• Kyocera Mita FS-C8008N

    Japonsko podjetje Kyocera Mita bo kmalu pričelo s prodajo novega barvnega laserskega tiskalnika FS-8000C. Novi model odlikujejo visoka kakovost barvnega tiskanja, dosežena s pomočjo tehnologije EASS, velik pomnilnik, zmogljiv procesor ter kratek vzpostavitveni čas, s čimer omogoča boljše in hitrejše tiskanje barvnih dokumentov.

    Objavljeno: 16.5.2003
  • Preprostejši nosilci za modre laserje

    Toshiba in NEC pripravljata nov optični nosilec za uporabo z modrimi laserji, ki bo narejen z enakimi proizvodnimi postopki, kot današnji nosilci DVD. Tak pristop bo bistveno znižal cene izdelave optičnih nosilcev naslednje generacije, kar lahko pomeni, da bodo prej osvojili trg kot sicer.

    Objavljeno: 16.5.2003
  • Microsoftov tržni delež raste hitreje od trga orodij OLAP

    Ugleden neodvisni vir podatkov The OLAP Report je objavil rezultate raziskave trga orodij OLAP v letu 2002. Na vodilnem mestu je Microsoft, ki je v letu 2002 podvojil število uporabnikov glede na preteklo leto in končno prehitel doslej vodilnega na tem trgu, podjetje Hyperion. Avtor raziskave Nigel Pendse pravi, da Microsoftov izdelek Analysis Services pridobiva tržni delež hitreje od rasti celotnega trga orodij OLAP, prav tako pa tudi hitreje od Microsoftove zbirke podatkov SQL Server.

    Objavljeno: 15.5.2003
  • Prenovljeni Solaris omogoča večje pomnilniške sisteme

    Pri družbi Sun so izdali programski dodatek za prenovo operacijskega sistema Solaris (različica Solaris 9 4/03), kar je letošnja prva sprememba. Okolje Solaris deluje v računalniških sistemih s procesorji SPARC, običajnimi procesorji Intel x86 in procesorji AMD. Med drugim izboljšavami so dodali tudi možnost delovanja z večjimi pomnilniškimi sistemi, tako da je odslej mogoče naslavljali do 2 milijona GB pomnilnika (doslej do 1000 GB). Preboj te meje naj bi bil najpomembnejši korak po lanskih novostih: vpeljavi programskega orodja Solaris Volume Manager in izboljšav v datotečnem sistemu. Za junij napovedujejo še izid različice 3.5 programa Sun Management Center, ki omogoča vzdrževanje večjega števila strežnikov. Za uporabnike okolja Solaris 9 je dodatek za prenovo brezplačen.

    Objavljeno: 15.5.2003
  • Dva nova Canona za tisk fotografij

    Pri Canonu so predstavili dva nova sublimacijska tiskalnika za fotografije, CP-200 in CP-300. Oba lahko uporabniki povežejo neposredno z digitalnim fotoparatom Canon, ki omogoča tiskanje po protokolu Direct Print.

    Objavljeno: 15.5.2003
  • Uspešno poslovanje Salesforce.com na področju CRM

    Izdelovalec rešitev za CRM in ponudnik storitev zunanjega izvajanja Salesforce.com je objavil, da je v svojih štirih letih obstoja letos prvič dosegel dobiček v fiskalnem četrtletju. Natančnejših številk o uspešnosti poslovanja in o izgubah v preteklem poslovanju ni na voljo, ker je podjetje v privatni lasti. Z uspešnim poslovanjem pa je podjetje dokazalo, da je zunanje izvajanje na področju CRM lahko uspešno in donosno.

    Objavljeno: 15.5.2003
  • Igralnik na osnovi Palm OS

    Novoustanovljeno podjetje Tapwave je napovedalo, da bo do konca leta predstavilo žepni igralnik, ki bo temeljil na operacijskem sistemu Palm OS. Naprava bo imela grafični pospeševalnik, zaslon z visoko ločljivostjo in podporo za bluetooth, namerava pa konkurirati Nintendovem Gameboy Advance in prav tako za konec leta napovedanem Nokiinem N-Gagu.

    Objavljeno: 15.5.2003
  • Borland pripravlja orodja za vse platforme

    V podjetju Borland Software pripravljajo razvojno okolje za podjetja, kjer programirajo tako v Javi, kot tudi za Microsoftovo okolje .Net. Poleti nameravajo takim razvijalcem ponuditi program Janeva, ki omogoča razvoj programov v okolju Windows tudi za druga okolja, denimo Java 2 Enterprise Edition (J2EE) in Common Object Request Broker Architecture (CORBA). Janeva je torej namenjena tistim podjetjem, kjer razvijalci v različnih okoljih sodelujejo pri posameznih razvojnih projektih.

    Objavljeno: 14.5.2003
  • Microsoft in EMC skupaj pri omrežnih pomnilnikih

    Po dveh letih poskusov se družbi Microsoft širše odpira trg omrežnih pomnilniških sistemov NAS, kjer vodijo družbe EMC, Hewlett-Packard in Network Appliance. Družbi EMC in Microsoft bosta namreč skupaj naskočili spodnji cenovni del trga omrežnih pomnilniških sistemov, tako da bo družba EMC v kratkem izdelala novo različico sistema Clariion, ki bo slonela na operacijskem sistemu Microsoft Windows Server 2003 Storage Appliance Kit (SAK). Naprava se bo imenovala NetWin, cena pa bo med 50.000 in 135.000 ameriških dolarjev, kar je več kot drugi konkurenčni sistemi z Microsoftovim sistemom, vendar manj kot dosedanji sistem družbe EMC Celerra. S sistemom NetWin bodo skušali konkurirati tudi izdelkom družb, ko sta Network Appliance in BlueArc, vendar se konkurenca ne vznemirja preveč, saj so cene naprav EMC že doslej bile precej precenjene.

    Objavljeno: 14.5.2003
  • Upravljanje s tveganji ključno v finančnih ustanovah

    V časih hitrih ekonomskih in političnih preobratov finančne ustanove namenjajo vedno več pozornosti in sredstev upravljanju s tveganji. Rezultati raziskave, ki jo je opravilo svetovalno podjetje Gartner, kažejo, da bodo finančne ustanove v letošnjem letu porabile do 10 odstotkov svojega proračuna namenjenega informacijskim tehnologijam za izdelke in storitve na področju upravljanja s tveganji.

    Objavljeno: 14.5.2003
  • Novi kandidat za prestol med grafičnimi procesorji

    nVidia je najavila svoj najnovejši grafični procesor, GeForce FX 5900, ki naj bi popolnoma nadomestil dokaj neuspešnega predhodnika GeForca FX 5800. Z novim procesorjem naj bi nVidia spet prevzela primat med proizvajalci najzmogljivejših grafičnih procesorjev, naslov, ki ga je podjetju v zadnjem času speljal konkurent ATI.

    Objavljeno: 14.5.2003
  • Radeon 9800 Pro tudi z DDR II

    ATI je predstavil novo izpeljanko svoje grafične kartice Radeon 9800 Pro. Nove kartice bodo sicer imele enak grafični procesor kot pred časom predstavljeni >>običajni<< Radeoni 9800 Pro, vendar bodo opremljeni s kar 256 MB pomnilnika DDR II. Nove kartice bodo tako pri enakem taktu delovanja imele kar dvakrat višjo pomnilniško prepustnost, kot pa če bi uporabili navaden pomnilnik DDR. Kartice z novo kombinacijo procesorja in pomnilnika bodo izdelovali tako ATI kot njegovi partnerji, ki v svojih izdelkih uporabljajo ATIjeve procesorje. Z novo kartico naj bi konkurirali pravkar predstavljenemu grafičnemu procesorju GeForce FX 5900 Ultra podjetja nVidia. Radeon 9800 Pro256 je že na voljo, cena trenutno najzmogljivejše ATIjeve kartice pa je 500 dolarjev.

    Objavljeno: 14.5.2003
  • MySQL napoveduje vstop na trg močnejših zbirk podatkov

    Na prvi konferenci uporabnikov zbirke podatkov MySQL so najavili novo različico zbirke MySQL 5.0, za katero računajo, da si bo utrla pot na trge, na katerih so doslej kraljevali le najmočnejši izdelovalci zbirk podatkov, na primer Oracle, IBM, Microsoft in Sybase. V svetu je trenutno prek 4 milijone uporabnikov zbirke podatkov MySQL, zanimanje zanjo pa še narašča. Švedsko podjetje MySQL, ustanovljeno pred osmimi leti, se je v zadnjih dveh letih močno okrepilo. Prihodek ustvarja zlasti s prodajo storitev, izvajanjem tečajev za pridobitev certifikatov in plačanimi različicami izdelka, ki jih ponujajo tistim, ki se pri uporabi zbirke ne želijo držati pravil odprte kode.

    Objavljeno: 13.5.2003
  • Apple posodobil eMace

    Družba Apple je posodobila računalnike eMac - dodali so nov poceni model, vsem pa za 100 dolarjev omogočajo tudi vgradnjo brezžičnega omrežnega vmesnika AirPort Extreme s podporo standardu 802.11g in s prepustnostjo do 54 Mb/s. Prenovitev eMacov je že drugi korak v Applovi strategiji vgradnje vmesnikov AirPort Extreme v vse osebne računalnike. Novo tehnologijo so prvič predstavili januarja v prenosnikih PowerBook, februarja pa so jo že vgradili tudi v računalnike iMac.

    Objavljeno: 13.5.2003
  • Stikala Enterasys za velike sisteme

    Pri družbi Enterasys Networks so začeli izdelovati zmogljivejša stikala za lokalna omrežja, poleg tega pa za njih nudijo izboljšane vhodno-izhodne module. Nova družina omrežnih stikal se imenuje Matrix N-Series in je nadgradnja dosedanje skupine izdelkov E-Series. Podobno kot pri družbi Cisco Systems tudi pri izdelkih Enterasys vedno bolj združujejo visoko-nivojske funkcije neposredno v omrežno opremo.

    Objavljeno: 13.5.2003
  • Srednji razred pomnilniških sistemov Hewlett-Packard

    Pri družbi Hewlett-Packard so predstavili pomnilniško sistem srednjega razreda, ki naj bi zadostil tudi potrebam velikih družb. StorageWorks EVA 3000 (Enterprise Virtual Array) je zanesljivejši, vgrajeno ima funkcijo za izdelavo pomnilniških slik (snapshot), s katero prihranijo prostor in povečajo učinkovitost, poleg tega pa ima izboljšane lastnosti rekonstrukcije datotek pri hujših sistemskih napakah. Posebna funkcija omogoča takojšnjo rabo podatkovnih kopij.

    Objavljeno: 13.5.2003
  • WinHEC 2003

    Microsoft je v ZDA zaključil s konferenco WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference), na kateri je predstavil kar nekaj novosti v navezavi s sedanjimi in bodočimi različicami okolja Windows.

    Objavljeno: 13.5.2003
  • Nvidia nForce3 Pro za Opteron

    Pri družbi Nvidia so predstavili njihov prvi 64-bitni sistemski nabor z grafično podporo nForce3 Pro, ki je namenjen računalnikom s procesorjem AMD Opteron. Čeprav so izdelovalci delovnih postaj že doslej uporabljali vezja nForce2, pa je novi nabor prvi resni poizkus prodora družbe Nvidia na trg profesionalnih izdelkov. Vezje nForce3 Pro 150 je namenjen podpori grafičnega procesorja Quadro, ki se nahaja v okoli 70 odstotkih vseh delovnih postaj s procesorji X86.

    Objavljeno: 12.5.2003
  • Microsoft prenavlja spletno storitev Passport

    Pri Microsoftu bodo poleti svoj servis .Net Passport bolje prilagodili standardom za spletno overjanje. Microsoft Passport, ki omogoča z enim uporabniškim imenom in geslom prijavo v številna spletišča, sedaj temelji na spletnih piškotkih in protokolu HTTP. Po novem naj bi bila storitev Passport združljiva s spletnimi storitvenimi standardi, vključno z WSDL (Web Services Description Language) in SOAL (Simple Object Access Protocol), skladna pa bo tudi z Microsoftovimi in IBM-ovimi varnostnimi določili WS-Security.

    Objavljeno: 12.5.2003
  • SQL Server dohaja konkurenco

    Prihod nove različice podatkovnega strežnika SQL Server v 64-bitni izvedbi naj bi po zmogljivosti dohajala tekmeca Oracle in IBM. Doslej je namreč veljalo, da je SQL Server bolj namenjen uporabi v manjših sistemih, med tem ko so bili večji sistemi rezervirani za Oracle in DB/2 v strojni opremi s procesorji RISC. Microsoftova 64 bitna različica zbirke podatkov bo delovala v opremi s procesorji Itanium 2. Ti procesorji ponujajo mnogo večji naslovljivi pomnilniški prostor v primerjavi s procesorji iz družine x86, zato bo mogoče izvajati poizvedbe z zelo velikimi količinami podatkov v pomnilniku, brez potrebe po vmesnem začasnem shranjevanju na disk.

    Objavljeno: 12.5.2003
  • Objektna tehnologija junija v Mariboru

    18. in 19. junija bo v Mariboru potekala že osma konferenca OTS (Objektna tehnologija v Sloveniji). Poleg elektronskega poslovanja, spletnih storitev in sodobnih metod za razvoj programske opreme pa bo letos poseben poudarek namenjen tudi načrtovanju programskih rešitev s pomočjo jezika UML (Unified Modeling Language), katerega razvoj poteka pod okriljem OMG (Object Management Group).

    Objavljeno: 12.5.2003
  • Novi OpenBSD

    Kljub temu, da je projektna skupina izgubila pomemben vir financiranja, je na dan prišla nova različica operacijskega sistema OpenBSD 3.3. Projekt je namreč pred kratkim zgubil podporo ameriške obrambne agencije DARPA, ki je prispevala okoli 2,3 milijona dolarjev. Podporo so ukinili, ker je vodja razvojne ekipe Theo Raadt javno protestiral proti ameriškemu napadu na Irak.

    Objavljeno: 12.5.2003
  • Real vse bolj prisega na mobilnost

    V ZDA je podjetje RealNetworks napovedalo, da bo pričelo uporabnikom mobilnih telefonov ponujati novice in športne dogodke v pretočnih video in zvočnih zapisih. Vsebine bodo pripravljale televizijske in radijske mreže, na voljo pa bodo pri GSM operaterjih AT&T Wireless, Cingural in T-Mobile pod imenom RealOne Mobile Media Guide. Sprva bo storitev na voljo zgolj za uporabnike Nokie 3650 in različice predvajalnika RealOne za operacijski sistem Pocket PC, tekom leta pa bodo na voljo tudi drugi aparati, ki bodo že imeli podporo za predvajanje pretočnega videa in zvoka.

    Objavljeno: 11.5.2003
  • IBM in ScanSoft skupaj razvijata program za govor

    Družba ScanSoft, ki razvija novo tehnologijo za razpoznavo govora, je poglobilo sodelovanje z družbo IBM, kljub temu, da ima tudi IBM na tem področju svoje programske rešitve. Družba IBM naj bi tako zagotovila združljivost programov ScanSoft VoiceRequest in DirectoryAssistance z njihovo platformo za spletne programe WebSphere.

    Objavljeno: 11.5.2003
  • NEC pripravlja nov žepni računalnik

    Japonski NEC bo kmalu predstavil nov žepni računalnik, ki je po zasnovi podoben ročnim računalnikom, vendar zaradi velikega zaslona in tipkovnice spominja na prenosne računalnike. Model MobilePro 900 bo vseboval zaslon z diagonalo 8,1 palcev, tehtal pa bo okoli 800 gramov. Po dimenzijah bo velik približno za polovico običajnih mini prenosnikov. Proizvajalec navaja, da bo MobilePro 900 namenjen predvsem vertikalnim trgom, kot so zdravstvo in trgovina, kjer uporabniki uporabljajo mobilne naprave za zajem podatkov.

    Objavljeno: 11.5.2003
  • Novi Canonov PowerShot SD100 oziroma Digital IXUS II

    Pri Canonu so v začetku maja predstavili svoj najmanjši digitalni fotoaparat Digital IXUS II s tremi milijoni pik na tipalu in z dvojnim optičnim zumom.

    Objavljeno: 10.5.2003
  • Opera tudi na Series 60

    Izdelovalec tretjega najpopularnejšega spletnega brskalnika Opera je predstavil novo različico svojega paradnega izdelka za Symbianov uporabniški vmesnik Series 60, ki jo uporabljata Nokii 7650 in 3650. Podobno kot Opera za uporabniška vmesnika Series 80 (Nokia Communicator 9210) in UIX (Sony Ericsson P800), tudi ta različica vsebuje Operino napredno tehnologijo predelave za majhen zaslon (SSR - Smal-Screen Rendering), ki omogoča prikaz običajnih spletnih strani na majhnih zaslonih mobilnih telefonov in ročnih računalnikov. Brskalnik je brezplačen za 14-dnevno preizkušanje, polna cena pa znaša 20 evrov.

    Objavljeno: 10.5.2003
  • Delovna postaja Hewlett-Packard po ugodni ceni

    Pri družbi Hewlett-Packard so napovedali prodajo poceni delovne postaje HP Workstation xw4100, zgrajenega okoli procesorja Intel Pentium 4. Za ceno 800 ameriških dolarjev dobijo uporabniki računsko zmogljiv računalnik z novim sistemskim naborom Intel 875P, ki podpira pomnilniško vodilo s hitrostjo 800 MHz, poleg tega pa tudi s hipernitnost, s pomočjo katere lahko procesor hkrati obdeluje več programov.

    Objavljeno: 10.5.2003
  • Rast trga naprav za varnost omrežij

    Po podatkih družbe IDC so bili dohodki izdelovalcev naprav za zagotavljanje varnosti elektronskega poslovanja v lanskem zadnjem četrtletju 355 milijonov dolarjev, kar je za 15 odstotkov več od prejšnjega četrtletja. Na vrhu še naprej ostajajo naprave za požarne zidove in navidezna zasebna omrežja VPN z 90 odstotki tržnega deleža, vse večjo dinamiko rasti pa kaže področje naprav za zaznavanje vdorov v omrežja. Precejšen del rasti je pripisati prodaji naprav za manjša podjetja. Med proizvajalci je na vrhu družba Cisco z 37 odstotki, na drugem mestu je Nokia s 126 odstotki, na tretjem družba Netscreen, ki ima z 32-odstotno rastjo glede na tretje četrtletje ter največjo dinamiko rasti. Sledijo družbe Sonicwall, Watchguard in druge.

    Objavljeno: 9.5.2003
  • Mobitel še bolj agresivno

    Podjetje Planet 9, ki sta ga ustanovila Mobitel in SiOL bo skrbelo za vsebine na spletnih in mobilnih dvereh, ki jih podjetji ponujata; torej na spletnih straneh www.siol.net, www.pinkponk.com, mobilnih dvereh Planet Mobitel in Mobitelovi glasovni postaji. S to potezo sta največji operater mobilne telefonije in ponudnik dostopa do interneta naredila še korak na poti zbliževanja, ki sta jo začela s predstavitvijo skupnega projekta postavitve WiFi točk NeoWLAN. Direktor podjetja Planet 9 je Branko Čakramiš, nekdanji programski direktor pri Pro Plus. Med prvimi cilji podjetja je obogatiti vsebino na Planetu Mobitel, v naslednjih tednih bo predstavljen tudi prenovljen PinkPonk, sicer pa se bo podjetje v naslednjih mesecih ukvarjalo z razvojem in pripravo vsebin za prenos preko omrežja UMTS.

    Objavljeno: 9.5.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji