• EU ustanovila agencijo za varnost na spletu

    Evropski parlament je potrdil predlog za ustanovitev agencije za evropsko spletno varnost, ki naj bi oblikovala skupen pristop k varnosti v omrežjih in varnosti podatkov. Z delom naj bi začela s 1. januarjem prihodnje leto, delovala pa naj bi do konca leta 2008. Agencija bo tudi skrbela, da bo pomoč o varnostnih zadevah na voljo tudi majhnim in srednjim podjetjem. Ukvarjala se bo s problemi preprečevanja padcev omrežij, hudih računalniških napak, virusov in nedovoljenega prestrezanja podatkov. Zadolžena bo tudi za svetovanje Evropski komisiji, parlamentu ter drugim poslovnim in civilnim telesom glede predlogov, ki se tičejo varnosti podatkov. Agencijo bo vodil upravljalni odbor petih predstavnikov, ki jih bo imenovala Evropska komisija, petih predstavnikov, ki jih bo imenoval Svet, dva bo imenoval parlament, štiri industrija in dva predstavniki potrošnikov. Svetovalni odbor bo sestavljalo devet strokovnjakov iz vrst industrije, potrošnikov, znanosti in raziskovalnih dejavnosti.

    Objavljeno: 25.10.2003
  • Sony Ericsson P800 dobil naslednika

    Po mnenju večine analitikov in tudi uporabnikov je trenutno najbolj izpopolnjen široko dostopen križanec med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom Sony Ericssonov P800, a to se bo kmalu spremenilo, saj je podjetje napovedalo naslednika, poimenovanega P900.

    Objavljeno: 25.10.2003
  • Vse več podatkov

    V drugem trimesečju je bil trg programske opreme za upravljanje s pomnilniškimi sistemi vreden poldrugo milijardo dolarjev, kar je bilo dobrih 7 odstotkov več kot v prejšnjem obdobju, poroča družba IDC. Prvih pet proizvajalcev tovrstne opreme je ostalo istih kot v prejšnjem trimesečju. Na vrhu je še vedno EMC, ki je pridobil poldrugo odstotno točko in zavzema skoraj četrtinski tržni delež. Prihodek EMC iz tega naslova se je povečal za 13,6 odstotka in je dosegel 399 milijonov dolarjev. Sledijo Veritas, Computer Associates, IBM in HP. Ostali proizvajalci so imeli skupaj 29 odstotkov trga, ustvarili pa so 458 milijonov dolarjev prihodka, kar je pomenilo 2,2-odstotno rast v primerjavi s prejšnjim trimesečjem.

    Objavljeno: 24.10.2003
  • GSM vse bolj uspešen v ZDA

    Najpopularnejši standard mobilne telefonije, GSM, ki ga uporablja preko 80 odstotkov uporabnikov mobilne telefonije, postaja vse bolj popularen tudi v ZDA. Kot je v svojem najnovejšem poročilu objavilo podjetje za raziskave trga mobilne telefonje EMC World Cellular Database se je v zadnjem letu v ZDA število uporabnikov omrežij GSM povečalo za 57 odstotkov, kar je trikrat večji prirastek kot pri uporabnikih omrežij CDMA. Slednjih je v ZDA sicer znatno več, kar 77 milijonov v primerjavi z 22 milijoni uporabnikov GSM, vendar je vse večja popularnost GSM-a lahko zaskrbljujoča za podjetje Qualcomm, ki je lastnik za patente CDMA. EMC ocenjuje, da se bo število uporabnikov omrežij GSM povečalo na vsaj 55 milijonov, ko bodo ti operaterji končali nadgradnje central, veliko pa je odvisno tudi od tega kakšni telefoni bodo na voljo za obe vrsti omrežij. V roku naslednjih nekaj let ima v ZDA zagotovo prednost CDMA, ki omogoča bolj preprosto nadgradnjo na tretjo generacijo (CDMA2000 1x) kot pa GSM, saj je pri prehodu na UMTS potrebno pridobiti licence za nov spekter in izgraditi nove bazne postaje.

    Objavljeno: 24.10.2003
  • Nokiino "Mobiliziranje" poslovnih podatkov

    Finska Nokia je predstavila strežnik imenovan Nokia Access Mobilizer, ki omogoča samodejno pretvarjanje podatkov na strežnikih podjetja v obliko primerno za ogled na mobilnih napravah. Access Mobilizer ugotovi tip naprave s katero se uporabnik povezuje v omrežje ter prilagodi elektronsko pošto, dokumente in drugo vsebino za ogled na zaslonu te naprave. Poleg priročnosti je bistven poudarek rešitve tudi v varnosti, saj sam program teče za požarnim zidom podjetja, uporabnik pa zgolj dostopa do podatkov preko brskalnika in si jih dejansko ne prenese na svojo napravo.

    Objavljeno: 24.10.2003
  • Intel v tretjem četrtletju s 7,8 milijarde dolarjev prihodkov

    Intel je predstavila podatke o poslovanju v tretjem četrtletju, ki je bilo bolje od pričakovanj. Prihodki v višini 7,8 milijarde dolarjev predstavlja 15-odstotno

    Objavljeno: 24.10.2003
  • Prvi izdelki z modrim laserjem že v prodaji

    Sony je predstavil prve izdelke namenjene profesionalni rabi, ki za zapisovanje uporabljajo modre žarke. Gre za nov tip optičnega diska imenovanega Professional Disc for DATA, ki omogoča hranjenje kar 23 GB podatkov na eno stran nosilca, kar je petkrat več kot pri današnjih magnetno-optičnih (MO) nosilcih, priljubljenih za hrambo podatkov v profesionalne namene. Po trditvah Sonya je Professional Disc for DARA naravni naslednik 5,25-palčnih nosilcev MO, hkrati pa predstavlja šele začetno stopnjo. Sony pričakuje, da bo lahko z modrimi laserji vsake dve leti podvojil zmogljivost nosilcev, pri tem pa ohranil združljivost za nazaj. Novi Sonyevi nosilci bodo na voljo kot izbrisljivi in le enkrat zapisljivi, omogočajo pa prenos podatkov 11 MB/s (branje) oziroma 9 MB/s (zapisovanje). Na voljo bodo že od novembra.

    Objavljeno: 24.10.2003
  • Microsoft z višjim dobičkom, a s težavami

    Microsoft je za prvo četrtletje fiskalnega leta objavil višje prihodke in dobiček kot so mu ga napovedovali analitiki, kljub temu pa so zabeležili upad prihodkov iz dolgoročnih licenc, kar je predvsem posledica težav z varnostjo Microsoftovih izdelkov.

    Objavljeno: 24.10.2003
  • Dvakrat več bluetootha

    Svetovalna družba Frost & Sullivan je objavila podatek, da se bo v letošnjem letu znašlo na prodajnih policah 70 milijonov izdelkov, opremljenih s tehnologijo bluetooth, kar bo dvakrat več kot v letu 2002. Stabilno rast napovedujejo tudi v prihodnjih letih. Mnenja v zvezi z bluetoothom pa so še naprej deljena. Tehnologija je od predstavitve v letu 1998 že premagala večino otroških bolezni (težave pri povezovanju različnih brezžičnih naprav in motenje z drugimi radijskimi tehnologijami), dokaj svetla pa je tudi prihodnost v povezavi s tržnimi segmenti na področju mobilnih telefonov, računalnikov, industrije in avtomobilov. K razvoju bluetootha bo pripomogla tudi rast na področju polprevodnikov. Seveda pa je še veliko slabih plati tehnologije bluetooth - predvsem pomanjkanje konkurence na področju osebnih omrežij in zmanjšanje navdušenja s strani nekaterih glavnih igralcev kot so Avaya, Intel in Motorola.

    Objavljeno: 23.10.2003
  • Microsoft za domače navdušence nad večpredstavnostjo

    Microsoft je predstavil novo različico dodatka za Windows XP Plus Digital Media Edition, ki je namenjen predvsem domačim uporabnikom, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z obdelavo digitalnih fotografij in drugimi večpredstavnih vsebin. Paket programov je na voljo za 20 dolarjev in je hkrati tudi prvi Microsoftov program, ki ga je mogoče kupiti in naložiti preko spleta v sodelovanju z Amazon.com.

    Objavljeno: 23.10.2003
  • Novi tipi zaslonov za mobilne telefone

    Največji proizvajalec zaslonov s tekočimi kristali Sharp je za prenosne telefone razvil zaslon z visoko ločljivostjo, s katerim lahko na mobilnem telefonu vidimo cele spletne strani. Diagonala zaslona meri 6,6 cm in nudi ločljivost VGA, kar je štirikrat več kot pri sedanjih (četrtinskih - QVGA) zaslonih s 76,800 točkami. To pomeni, da bodo uporabniki na prenosnih napravah lahko gledali sliko enake kakovosti, kot na osebnih računalnikih. Zasloni naj bi našli pot tudi do drugih prenosnih naprav, kot so ročni računalniki. Na tržišču bodo od aprila prihodnje leto. Družba Sharp je v zadnje pol leta zaradi povečanega tržišča ploskih zaslonov povečala prihodke za 18 odstotkov.

    Objavljeno: 23.10.2003
  • IBM z izjemno varčnimi vezji

    Pri družbi IBM so predstavili tehnologijo za izdelavo vezij, ki bodo za štiri petine zmanjšala porabo električne energije, zlasti pri mobilnih napravah. Pri izdelavi vezij so združili nekaj proizvodnih tehnologij, ki so se doslej zdele nezdružljive. Tako so uspeli izdelati silicij-germanijeva vezja na posebni tanki rezini SOI (silicij na izolatorju). Doslej so tehnologijo SOI uporabljali za izdelavo običajnih vezij CMOS.

    Objavljeno: 23.10.2003
  • Zbirka podatkov MySQL bo delovala v gručah

    Zbirka podatkov MySQL bo v prihodnosti podpirala delovanje v gručah. Ustrezno tehnologijo je podjetje MySQL pridobilo z nakupom podjetja Alzato, ki ga je ustanovil Ericsson leta 2000. To podjetje razvija tehnologijo delovanja v gručah za potrebe čim bolj zanesljivega delovanja programske opreme na področjih, kjer je nujno potrebno neprekinjeno delovanje, na primer v telekomunikacijah, omrežnih storitvah in spletnih straneh z velikimi obremenitvami. Rešitev bo na voljo v naslednjem letu in se bo imenovala MySQL Cluster.

    Objavljeno: 23.10.2003
  • ATI: 71-odstotna rast

    Proizvajalec grafičnih kartic in procesorjev ATI je v zadnjem fiskalnem trimesečju 2003 ustvaril 381 milijonov dolarjev prihodka, kar je bilo 71 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Četrtletni dobiček je znašal 29 milijonov dolarjev, kar je bilo precej bolje od lanske izgube v vrednosti sto tisoč dolarjev. ATI je v tem trimesečju posloval bolje kot v prejšnjem, ko je ustvaril 356 milijonov dolarjev prihodka in 15 milijonov dolarjev dobička. ATI-ju je uspelo tudi povečanje marže na dobrih 35 odstotkov, vendar pa so se v istem času povečali operativni stroški - z 10 na 100 milijonov dolarjev (pretežno zaradi večjih vlaganj v raziskave in razvoj).

    Objavljeno: 22.10.2003
  • Nebodijetreba odslužena računalniška oprema

    Raziskave družbe Gartner je pokazala, da je mogoče za odsluženo računalniško strojno opremo iztržiti od 3 do 5 odstotkov prvotne cene, stroški za odstranitev stare opreme pa so od 85 do 136 dolarjev. Višina stroškov je odvisna od metode odstranjevanja, pa tudi od tega, koliko birokracije je povezane s tem. Do javnih debat o reciklaži in odstranjevanju računalniške opreme je prišlo v zadnjem času zaradi obtožb mednarodnih okoljevarstvenih organizacij, da proizvajalci in večji kupci računalniške opreme (na primer ameriška vlada) uporabljajo nekatere azijske države kot računalniška smetišča.

    Objavljeno: 22.10.2003
  • Znana cena novega PlayStationa

    Sony je objavil ceno novega igralnika PlayStation, znanega pod imenom PSX, ki pa ne bo predstavljal nove generacije igralnikov, temveč bo le bolj dodelan PlayStation 2. PSX bo pravzaprav center za večpredstavnost in zabavo, saj bo poleg igralnika vključeval tudi predvajalnik DVD in videorekorder z diskom velikosti 160 GB, na katerega bo mogoče posneti preko 200 ur televizijskega programa. Cena za japonsko tržišče bo znašala, preračunano, 620 evrov, začetek prodaje in cene za ZDA in Evropo pa še niso znane.

    Objavljeno: 22.10.2003
  • Radio-frekvenčna identifikacija na pohodu

    Velike družbe, kot so Sun, SAP, Oracle in IBM so se hitro odzvale na povečano povpraševanje za računalniško obdelavo podatkov pridobljenih z radijsko identifikacijo (RFID -radio frequency identification). Tako lahko Oracleov podatkovni strežnik že obdeluje podatke pridobljene po standardu RFID, prav tako so pri Sunu podporo vgradili v strežniško platformo SunOne in v IBMov podatkovni strežnik DB2.

    Objavljeno: 22.10.2003
  • Usmerjevalniki 3Com za integrirane povezave

    Družba 3Com je razširila paleto izdelkov za povezavo znotraj podjetij z usmerjevalniki WAN. Družina usmerjevalnikov 5000 omogoča visoko-kvalitetne podatkovne in telefonske povezave (VoIP). V kratkem bodo ponudili še novo programsko opremo za nadzor novih usmerjevalnikov v okviru nadzorniškega sistema OpenView družbe Hewlett-Packard. Usmerjevalniki serije 5000 podpirajo napredna navidezna omrežja VPN in zagotavljajo visoko stopnjo varnosti pri povezavah s spletom. Cene družine 5000 se začnejo pri 1.400 ameriških dolarjev (model 5009) in končajo pri 6.500 dolarjih (model 5680).

    Objavljeno: 22.10.2003
  • IBM največji zunanji izvajalec storitev

    Družba IDC je sporočila, da je IBM z 22 odstotki tržnega deleža oziroma 15,3 milijarde dolarjev prihodkov vodilni na svetovnem trgu zunanjega izvajanja storitev (outsourcing), ki je vreden skupno skoraj 69 milijard dolarjev. Za IBM-om so se uvrstili Electronic Data Systems (11,1 milijarde), Computer Sciences (3,8), Fujitsu (3,3) in HP (1,2). Po ocenah IDC naj bi se prihodek v tej panogi v naslednjih letih povečeval s skoraj 8-odstotno letno rastjo.

    Objavljeno: 21.10.2003
  • NEC razvil tehnologijo za nanocevaste tranzistorje

    Raziskovalci pri družbi NEC so razvili način, kako stabilno izdelovati osnovne dele za ogljikove >>nanocevaste<< (nanotube) tranzistorje (CNT). Nanocevi so ogljikovi atomi oblikovani kot cevi, ki imajo premer le nekaj nanometrov. Ta tehnologija bi lahko v prihodnosti zamenjala silicijeve tehnologije, ko jih ne bo mogoče več zmanjševati. Ogljikove nanocevi precej bolje prevajajo električni tok, kot silicij, kar pomeni, da je transkonduntanca tranzistorja večja, hitrosti preklapljanja pa so zato tudi večje.

    Objavljeno: 21.10.2003
  • Microsoft nekoliko podaljšal podporo za javo

    Pri Microsoftu bodo podpirali svoj javanski navidezni stroj vse do septembra 2004, da bodo uporabniki v tem času lažje poiskali nadomestilo. Pred kratkim so uporabnikom že svetovali, da Microsoftov JVM odstranijo iz računalnikov, predvsem zaradi izvensodne poravnave s podjetjem Sun Microsystems.

    Objavljeno: 21.10.2003
  • Xerox išče novo revolucijo

    Slavni raziskovalni center Xerox PARC je odprl svoja vrata in javnosti predstavil niz zanimivih tehnologij in raziskovalnih projektov, med katerimi se morda nahaja tudi inovacija, ki lahko pripelje do nove revolucije na področju računalništva. Center PARC je zaslužen za mnoge stvari, ki predstavljajo danes temelj računalništva. V sedemdesetih in osemdesetih letih so tam med drugim razvili take stvari, kot so grafični uporabniški vmesnik, miška, laserski tiskalnik in omrežna tehnologija ethernet.

    Objavljeno: 21.10.2003
  • Mobilni telefoni s fotoaparati vse bolj priljubljani

    Prodaja mobilnih telefonov z vgrajenimi digitalnimi fotoaparati naj bi porasla iz 19 milijonov v lanskem letu na skoraj 300 milijonov v letu 2007, je v svojem poročilu zapisala družba za raziskave IDC. Njihove analize tržišča mobilne telefonije kažejo, da po eni strani proizvajalci zaradi vse nižjih cen vgrajujejo digitalne fotoaparate v vse več modelov, po drugi strani pa so tudi uporabniki pripravljeni plačati nekoliko več za tovrstne naprave in z njimi povezane storitve kot je MMS.

    Objavljeno: 21.10.2003
  • SGI naslednja SCO-jeva tarča?

    SCO je v podjetju Silicon Graphics našel novega nepridiprava, ki ga obtožuje, da prodaja programsko opremo z nedovoljeno Unixovo kodo. SCO je določil 14. oktober 2003 kot rok, do katerega mora SGI prenehati s prodajo operacijskega sistema Irix. Zaenkrat še ni znano, za kakšne korake se je SCO odločil po tem datumu, SGI pa je trdno prepričan v svoj prav in prodaje Irixa ne bo ustavil. SGI je sicer res ugotovil, da je v njihovi programski opremi nekaj SCO-jeve kode, vendar so jo že zamenjali, vsem uporabnikom pa poslali popravke. Tako eni kot drugi ne izključujejo možnosti, da se bodo za končni prav >>udarili<< na sodišču.

    Objavljeno: 20.10.2003
  • Naročniška internetna večpredstavnost

    Ponudniki naročniških internetnih večpredstavnostnih vsebin (kamor spada recimo tudi Siol TV) naj bi v letošnjem letu zaslužili skoraj milijardo dolarjev, do leta 2007 pa naj bi ustvarili 4,5 milijarde dolarjev prihodka, napoveduje družba In-Stat/MDR. Razlogi za večje zanimanje za to področje so v vse večji razširjenosti širokopasovnih povezav z internetom, vse večja pripravljenost potrošnikov, da plačujejo za spletne storitve, kakor tudi v vse večji kakovosti spletnih vsebin. Koristi od naročniške internetne večpredstavnosti naj bi imela podjetja kot so RealNetworks, Microsoftov MSN, AOL in Yahoo. RealNetworks ima tako že skoraj milijon naročnikov na video in avdio storitev RealOne SuperPass z novicami, zabavo in glasbo. Tudi ponudniki specializiranih vsebin kot sta ESPN za šport in Movielink za filme naj bi kmalu ponudila naročniške storitve.

    Objavljeno: 20.10.2003
  • Apple iTunes tudi za uporabnike Oken

    Apple je po pričakovanju objavil večpredstavni program iTunes tudi za Microsoftovo okolje Windows, s čimer želijo povečati število naročnikov istoimenskega internetnega servisa za glasbo. Sam programski paket iTunes for Windows je brezplačni program, omogoča pa nakup in predvajanje pesmi v digitalni obliki za ceno 99 centov na skladbo.

    Objavljeno: 20.10.2003
  • Samostojna Mozilla rabi denar

    Odprtokodna organizacija Mozilla je predstavilo novo različico istoimenskega spletnega brskalnika in prve plačljive storitve, zlasti za podporo izdelku. Mozilla se je nedavno ločila od družbe AOL, s svojim delovanjem pa želi nadaljevati zgodbo tam, kjer je nekdanji Netscape obtičal. Toda zaradi tega, ker sam razvoj ne financira več matično podjetje, skušajo s storitvami najti nov vir financiranja.

    Objavljeno: 20.10.2003
  • ITU Telecom World 2003 -- znamenju optimizma in novih rešitev

    Najstarejše telekomunikacijsko združenje, Mednarodna zveza za telekomunikacije (International Telecommunication Union - ITU) je oktobra v Ženevi ponovno organizirala štiriletni sejem ITU Telecom World. Gre za največji sejem s področja telekomunikacij, ki je letos privabil preko 900 razstavljavcev in več kot 110 tisoč obiskovalcev.

    Objavljeno: 20.10.2003
  • Motorola pomaga pri identifikaciji oseb v Srbiji

    Motorola je pričela v Srbiji vzpostavljati vsedržavni identifikacijski sistem, ki bo vključeval prepoznavo prstnih odtisov, obraza in odtisov dlani, uporabljala pa ga bosta policija in državna uprava.

    Objavljeno: 19.10.2003
  • Abitov microGuru za lažji nadzor osnovne plošče

    Tajvanski proizvajalec osnovnih plošč Abit je predstavil mikrokontroler imenovan microGuru, ki bo na zmogljivejših modelih osnovnih plošč omogočal lažji nadzor delovanja strojne opreme, preprosto navijanje procesorja in nadgradnje BIOSa.

    Objavljeno: 19.10.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji