• Panasonicov Lumix DMC-FZ10

    Pri Panasonicu so nedavno predstavili prvi digitalni fotoaparat z 12-kratnim optičnim zumom in 4-milijonskim tipalom. Objektiv ima zmogljiv zum, ki je enakovreden objektivom z goriščno razdaljo 35-420 mm pri klasičnih fotoaparatih. Vgrajena je tudi tehnologija za stabiliziranje slike MEGA O.I.S. (Optical Image Stabilizer), ki zagotavlja ostre in žive slike tudi pri fotografiranju na daljavo ali v slabih svetlobnih pogojih. Fotoaparat bo zajel do štiri posnetke v sekundi. Naprodaj bo od novembra, v ZDA bo stal 600 dolarjev.

    Objavljeno: 19.10.2003
  • Adobe Photoshop Album 2.0 tudi v brezplačni različici

    Adobe je predstavil novo različico programa za preprosto delo urejanje digitalnih fotografij Photoshop Album 2.0. To je že druga različica tega programa letos, s katerim se Adobe skuša približati tudi manj zahtevnim uporabnikom, lastnikom vse bolj popularnih digitalnih fotoaparatov.

    Objavljeno: 18.10.2003
  • Legalna digitalna glasba preko mobilnika

    Ob nekaterih uspešnih projektih prodaje glasbe v digitalni obliki preko spleta, je Siemens skupaj z britanskim operaterjem O2 napovedal možnost dostop do glasbe preko mobilnih omrežij s posebnim predvajalnikom, ki bo na voljo do konca leta. Predvajalnik je nekoliko manjši kot mobilni telefon z majhnim črno-belim zaslonom, do storitev se povezuje preko mobilnega telefona z infrardečim vmesnikom ali kablom in glasbo shranjuje na pomnilniške kartice SD.

    Objavljeno: 18.10.2003
  • Zastoj pri gorivnih celicah

    Družba Toshiba se hvali z novo gorivno celico za prenosne naprave, vendar bodo zapleti pri novi tehnologiji povzročili zastoj, tako da bo na tržišču šele leta 2005, torej leto dni kasneje od načrtovanega. Gorivne celice naj bi združile veliko kapaciteto električne energije z majhnimi dimenzijami in nizko ceno. Novost vsebuje visoko koncentrirani metanol in naj bi zagotavljala 1 W električne moči za dvajset ur. Ta tehnologija zahteva mešanje metanola z večjo količino vode, zato so bile doslej gorivne celice prevelike. Pri Toshibi so potrebno količino vode uspeli zmanjšati na desetino. Po napovedih podjetja za raziskavo tržišča Allied Business Intelligence naj bi že leta 2011 proizvodnja gorivnih celic dosegla 200 milijonov kosov.

    Objavljeno: 18.10.2003
  • Oracle vse bolj za razpršeno računalništvo

    Oracle bo svoje stranke še v tem letu oskrbel z novo programsko opremo za razpršeno računalništvo (grid computing), ki so jo poimenovali Oracle 10g. Vodilni pri Oraclu so namreč še vedno prepričani, da je prihodnost računalništva v razpršenosti. Obstoječe računalniške oziroma strežniške zmogljivosti so izkoriščene od 40- do 60-odstotno, razpršeno računalništvo pa odpravlja ravno to pomanjkljivost, dodajajo pri Oraclu.

    Objavljeno: 17.10.2003
  • WiMax: smrt fiksne telefonije?

    Operaterji fiksne telefonije so že nekaj časa v težavah, saj se vse več njihovih uporabnikov odloča predvsem za mobilno telefonijo pri glasovnih klicih, tako da jim postajajo podatkovne storitve vse pomembnejši vir prihodkov. A tudi na tem področju se stvari spreminjajo, saj prihaja nova tehnologija za širokopasovni brezžični dostop WiMax, znana tudi kot standard IEEE 802.16.

    Objavljeno: 17.10.2003
  • Avtor protokola MPEG snuje zaščito pred kopiranjem

    Skupina strokovnjakov za digitalne medije pod vodstvom ustanovitelja skupine, ki je zasnovala vrsto protokolov MPEG, je v nedavno ustanovila mednarodni forum, ki je namenjen standardizaciji digitalnih medijev in varnostnih sistemov proti nedovoljenemu kopiranju. Forum ima sedež v Švici, imenuje pa se Projekt digitalnih medijev oziroma DMP (Digital Media Project). Namenjen je pa je predvsem urejanju kaotičnega stanja, ki je nastalo zaradi poplave novih protokolov in programov za stiskanje in predvajanje vsebin.

    Objavljeno: 17.10.2003
  • Transmeta Efficeon TM 8000

    Podjetje Transmeta je predstavilo nov tip mikroprocesorja z imenom Efficeon TM 8000, s katerim bodo skušali močno pridobiti tržni delež na področju prenosnih računalnikov. Podjetje nov izdelek označuje kot tekmeca Intelovim ultra varčnim različicam procesorja Pentium M, od katerih pa naj bi bil še bolj energijsko varčen in hkrati zmogljivejši.

    Objavljeno: 17.10.2003
  • Dell Axim X3

    Podjetje Dell je predstavilo novo različico ročnih računalnikov, za katere je značilno lažje in tanjše ohišje ter podpora za brezžične komunikacije. Novi Axim X3 je 17% tanjši in 28% lažji od modela Axim X5. Novi model je na voljo v dveh različicah, v prvi s procesorjem Intel XScale s taktom 300 MHz, 32 MB RAM in 32 MB ROM, ter zmogljivejši s taktom 400 MHz, 64 MB RAM, 64 MB ROM in vezjem za brezžične omrežne komunikacije po protokolu 802.11b.

    Objavljeno: 17.10.2003
  • Mobilni nakit in plačevanje

    Nokia je predstavila prve primerke tako imenovanega mobilnega nakita pod blagovno znamko Nokia Imagewear. Trenutno so na voljo trije kosi nakita, Nokia Medallion I in II ter Nokia Kaleidoscope, ki lahko prikazujejo z mobilnim telefonom posnete fotografije. Medaliona se lahko nosita kot verižica ali zapestnica z majhnim barvnim zaslonom (16,7 x 16,7 mm) na obesku. V obesek je mogoče shraniti do osem fotografij, čas delovanja pa je do 15 ur. Kaleidoscope je nekoliko drugačna naprava, namenjena shranjevanju z mobilnim telefonom posnetih fotografij, ki si jih lahko ogledujemo na zares majhnem, tako imenovanem navideznem zaslonu, ki ga pristavimo k očesu. Naprava ima lasten pomnilnik in vmesnik za kartice MMC, omogoča pa manj kot uro delovanja. Poleg teh treh izdelkov, ki bodo prišli na tržišče v začetku naslednjega leta, pri Nokii napovedujejo v skupini Imagewear tudi majhen video predvajalnik.

    Objavljeno: 16.10.2003
  • Proizvajalci avtomobilov za odprto arhitekturo

    Projekt AUTOSAR (>>AUTomotive Open System Architecture<<) naj bi v avtomobile uvedel >>odprte<< standarde, podobno kot je to pri operacijskem sistemu Linux. Pri projektu sodeluje nekaj večjih nemških podjetij, ki so imela doslej vsaka svoje rešitve za avtomobilske elektronske sisteme.

    Objavljeno: 16.10.2003
  • Nova slovenska različica OpenOffice.org 1.1

    Družba Agenda Open Systems je objavila novo, izboljšano različico pisarniškega paketa OpenOffice.org 1.1 za okolja Linux in Windows v slovenskem jeziku. Nova različica prinaša precej novosti in zmogljivost, s katerimi utrjuje svojo vlogo vodilnega odprtokodnega paketa in vse bolj resnega tekmeca Microsoftovemu paketu MS Office.

    Objavljeno: 16.10.2003
  • Microsoft orisal nove varnostne iniciative

    Microsofta je orisal nove varnostne pobude, s katerimi se bo podjetje odzvalo na naraščajoče varnostne grožnje. Najpomembnejša prizadevanja vključujejo izboljšane procese upravljanja s popravki, politike in tehnologije, globalne izobraževalne programe ter posodobitve operacijskih sistemov Microsoft Windows XP in Windows Server 2003 z novimi varnostnimi tehnologijami. Direktor družbe Steve Ballmer je napovedal, da bo Microsoft začel izdajati mesečne popravke, kar bo sistemskim upravljavcem omogočilo višjo stopnjo predvidljivosti in upravljanja.

    Objavljeno: 16.10.2003
  • Maxtorjev nov način zapisovanja na diske

    Maxtor je razvil novo tehnologijo, ki obljublja podvojitev gostote zapisa podatkov na disk z uporabo danes uporabljenih proizvodnih tehnologij. Maxtorjevo hčerinsko podjetje MMC Technology je razvilo tehnologijo z imenom navpično snemanje (perpendicular recording), ki podatkovne bite na magnetni površini razporejena v navpični smeri namesto vodoravni, kot doslej (vodoravno snemanje). Sama zamisel je sicer stara že nekaj desetletji, vendar so tehnične omejitve njeno uporabo naredile nepraktično.

    Objavljeno: 16.10.2003
  • Boeing širi internetna krila

    Boeing je že pred dobrima dvema letoma predstavil satelitski servis za dostop do interneta Connexion, ki pokriva večino medcelinskih letov na severni polobli. Doslej še niso docela pokrivali letov med Evropo in Severno Ameriko, zdaj pa so z najemom prostora na satelitu Intelsat 907 rešili tudi ta problem. Sicer pa Connexion omogoča dostop do interneta s skupno zmogljivostjo do 20 Mb/s v smeri od satelita proti letalu in 1 Mb/s v obratni smeri. Začetek komercialne uporabe Connexiona načrtujejo v začetku leta 2004, ko bodo sistem vgradili v letala Lufthanse in Scandinavian Airline Systems. Boeing se za vgradnjo Connexiona dogovarja še z letalskimi družbami British Airways, All Nippon Airways in Japan Airlines System.

    Objavljeno: 15.10.2003
  • Sun z znatno izgubo?

    Sun je opozoril, da bo prvo poslovno trimesečje zaradi davčnih obveznosti iz prejšnjega obdobja verjetno zaključil z milijardo dolarjev izgube. Prvotno so napovedovali 12 milijonov dolarjev dobička in skoraj 3 milijarde dolarjev prihodka, zdaj pa je slika povsem drugačna. Poznavalci so sicer prepričani, da Sun zaradi najnovejših dogodkov ne bo zašel v prevelike težave, saj je podjetje eno od najbolj inovativnih na svojem področju. Kljub temu pa mora racionalizirati svoje poslovanje in zmanjšati stroške. Prva poteza v tej smeri je napoved odpuščanja tisoč zaposlenih.

    Objavljeno: 15.10.2003
  • Sonyjevo varovanje podatkov

    Pro Sonyju so pomnilniku flash USB z imenom Micro Vault dodali možnost prepoznavanja prstnih odtisov in tako dodali možnost naprednega varovanja podatkov. Naprava ima 128 MB pomnilnik, na voljo pa bo od novembra. Čitalnik prstnih odtisov bo omogočal tudi varovanje dostopa do samega računalnika z okolji Windows ali Mac OS X z vmesnikom USB 1.1 ali 2.0, zapomnil pa si bo do deset različnih prstnih odtisov. Micro Vault bo stal 150 dolarjev.

    Objavljeno: 15.10.2003
  • EMC prevzema Documentum

    Vodilno podjetje na področju pomnilniških sistemov EMC bo za 1,7 milijarde dolarjev prevzelo enega največjih ponudnikov rešitev za upravljanje z dokumenti in digitalnimi vsebinami Documentum. EMC s tem uresničuje svojo napoved, da se bo močno podalo tudi na področje programskih izdelkov, obenem pa z Documentumom dopolnjuje nabor izdelkov, ki omogočajo upravljanje z vsebinami in pomnilniškimi izdelki. EMC je julija kupil tudi družbo Legato, proizvajalca izdelkov za arhiviranje in varnostno kopiranje ter upravljanje s pomnilniškim prostorom, za katero so odšteli 1,3 milijarde dolarjev. EMC s tem korakom skuša izdelati popolno ponudbo na področju življenjskega cikla informacij (ILM - information lifecycle management), od zajema do arhiva. Tri družbe pod nadzorom EMCja bodo letos ustvarile skupno skoraj dve milijardi dolarjev prometa, s čimer se EMC že uvršča med večje ponudnike programskih rešitev.

    Objavljeno: 15.10.2003
  • SuperDLT 6000

    Quantum bo v kratkem začel s prodajo novih tračnih enot SDLT 600, ki omogočajo hrambo do 600 MB podatkov (s kompresijo) na kaseto. Obenem so tudi povečali hitrost prenosa podatkov, ki zdaj z vključeno kompresijo dosega kar do 72 MB/s. To je lep korak naprej v primerjavi z dosedanjimi enotami SDLT 320, ki so zmogle posneti do 160 GB podatkov (320 s kompresijo) in dosegale hitrosti do 32 MB/s.

    Objavljeno: 15.10.2003
  • Pogajanja za povezave P2P

    PSP Union, zveza ponudnikov programov za izmenjavo datotek, se je pripravljena pogajati z zastopniki glasbenih založb, ki jih v isti sapi označuje kot zastarele ali kot dinozavre. Tako se glasi povzetek njihove nedavne konference, katere se je udeležilo šest velikih podjetij, ki se ukvarjajo s povezavami vsak-z-vsakim in ki skušajo oblasti prepričati, da se tudi podjetja, ki zagotavljajo takšne storitve, ravnajo v skladu z zakonodajo. Obenem izdelovalce programov prepričujejo, naj uporabnikom sporočijo, da je izmenjava nekaterih vsebin nelegalna.

    Objavljeno: 14.10.2003
  • IBM: novi projekti razpršenega računalništva

    IBM je eden najbolj vnetih zagovornikov in privržencev tehnologije razpršenega računalništva (grid computing), med katere spadajo tudi HP, Sun in Oracle. Razpršeno računalništvo trenutno uporablja več kot sto IBM-ovih strank, prihodek iz tega naslova pa naj bi se prihodnje leto podvojil. IBM je pred kratkim predstavil tudi dva nova programska paketa s tega področja, ki sta namenjena predvsem finančni industriji.

    Objavljeno: 14.10.2003
  • Sun UltraSparc IV -- dvakrat zmogljivejši od predhodnikov

    Podjetje Sun je predstavilo novo generacijo mikroprocesorjev UltraSparc IV, ki obljublja precej višje zmogljivosti kot doslej. Osnova za radikalno pohitritev je nova arhitektura, ki v istem procesorju združuje dve jedri dosedanjih procesorjev UltraSparc III. Ob istem delovnem taktu (na začetku 1,2 GHz) bo novi procesor 1,6- do 2-krat hitrejši od procesorjev z enim jedrom. S tem pa naj bi se zgodba šele začela, saj pri Sunu napovedujejo celo izdelke, ki bodo tri in štirikrat zmogljivejši od današnjih UltraSparcov.

    Objavljeno: 14.10.2003
  • Trend Micro varuje elektronsko pošto

    Podjetje Trend Micro je objavilo novo različico izdelka za protivirusno zaščito poštnih strežnikov ScanMail for Microsoft Exchange 6.2, ki je namenjena poštnemu strežniku Microsoft Exchange Server 2003. Nova različica ScanMaila ima kar nekaj izboljšav namenjenih predvsem večji hitrosti pretoka elektronskih sporočil, učinkovitejšemu pregledovanju ter pravočasnemu odkrivanju in ustavljanju izbruhov virusov, ki se masovno širijo po elektronski pošti. Uporaba novega programskega vmesnika Microsoft Antivirus Scan API 2.5 omogoča pregledovanje elektronskih sporočil v najbolj zunanji plasti, s pregledovanjem prihajajočega in odhajajočega SMTP prometa pa izdelek pripomore tudi k varovanju drugih poštnih strežnikov pred virusnimi izbruhi.

    Objavljeno: 14.10.2003
  • HP vnovič z množico novosti za mobilno računalništvo

    Podjetje Hewlett-Packard je telekomunikacijsko konferenco World Telecom 2003 izkoristilo za najavo množice izdelkov, ki uporabljajo brezžične komunikacije. Najbolj odmevni so novi ročni računalniki HP iPaq, kjer srečamo dva nova modela. Prva novost je iPaq h4150, ki je po navedbah proizvajalca najlažji in najtanjši ročni računalnik z vgrajenimi brezžičnimi tehnologijami bluetooth in wi-fi (802.11b). Zelo zanimiv je tudi novi model iPaq h4350, ki ima poleg brezžične omrežnega vmesnika vgrajeno tudi miniaturno, zadenjsko osvetljeno tipkovnico, ki olajšuje vnos podatkov v računalnik. Cene obeh novosti znašajo 450 oziroma 500 dolarjev. Za ročne računalnike iPaq sta odslej na voljo tudi poseben dodatek z GPS sprejemnikom, ki ročni računalnik spremeni v prenosni navigacijski sistem, ter nova video kamera za zajem video posnetkov in fotoagrafij.

    Objavljeno: 14.10.2003
  • Teradata najavil razvojno okolje za analitične programske rešitve

    Podobno kakor drugi ponudniki rešitev na področju podpore odločanju je tudi podjetje Teradata najavilo izdajo razvojnega okolja za izdelavo analitičnih programskih rešitev. Rešitev Teradata Application Platform 1.0, ki bo na voljo v začetku leta 2004, bo podpirala znane tehnološke standarde, na primer izmenjavo podatkov v obliki XML in spletne storitve, združljiva pa bo s spletnimi strežniki JBoss, WebSphere in WebLogic.

    Objavljeno: 13.10.2003
  • Računalništvo na zahtevo ni tisto pravo

    Raziskovalna družba Forrester Research je v anketi, v katero je vključila 88 direktorjev oddelkov IT, ugotovila, da računalništvo na zahtevo (utility oziroma on-demand computing) ni povzročilo pričakovanega navdušenja med potencialnimi uporabniki. Bistvo računalništva na zahtevo(razvijajo ga predvsem HP, IBM in Sun) je v tem, da so podjetja odjemalci potrebne računalniške zmogljivosti - tako kot elektrike - in jo plačujejo v skladu s porabo. Raziskovalci so še ugotovili, da so podjetja bolj naklonjena temu konceptu pri nabavi strojne in programske opreme, ne pa tudi pri oddajanju storitev v najem zunanjim izvajalcem (outsourcing) ali sistemskim integratorjem. Ponudniki računalništva na zahtevo bodo morali razviti tudi zanesljivejše in preprostejše merilce porabljene računalniške zmogljivosti. Pri tem bo konkurenco očitno prehitel HP, ki za prihodnje leto napoveduje predstavitev >>computona<<, ki bo sešteval računalniške namesto kilovatnih ur.

    Objavljeno: 13.10.2003
  • Radarska omrežja za točnejše napovedi vremena

    V ZDA postavljajo 40 milijonov dolarjev vredno središče za spremljanje vremenskih sprememb, ki bo povezovalo veliko število manjših radarskih postaj na temelju razpršenega računalništva. Sistem naj bi uspešneje napovedoval vreme, kot dosedanji neprimerno močnejši radarji, povezani z dragimi super-računalniki. S pomočjo novega sistema naj bi točneje napovedali nevarne vremenske pojave, kot so orkani in tornadi. Petletni projekt razvijajo pri univerzi države Massachusetts, v povezavi s tremi akademskimi centri v ZDA in Portoriku. Majhne radarje naj bi namestili na vrh stavb in na telekomunikacijske stolpe. Manjši sistemi naj bi točneje odmerjali vremenske pojave v nižjih plasteh ozračja. Radarje bodo povezali v omrežje, tako da bodo lahko med seboj izmenjevali podatke in prilagajali svoje merilne lastnosti. Vsi podatki bodo na voljo vladnim službam, reševalnim službam in podjetjem. Sistem radarjev bo deloval podobno kot računalniško omrežje, zbrane podatke pa bo obdeloval osrednji računalnik. Med podjetji, ki sodelujejo, sta tudi Raytheon in IBM.

    Objavljeno: 13.10.2003
  • AMD z načrti za PDA z okoljem Linux

    Družba AMD zaključuje načrte za ročni računalnik, ki bo deloval v okolju Linux (Metrowerks OpenPDA), osnova pa bo procesor Alchemy 1100. Poleg operacijskega sistema in programov za predvajanje večpredstavnih zapisov vsebuje OpenPDA še jezikovni vmesnik Qtopia, spletni brskalnik Opera in podporo za javo (Personal Java in J2ME). Pri napravi so želeli zagotoviti, da bo lahko predvajala celostranski video na zaslonu velikosti 320 krat 240 točk in to brez grafičnega procesorja. Zaenkrat družba AMD še ni našla proizvajalca, ki bi napravo izdeloval za široko tržišče.

    Objavljeno: 13.10.2003
  • Apple objavil MacOS X Panther

    Nova različica operacijskega sistema za osebne računalnike Apple Macintosh bo na voljo za nakup konec oktobra. MacOS X 10.3 z delovnim imenom Panther prinaša čez 150 novosti, med katerimi so najpomembnejše povsem novi program za delo z datotekami in iskalnik Finder, nov sistem odpiranja oken Expose ter novo orodje za videokonference iChatAV. Podobno kot sistem Windows XP nova različica MacOSa omogoča hitro preklapljanje med različnimi uporabniki na istem računalniku brez potrebe po odjavi in zapiranju programov.

    Objavljeno: 13.10.2003
  • Standardizacija kakovosti nosilcev CD in DVD

    Znanstveniki Narodnega inštituta za standarde in tehnologijo (NIST) iz ZDA se trudijo pripraviti določila standarda za kakovost nosilcev CD in DVD v arhivske namene. Njihov cilj je zagotoviti merila, po katerih bi nosilci omogočali hranjenje vsebine za vsaj 50 let ali več. Denimo Narodni arhiv, ki je uradni varuh podatkov nacionalnega pomena, ki naj bi ostali tudi zanamcem. Preden se lotijo digitalizacije vseh papirnatih dokumentov, želijo zagotovila, da bodo plošče berljive vsaj 50 let. Pri preizkušanju dejavnikov uporabljajo posebne komore, s katerimi lahko v šestih tednih s spremembami vlage in temperature vplivajo na plošče, kot če bi jih hranili dvajset let.

    Objavljeno: 12.10.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji