• Hitachi predstavlja ročni računalnik

    Japonski proizvajalec elektronike Hitachi bo letos vstopil na vse donosnejši trg ročnih računalnikov z izdelkom, ki bo zasnovan na Microsoftovem operacijskem sistemu Windows CE.NET. To bo prvi izdelek Hitachijevega oddelka Net-PDA Venture, ki so ga ustanovili pred letom in pol, za Windows CE .NET pa so se odločili, ker bo podpiral nove spletne storitve in omogočal uporabo programov v realnem času ter prikaz pretočnega video zapisa. Hitachijev ročni računalnik bo na voljo sredi leta na Japonskem, kasneje pa tudi drugod po svetu.

    Objavljeno: 17.3.2002
  • Sony z 260 GB tračno enoto

    Potrebe po nosilcih za podatke se nezadržno povečujejo, diski so vedno večji, zato je logično, da jim sledijo tudi tračne enote. Izdelava varnostnih kopij je namreč še vedno v večinski domeni le teh. Sony je na tem področju s svojo tehnologijo AIT relativno uspešen, pravkar pa je predstavil že drugo nadgradnjo standarda. Tračne enote AIT-3 zmorejo shraniti do 100 GB podatkov na eno kaseto (do 260 GB ob povprečnem stiskanju 2,6:1) in sicer s hitrostjo prenosa 12 MB/s (do 31 MB/s stiskanjem). Enota je združljiva s starimi nosilci AIT-1 in AIT-2, na računalnik pa jo priklopimo prek vmesnika SCSI. Vgrajeno je strojno stiskanje Advanced Lossless Data Compression in čistilec bralno-pisalnih glav, ki se po potrebi aktivira sam. Vgradna enota stane 3985 dolarjev, zunanja pa 4225 dolarjev.

    Objavljeno: 17.3.2002
  • Microsoft v enem letu do četrtine trga NAS

    Po podatkih družbe IDC se je prodaja omrežno povezanih pomnilniških sistemov NAS z operacijskim sistemom Windows 2000 v tretjem četrtletju povečala za deset odstotkov. Microsoft se je s sistemi NAS začel ukvarjati šele pred enim letom, zdaj pa ima že 25-odstotni svetovni tržni delež. Strokovnjaki IDC menijo, da so Microsoftove rešitve cenovno ugodne, razširljive, z njimi je mogoče zlahka upravljati - to pa so tudi glavni razlogi za uspešno prodajo.

    Objavljeno: 17.3.2002
  • Dobljena prva tožba proti zaščitenim ploščam

    Zaščitene glasbene plošče CD, ki jih ni mogoče predvajati v predvajalnikih DVD in enotah CD-ROM, s čimer naj bi bilo onemogočeno izdelovanje digitalnih kopij, so sprožile že kar nekaj postopkov na sodišču, sedaj pa se je prvi tudi končal. Karen DeLise iz Kalifornije je prepričala sodišče, da sta založbi Music City Records in Farenheit Entertainment ter podjetje Sunncomm, ki je zaščito izdelalo, kršili njene pravice, saj na ploščo Charleyja Pridea A Tribute to Jim Reeves niso zapisali vseh omejitev. Po odločbi sodišča morajo podjetja sedaj zapisati, kje vse te plošče ni mogoče predvajati.

    Objavljeno: 16.3.2002
  • Rambus s 1200 MHz

    Podjetje Rambus med poznavalci ni ravno priljubljeno, saj je nekaj časa kazalo, da si bo pridobilo monopol nad pomnilniškimi tehnologijami, da o še do nedavnega visokih cenah njihovih pomnilnikov RDRAM niti ne govorimo. Priznati pa jim je treba, da so njihovi izdelki ponujajo vrhunske zmogljivosti in da imajo natančno začrtano svojo razvojno prihodnost. Kot so napovedali že pred časom, so še v začetku leta predstavili pomnilnik RDRAM, ki deluje s frekvenco 1200 MHz (sedanji primerki zmorejo 800 MHz). Na predstavitvi v San Joseju je kot testna osnova služil naviti računalnik, ki so mu izmerili teoretično najvišjo hitrost prenosa podatkov v pomnilnik 4,8 GB/s.

    Objavljeno: 16.3.2002
  • Nvidia z novimi grafičnimi procesorji

    Nvidia je po predstavitvi grafičnih procesorjev GeForce 4, namenjenih najzahtevnejšim domačim uporabnikom, pričela tudi s prodajo izdelkov iz družine Quadro 4, s katerimi merijo predvsem na spodnji in srednji razred delovnih postaj. Nvidia obljublja boljše zmogljivosti in ugodnejše razmerje med ceno in zmogljivostjo od konkurentov, med katerima izstopata predvsem ATI in 3Dlabs. Novi grafični procesor bodo v svojih izdelkih med drugim uporabili tudi nekateri izmed vodilnih izdelovalcev delovnih postaj, med drugimi Compaq, IBM in HP. Nova družina izdelkov je razdeljena na dva dela, Quadro 4 GXL in Quadro 4 MVS s podporo zaslonom z višjo ločljivostjo. Cene novih procesorjev še niso znane, v izdelkih pa bodo predvidoma na voljo že v naslednjem mesecu.

    Objavljeno: 16.3.2002
  • Filmska industrija benti čez osebne računalnike

    Predsednik Ameriškega združenja filmske indrustrije (MPAA) Jack Valenti je v nedavnem pismu objavljenem v dnevniku Washington Post predlagal večjo kontrolo nad osebnimi računalniki. Po njegovem mnenju bi morali predstavniki izdelovalcev računalnikov in video naprav sesti za mizo s predstavniki filmske industrije in se dogovoriti glede vstavljanja zmogljivih varnostnih zaščit v računalnike in druge naprave, ki bi onemogočale nelegalno kopiranje filmov.

    Objavljeno: 15.3.2002
  • Tudi novi brezžični standardi niso varni

    Univerzitetni profesor in njegov študent sta ob podrobnem preučevanju prihodnjega brezžičnega varnostnega standarda 802.1x, ki naj bi veljal za varnega, ugotovila, da je vse prej kot to. Našla sta dve možnosti vdora v uporabnikov računalnik in to neodvisno od tega ali ta uporablja varnostni sistem šifriranja WEP ali ne (čeravno WEP vdor nekoliko oteži).

    Objavljeno: 15.3.2002
  • Panasonicova digitalna kamera za snemanje v progresivnem načinu

    Podjetje Panasonic je najavilo digitalno videokamero AG-DVX100 (mini DV), s katero lahko snemamo podobno kot s klasično kamero s filmskim trakom. Doslej so vse digitalne videokamere omogočale le snemanje v prepletenem načinu (30 slik na sekundo). AG-DVX100 pa poleg tega načina omogoča tudi snemanje v progresivnem načinu 24P (24 slik na sekundo), v katerem so posnetki podobni tistim, posnetim na filmski trak. Kot dlan velika kamera vsebuje tri na novo razvite čipe CCD za zajemanje slike v progresivnem načinu. Kamera je namenjena (pol)profesionalni rabi, njena cena pa še ni določena.

    Objavljeno: 15.3.2002
  • Plextor odslej tudi s podporo za DVD

    Podjetje Plextor, znano predvsem po zapisovalnikih CD-RW, je najavilo svoje prve izdelke s podporo nosilcem DVD. Enota z oznako PX-320A bo omogočala branje nosilcev DVD z 12-kratno hitrostjo, poleg tega pa bo tudi zapisovalnik CD-RW, ki bo omogočal zapisovanje z do 32-kratno hitrostjo in prepisovanje s hitrostjo 12x. Branje CD-jev bo potekalo pri 40-kratni hitrosti. Pogon bo opremljen s tehnologijama Burn-Proof za preprečevanje napak pri izpadu podatkovnega toka med zapisovanjem in PoweRec II, ki omogoča samodejno prilagoditev hitrosti zapisovanja glede na kakovost medija.

    Objavljeno: 15.3.2002
  • Konzorcij za plačevanje preko mobilnih naprav

    Več velikanov informacijskih tehnologij, med njimi tudi Sun, HP, Oracle, Siemens in Lucent, je ustanovilo konzorcij imenovan PayCircle, ki razvija standarde za plačevanje preko mobilnih naprav. Osnovni cilj konzorcija je razviti standardne vmesnike preko katerih bodo potekale transakcije med plačilnimi sistemi, operaterji mobilnih omrežij in ponudniki izdelkov, prav tako ključnega pomena pa je tudi razvoj enotnega uporabniškega vmesnika, ki ga bodo uporabljali končni uporabniki na prenosnih napravah. Tako namerava konzorcij v kratkem predstaviti večje število vmesnikov API, ki bodo temeljili na uveljavljenih standardih kot sta java in XML.

    Objavljeno: 14.3.2002
  • Sun ponuja Linux kot zamenjavo za Windows NT

    Pri podjetju Sun Microsystems bodo skušali prepričati milijone uporabnikov strežnikov Windows NT, da jih nadomestijo s Sunovimi strežniki Cobalt, ki imajo za osnovo Linux. Podjetje Microsoft je sistem Windows NT 4.0 upokojilo lani oktobra, vsi dosedanji uporabniki pa se najbrž ne bodo odločili za nadgradnjo na Windows 2000. Pri podjetju Sun bodo že konec februarja začeli z reklamno kampanjo, ki bo trajala do 30. junija. V tem času bodo kupci, ki bodo dosedanje strežnike Windows NT zamenjali s Cobalt RaQ in Qube napravami, dobili 20 odstotkov popusta. Sun je lani že prodal okoli 100.000 strežnikov Cobalt, kar je zelo velika številka.

    Objavljeno: 14.3.2002
  • Symantec s celovito zaščito omrežij

    Podjetje Symantec je predstavilo napravo Symantec Gateway Security, ki v enem paketu združuje pet osnovnih varnostnih funkcij: požarni zid, protivirusno zaščito na strežniku (Symantecov Carrier Scan Server 2.2), detektor vsiljivcev s črno listo IP-jev, filtriranje neželjenih internetnih naslovov in podporo za navidezna zasebna omrežja VPN, ki v omrežju nadzira izvajanje uporabniških programov. S kombinacijo zaščit se lahko naprava uspešno upre vdoru kombiniranih škodljivcev, kot sta Code Red in Nimda. Po trditvah predstavnikov podjetja Symantec je tokrat prvič na voljo celostna rešitev, ki je dovolj ekonomična, da je dostopna za mala podjetja. Naprava podpira različne sistemske platforme, vzdrževanje pa naj bi bilo enostavno. V prodaji bo od marca 2002 v treh izvedbah glede na hitrosti pretoka in velikosti omrežij.

    Objavljeno: 14.3.2002
  • Microsoft izdal nov paket popravkov

    Microsoft je izdal nov paket popravkov, ki odpravljajo nekatere napake v njegovih izdelkih. Tako so odpravili doslej še neobjavljeno varnostno luknjo v skriptnem jeziku brskalnika Internet Explorer in hrošča v njegovi najnovejši različici. Odpravili so tudi nekatere napake v strežnikih SQL Server 7.0, SQL Server 2000 in Commerce Server 2000. Popravke za strežnike so na voljo na spletni strani podjetja, medtem ko bodo morali uporabniki Internet Explorerja svoj brskalnik posodobiti s pomočjo samodejne posodobitve, ki je sestavni del novejših različic Microsoftovih operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 14.3.2002
  • Google tudi kot naprava za intranete

    Podjetje Google, ki upravlja in razvija trenutno najpopularnejši istoimenski spletni iskalnik, se je odločilo ponuditi tudi napravo, ki s pomočjo Googlove tehnologije za iskanje v spletu, išče znotraj intraneta podjetja. Medtem ko Google ponuja rešitev >>v škatli<<, na Linuxu zasnovano napravo, ki jo priključimo v lokalno omrežje, obstaja na tržišču že nekaj podobnih zgolj programskih rešitev, predvsem podjetij AltaVista in Inktomi. Pri Googlu so se odločili na to tržišče vstopiti precej agresivno, saj naprava, ki zmore indeksirati 150 tisoč dokumentov stane le 20 tisoč dolarjev, medtem ko je za Inktomijevo rešitev potrebno odšteti dolar po dokumentu. Podatkovne zbirke velikih podjetij, ki take rešitve potrebujejo pa znašajo tudi več milijonov dokumentov.

    Objavljeno: 13.3.2002
  • Kodak toži Sun zaradi jave

    Podjetje Eastman Kodak je sprožilo tožbo zoper Sun Microsystems zaradi nerešenih vprašanj v zvezi z avtorstvom programskega jezika java. Kodak je bil eden ključnih Sunovih partnerjev pri razvoju jave, predvsem pri razvoju javanskega vmesnika za urejanje slik in vmesnika Java 2-D. Tožba je posledica več mesecev očitno neuspelih dogovorov med podjetjema. Iz Suna so sporočili, da tožba nima podlage, kar nameravajo dokazati tudi na sodišču, medtem ko v Kodaku niso dajali izjav.

    Objavljeno: 13.3.2002
  • Intel resno za polimerne pomnilnike

    Intel se pospešeno pripravlja na proizvodnjo polimernih pomnilnikov, ki bodo s ceno le 10% sedanje cene pomnilnikov Flash RAM in veliko večjim potencialom verjetno pognali strah v kosti vsem konkurentom, ki so milijarde dolarjev investirali v silicijske pomnilnike Flash. V sodelovanju z raziskovalnim podjetjem Thin Film Electronics ASA (TFE), ki ga ima Intel v 13% lasti, bo začel z izgradnjo proizvodnih sistemov v eni svojih tovarn v Oregonu, ki sicer služi za proizvodnjo silicijevih rezin.

    Objavljeno: 13.3.2002
  • Lov na domeno EU je odprt

    Evropski parlament je konec februarja podprl uvedbo internetnih domen s končnico .eu, ki jih bodo lahko uporabljali posamezniki, podjetniki in organizacije iz 15 držav članic Evropske unije. Evropska komisija se nadeja, da se bosta z uvedbo nove domene povečala uporaba interneta in raven elektronskega poslovanja na celotnem evropskem trgu in se bo Evropa močneje pozicionirala na internetnem zemljevidu sveta, hkrati pa naj bi se zmanjšal tudi pritisk na druge domene. Ko bodo novo domeno potrdile vse države članice EU, bo evropska komisija pooblastila neprofitno organizacijo, ki bo skrbela za administracijo in upravljanje z naslovi .eu.

    Objavljeno: 13.3.2002
  • Bea WebLogic 7.0

    Ameriško podjetje BEA Systems je najavilo programski paket WebLogic Platform 7.0 za izgradnjo celotne spletne infrastrukture podjetij, ki intenzivno uporabljajo splet za sporazumevanje in poslovanje med strankami, partnerji in zaposlenimi. WebLogic Platform vsebuje programski strežnik WebLogic Server 7.0, razvojno orodje WebLogic Workshop, osnovo za spletne dveri, spletni strežnik in različne spletne storitve. Razvojno okolje WebLogic Workshop, ki je trenutno še v razvojni različici, je dodelava prejšnjega sistema z imenom Cajun, sestavljajo pa ga orodja za enostavno vizualno programiranje v javi. Družba BEA je pred kratkim kupila navidezni javanski stroj JVM finskega podjetja Appeal Virtual Machine AB, ki naj bi dobro deloval na strežnikih z Intelovimi procesorji in v operacijskih sistemih Microsoft Windows in Linux. Novi JVM naj bi pokril zaostanek pri podpori jave v okoljih Windows. Paket WebLogic Platform 7.0 naj bi se pojavil v prodaji v prvi polovici letošnjega leta.

    Objavljeno: 12.3.2002
  • Paket popravkov za Windows XP v drugi polovici leta

    Prvi večji paket popravkov za Microsoftov operacijski sistem Windows XP naj bi bil na voljo v drugi polovici leta. Z njim naj bi novi operacijski sistem postal privlačnejši tudi za večja podjetja, ki s prehodi na novejše različice programske opreme navadno počakajo do prve tovrstne posodobitve. V paketu bodo zbrani popravki za hrošče in morebitne nadgradnje sistema. V primerjavi z dosedanjimi paketi popravkov pa bo servisni paket za Windows XP vseboval tudi funkcionalne novosti in spremembe operacijskega sistema, ki bodo posledica morebitne poravnave med Microsoftom in tožilstvom v sodnem postopku proti temu podjetju. Uporabniki lahko pričakujejo njegov izid že v aprilu, saj je podjetje tovrstne popravke navadno izdalo okoli pol leta po začetku prodaje izdelka, za zamudo pa naj bi bila kriva prav vključitev sprememb sistema v skladu s poravnavo v protimonopolnem postopku.

    Objavljeno: 12.3.2002
  • Elsa je bankrotirala

    Nemški proizvajalec grafičnih kartic Elsa je objavil bankrot. V zadnjem hipu se je sicer pojavila rešilna bilka v obliki nekega industrijskega vlagatelja, vendar je podjetju prej zmanjkalo denarja in časa za pogajanja. Banke podjetju niso odobrile odloga za vračilo posojil, zato je zdaj Elsa pod vodstvom stečajnega upravitelja, ki se bo odločil, kako naprej. Možnih je več scenarijev: prodaja, zaprtje ali nadaljevanje proizvodnje. Elsa je poleg grafičnih kartic izdelovala tudi omrežno opremo, ena od večjih Elsinih strank pa je bila tudi Nvidia.

    Objavljeno: 12.3.2002
  • Epson -- izziv za digitalno fotografijo

    Prodaja digitalnih fotoaparatov na vseh evropskih trgih hitro narašča. Lani so tako prodali okoli 4 milijone digitalnih fotoaparatov, vendar nas pravi skok še čaka. Po današnjih predvidevanjih naj bi že leta 2006 prodali v Evropi okoli 17 milijonov digitalnih fotoaparatov, že leto poprej pa naj bi ti izdelki presegli prodajo klasičnih fotoaparatov.

    Objavljeno: 12.3.2002
  • Applov seminar za ustvarjalce

    7. marca je v Pragi lokalna podružnica Appla v sodelovanju z evropsko centralo organizirala seminar Apple Creative Event. Seminar je bil namenjen za ustvarjalce s področja videa in grafičnega oblikovanja, ki pri svojem delu uporabljajo Applove računalnike. Najprej so predstavili Applovo strategijo osvajanja tržišča, ki je osredotočena na tri segmente tržišča: ustvarjalci (namizno založništvo, video, večpredstavnost, splet), izobraževanje in domači uporabniki. V zadnjem segmentu Apple cilja predvsem na kupce digitalnih naprav kot so digitalne videokamere in fotoaparati.

    Objavljeno: 12.3.2002
  • Nizki udarci pred HP-jevo skupščino

    Član uprave Hewlett-Packarda in potomec ustanovitelja Walter Hewlett, ki z vsemi močmi nasprotuje HP-jevem prevzemu Compaqa, se je v okviru svoje kampanije prepričevanja delničarjev naj glasujejo proti prevzemu, odločil objaviti tudi podatke, ki so veljali za zaupne.

    Objavljeno: 11.3.2002
  • Intel Itanium -- plan B

    Intelov-64 bitni procesor Itanium je na voljo že od lanskega maja, pa vendar je bilo po podatkih IDC v tretjem četrtletju 2001 prodanih le 500 strežnikov s tem procesorjem. Predvsem potreba po programski opremi, ki je posebej pisana za novo arhitekturo IA-64, pomeni za nov Intelov procesor veliko coklo. Itanium sicer vsebuje tudi podporo za izvajanje starih, 32-bitnih programov, vendar poznavalci pravijo, da to počne zelo počasi. Tudi izvajanje 64-bitnih programov (na 64-bitnih operacijskih sistemih) je pod pričakovanji. Po drugi strani je 64-bitni procesor v strežnikih že skoraj nujnost, saj naslovni prostor 4 GB, kolikor največ zmorejo naslavljati 32-bitni procesorji, pri delu s podatki (baze podatkov, podatkovno rudarjenje,...) velika omejitev.

    Objavljeno: 11.3.2002
  • AltaVista se vrača h koreninam

    Upravljavci prvega internetnega iskalnika AltaViste so sporočili, da se bodo spet osredotočili na svojo osnovno dejavnost - iskalnik, in da bodo opustili vse dodatne, nedobičkonosne storitve. Med te sodi tudi brezplačen servis za elektronsko pošto, ki ga uporablja približno dvesto tisoč uporabnikov v ZDA, ukinili pa ga bodo konec marca. Elektronski naslovi s končnico altavista.net, ki jih vzdržuje Mial.com, in mednarodni elektronski naslovi (približno 150 tisoč jih je) bodo še naprej delovali nemoteno. Pri AltaVisti upajo, da jim bo iskalnik, ki je lokaliziran na 22 straneh po vsem svetu, mesečno pa ga obišče 50 milijonov uporabnikov, ponovno nakazal pot k uspehu. AltaVista so bile sicer med prvimi spletnimi dvermi, ki pa niso vzdržale konkurence MSN-ja, Yahooja in AOL-a, med iskalniki pa jih je povozil Google.

    Objavljeno: 11.3.2002
  • Sun bo zaračunaval za StarOffice 6.0

    Podjetje Sun Microsystems se je odločilo, da bo zaračunavalo za novo različico svojega pisarniškega paketa StarOffice za Linux in Windows, ki bo izšla maja. Različica za Sunov operacijski sistem Solaris bo še naprej brezplčana. Sun je pred nedavnim napovedal razvoj svoje distribucije Linuxa, zato bo zanimivo videti, ali bo StarOffice 6.0 zastonj tudi tam.

    Objavljeno: 11.3.2002
  • Fotogenične novosti sejma PMA 2002

    Sejem PMA, ki se je odvijal v Orlandu na Floridi, je postregel s zanimivimi novostmi s področja digitalne fotografije. Med bolj zanimivimi proizvajalci je bil vsekakor Canon, ki nadaljuje s predstavitvijo novih profesionalnih digitalnih fotoaparatov. Po tem, ko so pred kratkim predstavili EOS 1D, so sedaj predstavili še EOS D60, zelo zmogljiv zrcalno-refleksiven fotoaparat z zamenljivimi objektivi. Opremljen je s tipalom CMOS, ki zmore zajeti kar 6,3 milijona pik (ločljivost 3072x2048) preko 12-bitnega analogno digitalnega pretvornika. Novinec ima kar nekaj zanimivih lastnosti, kot so hkratno shranjevanje slik tako v RAW, kot tudi JPEG zapisu (tako da lahko eno recimo nemudoma pošljemo po elektronski pošti, še vedno pa imamo shranjeno visokokakovosten posnetek), tritočkovno samodejno ostrenje, ki deluje zelo natančno tudi v slabših svetlobnih razmerah (je tri krat bolj občutljiv kot samodejno ostrenje pri modelu D30). Izboljšana obdelava signalov naj bi omogočala osvetljevanja do 30 sekund brez uporabe dodatnih algoritmov za odpravljanje šuma. Na policah izbranih trgovin, se bo novi Canon znašel v aprilu za ceno 3000 dolarjev.

    Objavljeno: 11.3.2002
  • Solidno prvo četrtletje za HP

    Dobri HP-jevi poslovni rezultati ob koncu prejšnjega in v začetku letošnjega leta so ponovno sprožili vprašanja o smiselnosti napovedane 25 milijard dolarjev vredne združitve HP in Compaqa. Vodstvo HP še naprej zelo podpira združitev, Hewlettovi dediči pa so proti. Sicer pa je HP v prvem trimesečju ustvaril 11,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo osem odstotkov manj kot v primerjalnem lanskem obdobju. Prodaja je padla na vseh področjih, razen pri storitvah. Prodaja optičnih bralnikov in tiskalnikov v prvem četrtletju je navrgla 5,1 milijarde dolarjev, kar je bilo dva odstotka manj kot lani. Pri HP so bili presenečeni, ker so v prvem letošnjem četrtletju ustvarili več prihodkov od prodaje kot v zadnjem lanskem trimesečju (10,9 milijarde dolarjev).

    Objavljeno: 10.3.2002
  • Tudi Dell mikajo storitve

    Največji svetovni prodajalec računalniške opreme je lani ustvaril 31,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 2,3 odstotka manj kot leto poprej. Za dobrih deset odstotkov se je zmanjšal neto dobiček, kar za 43 odstotkov manj kot v letu 2000 pa je bilo neto zaslužka (1,2 milijarde dolarjev). Ob predstavitvi poslovnih rezultatov so predvsem izpostavili prodajo strežnikov za podjetja (12-odstotna rast v zadnjem četrtletju) in pomnilniških naprav, s katerimi ustvarijo milijardo dolarjev prometa v četrtletju. Dobro prodajo pomnilniških sistemov so začinili še s povezavo z družbo EMC, vodilnim ponudnikom na tem področju. Tudi ta povezava naj bi navrgla dodatno milijardo v vsakem trimesečju. Dell bo še razširil ponudbo storitev, kar pa bodo dosegli v glavnem s prevzemi storitvenih podjetij.

    Objavljeno: 10.3.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji