• Apple z lastnimi televizorji v letu 2012?

    Namigovanja in ugibanja o možnosti, da bi Apple načrtoval in proizvajal televizorje pod lastno tržno znamko se vrstijo že vrsto let. Steve Jobs jih vselej odločno zanikal z obrazložitvijo, da televizorji pač niso nič kaj zanimivi in v duhu informacijske družbe 21. stoletja. Toda število namigov se je v zadnjem času močno povečalo, pa tudi viri se zdijo vedno bolj zanesljivi. Sodeč po analitikih, lastnikih partnerskih podjetij, pa tudi virih pri dobaviteljih posameznih strojnih komponent naj bi se Apple pripravljal na objavo lastnih televizorjev v letu 2012 ali najkasneje 2013.

    Objavljeno: 28.8.2011
  • Flipboard tudi za fotografije in filme

    Priljubljeni bralnik spletnih vsebin Flipboard za tablične računalnike Apple iPad naj bi kmalu dobil nove vsebine, ki ga bodo povzdignile precej nad konkurenco. Program, ki je zaslovel s tem, da vsebine iz družabnih omrežij, novic in spletnih strani predstavi v prijetni grafični obliki časopisa ali revije, naj bi kmalu omogočal tudi prikaz elektronskih knjig, televizijskih nadaljevank, glasbenih video posnetkov in menda celo filmov. Za zdaj še ni znano, ali se je Flipboard povezal z uradnimi ponudniki tovrstnih vsebin, prav tako pa ni jasno, kako se bo prikaz in morda nakup v programu odražal glede na znano politiko družbe Apple glede prodaje prek trgovine App Store. Nova različica, ki bo nared čez nekaj tednov bo prvič na voljo tudi za telefone iPhone in predvajalnike iPod Touch.

    Objavljeno: 27.8.2011
  • BlackBerry PlayBook OS 2.0 prinaša pošto

    Sodeč po virih in neuradnih fotografijah z izvorom blizu proizvajalcev strojne opreme za kanadski Research in Motion (RIM), naj bi tablica BlackBerry PlayBook kmalu dobila povsem novo različico operacijskega sistema. Kot je znano, ta temelji na tehnologiji operacijskega sistema QNX, v prvi različici pa so se avtorji nekako nespretno odločili, da ne bodo vključili pravega odjemalca za elektronsko pošto, temveč le posrednika, ki za delovanje nujno potrebuje mobilni telefon BlackBerry.

    Objavljeno: 27.8.2011
  • AMD ima novega direktorja

    AMD je po več mesecih iskanja objavil ime novega prvega moža družbe, ki bo nasledil januarja odstavljenega Dirka Meyerya. Direktor družbe AMD postaja Rory Read, nekdanji predsednik in izvršni direktor priznanega proizvajalca računalnikov Lenovo, pred tem pa dolgoletni manager v družbi IBM. Rory je znan po tem, da je uspel družbi Lenovo omogočiti rast prodaje z dvomestno cifro tudi v časih, ko je povpraševanje po računalnikih začelo upadati. Pri AMDju si obetajo, da bi pod novim vodstvom in po nujnem prestrukturiranju dosegli podobne rezultate, zlasti pa uspešen prehod na druge platforme, ki niso samo povezane s tradicionalnimi osebnimi računalniki.

    Objavljeno: 26.8.2011
  • Panasonic išče nove foto izzive

    Panasonic je osvežil svojo ponudbo digitalnih fotoaparatov, s katerimi iščejo nove tržne niše in priložnosti. V časih, ko se kupci dosedanjih žepnih fotoaparatov vse bolj odločajo namesto tega za pametne telefone, je pač potrebno ponuditi nekaj več. Denimo preprost aparat, ki pa ima zelo velik optični zum ali pa vse kar bi si želel nekdo, ki razmišlja o aparatih DSRL, a ne želi investirati velike vsote denarja.

    Objavljeno: 26.8.2011
  • Acer prvič z izgubo in to veliko!

    Tajvansko podjetje Acer, ki je v zadnjih letih raslo nadpovprečno hitro in se je zavihtelo na posameznih trgih celo na prvo mesto v prodaji osebnih računalnikih, je svoje zadnje poslovno četrtletje prvič v svoji zgodovini preživelo z izgubo. V treh mesecih so pridelali skupno 234, 3 milijonov dolarjev veliko izgubo in doživeli padec prihodkov za kar 32%, oziroma na skupno vrednost 3,51 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 26.8.2011
  • Monitor na Facebooku

    Ste na Facebooku? Kliknite na Všeč mi je in spremljajte tudi malce drugačen Monitor.

    Objavljeno: 26.8.2011
  • Blackberry izposoja glasbo

    Očitno je, da bo v prihodnje prav vsak ponudnik telefonov skušal ponujati tudi večpredstavne vsebine in to prek lastnih storitev v oblaku. Po Applu, Googlu, Nokii in drugih je zdaj na vrsti Blackberry, ki je pravkar dopolnil svojo ponudbo k obstoječi storitvi za elektronsko druženje in kramljanje BlackBerry Messenger. Nova storitev se imenuje BlackBerry Music (BBM) in ponuja uporabnikom možnost pretočnega poslušanja ter prenosa do 50 skladb na mesec na svoj telefon za okroglih 5 dolarjev.

    Objavljeno: 25.8.2011
  • Sonyeve foto in video novosti

    Sony je na različnih koncih sveta sočasno predstavil kup novosti na področju digitalnih fotoaparatov in video kamer za zahtevnejše uporabnike. Prve novosti prihajajo iz družine digitalnih fotoaparatov Alpha, nosijo pa oznake SLT-A77 (Alpha 77) in SLT-A65 (Alpha 65). Gre za izboljšave dosedanjih modelov na temelju prosojnih ogledal (translucent mirror technology), izboljšave pa najdemo predvsem v novih tipalih in hitrejših procesorjih. Nova tipala Exmor APS HD nudijo ločljivost 24,3 milijonov pik, novost pa je tudi Tru-Finder, prvo kukalo ločljivosti XGA na temelju tehnologije OLED.

    Objavljeno: 25.8.2011
  • Steve Jobs je odstopil!

    Steve Jobs, soustanovitelj in dolgoletni glavni direktor družbe Apple, je na presenečenje celotne svetovne javnosti upravnemu odboru družbe podal odstopno izjavo s tega delovnega mesta. V isti sapi je bil na mesto direktorja družbe Apple postavljen Tim Cook, dolgoletni izvršni direktor družbe in desna roka Steva Jobsa.

    Objavljeno: 25.8.2011
  • Nikonove žepne novosti

    Danes smo se udeležili Nikonove tiskovne konference, na kateri so pokazali kar nekaj žepnih novosti. Potihem smo sicer pričakovali naslednika DSLR aparata D700, a bomo tega čakali do konca septembra ali celo oktobra, danes pa so predstavili osem novih aparatov Coolpix.

    Objavljeno: 24.8.2011
  • iPhone 5 in cenejši iPhone 4 oktobra

    Ameriški finančni dnevnik Wall Street Journal je objavil informacijo, da bo telekomunikacijska družba Sprint skoraj zagotovo oktobra začela s prodajo nove generacije telefonov Apple iPhone 5. Informacije so sicer neimenovanih, a zanesljivih virov. Iz drugih virov pa prihaja prav tako zanimiva informacija, da bo Apple najbrž sočasno predstavil tudi novo različico telefona iPhone 4 s samo 8 GB RAM in seveda ustrezno nižjo ceno, s katero naj bi pritegnili kupce v nižjem cenovnem segmentu trga.

    Objavljeno: 24.8.2011
  • Bo Samsung kupil HPjevo divizijo PC?

    Po tem, ko je HP prejšnji teden presenetljivo objavil, da nameravajo svoj posel povezan z osebnimi računalniki izločiti v ločeno podjetje, mnogi menijo, da je to le prvi korak za tem, da bi ta oddelek prodali novim lastnikom. Podobno, kot je IBM pred leti naredil s svojimi osebnimi računalniki, ki jih danes prodaja Lenovo. Začenja se lov na morebitne kupce in po mnenju uglednega dnevnika DigiTimes bi to utegnilo biti korejsko podjetje Samsung. S strateške plati bi to Samsungu zelo ustrezalo, saj si že lep čas prizadeva, da bi postal vodilni ponudnik na področju zabavne elektronike, telekomunikacij in tudi računalništva.

    Objavljeno: 24.8.2011
  • Kitajska je postala največji trg računalnikov

    Kitajska je v drugem četrtletju letošnjega leta prenehala biti rastoči in postala tudi uradno največji trg osebnih računalnikov na svetu. S skupno 18,5 milijoni prodanih računalnikov so prvič v zgodovini prehiteli doslej največji trg na svetu - ZDA, kjer je bilo prodanih 17,7 milijonov kosov. Po sedanjih projekcijah bodo na Kitajskem letos prodali skupno 85,1 milijonov računalnikov, s čimer se bodo še bolj oddaljili od zasledovalcev. V ZDA naj bi prodaja konec leta znašala 76,6 milijonov enot.

    Objavljeno: 24.8.2011
  • Iz našega arhiva: Tretja generacija SSD

    Vmesnik SATA III, trije biti v eni flash pomnilniški celici, tretja tehnološka razvojna stopnja krmilnikov in pogonov SSD nasploh, za povrh pa še tretji večji Monitorjev vpogled v dogajanje na tem področju računalniške tehnologije. Diski so v dobrih treh letih prehodili silno dolgo in trnovo pot.

    Objavljeno: 24.8.2011
  • Manj požrešen Firefox 7

    Zdaj, ko je Mozilla objavila končno različico brskalnika Firefox 6, poteka razvoja naslednika Firefox 7 vse hitreje. Nedavno so objavili prvo razvojno različico, ki za razliko od dosedanjih ne prinaša veliko funkcionalnih novosti, temveč predvsem bistveno manjćšo porabo sistemskih sredstev. Za Firefox je že lep čas znano, da porabi zelo dosti sistemskega pomnilnika, kadar je odprtih veliko zavihkov. Generacija 3 je bila doslej najbolj varčna, vendar so v kasnejših 4,5 in tudi 6 na optimizacijo porabe pomnilnika nekoliko "pozabili".

    Objavljeno: 23.8.2011
  • Applov procesor A6 šele naslednje poletje

    Po poročanju virov iz daljnega vzhoda Apple že intenzivno pripravlja naslednjo različico procesorjev, ki bodo uporabljeni v tabličnih računalnikih in pametnih telefonih. Apple A6, kot bo verjetno nosil oznako nov procesor, bo nudil precej večjo zmogljivost od današnjih procesorjev A5, a hkrati porabil enako ali manj energije kot doslej. Procesor bo najbrž slonel na jedru ARM Cortex A9 in vseboval štiri jedra, najbrž pa tudi nekatere dodatne funkcije, ki bi sicer zahtevale danes dodatna vezja.

    Objavljeno: 23.8.2011
  • Evropa opozarja na varnostne pomanjkljivosti v HTML5

    Evropska agencija ENISA (European Network and Information Security Agency), ki se ukvarja z vidikom varnosti v informacijskih sistemih je kot prva opozorila, da novi standard HTML5 z varnostnega vidika vendarle ni tako dodelan, kot bi pričakovali. V dolgem dokumentu, ki so ga objavili na svojih spletnih straneh, so identificirali 51 varnostnih problemov, ki so del trenutne delovne različice (draft) standarda.

    Objavljeno: 22.8.2011
  • Total Commander živi na Androidu

    Christian Ghisler, avtor legendarnega programa Total Commander za upravljanje z datotekami, je objavil novo različico programa, ki je tokrat namenjen pametnim telefonom in tabličnim računalnikom z okoljem Google Android. Program, ki je zelo priljubljen med uporabniki računalnikov PC, tipično uporabniki nekdanjega Symantecovega Norton Commanderja, torej živi tudi v 21-tem stoletju in na napravah, ki niso osebni računalniki.

    Objavljeno: 22.8.2011
  • Tablica za 99 dolarjev

    Po tem, ko je HP napovedal, da ukinja nadaljnji razvoj in prodajo tabličnih računalnikov ter mobilnih telefonov z operacijskim sistemom WebOS, so nekateri ameriški proizvajalci tako rekoč čez noč sklestili cene in doživeli nepričakovan odziv. Trgovine, kot so Best Buy, Staples in Fry's so znižale tabličnih računalnikov TouchPad na samo 99 dolarjev za model s 16 GB RAM ter 149 dolarjev za tistega, ki premore 32 GB velik pomnilnik. To je 400 dolarjev manj, kot je računalnik stal ob predstavitvi sam nekaj mesecev pred tem.

    Objavljeno: 22.8.2011
  • HD in 3D projektor za 1.000 evrov

    Ameriški proizvajalec projektorjev Optoma je predstavil tri nove modele, ki ponujajo 3D prikaz v polni visoki ločljivosti. Med temi je brez dvoma najbolj zanimiv model Optoma HD33, ki v ZDA stane le 1.499 dolarjev ali drugače povedano, dobrih 1.000 evrov. To je doslej daleč najcenejši projektor s tehnologijo, ki za prikaz 3D slike uporablja aktivna očala. Projektor sicer nudi svetilnost 1.800 lumnov, kontrastno razmere 4.000:1, namenjen pa je okoljem z diagonalo slike med 90 in 750 centimetri. Za pravilno interpolacijo slik in izboljšano svetlost slike so namensko razvili tehnologije PureMotion 3D in PureDepth, s čimer so tudi zmanjšali proizvodne stroške. Pri večjih modelih HD3300 in HD8300, ki staneta 1.999 oziroma 4.499 dolarjev, dobimo še precej več, kot so možnost natančnih nastavitev, možnost zamika leč in večja svetilnost.

    Objavljeno: 21.8.2011
  • Povečana realnost in navigacija

    Apple je v zadnjih letih veliko investiral v tehnologije povezane z zemljevidi in navigacijo, nedavno pa so vložili prijave nekaterih ključnih patentov, ki utegnejo spremeniti način, kako si pomagamo z elektronskimi zemljevidi pri vožnji ali hoji. Ena izmed najbolj zanimivih zamisli je uporaba tako imenovane povečane realnosti oziroma elektronskih napotkov za navigacijo, ki so prikazani na dejanski sliki okoliša in v realnem času.

    Objavljeno: 21.8.2011
  • Google Maps ponuja vremensko napoved

    Google je svojo spletni zemljevid Maps dopolnil z novimi zanimivim slojem, na katerem lahko spremljamo trenutno vremensko sliko in vremensko napoved za praktično vse dele sveta. Vremensko sliko aktiviramo tako, da z miško kliknemo na ikono "Map" na zemljevidu in izberemo ustrezen sloj. Podatke o vremenu sicer prispeva ugledno partnersko podjetje Weather.com, za prikaz stanja oblačnosti pa dodatni podatki ameriškega pomorskega raziskovalnega laboratorija.

    Objavljeno: 19.8.2011
  • ŠOK: HP odhaja iz trga PCjev, ukinja tablice in WebOS

    HP je na dan objave poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje presenetil, če že ne šokiral, javnost z najavo nekaterih korenitih sprememb v svojem poslovanju in strategiji. Med vsemi po teži najbrž izstopa najava, da se HP namerava umakniti iz tako področja osebnih računalnikov PC oziroma razmišljajo o temu, da bi poslovanje tega oddelka preselili v ločeno podjetje. Za analitike to pomeni signal, da bodo ta del želeli prej ali slej prodati.

    Objavljeno: 19.8.2011
  • Velik padec prodaje računalnikov v Evropi

    Pri Gartnerju so izračunali, da je v državah zahodne Evrope prodaja osebnih računalnikov (brez tablic) upadla kar za 18,9% glede na enako obdobje leta 2011. Povpraševanje je bilo skromno tako za poslovne (-9%), kot domače računalnike (-27%), še posebej pa so bili pod udarom prenosni računalniki. Prodaja navadnih prenosnikov se je zmanjšala za 20,4%, pri mini prenosnikih in netbookih pa kar za neverjetnih 53%! V tem času se je prodaja nekoč že odpisanih namiznih računalnikov zmanjšala "le" za 15,4.

    Objavljeno: 18.8.2011
  • Google povezuje informacije

    Pri prebiranju informacij na internetu se nam pogosto dogaja, da želimo zvedeti še kaj več o določeni temi, izdelku, kraju, ponudbi ali osebi. Sledi "raziskovalno" brskanje, ki pa je lahko časovno zamudno in ne jamči, da bomo prišli do pravih informacij. Google zdaj z novo storitvijo Google Related skuša priskočiti na pomoč s tem, da za določeno spletno stran skuša kar samodejno najti dodatne informacije, kot so video posnetki, slike, novice in celo lokacija na zemljevidu.

    Objavljeno: 18.8.2011
  • IBMov procesor oponaša človeške možgane

    IBM je predstavil rezultate več kot tri leta dolgega projekta, s katerim so uspeli način delovanja človeških možganov preslikati v delujoč mikroprocesor imenovan SyNAPSE. Gre za dosežek, ki utegne računalništvo redefinirati v njegovih temeljih. Raziskovalci so namreč presegli von Nuemannov model, ki ga poznamo danes in temelji na bitih, pomnilniških celicah in procesorskih jedrih. Namesto tega so za zgled vzeli nevrobiologijo in zato v tem primeru govorimo v enotah, kot so nevroni, sinapse in aksoni.

    Objavljeno: 18.8.2011
  • O navigatorjih GPS, v MonitorTV

    Preizkušali smo cestne navigatorje GPS in jim nasproti postavili konkurenco - telefone z vgrajenim sprejemnikom GPS. Več v Monitorju, ki je trenutno v prodaji.

    Objavljeno: 17.8.2011
  • iPad 3 prestavljen na naslednje leto

    Čeprav je bilo v zadnjem obdobju vse več informacij o domnevni Applovi septembrski ali oktobrski objavi nove različice iPada 3, bo kot kaže novinec moral počakati do naslednjega leta. Od strani dobaviteljev osnovnih komponent se je namreč razvedelo, da je težava v zaslonu z visoko ločljivostjo (Retina), ki naj bi ga kot kaže novi iPad vendarle imel.

    Objavljeno: 17.8.2011
  • Cenejši PlayStation 3

    Sony je povsod po svetu pocenil svoje igralne konzole PlayStation 3 in sicer za 50 dolarjev / evrov (odvisno od področja), tako da je mogoče konzolo z vgrajenim 160 GB diskom odslej dobiti že za 250 evrov, model s 320 diskom pa za 300 evrov. Na ta način želijo spodbuditi prodajo in ohraniti privlačnost izdelka, kateremu se počasi že začenja kazati, da ni ravno najnovejši, čeprav je še vedno eden najbolj zmogljivih in priljubljenih v kategoriji. Naslednik PlayStation 4 pa sodeč po poročilih poznavalcev še ni tako blizu. Pocenitev je hkrati osnova za nove prodajne komplete z igrami in perifernimi napravami, ki bo najbrž sledil temu koraku.

    Objavljeno: 17.8.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji