• 64-bitov v telefonih

    Od kar je Apple prejšnji teden predstavil najnovejši iPhone 5s, ki ima vgrajen 64-bitni procesor A7, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo 64-bitne izdelke napovedali tudi konkurenti. Najbolj je pohitel Samsung in povedal, da, da, tudi Samsungovi novi telefoni bodo imeli 64-bitne procesorje. Nepričakovano, mar ne?

    Objavljeno: 16.9.2013
  • Google pozna vaše WiFi geslo

    V zadnjem času se vse več piše o tem, kaj vse se o nas beleži na strežnikih tujih spletnih velikanov. Doslej pa večina uporabnikov niti ni pomislila, da se na Googlove strežnike pretakajo tudi podatki o naših WiFi omrežjih. Velika večina naprav z nameščenim sistemom Android (torej telefoni in tablice) so namreč nastavljenih, da delajo varnostne kopije naprave na Googlove strežnike.

    Objavljeno: 14.9.2013 11:00
  • SSD-ji nekoliko zanesljivejši od diskov

    Ena izmed večnih dilem pri odločanju med SSD-ji in klasičnimi diski je njihova zanesljivost. Pri hitrosti, ceni in kapaciteti je zelo jasno, kdo v kateri kategoriji zmaga, precej drugače pa je tu.

    Objavljeno: 14.9.2013 10:00
  • Delničarji odobrili združitev Della

    Delničarji družbe Dell so sprejeli predlog, po katerem lahko Michael Dell, skupaj s investicijskim podjetjem Silver Lake Partners, kupi družbo. Pri tem bodo delničarji prejeli skupaj 13,88 dolarjev na delnico, skupna vrednost transakcije je ocenjena na 24,9 milijard dolarjev. Transakcija je bila odobrena s strani delničarjev, ki imajo v lasti večino Dellovih prednostnih delnic.

    Objavljeno: 14.9.2013 08:00
  • Microsoft odkupuje tablice iPad

    Lahko bi rekli, da novica spada v rubriko »bizarno«, ampak Microsoft je v ZDA sprožil prodajno akcijo, pri kateri lahko svojega starega iPada zamenjamo za bon, vreden 200 dolarjev, ki ga lahko unovčimo pri nakupu MSjevih tablic Surface (ali nekatere druge naprave, dosegljive preko njihovih trgovin). Akcija velja le v fizičnih Microsoftovih trgovinah, v poštev pa pridejo dobro ohranjeni iPadi od druge generacije dalje, traja pa od petega septembra pa do konca oktobra. O čakalnih vrstah ta hip še ne poročajo.

    Objavljeno: 13.9.2013 11:00
  • Ricohov sferični fotoaparat

    Ricoh, ki ga sicer bolj poznamo po tiskalnikih in kopirnih strojih, ima v prodajnem programu tudi optične naprave (konec koncev imajo v lasti tudi Pentax), med zanimivejšimi pa je kamera Theta. Gre za sferični fotoaparat, ki zajema sliko v polnih 360 stopinjah.

    Objavljeno: 13.9.2013 10:00
  • Twitter gre na borzo

    Pri Twitterju so oznanili, da bodo svoje delnice uvrstili na borzo. Ponudba, vložena pri ameriški komisiji za vrednostne papirje, bo ostala zapečatena, kar omogoča razmeroma nova ameriška zakonodaja. To pomeni, da Twitterju do malo pred dejansko prodajo ni potrebno objaviti svojih finančnih podatkov. Velja mnenje, da so se za tak korak odločili, ker ne želijo, da bi se dogajalo to, kar se je pred nedavnim pri Facebooku, ko je njihova delnica takoj ob nastopu na borzi izgubila kar nekaj vrednosti (čeprav se je do danes že pobrala).

    Objavljeno: 13.9.2013 08:00
  • Ukradeni podatki dveh milijonov Vodafone naročnikov

    Iz Vodafone so sporočili, da so hekerji vdrli v enega izmed njihovih strežnikov in ukradli osebne podatke dveh milijonov uporabnikov. Strežnik se fizično nahaja v Nemčiji, tudi podatki so pripadali nemškim naročnikom. Napadalci naj bi imeli notranje informacije, nemška policija pa naj bi že iskala enega osumljenega.

    Objavljeno: 12.9.2013 15:00
  • Intelove novosti

    Intel je na tradicionalni konferenci IDF (Intel Developer Forum) predstavil nove varčne več-jedrne sisteme na čipu, namenjene predvsem tabličnim računalnikom in drugim sistemom, kjer je varčno delovanje velikega pomena. Gre za tri sorodne čipe z razvojnimi imeni Bay Trail, Bay Trail-M in Bay Trail-D, oziroma v praksi procesorji Atom Z3000, novi modeli Pentium in Celeron.

    Objavljeno: 12.9.2013 10:00
  • Layer zmagal na tekmovanju Disrupt SF

    Podjetje Layer, ki se je delno razvilo iz slovenskega start-up podjetja Vox.io, je v San Franciscu prejelo glavno nagrado tekmovanja Disrupt, ki ga organizira TechCrunch. Layer sta ustanovila Tomaž Štolfa in Ron Palmeri, gre pa za novo komunikacijsko platformo, ki jo lahko razvijalci uporabljajo v lastnih mobilnih aplikacijah. Preko nje bodo uporabniki lahko pošiljali tekstovna, glasovna in video sporočila ter datoteke med različnimi aplikacijami.

    Objavljeno: 12.9.2013 09:00
  • HTCjev malček One Mini

    Danes nam je na novinarskem dogodku HTC predstavil nekaj novih telefonov, od katerih najbolj izstopa model One Mini. Gre za manjšega brata zmogljivega modela HTC One, čeprav, roko na srce, ne gre za zares majhen telefon. Njegov kakovosten IPS zaslon meri 4,3 palce, njegova ločljivost je visokih 720p. Za odzivnost skrbi dvojedrni procesor frekvence 1,4 GHz, telefon pa ima kakovostno, aluminijasto ohišje.

    Objavljeno: 11.9.2013 12:00
  • Velik napredek pri kvantnem šifriranju

    Ne zgodi se prav pogosto, da v najelitnejši znanstveni reviji Nature članke objavljajo raziskovalni oddelki podjetij. Še redkeje pa je tematika tamkajšnjih člankov računalniška. V najnovejši številki Nature pa je Toshibin evropski raziskovalni laboratorij iz Cambridgea objavil kratek članek (letter) o uspehu na področju kvantnega šifriranja, ki to naslednjo generacijo zaščite občutljivih komunikacij precej približuje sedanjosti. Pokazali so, da je mogoče šifriranje s fotoni uporabiti tudi za komunikacijo več strank, ne le dveh, kar bo v prihodnosti znatno pocenilo in poenostavilo postavitev tovrstnih omrežij.

    Objavljeno: 11.9.2013 06:00
  • Apple predstavil dva nova telefona

    Apple je sinoči na velikem dogodku predstavil dva nova modela pametnega telefona iPhone, ki so ju poimenovali iPhone 5s in iPhone 5c. To, da bodo predstavili dva modela, se je govorilo že nekaj časa, govorice pa so tudi imeni povsem zadele. Prvi, torej 5s, predstavlja sam vrh ponudbe in prinaša kar nekaj novosti, medtem ko je model 5c namenjen tekmovanju z vse bolj množičnimi in kakovostnimi pametnimi telefoni Android v nižjem in srednjem cenovnem rangu.

    Objavljeno: 10.9.2013 22:00
  • Olympusov novi zastavonoša

    Olympus je predstavil novi digitalni fotoaparat v segmentu brez-zrcalnih modelov – OM-D E-M1. Gre za aparat, ki združuje najboljše iz svetov brez-zrcalnikov in DSLRjev, v praksi pa gre za izredno zmogljiv model, ki se po zmogljivostih (in tudi ceni) uvršča nad znanim modelom E-M5.

    Objavljeno: 10.9.2013 13:00
  • Blackberryjevo šifriranje premagano

    Ena izmed tradicionalnih prednosti telefonov Blackberry je visok nivo varnosti podatkov, sploh pri uporabi strežnikov Blackberry Enterprise Server, ki jih uporabljajo podjetja za upravljanje z uporabniki in napravami Blackberry. Podjetje že od nekdaj trdi, da so podatki, ki gredo preko teh strežnikov, njim nedosegljivi, hkrati pa naj bi bilo šifriranje zelo varno.

    Objavljeno: 10.9.2013 10:00
  • Novi Asusov Transformer

    Asus je v Berlinu na sejmu IFA pokazal novo tablico Transformer Pad TF701T, ki se hvali z izjemno visoko ločljivostjo zaslona, kar 2560 × 1600 pik. Na tablici je operacijski sistem Android 4.2, poganja pa jo Nvidiin štirijedrni procesor Tegra 4. Gre za kombinacijo ARMovega Cortex-A15 in zmogljivega grafičnega sistema. Vgrajeni vmesnik HDMI podpira ločljivosti do 4K.

    Objavljeno: 10.9.2013 08:00
  • Sonyjev odgovor na Apple TV

    Sony je na japonskem predstavil majhno napravo, imenovano PlayStation Vita TV. Gre za večpredstavnostni podaljšek, ki ga priključimo na televizor, preko njega pa lahko predvajamo različne vsebine, seveda pa podpira tudi predvajanje neposredno iz spletnih virov (denimo Hulu). Zanimivost naprave je ta, da lahko preko nje igramo igre, namenjene PS Vita, PS Portable in PS 1 (naprava je zasnovana na strojni opremi PS Vita). Majhna naprava bo na japonskem veljala slabih deset tisoč jenov (slabih sto evrov), ni pa še znano, kdaj bo prišla v naš konec sveta.

    Objavljeno: 9.9.2013 16:00
  • NASA razvija vesoljski širokopasovni internet z laserji

    V vesolje pošiljamo nadvse napredne satelite, roverje in znanstvene instrumente, ki merijo najrazličnejše parametre, a en del vseh teh naprav ostaja enak. Komunikacija z Zemljo se izvaja prek radijskih valov, ki sicer potujejo precej daleč, a so omejeni z nizko prepustnostjo. Zato NASA razvija nov sistem komunikacij, ki se imenuje LLST (Lunar Lasercom Space Terminal), s katerim želijo v prihodnjem desetletju povečati pasovno širino komunikacije po vesolju za več velikostnih razredov.

    Objavljeno: 9.9.2013 12:00
  • Lenovo Flex, novi prilagodljivi računalniki

    Lenovo je na sejmu zabavne elektronike IFA 2013, ki se v teh dneh odvija v Berlinu, predstavil novo serijo računalnikov, imenovano Flex. V seriji so trenutno trije računalniki, dva prenosnika in en računalnik vrste all-in-one. Prenosnika, Flex 14 in Flex 15, se lahko poklopita (kot Lenovotov obstoječi modeli Yoga), zaradi tega ju lahko uporabljamo tudi kot tablične naprave (v uporabi so seveda Windows 8).

    Objavljeno: 9.9.2013 08:00
  • Objektivi za telefone

    Sony je na berlinskem sejmu IFA predstavil objektiva, ki sta namenjena uporabi s pametnimi telefoni. Gre za popolnoma novo kategorijo izdelkov, s katerimi želijo Japonci navdušiti tako uporabnike naprav z Androidom kot tudi lastnike telefona iPhone. Serijo izdelkov QX za zdaj sestavljata objektiva DSC-QX10 in DSC-QX100. QX10 povezanemu telefonu doda desetkratno optično povečavo, ima tipalo serije G z 18 MP in zaslonko f/3.3. Tehta dobrih 100 gramov in velja 250 ameriških dolarjev. Enkrat dražji QX100 ima 3,6–kratno optično povečavo, tipalo Exmor R 20 MP, zaslonko f/1.8 in je težak 180 gramov. Objektiva se s pomočjo posebnega nastavka prilegata telefonom najrazličnejših oblik in velikosti. Z osrednjo napravo se povežeta prek brezžične (WiFi) povezave, medtem ko jima spoznavanje z njo olajša tehnologija NFC.

    Objavljeno: 8.9.2013 09:00
  • Največji 4K OLED televizor

    V Berlinu je korejsko podjetje LG svetu predstavilo največji 4K OLED televizor na svetu. Gre za 77 palcev veliko pošast z ukrivljenim zaslonom, ki naj bi še dodatno razširil obzorja slehernemu gledalcu, saj naj bi posebna oblika vidno polje posameznika dvignila na višjo raven. Televizor, ki prikaže štirikrat več slikovnih pik, kot modeli s polno ločljivostjo 1080p, ima odlično in živo sliko. Za zdaj gre zgolj za koncept (beri: tiho vojno s Samsungom), zato cene in morebitnega datuma prihoda na trg še nimamo, niti ga ne vedo Korejci sami. Prikazovalnike 4K videa sicer še vedno tarejo težave s pomanjkanjem ustrezne vsebine, ki je praktično ni.

    Objavljeno: 8.9.2013 07:00
  • (Ne)Varne spletne kamere

    Na spletu so se že pred časom pojavili ukradeni posnetki iz več kot sedemstotih spletnih kamer. Skupaj z video vsebino so zlikovci objavili tudi način, kako lahko do zasebnih gibljivih slik pride vsakdo. Šlo je za kamere podjetja Trendnet, ki imajo v programski opremi varnostno luknjo, preko katere je nehote omogočen nepooblaščen dostop do zajete vsebine.

    Objavljeno: 7.9.2013 08:00
  • Asus predstavlja

    Asus se na berlinskem sejmu IFA predstavlja s številnimi novostmi. Med njimi velja najprej izpostaviti novo tablico iz serije Transformer. Transformer Pad TF701T ima 10 palčni IPS zaslon z ločljivostjo 2560 × 1600 pik, štirijedrni procesor NVIDIA Tegra 4 (Cortex A15), 2 GB pomnilnika RAM, 32 ali 64 GB podatkovne shrambe, podporo brezžičnemu pošiljanju slike Miracast in HDMI povezavo, ki je zmožna izpljuniti celo ultra ločljivostni video 4K. Dodano vrednost predstavlja Mobile Dock, ki tablico prelevi v pravi pravcati prenosnik. Gre za priklopno postajo s tipkovnico polne velikosti, veliko sledilno ploščico, USB 3.0 vrati ter vgrajeno baterijo, ki dolgoživost naprave podaljša z obljubljenih 13 na 17 ur povprečne rabe.

    Objavljeno: 7.9.2013 05:00
  • NSA bere tudi šifrirano vsebino

    Zadnji razkriti dokumenti v aferi NSA nakazujejo, da ameriški varnostni agenciji tudi šifrirana vsebina ni pretrd oreh. S superračunalniki, znanjem, sodnimi prijemi in dogovori v ozadju so v preteklih letih uspešno razbijali ključe, ki ščitijo mednarodno trgovanje, bančne sisteme, medicinske kartoteke, elektronsko pošto, spletno pohajkovanje, neposredno sporočanje in govorne klice. Med (ne)varne načine spletne in mobilne komunikacije, ki jih nadzorujejo Američani po novem, spadajo tudi SSL, VPN in 4G povezave.

    Objavljeno: 6.9.2013 14:00
  • Galerija s sejma IFA

    Te dni se v Berlinu odvija sejem IFA, največji evropski sejem elektronike, računalništva in bele tehnike. Sami smo na sejem prišli že dan pred uradno otvoritvijo, ko je sejmišče bolj podobno gradbišču, smo pa pripravili manjšo foto galerijo. Novice iz sejma bomo objavljali v prihodnjih dneh, poročilo iz sejma (vključno z krajšim videom) pa lahko pričakujete v naslednji številki revije.

    Objavljeno: 6.9.2013 10:00
  • Googlov trojanski konj

    Na peti rojstni dan brskalnika Chrome je Google predstavil možnost nameščanja samostojnih aplikacij, kjer brskalnik deluje zgolj kot programsko ogrodje, medtem ko za delovanje posameznih pripomočkov povezava s spletom sploh ni potrebna. Tovrstno delo s Chrome aplikacijami lastniki prenosnikov Chromebook že poznamo, sedaj pa je na voljo tudi uporabnikom okenskih računal. Samostojne aplikacije se v veliki meri obnašajo kot običajni okenski programi, imajo neposreden dostop do strojne opreme, niso odvisne od internetne povezave ter podpirajo sistemska obvestila. Zagon aplikacij je mogoč brez uporabe spletnega brskalnika, tu se skriva Googlov dolgoročni načrt, da korak za korakom prevzame klasično namizje in si nas podredi za vedno. Aplikacije so nam na voljo v posebnem oddelku spletne trgovine Chrome Web Store.

    Objavljeno: 6.9.2013 08:00
  • Botnet početveril rabo Tora

    Tor je zelo priročno omrežje v internetu, ki nam omogoča praktično popolnoma anonimno brskanje. Uporaba Tora je brezplačna in dostopna vsakomur, predvsem pa ni prepovedana (več o tem v našem članku). Kljub temu je uporabnikov Tora sorazmerno malo, tam okoli pol milijona. Potem pa je konec avgusta njihovo število nenadoma začelo sunkovito rasti in do danes preseglo že dva milijona. Kaj se dogaja? Trenutno najverjetnejša razlaga je botnet Mevade.A.

    Objavljeno: 6.9.2013 06:00
  • Sony Xperia Z1

    Na Berlinskem sejmu IFA je Sony predstavil novega paradnega konja na področju pametnih telefonov. Xperia Z1, prej poznan kot model Honami, je pet palčni telefon s Triluminous zaslonom polne 1080p ločljivosti, najboljšim procesorjem ta hip Snapdragon 800, 2 GB pomnilnika RAM, 16 GB shrambe in 3000 mAh baterijo.

    Objavljeno: 6.9.2013 05:00
  • HTC še vedno po hribu navzdol

    Kljub temu, da je tajvanskemu proizvajalcu telefonov HTC z modelom One uspelo osvojiti srca tako kritikov kot uporabnikov, so poletni poslovni rezultati zopet pokazali katastrofalno stanje, v katerem se je znašla družba. V istem času lani so se jim zaslužki zmanjšali za 45 odstotkov, tokrat pa je padec še za dva odstotka globlji. HTC bo sicer jeseni splavil novega prvaka, 6 palčni telefon One Max, ki bo prepričeval s polno ločljivostjo, najboljšim procesorjem ta hip Snapdragon 800, zmogljivo 3200 mAh baterijo in bojda tudi s prepoznavo prstnih odtisov, a je vedno manj tistih, ki verjamejo, da bodo nadpovprečni izdelki družbo potegnili iz blata. Nas že ni več med njimi.

    Objavljeno: 5.9.2013 09:00
  • Slovenska mobilna knjižnica

    Izšla je virtualna knjižnica Slovenije. Gre za mobilnim napravam (iOS, Android) prilagojeno različico bibliografskega sistema COBISS/OPAC. Program mCOBISS uporabnikom prvenstveno omogoča iskanje in rezervacijo knjig, časopisov, revij ter DVDjev. Izbiro olajšajo osebni seznami priljubljenih knjig in lestvica najbolj branih naslovov. Aplikacija omogoča še podaljševanje roka izposoje in iskanje posamezne knjižnice z navodili za pot. Vključenih knjižnic je več kot štiristo. Zanimiv izdelek si bomo pobliže ogledali v prihodnji številki revije.

    Objavljeno: 5.9.2013 08:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji