• Aura DV Paint za animacije v digitalnem videu

    Podjetje Newtek je predstavilo novo različico programa Aura DV Paint, ki omogoča slikanje v realnem času na digitalni video. Program ima široko namembnost, saj omogoča od dodajanja napisov na video, do ustvarjanja celotnih animacij, v paket pa je vključenih tudi več kot 100 predlog za posebne učinke. Aura DV Paint omogoča tudi uvažanje in izvažanje DV datotek in zapisovanje neposredno na digitalno video kamero, pri slikanju po videu pa je mogoče natančno nastavljati vse potrebne funkcije. Priporočena prodajna cena za program je 700 ameriških dolarjev, vendar jo pri Newteku ponujajo zastonj ob ogledu predstavitve za katerikoli njihov izdelek. Ponudba velja do 15. septembra, vendar zgolj v ZDA in Kanadi.

    Objavljeno: 9.5.2002
  • KDE z različico 3.0, tudi novi Gnome na poti

    KDE Project je predstavil novo različico grafičnega uporabniškega vmesnika za operacijski sistem Linux. KDE 3.0 naj bi tako omogočal podobne zmogljivosti kot uporabniški vmesniki okolij Windows XP in MacOS X. Med drugim ponuja večjo podporo večpredstavnim rešitvam in izboljšan spletni brskalnik Konqueror. Ta ima odslej boljšo podporo za standarde JavaScript in DHTML, ob tem pa je tudi opazno hitrejši. Namizju je dodana tudi programska oprema za nadzor tiskalnikov v omrežjih KDEPrint. Končna različica grafičnega vmesnika KDE 3.0 je že priložena Linux distribuciji SuSe 8.0. V kratkem bo izšla tudi nova različica konkurenčnega uporabniškega vmesnika Gnome, pri katerem bo izboljšana predvsem večjezična podpora in delo z namizjem.

    Objavljeno: 8.5.2002
  • HP vdira v informacijske sisteme podjetij

    Podjetje Hewlett-Packard je objavilo začetek trženja storitve HP e-Security Probe Express Service na področju jadranske regije, ki zajema Hrvaško, Slovenijo in Albanijo. Storitev zajema analizo varnostnih sistemov v podjetjih, s čimer je mogoče ugotoviti morebitne pomanjkljivosti v varnostni politiki. Ker se HP zaveda pomembnosti te problematike, je zgradil sistem e-Security Center, v katerem je zbral skupino vrhunskih strokovnjakov, katerih naloga je, da napadajo informacijske sisteme podjetij. Napadi se izvajajo z naprednimi in dovršenimi orodji ter tehnikami, ki jih pri svojem >>delu<< uporabljajo tudi hekerji. Podjetja lahko tako dobijo zanesljive informacije o varnosti svojih sistemov, kar jim omogoča optimalno vlaganje v zaščito pomembnih informacijskih sredstev.

    Objavljeno: 8.5.2002
  • Večja varnost za spletne storitve

    Podjetje IBM je v svoje orodje za oblikovanje spletnih storitev (WSTK 3.1) vgradilo nove dodatke za povečanje varnosti. Ti naj bi razvijalcem pomagali pri razvoju varnih spletnih storitev, predvsem za elektronsko poslovanje. Pri novih varnostnih ukrepih so upoštevali priporočila najnovejše specifikacije za spletne storitve WS-Security, ki so jo pomagali oblikovati prav pri podjetju IBM. Pri tem so uporabili koncept >>varnostnega žetona<<, ki vsebuje podatke o pošiljatelju in se prenese hkrati z njegovim sporočilom. S takim modularnim pristopom je mogoče podpirati tudi drugačne varnostne mehanizme ali pa čez čas dodajati še nove varnostne ukrepe. Razvojni paket WSTK 3.1 je brezplačno na voljo na spletni strani podjetja IBM.

    Objavljeno: 8.5.2002
  • Softverski Wi-Fi

    Po pred leti dokaj uspešni potezi s tako imenovanimi soft modemi, se Microsoft pripravlja na podobno rešitev tudi na področju brezžičnih vmesnikov. Programski modemi (imenovani tudi Windows modemi) so še danes pogoste rešitve, ki za svoje procesorske potrebe uporabljajo kar glavni procesor in ne posebnega vezja na kartici. To pomeni, da so cenejši, vendar hkrati delujejo samo v okoljih Windows in to s posebnim gonilnikom.

    Objavljeno: 8.5.2002
  • Siemens je postal eden od lastnikov Symbiana

    Lastništvo Symbiana, proizvajalca operacijskega sistema za tako pametne mobilne telefone, se je ponovno spremenilo in ga sedaj sestavljajo vsi štirje največji proizvajalci mobilnih telefonov. Symbian so ustanovili Nokia, Ericsson, Motorola, Matsushita in Psion, pred časom se jim je pridružil novoustanovljen velikan Sony Ericsson, sedaj pa še Siemens, ki je z 23 milijoni evrov dobil 5 odstotkov podjetja. Siemensova poteza, skupaj z nedavno dokapitalizacijo Symbiana kaže na vse večjo odločnost velikih proizvajalcev mobilnih telefonov, da ne spustijo Microsofta na svoje tržišče. Microsoft je pred časom namreč predstavil svoj operacijski sistem za pametne telefone in dal jasno vedeti, da se usmerja tudi na to področje. Prvi pametni telefoni z Microsoftovim Smartphone 2002 so napovedani za konec leta, Symbian pa ima na tržišču že nekaj izdelkov, med katerimi je najbolj znan Nokiin Communicator.

    Objavljeno: 7.5.2002
  • Skupni razvoj čipov

    Motorola, Philips in ST so podpisali sporazum o skupnem razvoju napredne tehnologije za proizvodnjo čipov s posebnim poudarkom na energetsko varčnejših izdelkih. Motorola se je s tem pridružila sporazumu, ki so ga marca 2002 podpisali Philips, ST in največji pogodbeni proizvajalec čipov Taiwan Semiconductor Manufacturing. Gre za testiranje eno- in štirimegabitnih statičnih čipov RAM na 200-milimetrskih rezinah, proizvodnja prototipa pa uporablja 0,09-mikronsko tehnologijo. Vodilni proizvajalci čipov pa na tem področju napovedujejo še nadaljnji razvoj. V drugi polovici leta 2004 naj bi predstavili 0,065-mikronsko, do leta 2007 pa celo 0,032-mikronsko tehnologijo. Razvoj tehnologije za proizvodnjo čipov postaja vse dražji, zato tudi prihaja do povezovanja proizvajalcev. Motorola, Philips in ST bodo v naslednjih petih letih v skupni razvojni projekt prispevali 1,4 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 7.5.2002
  • Sedma NT konferenca v znamenju strategije .NET in mobilnosti

    Microsoft letos že sedmo leto zapored v Portorožu organizira NT konferenco, ki je namenjena strokovnjakom s področja informatike, predvsem tistim, ki uporabljajo Microsoftove rešitve. Število obiskovalcev se je letos ponovno povečalo za 30 odstotkov in sicer na 1600, saj so predavanja razširili na dodatno novo lokacijo. V štirih dneh se bo zvrstilo več kot 180 predavanj, večinoma domačih strokovnjakov, kar je, kot je poudaril Grega Kukec, direktor slovenskega Microsofta, dokaz, da imamo veliko domačega znanja, ki ga je potrebno tudi predstaviti.

    Objavljeno: 7.5.2002
  • Microsoft kupuje družbo Navision?

    Kot vse kaže, se pri Microsoftu pripravljajo na nakup danske družbe Navision A/S, znanega proizvajalca poslovnih informacijskih rešitev. Po pisanju Financial Timesa naj bi bili pogovori o nakupu že v zaključni fazi, kar so posredno priznali tudi pri Navisionu, čeprav dogovor za zdaj imenujejo zgolj >>možnost za strateško transakcijo<<. Po mnenju analitikov naj bi Microsoft odštel za Navision okoli 1,2 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 7.5.2002
  • Intel: novi mejnik je Pentium 4 s taktom 2,53 GHz

    Intel je v začetku maja vnovič pohitril svoje procesorje Pentium 4. Nova meja je zdaj 2,53 GHz, obenem pa so pri Intelu predstavili tudi različice s 2,4 GHz in 2,25 GHz. Kajti frekvenca jedra ni edina pomembna novost nove generacije izdelkov. Novi modeli imajo namreč hitrejše sistemsko vodilo, ki zdaj deluje s taktom 533 MHz, kar je okoli 30% hitreje od dosedanjih 400 MHz. Intel je obenem predstavil tudi novi sistemski nabor 850E, ki podpira ustrezne pomnilnike Rambus s podporo za večjo sistemsko hitrost prenosa podatkov. Cene novih procesorjev se gibljejo od 423 do 637 dolarjev za količine po tisoč enot.

    Objavljeno: 7.5.2002
  • Tudi Cisco z 802.11a in hkrati tudi 802.11b

    Vodilni proizvajalec omrežne opreme, Cisco Systems, je predstavil razširitev svoje palete brezžičnih omrežnih izdelkov. Novost je dostopna točka Aironet 1200, ki bo nadomestila dosedanje izdelke serije Aironet 350 in omogoča hkratno strežbo uporabnikom >>stare<< 11 Mb/s tehnologije 802.11b in nove tehnologije 802.11a, ki nudi višjo hitrost prenosa 54 Mb/s. Dostopna točka ima vgrajen procesor PowerPC s taktom 200 MHz, zato dvojno delovanje in priključitev v ožičeno omrežje hitrosti 10/100 Mb/s zmore brez težav.

    Objavljeno: 6.5.2002
  • Na MIT-u razvili "čuteč" mobilni telefon

    Na slavni univerzi Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili posebne mobilne telefone, ki zmorejo poleg zvoka prenašati tudi dotike in stiske. Telefoni so opremljeni s petimi posebnimi senzorji na katere uporabnik položi prste. Ko s prsti pritisne na senzorje, uporabnik na drugi strani to začuti preko posebnih vibracijskih zvočnikov. Seveda, če tudi on uporablja enak telefon. Študentje, ki so te telefone testirali, so ugotovili, da lahko s takimi neverbalnimi sporočili dodaš poudarke v pogovoru, poleg tega pa so uspeli razviti tudi posebno morsejevo abecedo, ki jim je služila kot tajna abeceda.

    Objavljeno: 6.5.2002
  • NASA reprogramirala Voyager 1

    Ko so znanstveniki vesoljske agencije NASA ugotovili, da bodo morali reprogramirati vesoljsko sondo Voyager 1, so se znašli pred težko nalogo. Voyager 1 je namreč od Zemlje oddaljen 7,8 milijard milj, kar je dvakratna razdalja do planeta Pluton, odpovedovati pa je začel sistem za nadzor gibanja. Če bi sistem razpadel, Voyager 1 ne bi več pošiljal signalov proti Zemlji, ampak bi se izgubili nekje v vesolju. Voyagerjeva misija se je začela leta 1977, njen cilj pa je bil raziskati velikanske plinske tvorbe na zunanjem robu našega osončja. Ker je bil Voyager 1 tako oddaljen, je NASA-in signal za reprogramiranje potreboval 24 ur do tja in nazaj, čeprav je potoval s svetlobno hitrostjo. NASA si je pri celotni proceduri pomagala s sončnim senzorjem in sledilcem zvezd, poseg pa je bil uspešen. Tako Voyager 1 kot njegov dvojček Voyager 2 imata dovolj energije, da bosta lahko še 20 let potovala po vesolju - seveda, če bodo ves ta čas zdržali tudi njuni interni sistemi.

    Objavljeno: 6.5.2002
  • Google ponuja vmesnik za spletni iskalnik

    Podjetje Google, ki upravlja z istoimenskim spletnim iskalnikom, je predstavilo programski vmesnik, ki razvijalcem programov omogoča vključitev iskalnika po več kot dveh milijardah spletnih strani v svoje rešitve. Brezplačni vmesnik uporablja standarda SOAP (Simple Object Access Protocol) in WSDL (Web Services Description Language), ki sta osnova za spletne storitve, tako da lahko programerji uporabljajo združljiva programska okolja - javo, perl ali jezike paketa Visual Studio. Vmesniku za iskalnik je mogoče enostavno spremeniti videz, lahko pa služi za stalno samodejno iskanje po spletu in izpis najnovejših člankov na določeno temo. Pri podjetju Google pravijo, da bodo uporabniki sami našli najboljše načine uporab.

    Objavljeno: 6.5.2002
  • Toshibine novosti pri prenosnikih

    Toshiba je predstavila niz novih prenosnikov, s katerimi želi narediti korak pred tekmecih na najbolj zanimivih tržnih segmentih - cenejših in ultra lahkih prenosnikih. Prva novost je rahlo posodobljeni model Portege 4010, ki je na voljo odslej s Pentiumom III-M ULV s taktom 933 MHz. Računalnik ima 256 Mb velik pomnilnik, 30 GB velik disk, 12,1-palčni zaslon in za ta velikostni razred še vedno presenečenje - vgrajeno izmenljivo enoto DVD-ROM. Omeniti velja, da sta poleg številnih vmesnikov vgrajena tudi bluetooth in Wi-Fi. Cena prenosnika se prične v ZDA pri približno 2.200 dolarjih.

    Objavljeno: 6.5.2002
  • Tivoli z obsežnimi novostmi

    IBM-ovo hčerinsko podjetje Tivoli je najavilo širok spekter novosti v svoji ponudbi, saj je novih izdelkov kar 30. Z njimi želi Tivoli utrditi svoj položaj kot vodilni ponudnik nadzorniških rešitev za računalniške sisteme. Z novimi orodji naj bi predvsem odgovornim dali odgovor, kako zagotoviti nemoteno delovanje sistemov in s tem neposredno vplivati na učinkovitost poslovanja. Pri Tivoliju temu konceptu pravijo vpliv nadzora na poslovanje (business impact management), zanj pa je značilno predvsem preventivno načrtovanje - sistemi naj omogočajo zgodnje zaznavanje potencialnih napak, ki se jih da odpraviti preden se dejansko zgodijo. Izziv je zelo zahteven zlasti zato, ker Tivoli s svojimi rešitvami upravlja rešitve različnih ponudnikov, seveda pa se še posebej dobro znajde z izdelki družbe IBM.

    Objavljeno: 5.5.2002
  • Novi sistemi NAS družbe Compaq

    Podjetje Compaq je predstavilo nove omrežne pomnilniške sisteme NAS, s katerimi želijo izboljšati ponudbo predvsem na spodnjem cenovnem delu lestvice. Sistemi StorageWorks NAS B3000 in StorageWorks NAS S1000 so namenjeni podjetjem, ki želijo hitro razširiti omrežni podatkovni prostor, pri tem pa računajo na cenovno ugodnost. Večji sistem B3000 je mogoče prek vmesnika Fibre Channel priključiti v podatkovno omrežje SAN, lahko pa deluje tudi kot samostojna naprava NAS. Cena se prične pri 43.000 dolarjih, najmanjša velikost pomnilniškega prostora pa je 288 GB. Za manjša podjetja, ki ne želijo implementirati sistemov SAN in potrebujejo manjšo zmogljivost pa Compaq za 3.500 dolarjev nudi model S1000 z diskovjem 320 GB oziroma 640 GB za ceno 5.500 dolarjev.

    Objavljeno: 5.5.2002
  • Nemške železnice proti iskalnikom

    Nemške železnice (DB) so začele s sodnim postopkom proti iskalniku Google, ker omogoča dostop do spletnih strani z navodili, kako onesposobiti delovanje železnice. Navodila so povzeta iz publikacije levičarskih ekstremistov Radikal, ki je v Nemčiji prepovedana. Radikal izdajajo skupine, ki protestirajo proti prevozu radioaktivnih substanc na železnicah. DB se pripravlja tudi na tožbo zoper Yahoo in AltaVisto, ki imata prav tako objavljene povezave do "ilegalne" vsebine. Odgovorni v podjetjih, ki upravljajo z iskalniki, niso komentirali poteze DB. Nemške železnice imajo za sabo že uspešen sodni postopek proti nizozemskemu ISP-ju XS4ALL, ki je moral umakniti povezave do Radikalovih navodil. Tožbo so vložili v Nemčiji, kjer imajo omenjeni iskalniki svoje podružnice, saj odgovorni nemški železničarji menijo, da v ZDA prav gotovo ne bi uspeli s tožbo. Po njihovem mnenju je mogoče v ZDA objaviti prav vse, ne da bi te zaradi tega kdo sodno preganjal.

    Objavljeno: 5.5.2002
  • Panda Antivirus še bolj prodorno v Sloveniji

    Podjetje Ribera, partnersko podjetje španskega proizvajalca protivirusne programske opreme Panda Software, je predstavilo nove protivirusne rešitve namenjene večjim in manjšim podjetjem. Ribera je šele pol leta zastopnik za Panda Software, kljub temu pa so v tem času poslovenili Panda Antivirus Titanium namenjen domačim uporabnikom in pridobili nekaj večjih domačih podjetij za svoje stranke. Panda Software je sicer šesti največji proizvajalec protivirusnih programov, ki si lasti 10 odstotni svetovni tržni delež. V Sloveniji so zaenkrat uspeli prodati 400 izvodov paketa Panda Antivirus Titanium, poleg tega pa so uspeli pridobiti več kot sto srednjih in večjih podjetij, ki uporabljajo modularno zgrajena izdelka Panda Antivirus Corporate Edition in Perimeter Scan. Za slednja izdelka kupci plačajo licence po številu uporabnikov in strežniških sistemih, ki jih uporabljajo, podprta pa je zaščita na vseh vstopnih točkah v omrežje, kot so mostovi in požarni zidovi ter strežnikih Microsoft Exchange in Lotus Domino, v zadnji različici pa je podprt tudi Linux. Bistvene prednosti s katerimi se pri Panda Software ponašajo so v možnosti centraliziranega nadzora in namestitve programov po vsem omrežju, skladnost z delovanjem protivirusnih rešitev drugih proizvajalcev in predvsem 24-urna podpora, ki jo pri nas zagotavljajo v podjetju Ribera.

    Objavljeno: 4.5.2002
  • NEC prvi s procesorji Intel "McKinley"

    Predstavitev druge generacije 64-bitnih procesorjev družbe Intel, ki jih razvijajo pod delovnim imenom McKinley, je vsak dan bližja. NEC je pri tem celo nekoliko pohitel in na Japonskem v okviru lokalne Intelove razvojne konference prikazal podrobnosti svojega strežnika, ki bo uporabljal nove procesorje McKiney. Prototip ima 32 procesorjev, s temi pa naj bi dosegli 1,5-kratno do 2-kratno zmogljivost strežnikov s prvo generacijo 64-bitnih procesorjev Itanium. Del izboljšav je v zgradbi samega procesorja, ki ima zdaj dvakrat hitrejši vmesnik do pomnilnika (400 MHz) in tretjenivojski predpomnilnik v ohišju poleg samega jedra procesorja. Prototip je imel vgrajene procesorje s taktom 1 GHz, 128 GB velik pomnilnik in 64-bitno vodilo PCI-X s prepustnostjo 1 GB/s. Tak sistem naj bi bil sposoben procesirati 128 Gflopsov (operacij s plavajočo vejico na sekundo). Pri NECu trdijo, da je sistem zgrajen za učinkovito povezavo v gručo, v kateri je lahko osem sistemov s skupno 512 procesorji. Sistem naj bi podpiral sprva operacijske sisteme Windows, HP-UX in Linux, kasneje tudi druge.

    Objavljeno: 4.5.2002
  • Dell niža stroške pomnilniškega prostora

    Dell se trudi, da bi pridobil še večji tržni delež na področju zelo donosnih pomnilniških sistemov. V ta namen so aprila predstavili nove pomnilniške sisteme za podatkovna omrežja SAN, ki se lahko pohvalijo z nizkimi stroški hranjenja podatkov. V ta namen so za svoje kupce priredili pomnilniške sisteme partnerja EMC, ki jih prodajajo pod imenom Dell | EMC SAN. Na voljo so trije sisteme Dell | EMC FC4500, ki nudijo pomnilniški prostor velikosti 180 GB, 360 GB in 730 GB. V prvem primeru se cene začnejo pri 57.000 dolarjih, cena na MB pa znaša 31 centov. Začetna cena srednjega sistema je 60.000 dolarjev (16 centov na MB), največjega pa 70.000 dolarjev, kar predstavlja doslej najnižjo ceno na enoto pomnilniškega prostora - le 9 centov. Poleg samih pomnilniških sistemov Dell ponuja tudi storitve za implementacijo in ostalo potrebno opremo (stikala SAN, programsko opremo,...). Sistemi so za zdaj na prodaj v ZDA, čez nekaj mesecev pa bodo na voljo tudi drugod po svetu.

    Objavljeno: 4.5.2002
  • Microsoft Commerce Sever 2002

    Microsoft nadaljuje s posodobitvami svojih strežniških paketov, saj je aprila na konferenci TechEd v New Orleansu objavil nov strežnik za vzpostavitev elektronskega trgovanja Commerce Server 2002. Tako kot pri številnih drugih strežniških paketih je glavna novost v paketu podpora za arhitekturo .NET, zlasti pa za novo razvojno okolje Visual Studio .NET in spletne storitve. Sistem podpira okolja ASP.NET, .NET Framework in izvršni jezik CLR (Common Language Runtime). Z novimi dvermi Commerce Server Developer Portal prinaša nova različica komplet orodij povezanih z okoljem VS.Net, s katerimi je mogoče razviti rešitve z uporabo bistveno manj vrstic kode.

    Objavljeno: 3.5.2002
  • EMC toži družbo Hitachi

    Podjetje EMC zahteva od ameriških oblasti prepoved uvoza (v ZDA) nekaterih pomnilniških izdelkov tekmeca Hitachi Data Systems. V obrazložitvi tožbe navajajo, da Hitachi s svojimi izdelki HORC, HOARC in ShadowImage krši šest patentov, ki jih ima v svojih rokah družba EMC. Navajajo tudi, da Hitachi kljub večkratnim opozorilom ne namerava spremeniti svojih izdelkov, ki pa s posnemanjem vseeno ne dosegajo zmogljivosti, ki jih imajo EMCjevi izdelki SRDF in TimeFinder. EMC poleg tega trdi, da je Hitachi znan po svojih kršitvah tujih patentov, saj v svojih izdelkih rade volj kopirajo rešitve drugih proizvajalcev, ne samo družbe EMC. Presodilo bo sodišče.

    Objavljeno: 3.5.2002
  • Sprememba na vrhu družbe AMD

    Kljub razmeroma uspešnem poslovanju družbe AMD (tržni delež je neprimerno večji kot pred leti) je konec aprila prišlo do spremembe v vrhu vodstva. Dosedanji direktor in soustanovitelj W.J. Sanders se umika iz vsakodnevnega operativnega poslovanja, hkrati pa je izvoljen za predsednika družbe. Na mestu direktorja ga bo nasledil Hector Ruiz, ki je doslej bil predsednik in izvršni direktor AMD-ja. Razloge za tak korak družba ne želi razkriti.

    Objavljeno: 3.5.2002
  • Nov, velik, popravek za IIS

    Microsoft je izdal nov obsežen popravek za spletni strežnik IIS in pozval vse uporabnike naj si ga namestijo. Popravek popravlja deset na novo odkritih lukenj, med katerimi je tudi ena, ki napadalcu omogoča popoln prevzem nadzora nad računalnikom. Zato ima paket oznako >>kritičen<<.

    Objavljeno: 3.5.2002
  • Sun dopolnjuje ponudbo

    Boj za kupce zmogljivih strežnikov Unix je vsak dan hujši. Zato morajo proizvajalci nenehno obnavljati in dopolnjevati svojo ponudbo, kar je pogosto odgovor na početje tekmecev. Podjetje Sun je tako predstavilo sistem Sun Fire 12K (imenovan tudi Starkitty), ki je med drugim odgovor na IBMov strežnik p690. Z njim zapolnjujejo luknjo v ponudbi, v segmentu strežnikov s ceno med 500.000 in milijon dolarji, ki so sta ga učinkovito zapolnila HP in IBM s svojimi novimi sistemi. Starkitty je pozicioniran stopnico pod največjim sistemom Sun Fire 15K, ki ga sicer imenujejo tudi Starcat in stopnico nad manjšim sistemom Sun Fire 6800. V primerjavi z večjim sistemom je polovico manj zmogljiv (polovica procesorjev, pomnilnika in V/I prepustnosti). Največji sistem ima lahko do 52 procesorjev UltraSparc III s taktom 900 MHz, največ 288 GB pomnilnika, tak pa stane okoli 750.000 dolarjev. Zadržali pa so procesorsko particioniranje, kar je ena izmed odlik Sunovega največjega sistema. Z novim sistemom naj bi pri Sunu ohranili prednost pred tekmeci med sistemom Unix, kjer so v zadnjem času pridobili pri tržnem deležu.

    Objavljeno: 2.5.2002
  • Intel predstavlja hitrejši Xeon

    Intel je pri svojih najzmogljivejših procesorjih Xeon dohitel frekvenco delovanja najhitrejših različic Pentiuma 4, s katerim si deli skupno jedro. Tako je tudi Xeon odslej na voljo v različici s taktom 2,4 GHz, namenjen pa je rab v eno ali dvoprocesorskih strežnikih in delovnih postajah. Novi Xeon je tudi prvi, ki je narejen na novih 300-milimetrskih silicijevih rezinah, iz katerih lahko naredijo dvakrat več čipov ob praktično istih stroških proizvodnje.

    Objavljeno: 2.5.2002
  • Tudi AMD s procesorji za mobilne telefone

    AMDjev nakup podjetja Alchemy Semiconductor pomeni vstop podjetja na tržišče procesorjev za mobilne telefone in druge mobilne naprave. AMD se je do sedaj ukvarjal le s procesorji za osebne računalnike in pomnilniki Flash RAM, prav slednji pa so razlog za novo področje zanimanja, saj je dandanes težko prodajati samo pomnilnike brez pripadajočih procesorjev. Glavni tekmec, družba Intel, ki svoje procesorje ARM prodaja skupaj s pomnilniki Flash, pomožnimi čipi in včasih celo z načrti za izdelavo cele naprave, postaja namreč na tem področju vse bolj in bolj uspešen.

    Objavljeno: 2.5.2002
  • Mobilni procesorji s še manjšo porabo

    Intel je svoj procesorski primat, ki ga drži tudi med prenosnimi računalniki, z novo serijo procesorjev še utrdil. Serija procesorjev Mobile Pentium III-M je namreč razširjena z modeli, ki potrebujejo izredno malo električne energije in se tako malo grejejo, da nekateri sploh ne potrebujejo ventilatorja. Sistemi so tako varčnejši, hkrati pa tudi tišji.

    Objavljeno: 2.5.2002
  • Predstavljen prvi prenosni video predvajalnik

    Podjetje PoGo Products je predstavilo Flipster, prvi prenosni predvajalnik videa, kompresiranega s kodirniki MPEG 4, kamor sodijo zapisi ASF in WMV ter priljubljeni DivX. Flipster ni veliko večji od mobilnega telefona, poleg videa pa zna seveda predvajati tudi glasbo v zapisu MP3 in snemati zvok v nekompresiranem zapisu WAV ter omogoča ogled fotografij v mnogih zapisih. Za predvajanje vsebin ima vgrajen Windows Media Player. Sama naprava ima 128 MB pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti s pomnilniškimi karticami MMC in SD, z računalnikom pa se poveže preko vmesnika USB. Pri PoGo Products načrtujejo tudi dodatke za Flipsterja, v prvem valu digitalno videokamero, TV kartico, ki bo omogočala gledanje televizije in možnost povezovanja v brezžična omrežja. Flipster bo v ZDA stal 400 dolarjev.

    Objavljeno: 1.5.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji