• Novi varnostni strežniki Symantec

    Družba Symantec je izdelala novo vrsto strežniških naprav, ki bodo omrežja bolje ščitila pred napadi. Družina varnostnih naprav Gateway Security 5400 vključuje skoraj vsa področja izdelkov družbe Symantec: programsko opremo za zaznavanje vdorov, protivirusne programe, programe proti nadležni pošti, navidezna zasebna omrežja, požarne zidove, poleg tega pa še upravljanje z enega mesta. Cena takega kompleta bo zato nižja, namestitev pa lažja.

    Objavljeno: 22.9.2003
  • Kyocera Mita FS-C8008N

    Japonsko podjetje Kyocera Mita je predstavilo nov barvni laserski tiskalnik FS-C8008N, ki natisne v eni minuti 8 barvnih strani oziroma 31 črno-belih strani ob ločljivosti 600 pik na palec. Zaradi omrežne povezljivosti ter mesečne obremenitve 25.000 barvnih oziroma 100.000 črno-belih strani je novi FS-C8008N primeren za večuporabniška delovna okolja.

    Objavljeno: 22.9.2003
  • Prvi Intelovi nabori s tehnologijo PCI Express

    Intel je prikazal prve sistemske nabore s tehnologijo PCI Express, hkrati pa objavil srednjeročni načrt za uporabo novega vodila v svojih računalniških in komunikacijskih izdelkih. Med prireditvijo IDF je Intel tako prvič predstavil nabore za strežnike in delovne postaje z razvojnimi imeni Lindenhurst ter Tumwater, ki med drugim podpirata vodilo PCI Express. V praktičnem prikazu so pokazali delovanje gigabitnega omrežnega vmesnika neposredno povezanega na širokopasovno vodilo brez uporabe dragih V/I mostov. Drugi praktični prikaz je ponazoril uporabo vodila PCI Express pri grafičnih karticah, kjer nova tehnologija dobesedno podvoji prepustnost današnjega vmesnika AGP 8x na 4 GB/s.

    Objavljeno: 22.9.2003
  • Scribus 1.0 -- namizno založništvo za Linux

    Po dveh letih razvoja je tudi uradno izšla različica 1.0 programa Scribus - Linux Desktop Publishing. Scribus je prvi odprtokodni program za namizno založništvo, ki omogoča profesionalno funkcionalnost in rezultate. Program deluje v okoljih Linux, HP-UX, Solaris, BSD in kmalu tid v Mac OS X, poskusno pa tudi v Cygwin in Windows 2000.

    Objavljeno: 21.9.2003
  • Lexmark PrinTrio Photo

    Lexmark je predstavil novo večfunkcijsko napravo, ki temelji na barvnem brizgalniku optimiziranem za tisk fotografij PrinTrio Photo P3150. Novinec omogoča kakovosten tisk digitalnih fotografij brez robov z ločljivostjo 4800 x 1200 pik na palec, pa tudi optično prebiranje gradiva z 48-bitno barvno globino in ločljivostjo 600 x 1200 pikic na palec. Povrh vsega vsebuje čitalce za pomnilniške kartice (CompactFlash I in II, SmartMedia, Memory Stick, Secure Digital (SD), MultiMedia (MMC) ter Microdrive), ki jih vstavimo neposredno v PrinTrio Photo enoto in nato fotografije natisnemo tudi brez uporabe in posredovanja računalnika.

    Objavljeno: 21.9.2003
  • Bakterije, ki iz sladkorja proizvajajo elektriko

    Raziskovalci na Univerzi Massachusetts v Amherstu so >>prepričali<< bakterijo, ki živi v blatu, da iz sladkorja proizvaja elektriko. Nedavno odkrita bakterija Rhodoferax ferrireducens iz sladkorja sprošča elektrone, pri tem pa nastanejo še majhne količine ogljikovega dioksida. Elektroni se v naravnem okolju sicer vežejo na železove zmesi, v laboratoriju pa jih prestreže elektroda - zato steče električni tok. Pri dosedanjih poskusih z bakterijami so kot posrednike uporabljali kemikalije, ki pa so bile počasne.

    Objavljeno: 21.9.2003
  • Borland in IBM združujeta moči pri orodjih za platformo .Net

    Podjetji Borland in IBM ocenjujeta, da je Microsoftovo okolje .Net zelo obetavno, zato nameravata združiti moči pri ponudbi orodij za izdelavo programskih rešitev v tej platformi. Po medsebojnem dogovoru bo IBM ob svoji zbirki podatkov DB2 Universal Database ponujal 60 dnevno evaluacijsko različico Borlandovega razvojnega orodja C#Builder. Prav tako bo Borland v paketu svojega razvojnega orodja C#Builder za platformo .Net ponujal zbirko podatkov DB2 Universal Developer's Edition.

    Objavljeno: 20.9.2003
  • IBM kombinira tehnologije za boljše tranzistorje

    Pri družbi IBM so razvili nov pristop k gradnji tranzistojev, ki bi lahko izboljšal njihovo hitrost in energijski izkoristek. V isti plasti so kombinirali prenapeti silicij in silicijev izolator. Prenapeti silicij izboljša gibljivost elektronov, kar se pokaže na večji hitrosti, silicijev izolator pa zmanjša tok curljanja, kar pomeni, da se zmanjšajo energetske izgube. Nova tehnologija naj bi izboljšala lastnosti za 20 do 30 odstotkov. Pri vezjih, ki v zadnjem času vsebujejo do 250 milijonov tranzistorjev, v kratkem pa jih bo še več, so take izboljšave ključne.

    Objavljeno: 20.9.2003
  • Microsoftovo upravljanje avtorskih pravic

    Pri Microsoftu so nedavno ponudili prve programske module, s katerimi omogočajo upravljanje in uveljavljanje avtorskih pravic pri dokumentih in datotekah z večpredstavno vsebino. Obenem so objavili tudi cene za strežnike, ki so namenjeni upravljanju in nadzoru nad avtorskimi vsebinami. Ključni del strategije uveljavljanja avtorskih pravic je zagotovo omejevanje dostopa do datotek z besedilom ali celo do celih programov.

    Objavljeno: 20.9.2003
  • Kmalu angleška različica kitajskega Red Flag Linuxa

    Kitajska družba Red Flag Linux Software pripravlja angleško različico njihovega operacijskega sistema Red Flag Desktop 4.0. To bo prvi komercialni izdelek tega podjetja, ki ne bo namenjen le za kitajsko tržišče, na trgu pa naj bi se pojavil do konca leta. Doslej je podjetje delovalo le na kitajskem govornem območju, kar poleg Kitajske pomeni še Hong Kong, Makao in Tajvan. Sicer pa podjsetje sodi med najuspešnejše kitajske družbe in zelo hitro prodira izven matične države.

    Objavljeno: 19.9.2003
  • Prenosni digitalni videorekorderji

    Sony je predstavil dva prenosna videorekorderja, ki za pomnilniško enoto uporabljata pomnilniške kartice Memory Stick. PEG-VR100K je narejen kot dodatek za Sonyjeve ročne računalnike Clie, sicer pa ima vgrajen televizijski sprejemnik in priključke za zunanji video signal. Video zajema neposredno v zapis MPEG-4 pri 15 slikah na sekundo, na voljo pa so štirje načini kakovosti, od 384 kb/s pri ločljivosti 320 x 240 pik, do 64 kb/s pri ločljivosti 176 x 144 pik. To pomeni, da je mogoče na 128 MB kartico spraviti vsaj pol ure videa, na 1 GB kartico pa do 1000 minut. Video je nato mogoče predvajati v kateremkoli predvajalniku ali računalniku, vključno z najnovejšimi modeli Clieta.

    Objavljeno: 19.9.2003
  • 3-D predvajalnik za Adobe Reader

    Družba Adobe je napovedala izid programskega dodatka Adobe Atmosphere Player za Adobe Reader, ki omogoča pregledovanje in interakcijo v 3-D predmetih Atmosphere vsebovanih v datotekah PDF (Adobe Portable Document Format). Predvajalnik omogoča premikanje med predmeti v tridimenzionalnem prostoru v stvarnem času, kar daje občutek, da se nahajamo v posebnem okolju, na primer v umetnostni galeriji, na koncertu, itd. Atmosphere Player bo na voljo za okolje Windows. Celotna družina Atmosphere vsebuje: program za izdelavo 3-D okolij (Adobe Atmosphere), že omenjeni spletni predvajalnik Atmosphere Player in strežniški program, ki omogoča hkratno sodelovanje v 3-D okolju za več uporabnikov (Atmosphere Collaboration Server). Dodatek Atmosphere Player bo na voljo brezplačno od začetka novembra dalje.

    Objavljeno: 19.9.2003
  • Apple prenavlja družino prenosnikov Titanium

    Apple je povsem prenovil svojo družino prenosnikov PowerBook Titanium, ki imajo odslej nova ohišja iz aluminija. Sicer pa so računalniki ohranili povsem enake dimenzije in obliko kot dosedanji modeli z 12-, 15- in 17-palčnimi zasloni. Največjih sprememb je bil deležen 15-palčni model, ki ima odslej možnost vgradnje brezžične omrežnega vmesnika AirPort, poleg tega pa ima od zadaj osvetljeno tipkovnico, enako kot največji 17-palčni Titanium.

    Objavljeno: 19.9.2003
  • Novi barvni laserji Xerox

    Xerox je predstavil dva nove laserske tiskalnike, ki so precej hitrejši, vendar stanejo približno enako kot predhodniki. Model Phaser 6250 lahko natisne do 26 barvnih ali črtno-belih strani na minuto (A4), nadomešča pa model Phaser 6200, ki je doslej zmogel 16 strani na minuto. Kljub visoki hitrosti s ceno med 2.000 in 3.900 dolarjev ciljajo predvsem na manjše delovne skupine. Druga novost je sivinski laser Phaser 3450, ki natisne do 25 strani na minuto v primerjavi z današnjim Phaserjem 3400, ki zmore 17 strani na minuto. Kljub temu so zadržali konkurenčne cene - od 550 do 900 dolarjev, odvisno od modela. Zadnja novost je novi vstopni model večfunkcijske naprave z laserjem kot osnovo. WorkCentre PE16 stane 600 dolarjev, omogoča pa tisk s hitrostjo 16 strani na minuto (17 kopij na minuto), optično prebiranje in fotokopiranje.

    Objavljeno: 19.9.2003
  • Samsungov 256Mb čip GDDR2

    Pri Samsungu bodo kmalu začeli množično izdelavo 256 Mb pomnilnikov DDR II, ki bodo namenjeni predvsem rabi na grafičnih karticah. Novi čipi so za 50 odstotkov bolj učinkoviti od čipov GDDR, podatke pa prenašajo s prepustnostjo do 6,4 GB/s. Izdelovalci bodo lahko skupen pomnilnik grafičnih kartic povečali na 512 MB že s samo zamenjavo 128 Mb čipov GDDR2 z novimi, večjimi.

    Objavljeno: 18.9.2003
  • Centrino tehnologija bo dobila naslednika

    Intel je na konferenci IDF Fall 2003 v San Joseju prikazal procesor, sistemski nabor in brezžični omrežni vmesnik, ki naj bi nadomestile dosedanje gradnike tehnologije Centrino z razvojnim imenom Sonoma. O novem procesorju Pentium M z razvojnim imenom Dothan je sicer bilo že doslej znanih kar precej podrobnosti. Jedro procesorja bo temeljilo na dosedanjih Pentium M procesorjih, le da bo izdelano v 90 nanometrski tehnologiji. Opremljen bo s kar 2 MB predpomnilnika, kar je dvakrat več kot pri predhodniku, zmanjšali pa so tudi porabo energije. Povsem prenovljena bo brezžična omrežna podpora, ki bo po novem poleg povezovanja z omrežji 802.11b podpiral tudi hitrejša omrežja 802.11a in g, pri Intelu pa so dodali podporo najnovejšim varnostnim standardom, tako da bodo novi prenosniki omogočali hitrejši in varnejši brezžični prenos podatkov.

    Objavljeno: 18.9.2003
  • XScale procesorji bodo v prihodnosti precej bolj zmogljivi

    Na konferenci IDF v San Joseju je Intel predstavil tudi naslednjo generacijo procesorjev XScale, namenjenih predvsem ročnim računalnikom, pa tudi mobilnim telefonom. Procesorji z razvojnim imenom Bulverde naj bi predvsem zmanjšali porabo energije in izboljšali večpredstavne zmožnosti naprav, opremljene z njimi. Procesorji Bulvedere naj bi tako brez dodatkov podpirali večino bolj razširjenih čipov CCD in CMOS, ki se uporabljalo v digitalnih fotoaparatih, tako da proizvajalcem ne bo potrebno uporabljati namenskih rešitev, saj bo pretvorbo podatkov v fotografijo ali video opravil kar procesor.

    Objavljeno: 18.9.2003
  • Organizacija Eclipse vabi Sun

    Organizacija Eclipse je bila ustanovljena z namenom izdelati enotno programsko razvojno okolje, v katerem bi bilo mogoče povezati različna orodja za razvoj, testiranje in upravljanje izvorne programske kode. Pred dvema letoma je organizacijo ustanovilo 9 podjetij, do danes pa je članov že blizu 50. Med najvplivnejšimi člani je IBM, ki je tudi prispeval velika zagonska sredstva. Organizacija se namerava v bližnji prihodnosti oddaljiti od IBMa, saj si želi pridobiti bolj neodvisno podobo. Zlasti bi rada med člane pridobila Sun, ki se je doslej zaradi navzočnosti IBMa izogibal te organizacije.

    Objavljeno: 18.9.2003
  • IBMova navidezna združena zbirka podatkov bo vsebovala iskalnik

    IBMova navidezna združena zbirka podatkov bo v eni prihodnjih različic, predvidoma v drugi polovici naslednjega leta, ponujala možnost iskanja po različnih virih podatkov, ki so povezani v združeno zbirko podatkov. Iskalnik bo podoben iskalnikom po spletnih straneh in bo deloval na principu zbiranja podatkov v obliki agentov, ki se gibljejo po vsebinah. Zaradi vedno večjih količin podatkov, ki se nahajajo v različnih zbirkah podatkov in številnih spletnih straneh, uporabniki vedno težje najdejo želene informacije, vgrajen iskalnik pa jim bo omogočil, da bodo lahko iskali na enoten način po vseh vsebinah.

    Objavljeno: 18.9.2003
  • Siol ponudil satelitsko TV preko ADSL

    SiOL bo od 22. septembra naprej naročnikom storitve ADSL z območja Ljubljane ponudil možnost gledanja več kot 110 televizijskih programov preko internetne povezave ADSL. Sistem obenem omogoča tudi brskanje po spletu in uporabo elektronske pošte s pomočjo brezžične tipkovnice.

    Objavljeno: 18.9.2003
  • IDF jesen 2003: Intel z novimi procesorji

    Intel je v okviru konference IDF Fall 2003 v San Joseju predstavil oziroma napovedal kar nekaj novih procesorjev, med katerimi so tako izdelki za domače uporabnike in delovne postaje, kot tudi procesorji za najzmogljivejše strežnike. Med njimi so tako izdelki, ki bodo že v kratkem na voljo kupcem, kot tudi takšni, ki so zaenkrat le na risalnih mizah inženirjev. Presenečenje konference je predvsem nov član družine procesorjev Pentium 4, ki temelji na enaki, 0,13 mikronski tehnologiji izdelave kot dosedanji Intelovi procesorji, vendar je opremljen z večjim predpomnilnikom.

    Objavljeno: 17.9.2003
  • Nadgradnja za Windows XP Media Center

    Pri Microsoftu bodo kmalu predstavili novo različico programske opreme Windows XP Media Center, ki jo razvijajo pod projektnim imenom Harmony. Objavili so tudi, da naj bi bil Media Center že letos na voljo tudi v Evropi - doslej so ga prodajali predvsem v ZDA, saj so proučevali odzivnost in pripravljenost trga na tovrstno programsko opremo.

    Objavljeno: 17.9.2003
  • ExpressCard namesto PCMCIA

    V letu 2004 bomo najbrž v osebnih računalnikih in prenosnikih videli prve kartice skladne s standardom ExpressCard, ki bodo namestile današnje kartice PCMCIA, do neke mere pa celo kartice PCI. Specifikacija ExpressCard, nad katerem bdi organizacija PCMCIA, sloni na sistemskem vodilu Express PCI, ki bo predstavljalo temelj za razširitve računalnikov prihodnosti. ExpressCard, ki so ga doslej imenovali z delovnim imenom NewCard dopolnjuje PCI Express tako, da omogoča priključitev naprav v obliki modulov kar iz zunanje strani računalnika. S tem naj bi odpravili potrebo po odpiranju računalnika za razširitve, prvič pa bo ista tehnologija na voljo za rabo tako v prenosnikih, kot namiznih računalnikih.

    Objavljeno: 17.9.2003
  • TechXNY -- bitka za kupce

    V New Yorku je sredi septembra potekal sejem TechXNY (nekoč PC Expo), na katerem že tradicionalno proizvajalci razkažejo svoje izdelke namenjene širokemu krogu potrošnikov. Letošnji sejem je manjši kot sicer, kljub temu, da splošni trend v industriji kaže na okrevanje in vnovični vzpon prodaje. Del razlogov za manjšo udeležbo - na sejmu je sodelovalo le okoli 225 proizvajalcev in obiskalo okoli 30.000 ljudi -, gre iskati v dejstvu, da so zaradi pomladnega izbruha virusa SARS sejem morali prestavit na jesen, kjer pa se že tare drugih dogodkov. Poleg tega se je sejem dogajal ravno med prodajnimi cikli nekaterih velikih ponudnikov, ki svoje izdelke za prednovoletno nakupovalno obdobje nameravajo prikazati šele čez kak mesec.

    Objavljeno: 17.9.2003
  • Sun Network Computing 03 -- vse za 100$ na uporabnika

    V San Franciscu je podjetje Sun priredilo svojo vsakoletno srečanje z uporabniki, na katerem je tokrat razkrilo podrobnosti okoli nekaterih dolgo pričakovanih izdelkov - novega cenovnega modela za strežniške izdelke in Sunovega vstopa na področje namiznih računalnikov.

    Objavljeno: 17.9.2003
  • Windows Server vse bolj razširjen

    V zadnjem trimesečju se je število računalnikov, opremljenih z Microsoftovimi strežniškimi programi, povečalo za 22 odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, ugotavljajo pri družbi IDC. Zaradi tega se je Microsoftu za 12 odstotkov povečal tudi tržni delež na področju strežniških programov. K temu je največ pripomogla predstavitev programa Windows Server 2003, kupci slednjega pa so predvsem majhna in srednja podjetja.

    Objavljeno: 16.9.2003
  • Pentaxov Optio S4 in Optio555

    Novi Pentaxov digitalni fotoaparat je nadgradnja že znanega modela Optio S - vgrajeno ima tipalo s 4,23 milijona pik, objektiv s trikratnim zumom. Čeprav je zelo majhen, ima vgrajen celo zvočnik za predvajanje posnetega videa z zvokom, zanimivo pa je, da ima vgrajen tudi 11 MB pomnilnik ter režo za kartice SD/MMC.

    Objavljeno: 16.9.2003
  • Novi Opteroni

    AMD nadaljuje s predstavitvijo novih različic 64-bitnih strežniških procesorjev Opteron. Prva novost je različica Opteron 846, ki je namenjen največjim, štiri- in osem-procesorskim strežnikom, deluje pa s taktom 2 GHz. Poleg te različice je na voljo tudi model Opteron 844, ki deluje s taktom 1,8 GHz. To je prvi AMD-jev izdelke, ki je namenjen tako velikim strežniškim sistemom, čeprav za zdaj še ni jasno, kdo ga bo vgrajeval v svoje sisteme. Za zdaj je od velikih proizvajalcev le IBM podprl AMD-jeve procesorje in sicer model Opteron 246 v svojem najnovejšem strežniku eServer 325.

    Objavljeno: 16.9.2003
  • Prenosnik s 3D zaslonom

    Sharp je predstavil prvi prenosni računalnik, ki se lahko pohvali z zmožnostjo prikaza 3D slike na zaslonu. Novi model PC-RD3D ima kot posebnost poseben zaslon, ki je sestavljen iz dveh LCD plošč, razvili pa so ga v angleških laboratorijih družbe Sharp. Dve LCD plošči sta postavljeni druga na drugo, pri čemer prednja služi za prikaz slike, zadnja pa za usmerjanje smeri svetlobe, ki je nato posredovana levem in desnemu očesu uporabnika. Kadar prenosnik uporabljamo za prikaz navadne 2D slike, deluje le prednja plošča, s čimer dobimo klasičen 15-palčni prenosnik z ločljivostjo 1024 x 768 pik.

    Objavljeno: 16.9.2003
  • Novi ročni računalniki na obzorju

    Veliki prodajalci v svojih spletnih trgovinah pogosto nehote razkrijejo podatke o ročnih računalnikih, še preden so ti uradno objavljeni. Amazon.com je tako nedavno objavil tehnične podatke o novih modelih ročnih računalnikov Toshiba z okoljem PocketPC. Prva novost bo model PocketPC e405, ki bo zasnovan na procesorju Intel PXA251 s taktom 300 MHz, vseboval pa bo 64 MB RAM in bo cenovno uvrščen v spodnji razred.

    Objavljeno: 16.9.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji