• Perspektiven trg bio-IT

    Raziskovalna družba IDC napoveduje, da bodo potrebe podjetij iz področja bioloških znanosti po opremi IT letno naraščala po stopnji 24 odstotkov - z 18 milijard dolarjev v letu 2001 na 38 milijard dolarjev v letu 2006. V ta segment spadajo farmacevtska, raziskovalna in biotehnološka podjetja ter vladne in zdravstvene organizacije, ki potrebujejo predvsem velike zmogljivosti hranjenja podatkov. Neko podjetje, ki že zdaj potrebuje diske z zmogljivostjo 26TB, podvoji količino podatkov vsakih devet mesecev. Za upravljanje shranjenih podatkov skrbita dve gruči strežnikov - ena z Linuxom in 1800 procesorji, druga pa s Solarisom in 500 procesorji. Drugo podjetje, ki išče nova zdravila, mesečno generira 18TB surovih podatkov. Do leta 2006 naj bi bil samo trg naprav za hranjenje podatkov za bio-podjetja vreden deset milijard dolarjev, zatrjujejo pri IDC.

    Objavljeno: 24.5.2002
  • DVD podira rekorde

    Po napovedih mednarodnega združenja IRMA naj bi letos v Severni Ameriki izdelali milijardo plošč DVD, kar bo pomenilo nov hitrostni rekord od predstavitve novega izdelka do prodaje milijarde izdelkov v enem letu. Razlogov za rast prodaje je več, najpomembnejši pa je v tem, da je vse več gospodinjstev opremljenih z napravami, ki podpirajo predvajanje plošč DVD. Cene predvajalnikov DVD in video DVD-jev vse bolj padajo, uspešno pa prodajajo tudi igralne konzole z možnostjo predvajanja plošč DVD.

    Objavljeno: 24.5.2002
  • Travan do 20/40 GB

    Že nekaj časa najuspešnejša tračna rešitev za majhna in srednja podjetja, je postala dvakrat zmogljivejša. Seagate Removable Storage Solutions je predstavil tračno enoto Hornet 40 in paket TapeStor Travan 40 (ta vsebuje še kaseto in programsko opremo), ki zmore na eno kaseto shraniti 20 GB podatkov (s striskanjem podatkov povprečno 40 GB) in to s hitrostjo 2 MB/s. To je dvakrat več kot pri dosedanjih različicah tračnih enot Travan.

    Objavljeno: 24.5.2002
  • Močne pametne kartice Sumo

    Nova tehnologija Sumo (Secure hUge Memory On-card) podjetja Gemplus naj bi omogočila delovanje nove generacije programov neposredno s pametnih kartic Smart Card. Dosedanje kartice imajo od običajno 8 KB do 64 KB pomnilnika, s tehnologijo Sumo pa je mogoče vgraditi sedem 32 MB vezij Flash RAM, ki jih nadzoruje vgrajeni procesor. To pomeni skupaj 224 MB pomnilnika. S tem naj bi se odprla vrsta novim načinom uporabe kartic Smart Card, še posebej za shranjevanje glasbe in celo video posnetkov. Poskrbeti bo mogoče tudi za samodejno urejanje avtorskih pravic, kar bo še posebej všeč glasbeni industriji. V prihodnosti naj bi vsakodnevna uporaba pametnih kartic vključevala elektronsko plačevanje in poslovanje, preverjanje identitete pri vstopanju v stavbe in na splet, itd. Zaenkrat je cena kartice Sumo za množično proizvodnjo še previsoka, saj bi stala preko 100 ameriških dolarjev, v letu ali dveh pa naj bi cena padla pod 30 dolarjev.

    Objavljeno: 24.5.2002
  • Sodelovanje Philipsa in Benqa

    Nizozemski Philips in tajvanski Benq (nekdanji Acer Communications & Multimedia) sta se odločila za skupen razvoj izdelkov za optično hranjenje podatkov, predvsem enot DVD+RW. Philipsova naloga bodo inovacije in novi koncepti hranjenja, Benq pa bo tem izdelkom izboljševal hitrost delovanja. Partnerja bosta ustanovila skupno podjetje za nadaljnji razvoj produktov DVD+RW, prvi izdelki nove generacije pa bodo ugledali luč sveta v letu 2003.

    Objavljeno: 23.5.2002
  • Acerjevi novi monitorji

    Acer je predstavil nove monitorje, s katerimi potrjuje status enega redkih proizvajalcev, ki ponuja vse od računalnikov do periferije zanje. Monitorji s katodno cevjo (15-palčni AC501, 17-palčni AC701 in 19-palčni AC901) so primerni za majhne in domače pisarne, ponujajo pa dobro kakovost slike in zanesljivost izdelave. Monitorji LCD (15-palčna AL501 in AL502 in 17-palčni AL702) pa so namenjeni zahtevnejšim uporabnikom, poleg tega pa vsi premorejo tudi vgrajene zvočnike.

    Objavljeno: 23.5.2002
  • Grafično tržišče postaja spet zanimivo

    Čeprav je bilo na področju grafičnih kartic v zadnjem letu slišati predvsem o izdelkih podjetjih ATI in nVidia, se konkurenca vendarle prebuja. Nekateri merijo na spodnji del tržišča, drugi pa na tržišče prenosnikov. Med slednjimi je tudi podjetje Trident Microsystems, ki je v tem poslu že 15 let, čeprav ga je v zadnjem času marsikdo že skoraj odpisal.

    Objavljeno: 23.5.2002
  • IBM s strežniškimi rezinami

    Podjetje IBM bo kmalu začelo prodajati nove strežnike eServer BladeCenter izdelane po modelu strežniških rezin. Novi strežniki BladeCenter so opremljeni z dvema procesorjema Intel Xeon, kasneje pa lahko tudi s procesorjema Intel Itanium in celo s procesorji PowerPC. Strežniki so opremljeni s podobno programsko opremo kot strežniki xSeries, med to je tudi s sistemom Director, ki služi za samodejno popravljanje sistemskih napak, lahko pa tudi izključi pokvarjeni modul in ga nadomesti z rezervnim, oziroma spremeni prioritete ostalim rezinam, ki prevzamejo delo pokvarjene. Strežniške rezine so narejene kot moduli, ki se podobno kot knjige zlagajo v posebne omare, zato prihranijo veliko prostora in energije. Običajno jih uporabljajo pri spletnih ponudnikih, pri podjetju IBM pa menijo, da lahko rezine izrinejo klasične strežnike tudi v zahtevnejših sistemih. Tržne raziskave napovedujejo strežniškim rezinam pospešeno rast - leta 2005 naj bi jih prodali okoli 2 milijona.

    Objavljeno: 23.5.2002
  • Cenejši Xbox

    Microsoft se je odločil, da bo za 33,4 do 38,5 odstotka znižal cene za igralno konzolo Xbox v Evropi in Avstraliji. Xbox bo tako stal od 241 do 299 evrov, kljub pocenitvi pa bo še vedno dražji od Nintendovega GameCubeja, ki pa je brez predvajalnika DVD. Sonyjev PlayStation 2 se prodaja v Evropi za približno 315 evrov. Microsoft je komentiral znižanje cen kot odgovor na konkurenco, nekateri poznavalci pa pocenitev pripisujejo slabši prodaji konzol od pričakovanj. Sicer pa se pravi dobički kujejo s prodajo iger, ki v Evropi stanejo okrog 70 evrov, pravijo pri Microsoftu. Povprečno število iger na prodano konzolo v ZDA je 4,1, v Veliki Britaniji pa 3,2. Evropski in avstralski lastniki Xboxov, ki so konzolo kupili pred pocenitvijo, bodo prejeli dve brezplačni igri in igralno krmilno ploščo. Microsoft je lahko povsem zadovoljen le s prodajo Xboxov v ZDA, kjer naj bi jih od konca leta 2001 naprej prodali že poldrugi milijon. Povsem drugače pa je na Japonskem, kjer je Xbox precej dražji od Sonyjeve in Nintendove konzole. Verjetno pri tem ne gre zanemariti dejstva, da sta Sony in Nintendo v deželi vzhajajočega sonca domači podjetji.

    Objavljeno: 22.5.2002
  • Bluetooth v domači uporabi

    Standard za brezžični prenos podatkov bluetooth je bil že v osnovi namenjen medsebojnem povezovanju raznih naprav brez računalnika, Toshibini strokovnjaki pa so se ga odločili uporabiti celo za povezavo aparatov bele tehnike. Tako so na sejmu Bluetooth Expo 2002 predstavili pralni stroj, hladilnik in mikrovalovno pečico, ki so preko bluetootha brezžično povezani z osrednjim terminalom in od tam v internet. Čeprav mnogi obiskovalci razstave niso videli smisla v povezovanju bele tehnike preko bluetootha, pa imajo toshibini snovalci v načrtih denimo uporabo mobilnega telefona za upravljanje vseh naprav preko enega uporabniškega vmesnika. Glavne prednosti bluetootha v domačem okolju pa naj bi predstavljale varnostne naprave kot so alarmi in senzorji. Toshibin komplet bluetooth bele tehnike stane na Japonskem 5500 dolarjev.

    Objavljeno: 22.5.2002
  • Novi Philipsovi monitorji

    Philips je, kot tretji največji svetovni proizvajalec monitorjev, predstavil nove modele v razredu velikih monitorjev. V vrhunskem razredu sta novost 22-palčni Brilliance 202P4 in 19-palčni 109P4. Oba imata vgrajeno trinitronsko cev z ravnim zaslonom, in širino reže 0,24 mm. Model 202P4 zmore največjo ločljivost 2048 x 1536 pik oziroma 1920 x 1440 pri frekvenci 85 Hz. 19-palčni model zmore frekvenco 85 Hz pri ločljivosti 1600 x 1200 pik.

    Objavljeno: 22.5.2002
  • Nova IBM-ova Regatta

    IBM je napovedal skorajšnji začetek prodaje strežnika Regatta iSeries 890 z operacijskim sistemom OS/400 V5R2. Gre za skoraj identičen izdelek kot strežnik p690, saj podpira do 32 procesorjev Power4 (MCM) s takti 1,3 GHz, procesorji pa vsebujejo dve jedri na posamezen čip. Na voljo bodo štirje modeli Regatte iSeries 890, ki bodo stali od 1,5 do 2,35 milijona dolarjev.

    Objavljeno: 22.5.2002
  • HP-jev superračunalnik z Linuxom

    Ameriško ministrstvo za energijo se je odločilo za nakup 24,5 milijona dolarjev vrednega superračunalnika z operacijskim sistemom Linux, ki ga bo izdelal HP. Superračunalnik naj bi zmogel 8,3 bilijona izračunov na sekundo (8,3 teraflopov), kar bi ga trenutno uvrstilo med prvih deset najbolj zmogljivih računalnikov na svetu. Računalnik bodo uporabljali za biološke, okoljevarstvene in genomske raziskave, izdelan bo v začetku prihodnjega leta, nadomestil pa bo zastarel IBM-ov sistem, ki so ga namestili leta 1997. Včasih je bil IBM na področju superračunalnikov brez konkurence, zdaj pa v boju s Sunom in Compaqom že krepko izgublja vodilni položaj. HP-jev projekt pomeni tudi odlično priložnost za promocijo Linuxa, čeprav so za kupce superračunalnika (Pacific Northwest National Laboratory) bolj pomembne zmogljivosti strojne opreme. Tako bo v sistemu 1400 Intelovih procesorjev Itanium, od tega 75 odstotkov modela Madison in 25 odstotkov modela McKinley.

    Objavljeno: 21.5.2002
  • Verbatim predstavil nosilce 40x CD-R

    Japonski proizvajalec pomnilniških nosilcev Verbatim je prvi na svetu predstavil nosilce CD-R, ki podpirajo tudi hitrost zapisovanja 40x, hkrati pa so združljivi s počasnejšimi zapisovalniki. Nosilce so že potrdili večji proizvajalci zapisovalnikov CD-RW kot so Plextor, LiteOn, TEAC in Benq. Novi Verbatimovi nosilci CD-R imajo tudi posebno prekrivno plast, ki ščiti pred morebitnimi fizičnimi poškodbami in omogoča tiskanje napisov z brizgalniki.

    Objavljeno: 21.5.2002
  • 22 palcev pol ceneje

    IBMov T221, ki velja za trenutno najboljši monitor LCD na svetu, se je pravkar pocenil za polovico. IBM ga je namreč pocenil z 18.000 na 8.400 dolarjev. Gre za vrhunski 22,2-palčni monitor LCD, ki zmore ločljivost kar 3840 x 2400 pik (QUXGA-W kot so to ločljivost poimenovali pri IBMu), dobro pa je viden celo pod kotom 85 stopinj, kar je enako kot danes zmorejo najboljši monitorji s katodno cevjo. Vrhunska je tudi kontrastnost, saj monitor zmore kontrastno razmerje (razmerje med črno in belo barvo) 1:400. Zanimivo je, da ima tudi vmesnik USB, prek katerega je mogoče nadgraditi monitorjevo mikrokodo, v prihodnosti pa naj bi bil ta način uporabljan tudi za barvno kalibracijo.

    Objavljeno: 21.5.2002
  • Microsoftove licence razburjajo duhove

    Čeprav je Microsoft že dvakrat prestavil končni rok za podpis novih pogodb o licenciranju programske opreme, se pritisk na podjetja zaradi tega ne zmanjšuje. Bliža se namreč 31. julij 2002, ko se bodo morala podjetja odločiti za enega od možnih scenarijev, če bodo hotela ohraniti ugodnosti in popuste pri nakupu Microsoftovih proizvodov.

    Objavljeno: 21.5.2002
  • Microsoft gor, Sun in Compaq dol

    Microsoft je v tretjem trimesečju ustvaril 7,25 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Boljši je bil tudi neto zaslužek - letos 3,3, lani pa 3 milijarde dolarjev. Pozitivne rezultate je prinesla predvsem prodaja Oken XP, uspešni pa so bili tudi pri zmanjševanju stroškov.

    Objavljeno: 20.5.2002
  • Brezplačni OpenOffice že na voljo

    Na spletni strani openoffice.org (in na domačih zrcalnih spletnih mestih) je že na voljo zbirka spletnih pisarniških programov OpenOffice 1.0, ki je dejansko skoraj identična novi, šesti različici od nove različice plačljivega Sunovega paketa StarOffice. Bistvene razlike med OpenOfficeom in StarOfficeom so predvsem v storitvah in podpori, ki jih Sun nudi skupaj s svojo zbirko programov, prav tako pa OpenOffice ne vključuje zbirke pisav in drugega gradiva, saj je za te potrebno plačati licenco avtorjem.

    Objavljeno: 20.5.2002
  • Požarni zid v omrežni kartici

    3Com varovanje računalnikov v omrežjih postavlja na nov nivo. Namesto, da je celo omrežje odvisno od delovanja enega samega požarnega zidu, ki ga varuje pred zunanjim svetom, je požarni zid zdaj vgrajen v vsako omrežno kartico, tako v osebnih računalnikih kot strežnikih, nadzor nad temi požarnimi zidovi pa je centraliziran. To pomeni, da je vsak računalnik varovan tako pred vdori od zunaj kot morebitnimi vdori uporabnikov v samem lokalnem omrežju.

    Objavljeno: 20.5.2002
  • Majhen trik lahko Windows XP spremeni v strežnik

    Že v časih operacijskega sistema NT Server 4.0 so strokovnjaki (lahko jim rečemo tudi hackerji) iz podjetja SysInternals uspešno dokazali, da sta operacijska sistema Windows NT Server in NT Workstation praktično identična in da se razlikujeta le v nekaj vrednostih sistemskega registra in priloženih dodatnih programih ter seveda v ceni. Ob tem so naredili program NTTune in ga pokazali nekaterim novinarjem, v prosto rabo pa ga niso predali. Program jedro operacijskega sistema (NTOSKRNL.EXE) popravi v toliko, da dve niti, ki pregledujeta kritični del registra (in ga uporabniku ne dovolita popravljati) ne delujeta več, nakar lahko uporabnik sam opravi potrebne spremembe in cenejši operacijski sistem pretvori v mnogo dražjega strežniškega.

    Objavljeno: 20.5.2002
  • Tudi Norman Virus Control v slovenščini

    Protivirusni program norveškega proizvajalca Norman, ki je v množični uporabi predvsem v severni Evropi, je sedaj na voljo tudi v slovenščini. Norman Virus Control je tako že drugi protivirusni program, ki je lokaliziran v slovenščino kar kaže, da se naše tržišče očitno razvija.

    Objavljeno: 19.5.2002
  • Sun proti SGI

    Nova Sunova grafična postaja Sun Blade 2000 vsebuje grafično kartico XVR1000, ki je narejena kot očitna konkurenca družbi SGI in njihovim grafičnim postajam. Poganja jo procesor MAJC, ki je bil prvič najavljen na Microprocessor Forumu leta 1999. Gre za 64-bitni procesor tipa VLIW (Very Large Instruction Word), ki zmore hitrost 6 Gigaflops. Ob najavi so ga pri Sunu namenili vgradnji v satelitske sprejemnike in internetne sprejemnike, saj naj bi zmogel hkrati dekodirati dva tokova MPEG, hkrati pa bi mu ostalo še dovolj procesorske moči za prepoznavo govora.

    Objavljeno: 19.5.2002
  • CA ponuja dveri za spletne storitve

    Podjetje Computer Associates, je predstavilo nov strežnik za spletne dveri CleverPath 4.0, ki bo omogočal vključevanje spletnih storitev v njihove obstoječe izdelek. Tudi sicer bodo pri tem proizvajalcu pozornost bolj usmerili v enostavnost upravljanje sistema, shranjevanja podatkov in upravljanje s podatki, varnost in v spletne portale. Vse to bo v celoto povezoval združevalni strežnik Advantage. Podjetje Computer Associates napoveduje vključevanje spletnih storitev tudi v preostale izdelke, ki bodo prilagojeni tako za okolje .Net podjetja Microsoft, kot za Java 2 (J2EE).

    Objavljeno: 19.5.2002
  • Intel plačal 300 milijonov za poravnavo

    V sodnem postopku, v katerem je družba Intergraph pred kakim letom tožila Intel zaradi nezakonite odtujitve patentov, se je Intel odločil za poravnavo in plačilo tristo milijonov dolarjev. Še vedno pa ni jasno, kako se bo končala druga obravnava med obema strankama, saj je Intel na zatožni klopi tudi zaradi nezakonite uporabe Intergraphovih patentov pri izdelavi 64-bitnih mikroprocesorjev. Če bo Intergraphu uspelo dokazati obtožbe proti Intelu, bo lahko slednji lažji še za 150 do 250 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 18.5.2002
  • Tudi Intel v Symbianovem taboru

    Intel, največji proizvajalec procesorjev se očitno noče vezati zgolj na enega partnerja pri vstopu na tržišče mobilne telefonije. Po objavi partnerstva z Microsoftom na kongresu 3 GSM pred dvema mesecema, je sedaj napovedal partnerstvo tudi s konkurenčnim Symbianom. Partnerstvo, ki sta ga družbi predstavili je skoraj do potankosti enako kot tisto, ki ga je Intel podpisal z Microsoftom, kar v osnovi pomeni, da bo Symbianov nov izdelek Symbian 7.0 optimiziran tudi za Intelovo arhitekturo XScale, podjetji pa bosta predstavili tudi mnoga orodja za razvijalce rešitev na tej osnovi. Intel bo poleg osnovnih orodij za Symbian pripravil tudi podporo za brezžični ethernet, bluetooth in GPRS.

    Objavljeno: 18.5.2002
  • Palm pomaga razvijalcem

    Palm je z novim izdelkom zakoračil na področje programske opreme za velika podjetja. Wireless Database Access Server (WDBAS) je strežnik, ki omogoča razvijalcem programske opreme pisanje programov, ki dostopajo do baz podatkov v podjetjih. Kot pravi Palm, je to prvi odprti program za ročne računalnike, ki lahko hkrati služi tako razvijalcem programov za PalmOS kot tistim za PocketPC. Paket omogoča razvoj brezžičnih programov ki so varni in podpirajo SSL. Programski paket je na voljo prek podjetij Metrowerks, ki ga prilaga svojemu razvojnemu paketu CodeWarrior za Palm, in prek podjetja AppForge, ki orodje prilaga svojemu orodju za VisualBasic.

    Objavljeno: 18.5.2002
  • Nova različica spletnega video predvajalnika

    Podjetje RealNetworks je predstavilo novo različico tehnologije za kompresijo video posnetkov, ki bo izboljšala pretok podatkov in kakovost posnetkov pri spletnih prenosih, tudi pri najpočasnejših modemskih povezavah. Najnovejša različica programa za prenos in shranjevanje zvoka in videa se imenuje RealVideo 9, dosedanjo različico pa bo predvidoma pri hitrosti prekašala za okoli 30 odstotkov, poleg tega pa naj bi za podobno kvaliteto potrebovala štirikrat manjši pretok od standarda MPEG-2. V kratkem naj bi dodali še zvočno izboljšavo RealAudio Surround, za prostorsko predstavitev zvoka. Po najnovejših meritvah naj bi bilo v ZDA okoli 53 milijonov uporabnikov z modemi 56 Kb/s in slabšimi povezavami.

    Objavljeno: 18.5.2002
  • Intelovih 6,8 milijarde dolarjev

    Intel je v prvem trimesečju ustvaril 6,8 milijarde dolarjev prihodka, kar je bilo tri odstotke manj kot v prejšnjem četrtletju (6,9 milijarde), vendar dva odstotka več kot v prvem četrtletju 2001 (6,6 milijarde). Intel je brez stroškov za prevzeme zaslužil eno milijardo dolarjev neto, kar je sedem odstotkov manj kot v lanskem prvem trimesečju. Vodstvo podjetja je bilo zadovoljno s prodajo na manj razvitih trgih, vlaganja v opremo IT v ZDA in Evropi pa so še vedno pod povprečjem. V drugem trimesečju pričakujejo od 6,4 do sedem milijard dolarjev prihodkov.

    Objavljeno: 17.5.2002
  • Grafični velikani podprli Microsoftovo Corono

    Microsoft je na spisek podpornikov nove video tehnologije imenovane Corona dodal še dva velikana - podjetji ATI in nVidia. Corona je tehnologija (pravzaprav kodek), ki bo del procesorskega bremena, ki je potrebno za dekodiranje in prikazovanje video posnetkov, prenesel na grafično vezje na grafični kartici. To bo posledično pomenilo, da bodo tudi šibkejši računalniki video posnetke lahko predvajali tudi v polni ločljivosti HDTV (1920 x 1080 pik). Pred tremi tedni so podporo za novo tehnologijo, ki bo del novih knjižnic DirectX, že napovedali Adobe Systems, Avid Technology, Creative Labs, Discreet in Thomson Grass Valley Group.

    Objavljeno: 17.5.2002
  • Konkurenca na grafičnem tržišču

    Čeravno sta nVidia in ATI nesporna vladarja tržišča grafičnih vezij in grafičnih kartic, konkurenca vendarle ne počiva. Predvsem v spodnjem delu tržišča je, kot kaže, še nekaj prostora tudi za novince.

    Objavljeno: 17.5.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji