• Google bo sodeloval z agencijo NASA

    Google in ameriška vesoljska agencija NASA sta sklenila dogovor, po katerem bo Google zgradil svoj drugi razvojni center na ozemlju ozemlja centra NASA Ames Research Center v Mountain Viewu, v srcu Silicijeve doline. Ob najavi gradnje centra, ki bo meril čez 90.000 kvadratnih metrov, sta družbi tudi napovedali, da bo to osnova za skupni razvoj orodij na področju upravljanja s podatki in zahtevnih obdelav podatkov. NASA naj bi z Googlom tudi poskrbel za promocijo podjetniških iniciativ v vesolju. Google danes zaposluje že čez 4.200 ljudi, kar je trikrat več kot pred dvemi leti, zato jim na glavni lokaciji preprosto primanjkuje prostora, denarja za investicije pa imajo več kot dovolj. NASA Ames Research Center pa je v zadnjih letih ob rezanju sredstev za vesoljski program ostal brez lepe količine sredstev, zaradi česar so morali celo odpuščati zaposlene. Oba partnerja si od sodelovanja veliko obetata, čeprav ne želita razkrivati podrobnosti o konkretnih projektih.

    Objavljeno: 30.9.2005
  • Dell predstavlja luksuzne računalnike

    Dell se je odločil za nenavaden korak in predstavil posebno družino računalnikov XPS, ki so namenjeni zahtevnejšim uporabnikom in za katere lahko trdimo, da so luksuzne izvedbe dosedanjih modelov. Novi računalniki imajo stilno bolj privlačno obliki in kvalitetnejše materiale, Intelove procesorje z dvojnimi jedri, najzmogljivejše grafične kartice družbe Nvidia, diskovni prostor velikosti do 1 TB in bogat nabor omrežnih ter drugih vmesnikov. Dell se je za korak v smer dražjih in zmogljivejših sistemov odločil po uspešnem nastopu na trgu s strani nekaterih tekmecev, kot so Apple, Alienware, Voodooo PC, Toshiba in Lenovo.

    Objavljeno: 30.9.2005
  • Novi najcenejši Lexmarkov laser

    Lexmark je predstavil nov model svojega najmanjšega laserskega tiskalnik z imenom E230. Po obliki spominja na dosedanje modele E2xx in E3xx, vendar je nekoliko manj zmogljiv, predvsem pa cenejši. Cena Lexmarka E230 naj bi se na večini trgov gibala okoli 100 ameriških dolarjev, kar je tretjino manj od drugega najcenejšega Lexmarka. S tem je nadvse primeren za domačo rabo in majhne pisarne. E230 zmore natisniti do 17 strani na minuto, prvo stran naj bi natisnil v manj kot desetih sekundah. Najvišja ločljivost tiska je 600 x 600 pik na palec (1200 pik na palec v načinu Image Quality), vgrajen pa je predal za 250 listov papirja. Tiskalnik poganja procesor s taktom 100 MHz in pomnilnikom 8MB, premore pa tudi vzporedni in USB vmesnik. Za nižje stroške tiskanja ima ločen toner in razvijalno enoto, ki zmoreta 2.500 oziroma 30.000 normiranih natisnjenih strani.

    Objavljeno: 29.9.2005
  • Service Pack 2 za Office 2003

    Microsoft je objavil drugi komplet popravkov za pisarniški paket Office 2003. Komplet Service Pack 2 vsebuje predvsem kopico popravkov s področja varnosti in zanesljivosti delovanja, manj pa je funkcionalnosti novosti. Ena od opaznejši novosti je novo orodje vgrajeno v odjemalec Outlook za preprečevanje kraje identitete (Phishing Protection), podobno kot je vgrajeno v razvojno različico spletnega brskalnika Internet Explorer 7. Komplet popravkov je že na voljo za večje jezikovne različice, za ostale pa bo nared nekoliko kasneje. Komplet je velik okoli 50 GB, mogoče pa ga bo dobiti tudi na nosilcu CD.

    Objavljeno: 29.9.2005
  • Konferenca OOoCon2005 v Kopru

    V Kopru se je začela tretja svetovna Konferenca OOoCon, kjer so se srečali uporabniki, predvsem pa razvijali odprtokodnega projekta OpenOffice.org. Po Hamburgu leta 2003 in Berlinu leta 2004 je torej prišla na vrsto Slovenija, samo organizacijo pa sta prevzela društvo uporabnikov Linuxa Slovenije (LUGOS) in društvo uporabnikov Linuxa Trst (LugTS), tako da gre celo za mednarodni projekt. Srečanja se udeležuje okoli 300 razvijalcev, ki razpravljajo tako o sedanjih, kot tudi bodočih različicah paketa OpenOffice.org. Dogajanje posameznih predavanj je možno tudi spremljati v video obliki prek spodnjih spletnih naslovov.

    Objavljeno: 29.9.2005
  • Adobe Photoshop Elements 4.0 in Premiere Elements 2.0

    Adobe je najavil nove različice urejevalnikov slik in video posnetkov, ki jih ponuja za domačo rabo pod skupno tržno znamko Elements. Oba programa sta bila deležna številnih izboljšav, ki lajšajo pripravo slikovnega in filmskega gradiva, dodali pa so tudi nekaj funkcionalnosti, ki so jih doslej premogli le večji izdelki proizvajalca. Photoshop Elements 4.0 ima novo orodje Magic Selection Brush, s katerim je lažje izbirati dele fotografij, ki jih želimo retuširati. Magic Extractor pa omogočaj preprosto izrezovanje posameznih elementov fotografije, s čimer je lažje narediti slikovno montažo. Orodja za odstranjevanje rdečih oči in popravljanje barve človeške kože delujejo z enim pritiskom tudi na večjem številu fotografij, orodje Face Taging pa ponuja nov način katalogiziranja in kasnejšega iskanja fotografij.

    Objavljeno: 28.9.2005
  • Olympus E-500

    Olympus je predstavil nov zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat E-500 s katerim resno izziva tekmece med cenejšimi različicami fotoaparatov SLR. Model E-500 ni zgolj nadgradnja dosedanjega modela E-300 temveč povsem nov model, ki ima številne lastnosti zmogljivejših SLR aparatov. Novinec uporablja tipalo CCD z osmimi milijoni pik in združljivo s standardom TIPA Four Thirds. Med novostmi so povsem nov 49-točkovni merilnik, izboljšan filter za posnetke z visoko občutljivostjo ISO, 2,5-plačni zaslon in boljši sistem menujev za upravljanje funkcij aparata.

    Objavljeno: 28.9.2005
  • Izšel je StarOffice 8

    Podjetje Sun je objavilo novo različico pisarniške zbirke StarOffice 8, s katero ciljajo predvsem na podjetja z Microsoftovimi izdelki. Nova različica namreč prinaša precej večjo združljivost z Microsoftovim kompletom Office, ne samo na nivoju osnovnega zapisa, temveč tudi na drugih nivojih. StarOffice tako vsebuje orodje za pretvorbo makro ukazov iz paketa Office v Sunovo orodje, podpira kompleksnejše lastnosti, kot so zapletene tabele v dokumentih in zaklepanje datotek z gesli. Da bi bili čim bolj zanimivi za dosedanje uporabnike paketa Microsoft Office, so avtorji prilagodili uporabniški vmesnik, da je ta bolj domač Microsoftovim uporabnikom, k lažjemu delu s programi pa pomagajo kontekstno spremenljive orodjarne. Paket sicer odslej vsebuje pet modulov - poleg urejevalnika besedil Write, preglednice Calc, predstavitvenega program a Impress in grafičnega programa Draw je zdaj na voljo še podatkovna zbirka Base.

    Objavljeno: 28.9.2005
  • Tehtnica na stran HD-DVD?

    Intel in Microsoft sta uradno podprla standard nosilcev HD-DVD, s čimer želita prispevati k temu, da bi se uveljavil le eden standard optičnih nosilcev prihodnosti. Velikana računata, da bo njun vpliv dovolj, da prepričata tudi dosedanje podpornike drugega standarda Blu-ray. Slednjega med drugim podpirajo Sony, Dell, HP, Apple, Philips, Samsung in nekaj večjih založb računalniških iger. HD-DVD pa so doslej podpirali Toshiba, NEC, Sanyo in dobršen del filmskih studijev. Intel in Microsoft sta se za HD DVD odločila, ker po njihovem mnenju bolj primeren za uporabo z računalniki (vsebino se da prekopirati na računalnik), omogoča hibridno snemanje podatkov DVD/HD DVD na posamezno stran plošče, nudi pa tudi več prostora kot tekmec. Zanimivo bo spremljati, kakšne bodo reakcije na to odločitev.

    Objavljeno: 27.9.2005
  • Glasbena Nokia 3250

    Nokia je predstavila nov mobilni telefon Nokia 3250, ki je hkrati tudi predvajalnik digitalne glasbe. Telefon odlikuje inovativen dizajn, ki z zasukom spodnjega dela telefona spremeni klasično telefonsko tipkovnico v tipke za krmiljenje predvajalnika. V pomnilnik telefona Nokia 3250 je mogoče shraniti do 1 GB podatkov (prek kartic microSD). Povrh vsega ima Nokia 3250 vgrajen digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik in radijski sprejemnik. Tu so še vmesnik bluetooth in podpora za prenos podatkov prek protokola EDGE. Na prodaj bo v začetku naslednjega leta za ceno okoli 350 evrov.

    Objavljeno: 27.9.2005
  • HP iPAQ rx1950 in DeskJet 460

    Hewlett-Packard je predstavil nov model iz družine ročnih računalnikov iPAQ, obenem pa so osvežili operacijski sistem pri obstoječih modelih. Nov model nosi oznako iPAQ rx1950, sodi pa med cenejše, a dokaj zmogljive modele. Poganja ga procesor s taktom 300 MHz, zaslon je 3,5-palčni, uporabnik pa ima voljo 32 MB RAM in 64 MB Flash RAM (od tega 33 MB na voljo za uporabniške datoteke).

    Objavljeno: 27.9.2005
  • Vse več 17-palčnikov

    Sony in Toshiba sta predstavila nove modele prenosnikov, ki se lahko pohvalijo s 17-palčnimi zasloni LCD. Sony VAIO A500 zamenjuje dosedanji model A400, temelji pa na procesorjih Pentium M740 oziroma M760 s taktom do 2 GHz. Pomnilnik je DDR2 s taktom 533 MHz, v računalnik pa ga lahko vgradimo do 2 GB. Na voljo so diski velikosti 80 do 120 GB z vmesnikom SATA in hitrostjo vrtenja 5.400 vrtljajev na minuto. Vgrajen je zapisovalnik DVD+/-RW Dual Layer, za grafiko pa skrbi ATI Radeon X600 s 256 MB pomnilnika, ki krmili ločljivost zaslona 1440 x 900 pik. Seveda lahko računamo na niz vmesnikov, med katerimi trije USB 2.0, firewire, bluetooh in 802.11 b/g. Bogata je tudi priložena programska oprema, ki med drugim vključuje paketa Adobe Premiere Elements in Photoshop Elements. Prenosnik meri 406 x 280 x 45 mm in stane 1.775 evrov.

    Objavljeno: 26.9.2005
  • Ulead PhotoImpact 11

    Podjetje Ulead pripravlja novo različico slikarskega programa, ki bo zadovoljil tako začetnike, kot napredne uporabnike. Začetnikom je na voljo nov način "My Workspace", ki uporabnika vodi skozi obdelavo in pripravo fotografij, tako za tisk, kot spletno rabo. Uporabniški vmesnik je tu enostavnejši, uporabniki pa lahko računajo na številne avtomatizirane procedure za najbolj pogoste obdelave. Zahtevnejši uporabniki bodo veseli podpori za fotografije v zapisu RAW, program pa omogoča tudi 48-bitno urejanje slik. Za učinkovitejše delo so zdaj na voljo maske, ki ne spreminjajo originala, po vzoru Adobe Photoshopa. SmartCurves omogoča napol samodejno popravljanje barvnih krivulj, SmartRemove pa omogoča lažje odstranjevanje nezaželenih elementov posnetka. Paketu je priložen tudi program za urejanje in katalogiziranje fotografij Ulead Photo Explorer 8.6.

    Objavljeno: 26.9.2005
  • Acerjeve prenosne novosti

    Acer se skuša uveljaviti tudi kot eden od glavnih ponudnikov žepnih mobilnih naprav. K temu cilju naj bi pripomogla nova ročna računalnika Acer n310 in Acer n311. Oba sta zasnovana na okolju Windows Mobile 5.0, oba pa imata tudi 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo VGA. Novinca imata tudi enak procesor (Samsung S3C2440 s taktom 400 MHz), količino pomnilnika RAM (64 MB) ter dimenzije (110 x 70 x 14 mm in 135 g). Razlikujeta pa se v količini pomnilnika ROM (n311 ima 128 MB, n310 polovico manj), večji model pa ima poleg skupnega vmesnika bluetooth tudi brezžični vmesnik Wi-Fi. Oba imata režo SDIO in vmesniki USB 1.0, bogata pa je tudi programska oprema, ki vključuje program za predvajanje video posnetkov v zapisu MPEG-1.

    Objavljeno: 26.9.2005
  • Palm z Windows Mobile

    Microsoft in njegov dolgoletni rival na področju programske opreme za prenosne naprave, Palm, bosta skupaj predstavila nov dlančnik, ki ga bo poganjala Microsoftova programska oprema. Nov model se bo imenoval Treo 700 in bo na boljo pri mobilnem ponudniku Verizon Wireless, ki je v lasti podjetij Verizon Communications in Vodafone Group. Windows Mobile 5.0 bi tako lahko kmalu zamenjal celotno Palmovo programsko ponudbo, ki jo od leta 2003 naprej izdeluje hčerinsko podjetje PalmSource, saj naj bi slednjega kmalu prevzel japonski Access. Več podrobnosti bo znanih v ponedeljek po skupni tiskovni konenci Microsofta, Palma in Verizona.

    Objavljeno: 25.9.2005
  • Odprto pismo Alanu Yatesu

    Potem ko je ameriška zvezna država Massachusetts sporočila, da bo od začetka leta 2007 naprej v državni upravi uporabljala le še odprta zapisa dokumentov, OpenDocument in PDF, se je do izteka roka za oddajo komentarjev oglasilo veliko posameznikov in organizacij. Med njimi je bil tudi Microsoftov visoki predstavnik Alan Yates, ki je med drugim zapisal, da so Star Office, Open Office, KOffice in IBM Workplace vsi derivati iste kodne osnove. Po njegovem mnenju tako obstaja le ena aplikacija, ki podpira Open Document, kar je nelegalno.

    Objavljeno: 25.9.2005
  • Toshiba: 30 GB HD DVD

    Tekma nove generacije optičnih medijev se nadaljuje s Toshibino predstavitvijo dvoslojne zapisljive kompaktne plošče s kapaciteto 30 GB, razvite po standardu HD DVD, katerega glavni zagovornik je podjetje samo. S tem je japonsko podjetje podvojilo kapaciteto enoslojnega medija HD DVD-R, ki ga je predstavilo predhodno. Nov disk je dobil zeleno luč Foruma DVD že prejšnji teden, tehnične podrobnosti pa bodo po zagotovilih podjetja s sedežem v Tokiu na voljo kmalu. Toshiba namerava spomladi prihodnje leto predstaviti tudi zapisovalnik HD DVD, ki bo združljiv z novim - enkratno zapisljivim medijem.

    Objavljeno: 24.9.2005
  • Jobs obtožuje glasbeno industrijo

    Steve Jobs predstavnike glasbene industrije obsoja pohlepa, saj naj bi si prizadevali za dvig cen skladbam, ki jih uporabniki kupujejo preko spleta v digitalni obliki. Prvi mož Appla je na Apple Expu v Parizu opozoril, da bi ta korak vodil nazaj k piratstvu in bi na ta način izgubili obe strani - tako ponudniki kot tudi kupci. Applov iTunes velja za največjo spletno trgovino glasbe, ki naj bi imela kar 80-odstotni delež. Kalifornijsko podjetje skladbe v ZDA prodaja po 99 centov, če bi prišlo do zvišanja cene, pa bi se glasbene hiše za podoben korak verjetno odločile tudi v drugih trgovinah.

    Objavljeno: 24.9.2005
  • Microsoftovih 30

    Microsoft bo 23. septembra v Seattlu na letnem srečanju praznoval 30-letnico obstoja. Srečanja se bo udeležilo več kot 16.000 zaposlenih iz Redmonda, ki se bodo spomnili zgodovine in praznovali prihodnost podjetja, ki napoveduje najbolj izjemno obdobje tehnoloških inovacij doslej. Bill Gates, Microsoftov predsednik in glavni arhitekt programske opreme, in Steve Ballmer, glavni izvršni direktor, se bosta zahvalila zaposlenim za njihov prispevek in predstavila vizijo za uspešno prihodnost. Ta bo zgrajena na vlaganjih v za prihodnost tehnoloških inovacij pomembna področja, kot so grafika, prepoznavanje govora, obdelava signala, prepoznava obrazne mimike in kvantno računalništvo.

    Objavljeno: 24.9.2005
  • Pisatelji tožijo Google

    Potem ko se je Google odločil ustaviti optično prebiranje knjig in vstavljanje le-teh v podatkovno zbirko storitve Google Print, se je podjetje znašlo v težavah. Skupina avtorjev Authors Guild in še trije samostojni avtorji so proti iskalnemu prvaku vložili tožbo na okrožnem sodišču v New Yorku. Google obtožujejo, da je s svojo storitvijo vpleten v množično zlorabo avtorskih pravic, saj vsakomur daje brezplačen vpogled v knjige. Predstavniki računalniškega giganta pa se branijo s trditvijo, da Google vsakemu avtorju daje možnost, da svoje delo izloči iz baze. Prav tako trdijo, da prikazujejo le kratke odseke v knjigah, ne pa celotne vsebine. Google je podprla tudi ena izmed petih univerz, ki so Googlu ponudile knjige iz svojih knjižnic.

    Objavljeno: 23.9.2005
  • Thunderbird spet v slovenščini

    Mozilla Foundation je izdala Firefox 1.0.7 in Mozillo 1.7.12, ki odpravljata nekatere varnostne luknje, ki so bile doslej prisotne v brskalnikih. Med drugim je zdaj odpravljena tudi nedavno odkrita napaka, ki se je pojavljala pri delu z mednarodnimi imeni domen s posebnimi znaki. Nadgradnjo toplo priporočajo vsem uporabnikom, odprava napak pa bo postala veliko lažja s prihodom nove različice Firefoxa, ki bo omogočala samodejno posodabljanje.

    Objavljeno: 23.9.2005
  • F-Secure v najem

    F-Secure tudi v Sloveniji (prek zastopnika Medinet) privzema model pristopa na tržišče, imenovan "F-Secure Service Platform". Ta prinaša ugodnosti vsem podjetjem, ki so doslej kupovala celoletne licence za protivirusno programsko opremo. F-Secure sedaj omogoča plačilo mesečne najemnine za licenco, glede na dejansko število zaščitenih postaj in na obseg zaščite. Podjetjem se potem ni več potrebno ukvarjati z licencami, veljavnostjo, obnavljanjem, dokupovanjem in nenazadnje dragim izobraževanjem osebja. Novi način trženja je pridobitev za uporabnike, ki si želijo več fleksibilnosti pri številu zaščitenih enot ali pri spremembah funkcionalnosti zaščite.

    Objavljeno: 23.9.2005
  • Kodak z večjo prisotnostjo na slovenskem trgu

    Podjetje Kodak je na tiskovni konferenci predstavilo svoje novosti na področju digitalne fotografije, spregovorili pa so tudi nekaj besed o ciljih in načrtih v prihodnosti. Proizvajalec ima v svetu namreč zavidljiv tržni delež, saj je po številu prodanih aparatov tretji, takoj za Canonom in Sonyjem, pri nas pa je njihov delež na trgu precej manjši. Podjetje namerava v prihodnje resneje vstopiti tudi na slovensko tržišče. S tem namenom so tudi pridobili novega distributerja svojih aparatov, podjetje Acord-92, ki naj bi z dosedanjim distributerjem Meditrade poskrbel, da bo do konca leta 2006 Kodak pri nas imel tržni delež, primerljiv s tistim v drugih državah EU, se pravi okoli 15%.

    Objavljeno: 22.9.2005
  • Dell DJ Ditty

    Dellov je z izdajo predvajalnika DJ Ditty napovedal neposredno konkurenco Applovemu iPodu Shuffle. Predvajalnik s 512 MB pomnilnika Flash (okoli 220 skladb) podpira zapisa MP3 in WMA, vsebuje vmesnik USB 2.0, eno polnjenje baterije pa zadostuje za 13 ur predvajanja glasbe (iPod Shuffle 11 ur). Po velikosti je primerljiv z vžigalnikom in tehta dvakrat več kot konkurenčni iPod, kar je posledica vgrajenega radijskega sprejemnika, zaslona LCD in aluminijastega ohišja. Cena je 99 dolarjev, torej enaka kot pri Applovem predvajalniku.

    Objavljeno: 22.9.2005
  • Reorganizacija Microsofta

    Microsoft se je odločil prestrukturirati podjetje in oblikovati tri nove oddelke, s tem korakom pa se bo tudi upokojil dolgoletni vodja razvoja operacijskega sistema Windows, Jim Allchin. Po novem načrtu bo Microsoft razdeljen v tri velike oddelke, ki bodo imeli vsak svojega predsednika, odgovornega predsedniku uprave, Stevu Ballmerju.

    Objavljeno: 22.9.2005
  • Tudi AOL bo ponudil VoIP

    Na področje IP-telefonije bo v naslednjih dneh stopil tudi AOL, daleč največji svetovni ponudnik internetnih storitev. Vroči dirki za čim večji kos pogače na čedalje večjem trgu se bo pridružil 4. oktobra, ko bo ponudil storitev TotalTalk. Ta bo omogočala telefoniranje z računalniki ali z običajnimi telefoni, ki bodo z DSL- in kabelskimi modemi povezani na usmerjevalnik.

    Objavljeno: 22.9.2005
  • Objavljeno: 21.9.2005
  • Konferenca DEMOFall

    Danes se v Kaliforniji končuje še eden izmed ta hip mnogih dogodkov računalniške industrije, konferenca DEMOfall. Posebnost prireditve je časovna omejitev 360 sekund, ki jo dobijo razstavljalci na razpolago, da s svojimi inovacijami prepričajo obiskovalce, novinarje in morebitne investitorje. Za vse tri ciljne skupine je konferenca zelo zanimiva, saj si v zelo kratkem času ogledajo veliko število inovativnih izdelkov in storitev. Če podjetjem in posameznikom, ki predstavljajo novosti, v šestih minutah ne uspe, je sanj o uspehu ideje konec.

    Objavljeno: 21.9.2005
  • Google Secure Access

    Google je prav potiho splavil svojo lastno storitev Wi-Fi. Razvili so program Google Secure Access, ki omogoča samodejno šifriranje signalov Wi-Fi, za kar poskrbi Googlov VPN, na katerega se odjemalec povezuje. Predstavniki podjetja trdijo, da je s tem na voljo šele prvo brezžično omrežje, ki je zares varno in je zaenkrat na voljo le na nekaj dostopnih točkah v ameriškem San Franciscu. Zanimivo je, da je orodje razvil en sam Googlov uslužbnec, in to v 20. odstotkih delovnega časa, ki ga imajo uslužbenci na voljo za delo na projektih, ki se jim zdijo zanimivi. Program je zaenkrat na voljo v razvojni različici beta.

    Objavljeno: 21.9.2005
  • Opera odslej zastonj

    Brskalnik Opera slovi kot eno izmed najhitrejših in najbolje opremljenih orodij za raziskovanje spleta. Prav slednje je po mnenju mnogih razlog za slabši sprejem na trgu, kot ga je doživel konkurenčni Firefox, saj naj bi večino uporabnikov zanimale le osnovne zmogljivosti, napredni uporabniki pa si kasneje znajo namestiti dodatke. A ključni vzrok za manjši delež Opere je gotovo cena, saj je za razliko od večine brskalnikov brezplačno na voljo le pod pogojem, da se v orodni vrstici prikazujejo oglasi. Od nove različice 8.50 naprej pa se je norveško podjetje odločilo brskalnik ponuditi zastonj, preživljalo pa se bo z nudenjem podpore s ceno 30 dolarjev na leto.

    Objavljeno: 21.9.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji