• Tablica z Androidom v Oknih

    Viewsonic je začel s prodajo novega tabličnega računalnika ViewPad 10, ki omogoča uporabo tako okolja Windows, kot mobilnega operacijskega sistema Android. Natančneje, Android je mogoče zagnati kot eno od aplikacij znotraj okolja Windows 7. Pri Viewsonicu računajo predvsem na poslovne uporabnike, ki poleg priljubljenega Andorida potrebujejo tudi dostop do aplikacij in podatkov v okolju Windows. Za zagon Androida je dovolj, če kliknemo na ustrezno ikono na namizju.

    Objavljeno: 17.8.2011
  • TabCo Grid 10 - Android malo drugače

    Malo znano singapursko podjetje TabCo (doslej znano pod imenom Fusion Garage) dokazuje, da je mogoče narediti tudi tablične računalnike, ki so nekoliko drugačni od drugih. Pravkar najavljeni tablični računalnik Grid 10 namreč uporablja operacijski sistem Grid OS, ki sicer temelji na jedru Google Android, vendar temu dodaja svoj uporabniški vmesnik in dodatne družabne in večpredstavne funkcije. Grid 10 ima tudi 10-palčni zaslon z največjo ločljivostjo v kategoriji - 1366 x 768 pik, med tem ko drugod nudijo 1280 x 800 ali 1024 x 768 pik.

    Objavljeno: 16.8.2011
  • Acer stavi na manjše in cenejše

    Med tem, ko številni proizvajalci ciljajo predvsem na ponudbo tabličnih računalnikov z 10-palčnimi zasloni, pri Acerju ubirajo ravno obratno smer. Po 10-palčnem modelu Iconia Tab A500 prihaja zdaj na trg 7-palčni model Iconia Tab A100 s prav tako zmogljivo opremo in najnovejšim operacijskim sistemom Google Android 3.2. Acerjev novinec je prvi s 7-palčnim zaslonom, ki ima najnovejši Android.

    Objavljeno: 16.8.2011
  • Applov patent proti prstnim odtisom

    Apple si zamišlja prihodnost zaslonov na dotik, na katerih prstni odtisi ne bodo več vidni, kot danes. Podjetje, ki je znano po pogostih prijavah različnih patentov, je nedavno podalo vlogo o metodi, ki omogoča odstranitev pristnih odtisov, kar precej moti številne uporabnike tabličnih računalnikov in pametnih telefonov.

    Objavljeno: 16.8.2011
  • Google kupuje Motorolo

    Google je oznanil, da za 12,5 milijard dolarjev kupuje priznanega proizvajalca mobilnih telefonov Motorola, uradno imenovanega Motorola Mobility. Za prevzem so plačali ceno, ki je kar 63% višja od trenutne vrednosti delnic na borzi. S tem Google dokončno vstopa med poglavitne proizvajalce mobilnih telefonov, kjer je bil doslej prisoten pretežno s svojim operacijskim sistemom (Android) in le delno s strojno opremo (ne preveč uspešni Nexus S, Nexus One). Med kupljenim so tudi priznani izdelki, kot so Xoom, Droid in Atrix.

    Objavljeno: 15.8.2011
  • Adobe Muse poenostavlja življenje oblikovalcem

    Adobe je razkril razvojno različico novega orodja z delovnim imenom Muse za pripravo spletnih strani, ki od spletnih oblikovalcev ne zahteva uporabe kodiranja. Raziskava, ki jo je opravil Adobe namreč kaže, da spletni oblikovalci največ časa porabijo pri kodiranju, kar je za večino grafičnih oblikovalcev mukotrpno in nezaželeno opravilo. Muse zato še najbolj spominja na program za namizno založništvo, v katerem spletno stran narišemo, Muse pa poskrbi za ustrezno spletno kodo. Posebnost programa je vsekakor to, da je izveden kot spletna aplikacija na temelju platforme Adobe AIR.

    Objavljeno: 15.8.2011
  • Firefox 6.0 je nared

    Mozilla je nekaj dni pred uradno objavo dala na voljo končno kodo nove različice spletnega brskalnika Firefox 6.0. Kot je zdaj že znano, si Mozilla po novem prizadeva pripravljati pogostejše objave novih različic (petico so objavili konec junija), kar počne tudi glavni tekmec, Google z brskalnikom Chrome.

    Objavljeno: 15.8.2011
  • Zračne blazine za telefon

    Eno zanimivejših vlog na patentni urad so oddali pred kratkim možje iz Amazona. Bistroumne glave so ugotovile, da mobilni telefoni postajajo iz dneva v dan dražji in s tem dragocenejši za lastnika. Ker je nesreč, ki se končajo z neuporabnim koščkom plastike, še vedno veliko, so izumili rešitev. Pokvarjeni telefon je navadno posledica nerodnih rok ter padca z višine, zato naj bi v napravo vgradili zračne blazine (ang. Airbag). Za odkrivanje padca bi uporabili kar vgrajeni merilec pospeška, ki bi pravočasno sprožil blazine in obvaroval cenjeni zaslon. Druga ideja, ki predlaga drobne vzmeti namesto zračnih blazin, je podobna in stremi k istemu cilju.

    Objavljeno: 14.8.2011
  • Kako bo Nokia (ponovno) zavladala svetu

    Chris Weber, capo di banda ameriške veje finskega podjetja, Nokia, se je razgovoril o načrtu za novo zgodbo o uspehu. Kot že vemo, je Nokia čez lužo vse stavila na operacijski sistem Windows Phone 7. Aparata z MeeGo severnoameriški trg ne bo ugledal, vedno redkejši pa so tudi mobilniki s Symbianom. Uspešno vrnitev si bodo Finci zagotavljali s tesnim sodelovanjem z mobilnimi operaterji, številčnostjo novih modelov, izdatnim oglaševanjem in z združeno strategijo s podjetjem Microsoft. Za vsak telefon z Androidom bo Nokia ponudila cenejši, primerljiv model z Windows Phone 7. Kako se bo odzval trg, bomo videli v naslednjem letu, ko bodo od besed, prešli k dejanjem.

    Objavljeno: 14.8.2011
  • Apple brez prstnih odtisov

    Ena večjih nadlog sodobnih mobilnih naprav je umazanost zaslona. Ne glede na to, da pazimo nanje kot na punčico svojega očesa ter jih non-stop čistimo, še vedno se zdijo kot steklokeramična plošča, za katero je stal kuhanja nevešč moški. Madeži na mobilnih zaslonih nastajajo zaradi maščobe, ki jo oddajajo prsti uporabnika. Da bi do tega prihajalo v čim manjši meri, se je Apple odločil v prihodnjih generacijah iPhona ter iPada izboljšati tako imenovano "olje fobično " (ang. oleophobic) prevleko. Tovrstni način boja proti nadležnim madežem ni nov, a je zaradi težavnega dodajanja dotičnega materiala na površino, ki naj bi jo zaščitil, dokaj jalov. Vidci iz Cupertina naj bi iznašli način (in že vložili prošnjo za patent), kako snov proti nabiranju maščobe na zaslonu enakomerno dozirati, ne da bi tekom postopka prišlo do negativnih vplivov okolice (zrak, vlaga, …), ki močno zmanjšajo učinkovitost nanosa. Kako uspešen je novi postopek morda izvemo že letos, saj naj bi Apple tehnologijo uporabil že v peti inačici priljubljenega iPhona.

    Objavljeno: 13.8.2011
  • Facebook krade telefonske številke

    Vsi imetniki pametnega telefona z nameščeno mobilno aplikacijo socialnega omrežja Facebook imamo problem. Facebook nam krade stike s telefona in to počne že nekaj časa. Kdor tega ni vedel, ve sedaj. Telefonske številke so shranjene na strežnikih v Kaliforniji. Pri prenosu podatkov s telefona Facebook ni bil pretirano izbirčen, saj se na seznamu pojavijo tudi prijatelji brez uporabniškega profila dotičnega omrežja. Verjetno smo spletišču dotično krajo celo dovolili, a kdo bi vedel, kaj vse piše v dolgoveznem besedilu splošnih pogojev uporabe. Dobra novica je, da lahko spregledano napako popravimo. Na nadzorni plošči računa izberemo Uporabniški račun / Urejanje prijateljev in na levi poiščemo možnost Stiki. Ob kliku na slednjo se prikaže zloglasni seznam ter na desni povezava na spletno stran z navodili za brisanje. Bistveno je, da na aparatu onemogočimo sinhronizacijo in nato izberemo gumb Odstrani.

    Objavljeno: 13.8.2011
  • Razigrani Google+

    Googlovo socialno omrežje je predstavilo sobo z igračami. Tako Google+ še na enem področju dohiteva velikega tekmeca, omrežje Facebook. Igre dobijo na posameznikovi nadzorni plošči ločen zavihek in ne bodo moteče za tiste, ki se ne igrajo več. Prav posiljevanje prijateljev z igrami je ena večjih zamer v Facebookovem načinu dela. Začetni nabor je številčno skromen, vendar zelo kakovosten. Med naštetimi igrami najdemo na primer Bejeweled, Poker, Sudoku ter vseprisotne Jezne ptice, s katerimi bi radi Plusovci nadomestili manko priljubljenega Farmvilla. Zavihek z igrami bo v prihodnjih dneh omogočen vsem uporabnikom socialnega omrežja Google+.

    Objavljeno: 13.8.2011
  • Facebook Messenger

    Facebook je napovedal mobilno aplikacijo Messenger, za operacijska sistema iOS in Android. Gre za, od osrednje Facebook aplikacije, povsem ločen program, ki bo postavljen ob bok sporočilniku Blackberry ter prihajajočemu servisu iMessage podjetja Apple. Pri Facebooku so prepričani, da je sedanje sporočanje preko mobilnika težavno, saj je na voljo preveč možnosti. Uporabnik tako ne ve, kam naj kaj pošlje ali kje bi za sporočili sam najprej gledal. Messenger kani zadevo modernizirati. Združil bo spletne prijatelje in stike iz imenika, kjer bo posameznik zgolj napisal želeno besedilo in ga poslal, nakar bo naslovnik nemudoma obveščen o dotični pošiljki. Aplikacijo je drugje po svetu, na nekaterih tržnicah (Android Market) ter trgovinah (App Store) že mogoče dobiti.

    Objavljeno: 12.8.2011
  • Twitter s slikami

    Pravi zasvojenci s Twitterjem že dolgo ne uporabljajo zgolj besedila v objavljenih stoštiridesetih znakih, ki jih format dotičnega socialnega omrežja dopušča. S pomočjo dodatkov sporočilom že dolgo dodajajo povezave, filme in slike. Slednje je po novem tudi uradno podprto, saj ima spletni vmesnik za pisanje dodano ikono fotoaparata. S klikom nanjo dodamo v pisano besedilo še slikovno gradivo. Vsaka dodana fotografija poje nekaj znakov od dovoljenega sklada, zato bo treba tekst, opremljen s slikami, skrajšati.

    Objavljeno: 12.8.2011
  • Apple niza zmago za zmago

    Tradicionalni proizvajalci PC računalnikov naj bi v drugi polovici letošnjega leta spoznali, da si bodo mnogi kupci namesto novega računalnika raje omislili tabličnega, pri čemer bo to skoraj gotovo iPad. Še več, po podatkih Appla je ta trenutek med 500 največjimi ameriškimi podjetji kar 86 % takih, ki poskusno ali povsem zares v poslovno okolje uvajajo tudi tablice. Da bo mera polna je Apple te dni po tržni kapitalizaciji postalo največje podjetje na svetu. Več preberite na:

    Objavljeno: 11.8.2011
  • V krempljih politike in tajnih služb

    Janez Škrubej je bil med leti 1982 in 1989 generalni direktor Iskra Delta Computers. Podjetja, ki je uspelo Silicijevo dolino doslej še najbolj približati Sloveniji. Silovit razvoj in tudi finančno uspešni projekti v tujini so podjetje izpostavili ne le politiki, pač pa kar geopolitiki. O vsem tem je Škrubej napisal tudi knjigo, ki se bere kot kriminalka. Z njim smo poklepetali o vlogi sodobnih tehnologij, napol fantastičnih zgodbah, ki krožijo o Iskri Delti, ter seveda o mačehi državi, katere prioriteta je – kot meni Škrubej – še zmeraj zgolj trgovina.

    Objavljeno: 11.8.2011
  • Amazon se ne da

    Amazon, ki se je pred kratkim navidezno uklonil Applovi prepovedi prodajanja brez njihove udeležbe pri dobičku, danes vrača udarec. Z objavo spletne aplikacije tlakuje obhod znamenitega Applovega pravila tridesetih odstotkov tudi drugim trgovcem na App Store. Kindle Cloud Reader deluje kot običajna iOS aplikacija, a je v njej mogoč obisk Amazonove knjigarne ter nakup čtiva brez vednosti dacarjev iz Cupertina. Ob namestitvi Kindle napolni navidezno knjižnico in uredi domači prostor na ciljni napravi, da lahko uporabnik do določenega materiala pride brez povezave s spletom. Oblačni bralnik deluje v brskalnikih Chrome in Safari, medtem ko je podpora za Firefox, Internet Explorer in ostale že v delu.

    Objavljeno: 11.8.2011
  • Oblak, nemočen na nebu

    Udar strele je povzročil izpad storitve Amazon EC2. V Dublinu onesposobljeni podatkovni center so resda uspešno nadomestili v roku enega dne, a se jim je pri restavriranju baz pripetila napaka, zato so določene stranke bile ob dobršen del podatkov. Slednje bodo povrnili v prvotno stanje v kratkem. Prav tako je za posledicami nevihte izdihnil Microsoftov podatkovni center, ki je skrbel za njihove oblačne storitve. Tehniki podjetja iz Redmonda so bili pri odpravi napake hitrejši, a hkrati manj prijazni kar se obveščanja strank tiče. Prizadete so obvestili kar pótem Twitterja ter na zasebnih straneh njihove storitve Business Productivity Online Service.

    Objavljeno: 11.8.2011
  • Tarča: Facebook

    Socialno omrežje Facebook je v zadnjem času pogosta tarča kritik na račun varovanja zasebnosti svojih uporabnikov. Zdi se, da vsaka nova širitev funkcionalnosti, prinese s sabo le še več odprtih vprašanj. Kritikom se je tokrat pridružila skupina hekerskih aktivistov, znana pod imenom Anonymous. Da ne bi ostalo le pri besedah, so napovedali napad na socialno omrežje. Za propad Facebooka so določili datum 5. november. Na ta dan se Britanci spominjajo zarotnika z imenom Guy Fawkes, ki je v začetku 17. stoletja želel razstreliti Westminstrsko palačo v času zasedanja parlamenta. Njegova zgodba igra pomembno vlogo v filmu V for Vendetta, maščevanje pa je rdeča nit delovanja skupine Anonymous.

    Objavljeno: 10.8.2011
  • Vsa za enega, ena za vse

    Kljub temu, da je na trgu vedno več naprav, ki znajo vsebino prikazati v treh dimenzijah, je odziv kupcev mlačen. Tehnologija 3D je v zgodovini že večkrat bila napovedana kot stalnica, a se je vedno znova umaknila na obrobje ter čakala na nov, primeren trenutek. Tokrat je drugače, v en glas zatrjujejo proizvajalci tretje dimenzije sposobnih televizorjev in očal. Da bi spodbudili tako razvoj kot potrošnjo, so Panasonic, Samsung, Sony in Xpand 3D ustanovili tovarišijo, ki bo poskrbela za standardizacijo 3D očal. Trenutno je na področju prava zmeda, saj očala enega proizvajalca ne delujejo na sprejemniku drugega. Kupci so z denarnicami glasno povedali, da takšnega stanja ne bodo tolerirali, zato bo pobuda Full HD 3D Glasses Initiative bržkone naletela na topel sprejem. Očala pod okriljem omenjene iniciative naj bi tako delovala na številnih napravah (TV, računalnik, projektor, kino dvorana) in ne bodo več omejena po namembnosti oziroma izvoru.

    Objavljeno: 10.8.2011
  • Evropa prepovedala prodajo Samsungu

    Podobno kot v Avstraliji, je Applu uspelo tudi v Evropi. Po sodni poti je dosegal začasno prepoved prodaje svojemu največjemu tekmecu na področju mobilne tehnologije, Samsungu. Gre za zaustavitev prodaje tablice Galaxy Tab 10.1. Tablica z operacijskim sistemom Android, Honeycomb, je požela hvalo tako v medijih kot pri uporabnikih, kjer jo mnogi izmed njih imajo za edino pravo alternativo Applovi tablici iPad. Prepoved je stopila v veljavo v Nemčiji, ki ji bo lahko sledila skoraj celotna Evropska unija, saj je bila zahteva naslovljena nanjo. Odločitev ne velja le za Nizozemsko, kjer poteka ločen proces. Prepoved velja za različico P7500, ki so jo na začetku Avgusta začeli prodajati v Angliji, in ne za P7100, ki jo nudi slovenski Simobil.

    Objavljeno: 10.8.2011
  • HTC ve, komu se zahvaliti za uspeh

    Elektronske igrače potrebujejo vsebino. Uspeh določene platforme je v največji meri odvisen od razvoja zanjo. Kdor ne verjame, naj vpraša Nintendo, kako je kaj s 3DSom? HTC se zaveda, kje bi bil brez zvestih razvijalcev, navdušenih nad njihovo strojno opremo. Zato se osredotočijo na izdelavo dobrih telefonov, medtem ko programerji ustvarjajo kakovosti primerne aplikacije. Že v začetku leta so Tajvanci obljubili razvijalcem večjo podporo in zdaj obljubo izpolnjujejo. Na portalu HTCDev.com ustvarjalci najdejo informacije, pripomočke ter drugo podporo pri razvoju aplikacij za HTCjeve mobilnike. Urejena spletna stvar v prvi vrsti ponuja razvojno okolje za Open Sense, odklepanje bootloaderja ter izvorno kodo jedra HTCjevih naprav z Androidom.

    Objavljeno: 10.8.2011
  • Kdo je varnejši?

    Večna bitka med operacijskima sistemoma Mac OS X in Okni se bije tudi na področju varnosti. Na konferenci Black Hat v Las Vegasu ugotavljajo, da je Apple naredil v zadnjem času ogromno in povsem dohitel večnega rivala. Če se Snow Leopard z Windows 7 še ni mogel kosati, je Lion zaradi izoliranega zagona aplikacij dosti bližje dejanski neprebojnosti in z Windows poravnan skoraj v vseh pogledih. Največja hiba ostaja slabo upravljanje z uporabniškimi računi, ki prispeva k levjemu deležu vdorov v sistem. Varnostna srenja v ZDA je prepričana, da ne velja več mit o manjšem številu napadov na Applove naprave, saj naj bi tudi tu bila tekmeca povsem skupaj.

    Objavljeno: 9.8.2011
  • Hekersko orodje za mase

    Defcon 2011, slovita hekerska konferenca, je postregla z zanimivo predstavitvijo. Podjetje Zimperium je predstavilo mobilno aplikacijo, ki na računalnikih v bližini poišče varnostne luknje ter jih izkoristi. Z njeno pomočjo bo še tako neuk uporabnik lahko prevzel nadzor nad ranljivo napravo v brezžičnem dometu. Android Network Toolkit za nečedno delovanje išče šibke točke v starejših različicah programske opreme, ki je nameščena na tarči. Množično hekanje se bo začelo enkrat prihodnji teden, ko pripomoček prispe na Android Market. Anti, kakor se program na kratko imenuje, bo za domačo uporabo brezplačen, medtem ko bo podjetja olajšal za borih deset dolarjev.

    Objavljeno: 9.8.2011
  • Amazonovo socialno omrežje

    Amazon je potihoma zagnal socialno omrežje Kindle. Malčka sicer ne gre primerjati z Googlovim Plusom ali Zuckerbergovim Facebookom, vendar ljubiteljev knjig ne bo razočaral. V povezavi s Kindlom in računom knjigarne Amazon je olajšano označevanje priljubljenih segmentov, objava mnenj ter iskanje somišljenikov. Prav slednje je idealno za bralce, ki stalno iščejo dobro čtivo. Osebo s podobnim okusom lahko spremljamo tudi v prihodnje, kajti socialno omrežje Kindle pozna, Twitterju podoben sistem sledenja. Odlična povezava s knjigarno in njenimi elektronskimi bralniki daje veliko upanja sicer ozko usmerjenemu novincu.

    Objavljeno: 9.8.2011
  • Simobil ne mara starih naročnikov

    Že pred časom so pri mobilnem operaterju Simobil napovedali podražitve. Sedaj je jasno, da gre v prvi vrsti za višanje starejših (beri ugodnejših) paketov, katerim bodo povečini dvignili osnovno ceno za dva evra. V isti sapi ukinjajo celo paleto mobilnih paketov, ki jih bodo samodejno prestavili v nove, če uporabnik bo tega, brez dodatnih stroškov, storil pred tem že sam. Če že ni sporna na primer zamenjava paketa, ki ima na voljo 20 GB podatkov s "podobnim", ki nam nudi le četrtino tega za skoraj isto ceno, je vsekakor dviga prahu vredna napoved tako imenovanega nadomestila za upravljanje z naročniškim računom. Za storitve, ki ji redkokdo potrebuje, bomo vsako leto plačevali 9,78 evra. Podražitve stopijo v veljavo 5. 9. 2011 (stare pakete z mobilnim internetom ukinejo že 26. 8.), pri čemer lahko naročniki do 18. 9. brezplačno odstopijo od pogodbe oziroma jo zamenjajo z novo. Pogodbeno vezani naročniki s popustom ali subvencioniranim telefonom jim bodo v obeh primerih morali prej izplačati dobljeno ugodnost ali vrniti telefon ter poravnati njegovo obrabnino.

    Objavljeno: 8.8.2011
  • Miška za tablice

    Podjetju Logitech ne zmanjka idej, ko je treba kupcu izvabiti denar iz žepa. Najnovejša pogruntavščina Švicarjev je miška za tablice z operacijskim sistemom Android. Tablet Mouse olajša kupčev proračun za petdeset dolarjev, a v zameno zanje ne ponudi ničesar novega. Če ne štejemo robotkovega logotipa, seveda. Miška deluje dobro, s tablico se sporazumeva preko povezave bluetooth in precej olajša delo z njo, sploh, če smo vajeni že dodatne tipkovnice in tablično napravo uporabljamo večkrat kot zaslon. Vendar znajo našteto tudi miške s polovico manjšo ceno, zatorej priporočamo nakup le petičnežem, ki tako in tako morajo imeti vedno vse.

    Objavljeno: 8.8.2011
  • Rock'n'roll tehnika

    Poletni festivali z nepregledno množico obiskovalcev so kot nalašč za oglaševanje izdelkov in storitev. Tega se zaveda podjetje Vodafone, ki je na enem največjih glasbenih festivalov v Evropi, Szigetu, začel se je danes, postavil trideset metrov visok digitalni stolp. Deset nadstropij stavbe je napolnjenih z najrazličnejšo tehniko, vključno z 250 kvadratnih metrov LED zaslonov, brezplačnim internetom, postajami za polnjenje igračk in celodnevno glasbeno spremljavo po izboru trenutno dežurnega DJ-a. Osrednja oblika zabave znotraj najvišje stavbe v zgodovini madžarskega festivala je igranje igre Rocket Bullet Storm. Res, niti rock'n'roll ni več isti, kot je bil.

    Objavljeno: 8.8.2011
  • Vse najboljše, splet

    Pred dvajsetimi leti je na svet privekal splet. Če so internet izumili že daljnega 1969, pa je šele World Wide Web poskrbel za njegovo širitev. Splet kakršnega poznamo danes, se je začel kot projekt britanskega znanstvenika z imenom Tim Berners-Lee. Prvo spletno stran je leta 1991 izdelal na računalniku z operacijskim sistemom NeXTSTEP in je bila po videzu sto svetlobnih let od današnjega blišča. S pojavom brskalnikov Mosaic, Netscape Navigator in Internet Explorer se je začela raba spleta strmo vzpenjati. Ostalo je zgodovina. Vse najboljše, splet, spremenil si svet.

    Objavljeno: 7.8.2011
  • Onesnaževalec Facebooka

    Američan obtožen pošiljanja nadležnih sporočil uporabnikom socialnega omrežja Facebook se je pred dnevi sam predal oblastem. Sanford Wallace naj bi razvil program, ki je zaobšel filtre, nameščene v omrežju Facebook in dostavil več kot 27 milijonov sporočil, s katerimi je pretental nič hudega sluteče uporabnike, da so mu zaupali prijavne podatke. To je storil z objavo povezave na zidu že razbitih računov, s katero je zvabil nove žrtve na tujo spletno stran. Po poti do tja je uporabnik nehote oddal svoje podatke programu za zbiranje. Na ta način je bilo zlorabljenih več kot pol milijona uporabniških računov.

    Objavljeno: 7.8.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji