• Ob novi številki Monitorja še prenova spletne strani

    Izšla je nova številka Monitorja, ob njej pa smo izdali tudi prenovljeno spletno stran. Na slednji smo delali že kar nekaj časa, verjamemo, da bo nova, bolj pregledna in funkcionalna stran ponudila boljšo uporabniško izkušnjo.

    Objavljeno: 26.3.2013 06:00
  • Google Chromebook Pixel LTE

    Najdražji nepotreben računalnik na svetu, prelesten Chromebook Pixel, bo osmega aprila dobil različico z LTE povezljivostjo. Zanjo bodo Američani odšteli 150 dolarjev več kot za WiFi model, ki strojne dobrote z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS ponuja za 1300 taistih zelencev. Razen cene in podvojenega diskovnega prostora (64 GB) ostale karakteristike ostajajo enake. Spomnimo, da ima prenosnik, ki ga vsi hočemo, a nihče ne potrebuje, 13 palčni zaslon, občutljiv za dotik, z ločljivostjo 2560 × 1700 in spletu prilagojenim razmerjem stranic (3:2), dvojedrni Intel Core i5 procesor s hitrostjo 1,5 GHz, grafiko Intel HD 4000, 4 GB pomnilnika, baterijo s petimi urami energije ter 1 TB oblačnega prostora na Googlovi shrambi Drive.

    Objavljeno: 26.3.2013 05:00
  • Prvi pogled na Windows Blue

    Dočakali smo prvi pogled na prihajajoči Microsoftov operacijski sistem Windows Blue. Različica Build 9364 je ušla francoskemu partnerju podjetja iz Redmonda in pristala na spletu. Datoteka velikosti poltretjega gigazloga prikaže nekaj izboljšav sistema, ki bo kmalu pod eno streho skušal združiti Windows Phone, Windows 8 in Windows RT. Prvi pogled prikaže precej drobnih izboljšav, med katerimi prednjačijo osvežene žive ploščice različnih velikosti, izboljšano sočasno delo s parom odprtih aplikacij, nove barvne sheme in spletni brskalnik Internet Explorer 11. Več v priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 25.3.2013 07:00
  • Cisco zaradi goljufije ob 70 milijonov

    Konec tedna se je v Združenih državah zaključil civilni sodni postopek zoper podjetja Cisco. Omrežni gigant je bil spoznan za krivega goljufije z zlorabo patenta nekdanjega partnerja XpertUniverse. Gre za tehnologijo, ki so jo pri XpertUniverse za pomoč Ciscovim uporabnikom posodili podjetju leta 2004. Pogodba je bila s prekinitvijo poslovnih stikov razveljavljena tri leta kasneje, nakar je Cisco dvanajst mesecev kasneje splavil storitev Expert on Demand. Pri tem so uporabili tehnologijo podjetja XpertUniverse, čeprav je sodelovanje z njimi bila preteklost. Porota jih je spoznala krive goljufije. Cisco mora vsled nepoštenega ravnanja plačati 70 milijonov ameriških dolarjev odškodnine. XpertUniverse so z razsodbo zadovoljni, pri Ciscu pa se bodo nanjo seveda pritožili.  

    Objavljeno: 25.3.2013 05:00
  • Apple Maps z navigacijo v zaprtih prostorih?

    Apple zopet nakupuje, tokrat z Zemljevidi v mislih. Kupili so namreč podjetje WiFiSLAM, znano po mobilnih aplikacijah za navigacijo v zaprtih prostorih. Kupčija, težka domnevnih 20 milijonov ameriških dolarjev, je zaključena, kar dokazujejo tudi programi podjetja, med katerimi smo v preteklosti našli priljubljena Footprint in Quickmap, ki jih na tržnici Goole Play ni več. Tehnologija, ki do poltretjega metra natančno določi lokacijo uporabnika v zaprtem prostoru, bo bržkone povečala uporabnost aplikacije Apple Maps. Slednja se je v preteklem letu, ko je zamenjala Googlove zemljevide na napravah z operacijskim sistemom iOS, znašla pod topovskim ognjem nezadovoljnih uporabnikov, saj je njena prva različica milo rečeno razočarala. 

    Objavljeno: 24.3.2013 09:00
  • Lenovo s poceni telefoni

    Pri največjem proizvajalcu računalnikov na svetu, podjetju Lenovo, so pred kratkim napovedali izdelavo cenejših pametnih telefonov, tokrat pa so Kitajci enega izmed njih tudi predstavili. Gre za aparat srednjega razreda z oznako S920, ki se ponaša s 5,3 palca velikim HD (1280 × 720) zaslonom, procesorjem MTK s hitrostjo 1,2 GHz in štirimi jedri, 1 GB pomnilnika, parom kamer (8/2 MP), bralnikom kartic microSD, baterijo velikosti 2,250 mAh in najnovejšim operacijskim sistemom Android Jelly Bean različice 4.2. Cenovno velikana še niso opredelili, a bo bržkone cenejši od podobno opremljenih tekmecev. Telefon bo naprodaj aprila, spočetka zgolj na Kitajskem.

    Objavljeno: 24.3.2013 08:00
  • Apple zamašil varnostno luknjo

    V zaščiti Applovega uporabniškega računa Apple ID je bila takoj po objavi sistema za dodatno preverjanje istovetnosti odkrita velika ranljivost. Izkazalo se je, da lahko tujec zgolj z elektronskim naslovom in rojstnim datumom posameznika pride do njegovega uporabniškega imena in gesla. Ker sta podatka največkrat dostopna z enostavnim iskanjem po spletu, je takoj po odkritju varnostne razpoke nastala panika. V Cupertinu so takoj reagirali in onesposobili sistem, ki je pozabljivcem omogočil ponastavljanje gesla, ranljivost je bila namreč odkrita ravno na strani za pomoč ob pozabljenem geslu. Ranljivost so odpravili, tako da sistem za ponastavljanje gesla zopet deluje (varno).

    Objavljeno: 24.3.2013 05:00
  • HTC One spet zamuja

    Odlične kritike in fantastično oblikovanje telefona HTC One so tajvanskemu podjetju vlili upanja na svetlejšo prihodnost. Povratek med elito so pri HTCju skrbno načrtovali, novi prvak naj bi na sceno stopil dober mesec pred največjim tekmecem, Samsungovim telefonom Galaxy S4. Žal se ni izšlo. Najprej so splavitev prestavili za štirinajst dni, nato javno priznali, da imajo zaradi statusa "zgube" med dobavitelji težave pri dotoku zadostnega števila sestavnih delov, za nameček pa so sedaj dokončno odpovedali globalni pohod na trg. Konec marca ga bodo dobili zgolj Tajvanci, Britanci in Nemci, medtem ko bodo drugi, vključno z Američani, morali počakati vsaj še dodaten mesec dni. Bržkone ga bo takrat v trgovinah že čakala Galaksija.

    Objavljeno: 23.3.2013 07:00
  • Google dela pametno uro

    Čaka nas invazija pametnih ur. Svojo ima Sony, razvija jo Samsung, da o spletnem fenomenu inkubatorja Kickstarter, uri Pebble sploh ne govorimo. Bojda o njej razmišlja tudi spletni velikan Google. Financial Times poroča, da so zanjo zadolženi znotraj oddelka operacijskega sistema Android, tako da nam je takoj jasno, kam pes taco moli. Googlova pametna ura bo bržkone idealen dodatek za uporabnike istovrstnih telefonov. Več informacij za zdaj ni razkritih, ampak bomo o dogajanju slej ali prej bolje obveščeni, saj dejstvo, da se z urami ne igrajo v bolj razvojnih Googlovih laboratorijih X, nakazuje na zadnjo fazo pred njihovim prihodom na trg. 

    Objavljeno: 23.3.2013 05:00
  • Kitajski operacijski sistem

    Ljudska republika Kitajska je objavila vest o sodelovanju s podjetjem Canonical pri izdelavi lastnega operacijskega sistema. Ubuntu Kylin bo na odprtokodnem Linuxu osnovan sistem s kitajskimi pismenkami in koledarjem. Prva različica sistema, ki ga Canonical snuje skupaj s kitajskim ministrstvom za gospodarstvo in vrsto azijskih razvijalcev, bo za prenosne in namizne računalnike na voljo že aprila. Razvoj se pri njej ne bo ustavil, saj ima Kitajska petletni načrt, znotraj katerega bi radi pridobili čim več prebivalcev na stran odprtokodne programske opreme. Naslednje verzije operacijskega sistema Kylin bodo neposredno podpirale spletne storitve iskalnika Baidu in trgovine Taobao. Z začetnega zaslona bodo dostopni tudi zemljevidi, prilagojeni pisarniški programi in obdelovalec fotografij.

    Objavljeno: 22.3.2013 18:00
  • Applova dvojna zaščita

    Apple je omogočil dvojno zaščito uporabniškega računa Apple ID. Preverjanje v dveh korakih, kakršnega ima Google že leta, zahteva uporabo zaupanja vredne naprave. Če zanjo izberemo na primer telefon iPhone, bo ob uporabi našega uporabniškega imena in gesla na nepooblaščeni napravi nanj priletelo sporočilo s štirimestno kodo, s katero tujca pooblastimo. S postopkom dodatne zaščite računa je Apple otežil delo zlikovcem, ki se ob kraji uporabniških podatkov z njimi brez pooblaščene naprave ne morejo več okoristiti. Možnost je za sedaj na voljo le na željo posameznika. Slehernik si jo lahko vklopi na nastavitvah uporabniškega računa (povezava priložena).

    Objavljeno: 22.3.2013 07:00
  • Googlova oblačna beležnica

    Google je splavil novo storitev. Gre za spletno in mobilno aplikacijo Keep, ki ima podobne namene kot priljubljena storitev Evernote. Med zmožnostmi programa najdemo izdelavo seznamov, glasovna sporočila ter zapiske s fotografijami. Vneseno poljubno opremimo z različnimi barvami, za učinkovitejše delo z Google Keep pa je mobilnim napravam z Androidom dodan še lebdeči pripomoček, katerega lahko pripnemo na začetni zaslon. Za sinhronizacijo in varovanje skrbi Googlova oblačna shramba Drive, s katero se Keep odlično razume.

    Objavljeno: 22.3.2013 05:00
  • Skrivnosti podjetja Toshiba

    V Amsterdamu je, na srečanju partnerjev in prijateljev podjetja, Toshiba prikazala letošnjo paleto izdelkov. Poleg računalnikov in tablic v najrazličnejših oblikah, o katerih za zdaj še ne smemo pisniti pametne besede, je bila glavna tema dogodka Toshiba World 2013 ultra visoka ločljivost, znana pod oznako 4K.

    Objavljeno: 21.3.2013 05:00
  • Telekom predstavil omrežje LTE

    Telekom je danes predstavil svoje mobilno omrežje četrte generacije, LTE. Gre za nadgradnjo Mobitelovega omrežja, ki prinaša še bistveno višje hitrosti od omrežja 3G. Od danes naprej je LTE na voljo v sedemindvajsetih krajih, za kar so postavili 93 baznih postaj (od tega jih je 43 v Ljubljani).

    Objavljeno: 20.3.2013 14:00
  • Naprave Galaxy z Androidom 5.0

    Velika težava v svetu Androidov je razdrobljenost operacijskega sistema. Problem ni zgolj v tisoč in eni napravi, ki poganja prilagojeni Googlov mobilni operacijski sistem, ampak tudi v posodobitvah, ki, če jih je izbrani telefon sploh deležen, rade zamujajo. Zato je Samsung požel nemalo odobravanja, ko je napovedal nadgradnjo kar sedemnajstih naprav serije Galaxy. Telefoni, med katerimi najdemo modele S2, Ace 2, Beam, Note in S3 Mini bodo kmalu dobili Androida 4.2.2, medtem ko bo pet velikih, S3, S4, Note 2, Note 8.0 in 10.1, deležnih celo različice Key Lime Pie, ki bo predvidoma predstavljena maja na konferenci Google I/O.

    Objavljeno: 20.3.2013 07:00
  • Botnet kradel oglaševalcem

    Američani so odkrili mrežo ugrabljenih računalnikov, ki so mesečno oškodovali spletne oglaševalce za več milijonov dolarjev. Omrežje dobrih 120.000 PCjev z Okni so odkrili pri analitski hiši Spider.io in botnet poimenovali Chameleon. Kameleonski naziv si je omrežje prislužilo zaradi zvitega algoritma, ki se je na spletu učinkovito predstavljal kot človeški pohajkovalec. Na izbranem spletišču je programska koda posnemala naključno gibanje miške in izvajala dobičkonosne klike, ki so ciljali na oglaševalce. Z umetnimi kliki so upravitelji botneta zaslužili 6 milijonov dolarjev na mesec. Večina okuženih računalnikov je s Floride in Teksasa. 

    Objavljeno: 20.3.2013 06:00
  • Chromebooki v Evropi

    Prenosniki z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS se bojda prodajajo slabše od Microsoftove tablice Surface. Prodali naj bi jih le pol milijona primerkov. Čeprav ali morda prav zato so se pri spletnem velikanu odločili razširiti prodajno mrežo. Prenosniki proizvajalcev Acer, HP in Samsung bodo odslej na voljo tudi v Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Irski in na Nizozemskem. Nadstandardnega prenosnika Chromebook Pixel, ki ga izdeluje Google sam, za zdaj izven meja Združenih držav Amerike in Velike Britanije ne bo moč kupiti.

    Objavljeno: 20.3.2013 05:00
  • Kmalu konec plazemskih zaslonov

    Reuters poroča, da namerava japonski proizvajalec Panasonic v tovarni Amagasaki do konca obračunskega obdobja 2014 opustiti proizvodnjo plazemskih zaslonov. Ker gre za največji proizvodni objekt znotraj japonskega giganta, se bo število proizvedenih plazemskih zaslonov drastično zmanjšalo. Če je verjeti govoricam, bodo Japonci plazme obdržali pri življenju le še kratek čas, saj bi ob takojšnji prekinitvi izdelave s potezo razjezili tako poslovne partnerje kot prodajalce. Obenem bodo pri Panasonicu v naslednjih treh letih zmanjšali celoten obseg posla s televizorji, vključno z zasloni LCD. V sodelovanju s podjetjem Sony se namreč ozirajo za novimi tehnologijami, med katerimi prednjači OLED. 

    Objavljeno: 19.3.2013 07:00
  • Windows Phone 8 ima na voljo le še dobro leto

    Pri Microsoftu so objavili, da bodo mobilni operacijski sistem Windows Phone 8 podpirali le še do julija prihodnje leto, nakar zanj ne bo več posodobitev in izboljšav. Odkritost poslovanja pozdravljamo, malce nas skrbi naglica ob dejstvu, da v Redmonu sploh še niso predstavili naslednika. Če bo Microsoft sledil napovedanemu 18 mesečnemu ciklu, pride novi okenski mobilni sistem še letos. Dobra novica tokrat je, da ga bodo dobili tudi lastniki obstoječih WP8 naprav. 

    Objavljeno: 19.3.2013 06:00
  • Temni oblaki nad Googlovo shrambo

    Kot da gnev uporabnikov na bridki konec obsojene Googlove storitve Reader ne bi bil dovolj, je na večje težave pri delovanju naletela Googlova oblačna shramba Drive. Veliko uporabnikov kar nekaj časa ni imelo dostopa do svojih datotek, medtem ko je drugim oblačni disk deloval po polžje. Zagata ni nedolžna, saj spletni velikan storitev oglašuje kot zamenjavo za klasično shrambo podatkov. Da misli z njo resno, dokazuje operacijski sistem Chrome OS, ki brez oblačnega diska sploh nima smisla. Google zagotavlja, da težave odpravlja oziroma jih je že odpravil. Upamo le, da po temeljitem pregledu tehnologije odgovorni objavijo vzrok napake in razblinijo dvom, ki se je ob pogledu na prej neprebojno storitev pojavil v marsikateri glavi. Oblačne storitve so resda prihodnost, a se brezglavo zaupanje vanje lahko hitro sprevrže v pravo malo katastrofo. Oblačne storitve niso stoodstotne in (najbrž) nikoli ne bodo. Navsezadnje tudi naš lokalni disk ni.

    Objavljeno: 19.3.2013 05:00
  • Prebežniki z Readerja iščejo nov dom

    Prvega julija bo konec Googlove priljubljene storitve Reader. Sporna odločitev je botrovala množičnim migracijam. Največ koristi ima za zdaj RSS servis Feedly, ki je od napovedi konca Google Readerja zabeležil že več kot pol milijona novih uporabnikov. Veliko vlogo pri odločitvi igra prijaznost razvijalcev storitve z odjemalci za brskalnike Chrome, Firefox, Safari in ekosistema iOS ter Android. Poleg nasvetov, kako nastaviti Feedly, da bi bil čim bolj podoben Googlovi storitvi, so zagotovili desetkrat večjo prepustnost ter dodali nove strežnike z željo, da naval novih uporabnikov ne bi motil dosedanjih. Poleg obljubljenega kloniranja Googlove storitve za lažji prehod, bodo vestno spremljali uporabniške predloge in jih tedensko pretvarjali v izboljšave.

    Objavljeno: 18.3.2013 07:00
  • Lepši ThinkPad

    Prvi proizvajalec računalnikov na svetu je predstavil predrugačeno različico prenosnika T430s. Ultrabook T431s je najtanjši prenosnik serije T doslej. Kitajci so mu namenili kar 26 oblikovnih sprememb. Črna barva je preteklost, sodobni računalniki z logotipom Lenova bodo okiteni z grafitno črno. Funkcijske tipke na osvetljeni tipkovnici so privzeto namenjene akcijam operacijskega sistema Windows 8, s steklom prevlečena razširjena sledilna ploščica ima gumbe odslej vgrajene, medtem ko se zaslon, neobčutljiv za dotik, odpira do 180 stopinj.

    Objavljeno: 18.3.2013 05:00
  • Philipsov »kos stekla«

    Podjetje TP Vision, ki je od nedavnega nosilec tržne znamke televizorjev Philips, je predstavilo novo generacijo izdelkov z imenom DesignLine, za katero je značilna nadvse nenavadna oblika. Novi televizorji na prvi pogled sploh niso podobni temu, kar nudijo. Kadar televizor DesignLine ni prižgan, je videti kot kvadraten kos stekla, brez robov in brez kakih posebnih oznak, ki bi izdajal, kaj v resnici je.

    Objavljeno: 17.3.2013 01:00
  • SimCity: ko igra v oblaku spodleti

    Ko je podjetje Electronic Arts (EA) objavilo najnovejšo različico priljubljene igre SimCity, je bilo videti, da se obeta morda največja uspešnica letošnjega leta. Avtorji so namreč v igro vgradili elemente navideznega in resničnega sveta, saj navidezno mesto in celo ljudje v njem odražajo resnične ljudi (igralce), ki so povezani prek strežnikov v internetnem oblaku.

    Objavljeno: 16.3.2013 01:00
  • Dropbox kupuje Mailbox

    Podjetje Dropbox, znamenito po svojem spletnem pomnilniku, je opravilo nov, nekoliko presenetljiv, a zanje najbrž pomemben nakup. Prevzeli so podjetje Orchestra in predvsem njihov odjemalec za elektronsko pošto Mailbox, ki na telefonih Apple iPhone predstavlja enega večjih hitov v zadnjem času.

    Objavljeno: 16.3.2013 01:00
  • Samsung Galaxy S4 se razkriva

    Samsung je na dolgo napovedovanem dogodku v New Yorku uradno predstavil svoj najnovejši in najzmogljivejši, dolgo pričakovani Galaxy S4. Do predstavitve razkrite informacije  so se izkazale za bolj ali manj točne, tako da S4 predstavlja predvsem evolucijo, ne pa revolucijo glede na zelo dobro prodajani model Galaxy S III. Brez dvoma pa bo nadaljeval njegovo uspešno pot.

    Objavljeno: 15.3.2013 01:00
  • BlackBerry Secure Work Space na iOS in Androidu

    Ena izmed manj opaznih, a privlačnih novostih nove platforme BlackBerry 10 je tudi orodje Secure Work Space, ki na isti napravi ločuje poslovno in zasebno okolje. To velja tako za programe, nastavitve, kot tudi podatke, ki se hranijo v enem ali drugem zaščitenem delu naprave.

    Objavljeno: 15.3.2013 01:00
  • Pokrov postaja brezžični polnilec

    Apple je v patentni urad poslal predlog za zaščito zanimive inovacije, ki nakazuje prihod tehnologije za brezžično napajanje tudi v jabolčne izdelke. Rešitev, ki jo snujejo za tablice iPad prinaša sprejemnik za brezžično napajanje, ki je vgrajen v pokrov zaslona Smart Cover. Na ta način bi pokrov poleg zaščitne in estetske vloge dobil tudi funkcionalno.

    Objavljeno: 15.3.2013 01:00
  • Google začel z umikom aplikacij za blokiranje reklam na telefonih

    Pri mobilnem operacijskem sistemu Android so reklame, ki jih razvijalci vključujejo v svoje aplikacije, eden glavnih virov zaslužka. V trgovini za aplikacije Google Play pa je bilo kar nekaj takih, ki te reklame blokirajo. To očitno vse bolj moti ljudi pri Googlu, pred kratkim se je tako začela čistka teh aplikacij iz Google Play.

    Objavljeno: 14.3.2013 11:00
  • Google ukinja Reader

    Google je najavil drugo pomladno čiščenje oziroma nadzorovano ukinitev spletnih storitev in vmesnikov, ki so manj rabljeni ali zastareli. Na spisku močno izstopa najava ukinitve razmeroma priljubljene spletne storitve Google Reader, ki omogoča prebiranje, označevanje in deljenje novic prek dovodov RSS. Reader naj bi ukinili s 1. julijem, dosedanji uporabniki pa bodo lahko obstoječe podatke (seznam dovodov) izvozili in prenesli drugam prek storitve Google Takeout.

    Objavljeno: 14.3.2013 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji