagali vsakemu uporabniku, razvijalcu ali razpečevalcu odprte programske opreme. Kdor bo z odprtimi nameni uporabil tehnologijo v lasti Googla, bo varen pred sodnim pregonom, so zapisali na spletu. Zaobljuba za spletnega velikana ni neobičajna, saj je v preteklosti že večkrat izrazil željo po opustitvi programskih patentov v celoti. Z njo želijo pri Googlu spodbuditi inovativnost in napredek mobilnih, oblačnih in spletnih storitev. Upajo, da jim bodo drugi lastniki patentov s podobnimi dejanji sledili.

    Objavljeno: 29.3.2013 08:00
  • Angleži sprejemajo naločila za Galaxy S4

    Samsung Galaxy S4 bo (vsaj) v Veliki Britaniji na voljo 26. aprila. Ker otoški trgovci pričakujejo velikanski naval, so že začeli z zbiranjem prednaročil. Na angleškem Amazonu vozna karta do mobilne prihodnosti stane preračunanih 750 evrov. Telefon ponujajo v črni Black Mist in beli White Frost barvi. Seveda bodo nove Galaksije na voljo tudi pri operaterjih. Ker nas vezava z angleškimi pogodbami ne zanima, smo dotične cene preskočili. Naši operaterji podatkov o dobavi in cenah prihajajočega Samsungovega aparata še nimajo.

    Objavljeno: 29.3.2013 07:00
  • Resnica o napadu, ki je upočasnil internet

    Prejšnji teden je zaznamoval največji napad porazdeljene ohromitve storitve (DDoS), ki je po poročanju uglednih medijev, kakršna sta New York Times in BBC, upočasnil, ponekod celo onemogočil, dostop do spleta. Pri oznanjanju internetne apokalipse so se jim pridružili tudi slovenski novičarji, zato smo si incident pobliže ogledali še sami.

    Objavljeno: 29.3.2013 05:00
  • Ali ste vedeli?

    Članke in novice z našega spleta si lahko neposredno prenesete tudi na vaš e-bralnik Kindle.

    Objavljeno: 29.3.2013
  • Google prevaja brez povezave na splet

    Google je posodobil aplikacijo Translate. Z njo lahko v operacijskem sistemu Android po novem prevajamo brez povezave na splet. Med petdesetimi podprtimi jeziki v tako imenovanem "offline" načinu je tudi slovenščina. Funkcionalnost tovrstnega prevajanja seveda ne sledi  delovanju aplikacije z internetnim pogonom, a za osnovno komunikacijo v tujem jeziku povsem zadostuje. Za nadgradnjo programa priporočamo uporabo brezžičnega omrežja, ker so jezikovne datoteke precej velike. Google Translate deluje na vseh telefonih z Androidom 2.3 ali več.

    Objavljeno: 28.3.2013 07:00
  • Microsoft zaklepa računalnike

    Evropa zopet benti proti Microsoftu. Tokrat so na vrsti španski uporabniki odprte programske opreme, ki velikana iz Redmonda obtožujejo, da z Windows 8 onemogoča druge operacijske sisteme. Osem tisoč glavi skupini Linux razvijalcev Hispalinux gre v nos mehanizem The Unified Firmware Interface Secure Boot (UEFI), za katerega Microsoft trdi, da je del varnostne politike osmih Oken. Uporabnik brez posebnega digitalnega ključa na računalnik z Windows 8 ne more namestiti drugega operacijskega sistema. Hispalinux na štirinajstih straneh, poslanih na naslov Evropske komisije, trdi, da je sicer industrijski standard v Microsoftovih rokah močno orožje v velikanovem boju proti odprti programski opremi. Z zaščito UEFI so Okna najmanj nevtralna v vsej svoji, v tem oziru ne ravno bleščeči zgodovini. Za omejevanje izbire spletnega brskalnika so Američani Evropski uniji že plačali dobre pol milijarde evrov, koliko jih bo stala poteza z zaščito UEFI, ki nadzor nad sistemom iz rok uporabnika da proizvajalcu strojne opreme ter razvijalcu privzetega operacijskega sistema, bomo šele videli.

    Objavljeno: 28.3.2013 05:00
  • ICANN za zaščito blagovnih znamk

    Neprofitna organizacija za dodeljevanje imen in številk na internetu ICANN je napovedala rezervacijo generičnih vrhnjih domen, ki bo lastnikom blagovnih znamk omogočila večjo zaščito njihove lastnine. Domene s končnicami kot so .web ali .news bodo na voljo že letos in večja, znana podjetja se bojijo, da ne pride do zlorab, ki bi škodile njihovemu imenu. Po besedah predstavnikov organizacije ICANN bodo vsi imeli na voljo trideset dni, da registrirajo lastne blagovne znamke še preden se jih bodo polastili drugi. Po preteku danega časa bodo imena dostopna sleherniku, podjetja pa se bodo lahko odločila za plačljiv sistem obveščanja, ki jih bo seznanjal z dogajanjem okoli njihove blagovne znamke. Za ceno med 100 in 150 ameriških dolarjev letno bo Apple na primer izvedel, če spletna stran s končnico .apple prodaja jabolka ali ponarejene Applove izdelke.

    Objavljeno: 28.3.2013 02:00
  • Ali ste vedeli?

    Novo na našem spletu, primerjalne tabele.

    Objavljeno: 28.3.2013
  • Samsung v Sloveniji brez osmih jeder

    Na predstavitvi težko pričakovanega Samsungovega telefona Galaxy S4 je bilo moč videti dve različici naprave. V eni je tiktakal procesor Exynos 5 z osmimi jedri, medtem ko je druga posvojila LTEju prijaznejšega štirijedrnika Snapdragon 600. Pričakovali smo, da bo Amerika dobila Snapdragona, Evropa pa Exynosa. Žal so pri Samsungu napovedali, da bo zaradi premajhnih zalog večjedrnega procesorja prva pošiljka desetih milijonov telefonov večinoma vsebovala procesor Snapdragon 600. Zaradi porasta omrežij četrte generacije v Evropi bodo redke države stare celine deležne osmih jeder (Rusija, Ukrajina, …). Po zadnjih informacijah Slovenija ne bo med njimi.

    Objavljeno: 27.3.2013 09:00
  • Glasno briljanten HTC

    Večkrat smo že ugotavljali, da se HTC kljub kakovostnim izdelkom ne more dostojno kosati s Samsungom. Kriva je tajvanska skromnost. Ker stotinam milijonov, porabljenih za promocijo telefona Galaxy S3, Tajvanci ne morejo slediti, so se odločili za drugačno pot. Najprej so izdelali fantastičen aparat HTC One, nakar so opustili še dolgoletni slogan, ki je kupcem sporočal, da je HTC potihoma briljanten. Hkrati so podvojili propagandni proračun in zdelo se je, da jih nič ne more zaustaviti. Kritike so novemu Androidnemu prvaku naklonjene in kupci se nanj naročajo v trumah. Žal se je zapletlo pri dobavi. Kljub temu, da bi HTC One moral biti naprodaj že od 15. marca dalje, ga še vedno ni na spregled. V prvi vrsti so krivi dobavitelji in krepko presegla pričakovanja glede števila prednaročil. Bojda je številka presegla vse dosedanje v zgodovini podjetja HTC. Tajvanci se trudijo, medtem so posodobili tudi programsko opremo, ki inovativno kamero še izboljša, a vprašanje je, če bodo kos zahtevni nalogi. Žal so zopet prestavili datum splavitve na Otoku, kjer naj bi HTC One dobili kot prvi. Angleži morajo po novem čakati do 12. aprila.

    Objavljeno: 27.3.2013 08:00
  • Milijonski vdor v spletno bančništvo

    Konec prejšnjega tedna je policija aretirala pet nepridipravov, ki so s pomočjo trojanskega konja vdrli v spletno bančništvo oseminštiridesetih podjetij in si pridobili protipravno korist v višini dveh milijonov evrov. Kriminalna združba je žrtvam po elektronski pošti poslala okuženo sporočilo z zavajajočo vsebino, ki je na primer nič hudega slutečega računovodjo pritegnila, da je kliknil na pripeti paketek v navidezni obliki datoteke ZIP. Ko se je trojanski konj v sistemu udobno namestil, je zlikovcem postregel z najdenimi gesli in dostopom do sistema. Nakradeni denar so oprali s pomočjo tako imenovanih mul, vlogo katerih so igrali naivneži, ki so v imenu angleške zavarovalnice prejemali, dvigovali in nakazovali sredstva po navodilih svojega "šefa". Nekaj mul v resnici ni vedelo, da gre za prevaro, zato policija še enkrat opozarja, da ne nasedamo (pre)dobrim ponudbam za delo. V akciji je sodelovalo 70 kriminalistov iz cele države.

    Objavljeno: 27.3.2013 05:00
  • Yahoo kupil aplikacijo za 30 milijonov in jo zavrgel

    Podjetje Yahoo zopet nakupuje. Tokrat so za mobilno aplikacijo Summly odšteli trideset milijonov dolarjev. Zanimivo pri skoraj zaključeni zgodbi je, da namerava Yahoo pravkar kupljeno aplikacijo opustiti. Nekdanjemu spletnemu prvaku bo od kupčije tako ostala zgolj tehnologija, ki jo bo uporabil v prihajajočih storitvah, in nadobudni ustvarjalec Nick D'Alonsio, ki je Summly ustvaril pred dvema letoma, ko je bil star komaj petnajst let. Pokojni Summly je bil vzhajajoči zbiralec novic v operacijskem sistemu iOS. Zahvaljujoč odličnemu algoritmu, ki je učinkovito prečesal uporabniku zanimive spletne vire in mu jih ponudil v obliki zgoščenih koščkov, je ob svojem bridkem koncu imel že več kot milijon aktivnih uporabnikov.

    Objavljeno: 26.3.2013 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji