• Samsung se podaja med e-bralnike

    Samsung je v ZDA predstavil svoj prvi bralnik elektronskih knjig, ki se v primerjavi s konkurenti razlikuje po temu, da ima vgrajeno tudi posebno pero, s katerim lahko na elektronskem gradivu delamo zapiske in opombe. Samsung eReader ima poleg tega dodatne tipke za krmiljenje bralnika in celotne naprave postavljene na drsni del, ki se skrije pod napravo, kadar tega ne rabimo.

    Objavljeno: 10.3.2010
  • Dell Vostro 3000

    Dell je po uspehu ultralahkega prenosnika Vostro V13 razširil ponudbo družine prenosnikov, ki je namenjena pretežno za manjša podjetja in samostojne podjetnike. V družini Vostro 3000 je več modelov, ki zadostijo tako potrebe po procesni in grafični zmogljivosti kot tudi, kot tudi enostavno prenosljivost. V prodaji so modeli s 13, 14, 15 in 17-palčnimi zasloni, različnimi diski in pomnilniki velikosti do 6GB.

    Objavljeno: 10.3.2010
  • 3D televizorji ne bodo poceni

    Sony je uradno predstavil novo generacijo televizorjev, ki prvič prenaša tudi podporo za prikaz 3D posnetkov s pomočjo posebnih aktivnih stereskopskih očal. Novi modeli sodijo v družine Bravia LX900 in Bravia HX900, prvi modeli pa bodo v prodaji v ZDA v drugem tednu junija. Skupaj naj bi Sony do sredine poletja predstavil osem modelov televizorjev s 3D podporo z diagonalami od 40 do 60 palcev. Vsi modeli se lahko pohvalijo s frekvenco osveževanja 240 Hz in osvetlitvijo LED. Posebnost je tipalo, ki zna zaznati število gledalcev z očali ob tem samodejno prilagodi zvok in sliko za optimalno spremljanje filmov.

    Objavljeno: 10.3.2010
  • Iz našega bloga: Se novi procesor pozna?

    Pravzaprav že kar nekaj let trobim (no, pišem), da so današnji računalniki več kot dovolj hitri, pravzaprav prehitri za veliko večino opravil, za katere jih uporabljamo. No, ampak hkrati pa tudi povem, da obstajajo izjeme, Danes sta izjemi pravzaprav le dve – igre in obdelava videa.

    Objavljeno: 9.3.2010
  • Google omogoča vpogled v javne podatke

    Google je v sodelovanju s Svetovno banko (World Bank) predstavilo novo spletno storitev, prek katre lahko iščemo, pregledujemo in primerjamo javno dostopne statistične in druge podatke iz številnih javnih baz podatkov ter drugih javnih virov. Google Public Data Explorer zagotavlja dostop do najbolj ažurnih podatkov, ki segaj od bruto družbenega proizvoda v posamezni državi, do podatkov o stopnji kriminala ali stopnji nezaposlenosti. Orodje zna podatke ponazoriti v številnih grafičnih oblikah, nadvse zanimiva pa je možnost vpogleda v podatke neposredno na zemljevidu storitve Google Maps. Za začetek so v pregled vključi številne ameriške baze javnih podatkov (ameriški cenzus, podatki iz zdravstvenih in izobraževalnih ustanov), pa tudi nekaj svetovnih (World Bank, OECD Factbook) in evropskih (Eurostat). Storitev je odprta tudi za vključitev drugih javnih virov podatkov, ki jih nameravajo vključiti nekoliko kasneje.

    Objavljeno: 9.3.2010
  • Panasonic prenavlja DSLR aparate

    Panasonic je predstavil dve zanimivi novosti na področju digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov: model Lumix DMC-G2 ki nadomešča nadvse priljubljeni model DMC-G1 in doslej najlažji fotoaparat z izmenljivimi lečami Lumix DMC-G10, katerega telo tehta komaj 336 gramov, z objektivom, akumulatorjem in pomnilniško kartico pa komaj preseže pol kilograma. Za oba pa je značilno, da sta zgrajena na podlagi tehnologije Micro Four Thirds

    Objavljeno: 9.3.2010
  • Google prevzema DocVerse

    Google je javnosti sporočil nakup podjetja DocVerse, ki ponuja dodatek za priljubljeno pisarniško zbirko Microsoft Office, s katerim je mogoče souporabljati in celo sočasno urejati dokumente prek spletne storitve. Družbo DocVerse sta ustanovila dva bivša razvijalca pri Microsoftu, ki sta videla priložnost v spletno zasnovanem skupinskem urejanju dokumentov, ki odpravlja potrebo po izmenjavi dokumentov prek elektronske pošte. Podobno funkcionalnost bo sicer vsebovala nova različica paketa Office 2010, ki pride v prodajo maja.

    Objavljeno: 8.3.2010
  • Microsoftova enotna platforma za igre

    Microsoft je na regionalni tehnični konferenci TechEd v Dubaju prvič javnosti prikazal delovanje nove tehnologije, s katero je mogoče isto računalniško igro poganjati na osebnih računalnikih, igralnih konzolah Xbox 360 in celo mobilnih telefonih z okoljem Windows 7 Mobile. Nova tehnologija pa ne omogoča zgolj delovanja na različnih platformah, temveč tudi enostavno selitev iz naprave na napravo med samo igro. Na ta način lahko na primer igro začeto na računalniku PC nadaljujemo na istem nivoju kasneje na mobilnem telefonu. Navdušenci nad igrami na ta način ne izgubijo niti trenutka oziroma priložnosti. Nova tehnologija je namenjena razvijalcem, ki lahko s tem poenostavijo razvoj uger za različne platforme, hkrati pa pričarajo uporabniške izkušnje, ki doslej niso bili možne.

    Objavljeno: 8.3.2010
  • HP: tablični računalniki za poslovno rabo

    Hewlett-Packard je prenovil svojo ponudbo prenosnih računalnikov, med katerimi izstopajo predvsem tablični računalniki za poslovno rabo. HP EliteBook 2740p je zmogljiv, a hkrati lahek prenosnik z vrtljivim zaslonom, ki je občutljiv na večkratni dotik. Po diagonali meri 12,1 palcev in ponuja tehnologijo osvetlitve LED, kar prispeva predvsem k vidljivosti pri izraziti dnevni svetlobi. 1,7 kg težek prenosnik je zelo prilagodljiv, saj osnovni akumulator s trajanjem delovanja 5 ur lahko dopolnimo s takim, ki zagotavlja kar 11 ur nemotenega dela. Omisliti si je mogoče tudi priklopno postajo z optično enoto-zapisovalnikom in številnimi vmesniki, med katerimi eSATA.

    Objavljeno: 8.3.2010
  • Prva generacija tabličnih Androidov

    CeBIT 2010 utegne biti odskočna deska za celo vrsto lahkih tabličnih naprav, na katerih teče Googlov brezplačni operacijski sistem Android. Tiste z nekoliko višjo nalepko s ceno pa utegnejo biti opremljene z Windows CE. Najbolj veseli podatek, da naj bi bile najnižje maloprodajne cene nižje od evrskega stotaka.

    Objavljeno: 7.3.2010
  • Apple iPad bo na voljo aprila

    Kmalu po napovedi novega tabličnega računalnika Apple iPad so se razširile govorice, da kalifornijsko podjetje izdelka prav hitro ne bo sposobno poslati na tržišče. Apple se je na trditve odzval z uradnim datumom začetka prodaje: iPadi se bodo na policah trgovin pojavili 3. aprila letos.

    Objavljeno: 7.3.2010
  • Vse več super hitrih SSD-jev

    Pri podjetju Corsair so sejem CeBIT izkoristili za predstavitev svoje nove družine diskov SSD. Izdelki z oznako Force predstavljajo zadnjo in najhitrejšo generacijo diskov SSD, sestavljenih iz MLC NAND flash pomnilniških modulov. Njihove hitrosti branja in zapisovanja podatkov dosegajo spoštljivih 285 oz. 275 MB/s.

    Objavljeno: 7.3.2010
  • Še zmogljivejši Radeoni HD 5970

    Proizvajalci grafičnih kartic iz AMD/ATI-jevih grafičnih procesorjev na CeBIT-u veselo razkazujejo najhitrejše Radeone. Gre za še dodatno pohitrene različice HD 5970, ki uporabljajo dve polnokrvni jedri HD 5870, opremljene pa so tudi s 4 GB hitrega GDDR5 pomnilnika.

    Objavljeno: 6.3.2010
  • Intel utegne »odkleniti« počasnejše procesorje

    Intel se je že pred leti zatekel k prijemu zaklepanja množilnika v svojih procesorjih in tako pri navijalcih sistemov povzročil veliko negodovanja. Stvari pa se utegnejo v prihodnje spremeniti, a ne čisto po željah uporabnikov.

    Objavljeno: 6.3.2010
  • Potres tokrat ne bo dvignil cen pomnilnika

    Industrija se ob potresih, ki se periodično dogajajo na Tajvanu, navadno zgrozi, saj običajno pomenijo povišanje cen pomnilnika. Te so, tako proizvajalci, posledica ustavitve proizvodnje in ponovnega kalibriranja občutljivih naprav. Tokrat naj bi bilo drugače ...

    Objavljeno: 6.3.2010
  • WD s trpežnimi SSD-ji

    Pri WD-ju bodo v kratkem na prodajne police poslali novo serijo SSD-diskov, ki so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom. Družina izdelkov WD SiliconEdge bo ponujala kapacitete do 256 GB, od »navadnih« različic pa se bodo ločili po svoji trpežnosti.

    Objavljeno: 5.3.2010
  • Google kupil Picnik

    Pri Googlu imajo novo nakupovalno mrzlico. Tokrat so h korporaciji priključili spletni portal Picnik, ki je veljal za enega prvih ponudnikov storitve urejanja fotografij v oblaku.

    Objavljeno: 5.3.2010
  • Novi NAS sistemi iz Thecusa

    Thecus je ime, ki se je tudi pri nas že dobro prijelo. S svojimi NAS sistemi ciljajo predvsem na domače uporabnike ter na mala in srednja podjetja.

    Objavljeno: 5.3.2010
  • Prihaja O!Play HD2

    Pri ASUSu kujejo železo dokler je vroče. Njihov prvi resni poskus napada na trg majhnih multimedijskih predvajalnikov je požel velik uspeh, zato z naslednjo generacijo, imenovano O!Play HD2, ciljajo še više. Posebnost novega modela bo vmesnik USB 3.0, ki bo tako prvi večpredstavnostni podaljšek s to lastnostjo.

    Objavljeno: 5.3.2010
  • Opera 10.50

    Pri Operi pridno razvijajo istoimenski brskalnik. Ta je dosegel že različico 10.50, ki se lahko pohvali z nekaj pomembnimi novostmi, med katerimi bo najbolj opazna nova grafična podoba vmesnika, uporabna pa funkcija »zasebnega brskanja«, ob vklopu katere brskalnik skrije vse sledi o uporabnikovih obiskih.

    Objavljeno: 4.3.2010
  • Netgearove brezžične novosti

    Tudi korporacija Netgear je na CeBIT pripeljala vrsto novih/prenovljenih mrežnih naprav. Med najzanimivejšimi je brez dvoma Wireless-N HD Home Theater Adapter (WNHDB3004), ki je po navedbah proizvajalca zmožen sprejemati več podatkovnih tokov z bogatimi 1080p (Full HD) video vsebinami hkrati.

    Objavljeno: 4.3.2010
  • Logitech z novimi daljinci

    Pri Logitechu so sejem CeBIT izkoristili za predstavitev novih modelov daljinskih upravljavcev iz družine Harmony. Multimedijski zanesenjaki bodo cello vrsto naprav v gospodinjstvu lahko upravljali z modeloma Harmony 600 in 650.

    Objavljeno: 4.3.2010
  • Acer z novimi produkti

    Najnovejše Intelove procesorje bodo v sebi nosili tudi novi prenosniki Aspire 8942 in 5942. Aspire 8942 ima 18,4 palčni zaslon v polni HD ločljivosti, na splošno je zasnovan kot multimedijski računalnik – takega ga dela tudi vgrajen zvočni sistem od Acer CineSorrund do CineBass ter tretje generacije Dolby Home Theatre, kar vse omogoča dobro izkušnjo ob opazovanju multimedijskih vsebin. Za tekoče izvajanje programov skrbi do 8 GB DDR 3 pomnilnika, vgrajena pa ima lahko do 2 trda diska s kapaciteto 640 GB. Pri Aspire 5942 pa bomo gledali v 15,6 palčni zaslon, drugače pa sta si računalnika identična.

    Objavljeno: 4.3.2010
  • 3D prenos v živo iz CeBITa

    Tehnologije prikazovanja objektov v treh razsežnostih naj bi letos dosegle preboj v množično uporabo. Veliko razstavljavcev na letošnjem CeBITu se posveča temu področju. Možnosti za uporabo so izjemno široke, najbolj pa trenutno konje razvoja vlečejo zabavne vsebine - filmi, posneti v 3D tehniki ter igre, ki že prihajajo na police.

    Objavljeno: 3.3.2010
  • Apple toži HTC

    Apple je na sodišče v Delawareu poslal obtožilni predlog zoper podjetje HTC, v katerem slednjega obtožuje zlorabe več patentov, povezanih z mobilnim telefonom iPhone.

    Objavljeno: 3.3.2010
  • Nvidia ION 2

    Nvidia je predstavila drugo generacijo platforme ION, ki združuje Nvidiino grafično rešitev ter varčne Intel Atom procesorje. ION 2 se lahko pohvali z občutno hitrejšo grafiko, obenem pa ponuja daljšo avtonomijo delovanja, zato ga utegnemo kaj hitro ugledati tudi v miniprenosnih računalnikih.

    Objavljeno: 3.3.2010
  • ASUS za igričarje

    Okoli ASUS-ovega razstavnega prostora na sejmu CeBIT se vsak dan zgrinjajo nepregledne množice zvedavih pogledov. Največ zanimanja je za zmogljive igričarske računalnike, grafične kartice ter monitorje. Tudi ASUS se namreč že spogleduje s tretjo ločljivostjo.

    Objavljeno: 3.3.2010
  • Intel o prihodnosti in novih izdelkih

    Po predvidavanjih analitskega podjetja Gartner bodo letošnji proračuni podjetij precej okleščeni glede na najbolj cvetoča leta in bodo na ravni proračunov v letu 2005. Temu primerno se odzivajo tudi v IT gigantih, kot je Intel. Zaradi spremenjenih razmer na trgu so celo zmanjšali število svojih podatkovnih centrov v svetu iz 117 na 95 in optimizirali njihovo delovanje za večjo energijsko in storilnostno učinkovitost. V Intelu pa predvidevajo, da bodo v naslednjih letih nastajale vedno večje potrebe po še hitrejšem procesiranju, predvsem v tako imenovanem "embedded" segmentu, še posebej na področju mobilnih naprav.

    Objavljeno: 2.3.2010
  • Naš nov poslovni portal

    Revija Sistem je že vrsto let Monitorjeva poslovna priloga. V vsem tem času smo se trudili pomagati slovenskim informatikom pri kar najboljšem izkoriščanju informacijskih tehnologij, praks in znanja za zadovoljevanje poslovnih potreb. Nekajkrat smo Sistem prenovili in poskusili tako še bolje odgovoriti na vaše potrebe. Iskreno upamo, da smo bili v tem tudi uspešni. A ne bomo se ustavili pri tem!

    Objavljeno: 2.3.2010
  • Si.mobilovi e-računi neposredno v e-banko

    Si.mobil je nadgradil svojo storitev E-račun in v sodelovanju z NLB uporabnikom ponudil možnost prejemanja E-računa neposredno v elektronski banki NLB Klik in NLB Proklik. V prihodnje bodo v sistem vključili še več elektronskih bank.

    Objavljeno: 2.3.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji