• JBoss: končno premirje z družbo Sun

    Podjetje JBoss Group, ki stoji za odprtokodnim programskim strežnikom JBoss je sporočilo, da bo kljub večletni bitki z družbo Sun pristopilo k tehničnemu procesu razvoja javanskih izdelkov in standardov. JBoss in Sun sta bila namreč že dalj časa v sporu glede tega, kakšna so pravila igre na področju certificiranja za združljivost z javo. JBoss je namreč vselej trdil, da j njihov istoimenski programski strežnik v celoti združljiv s specifikacijo J2EE, čeprav niso nikoli želeli opraviti formalnega preizkusa in certifikata, ki ga Sun zahteva za odobritev potrdila združljivosti.

    Objavljeno: 29.9.2003
  • HP bo ščitil kupce z Linuxom proti tožbam družbe SCO

    Hewlett-Packard je potegnil novo poslovno potezo, s katero nudi zaščito kupcem svojih računalniških sistemov z operacijskim sistemom Linux pred morebitnimi tožbami družbe SCO. Po načrtu naj bi stranke sklenile z družbo HP posebno pogodbo, s katero posameznik ali podjetje dajejo pooblastilo za zastopanje s strani pravnikov družbe HP, v kolikor bi tožba prišla pred sodišče. HP tudi prevzema vso odgovornost in tveganje, ki je povezano z morebitnimi sodnimi procesi.

    Objavljeno: 29.9.2003
  • Intel napoveduje "osebni strežnik"

    Intel je predstavil prototip izdelka, ki naj bi ga v prihodnosti uporabljal vsak posameznik. Gre za tako imenovani osebni strežnik, ki bi hranil vse podatke o osebi in jih na željo uporabnika tudi priklical. Naprava je po velikosti primerljiva z ročnimi računalniki, razlikuje pa se po tem, da nima zaslona. Z drugimi napravami (in njihovimi zasloni) se povezuje preko vmesnika bluetooth, sicer pa strežnik poganja procesor XScale, podatke pa so hranjeni na pomnilniških karticah ali disku.

    Objavljeno: 28.9.2003
  • iPass omogoča tavanje tudi v omrežjih Wi-Fi

    Podjetje iPass, ki je znano po svoji ponudbi internetnega dostopa v praktično vseh državah na svetu z enotnim uporabniškim vmesnikom in uporabniškim računom, se podaja tudi na področje ponujanja storitev brezžičnih omrežij Wi-Fi. Novi izdelek nosi ime iPass Wi-Fi Roaming Service, omogoča pa preprosto tavanje med različnimi omrežji, ki so na voljo v vse večjem številu mest in držav.

    Objavljeno: 28.9.2003
  • Gericom tudi s 17-palčnim zaslonom

    Tako kot nekateri drugi proizvajalci, je tudi družba Gericomu predstavili dva nova modela prenosnih računalnikov, ki se pohvalijo s širokim zaslonom (razmerje 16:10). Prvi z imenom Hollywood XXL ima 17-palčnim, drugi z imenom Cinema pa 15,4-palčni zaslona, bogato pa sta opremljena tudi z komunikacijskimi in večpredstavnimi funkcijami.

    Objavljeno: 28.9.2003
  • DVD-ji, ki se sami uničijo

    V prihodnosti bomo morda srečali nov tip nosilcev DVD imenovanih EZ-D, ki se samodejno izbrišejo 48 ur po tem, ko smo jih odprli oziroma aktivirali. Njihova cena naj bi bila od 5 do 7 ameriških dolarjev, razvilo pa jih je podjetje Flexplay. Tak tip nosilcev preizkuša že nekaj založnikov, med njimi tudi Buena Vista Home Entertainment, del korporacije Disney, ki je na njih izdalo osem filmov. Te prodajajo v prodajalnah, ki so odprta 24 ur dnevno, in v drugih trgovinah, kjer sicer ne prodajajo filmov, vendar šele po tem, ko so bili v specializiranih prodajalnah za video na voljo vsaj 6 tednov.

    Objavljeno: 27.9.2003
  • Brezžični LevelOne nove generacije

    Podjetje LevelOne je predstavilo novo družino izdelkov za brezžična omrežja, ki podpirajo standard 802.11g. V družini izdelkov so brezžični vmesniki tipa PCI in PC Card, priklopna točka in brezžični usmerjevalnik. Nove izdelke odlikujejo preprosta namestitev in boljša podpora za varnost prenesenih podatkov.

    Objavljeno: 27.9.2003
  • Dell tudi z zabavno elektroniko

    Podjetje Dell išče nove priložnosti za rast tudi izven področja računalniške opreme, saj nameravajo v bodoče predstaviti več izdelkov s področja zabavne elektronike. Pred nekaj tedni je v javnost pricurljala vest, da namerava Dell (sprav sicer samo v ZDA) predstaviti svoje prve televizijske sprejemnike, ki temeljijo na zaslonih LCD. V načrtih so modeli, ki bodo imeli 17- in 30-palčne zaslone.

    Objavljeno: 27.9.2003
  • Microsoft še ob 23 milijonov

    Microsoft je sklenil še en sodni postopek v nizu protimonopolnih tožb. Sodišče je ugotovilo, da je Microsoft družbi Be z nepoštenimi potezami onemogočil trženje operacijskega sistema, zaradi česar mora plačati odškodnino v višini 23 milijonov dolarjev. Družba Be sicer nikoli ni prinašala dobička, pred dvema letoma pa jo je za 11 milijonov dolarjev kupil Palm.

    Objavljeno: 26.9.2003
  • Pretočni video preko USB resničnost

    Standard USB se že od samega začetka uporablja tudi za povezavo video naprav, ki so preko priključka pošiljale video v pretočnem zapisu. Težava je bila v tem, da sam standard ni bil pripravljen za take vrste prenosa podatkov, poleg tega pa standard USB 1.1 tudi ni dajal dovolj pasovne širine za kakovostno sliko. Tako so bile spletne kamere edine naprave, ki so bile dejansko uporabne za povezavo preko vmesnikov USB, medtem ko je pri bolj zahtevnih napravah, denimo video kamerah, kakovost slike znatno padla.

    Objavljeno: 26.9.2003
  • Magnetni valovi za brezžične naprave

    Proizvajalci domače elektronike se vedno bolj zanimajo za komunikacije med napravami, ki uporabljajo magnetne valove, s čemer naj bi nadomestili brezžične povezave bluetooth in druge brezžične povezave kratkega dosega. Prvi izdelek na trgu so brezžične slušalke Fonegear, ki stanejo od 60 do 80 ameriških dolarjev. Naslednja uporaba bo najbrž pri usmerjevalnikih, s katerimi bo mogoče povezati domače naprave za zvok in sliko z osebnim računalnikom.

    Objavljeno: 26.9.2003
  • Microsoft Office Accelerators

    Microsoft bo konec letošnjega in v začetku naslednjega leta predstavil več dodatkov za novi pisarniški paket Office 2003, s katerimi naj bi ustvarili posebej prilagojeno okolje za posamezna poslovna opravila. Paketi s skupnim imenom Office Solution Accelerators bodo vsebovali programske module, predloge in organizacijske modele, s katerimi bodo lahko uporabniki preprosteje reševali poslovne naloge in s tem bolje izkoristili zmogljivosti prihajajoče zbirke Office.

    Objavljeno: 26.9.2003
  • Podrobnosti o PalmOS 6

    PalmSource je na razvojni konferenci v Nemčiji spregovoril o podrobnostih v zvezi s prihajajočim operacijskim sistemom za ročne računalnike in mobilne telefone PalmOS 6. Projekt z delovnim imenom Shara lepo napreduje in bo po trditvah proizvajalca nared dva dni pred koncem leta, ko bodo predstavljene tudi prve naprave z novim operacijskim sistemom.

    Objavljeno: 26.9.2003
  • Wi-Fi za domačo uporabo

    Družba IDC je v raziskavi, v katero je vključila 2.500 uporabnikov mobilnih naprav, ugotovila, da slednji v vse večji meri uporabljajo brezžično tehnologijo Wi-Fi doma (34%) in v službi (27%). Oprema za domača brezžična lokalna omrežja postaja cenovno vse bolj dostopna, za podjetja pa tehnologija WLAN zaenkrat še ni ena od prioritet, dodajajo pri IDC. Poleg tega vse bolj narašča tudi število javnih vročih točk, na katerih je možen brezžični dostop do omrežja. Omrežni operaterji naj bi v naslednjih petih letih zgradili 55.000 novih vročih točk v ZDA (do konca leta 2002 jih je bilo 4.200). Raziskovalci IDC ocenjujejo, da bo povečana uporaba Wi-Fi v domačem okolju spodbudno vplivala tudi na odločitev podjetij, da tej tehnologiji namenijo več pozornosti.

    Objavljeno: 25.9.2003
  • HP Officejet 4110

    HP je predstavil nov model večfunkcijske enote >>vse v enem<<, ki omogoča tiskanje, pošiljanje telefaksov, optično prebiranje in barvno kopiranje. HP Officejet 4110 je namenjen predvsem manjšim pisarnam, zaradi kvalitetnega izpisa fotografij s tehniko Photoret III pa je zanimiv tudi za domačo rabo. Fotografije zna natisniti z ločljivostjo 4800 pik na palec, kopira pa lahko z ločljivostjo do 2400 x 1200 pik na palec.

    Objavljeno: 25.9.2003
  • Disk Seagate s 100 GB na ploščo

    Pri družbi Seagate so na eno ploščo diska velikosti 3,5 palca stisnili kar 100 GB podatkov, kar je več kot dosedanjih 80 GB. Kljub koraku naprej pa se je hitrost razvoja pri diskih v zadnjem času upočasnila. Konec prejšnjega desetletja so vsako leto podvojili gostoto zapisovanja podatkov, 80 GB podatkov na posamezno ploščo pa so dosegli že lansko leto.

    Objavljeno: 25.9.2003
  • Hipernitnost tudi za prenosnike

    Intel je predstavil nove mobilne procesorje Pentium 4, ki prvič na področje prenosnikov prinašajo tehnologijo večnitnosti, doslej namenjeno le najzmogljivejšim procesorjem za namizne računalnike. Kot je že znano, tehnologija omogoča boljšo izrabo procesorske zmogljivosti pri procesorju večnitnih programov. Do izraza pride predvsem pri sočasnem procesiranju zahtevnejših programov, pri čemer je za programsko opremo celota vidna kot dva logična procesorja.

    Objavljeno: 25.9.2003
  • Computex 2003

    Tajvanski največji računalniški sejem Computex se je sredi septembra končno zgodil, po tem, ko so ga morali zaradi epidemije SARS prestaviti iz običajnega junijskega časa. Kljub zamudi pa s svojo vsebino ni razočaral, saj so številni proizvajalci, zlasti lokalni, predstavili kup nove elektronike in nakazali, kaj lahko pričakujemo v naslednjih mesecih.

    Objavljeno: 25.9.2003
  • Athlon 64 je tu!

    Po dolgem pričakovanju je družba AMD predstavila prve 64-bitne procesorje, ki so namenjeni za rabo v osebnih računalnikih in kmalu tudi v prenosnikih. Novi AMD Athlon 64 in njegova zmogljivejša različica Athlon 64 FX predstavljata prelomnico na področju osebnih računalnikov, sam proizvajalec pa je s tem dobil začasno nekaj prednosti pred družbo Intel (vsaj do prihoda nove generacije Pentiumov s delovnim imenom >>Prescott<<). Oba proizvajalca sta doslej ponujala 64-bitne procesorje samo za strežniško okolje in sicer v obliki izdelkov AMD Opteron in Intel Itanium.

    Objavljeno: 24.9.2003
  • Svetla prihodnost za industrijo diskov?

    Na konferenci Diskcon USA 2003 so zbrani predstavniki proizvajalcev diskov in analitiki ugotovili, da se položaj na tem področju izboljšuje - kljub obotavljajočemu se trgu osebnih računalnikov. Glavni razlogi za pozitivne napovedi so v zmanjševanju števila proizvajalcev diskov in vse večjem povpraševanju po diskih na relativno novih področjih - kot so recimo digitalni videorekorderji.

    Objavljeno: 24.9.2003
  • Onemogočeno mobilno fotografiranje

    Britansko podjetje Iceberg Systems je predstavilo rešitev Safe Haven, ki omogoča samodejno izklapljanje možnosti fotografiranja na mobilnih telefonih. Mobilni telefoni s fotoaparati postajajo vse bolj popularni in mnoga podjetja ter državne in raziskovalne ustanove že prepovedujejo njihovo uporabo v prostorih, kjer se nahajajo varovani podatki.

    Objavljeno: 24.9.2003
  • Sun napoveduje revolucijo

    Družba Sun, ki se v zadnjem času močno trudi obuditi razmeroma slabo prodajo svojih izdelkov, ima morda v rokah revolucionarno tehnologijo, s katero naj bi prenos podatkov v računalnikih pohitrili za 60 do 100-krat. V laboratoriju so namreč razvili nov način povezovanja čipov, ki se navezujejo drug na drugega in zato ne potrebujejo osnovnih plošč za delovanje. Prav te pa so danes glavna ovira za doseganje (zanesljivih) večjih hitrosti prenosa podatkov.

    Objavljeno: 24.9.2003
  • Bitka za standarde elektronskih dokumentov

    Čeprav podjetje Adobe s svojim zapisom PDF danes močno vodi na področju elektronskih dokumentov, se tekmeci vse bolj trudijo, da bi pridobili večji delež na tem donosnem trgu. Nedavno je PDF doživel napad dveh velikih podjetij na področju programske opreme - Autodeska in Macromedie.

    Objavljeno: 24.9.2003
  • Sun zapušča soustanovitelj

    Bill Joy, soustanovitelj in glavni znanstvenik pri Sunu, se je odločil, da bo po 21 letih zapustil to podjetje. Joy je pomagal pri razvoju številnih Sunovih tehnologij, med drugim tudi jave, mikroprocesorske arhitekture Sparc in operacijskega sistema Solaris. Poznavalci niso povsem enotnega mnenja, kaj bo Joyev odhod pomenil za Sun. Pri Gartnerju pravijo, da bo imela ta poteza majhen vpliv, saj je Joy v zadnjem času delal na projektih, za katere še ni jasno, ali bodo sploh uspešni. Gre za Jini, tehnologijo za povezovanje razpršenih informacijskih sistemov, in Jxta, tehnologijo za neposredno povezovanje internetnih uporabnikov (P2P). Nekatere Sunove stranke bodo razumele Joyev odhod kot znak vsesplošne finančne krize v podjetju in se bodo preselile h konkurenci (pretežno k IBM-u), večina pa bo verjetno ostala zvesta Sunu, še dodajajo pri Gartnerju.

    Objavljeno: 23.9.2003
  • Oracle ne popušča v zadevi PeopleSoft

    Oracle ne popušča v zadevi PeopleSoft

    Objavljeno: 23.9.2003
  • Miniaturizacija WiFi

    Philips Semiconductor in Broadcom sta predstavila nove čipe za brezžični ethernet WiFi po standardu 802.11b, ki predstavljajo nov korak v miniaturizaciji in zmanjševanju porabe energije za brezžične omrežne komunikacije. Zadnje mesece se vse bolj uveljavlja hitrejši standard 802.11g, vendar analitiki ocenjujejo, da bi ti novi čipi lahko prinesli dodaten zagon standardu 802.11b, saj jih bo zaradi majhnosti in manjše porabe energije brez težav mogoče vgrajevati tudi v prenosne naprave kot so ročni računalniki in celo mobilni telefoni.

    Objavljeno: 23.9.2003
  • Standard Serial ATA II že nared

    Delovna skupina Serial ATA II, ki jo sestavljajo predstavniki skupine proizvajalcev pomnilniških sistemov, je predstavila že skoraj dokončne okvire specifikacije Serial ATA II. Novi elementi standarda, kot so Digital, Port Multiplier in Port Selector izpolnjujejo ključne zahteve za hitrejši in zanesljivejši prenos podatkov od diska v računalnik, ob tem pa omogoča združljivost s prvo generacijo izdelkov Serial ATA.

    Objavljeno: 23.9.2003
  • Baan z novim lastnikom in novim zagonom

    Podjetje Baan, ki ima od junija novega lastnika, družbo SSA Global Technologies, napoveduje ponovno dobičkonosnost že v začetku 2004. Novo vodstvo podjetja, na čelu z novim predsednikom Greamom Cooksleyem, namreč pripravlja velike spremembe, ki vključujejo konsolidacijo poslovanja, restrukturiranje družbe in predstavitev novih izdelkov.

    Objavljeno: 23.9.2003
  • Netbotz za nadzor

    Podjetja zahtevajo čim bolj brezhibno in varno delovanje opreme IT, poskrbeti pa morajo tudi za nadzor nad dostopom do računalniškega centra in hiter odziv v primeru težav. Z izdelki ameriškega podjetja Netbotz, ki so odslej na voljo tudi na slovenskem trgu, je mogoče nadzirati tako stanje v prostoru kot delovanje strojne opreme. Netbotz nadzira stanje temperature, vlažnosti in pretok zraka, s kamero posname vse dogodke, vgrajeni senzorji pa opozarjajo pred nevarnostjo požara ali vloma v varovan prostor.

    Objavljeno: 22.9.2003
  • PeopleSoft in J. D. Edwards: najprej odpuščanja

    Dva velikana na področju poslovne programske opreme PeopleSoft in J. D. Edwards sta nekaj tednov po združitvi že seštela prve pluse in minuse. Rezultat je pokazal, da se veliko delovnih mest podvaja, zato bodo v naslednjem letu odpustili tisoč zaposlenih, kar je približno 7% delovne sile, s čimer bodo prihranili od 10 do 15 milijonov dolarjev. Odpuščali bodo predvsem v administrativnih in marketinških oddelkih, tako da v letu 2004 pričakujejo skupaj 12.000 zaposlenih.

    Objavljeno: 22.9.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji