• Solaris na poti k Linuxu

    Sun se v zadnjem času zelo trudi povezati svoj operacijski sistem Solaris z Linuxom. V Solaris pospešeno vgrajuje Linuxove vmesnike, obenem pa tudi prirejajo Linux - tako da bi kar najbolje deloval v njihovih strežnikih. Sun je dolgo časa zanemarjal Linux, letos pa ga je odločno podprl, saj naj bi jim to med drugim pomagalo tudi v boju proti Microsoftu. Sun se je prvič srečal z Linuxom leta 2000, ko je za dve milijardi dolarjev kupil podjetje Cobalt Networks. Trenutno je Linux na voljo v nekoliko prenovljenih strežnikih, ki pa so predvsem predelava nekdanje ponudbe družbe Cobalt. Strežnik RaQ 550 vsebuje dva procesorja Pentium III s taktom 1 GHz ali 1,26 GHz, 2 GB pomnilnika in 80 GB prostora na disku, stane pa od 1700 do 2900 ameriških dolarjev. RaQ 550 uporablja tudi datotečni sistem XFS, ki ga je razvila družba SGI. Še v letošnjem letu pa načrtujejo predstavitev zmogljivejših osnovnih strežnikov z Linuxom in Intelovimi procesorji.

    Objavljeno: 1.6.2002
  • Intelova nova osnovna vezja

    Intel je na USB 2.0 Developers Conference premierno prikazal svoja nova osnovna vezja, ki vsebujejo podporo za USB 2.0. Vezja 845G, 845E in 845GL so bila sicer napovedana že dalj časa, zdaj pa prihajajo v prodajo. Vse kaže, da bo Intel kmalu podprl tudi trenutno najhitrejši pomnilnik DDR - DDR333. Zaenkrat ni znanega nič uradnega, opazovalci pa pravijo, da bodo nova vezja, ki bodo podpirala DDR333, luč sveta najverjetneje ugledala septembra. Imenovala naj bi se 845PE in 845GE. Opazovalci tudi pravijo, da so partnerji OEM z Intelom nezadovoljni, ker bo tako hitro opustil starejša osnovna vezja 845D, ki podpirajo le počasnejše pomnilnike DDR. Zato že sedaj na hitro zamenjujejo naročila pomnilnika DDR266 s pomnilnikom DDR333.

    Objavljeno: 31.5.2002
  • IBM pripravlja naslednjo različico DB2

    Podjetje IBM vstopa v zaključne faze razvoja nove različice podatkovnega strežnika DB2. V maju je v preizkusno fazo z omejenim obsegom preizkuševalcev prišla različica DB2 UDB Version 8, ki prinaša številne novosti, predvsem na področju enostavnosti in univerzalnosti rabe, pa tudi nadzorljivosti sistema. Razvijalci so se močno osredotočili na področje enostavnosti rabe, zlati glede implementacije in vzdrževanja izdelka. DB2 bo tako vseboval orodja nastala v okviru iniciative Self Managing and Resource Tuning, s katerimi bo sama podatkovni strežnik opravil marsikaj, kar so morali doslej upravitelji početi ročno. Poleg tega se IBM vse bolj usmerja k podpori hranjenja različnih tipov podatkov, podobno kot tekmeci in celo podatke konkurenčnih izdelkov. Ločeno od tega se nadaljuje tudi razvoj izboljšane podpora za XML. DB2 bo tako v osnovi podpiral jezik XQuery, na pomolu pa so tudi druge tehnologije, ki nastajajo v okviru ločenega projekta Xperanto. Del teh novosti bo vsebovala že različica 8.0, večino pa lahko pričakujemo v osveženi različici nekje 9 do 12 mesecev za objavo različice 8. Poleg novih tehnologij so pri IBMu tudi izboljšali zmogljivost in hitrost izdelka, razpoložljivost podatkov, delno pa tudi podporo za stopnjevano razšiljivost.

    Objavljeno: 31.5.2002
  • SAS pripravlja različico 9

    Podjetje SAS Institute zaključuje z razvojem nove različice svojega osrednjega izdelka za poslovno inteligenco. SAS različica 9 v razvoju pod delovnim imenom projekt Mercury, ki bo na voljo sredi poletja, bo vseboval pomembne spremembe, začenši z povsem novim odjemalcem. Namesto dosedanjega uporabniškega vmesnika so se namreč pri SASu odločili za javo, ki bo omogočala uporabo izdelka na različnih platformah in v sodobnejši, bolj prilagodljivi obliki kot doslej. Java pa ni implementirana samo na strani odjemalca, temveč tudi na novem vmesniškem nivoju, ki sloni med odjemalci in strežniki za paket SAS. S tako razdelitvijo so omogočili boljše profiliranje zahtev in uporabnikov, izboljšano varnost tako strežnikov kot odjemalcev, poleg tega pa transparentno stopnjevano razšriljivost in povezljivost z drugimi sistemi.

    Objavljeno: 31.5.2002
  • Bo Oraclu pomagal XML?

    Oracle je predstavil drugo različico podatkovnega strežnika Oracle 9i z izboljšano podporo za standard XML, povečano varnostjo in boljšim povezovanjem strežnikov v gruče. Novi 9i release 2 naj bi vseboval tudi bolj izpopolnjeno programsko opremo za upravljanje z datotekami in tako imenovani Oracle Data Guard za učinkovitejšo uporabo varnostnih kopij. Oracle je bil na tem področju v preteklosti nesporni favorit, lani pa sta mu precejšnji tržni delež odvzela IBM z DB2 in Microsoft z SQL Serverjem. Oracle je pri svojih strankah povzročil precej negodovanja pred dvema letoma, ko je precej dvignil cene za svoje izdelke, zdaj pa jih spet približuje cenam konkurence, ki seveda ne počiva. IBM bo predstavil testno različico prenovljenega strežnika DB2 poleti, Microsoft pa nov SQL Server v drugi polovici leta. Cena za Oracle 9i release 2 še ni znana.

    Objavljeno: 31.5.2002
  • EMC predstavlja sisteme Centera

    Podjetje EMC je vodilni ponudnik na področju pomnilniških sistemov, vendar so v bili do nedavnega usmerjeni predvsem na največje, najzmogljivejše in s tem tudi najdražje sisteme. Toda vse močnejši tekmeci in padec pri tržnem deležu sta družbo prepričala, da se poda tudi na področje cenovno ugodnejših pomnilniških sistemov, namenjenih srednje velikim podjetjem. V začetku maja so tako pri družbi EMC predstavili povsem novo družino pomnilniških sistemov z imenom Centera, ki so namenjeni pretežno za arhiviranje podatkov. V takih sistemih se podatki spreminjajo le redko ali pa se sploh ne smejo spreminjati, zato je poudarek predvsem na prostoru in v manjši meri hitrosti dostopa do podatkov. Zaradi tega so pomnilniških sistemi lahko drugače zasnovani in tudi cenejši.

    Objavljeno: 30.5.2002
  • Nove različice paketov SQL Server, SMS Server, Exchange Server in SharePoint

    Microsoft pospešeno razvija cel niz novih strežniških paketov, ki bodo v drugi polovici letošnjega leta in prvi polovici naslednjega leta postopoma nadomestili dosedanje različice. V pripravi so nove različice strežnikov Exchange Server, SQL Server in nadzorniškega paketa SMS Server, ki bodo skladne z arhitekturo .NET.

    Objavljeno: 30.5.2002
  • Biometrični bralniki za na odpad?

    Biometrični bralniki, sistemi za prijavljanje s pomočjo prstnih odtisov so dolgo veljali za ene najbolj varnih, če ne celo absolutno varne, temu primerne pa so tudi njihove cene. Nenazadnje so prstni odtisi lastni vsakemu človeku, zato naj bi bilo bralnik prstnih odtisov praktično nemogoče prevarati.

    Objavljeno: 30.5.2002
  • Linux še ni dovolj zrel

    Raziskovalna družba Meta Group trdi, da je Linux na velikih računalnikih mainframe le modna muha. Kratkoročno je to lahko dobra rešitev, dolgoročno pa ne, so prepričani pri Meta Group. Linux ni dovolj zrel za poganjanje kritičnih poslovnih programov, v prihodnjih letih pa naj bi strežnikom z Intelovimi procesorji še padla cena. Nekateri proizvajalci računalnikov z IBM-om na čelu so v zadnjem času promovirali Linux na računalnikih mainframe, saj je na ta način mogoče več navideznih strežnikov združiti v en prilagodljiv in zanesljiv sistem, ki je poceni za vzdrževanje, omogoča pa tudi skoraj neprekinjeno delovanje. Kljub temu je prihodnost v sistemih Unix in Windows, trdijo pri Meta Group. IBM-ovi računalniki mainframe z Linuxom ne bodo zdržali razmerja med ceno in zmogljivostjo, saj na trg prihajajo AMD-jevi in Intelovi visoko zmogljivi 64-bitni procesorji Opteron in Itanium 2, ki bodo pocenili strežnike višjega razreda. Meta Group napoveduje, da bo Linux do leta 2007 na tem področju dosegel od 15 do 20-odstotni tržni delež, vendar bo skoraj izključno tekel na strojni opremi z Intelovimi procesorji.

    Objavljeno: 30.5.2002
  • IBM predstavil nove notesnike

    IBM je na Dunaju predstavil tri nove člane njihove družine prenosnikov ThinkPad, s katerimi želi utrditi svoj položaj med vodilnimi proizvajalci prenosnih računalnikov v svetu. Najmanj sprememb je doživel novi model iz serije ultralahkih notesnikov, ThinkPad X24, saj gre le za manjšo posodobitev modela X23. X24 je opremljen z mobilnim procesorjem Pentium III s taktom 1,13 GHz, 256 MB pomnilnika in grafično kartico ATI Mobility Radeon. 30-gigabajtni disk, vgrajeni brežični omrežni vmesnik in vmesnik bluetooth pa je imel že starejši model. Zaradi energijsko varčne zasnove naj bi brez napajanja deloval dobre štiri ure. Cena novega prenosnika bo od 2530 do 2700 dolarjev.

    Objavljeno: 30.5.2002
  • Predstavitev Canopusovih kartic za zajem digitalnega videa

    Podjetje Rap-ing je predstavilo linijo izdelkov za zajem in obdelavo videa, japonskega proizvajalca Canopus. Podjetje, ki je začelo s proizvodnjo grafičnih kartic, se je pred nekaj leti povsem osredotočilo na digitalni video, njihova ponudba pa obsega vse od preprostih kartic za zajem digitalnega videa, primernega za domače uporabnike kot je EZDV, do profesionalnih rešitev kot je DVRex in sistemov za distribucijo videa MediaEdge.

    Objavljeno: 30.5.2002
  • Microsoftov popravek za IE ni popravil vsega

    Sredi maja je Microsoft uporabnike pozval naj si namestijo večji popravek za Internet Explorer, ki naj bi pokrpal 6 varnostni lukenj, od katerih so 3 označene kot kritične. Ena od njih tako omogoča nepooblaščeno izvajanje kode na računalniku, dve pa sta označeni kot kritični zato, ker omogočata dostop do osebnih informaciji.

    Objavljeno: 29.5.2002
  • Čas za omrežja z 10 Gb/s

    Intel je na sejmu Newtork + Interop predstavil omrežni vmesnik ethernet s podporo za prenos podatkov 10 Gb/s, seveda prek optičnih povezav, saj se zmogljivosti bakra pri takih hitrostih ustavijo že na razdalji krajši od 15 metrov. Gre za pomemben mejnik v razvoju omrežij Ethernet, saj bo omrežni vmesnik skupaj s stikali in ostalo omrežno opremo drugih proizvajalcev predstavlja nov temelj za komunikacijske hrbtenice, zlati za povezave strežniških in pomnilniških sistemov v lokalnih omrežjih. Intel je novi vmesnik zgradil na podlagi lastnih gradnikov, ki so jih pridobili z nakupom družbe LightLogic. Vmesniki naj bi bili predvidoma na voljo za nakup jeseni, do tedaj pa naj bi opravili tudi funkcionalno testiranje združljivosti z ponudniki druge opreme. Pri Intelu menijo, da je za prehod na 10 Gb/s že napočil pravi trenutek, zlasti v luči dejstva, da se gigabitni omrežni vmesniki vse hitreje selijo v osebne računalnike. Intel je namreč na sejmu predstavil pet novih omrežnih vmesnikov s hitrostjo 1 Gb/s, od katerih je najcenejši na voljo za borih 60 dolarjev, toliko kot vmesnik s hitrostjo 10/100 Mb/s. Zato pričakujejo, da se bo povpraševanje kupcev močno povečalo.

    Objavljeno: 29.5.2002
  • Sun predstavlja Solaris 9

    Sun je uradno predstavil novo različico operacijskega sistema Solaris 9, ki vsebuje čez 300 pomembnih novosti, s poudarkom na zmogljivosti in zanesljivosti delovanja ter podpori za spletno infrastrukturo in storitve. Sun bo namreč samemu operacijskemu sistemu brezplačno prilagal programski strežnik Sun One Application Server 7 v celoti združljiv s standardom J2EE 1.3, s čimer dajejo nov izziv glavnim tekmece, zlasti družbami Microsoft in IBM. Programskemu strežniku, ki ga bo mogoče uporabljati na enemu strežniku, sta pridružena spletni strežnik Sun One Web Server in posredniški strežnik Sun One Message Queue.

    Objavljeno: 29.5.2002
  • Sun predstavil StarOffice 6.0

    Sun očitno namerava z novo različico paketa StarOffice Microsoftu odvzeti del tržišča pisarniških programov, katerega 95 odstotkov trenutno nadzoruje Microsoft s svojim paketom Office. StarOffice 6.0 je prva večja izboljšava tega pisarniškega paketa odkar je prešel pod Sunovo okrilje in tudi prva za katero bo treba plačati. Osnovna cena znaša 75 dolarjev, uporabnik pa s tem pridobi licenco za uporabo na petih računalnikih. Microsoftov Office stane v ZDA preko 500 dolarjev, licenca pa predvideva uporabo le na enem računalniku. Ob nakupu večjega števila licenc je torej StarOffice na voljo bistveno ceneje.

    Objavljeno: 29.5.2002
  • Prehitevanje z 802.11g

    Podjetje Atheros že izdeluje čipe za izdelavo brezžičnih izdelkov po standardu 802.11g in jih prodaja izdelovalcem kot so Intel, Proxim in Sony. Težava je le v tem, da 802.11g še ni standard in to vsaj še nekaj mesecev ne bo. 802.11g obljublja hkratno združljivost z obstoječimi standardi 802.11b in 802.11a, kar pomeni, da bodo ustrezne naprave lahko komunicirale tako z napravami hitrosti pri 11 Mb/s (v spektru 2,4 GHz) kot z napravami hitrosti 54 Mb/s (v spektru 5 GHz).

    Objavljeno: 28.5.2002
  • Check Point tudi v malih in srednjih podjetjih

    Check Point, ki je kot varnostno podjetje že od nekdaj izredno dobro zastopano v velikih podjetjih in ponudnikih dostopa interneta, se je usmeril tudi na manjša in srednja podjetja, ki se vse bolj zavedajo pomena varnosti.

    Objavljeno: 28.5.2002
  • Novi davki pri e-trgovanju

    Evropska komisija je sprejela nova pravila igre pri prodaji digitalnega blaga preko interneta. Vsa podjetja izven EU bodo morala od julija 2003 naprej obračunavati davek pri prodaji končnim potrošnikom iz držav petnajsterice. V tovrstno digitalno blago spadajo predvsem računalniške igrice in programska oprema, pa tudi naročnine, plačljivi radijski in TV programi, elektronske knjige in digitalne revije. Evropska podjetja so bila doslej v neenakopravnem položaju z ameriškimi, ki zaenkrat še ne obračunavajo davka pri prodaji digitalnih dobrin. Ameriške oblasti so se ostro odzvale na odločitev Evropske komisije in poudarjajo, da gre za diskriminacijo in povečano birokracijo. Nekateri poznavalci celo zatrjujejo, da se Evropa na ta način maščuje Ameriki zaradi jeklarskega spora.

    Objavljeno: 28.5.2002
  • Skupna rešitev za zaščito podatkov

    Družbi Veritas in Compaq sta predstavili štiri vnaprej konfigurirane programske zbirke za izdelavo varnostnih kopij za okolji Windows NT in Windows 2000 ter Compaqovih pripomočkov za delo s tračnimi enotami. Compaq je z zbirkami za zaščito podatkov SANworks, ki so namenjene varnostnemu kopiranju in obnovitvam poenostavil izbiranje, nakup in uvajanje rešitve za zaščito podatkov. Zbirke so na voljo v štirih konfiguracijah: Single Server Edition, Network Edition, Entry Level SAN Edition in Corporate SAN Edition. Veritas je vodilni ponudnik programske opreme za upravljanje podatkovnih shramb za zaščito podatkov, obnovitev v primeru katastrofe, virtualizacijo podatkovnih shramb, omrežja za shranjevanje in razpoložljivost aplikacij. S 5700 zaposlenimi v 33 državah in prihodkom v višini 1,5 milijarde ameriških dolarjev (v letu 2001) se podjetje uvršča med deset najboljših izdelovalcev programske opreme na svetu.

    Objavljeno: 28.5.2002
  • Kmalu novi Solaris 9

    Družba Sun naj bi do letošnjega junija izdala različico 9 operacijskega sistema Solaris, njihove različice okolja Unix, ki bo zamenjal dosedanji Solaris 8. Ena pomembnejših razlik bodo izboljšani varnostni mehanizmi, tako za operacijski sistem, kot za programsko opremo. Podjetje Sun je razkrilo, da bo z novim sistemom s pomočjo zbirke orodij iChange tudi lažje postaviti in vzdrževati strežnik, vendar naj bi ta orodja postopoma prihajala na tržišče leto do leto in pol. Novi sistem naj bi bil zgrajen precej bolj modularno, kar bo omogočilo različne namenske uporabe, podobno kot to počne podjetje Microsoft z njihovimi različicami operacijskega sistema Windows.

    Objavljeno: 28.5.2002
  • Cenovna vojna za nosilcev DVD-R že na obzorju

    Po tem ko je večina japonskih in korejskih proizvajalcev optičnih diskov prenehala proizvajati nosilce CD-R zaradi hude cenovne konkurence s Tajvana, se podjetja kot so Pioneer, Hitachi, Matsushita, TDK, LG in SKC sedaj usmerjajo vse bolj na izdelavo bolj dobičkonosnih nosilcev DVD-R in napovedujejo dvig proizvodnje. Vendar pa tudi njihovi tajvanski tekmeci razmišljajo podobno. Podjetja Ritek, CMC Magnetics in Prodisc, Acer in Princo so tako že povečala proizvodnjo, na kar milijon enot mesečno. Očitno se nam kmalu obeta nova cenovna vojna na področju nosilcev, sedaj se morajo poceniti samo še snemalne enote.

    Objavljeno: 27.5.2002
  • Microsoftov C# pridobiva na popularnosti

    Raziskave podjetja Evans Data kažejo, da Microsoftov programski jezik C# pridobiva vse več privržencev med programerji. Tako naj bi ga po zadnjih raziskavah uporabljalo 12 odstotkov programerjev v ZDA in Kanadi, čeprav ga je pred pol leta le 7 odstotkov. Raziskava predvideva, da bo naslednje leto programski jezik uporabljalo že 24 odstotkov vseh ameriških programerjev. Kljub temu pa študija kaže, da večina programerjev C# le preizkuša, medtem ko večino dela opravljajo z drugimi programskimi jeziki. Nad novim jezikom so po podatkih študije najbolj navdušeni dosedanji programerji v Microsoftovem Visual Basicu in tisti, ki se ukvarjajo z XML-om, najmanj pa so za C# zagreti programerji v Javi.

    Objavljeno: 27.5.2002
  • Mrežni pomnilniški sistemi podjetja Quantum

    Družba Quantum je v začetku maja napovedala novo rešitev za mrežno hranjenje podatkov. Pomnilniški sistem Guardian 14000 služi kot razmeroma enostavna in cenena rešitev za povečanje pomnilniških zmogljivosti lokalnega omrežja in je narejena za vgradnjo v omaro z višino 3U, deluje pa kot naprava NAS (network attached storage). Izdelek po kvaliteti presega dosedanji nižji razred serije Snap Server tega podjetja, namenjena pa je majhnim in srednjim podjetjem. Guardian 14000 deluje z okrnjenim operacijskim sistemom Red Hat Linux in zagotavlja dodatni pomnilniški prostor za strežniške sisteme Linux, Windows, Unix in MacOS. Prve naprave Guardian 14000 bodo na tržišču sredi leta, cena pa naj bi bila 24.900 ameriških dolarjev za 1,4 TB prostora.

    Objavljeno: 27.5.2002
  • Novi rekordi v gostoti zapisa podatkov

    Japonsko podjetje Hitachi je razvilo tehnologijo s katero lahko več kot podvojijo gostoto zapisa na diske. To so dosegli s tako imenovanim pravokotnim (oziroma horizontalnim) magnetnim zapisom, kar omogoča gostoto zapisa 107 Gb na kvadratni palec. Pri običajnem zapisu poteka magnetizacija delcev z leve na desno, pri pravokotnem pa s severnega pola na južni pol delca. V prvem primeru obstaja pri prehodu z enega magnetnega delca na drugega prehod, pri drugem pa prehoda ni.

    Objavljeno: 27.5.2002
  • Hitachi predstavil varno pomnilniško kartico

    Pomnilniška kartica Hitachi PIN Secure MultiMediaCard vključuje mehanizem za preverjanje uporabnika na osnovi šifre PIN. Pri tem pa so podatki na kartici zašifrirani, tako da je dostop do njih ni mogoč. Hitachijev sistem Secure MMC tako varuje podatke na kartici pred krajo, namenjena pa je predvsem ljudem, ki delajo z zaupnimi podatki, denimo zdravnikom in državnim uslužbencem, ki lahko tako na varen način te podatke shranijo, prenašajo in jih pregledujejo.

    Objavljeno: 26.5.2002
  • Omrežja na Linuxu tretjino cenejša kot Windows

    Avstralsko podjetje Cybersource, ki se ukvarja s storitvami iz področja informacijskih tehnologij, je opravilo primerjalno študijo skupnih stroškov lastništva omrežij, ki temeljijo na sistemih Windows in Linux. Skušali so izračunati stroške vzdrževanja omrežja, ki jih v treh letih ima podjetje z 250 zaposlenimi. Pri tem so upoštevali stroške za vzdrževalce, licence za programe, vzdrževanje strežnikov, delovnih postaj in samega omrežja ter razne druge stroške. Čeprav predstavniki Cybersourcea izjavljajo, da podatki niso neko dokončno merilo, temveč zmerna prva ocena, so ugotovili, da so skupni stroški lastništva omrežja, ki temelji na Linuxu kar 25 do 34 odstotkov nižji od omrežja, ki temelji na Windowsih.

    Objavljeno: 26.5.2002
  • Intel predstavil novi pomnilnik Flash RAM

    Družba Intel je predstavila novo vezje Flash RAM, ki naj bi proizvajalcem prenosnih telefonov omogočilo zajem slik in gledanje videa. Čip W18 je doslej najhitrejše vezje Flash RAM družbe Intel, a hkrati tudi tako z najmanjšo porabo električne energije. Izdelali so ga v 130-nm tehnologiji in deluje pri napetosti 1,8 V, pri tem pa je 4-krat hitrejše kot predhodnik. Pomnilnike Flash RAM uporabljajo proizvajalci v prenosnih telefonih in drugih digitalnih prenosnih napravah, ker ohranijo podatke tudi brez električne energije. Podjetje Intel načrtuje tudi štiriplastno vezje z višino 1 mm, kar naj bi povečalo gostoto podatkov na prostorsko enoto. Cena za 32 MB velik pomnilnik W18 naj bi bila 9 ameriških dolarjev, za 64 MB pa bo treba odšterti okoli 15 dolarjev. Konec leta pa naj bi že izdelali tudi 128 MB velik pomnilnik Flash RAM.

    Objavljeno: 26.5.2002
  • Ustanovljeno mednarodno združenje za e-knjige

    Na pobudo Microsofta je prišlo do ustanovitve mednarodnega združenja za elektronske knjige International eBook Association (IeBA) s sedežem v Evropi, ki naj bi predstavljalo celotno industrijo elektronskega založništva. Združenje IeBA bo nadaljevalo pionirsko delo Mednarodnega sklada za elektronske knjige, ki je med drugim uvedel tudi nagrade za e-knjige na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Področje e-knjig je v zadnjih letih tako napredovalo, da se je dela treba lotiti profesionalno, so prepričani pri Microsoftu. V ta namen bodo povišali nagrade, izboljšali tehnološke standarde in uredili davčna ter zakonska določila. Nekateri spletni založniki dokazujejo, da imajo lahko e-knjige tudi svetlo prihodnost, saj njihova prodaja raste za več kot deset odstotkov na leto.

    Objavljeno: 25.5.2002
  • Novonastalo podjetje predstavilo nov način prenosa videa

    Podjetje z zvenečim imenom Media and Entertainment.com je sporočilo, da bodo kmalu predstavil izdelek NetDVD, ki bo omogočal najboljše stiskanje video in avdio zapisov, hkrati pa bo omogočal prenos vsebin v pretočnem zapisu z uporabo sistema vsak z vsakim (peer to peer). Kakovost, ki naj bi jo NetDVD dosegal je 30 slik na sekundo, pri čemer je zvok v zapisu Dolby Digital 5.1 v pretočnem zapisu ali kot video na zahtevo. Ob tem pa program deluje kot strežnik, kar pomeni, da uporabniki nalagajo vsebine iz vseh računalnikov na katere so te že prenesene, kar bistveno poveča hitrost prenosa.

    Objavljeno: 25.5.2002
  • Matična plošča za zahtevne

    Matične plošče so si po osnovnih zmogljivostih zelo podobne, saj vsebujejo bolj ali manj enaka osnovna vezja. Razlike se skrivajo v podrobnostih in dodatkih. Asusova matična plošča za AMDjeve procesorje A7V333 tako podpira pomnilnik DDR PC2700, ima vgrajen vmesnik Firewire, USB 2.0, vmesnik za prostorski zvok (5.1), krmilnik ATA-133 (s podporo za diskovna polja RAID) in seveda omogoča programsko nastavljanje hitrosti procesorja.

    Objavljeno: 25.5.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji