• Dell Latitude D400

    Podjetje Dell je v svojo ponudbo prenosnikov dodalo nov model, ki se lahko pohvali z majhnimi dimenzijami in nizko težo, hkrati pa najnovejšo tehnologijo. Model Latitude D400 je debel le 2,5 cm, tehta 1,7 kg, vendar je kljub temu zasnovan na zmogljivih procesorjih Pentium M s takti 1,3 in 1,4 GHz. Vgrajen je zaslon z diagonalo 12,1 palcev in ločljivostjo 1024 x 768 pik, prenosnik pa premore tudi brezžični omrežni vmesnik Wi-Fi, opcijsko pa še bluetooth. Ne glede na skromnejše dimenzije pa novi prenosnik uporablja lahko enake sestavne dele, kot večji modeli iz družine Latitude D, kot so optične enote, priklopne postaje in drugi dodatki.

    Objavljeno: 23.5.2003
  • Okrepljen požarni zid

    Na 3Comovi partnerski konferenci Partners3, na kateri je bilo preko 50 udeležencev iz 25 partnerskih podjetij, je bilo največ pozornosti namenjeno varnostni tehnologiji. Ena od rešitev s tega področja je Embedded Firewall, gre pa za požarni zid, vgrajen v navadne in brezžične omrežne kartice - slednje so zanimive predvsem za prenosne računalnike. O skupnem podjetju 3Coma in kitajske družbe Huawei Technologies smo že poročali, na trgu pa so že prvi skupni izdelki, in sicer veliko vgradno stikalo 7700, kmalu pa bodo predstavili še nove usmerjevalnike s skupno blagovno znamko.

    Objavljeno: 22.5.2003
  • Pioneer bo podpiral tudi DVD+RW!

    Japonski Pioneer, ki je eden glavnih proizvajalcev in gonilna sila za standardom DVD-RW je na presenečenje vseh napovedal novo enoto DVR-A06.J, ki podpira tudi standard DVD+RW. Pri Pioneerju trdijo, da so se za ta korak odločili zato, ker želijo tvorno prispevati k razreševanju zmede, ki vlada na trgu zaradi prisotnosti več standardov zapisovanja na nosilce DVD. Kljub temu je to veliko presenečenje, saj je bil doslej Pioneer najbolj zagrizen podpornik standarda DVD-RW in s tem nasprotnik konkurenčnih sistemov.

    Objavljeno: 22.5.2003
  • Sun predstavlja strežnike z Intelovimi procesorji

    Sun je uradno predstavil dva nova strežnika iz nižjega zmogljivostnega razreda, ki prvič v zgodovini podjetja uporabljata Intelove procesorje. Nova modela Sun Fire V60x in V65x namreč uporabljata procesorje Intel Xeon, s ceno 2.450 dolarjev pa sta cenejša od konkurenčnih ponudb podjetij IBM in Dell. Taka zasnova je delno presenečenje, saj se je kljub znanemu dejstvu, da bo Sun ponudil strežnik s tehnologijo x86, doslej pričakovalo izdelke z procesorji družbe AMD.

    Objavljeno: 22.5.2003
  • Intel z novim naborom 865 sprožil val novih računalnikov PC

    Intel je uradno predstavil nov sistemski nabor z oznako 865, ki so ga doslej razvijali pod delovnim imenom Springdale, s čimer so odprli pot novi generaciji osebnih računalnikov. Intel je sočasno predstavil tudi tri nove procesorje Pentium 4 s takti 2,80 in 2,60 ter 2,40 GHz, podporo za hipernitnost ter s sistemskim vodilom pri 800 MHz.

    Objavljeno: 22.5.2003
  • Borland predstavil C#Builder

    V podjetju Borland Software so predstavili štiri nove izdelke, vključno z razvojnim okoljem za C# ter vmesno programsko opremo za sistemske integracije brez ovojnic za spletne storitve (Web Services). Borland C#Builder za okolje Microsoft .Net Framework je na standardih temelječe razvojno okolje za programski jezik C#, ki omogoča povezljivost z drugimi okolji, kot so Oracle, Sun in IBM. Del paketa je tudi Janeva, novi Borlandov vmesni programski sloj za povezovanje programov brez spletnih storitvenih - omogoča povezljivost med programi za okolja .Net, J2EE in CORBA.

    Objavljeno: 22.5.2003
  • XML bo podoben SQL

    Organizacija World Wide Web Consortium, ki pripravlja standarde in priporočila na področju uporabe v spletu, je tik pred konferenco XML Europe 2003 objavila deset predlogov standardov v zvezi z jezikom XML. Predlogi so namenjeni enotnemu pridobivanju podatkov iz dokumentov v obliki XML in bi naj nudili podobne možnosti kakor običajne zbirke podatkov.

    Objavljeno: 21.5.2003
  • Biometrika standardno v Windowsih

    Proizvajalec senzorjev za prepoznavo prstnih odtisov AuthenTec je podpisal pogodbo z Microsoftom, da bo razvil referenčne gonilnike za biometrične naprave za uporabo v operacijskem sistemu Windows. Referenčni gonilniki bodo namenjeni tudi drugim proizvajalcem biometričnih naprav, ki bodo tako lahko prilagodili svoje gonilnike temu standardu, tako da bo priklop takih naprav v računalnike z operacijskim sistemom Windows znatno bolj preprost in povečini ne bo zahteval dodatnih namestitev. Poleg referenčnih gonilnikov bo Microsoft predstavil tudi poseben vmesnik uporabniškega programa (API). Po ocenah Microsofta in AthenTeca bo ta korak znatno pripomogel k večjemu prodoru uporabe biometričnih naprav v osebnih računalnikih.

    Objavljeno: 21.5.2003
  • Kadrovske in organizacijske rošade pri HP

    Posledice združitve HP-ja in Compaqa se še vedno čutijo predvsem na kadrovskem in organizacijskem področju. Zato so se pri HP-ju odločil za nekaj potez, s katerimi bodo zmanjšali zmedo in racionalizirali stroške. Spremembe bodo občutne predvsem v skupini Enterprise Systems Group (ESG), v kateri bodo združili tri enote za proizvodnjo strojne opreme - zmogljive strežnike z Unixom, strežnike z Intelovo arhitekturo in opremo za hranjenje podatkov (storage). Direktorji teh enot bodo prevzeli druga delovna mesta znotraj HP. Zmanjševanje stroškov bo kar nujno, saj je v prejšnjem četrtletju le skupina ESG poslovala negativno v okviru HP. Novo vodstvo si bo rdeče številke prizadevalo spremeniti v črne še v tem fiskalnem letu, ki se konča oktobra. Pri racionalizaciji stroškov zaenkrat še ne razmišljajo o odpuščanju zaposlenih, pač pa bodo rezerve poiskali drugje

    Objavljeno: 21.5.2003
  • Kioski za tisk digitalnih fotografij

    Uporaba digitalnih fotoaparatov naj bi se povečala, številni proizvajalci pa zato načrtujejo izdelavo kioskov za tisk fotografij, ki naj bi bilo na voljo povsod. Po podatkih, s katerimi razpolaga podjetje IDC, so sicer lani fotografi v ZDA razvili bistveno več fotografij iz filmov kot pa iz digitalnih fotografij, vendar naj bi se to do leta 2006 spremenilo. Kar 80 odstotkov fotografij lani so uporabniki razvili iz klasičnih filmov, delež naj bi do leta 2006 padel na 65 odstotkov. V prihodnjih letih naj bi dobiček na račun digitalnih fotografij povečala predvsem podjetja Eastman Kodak, Fuji Film in Sony - vsi namreč že razvijajo kioske za tiskanje fotografij.

    Objavljeno: 21.5.2003
  • Novi procesorji za IBM-ove strežnike Unix

    Pri družbi IBM so napovedali začetek prodaje procesorjev Power4+ (s frekvenco 1,5 GHz in 1,7 GHz) za njihove vrhunske strežnike p690 "Regatta". Enaki procesorji so na voljo tudi za osem-procesorski sistem p655 in šestnajst-procesorski p670. Novi strežniki IBM naj bi prišli na tržišče v kratkem in bistveno izboljšali lastnosti glede na obstoječe strežnike s procesorji Power4 (1,3 GHz).

    Objavljeno: 21.5.2003
  • Poslovna inteligenca bo v prihodnosti vodilna računalniška tehnologija

    Glede na rezultate raziskav svetovalne ustanove PricewaterhouseCoopers bodo podjetja vse do leta 2005 najbolj množično razvijala rešitve na področju analize podatkov in poslovne inteligence. Svetovalci PwC napovedujejo, da se bo v bližnji prihodnosti uveljavila nova generacija rešitev za poslovno inteligenco, ki bo nudila trenutne in bolj podrobne podatke, rešitve pa bodo imele vgrajene mehanizme za obveščanje pristojnih. V tradicionalnih rešitvah na področju skladišč podatkov in poslovnega poročanja so podatki običajno združeni na višjih ravneh in služijo zlasti analizi zgodovinskih podatkov in pregledu poslovanja v preteklosti, v sodobnejših rešitvah pa bo uporabnikom omogočeno spremljanje trenutnega poslovanja in takojšnjega odziva nanj.

    Objavljeno: 20.5.2003
  • W3C je počistil specifikacijo SOAP

    Konzorcij 400 skrbnikov združenja za nadzor in razvoj svetovnega spleta W3C (World Wide Web Consortium) je predlagal novo specifikacijo enostavnega dostopa do predmetov SOAP 1.2 (Simple Object Access Protocol).

    Objavljeno: 20.5.2003
  • 40 odstotkov neželene e-pošte

    Raziskava ameriškega podjetja Brightmail, ki se ukvarja s pojavom nezaželen pošte, je pokazala, da je delež neželenih vsebin dosegel že 40% celotnega prometa elektronske pošte. Do poletja naj bi se ta delež približal polovici vse pošte, ki jo vsak dan prejemamo v elektronske predale. Varnostni vdori in spam predstavljata največjo grožnjo nadaljnjemu razvoju interneta, ugotavljajo pri Brightmailu.

    Objavljeno: 20.5.2003
  • Microsoft je kupil licence za kodo SCO Unixa

    Javnost je presenetila novica, da je družba Microsoft s podjetjem SCO Group sklenila dogovor o nakupu licenc in pravic do uporabe patentov za operacijski sistem Unix. Finančni pogoji transakcije niso znani, zaradi objave pa je vrednost delnic podjetja SCO Group v enem samem dnevu poskočila za 36%.

    Objavljeno: 20.5.2003
  • Brezžični firewire čez eno leto?

    Združenje WiMedia Alliance, ki se ukvarja s promocijo nove generacije brezžičnega etherneta je ustanovilo skupino, ki razvija specifikacije za brezžični prenos videa s protokoli firewire preko osebnih omrežij (PAN - Personal Area Network) tipa 802.15.3.

    Objavljeno: 20.5.2003
  • PeopleSoft tudi na Linuxu

    Vsi moduli poslovnega informacijskega sistema PeopleSoft bodo v bodoče na voljo tudi v izdaji za operacijski sistem Linux. V podjetju PeopleSoft menijo, da je Linux zrel za poslovno uporabo. Zanesljivost delovanja svojih rešitev v tem okolju bodo dosegli s partnerstvom z IBMom. Za implementacijo rešitev na Linuxu so zato izbrali IBMove strežnike s procesorjem Intel eServer xSeries, zbirko podatkov DB2 in aplikacijski strežnik WebSphere.

    Objavljeno: 19.5.2003
  • Sun vnovič promovira Jini

    Pri Sunu trdijo, da je njihova - doslej dokaj neuspela - tehnologija Jini za povezovanje naprav idealna za povezavo spletnih storitvenih sistemov. Leta 1999 so tehnologijo namreč namenili predvsem povezovanju potrošniških elektronskih naprav prihodnosti, maja letos pa je skupina razvojnih podjetij oblikovala prvi standard za gradnjo informacijskih sistemov s to tehnologijo.

    Objavljeno: 19.5.2003
  • Visual Basic izgublja podporo

    Skoraj polovica vseh svetovnih profesionalnih programerjev uporablja popularni Microsoftov razvojni jezik Visual Basic (po vsem svetu naj bi jih bilo okrog 3 milijone), raziskava podjetja Evans Data pa je pokazala, da bi se ta delež lahko kmalu zmanjšal. Evans Data je anketiral približno 600 razvijalcev programske opreme iz Severne Amerike, od katerih jih 52% uporablja Visual Basic. Vendar jih je 42% od teh izjavilo, da razmišljajo o uporabi novih jezikov, predvsem Jave in C#, ker je z njima lažje razvijati programe za vse bolj razširjene brezžične in spletne tehnologije.

    Objavljeno: 19.5.2003
  • HP in Sun pripravljata nove strežnike z Unixom

    Konec leta lahko pričakujemo objavo novih najzmogljivejših strežnikov iz podjetij Hewlett Packard in Sun, s katerimi naj bi se borili proti ponudbi podjetja IBM. Sun bo tako še pred koncem leta predstavil novo generacijo procesorjev UltraSparc IV, s katerimi naj bi bistveno zvišali zmogljivost strežnikov Sun Fire 15K. Novi procesorji bodo namreč vsebovali dve jedri, s čimer bo Sun praktično podvojil število procesorjev v doslej največji različici z 72 procesorji.

    Objavljeno: 19.5.2003
  • Novi tip pomnilnikov NRAM na osnovi ogljika

    V prihodnosti se lahko zgodi, da bodo današnje čipe s silicijem zamenjali taki, ki so zasnovani na ogljiku. Tehnologijo že preizkušajo pri podjetju Nantero, kjer so za osnovo vzeli mikroskopsko majhne ogljikove delce cilindrične oblike (velikosti le manj kot 1 nm), ki jih lahko usmerjajo in z njimi zgradijo osnovo za pomnilniške celice. Nantero je uspel razviti tehniko, s katero lahko delce >>zaklenejo<< v določenem položaju, kar je seveda predpogoj za trajno hranjenj podatkov (brez potrebe po osveževanju z elektriko. Slednjo pa uporabimo za spremembo usmerjenosti delcev.

    Objavljeno: 19.5.2003
  • IBM prvi na področju programskih strežnikov

    Po zadnji raziskavah je družba IBM na področju strežnikov za javanske programe prevzela prvo mesto družbi BEA Systems. Tržni delež se je po podatkih podjetja za tržne raziskave Gartner Dataquest v zadnjih letih povečeval od 31 odstotkov leta 2001, do 37 odstotkov lani, nasprotno pa je delež družbe BEA padal od 34 odstotkov leta 2001, na 29 odstotkov lani. Skupaj obe družbi še vedno obvladujeta dve tretjini trga strežnikov J2EE (Java 2 Enterprise Edition), precej zadaj sta družbi Sun Microsystems s strežnikom Sun ONE in Sybase s strežnikom New Era, ki imata skupaj le 6 odstotkov trga, mnogoštevilni ostali pa si delijo ostalo.

    Objavljeno: 18.5.2003
  • Nadgradnja Acerevega tabličnega računalnika

    Acer je najavil posodobljeno različico svojega tabličnega računalnika TravelMate C102, ki bo nosila oznako TravelMate C110. V primerjavi s predhodnikom bo C110 zasnovan na sodobnejšem procesorju Pentium M, opremljen bo namreč z 900-megaherčno ULV izvedenko tega procesorja. Acer je tako med prvimi proizvajalci tabličnih računalnikov, ki je presedlal na novi Intelov procesor. Z njim naj bi dosegli daljše delovanje brez napajanja ob večji zmogljivosti procesorja.

    Objavljeno: 18.5.2003
  • Pri DivXNetworks so ponudili prvi kodek za Macintosh

    Podjetje DivXNetworks je uporabnikom Macov ponudilo kodek DivX 5.0.5 Video, ki je že na voljo na proizvajalčevem spletnem strežniku. Novi kodek je prvi DivX video kodirnik za Mac OS, ki omogoča enostavno pripravo video posnetkov s kakovostjo DVD-jev, ki so desetkrat manj obsežni od izvirnega videa v zapisu MPEG-2.

    Objavljeno: 18.5.2003
  • Sony bolj agresivno z LCD monitorji

    Sony sodi med večje proizvajalce monitorjev, vendar so se pri LCD monitorjih doslej osredotočali predvsem na izdelke za poslovno in profesionalno rabo. V letošnjem letu pa nameravajo predstaviti tudi skupine izdelkov za domače uporabnike. Tako so lansko leto predstavili 17 modelov LCD monitorjev, letos pa bodo do konca leta predstavili kar 30 novih modelov v petih družinah izdelkov.

    Objavljeno: 17.5.2003
  • IBM-ove dveri za mobilnike s prepoznavo govora

    Pri IBM-u želijo uporabnikom svojih poslovnih dveri omogočiti tudi uporabo mobilnih telefonov, zato so dodali programsko opremo, ki omogoča narekovanje vsebin in ukazov. Programček, ki je že voljo za preizkušanje, je usklajen s standardom VoiceXML spletnega konzorcija W3C, gre pa pravzaprav za dialekt opisnega jezika XML.

    Objavljeno: 17.5.2003
  • Super-računalnik IBM Blue Gene

    Družba IBM je predstavila strategijo za razvoj najhitrejšega računalnika na svetu, zgrajenega na popolnoma drugačen način kot doslej in delujočega v okolju Linux. Super-računalnik imenovan >>Blue Gene/P<< naj bi bil sposoben izvesti 10 na 15 izračunov na sekundo ali 1 petaflop. V primerjavi s tem je današnji najhitrejši računalnik Earth Simulator japonske družbe NEC počasen, saj dosega le 30% te hitrosti. Po drugi strani pa je očitno dovolj hiter, da se je ameriška vlada ustrašila, da ZDA izgubljajo prednost na tem področju.

    Objavljeno: 17.5.2003
  • Business Objects ponuja novo različico izdelkov za poslovno inteligenco

    Izdelovalec rešitev na področju poslovne inteligence Business Objects ponuja novo različico svojih rešitev, ki bo bolj enovita, preprostejša za uporabo v spletnem pregledovalniku in bolj povezljiva z drugimi izdelki, na primer z Excelom ali Adobe Acrobatom. Novo različico so poimenovali Business Objects Enterprise 6, med drugim pa naj bi ponujala do 80 odstotkov hitrejše odzivne čase pri poizvedbah in analizi podatkov.

    Objavljeno: 16.5.2003
  • Oracle najavil E-Business Suite v slovenščini

    Oraclova rešitev poslovnega informacijskega sistema E-Business Suite bo odslej na voljo tudi v slovenščini. Trenutno sta v slovenščino prevedena modula za računovodstvo in materialno poslovanje, ostali moduli pa bodo prevedeni v slovenščino postopoma v prihodnosti, glede na potrebe slovenskega trga. Pred prevodom jezikovnih komponent modulov je bilo treba opraviti lokalizacijo, zlasti v modulu za računovodstvo, ki je zdaj prilagojen slovenskim računovodskim standardom.

    Objavljeno: 16.5.2003
  • IBM dinozaver T-Rex

    Pri družbi IBM so predstavili nov mainframe strežnik z990 z vzdevkom T-Rex, ki predstavlja novo generacijo računalniških sistemov zSeries. Računalniški sistem sestavlja 32 procesorjev, kasnejša različica bo imela 48 procesorjev in prihodnje leto celo 64 procesorjev. Trenutno imajo tovrstni strežniki do 16 procesorjev. Računalniški sistem je mogoče razdeliti na več neodvisnih procesorskih particij - najprej do 15 particij, do konca leta 30 in prihodnje leto z možnostjo 60 particij z operacijskimi sistemi z/OS.

    Objavljeno: 16.5.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji