• Prijaznejši Cisco

    Cisco je v Pragi predstavil celovito rešitev za internetne komunikacije za mala in srednja podjetja, ki vključuje stikalo, internetne (IP) telefone in programsko opremo, ki je nestandardno prijazna in enostavna.

    Objavljeno: 20.9.2005
  • Acer še kar raste

    V Atenah je podjetje Acer pripravilo tiskovno konferenco za kar 300 novinarjev iz 32 držav in predstavilo svoje poslovne rezultate, pa tudi nekaj novih izdelkov.

    Objavljeno: 20.9.2005
  • LSB 3.0

    Organizacija Free Standards Group je izdala Linux Standard Base 3.0 - novo različico zbirke standardov, ki omogočajo medsebojno združljivost vpletenih distribucij Linuxa. LSB 3.0 v podpira 9 distributerjev združenih v Debian Common Core Alliance, Novell, Red Hat in Asianux, ki ga predstavljajo kitajski Red Flag Linux, japonski Miracle Linux in korejski Haansoft.

    Objavljeno: 20.9.2005
  • Dell namešča Mandriva Linux

    V preteklosti so izdelovalci osebnih računalnikov že večkrat poskušali kupce privabiti z vnaprej nameščenim Linuxom in posledično manjšo ceno. A le redkokje je ideja obrodila obilen sad. Tokrat se je na tveganem področju poskusil še največji izdelovalec osebnih računalnikov - Dell, ki je na prenosnike Latitude 110L začel nameščati Mandriva Linux Limited Edition 2005. Prenosniki bodo na voljo za manj kot 1000 dolarjev in bodo vsebovali procesor Intel Celeron 1,4 GHz, 256 MB pomnilnika in trdi disk s kapaciteto 40 GB.

    Objavljeno: 20.9.2005
  • IBM Z9

    Največje računalniško podjetje na svetu je začelo s prodajo nove serije največjih serijskih računalnikov. Po navedbah ameriškega podjetja je zanimanje za Z9 največje doslej, kar je povsem razumljivo. Nov izdelek namreč ponuja izboljšave predvsem na področju varnosti osebnih podatkov strank, kar je ta hip nadvse pereč problem. Ponuja tudi izboljšave na področju spoštovanja pravnih določil, iz tehničnega vidika pa je zanimiv zaradi navezanosti na Javo, Linux, virtualizacijo in "arhitekturo storitev" (SOA).

    Objavljeno: 20.9.2005
  • Nove gorivne celice

    Toshiba je predstavila razvoj kompaktnih gorivnih celic na metanol, ki bodo glasbeni predvajalnik na trdi disk z enim samim polnjenjem poganjale do 60 ur, kar je bistveno več od današnjih baterij. Na voljo sta dva prototipa. Prvi z močjo 100 mW pri enem polnjenju porabi 3,5 ml koncentriranega metanola in omogoča 35 ur predvajanja. Naprednejša različica z močjo 300 mW pa ob polnjenju porabi 10 ml metanola in omenjeni predvajalnik drži pokonci 60 ur. Mikavna je tudi velikost gorivne celice, saj je primerljiva s škatlico žvečilk.

    Objavljeno: 19.9.2005
  • Upravljalec za revolucijo

    Nintendova igralna konzola nove generacije, Revolution, je bila že skorajda v celoti predstavljena. Odslej pa je na voljo še prenosna igralna palica, ki se bo prodajala ločeno od same konzole. Na prvi pogled deluje kot navaden daljinski upravljalec. Vsebuje vse običajne tipke, kot jih poznamo tudi na žičnih palicah, le da je njihova razporeditev nekoliko drugačna. Držimo jo lahko v eni roki ali v obeh, zna pa zaznati tudi premike roke. Nintendo tako obljublja, da bo igranje iger postalo tudi fizično bolj aktivno kot doslej.

    Objavljeno: 19.9.2005
  • Act 2006

    Podjetje Sage Software je predstavilo novo različico priljubljenega programskega paketa Act, ki sodi v razred orodij za upravljanje kontaktov in odnosov s strankami. Act je eden najstarejših programov na tem področju, saj je prva različica nastala že pred domača 20 leti. Različica Act 2006 pa prinaša obsežne spremembe, začenši s arhitekturno spremembo programske opreme. Nova različica je namreč napisana za okolje Microsoft .NET in temelji na hrambi podatkov v podatkovni bazi SQL Server. Nova različica prinaša tudi novo povezavo s paketom Lotus Notes, s strani uporabnikov pa je zanimiva možnost samodejnega tiskanja koledarjev s povezanimi kontaktnimi podatki oseb, kar olajša pripravo na sestanke.

    Objavljeno: 18.9.2005
  • Nero vstopa v internetno telefonijo

    Podjetje Nero, znano predvsem po programski opremi za zapisovanje na nosilce CD in DVD, se vse bolj usmerja tudi na področje programske opreme za internetno telefonijo. Nedavno so tako predstavili nadgrajeno različico orodij SIPPS in SIPPSTAR, ki omogočajo internetno telefonijo posameznikom in malim podjetjem. SIPSS je programski telefon, ki temelji na protokolu SIP, deluje tudi pa kot odjemalec za trenutno sporočanje. Tu zna delovati v različnih omrežjih, kot so MSN, AOL, ICQ in Jabber.

    Objavljeno: 18.9.2005
  • Tiskalnik, ki je tudi zapisovalnik

    Lexmark je predstavil novo večfunkcijsko napravo, ki na novo definira ta pojem, zlasti za področje tiskanja digitalnih fotografij. Lexmark P450 ima namreč poleg brizgalnega tiskalnika vgrajen tudi zapisovalnik CD, na katerega lahko prenesemo digitalne fotografije zajete iz pomnilniških kartic (vgrajen bralnik), neposredno iz fotoaparata (vgrajen vmesnik USB) ali mobilnega telefona (opcijski vmesnik bluetooth). Naprava ima vgrajen majhen LCD zaslon in krmilni modul, na katerem lahko opravljamo tudi osnovne operacije, kot so odstranjevanje rdečih oči, vrtenje in obrezovanje, nastavitev barv ter drugih parametrov. Posnetke lahko celo pregledujemo na TV zaslonu, saj ima naprava vgrajen TV izhod. S tiskalniške plati gre za brizgalni tiskalnik s tremi barvami, ločljivostjo 4800 x 1200 pik na palec, tiska pa lahko na nosilce do velikosti A6. Ameriška cena znaša 200 dolarjev.

    Objavljeno: 17.9.2005
  • Ricoh Caplio R3

    Ricoh ima nov model iz priljubljene družine Caplio R, ki se ponaša z majhnimi dimenzijami in zmogljivo optiko. Novi član Caplio R3 ima ločljivost 5,1 milijona pik in optični zum 7,1x 28-200 mm), kljub temu pa je ohišje fotoaparata debelo komaj 2,6 cm. Velik zum so dosegli z objektivom, ki se dvakrat zloži v ohišje fotoaparata. Fotoaparat ima poleg tega poseben sistem za odpravljanje vplivov vibracij, učinkovit makro način za posnetke na razdalji do 1 cm in možnost samodejnega popravljanja perspektive (trapeza) posnetka.

    Objavljeno: 17.9.2005
  • Wi-Fi televizorji

    HP pripravlja za naslednje leto novo generacijo televizorjev z zasloni LCD, ki se bodo lahko brezžično povezovali z računalniki v domačem okolju. HP namerava namreč v televizor vgraditi Wi-Fi vmesnik, prek katerega bo mogoče dostopati do vsebin v digitalni obliki, ki se nahajajo na računalniku (glasba, video posnetki). Vgrajen bo tudi odjemalec za internet, kar pomeni, da bo mogoče na televizorju pregledovati spletne strani in predvajati pretočne video ter zvočne posnetke neposredno prek interneta. HP menda tudi pripravlja partnerstva s ponudniki vsebin (televizijski programi, filmi), ki bodo na voljo uporabnikom.

    Objavljeno: 17.9.2005
  • IBM TotalStorage N3700

    IBM je objavil nov pomnilniški izdelek vrste NAS, ki so ga razvili v sodelovanju z družbo Network Appliance. Sistem TotalStorage N3700 in prvi iz novo nastale družine TotalStorage N, v okviru katere se bodo prodajali predvsem OEM izdelki partnerskega podjetja. Pomnilniški sistem je namenjen manjšim in srednje velikim podjetjem, kjer ponuja dostop do pomnilniškega sistema prek vmesnika iSCSI in omrežja ethernet namesto prek zmogljivejšega omrežja SAN. V ponudbi sta dva modela - M10 z enim krmilnikom in M20, ki ima dva, pri čemer slednji omogoča prenos dela na drugega v primeru napake. Sistem podpira datotečne sistem NFS in CIFS, dokupiti pa je mogoče tudi napredne funckije, ki jih nudi krmilni operacijski sistem DataONTAP. Prek razširitvenih modelov EXP600 je mogoče sistem dograditi do zmogljivosti 16,8 TB z uporabo diskov velikosti 300 GB.

    Objavljeno: 16.9.2005
  • McAfee Internet Security Suite 2006

    Podjetje McAfee je objavilo novo različico kompleta programov za celovito varovanje osebnih računalnikov. McAfee Internet Secuirity Suite 2006 je sestavljen iz protivirusnega programa, orodja za zašito pred vohunskimi programi, orodja za filtriranje nezaželene elektronske pošte, novost pa je orodje AntiPhishing za zaščito pred internetnimi prevarami in krajami identitete. Program v kombinaciji s spletno storitvijo vzdržuje seznam znanih spletnih strani, pri katerih obstaja nevarnost kraje in zlorabe podatkov, o tem pa obvesti uporabnika. Orodje deluje tudi v kombinaciji z dosedanjim orodjem za filtriranje elektronske pošte. Cena novega programa je 70 dolarjev.

    Objavljeno: 16.9.2005
  • Brezžični prenos z 240 Mb/S

    Podjetje Airgo Networks je predstavilo tretjo generacijo krmilnika za brezžični omrežni prenos podatkov, ki omogoča teoretični prenos tja do 240 Mb/s. Testiranja so poleg tega pokazala, da sistem zlahka doseže tudi v praksi hitrosti okoli 120 Mb/s, kar je več od danes večinskih ožičenih omrežij ethernet s hitrostjo 100 Mb/s. Za dosego tega cilja uporablja krmilnik, ki ga Airgo Networks imenuje True MIMO, dva ločena radijska vmesnika in sistem večkratnih anten MIMO (Multiple In, Multiple Out). Airgo poleg tega uporablja še poseben algoritem Adaptive Channel Expansion, ki zagotavlja delovanje na več kanalih sočasno, brez da bi se ti motili med sabo ali z drugimi omrežnimi napravami v bližini. Krmilnik je nazaj združljiv z omrežji in vmesniki po standardih 802.11b/g.

    Objavljeno: 16.9.2005
  • Siol predstavil paket Modri ADSL

    Siol je predstavil nov naročniški paket ADSL, namenjen vsem, ki želijo širokopasovno povezavo brez nadgradnje telefonskega priključka na ISDN. Modri ADSL, kot se paket imenuje, v osnovni različici ponuja dostop s hitrostjo 1024/256 Kb/s, štiri poštne predale s po 100 MB prostora in 10 MB prostora na Siolovem spletnem strežniku. Poudarek je tudi na varnosti, saj je v naročnino vključen tudi protivirusni paket s požarnim zidom BitDefender.

    Objavljeno: 15.9.2005
  • Združeni nastop ponudnikov ADSL

    Telekom Slovenije je 5. septembra, po enoletnih pripravah, končno razvezal ISDN in ADSL. Nadgradnja omrežja naj bi bila vredna skoraj 7,5 milijarde tolarjev, z ADSLom je podprtih 200 dodatnih lokacij, zmogljivost omrežja pa je povečana za 30%.

    Objavljeno: 15.9.2005
  • Sun prenavlja strežnike na AMDjevi osnovi

    Podjetje Sun Microsystems je predstavilo novo družino strežnikov, ki temeljijo na AMDjevih procesorjih Opteron. Strežniki, ki so nastajali pod delovnim imenom Galaxy predstavljajo nov spodnji del Sunove ponudbe strežnikov, na katero pa proizvajalec še posebej računa. Tokrat predstavljeni novi modeli so trije, vendar ima Sun v pripravi tudi zmogljivejše modele, ki bodo objavljeni kasneje. Najmanjši novinec je strežnik Sun Fire X2100, ki temelji na enem enojedrnem procesorju Opteron 164. Vgradni model z ohišjem 1U in s 512 MB RAM bo v ZDA stal le 745 dolarjev. Zmogljivejša sta modela Sun Fire X4100 in X4200, ki oba temeljita na dveh procesorjih Opteron 248 z dvojnim jedrom, razlikujeta pa se v prostoru za diske in razširitvene module - X4100 je visok 1U, X4200 pa 2U. Cena za strežnika z 1 GB RAM znaša v ZDA 2.200 oziroma 2.600 dolarjev. Vsi modeli imajo prednaložen operacijski sistem Solaris, lahko pa poganjajo tudi Linxu ali Microsoftove Windowse. Sun ima v pripravi tudi zmogljivejši sistem z AMDjevo procesorsko arhitekturo, ki bo vseboval taj do osem dvojedrnih procesorjev, v pripravi pa so tudi nove strežniške rezine na osnovi Opetronov.

    Objavljeno: 15.9.2005
  • VMware Workstation 5.5

    VMware nadaljuje s hitrim razvojem izdelkom, saj lahko že konec leta pričakujemo novo različico orodja za navidezne računalnike VMware Workstation 5.5. Nova različica prinaša sicer razmeroma majhen krog novosti, ki pa so zato pomembne za rabo zlasti v zahtevnejših okoljih. VMware bo nadgradil dosedanjo 64-bitno podporo, ki vključuje tako Intelovo platformo EM64T in AMDjevo AMD64, poleg tega pa bo kot goste podpiral 64-bitne različice operacijskih sistemov Windows, Linux, FreeBSD in prvič tudi 64-bitni Solaris. Zelo pomembna novost je podpora za več procesorjev v sistemu, kar je VMware Workstation pridobil iz večjega izdelka GSX Server. Na ta način lahko v navideznem računalniku testiramo večprocesorsko podporo, kar doslej ni bilo mogoče.

    Objavljeno: 15.9.2005
  • Pomnilniška kartica velikosti 32 GB

    Samsung je predstavil novo generacijo pomnilniških čipov Flash RAM, ki zmorejo hraniti do 16 Gb podatkov v razmeroma majhnem prostoru. Z uporabo 50-nm arhitekture so tako omogočili izdelavo pomnilniške kartice velikosti Compact Flash, ki bo zmogla hraniti tja do 32 GB podatkov. Samsung si od novega vezja veliko obeta, saj so na ta način močno presegli zmogljivost alternativnih izdelkov, ki namesto pomnilnikov uporabljajo miniaturne diske in so vsaj tri do štririkrat manj zmogljivi. 32 GB je dovolj za hrambo okoli 8000 skladb MP3 ali 20 filmov kakovosti DVD (MPEG-2). Pri Samsungu celo razmišljajo, da bi tovrstne kartice vgradili v prenosnik, ki na ta način ne bi imel gibljivih delov.

    Objavljeno: 15.9.2005
  • Konica Minolta s partnerji

    Druga ponovitev partnerskih dnevov, ki so jo pri Konici Minolti organizirali v Koleseju je minila ob solidni udeležbi in kopici tako marketinških, kot tudi tehničnih podatkov.

    Objavljeno: 15.9.2005
  • PDC 2005: Microsoft razkriva Office 12

    Microsoft je na razvojni konferenci Professional Developers Conference (PDC) 2005 razkril nadaljnje podrobnosti o prihajajočih izdelkih družbe, glavno dogajanje pa se je sukalo okoli operacijskega sistema Windows Visa in pisarniškega paketa Office 12. Microsoft je v Los Angeles prinesel s sabo najnovejšo razvojno različico Windows Viste, ki nosi oznako Build 5219 in ji že lahko rečemo kar Beta 2. V novi različici so pri Microsoftu precej dodelali uporabniški vmesnik, ki ima številne grafične poslastice iz projekta Avalon, ko ikone z narisanimi mapami imenikov, v katerih se vidijo majhne slike dokumentov, ki so njih. Prikazan je tudi novi način odpiranja oken, ki v tridimenzionalnem okolju omogoča "vrenje" med odprtimi okni, na desni strani namizja pa se je zopet pojavila orodjarna z raznimi majhnimi orodji, kar ni bilo prisotno v prvi javni razvojni različici. Glavni cilj Microsofta je jasen - občinstvo, pretežno razvijalce, že presenetiti in navdušiti.

    Objavljeno: 14.9.2005
  • Evropsko združenje NESSI

    Evropa je bogatejša za novo združenje proizvajalcev programske opreme, ki ima za cilj razvoj nove generacije poslovnih sistemov, promocijo odprte kode in podporo programskim projektom, ki koristijo prebivalcem Evrope. Združenje z imenom Networked European Software and Services Initiative (NESSI) ima kot člane najuglednejše proizvajalce in ponudnike storitev na starem kontinentu, med njimi pa so British Telecom, Nokia, SAP, Siemens, Telecom Italia, Telefonica, pa tudi nekatera ne-evropska podjetja, kot sta IBM in Hewlett-Packard. Skupno 13 ustanoviteljev zaposluje skoraj milijon ljudi po celem svetu in ustvari čez 300 milijard evrov letnega prometa. Natančnejši načrti združenja bodo predstavljeni na letni konferenci, ki bo letos jeseni.

    Objavljeno: 14.9.2005
  • Microsoft predstavlja znamko Dynamics

    Microsoft je na srečanju uporabnikov poslovne programske opreme, ki je združena v okviru oddelka Microsoft Business Solutions, najavil novo tržno znamko Microsoft Dynamics, ki bo v bodoče združevala vse izdelke iz segmenta poslovne rabe. V okviru tega projekta, bodo sedanji izdelki dobili nova imena - Microsoft CRM bo postal Microsoft Dynamics CRM, Great Plains bo nosil ime Microsoft Dynamics GP, paket Axapta bo dobil ime Microsoft Dynamics AX, Navision bo postal Microsoft Dynamics NAV in Solomon prav tako Microsoft Dynamics SL.

    Objavljeno: 14.9.2005
  • Xerox Slovenija in Avtera naznanila sodelovanje

    Xerox Slovenija in Avtera sta na tiskovni konferenci objavila, da bo Avtera v prihodnje svoj prodajni program okrepila z Xeroxovimi izdelki. Avtera naj bi v prihodnje tako ponujala celoten Xeroxov program za poslovna okolja, potrošni material in večpredstavne naprave. V ponudbi se bodo sprva usmerili v prodajo laserskih tiskalnikov in večfunkcijskih naprav, nekaj pozornosti pa bodo deležni tudi LCD monitorji, ki jih je Xerox pričel ponujati v lanskem letu.

    Objavljeno: 13.9.2005
  • Lenovo tudi v Sloveniji

    Kitajski velikan Lenovo se po nakupu IBMovega PC oddelka počasi reorganizira in se širi iz Kitajske, kjer je bil do sedaj edino prisoten. Novi Lenovo (IBM ima v njem 13,6 odstotni delež) ima po novem sedež v New Yorku, direktor podjetja izhaja iz IBMa, podjetje pa je/bo prisotno povsod tam, kjer je bil do sedaj prisoten tudi IBMov PC oddelek. Tudi v Sloveniji.

    Objavljeno: 13.9.2005
  • Oracle prevzema Siebel

    Oracle je objavil namero, da bo za 5,8 milijarde dolarjev kupil družbo Siebel, enega od najpomembnejših ponudnikov programskih rešitev CRM. Za Oracle je to že drugi velik nakup ponudnikov poslovnih informacijskih sistemov, po temu, ko je po dolgem boju z nekaterimi delničarji sredi leta 2004 uspel kupiti tedanjo družbo PeopleSoft. Oracle z nakupom Siebela utrjuje svoj položaj zlasti v tekmi z največjim tekmecem - nemško družbo SAP. Prvi mož družbe Oracle Larry Ellison je ob objavi namere razložil, da so se za korak odločili po posvetu z nekaterimi velikimi strankami, kot je na primer General Electric, ki so izrazile željo za poslovno sodelovanje pretežno z enim dobaviteljem na celotnem spektru poslovnih informacijskih rešitev. Oracle bo rešitve družbe Siebel povezal s svojo obstoječo programsko opremo, zlasti tisto z izvorom iz PeopleSofta, kar poteka v projektu z imenom Project Fusion. Analitiki imajo glede odločitve družbe Oracle mešana stališča. Precej je takih, ki menijo, da bo Oracle imel precej izzivov za uspešno integracijo novo kupljene družbe v okolje, ki zaradi nedavnega nakupa PeopleSofta še ni konsolidirano.

    Objavljeno: 13.9.2005
  • SUSE Linux 10.0

    Novell bo oktobra objavil novo različico SUSE Linuxa, ki prinaša posodobitve in popravke, pa tudi niz novih orodij. SUSE Linux 10.0 je prva posodobitev, ki nastala v celoti pod okriljem Novella, pa tudi pod okriljem novonastalega odprtokodnega projekta openSUSE, s katerim želi Novell ohraniti stik s skupnostjo uporabnikov. Izdelek, ki je doslej obstajal pod imenom Suse Linux Professional, bo imel priloženih čez 1.500 programov, med katerimi pisarniško zbirko OpenOffice.org 2.0, novo različico brskalnika Firefox, novo orodje za iskanje na namizju Beagle in večpredstavni program Amarok. Novell je posodobil in poenostavil namestitev operacijskega sistema, ki ga lahko brez težav namestimo tudi poleg obstoječega sistema na računalniku. Osnovna distribucija bo na voljo brezplačno, za različico z nosilcem, dokumentacijo in podporo pa bo treba odšteti 60 dolarjev.

    Objavljeno: 13.9.2005
  • Prenosnik s 6,8 GHz procesorjem in 2 TB pomnilnikom?

    Doslej neznano ameriško podjetje Atom Chip Corporation je na spletu najavilo, da bo januarja na sejmu Consumer Electronics Show (CES) prikazalo delujoč prototip prenosnika, ki uporablja procesor s taktom 6,8 GHz in poseben pomnilnik velikosti 2 TB namesto vgrajenega diska. Na spletu so tudi objavili fotografije prenosnika in sestavnih delov, čeprav so pri tehničnih podrobnostih za zdaj dokaj skopi. Prenosnik z oznako Atom Chip SG220-2 naj bi vseboval procesor z imenom Quantum II, ki za delovanje uporablja laserske optične povezave. Že sam procesor naj bi imel vgrajenega 256 MB hitrega pomnilnika, sodeč po zaslonskih slikah okolja Windows XP pa naj bi bil združljiv z Intelovo tehnologijo x86.

    Objavljeno: 13.9.2005
  • Intel vlaga v protivirusna orodja

    Intel je nedavno vložil 16 milijonov dolarjev v češkega proizvajalca Grisoft, ki razvija priljubljeni protivirusni program AVG. Naložba je hkrati doslej največji vložek družbe Intel v vzhodnoevropsko podjetje, od investicije pa si obetajo, da bodo na ta način pospešili razvoj protivirusnih orodij za naslednje generacije procesorjev. Intel konkretno pričakuje, da bo Grisoft razvij protivirusno tehnologijo, ki bo s pridom izkoristila procesorje z več jedri, ki bodo v bodoče temelj celotne palete izdelkov ameriškega proizvajalca. Grisoft ima danes sicer okoli 25 milijonov uporabnikov programa AVG.

    Objavljeno: 13.9.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji