• Dell nudi hibrid z 18 palci

    Podjetje Dell se je z novim računalnikom vse-v-enem z imenom XPS 18 pridružilo skupini vse številnejših izdelkov, ki združujejo namizni računalnik in tablico v enem. Tako kot denimo Sonyev VAIO Tap 20 ali Asusov Transformer AiO, tudi XPS 18 omogoča, da zaslon skupaj z elektroniko, odklopimo iz matične postaje in uporabljamo kot priložnostno, v tem primeru kar 18-palčno tablico.

    Objavljeno: 14.3.2013 01:00
  • Andy Rubin menjuje vlogo

    Google je presenetljivo objavil zamenjavo na vrhu oddelka za razvoj operacijskega sistema Android. Prvi mož razvoja mobilnega operacijskega sistema odslej ne bo več Andy Rubin, temveč ga bo na tem položaju nadomestil Sundar Pichai.

    Objavljeno: 14.3.2013 01:00
  • BitTorrent Live

    Avtorji najbolj znanega omrežja za deljenje datotek (P2P) so najavili novost, tokrat omrežje in protokol za deljenje ter hkrati pretočno predvajanje video posnetkov. Novi protokol, ki so ga poimenovali BitTorrent Live, omogoča učinkovito oddajanje in spremljanje video posnetkov v živo, s čimer naj bi omogočili vsakomur, ki ima le malo več kot internetno povezavo in spletno kamero (pa tudi profesionalcem na področju), da lahko v digitalni eter posreduje svoje video stvaritve.

    Objavljeno: 13.3.2013 01:00
  • AMD Richland

    AMD je predstavil novo družino procesorjev A-series z delovnim imenom Richland, ki je namenjena prenosnim računalnikom z nekaterimi inovativnimi novostmi. S strojne plati so procesorji Richland zelo podobni dosedanji generaciji procesorjev Trinity, s katerimi delijo skoraj enak CPU in 32-nm proizvodni proces.

    Objavljeno: 13.3.2013 01:00
  • Lenovo razmišlja o nakupu BlackBerrya

    Sodeč po pisanju francoskega finančnega časnika Les Echos, je generalni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing vnovič potrdil, da bi kitajskega velikana zanimal nakup družbe BlackBerry. To je že drugi tovrstni komentar, po tem ko je januarja podobnega izrekel finančni direktor družbe Wong Wai Ming.

    Objavljeno: 12.3.2013 01:00
  • Ali je to Galaxy S IV?

    Zdaj je že skoraj dokončno jasno, da bo imel novi Galaxy S IV Samsungov procesor s štirimi jedri, 2 GB RAM, do 64 GB Flash RAM in 5-palčni zaslon Super AMOLED s polno ločljivostjo HD. K temu moramo dodati še fotoaparat s 13 milijoni pik in Android 4.2.1. Skratka vrhunsko, a po drugi strani nič pretresljivega, vsaj ne glede na številne  podobne novosti iz sejma MWC.

    Objavljeno: 12.3.2013 01:00
  • Google Glass ni za ljudi z očali

    Projekt Google Glass vzbuja v javnosti zelo burne reakcije, od navdušenja in nestrpnega pričakovanja, do vnaprejšnjega zavračanja, še preden je končni izdelek prišel v prodajo. Lastniki bara 5 Point Café v ameriškem Seatllu so denimo vnaprej prepovedali uporabo tovrstnih naprav, ker želijo zaščiti zasebnost obiskovalcev. Lokal, v katerem se zbirajo tudi znane osebnosti, želi pač zaščiti zasebnost pred domala neopaznim slikanjem in snemanjem.

    Objavljeno: 12.3.2013 01:00
  • T-2 ni uspel dokazati škode v tožbi proti Telekomu Slovenije

    Danes je Telekom Slovenije objavil, da je prejel sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero je sodišče v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek operaterja T-2 proti Telekomu Slovenije v višini 130 milijonov evrov. T-2 je v tožbi, ki jo je vložil že pred šestimi leti, Telekomu Slovenije očital več zlorab prevladujočega položaja, ki naj bi mu preprečevala uspešen nastop na trgu širokopasovnega dostopa do interneta. Sodišče je že na prvi obravnavi pred dvema mesecema ugotovilo, da T-2 ni predložil vseh dokazov, ki so potrebni za oceno škode, pri čemer sploh ni ugotavljalo kakšna dejanja so povzročila škodo, niti ni konzultiralo sodnega izvedenca, kakšne dokaze bo potreboval za oceno škode, niti ni T-2ju dalo priložnosti, da manjkajoče dokaze ustrezno dopolni in je v pičli uri in pol izdalo zavrnilno sodbo. Pričakujemo lahko, da se bo T-2 na sodbo pritožil sklicujoč se na sodno prakso Evropskega sodišča in priporočila Evropske komisije glede odškodninskih postopkov v protikonkurenčnih primerih. Postopek ugotavljanja Telekomovih zlorab prevladujočega položaja, ki ga je Urad za varstvo konkurence uvedel že leta 2010, sicer še vedno traja ...

    Objavljeno: 12.3.2013
  • Centreks ne more biti blagovna znamka

    V ponovnem sojenju v tožbi Telekoma Slovenije proti konkurentu T-2 pa je sodišče prejšnji mesec ponovno zavrnilo Telekomovo zahtevo po prepovedi uporabe imena centreks. Telekom je namreč uspel registrirati generično ime telekomunikacijske storitve kot lastno blagovno znamko in je zato menil, da ima izključne pravice do uporabe imena centreks. Zato je leta 2006 vložil tožbi proti operaterjema T-2 in Tušmobil zaradi neupravičene uprabe znamke centreks. Medtem ko je Telekom tožbo proti Tušmobilu umaknil, je tožbo proti T-2 že enkrat pravnomočno izgubil, vendar je uspel z revizijo na Vrhovnem sodišču, ki je odločilo, da mora sodišče v ponovnem sojenju ugotoviti, ali je bila uporaba znamke centreks s strani T-2 v skladu z dobrimi poslovnimi običaji. Sodišče se je pri tem naslonilo na mnenje sodnega izvedenca, ki je potrdil, da se je upoštevna javnost zavedala, da gre pri centreksu predvsem za vrsto storitve in da centreks kot znamka nima takšnega ugleda, da bi ga lahko T-2 izkoristil za neupravičeno trženje. 

    Objavljeno: 12.3.2013
  • 3D bralnik za 3D tiskalnik

    Podjetje MakerBot, ki je zaslovelo po relativno poceni 3D tiskalnikih, s katerimi lahko zgradimo plastične predmete iz 3D načrtov, je zopet pripravilo presenečenje. Na konferenci SXSW so javnosti prikazali prototip 3D bralnika, ki zna s pomočjo video kamer in laserskih merilnikov natančno prebrati obliko predmeta postavljenega na posebno podnožje ter ga spremeniti v ustrezen CAD načrt.

    Objavljeno: 11.3.2013 01:00
  • 140 milijonov pik

    Kaj pravite na fotografije z ločljivostjo 140 milijonov pik? Ne, za to ni potreba zapraviti kupe denarja za tipala z ločljivostjo daljne prihodnosti, temveč spretno narejen adapter za fotoaparate DSRL in združljive leče ter nekaj telovadbe s Photoshopom.

    Objavljeno: 11.3.2013 01:00
  • Novi Facebook News Feed

    Facebook je najavil obsežno prenovo osrednjega prikaza novic, ki jih spremljamo v priljubljenem družabnem omrežju. S premišljenim preoblikovanjem so v ospredje postavili vsebine, kot so fotografije, zemljevidi in drugi prispevki znancev ter strani, ki jih spremljamo.

    Objavljeno: 10.3.2013 01:00
  • Google Glass razpoznava osebe

    Nastajajoči računalnik, ki ga nosimo v očalih Google Glass kot kaže vzbuja domšljijo in inovativnost razvijalcev. Raziskovalci univerze Duke so tako predstavili program InSight, ki deluje v kombinaciji z očali Google Glass in omogoča razpoznavo oseb v množici zgolj na podlagi znanih vzorcev, kot so nakit, oblačila in drugi značilni vzorci.

    Objavljeno: 9.3.2013 01:00
  • Microsoft popušča uporabnikom

    Prodaja Microsoftovih najnovejših izdelkov, kot sta operacijski sistem Windows 8 in tablica Surface poteka precej slabše, kot je velikan iz Redmonda pričakoval. Zato so se kot kaže s partnerji odločili za pocenitve izdelkov s ciljem, da povečajo interes javnosti.

    Objavljeno: 9.3.2013 01:00
  • Hibridni disk za namizne računalnike

    Seagate je predstavil novo generacijo diskov, ki združujejo velik prostor magnetnih nosilcev in hitrost pomnilniških enot SSD. Prvič so disk z imenom SSHD na voljo v 3,5-palčni izvedbi, torej za klasične namizne računalnike. Prostora je za 1 ali 2 TB podatkov, kot medpomnilnik pa je vgrajenih še 8 GB pomnilnika Flash RAM.

    Objavljeno: 8.3.2013 01:00
  • Nova kazen za Microsoft

    Evropska komisija je izrekla novo kazen družbi Microsoft zaradi kršenja razsodbe iz leta 2009, ko so se obvezali v svojih operacijskih med prvim zagonom uporabnikom ponuditi izbor spletnega brskalnika.

    Objavljeno: 8.3.2013 01:00
  • Največji Transformer

    Asus je predstavil doslej največjega člana tabličnih računalnikov Transformer, ki je hibrid v pravem pomenu besede. Transformer AiO je v osnovi namizni računalnik tipa vse-v-enem (all-in-one), pri katerem pa lahko 18,4-palčni zaslon odklopimo in ga uporabimo kot pravi tablični računalnik.

    Objavljeno: 8.3.2013 01:00
  • Tekmovanje Firefox Flicks

    Mozilla drugo leto zapored v sodelovanju s Hollywoodom prireja mednarodno filmsko tekmovanje Firefox Flicks. Tekmovalci izdelajo do 60 sekund dolge filme na temo mobilne telefonije, jih objavijo na spletni strani, oceni pa jih žirija iz Hollywooda. Letošnjo žirijo vodi igralec Edward Norton, filme pa bo ocenjevala tudi publika. Nagrad je več, vsekakor pa je najbolj zanimiva glavna nagrada, saj bo šel zmagovalec v Los Angeles na snemanje filma s profesionalci.

    Objavljeno: 8.3.2013
  • Microsoft Office s hitrimi nadgradnjami

    Microsoft pospešeno spreminja svojo dosedanjo strategijo glede ponudbe in hitrosti objave novih različic izdelkov. Seveda s selitvijo večine rešitev v oblak. Kurt DelBene, ki predseduje divizije s pisarniškim paketom Office je nedavno potrdil, da se podjetje odločila za hitro objavo novih različic funkcionalnosti in celo novih izdelkov.

    Objavljeno: 7.3.2013 01:00
  • Samsung umika tablice z Windows RT

    Microsoftova različica okolja Windows 8 RT za platformo ARM očitno ni preveč navdušila potencialnih kupcev. Iz krogov blizu družbe Samsung prihaja informacija, da namerava korejski velikan v kratkem umakniti iz prodaje še sveže tablice ATIV Tab, sprva v Nemčiji, menda pa tudi iz nekaterih drugih evropskih držav. Tablica je sicer v Nemčiji na prodaj za okoli 600 evrov, kar je glede na cene tablic z drugimi operacijskimi sistemi razmeroma visoka cena.

    Objavljeno: 7.3.2013 01:00
  • Enotni brezžični standard

    Doslej konkurenčni združenji Wi-Fi Alliance in Wireless Gigabit (WiGig) Alliance sta dosegli dogovor o poenotenju standardov za gigabitne brezžične tehnologije prihodnosti. Po dogovoru bo Wi-Fi Alliance nadaljeval z razvojem brezžičnega standarda v frekvenčnem območju 60 GHz, ki bo omogočal povezave z bistveno višjo hitrostjo kot doslej.

    Objavljeno: 7.3.2013 01:00
  • Fujitsuove posebne tablice

    V časih, ko na trg prihaja vse več tablic najrazličnejših oblik in velikosti, a pogosto z zelo podobnimi tehničnimi lastnostmi, je težko najt nekaj posebnega. Prav to pa skuša doseči Fujitsu z novimi modeli in prototipi, ki izstopajo po specifičnih zmožnostih.  

    Objavljeno: 6.3.2013 01:00
  • Kompaktni profesionalec in svetlobni plenilec

    Nikon je privržence kompaktnih fotoaparatov razveselil z zmogljivimi in zanimivi novostmi. Novi model Coolpix A je najmanjši fotoaparat formata DX (23,6 x 15,6mm), ki se ponaša z zmogljivostmi tipičnimi za fotoaparate DSLR. Nudi ločljivost 16,2 milijona pik, širokokotni fiksen objektiv NIKKOR 28 mm f/2,8 ter zmogljiv procesor EXPEED 2, ki omogoča zaporedno fotografiranje pri 4 posnetkih na sekundo (do 26 posnetkov). Da bi bila podobnost popolna, se ponaša z grafičnim vmesnikom, ki je enak kot pri modelih DSLR.

    Objavljeno: 6.3.2013 01:00
  • Raztegljive baterije

    Videti je, da se nam prihodnje obetajo akumulatorji in baterijski vložki, ki bodo precej drugačni od današnjih vzornikov. Sodelovanje med univerzama Northwestern University in University of Illinois je prineslo zanimiv prototip elastičnega litijeva akumulatorja, ki ga lahko raztegnemo do trikratnika osnovne velikosti.

    Objavljeno: 6.3.2013 01:00
  • Video: nekaj utrinkov iz sejma MWC

    Tudi letos smo obiskali sejem Mobile World Congress, o katerem smo sestavili kratek video.

    Objavljeno: 6.3.2013
  • Rajcanje z Galaxy S IV

     Sodeč po rezultatih nekaterih zasebnih testov naj bi novi Galaxy S imel 5-palčni zaslon s polno ločljivostjo HD, 2 GB RAM, 13 milijonsko tipalo fotoaparata in to v šestih različnih izvedbah (2 možnosti barve ohišja, tri velikosti pomnilnika Flash). Seveda bo med najhitrejšimi, če že ne najhitrejši telefon ta hip.

    Objavljeno: 5.3.2013 01:00
  • WD najavlja preboj v tehnologiji diskov

    Podjetje Western Digital je javnosti sporočilo, da jim je uspelo narediti pomemben tehnološki preboj na področju hrambe podatkov na magnetnih diskih, s katerim bodo v prihodnje morda shranili dvakrat več podatkov na enakem prostoru, kot doslej.

    Objavljeno: 5.3.2013 01:00
  • Ubuntu Touch širi podporo

    Le nekaj tednov za tem, ko je Canonical razkril svoje načrte v povezavi s tabličnimi računalniki, so razvijalci pripravili novo različico, ki deluje na bistveno širšemu naboru naprav, med katerimi najdemo najbolj priljubljene telefone in tablice.

    Objavljeno: 5.3.2013 01:00
  • YouTube podpira uparjanje na iOS

    Google je objavil novo različico namenskega predvajalnika za spletno storitev YouTube na operacijskem sistemu Apple iOS, ki omogoča preprosto povezavo in prikaz video posnetkov iz mobilne naprave na izbrane televizorje in večpredstavne strojne predvajalnike. Zadostuje omrežna povezava Wi-Fi in podprta naprava.

    Objavljeno: 4.3.2013 01:00
  • E-ink za telefone

    Videti je, da zamisel o rabi zaslonov z digitalnim črnilom E-Ink na področju mobilnih telefonov dobiva vedno bolj trdne temelje. Podjetje je na nedavni konferenci MWC v Barceloni prikazalo prototip mobilnega telefona z operacijskim sistemom Android (za zdaj razmeroma staro različico Gingerbread), s katerim so hoteli predvsem osvetliti prednosti tovrstne zaslonske tehnologije.

    Objavljeno: 4.3.2013 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji