• LindowsOS 3.0 sredi novembra

    Lindows.com, podjetje, ki si je zadalo prinesti operacijski sistem Linux do domačih uporabnikov je napovedalo, da bo sredi novembra izdalo končno različico operacijskega sistema LindowsOS, različica 3.0. LindowsOS je sicer na voljo že nekaj mesecev, vendar samo preko nekakšnega partnerskega programa ali ob nakupu novega računalnika pri dveh trgovcih.

    Objavljeno: 3.11.2002
  • Revolucionaren pristop k brezžičnemu prenosu podatkov

    Lucentov razvojni center Bell Labs je predstavil dva nova procesorja, ki naj bi, teoretično, omogočala tudi do osem krat hitrejše prenose podatkov preko brezžičnih omrežij. Tehnologijo so poimenovali BLAST (Bell Labs Layered Space-Time), temelji pa na povsem drugačnih načelih kot dosedanja uporaba brezžičnih tehnologij, od radia naprej.

    Objavljeno: 3.11.2002
  • GPRS nadgradnja za Handspringov Treo končno na voljo

    Ob predstavitvi Trea, ročnega računalnika z vgrajenim modulom za GSM, so pri Handspringu napovedali, da bo kmalu na voljo tudi programska nadgradnja, ki bo omogočala prenos podatkov tudi preko GPRS-a. Nadgradnja je sedaj končno na voljo in lastniki Treov 180 in 270 si jo lahko naložijo brezplačno s Handspringove spletne strani.

    Objavljeno: 2.11.2002
  • Intel in Microsoft za govorne spletne storitve

    Intel in Microsoft sta napovedala, da razvijata tehnologije in referenčni model za uvedbo govornih spletnih rešitev z uporabo specifikacij SALT (Speech Application Language Tags - jezikovne oznake za govorne programe). Sodelovanje temelji na uporabi Microsoftove platforme .NET Speech in Intelovih komunikacijskih gradnikov kot so komunikacijska vezja NetStructure, strežniki na Intelovi osnovi in vmesnik za upravljanje telefonskih klicev.

    Objavljeno: 2.11.2002
  • Monitorji LCD prevzemajo trg

    DisplaySearch je v svojem letnem poročilu zapisal, da bodo monitorji LCD po obsegu prodaje prvič prekosili modele CRT v letu 2004. Trg monitorjev LCD naj bi v letih 2001-2006 rasel z 49-odstotno letno stopnjo. V letu 2006 naj bi bilo prodanih 113 milijonov monitorjev LCD, kar bo predstavljalo 82-odstotni tržni delež na področju namiznih monitorjev.

    Objavljeno: 2.11.2002
  • Novi Autodesk Inventor 3D

    Družba Autodesk je izdala najnovejšo različico njihovega programa za 3D načrtovanje na področju strojništva. Novi Autodesk Inventor 6 naj bi imel preko 200 izboljšav in novosti, kar naj bi ga uvrstilo med najboljša orodja CAD v srednjem cenovnem razredu.

    Objavljeno: 1.11.2002
  • Strežniške rezine IBM s procesorjem Power

    Družba IBM je predstavila prototip novega strežnika, zasnovanega na procesorju Power, kar je prvi primer vključevanja teh vrhunskih procesorjev v tehnologijo kompaktnih strežniških rezin. Na tem področju tekmujejo s podjetji Sun, Dell in Hewlett-Packard, vendar tu nudijo le rezine z Intelovimi procesorji.

    Objavljeno: 1.11.2002
  • Celeron z zmanjšano porabo energije

    Intel je predstavil novega člana družine procesorjev Celeron z znatno zmanjšano porabo energije. Procesor deluje s taktom 400 MHz, zunanje vodilo pa deluje pri 100 MHz. Drugostopenjski predpomnilnik je velik 256 KB, procesor za delovanje potrebuje napetost 0,95 V. Novi Celeron oddaja samo 4,2 W toplote, tako da za delovanje ni potreben ventilator. S tem procesorjem bo Intel stopil na trg, ki ga je doslej s svojim procesorjem C3 obvladovalo podjetje VIA (pretežno vgradni sistemi in zabavna elektornika), saj so nekatera podjetja že napovedala rešitve na osnovi Intelovega izdelka. Cena 400 megaherčnega Celerona je 38 dolarjev za kos za tisoč kosov.

    Objavljeno: 1.11.2002
  • HP se pripravlja na novi Xeon

    Hewlett Packard bo še v tem četrtletju predstavil novo generacijo strežnikov ProLiant ML570, ki bo uporabljala nove Intelove procesorje Xeon z delovnim imenom Gallatin. Novi procesorji bodo manjši (0,13 namesto 0,18 mikronska arhitektura), delovali bodo z višjimi frekvencami, predvsem pa bodo imeli večje predpomnilnike. Prvi Xeoni >>Gallatin<< bodo delovali s taktom 2 GHz, vendar bodo kmalu na voljo še hitrejši.

    Objavljeno: 1.11.2002
  • Požarni zid za vgradnjo

    Družba 3Com je prikazala nove omrežne kartice z vgrajenim požarnim zidom v različici za prenosnike (PC Card) in novih različicah obstoječih kartic z vodilom PCI za namizne računalnike in strežnike. Zaradi požarnega zidu, ki je vsebovan v vezju, je njihov požarni zid doslej edini, ki omogoča varno centralno upravljanje in varne povezave tudi izven meja požarnega zidu omrežij podjetij.

    Objavljeno: 31.10.2002
  • Ponovno vstajenje programa PGP

    Zaenkrat programi za kriptografsko obdelavo podatkov še niso prešli v množično uporabo, čeprav to napovedujejo že nekaj časa. Družbo PGP Corporation so ustanovili prav z namenom prodaje teh izdelkov, ki so jih odkupili od družbe Network Associates, ki jih je prenehala razvijati, saj prodaja ni bila uspešna.

    Objavljeno: 31.10.2002
  • Tudi Sony z 48× zapisovalnikom

    Sony je predstavil svoj najnovejši CD-RW zapisovalnik z začasno oznako CRX215E1, ki bo na nosilce CDR pisal z 48-kratno hitrostjo, na izbrisljive plošče pa s 24-kratno. Branje bo potekalo s hitrostjo največ 48×. Novi zapisovalnik ima tudi 2 MB predpomnilnika, v primerih, ki je ta premajhen, pa napake zaradi izpada toka podatkov odpravi tehnologija PowerBurn. Predvidena cena pogona bo okoli 90 dolarjev.

    Objavljeno: 31.10.2002
  • Uporabniki IT ne poznajo zvestobe

    Raziskava, ki jo je v ZDA izvedla družba Walker Information, je pokazala, da so veliki kupci in uporabniki IT sistemov le redko zvesti svojim dobaviteljem. Med skoraj 2.300 anketiranimi predstavniki, ki odločajo o nakupih v podjetjih se je pokazalo, da je le 47% kupcev zvestih svojim dobaviteljem in proizvajalcem. Dodatnih 29% sicer uporablja iste dobavitelje, vendar se pri svojih odločitvah počutijo ujete in niso preveč zadovoljni. 21% vprašanih ni zadovoljnih s ponudniki in jih namerava zamenjati s konkurenti.

    Objavljeno: 31.10.2002
  • Modeliranje podatkov o procesih s programom Corel iGrafx Process 2003

    Družba Corel je napovedala začetek prodaje programskega orodja iGrafx Process 2003, s katerim lahko podjetja predstavijo, simulirajo in analizirajo svoje proizvodne in poslovne procese. Tako lahko dobijo izjemno podroben grafični model o delovanju podjetja (EPM), potem pa simulirajo in analizirajo rezultate ter tako dvignejo spodnji prag poslovnih rezultatov.

    Objavljeno: 30.10.2002
  • Pomnilniški sistem z diski ATA

    Družba Storage Technology je napovedala novo vrsto strežniških pomnilnikov BladeStore B150, ki jih sestavljajo diski z vmesnikom ATA. Tako so dobili sekundarni pomnilnik z visoko kapaciteto in razmeroma nizko ceno. Podobne naprave so pred kratkim predstavili tudi pri družbi EMC, pa tudi drugi. Nova serija pomnilniških sistemov temelji na diskih ATA krmilniku z optičnim priključkom, kar zagotavlja gigabitne hitrosti pretoka podatkov. Cena za megabajt pomnilnika je tako padla na 1 do 2 ameriška centa. Cena strežniškega pomnilnika BladeStore velikosti 4 TB je okoli 85.000 dolarjev, vključno s programsko opremo, zgornja meja kapacitete na posamezni krmilnik pa naj bi bila 160 TB. Sistemi bodo na voljo sredi novembra.

    Objavljeno: 30.10.2002
  • Podjetja prepovedujejo uslužbencem

    Podjetje Websense, ki izdeluje programsko opremo za upravljanje z delovno silo in Macrovision, ki se ukvarja z digitalnimi zaščitami, sta najavila sodelovanje pri programskem paketu, ki bo podjetjem omogočil nadzor na legalnostjo početja uporabnikov na njihovih službenih računalnikih.

    Objavljeno: 30.10.2002
  • Optiplex SX260 -- najmanjši Dell doslej

    Podjetje Dell je predstavilo svoj najmanjši osebnih računalnik doslej. Optiplex SX260 meri le 24 x 24 x 8,5 cm in tehta manj kot 3,5 kg. Drugače povedano, volumen ohišja novega sistema je manjši od polovice doslej najmanjših računalnikov PC imenovanih SFF (small form factor). Zaradi majhnih dimenzij ga je mogoče preprosto namestiti v vodoravni ali pokončni položaj, na sebi pa ima tudi posebno ležišče, na katerega lahko po potrebi pritrdimo monitor LCD. S slednjim SX260 postane skoraj pravcati sistem >>vse v enem<<.

    Objavljeno: 30.10.2002
  • Palm predstavlja ročne računalnike Tungsten

    Le nekaj tednov po predstavitvi doslej najcenejšega ročnega računalnika Palm Zire, so pri tem proizvajalcu predstavili tudi zmogljivejše sisteme Tungsten. Prva novost nosi ime Tungsten T, prvič pa so pri njemu uporabili barvne zaslone ločljivosti 320 x 320 pik, kar je doslej nudil le Sony pri svojih sistemih Clie. Posebnost novega računalnika je brez dvoma zložljivost, saj za dostop do vnosnega mesta za grafite ohišje rahlo povlečemo navzven.

    Objavljeno: 29.10.2002
  • Napaka v Kerberosu odpira omrežja

    Iz ameriške univerze MIT so sporočili, da so odkrili napako v programski opremi Kerberos, ki se uporablja v številnih operacijskih sistemih. Če v omrežju uporabljamo sistem za distribucijo varnostnih ključev kadmin4, lahko vdiralec povzroči zapolnitev medpomnilnika in s tem prevzame nadzor nad omrežje. Napadalec za uspešen vdor ne potrebuje kakih posebnih pravic za dostop do omrežnih storitev, dostop mu je lahko celo preprečen. Pri MITu opozarjajo, da so doslej odkrili vsaj eno vdora, ki kroži po internetu. Prizadeti so vsi sistemi, ki uporabljajo Kerberos 4, Kerberos 5 ali pa derivacije. K sreči vsi varnostni sistemi ne uporabljajo programa kadmin4, za tiste v nevarnosti pa strokovnjaki svetujejo ponovno namestitev varne različice Kerberosa.

    Objavljeno: 29.10.2002
  • Intelova podpora hitrejšim pomnilnikom

    Razvoj novih sistemskih naborov narekujejo vedno novi in hitrejši procesorji in v zadnjem času vedno novi in hitrejši pomnilniki. Tokrat so Intel spodbudili pomnilniki in zato so predstavili nekoliko nadgrajene sistemske nabore za svoje procesorje Pentium 4.

    Objavljeno: 29.10.2002
  • Novi Radeoni za plitkejše žepe

    ATI je predstavil najnovejše procesorje iz družine Radeon 9xxx. Kartice s procesorji Radeon 9700, 9500 Pro in 9500 bodo namenjene uporabnikom, ki niso pripravljeni odšteti 400 dolarjev za kartico s procesorjem Radeon 9700 Pro, ob tem pa vseeno želijo zmogljivo grafično kartico, ki podpira najnovejše tehnologije. Radeon 9700 je samo upočasnjena različica istoimenskega procesorja z oznako Pro. Jedro deluje s taktom 275 MHz, medtem ko je takt pomnilnika 540 MHz (pri različici Pro: 325 in 620 MHz). Po ostalih lastnostih se ne razlikuje od zmogljivejše različice.

    Objavljeno: 29.10.2002
  • PowerQuest V2i Protector

    Podjetje PowerQuest, znano po izdelkih za delo z diskovnimi razdelki, je objavilo novo orodje, ki omogoča izdelavo varnostnih kopij diskovnih volumnov na druge diske, pa tudi hitro povrnitev podatkov. PowerQuest V2i Protector je orodje, ki omogoča izdelavi diskovnih slik celotnih diskovnih volumnov in jih shrani na druge lokalne diske, omrežne strežnike, sisteme NAS ali SAN.

    Objavljeno: 28.10.2002
  • Symantec Antivirus za Microsoft ISA Server

    Proizvajalci protivirusnih programov se trudijo s svojimi izdelki zapolniti možne tržne niše, vendar mnogi ne pokrivajo vsega. Tudi Symantec, eden od vodilnih proizvajalcev protivirusnih programov doslej ni imel povsod pravega odgovora. Zdaj pa prihaja v prodajo paket Symantec Antivirus for Microsoft Internet Security and Acceleration (ISA) Server, dodatek, ki omogoča pregledovanje in odpravljanje virusov na nivoju spletnega mostu, ki ga številna podjetja namestijo s pomočjo strežnika ISA.

    Objavljeno: 28.10.2002
  • HP prvi z drugo generacijo tračnih enot Ultrium

    Hewlett Packard je prvi od velikih proizvajalcev tračnih enot, ki bo na trg poslal drugo generacijo enot Ultrium z dvojno gostoto zapisa in še večjo hitrostjo delovanja. HP je prve predprodukcijske enote že poslal ključnim OEM partnerjem, predvsem proizvajalcem tračnih knjižnic. Nove enote podpirajo trakove, na katere je moč posneti 200 GB podatkov v osnovnem načinu in tja do 400 GB z uporabo kompresije podatkov. Ob tem so tudi znatno povečali hitrost prenosa podatkov, saj je mogoče celoten trak posneti v manj kot dveh urah. HP je nove enote razvil v sodelovanju z drugimi partnerji iz združenja LTO, ki bdi nad standardi za enote Ultrium, predvsem družbo Quantum. Glede na sedanji razvoj dogodkov lahko pričakujemo novo generacijo enot Ultrium v redni prodaji v začetku leta 2003. Z novimi enotami naj bi standard Ultrium samo še pridobil tržni delež na področju, kjer je že zdaj prvi. Po podatkih družbe Gartner so enote Ultrium lani predstavljale okoli 70% trga visoko zmogljivih tračnih enot, le 30% pa je dosegel glavni konkurenčni standard SuperDLT.

    Objavljeno: 28.10.2002
  • Dell in EMC utrjujeta sodelovanje

    Dell in EMC vse bolj sodelujeta na področju pomnilniških sistemov, leto dni skupnega delovanja pa so proslavili s predstavitvijo nove vstopnega modela CX200. Podjetji sta že pred tem predstavila zmogljivejši model CX400 in najzmogljivejši skupni sistem z imenom CX600. Prve analize kažejo, da je sodelovanje dokaj uspešno, saj dosegli zastavljene cilje.

    Objavljeno: 28.10.2002
  • Tajvanci ponujajo svoj HD-DVD

    V boj za naslednjo generacijo optičnih nosilcev, naslednikov sedanjih nosilcev DVD, se bo kot kaže vmešal še tretji standard. Tajvanski proizvajalci, ki imajo pri tem trudi podporo vladnih institucij, so namreč predstavili standard Enhanced Video Disk (EVD), ki za delovanje uporablja modre laserje. S temi naj bi dosegli večjo gostoto zapisa, tajvanski nosilci pa naj bi ponujali prostor za 15 do 17 GB podatkov. Tajvanci so standard razvili skupaj s Kitajci, glavni razlog pa je nižanje stroškov, saj niso pripravljeni plačevati licenčnin za standarde, ki jih razvijajo na Japonskem, v Evropi in v ZDA. Novi zapis naj bi uporabili tako v video rekorderjih kot računalniških komponentah, nudil pa bo združljivost z današnjimi ploščami DVD. Novi HD-DVD naj bi bil namenjen svetovnim trgom, kasneje pa naj bi naredili podstandard specifično za kitajski trg.

    Objavljeno: 27.10.2002
  • Novi večfunkcijski Lexmark zna več

    Lexmark je predstavil večfunkcijsko napravo Lexmark X85, ki nadaljuje tradicijo uspešne kombinacije tiskalnika, optičnega bralnika, telefaksa in fotokopirnega stroja. Novi X85 je naslednik uspešnih modelov X73 in X83, ki sta zaradi dobrega razmerja med ceno in zmogljivostjo na vrhu prodajnih lestvic. Temelji na novem tiskalniškem mehanizmu, sposojenem v najnovejši družini brizgalnikov, s čimer nudi ločljivost tiska do 4800 x 1200 pik na palec v kombinaciji s fotografsko kvaliteto papirja. Tudi z navadnim papirjem pa zna X85 tiskati z ločljivostjo 2400 x 1200 pik na palec, kar zagotavlja kvaliteten črno-veli odtis. Hitrost tiska je 12 strani na minuto pri črno-belem tisku in 6 strani na minuto pri barvnem. Vgrajeni optični bralnik dela z ločljivostjo 600 x 1200 pik na palec, podpira pa 48-bitno barvno globino. Fotokopirne funkcije omogočajo izdelavo do 99 kopij, pomanjšavo in povečavo v razponu med 25% in 400%, pri tem pa zna narediti 10 fotokopij na minuto. Cena je kljub vsemu nadvse ugodna, saj je v ZDA treba za Lexmark X85 odšteti le 180 dolarjev.

    Objavljeno: 27.10.2002
  • Druga generacija Gericoma X5

    Gericom nadaljuje s hitrim prenavljanjem svojih modelov prenosnih računalnikov, s čimer želijo biti korak pred tekmeci. Novi model nosi oznako X5 Force in prinaša najnovejše Intelove mobilne procesorje ter druge zanimive novosti. Novinec ob tem ohranja značilnosti svojega predhodnika, kot so odpornost proti padcem, vibracijam in razlitju tekočin, nekoliko izboljšane in nadgrajene pa so tudi vgrajene komponente računalnika, ki omogočajo hitro in udobno delo, kljub neudobnim razmeram v okolici.

    Objavljeno: 27.10.2002
  • Intel izgubil na sodišču

    Ameriško okrajno sodišče je naložilo Intelu, da mora plačati 150 milijonov dolarjev odškodnine, ker je pri razvoju procesorjev Itanium kršil avtorske pravice podjetja Intergraph. Slednji lahko celo zahteva prepoved prodaje modelov Itanium in Itanium 2. Intel se lahko pritoži na razsodbo v tožbi, ki se vleče že od leta 1997.

    Objavljeno: 26.10.2002
  • Microsoft Office 11 pri uporabnikih

    Microsoft je objavil prvo razvojno različico naslednjega paketa MS Office, ki za zdaj nosi ime Office 11. Prva razvojna različica je namenjena zaključenemu krogu preizkuševalcev, druga pa bo javna, tako kot številni drugi Microsoftovi paketi doslej. Javna različica bo predvidoma na voljo v začetku leta 2003, končni Office pa bo v prodaji sredi prihodnjega leta.

    Objavljeno: 26.10.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji