• Microsoft dosegel poravnavo

    Morda se bližamo koncu maratonskega, že štiri leta dolgega protimonopolnega procesa proti Microsoftu. Microsoft se je namreč sporazumel z ameriškim ministrstvom za pravosodje in z devetimi zveznimi državami, da bodo Okna odslej bolj prijazna do izdelkov, ki so konkurenčni brskalniku Internet Explorer in predvajalniku Media Player. Poleg tega Microsoft ne bo smel več zahtevati od proizvajalcev osebnih računalnikov in lastnikov licence, da se odrečejo delu avtorskih pravic. Sporazum mora potrditi še zvezno sodišče.

    Objavljeno: 10.3.2002
  • Elektronska dohodnina v Nemčiji

    Nemški državljani bodo lahko že kmalu dohodnino izpolnjevali v celoti prek interneta. V Nemčiji tako poteka že nekaj regionalnih projektov, ki predstavljajo testni poligon za nadaljnjo uporabo na celotnem ozemlju zvezne države. Cilj finančnega ministrstva je ta, da bi osnove za izračun dohodnine finančnemu ministrstvu pošiljali že sami delodajalci, kar bi posameznikom, kot davčnim zavezancem, precej olajšalo postopek. Doslej je bil največji projekt z imenom ELSTER, ki je potekal na Bavarskem, v okviru tega pa je davčno napoved izpolnilo več kot pol milijona zavezancev. Toda ta projekt še ni vseboval povezave podatkov med delodajalci in davčno upravo, kar pomeni, da je le delno avtomatiziral postopek. V Nemčiji za zdaj veljajo še zakonske ovire, saj bodo za dejansko rabo morali spremeniti zakon o davčni napovedi, v k+okviru katerega naj bi tudi na novo določili dolžnosti in pravice zavezancev. Če bodo projekti potekali po načrtu, bodo Nemci dohodnino napovedovali elektronsko že v letu 2003.

    Objavljeno: 9.3.2002
  • Padec prodaje usmerjevalnikov v letu 2001

    Raziskovalna družba Infonetics Research je sporočila, da je prodaja velikih usmerjevalnikov, ki predstavljajo hrbtenico interneta in telekomunikacijskih omrežij, v letu 2001 padla za štiri odstotke, na 2,4 milijarde dolarjev. Letošnje napovedi so še slabše in bodo seveda daleč od 252-odstotne rasti, ki so ji bili proizvajalci usmerjevalnikov priča v letih 1999 in 2000. Razlogi za slabšo prodajo so v slabših gospodarskih razmerah, manjšem vlaganju v telekomunikacijsko infrastrukturo in prenasičenosti trga z opremo za daljnosežna omrežja. Sicer pa svetovni trg velikih usmerjevalnikov še naprej obvladujeta Cisco z 72- in Juniper s 26-odstotnim tržnim deležem.

    Objavljeno: 9.3.2002
  • Yamaha napovedala zapisovalnike, ki rišejo po nosilcih CD-R

    Yamaha je napovedala novo tehnologijo, ki bo v zapisovalnikih poleg snemanja podatkov omogočala tudi risanje besedila in grafike na neuporabljeni prostor na nosilcih CD-R. Tehnologija, ki bo vgrajena v vse bodoče Yamahine zapisovalnike CD-R/RW pravzaprav temelji na običajnem postopku zapisovanju podatkov, pri katerem se hitrost in natančnost laserskega žarka prilagaja konstantni rotacijski hitrost diska. Yamahini strokovnjaki so uspeli modulirati moč laserskega žarka in nadzor hitrosti diska, kar omogoča dodatno natančnost, s katero lahko uporabnik zapiše na nosilec logotip, ime ali datum zapisa in drugo. V ta namen je izkoriščen prostor na nosilcu CD-R, ki bi sicer ostal neuporabljen. Res pa je, da se na ta način ne bo dalo ostanek prostora izkoristiti za dodatna snemanja v večsejnem načinu zapisovanja.

    Objavljeno: 9.3.2002
  • Avidova programska rešitev za montažo DV

    Podjetje Avid Technology je najavilo Avid Xpress DV v3, najzmogljivejšo prenosno rešitev za urejanje videa v stvarnem času. Avid Xpress DV je program, ki vključuje več kot 100 učinkov za uporabo v stvarnem času (prehodi, naslovi, barvni učinki, slika v sliki, učinki gibanja) in omogoča hkratno uporabo več tokov videa. Za razliko od podobnih rešitev, ki so omejene na zapakirane učinke, si uporabnik lahko prilagodi učinke po svojih zahtevah. Ostale novosti so: novi uporabniški vmesnik s prilagodljivimi orodjarnami, izbira med optimizacijo hitrosti izrisovanja ali kvaliteto slike glede na zmogljivosti sistema, novi kodek Avid DV, podpora za zapisovalnike DVD, hitrejše kodiranje v zapis MPEG-2 in podpora za krajevna omrežja.

    Objavljeno: 8.3.2002
  • Novi Dellovi strežniki PowerEdge

    Dell je najavil začetek prodaje dveh novih strežnikov, modelov PowerEdge 1650 in PowerEdge 4600. Prvega odlikujejo majhne dimenzije in podpora za dva Intelova procesorja Pentium III. Večji PowerEdge 4600 pa se lahko pohvali z enim ali dvema Intelovima procesorjema Xeon s takti do 2,2GHz in hitrostjo sistemskega vodila 400MHz. Strežnike tovarniško opremijo s sistemom Microsoft Windows 2000 Server, 2000 Advanced Server, NT 4.0 ali s sistemom Red Hat Linux 7.2, dodajo pa še programski komplet OpenManage, ki olajšuje vzdrževanje sistema, v primeru izpada pa servisiranje na daljavo. Izhodiščna cena za PowerEdge 1650 je v ZDA 1.700 ameriških dolarjev, za model 4600 pa 3.400 dolarjev.

    Objavljeno: 8.3.2002
  • IBM z najhitrejšimi vezji

    V podjetju IBM so izdelali doslej najhitrejše silicijeve transistorje. Integrirana vezja s temi transistorji bodo občutno povečala hitrost računalniških sistemov. Pri IBM so te transistorje že združili v delujoča vezja s takti delovanja več kot 110GHz (kar prinaša predvideno prepustnost okoli 100Gb/s). Novi transistorji delujejo pri toku 1mA, kar je za polovico manj kot doslej, hitrosti preklapljanja pa so za okoli 80 odstotkov višje od doslej najhitrejših. Pri nižjih frekvencah je energetsko razmerje med sedanjo generacijo vezij in novimi vezji izjemna. Pri 40GHz recimo so kar za 500 krat varčnejša. IBM bo začel izdelovati nova vezja na podlagi njihove tehnologije SiGe (silicij germanij), pri kateri v silicijevo rezino ,,vgradijo" germanijeve atome, ki izboljšajo električno prevodnost in zmanjšajo toplotne izgube. Prva integrirana vezja z novo tehnologijo naj bi prišla v uporabo že naslednje leto.

    Objavljeno: 8.3.2002
  • Poudarek na 3GIO in Infiniband

    Na konferenci IDF se je večina predavanj na ta ali oni način lotevala novih zaporednih povezovalnih standardov 3GIO in Infiniband, ki imata sicer veliko skupnega.

    Objavljeno: 8.3.2002
  • Royalov ročni računalnik z Linuxom

    Podjetje Royal Consumer Information Products je napovedalo ročni računalnik, na katerem bo tekel operacijski sistem Linux. Napravica bo imela 206-megaherčni procesor StrongARM, 32 MB pomnilnika, 16 MB ROM in barvni zaslon. Povezovanje z ostalimi napravami bo omogočil infrardeči vmesnik, sinhronizacija z osebnim računalnikom pa bo potekala preko zaporednega vmesnika ali vmesnika USB. Za razširljivost bo opremljen z režo Compact Flash tipa II. Programska oprema bo primerljiva s tisto v ostalih operacijskih sistemih za ročne računalnike, saj bo že v osnovi na voljo zaslonska tipkovnica, prepoznavanje teksta, osebni organizator z imenikom in MP3 predvajalnik. Naprava bo na voljo v drugi četrtini leta, cena pa bo predvidoma 300 dolarjev.

    Objavljeno: 7.3.2002
  • Elsa pred stečajem

    Nemški proizvajalec grafičnih kartic in komunikacijskih vmesnikov Elsa je morda tik pred stečajem, saj ni mogel najeti posojila v višini 38 milijonov evrov. Poleg tega je konzorcij osmih bank napovedal, da družbi ne bo podaljšal roka za vračilo prejšnjega posojila v višini deset milijonov evrov, ki se izteče konec marca letos. Če Elsa ne bo takoj našla kupca, bo morala sprožiti stečajni postopek. Elsa je bila ustanovljena leta 1980, zaposluje pa 600 ljudi.

    Objavljeno: 7.3.2002
  • Pentium 4 do 4 GHz

    Na konferenci IDF v San Franciscu so sodelujoči v javni predstavitvi lahko videli računalnik s procesorjem Pentium 4, ki je deloval s frekvenco 4 GHz. Ob posnetku iz Intelovih laboratorijev je bilo rečeno, da gre za testni primerek, ki prodajnih polic ne bo videl vsaj še eno leto, po vsej verjetnosti pa hlajenje ni bilo samo zračno. Na IDFu je bilo sicer videti več zračno hlajenih procesorjev Pentium 4 s taktom 3 GHz, ki bodo naprodaj predvidoma še v letu 2002. Intel zatrjuje, da trenutna zasnova Pentiuma 4 omogoča hitrosti do 10 GHz, seveda ob še manjši velikosti tranzistorjev in same silicijeve ploščice.

    Objavljeno: 7.3.2002
  • AMD predstavil 64-bitni procesor z naborom x86

    Podjetje AMD je javno prikazalo računalnik s 64-bitnim procesorjem Clawhammer, ki je na predstavitvi deloval z 32-bitnim operacijskim sistemom Windows XP in 64-bitno različico SuSE Linuxa. Predstavniki podjetja niso želeli razkriti, ali bo družba Microsoft programsko podprla njihovo 64-bitno arhitekturo Hammer, kot je to že storila z Intelovim procesorjem Itanium. AMDjevi predstavniki raje namigujejo, >>da bo novi procesor moral imeti vsak član skupnosti Linux, ki bo želel uporabljati 64-bitni Linux<<, kar naj bi prisililo podjetje Microsoft, da pospeši z vgradnjo podpore v sisteme Windows.

    Objavljeno: 7.3.2002
  • Pentium 4-M že v prenosnikih

    Najnovejši Pentium 4 processor-M je že na voljo v novih prenosnikih, ki so jih predstavili Intelovi partnerji. Toshiba je tako predstavila model Satellite 5100, ki poleg novega procesorja premore tudi grafični pospeševalnik nVidia GeForce4 440 Go. Pomnilnik je velik do 512 MB, disk 40 GB, premore pa 15-palčni zaslon z ločljivostjo 1600 x 1200 pik (prvič pri Toshibi). Vgrajeni so bralniki za kartice Smart Media in SD Card, največja posebnost pa je naprava cPad, ki je nadomestila klasično sledilno ploščico oziroma krmilno palico. Namesto nje ima Satellite 5100 vgrajen elektroluminescenčni zaslon LCD, občutljiv na dotik, ki premore prikaz grafike ločljivosti 240 x 160 pik. Poleg krmiljenja kazalca zaslon lahko uporabljamo za dodatne naloge, na primer priročni kalkulator ali pa hiter zagon priljubljenih programov. Vsebino je mogoče v celoti programsko urediti, zato zamenjuje posebne funkcijske tipke. Satellite 5100 ima vgrajene vmesnike Firewire, bluetooth in Wi-Fi (802.11b), premore pa celo optični zvočni izhod skladen z sistemom Dolby Digital 5.1.

    Objavljeno: 7.3.2002
  • Sony Ericsson se predstavi

    Pol leta po pričetku obratovanja podjetja Sony Ericsson Communications, ki je od lastnikov prevzelo razvoj in predvsem trženje mobilnih telefonov, so v Evropi predstavili prve modele z novim logotipom. Doslej so sicer že poslali na tržišče nekaj aparatov, vendar so bili to še modeli, ki sta jih Sony in Ericsson razvila vsak zase pred združitvijo. Prvi predstavljen model, T68i, kot pove tudi že samo ime, tudi ne predstavlja revolucije, saj je identičen pri nas bojda že kar popularnem Ericssonu T68m. Osnovna prednost je vsekakor v barvnem zaslonu, pa tudi sicer omogoča aparat prav vse možnosti povezovanja z krajevnimi omrežji in internetom.

    Objavljeno: 7.3.2002
  • Sun ponudil rešitev na pogorišču NUMA-Q

    IBM se je po dobrih dveh letih odločil za ukinitev proizvodnje strežnikov NUMA-Q, ki jo je podedoval po združitvi z družbo Sequent ob koncu leta 1999. Uporabniki rešitev NUMA-Q so se kar naenkrat znašli pred velikimi težavami, ki pa jih bo s projektom Project Blue-Away rešil Sun. Oraclove baze bodo namreč prenesli iz IBM-ovega okolja NUMA-Q na Sunov operacijski sistem Solaris, ki deluje na Unixovi platformi. Tega seveda ne počnejo iz usmiljenja, ampak zaradi 750 milijonov dolarjev vrednega trga, ki se jim odpira po umiku IBM-a.

    Objavljeno: 6.3.2002
  • Palm izgublja prednost

    Čeprav se je vodstvo Palma na trgu ročnih in žepnih računalnikov v letu 2001 malce zmanjšalo, je še vedno trdno v sedlu, ugotavljajo pri raziskovalni družbi Dataquest. Palm je imel leta 2000 50-odstotni tržni delež, lani pa je zmogel 39 odstotkov. Lani je Palm prodal 5,1 milijona enot, v letu 2000 pa 5,6 milijona. Lani je bil najbližji tekmec Handspring z 1,6 milijona prodanih ročnih računalnikov ali 12,6-odstotnim tržnim deležem. Prodaja Compaqovih i-Paqov je lani skočila kar za 178 odstotkov na 1,3 milijona, kar je predstavljalo skoraj desetodstotni tržni delež. Sicer pa je bilo lani prodanih 13,1 milijona ročnih računalnikov, kar je predstavljajo 18-odstotno rast v primerjavi z letom 2000. Palmov operacijski sistem je imel lani 57-odstotni tržni delež, Microsoftov sistem za žepne računalnike pa 21-odstotnega. Povprečna cena ročnih in žepnih računalnikov se je lani znižala z 296 na 277 dolarjev.

    Objavljeno: 6.3.2002
  • Pentium 4 za prenosnike

    Intel je predstavil novo generacijo procesorjev Pentium 4, ki so namenjeni za uporabo v prenosnih računalnikih. Nova izvedba nosi oznako Pentium 4 processor-M (P4-M), zasnovana pa je na jedru Northwood in 0,13 mikronski arhitekturi. Najvišja delovna frekvenca je trenutno 1,7 GHz (na voljo je tudi izvedba z 1,6 GHz), s čimer naj bi bil P4-M okoli 43% zmogljivejši od doslej najhitrejšega procesorja Pentium III-M za mobilne računalnike. Tudi P4-M podpira sistemsko vodilo s taktom 400 MHz, obenem pa podpira pomnilnike DDR DRAM s staktom 266 MHz. V ta namen so pri Intelu predstavili tudi posebni različici sistemskega nabora z oznakami Intel 845MP in 845MZ, ki zagotavlja delo nove prenosnika. Prva ima poleg običajnih funkcij vgrajen tudi grafični pospeševalnik s podporo za AGP 4x, na voljo pa je že zdaj. Nekoliko kasneje pride na vrsto še nabor 845MZ, ki bo brez grafike. P4-M ima vgrajen 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik in enako tehnologijo (NetBurst Micro Architecture), kot namizne različice Pentiuma 4.

    Objavljeno: 6.3.2002
  • UPnP na ogled

    Standard Universal Plug and Play, ki ga je zasnoval Microsoft, sedaj pa ga podpirajo vsi večji igralci v računalniški industriji, ima še velike potenciale. Standard omogoča samodejno odkrivanje in prijavljanje različnih omrežnih izdelkov in delo z njimi. Na konferenci IDF je bilo moč v živo videti UPnP združljiv usmerjevalnik Linksys, UPnP združljive omrežene ročne računalnike iPaq in celo UPnP združljiv Hi-Fi sistem. Slednjega je bilo moč (prek omrežja) uporabljati kot izhodno napravo za predvajanje datotek MP3, ki so se fizično nahajale na iPaqu.

    Objavljeno: 6.3.2002
  • Prepisovanje CD-RW s hitrostjo 20x

    Zapisovalniki v zadnjem času doživljajo vnovičen skok pri hitrosti zapisovanja, vendar pretežno na nosilce CD-R. Kot kaže pa lahko v kratkem pričakujemo tudi hitrejše delovanje v kombinaciji z izbrisljivimi nosilci CD-RW. Podjetje Elantec Semiconductor, eden izmed vodilnih ponudnikov krmilnikov za zapisovalnike, je namreč predstavilo nov krmilnik, ki bo omogočal hitrosti zapisovanja na nosilce CD-RW s hitrostjo 20x (poleg tega pa zapisovanje na nosilce CD-R s hitrostjo 32x in več). Večina današnjih enot omogoča le zapisovanje s hitrostjo 10x, pravkar pa prihajajo v prodajo prvi modeli, ki podpirajo hitrosti do 12x. Zdaj so na vrsti proizvajalci nosilcev, ki morajo zagotoviti ustrezne snov za hitrejše pisanje in brisanje podatkov. Večja hitrost zapisovanja na nosilce CD-RW je pomembna tudi v luči prihoda standarda Mt. Rainier, ki bo omogočal uporabo nosilcev kot velikih >>disket<<.

    Objavljeno: 5.3.2002
  • Korejci spet dražijo DRAM

    V času pred kitajskim novim letom in po njem so se cene pomnilnikov DRAM ponavadi znižale, letos pa je ravno nasprotno. Samsung in Hynix sta napovedala od 15- do 20-odstotno podražitev, kar bo že šesti dvig cen od lanskega decembra. Cena za 128 Mb DRAM-a bo tako preskočila mejo štirih dolarjev, proizvajalci pomnilnikov pa bodo po dolgem času spet začeli kovati dobičke. Cene za pomnilnike oblikujejo vsakih štirinajst dni v skladu z razmerami na trgu, strokovnjaki pa pričakujejo, da bo sedanja cena ostala na tej ravni vse do tretjega četrtletja.

    Objavljeno: 5.3.2002
  • Veliki proizvajalci mobilnih telefonov prisegajo na Symbian

    Podjetje Symbian, ki razvija istoimenski operacijski sistem za pametne telefone in ročne računalnike Psion je dobilo 20 milijonov funtov vredno finančno injekcijo svojih ustanoviteljev. Motorola, Nokia, Matshushita (Panasonic) in Psion so povečali svoje vložke v podjetju, svoj delež pa je prispeval tudi novi velikan na področju mobilnih telefonov, Sony Ericsson, ki je pridobil pravico do vlaganja od Ericssona. S to potezo so ti vodilni proizvajalci poudarili svojo zavezanost razvoju in uporabi Symbianovega operacijskega sistema, ki mu zadnje čase skuša konkurirati Microsoft s sistemom Smartphone 2002. Čeprav je Microsoft veliko vložil v izdelavo in promocijo svojega operacijskega sistema za pametne telefone, ga je podprlo le majhno število proizvajalcev, izdelkov pa še zmerom ni na tržišču.

    Objavljeno: 5.3.2002
  • Macromedia predstavila Flash MX

    Popularno orodje za izdelavo spletnih strani Macromedia Flash je po več kot enem letu doživelo prenovo. V Macromedii so napovedali, da bo nova različica Flasha, imenovana MX, na voljo 15. marca, skupaj s predvajalnikom Flash Player 6, ki ga potrebujejo uporabniki za predvajanje tako oblikovanih spletnih strani.

    Objavljeno: 5.3.2002
  • Povpraševanje po brezžičnih omrežjih narašča

    Po podatkih raziksovalne organizacije Dell'Oro, je prodaja brezžičnih omrežnih rešitev doživela velik skok prav v zadnjem četrtletju, ko so na drugih področjih računalništva vsi beležili padec prodaje. Po podatkih zbranih z anketami je prodaja v primerjavi s četrtletjem pred tem zrasla za dobrih 21%, tržišče pa raste že tretje četrtletje zapored. V treh mesecih so proizvajalci samo v ZDA prodali za 363 milijonov brezžičnih vmesnikov in baznih postaj, zanimivo pa je, da je precej hitreje rasla prodaja na področju izdelkov za domačo rabo (+40%), kot na področju poslovnih rešitev (+12%).

    Objavljeno: 4.3.2002
  • Padec trga pomnilniških sistemov v letu 2001

    Po trditvah družbe IDC je trg pomnilniških sistemov lani doživel prvi padec po letu 1998, obenem pa največji doslej. Prodaja izdelkov se je zlasti v ZDA zmanjšala za dobrih 5,7 milijarde dolarjev, kar je 18% manj kot leto pred tem. Na zmanjšano povpraševanje so vplivali prav vsi dejavniki, ki so sicer delali težave proizvajalcem računalniških izdelkov v letu 2001. Recesija, propad pikakom podjetij in ostra konkurenca so zahtevali žrtve, saj so padec utrpeli domala vsi ponudniki na trgu. Kljub padcu prodaje pa so obstajala področja, kjer je bilo vseeno moč zabeležiti rast. Omrežni pomnilniški sistemi NAS, zlasti za manjša in srednja podjetja so rasli s stopnjo 8,3%.

    Objavljeno: 4.3.2002
  • Corel podpira XML in .NET

    Podjetje Corel je z obema rokama objelo opisni jezik XML in Microsoftovo arhitekturo .NET, ki bosta predstavljala osnovo za novi rod poslovnih in oblikovalskih orodij ter spletnih storitev. Na seminarju Seybold je Corel tako najavil iniciativo Deepwhite, pod katero nastajajo nove tehnologije in orodja. Z njimi bo mogoče ustvarjati dokumente, ki bodo lahko dostopal do podatkov shranjenih na oddaljenih strežnikih, v obliki spletnih storitev. Dokumenti se bodo tako lahko samodejno posodabljali in prilagajali podatkovnim virom. Dodatni učinek tehnologije Deepwhite je tudi ta, da bo mogoče dokumente preprosto pregledovati in obdelovati na širokem naboru odjemalcev, od navadnih programov, prek spletne rabe in pregledovanja na ročnih računalnikih. Deepwhite pa ni samo tehnologija temveč tudi nov oddelek, ki bo skrbel za razvoj tega področja. Sestavljali ga bodo pretežno razvijalci, pridobljeni z nakupi podjetij Micrografx in SoftQuad. Corel je pred nekaj meseci ustanovil še drug oddelek, Procreate, ki se ukvarja z izdelavo orodij za obdelavo večpredstavnih vsebin.

    Objavljeno: 4.3.2002
  • Nova tehnologija podaljšuje trajanje delovanja akumulatorjev in znižuje ceno

    Podjetje Valence Technology je razvilo novo tehnologijo Saphion za izdelavo akumulatorjev z litijevimi ioni. Namesto iz kobalta je katoda izdelana iz fosfatne spojine, kar omogoča večjo stabilnost akumulatorja in dolgotrajnejše delovanje, za nameček pa je izdelava tudi do 40% cenejša od sedanje tehnologije. Saphionovi akumulatorji so tudi okolju prijaznejši. Novi akumulatorji naj bi se pojavili na tržišču že spomladi letos, med prvimi pa jih bodo najbrž uporabili izdelovalci prenosnih računalnikov.

    Objavljeno: 4.3.2002
  • Uspešen prodor na trg regije Adriatic

    V delniški družbi Hermes Plus, ki deluje v okviru dunajske skupine S&T, enega od najpomembnejših sistemskih integratorjev na področju Srednje in Vzhodne Evrope, so ob koncu leta 2001 pridobili pomembne projekte na trgih regije Adriatic. V Makedoniji, Jugoslaviji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem so sklenili pogodbe za strateško pomembne sistemske projekte v vrednosti več milijonov evrov.

    Objavljeno: 3.3.2002
  • Vse bolj priljubljeni Posiflexovi integrirani blagajniški sistemi

    V letu 2001 je prodaja Posiflexovih računalniških blagajn v Sloveniji zrasla kar za 700%, med glavnimi kupci pa so trgovska podjetja, gostinski lokali ter hoteli. Glavna odlika integriranih Posiflexovih blagajniških sistemov je modularna zgradba ter sistem "vse v enem", ki uporabnikom prihrani prostor, poseben sistem vodenja priključnih kablov pa poskrbi za urejenost blagajniškega mesta.

    Objavljeno: 3.3.2002
  • org.TeND z Eicon Divo preko IP

    Eicon Networks in mariborsko podjetje org.TeND sta sklenila sporazum o sodelovanju, s katerim bosta razvila rešitve za zagotovitev kar največje zaščite za mobilne uporabnike. Podjetje Org.TeND razvija komunikacijske rešitve za mala in srednje velika podjetja, ter ponudnike interneta. Med drugim so razvili posebno rešitev, ki temelji na družini usmerjevalnikov Eicon Safepipe VPN, s katero skupaj s šifriranjem prenosa zagotavljajo varno internetno povezljivost, zaščito omrežij pred neavtoriziranimi dostopi in zaščito podatkovnih in glasovnih prenosov preko interneta. Namensko razvit odjemalec VPN in dodatna strojna zaščita zagotavljata maksimalno zaščito tudi za mobilne uporabnike. Poleg tega bodo v svojih rešitvah uporabili tudi Eiconove strežniške vmesnike Diva Server 4BRI in Diva Server PRI, med drugim za področje internetne telefonije.

    Objavljeno: 3.3.2002
  • HP na poti k nanočipom

    HP in Kalifornijska univerza sta patentirala postopek, s pomočjo katerega naj bi v prihodnosti lahko izdelovali visoko zmogljive procesorje, manjše kot bucikina glava. Patentirani postopek omogoča izdelavo čipov z različnimi funkcijami, kar dosežejo z razdelitvijo čipa na samostojna področja, od katerih vsako zase neodvisno izvaja izračune. HP je v preteklosti že iznašel postopek za izdelavo nanomrež iz žic, debelih le nekaj atomov, odkrili pa so tudi, kako vplivati na molekule v mreži, da prevajajo ali ne prevajajo električnega toka. S tem so dokazali, da je izdelava nanoprocesorjev res možna. Izdelava nanoprocesorjev bo sicer poceni, vendar pa je v mrežah precej napak. HP vidi rešitev v popravljanju že izdelanih čipov in njihovi prilagoditvi specifičnim operacijam.

    Objavljeno: 2.3.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji