• Prenovljena čarobna miška in brezžična tipkovnica

    Informacije z Ameriške zvezne komisije za komunikacije (FCC) razkrivajo, da bomo jeseni poleg novih iMacov dobili tudi prenovljeno čarobno miško (Magic Mouse) ter brezžično tipkovnico (Wireless Keyboard). Oba pripomočka sta že nekaj let zapostavljena, zato se je Apple odločil za njun remont. Povezava Bluetooth bo nadgrajena v verzijo 4.2 (namesto 2.1), kar bo posledično zmanjšalo porabo energije. Vlogi na FCCju kažeta na večjo spremembo pri samih baterijah, namesto standardnih AA baterij, se bosta tako tipkovnica kot miška napajali s pomočjo baterijskega vložka in ju bo moč polniti s preprostim priklopom na napajanje. Poleg sprememb drobovja se nam bržčas obetajo tudi oblikovne novosti, o katerih za zdaj žal ni znanega veliko.

    Objavljeno: 17.8.2015 08:00
  • Pametno smučišče

    Ameriški Vail bo postal prvo pametno smučišče na svetu. S pomočjo radiofrekvenčnega prepoznavanja smučarskih vozovnic bodo pri Vail Resorts dinamično spremljali gnečo ter čakalne dobe na posameznih vlečnicah, sedežnicah in kabinskih žičnicah. Rezultati bodo v realnem času prikazani v mobilni aplikaciji smučišča na način Googlove družabne navigacije Waze. V projekt bodo zajeli tudi druga smučišča, že letos se Vailu pridružijo Beaver Creek, Breckenridge in Keystone, v naslednji sezoni pa še smučišča v Utahu in Kaliforniji.

    Objavljeno: 17.8.2015 07:00
  • Že čez 50 milijonov namestitev Windows 10

    Komaj dva tedna mineva od uradne splavitve Windows 10, pa je v tem času število namestitev že preseglo 50 milijonov. Od tega jih je bilo okoli 14 milijonov v prvem dnevu. Proizvajalci računalnikov in druge strojne opreme hitijo z gonilniki, kar še dodatno olajšuje nadgradnjo, čeprav večina strojne opreme po naših izkušnjah deluje brez težav.

    Objavljeno: 16.8.2015 11:00
  • Mozilla preizkuša skrivno deskanje

    Z izboljšavami, ki jih razvijajo pri Mozilli, bodo omogočil še boljše varovanje zasebnosti. Gre za naprednejše blokiranje sledilnih piškotkov, ki bo v novih različicah Firefoxa vključeno pri zasebnim brskanju. Preprečeval naj bi tudi t.i. browser fingerprinting, torej prepoznavo uporabnika glede na brskalnik, ki ga uporablja. Orodje je trenutno na voljo v razvojnih različicah Firefoxa, v prihodnje pa naj bi bil privzeto vključeno. Pri Electronic Frontier Foundation sicer razvijajo nov standard, s katerim naj bi postala nastavitev "Do Not Track" bolj učinkovita.

    Objavljeno: 16.8.2015 10:00
  • Vdor v leteče drone

    Na varnostni konferenci Def Con so raziskovalci prikazali vdor v dva različna drona podjetja Parrot. Najosnovnejši vdor izkorišča vgrajeno povezavo in odprti port za telnet, preko katerega lahko napadalec dobi korenski dostop. Z prekinitvijo procesa, ki nadzira letenje, je dron takoj padel iz neba. Nekoliko naprednejši napad deluje podobno, a prevzame nadzor nad letečo napravo. Zaradi odprte povezave FTP pa se lahko prestreza tudi slike in video, ki jih naprave pošiljajo na pametni telefon.

    Objavljeno: 15.8.2015 14:00
  • Apple uradno podpira Windows 10

    Apple na svojih računalnikih že dolgo časa ponuja t.i. Boot Camp, možnost vzporedne namestitve operacijskih sistemov Windows (ob svojem Mac OS). Sedaj pa so podporo razširili na sistem Windows 10. Med drugimi bodo nova okna dobila podporo za USB 3.0, USB-C (na letos predstavljenem MacBooku) in Thunderbolt. Windows 10 bodo uradno podprti na večini Applovih računalnikov od leta 2012 dalje.

    Objavljeno: 14.8.2015 12:30
  • Prvi sliki prihajajoče ure Galaxy Gear S2

    Pametne ure še niso zares prodrle med vsakodnevno uporabo, a jih proizvajalci vseeno pospešeno razvijajo. Tako so pri Samsungu objavili dve fotografiji prihajajoče ure Galaxy Gear S2. Gre za lično oblikovano uro, ki zgleda nekoliko manjša od svoje predhodnice, namesto kvadratne oblike je sedaj okrogla. Ura bo uradno predstavljena septembra na sejmu IFA v Berlinu.

    Objavljeno: 14.8.2015 12:00
  • 175 milijonov strani še na Windows Server 2003

    Čeprav se je uradna podpora sedaj že 12 staremu sistemu Windows Server 2003 iztekla pred enim mesecem, je še vedno v množični uporabi. Sodeč po podatkih analitičnega podjetja Netcraft naj bi bilo v spletu še vedno okoli 175 milijonov strani, ki tečejo na omenjenem sistemu. Velik del teh naj bi tudi uporabljalo Microsoftov zastarel Internet Information Services 6.0. Med stranmi, ki tečejo na Microsoftovih sistemih, naj bi Windows Server 2003 predstavljal okoli dvajset odstotkov.

    Objavljeno: 14.8.2015 09:00
  • Opera je naprodaj

    Direktorji norveškega Opera Software, znanega po istoimenskem spletnem brskalniku, so pred kratkim povedali, da razmišljajo o prodaji podjetja. Čeprav je podjetje znano predvsem po omenjenem brskalniku, pa večino prihodkov dobi iz mobilnega oglaševanja. V letošnjem letu pričakujejo nekaj čez 600 milijonov dolarjev prihodkov, kar je okoli 5 odstotkov manj od prvotnih pričakovanj. Kot eden izmed resnejših kandidatov za nakup podjetja se omenja Yahoo.

    Objavljeno: 13.8.2015 15:00
  • Tudi Lenovo bo odpuščal

    Kitajski Lenovo, največji proizvajalec računalnikov na svetu, bo ukinil 3200 delovnih mest. V zadnjem četrtletju se je kljub dvigu prihodkov za tri odstotke (na 10,7 milijarde dolarjev) čisti dobiček zmanjšal za 51 odstotkov na 105 milijonov dolarjev. S tem so zaostali za ocenami analitikov, v prihodnje tako nameravajo zmanjšati stroške za okoli 1,35 milijarde dolarjev na leto. Prestrukturirali naj bi tudi enoto za pametne telefone, tu se spopadajo predvsem na domačem, kitajskem trgu. Spomnimo, da so lani za slabe tri milijarde dolarjev od Googla kupili Motorolo.

    Objavljeno: 13.8.2015 14:00
  • Vdor v medicinsko napravo

    Na Blackberry Security Summit so strokovnjaki za računalniško varnost nazorno prikazali vdor v medicinsko napravo za intravenozno infuzijo zdravil. S takim vdorom bi lahko napadalec na daljavo nadziral napravo in neovirano dvignil (ali preprečil) dotok zdravil. Varnostne pomanjkljivosti so prisotne na veliko različnih napravah, trenutno so preizkusili le naprave enega proizvajalca. Najočitnejša varnostna luknja je povsem nezaščiten korenski dostop prek servisov Telnet in FTP. S takim korenskim dostopom so strokovnjaki prebrali tudi nešifrirano geslo za dostop do vgrajenega omrežja Wifi in pridobili možnost zamenjave celotne strojne programske opreme (firmware), s čemer bi potencialno lahko pacienta tudi ubili.
    Vsekakor priporočamo ogled videa.

    Objavljeno: 13.8.2015 10:00
  • LGjev preklopni telefon

    Tudi pri nas bo kmalu na voljo LGjev novi telefon LG Wine Smart. Gre za enega izmed redkih preklopnih telefonov s sistemom Android in s polno številčno tipkovnico. Tovrstni telefoni so na daljnem vzhodu (na japonskem, v Koreji) sicer izredno popularni, pri nas jih bolj ali manj ni. Naprava ima nameščen Android 5.1.1, diagonala zaslona meri 3,2 palca in ima ločljivost 480 × 320 pik. Zaslon je seveda občutno manjši, kot smo vajeni zadnja leta, seveda zaradi številčne tipkovnice pod njim. Fotoaparat premore le 3 milijonov pik, baterija ima zmogljivost 1700 mAh, je pa izmenljiva.

    Objavljeno: 13.8.2015 09:00
  • Algoritem bo odločal o investiranju v mlada podjetja

    Pri španskem gigantu s področja telekomunikacij, podjetju Telefonica, so predstavili tekmovanje, namenjeno mladim, t.i. »start-up« podjetjem. Pri tem pa bo tako podjetja, ki bodo sodelovala, kot tudi samega zmagovalca, izbral računalniški algoritem. Slednji bo sprva v uporabi prihodne leto, ko bodo s tekmovanjem začeli v različnih mestih. Ciljajo na podjetja, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem – da bo algoritem, zasnovan na strojnem učenju izbiral najboljša mlada podjetja, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem, je seveda zanimivo že samo po sebi.

    Objavljeno: 12.8.2015 16:00
  • Asusu gre s telefoni vse bolje

    Kljub težavam nekaterih velikih proizvajalcev, gre Asusu s pametnimi telefoni vse bolje. Prodaja se je v drugem četrtletju dvignila na pet milijonov kosov (iz treh milijonov v prvem), za tretje četrtletje napovedujejo prodajo 6 milijonov telefonov. Čisti dobiček podjetja je v zadnjem letu sicer nekoliko padel glede na leto pred tem (konkretno za tri odstotke), za kar krivijo predvsem padec v prodaji računalnikov.

    Objavljeno: 12.8.2015 15:00
  • Nadzor nad Korveto prek SMSa

    Raziskovalci so predstavili vdor v elektronski sistem različnih avtomobilov, med drugim tudi ameriškega športnega avtomobila Chevrolet Corvette. Vdor deluje prek SMSa, cilja pa elektronske enote za spremljanje telemetrije, ki jih uporabljajo nekatere ameriške zavarovalnice (in tudi podjetje Uber). Te enote so sicer dosegljive tudi posebej. Ranljivost, ki so jo predstavili na konferenci USENIX, omogoča zaviranje/pospeševanje in celo upravljanje s krmilom.

    Objavljeno: 12.8.2015 10:00
  • HTC je ničvreden

    Podjetje HTC ima zadnjih par let vse več težav, sedaj pa smo prišli še do novega absurda – borzniki pravijo, da podjetje ni vredno popolnoma nič, vsaj na papirju. Še več – če bi si ga želeli v tem trenutku kupiti, bi pravzaprav od njega dobili denar. Gre za to, da so vse delnice podjetja skupaj vredne manj, kot ima podjetje na zalogi denarja. Povedano drugače - vrednost podjetja je negativna, čeprav ima na zalogi okoli 1,5 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 11.8.2015 14:00
  • Prenaglo objavljen Galaxy S6 Edge+

    Samsung je na svoji francoski strani očitno po nesreči objavil prvo sliko prihajajočega telefona Galaxy S6 Edge+. Sodeč po podatkih na omenjeni strani naj bi bil telefon uradno predstavljen 21. avgusta, na voljo naj bil v prvih dneh septembra.

    Objavljeno: 11.8.2015 11:00
  • Google poslej Alphabet, oz. abc.xyz

    Google sporoča, da bo odslej znan pod imenom Alphabet. Do konca leta bo zaživelo novo krovno podjetje Alphabet, ki bo imelo pod seboj vse Googlove dejavnosti. Čeprav se sliši kot novinarska raca, je vest v pismu potrdil Googlov izvršni direktor Larry Page, uradni dokument pa so dobili tudi v ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC).

    Objavljeno: 11.8.2015 08:00
  • Microsoft odprl Windows Bridge za pretvorbo iOS aplikacij

    Pri Microsoftu so v začetku letošnjega leta povedali, da bomo lahko na Windows 10 poganjali aplikacije, narejene za iOS in Android. Sedaj pa so objavili izvorno kodo za program, imenovan Windows Bridge for iOS – koda je že na voljo na strani GitHub. S tem programom lahko razvijalci pripravijo aplikacije za Windows 8.1 ter Windows 10, do konca leta naj bi prišla tudi podpora za mobilno različico novih Windows 10.

    Objavljeno: 10.8.2015 11:00
  • T-2 ponovno v stečaj

    Podjetje T-2 naj bi šlo že lani v stečaj, a je njihova pritožba pred okrožnim sodiščem zoper stečajni postopek konec leta 2014 uspela. Višje sodišče pa je 5. avgusta ugodilo pritožbi upnikov družbe T-2 zoper ta sklep, zato je okrožno sodišče v Ljubljani začelo stečajni postopek, za stečajno upraviteljico pa je imenovalo Danico Čuk. 

    Objavljeno: 10.8.2015 08:00
  • Mož, ki je razkril prvi sistem za množično prestrezanje telekomunikacij

    Pet let pred rojstvom Edwarda Snowdna se je Duncan Campbell že soočal z grozečo 30-letno zaporno kaznijo. Britansko tožilstvu ga je obtoževalo nezakonitega prejemanja tajnih informacij, njihovega razkrivanja in vohunjenja. Campbella je v 40-letni novinarski karieri do danes doletelo že praktično vse – tri hišne preiskave, aretacije, krajše obdobje v zaporu, sodni proces, desetletje trajajoče prisluškovanje njegovemu telefonu, prepoved predvajanje oddaje na nacionalni televiziji, zaseg kaset, pritiski in nadlegovanja, če omenimo le najudarnejše. Svoj čas je bil najvišje na britanskem seznamu novinarjev, ki jih je vlada želela za zelo dolgo obdobje zapreti.

    Objavljeno: 9.8.2015 05:00
  • HDMI ključka s Firefox OS ne bo

    Googlov HDMI ključek Chromecast je hitro prinesel plaz posnemovalcev te enostavne in osnovne ideje – vsebine iz računalnika/telefona/tablice predvajati na televizorju. Med njimi so bili tudi razvijalci ključka Matchstick, ki je bil podpornikom na Kickstarterju na voljo že za 18 dolarjev, poganjal pa naj bi ga Mozillin operacijski sistem Firefox OS. Kampanja je bila izredno uspešna, cilj 100.000 dolarjev so avtorji dosegli v borih 24 urah, na koncu so zbrali 470.000 dolarjev, podprlo pa jih je kar 17.218 uporabnikov. Uradno jih je podprla tudi Mozilla.

    Objavljeno: 9.8.2015
  • Ranljiv tudi najbolje zaščiten pametni avto Tesla S

    Zaradi varnostne konference, ki poteka v Las Vegasu, kar dežujejo poročila o odkritih ranljivostih v najrazličnejši programski opremi. Med ranljivimi je tudi Tesla S, a proizvajalec ranljivosti sproti redno krpa.

    Objavljeno: 8.8.2015 09:00
  • Siri kot elektronska tajnica

    Apple menda elektronsko pomočnico Siri preizkuša tudi kot osebno upravljalko telefonskih klicev. Klici, na telefonu ne bodo sprejeti, bodo preusmerjeni k Siri, ki jih bo »pretipkala« in uporabniku ponudila v obliki običajnih besedilnih sporočil. Hkrati pa bo klicočemu znala še povedati zakaj nas ni pri telefonu in kdaj se vrnemo. Vsaj tako govorice. Slednje tudi omenjajo, naj bi novost luč sveta ugledala naslednje leto, v iOS 10. Apple se je sicer pred kratkim pohvalil, da je trenutna natančnost prepoznavanja Siri že 95%, kar se sliši zelo dobro.

    Objavljeno: 8.8.2015
  • Lebdeča rolka je realnost. Skoraj.

    26 let po filmu Back to the future II, kjer je Marty McFly (Michael J. Fox) po mestu prihodnosti divjal z lebdečo rolko brez koles, je (bilo) nekaj podobnega mogoče videti tudi v realnosti, izven holywoodskih filmskih sanj.

    Objavljeno: 7.8.2015 13:00
  • Tudi Appli niso več imuni

    Med uporabniki (in celo strokovnjaki) je dolgo veljalo prepričanje, da so Applovi računalniki imuni na hekerske napade in programske luknje, ki so pestile Microsoftov Windows, vendar se v zadnjih letih ta mit hitro sesuva. Maci namreč postajajo dovolj razširjeni, da se hekerjem »da ukvarjati« z njimi, posledica pa je vedno večje število programskih napak in »virusov«, ki pestijo tudi jabolčne uporabnike.

    Objavljeno: 7.8.2015 12:00
  • Takole vam lahko prisluškuje vsakdo

    Mineva mesec dni od vdora v italijansko podjetje Hacking Team, ki proizvaja različne vrste vohunske in prisluškovalne programske opreme za večinoma državne uporabnike po celem svetu. Neznanci so na vdor opozorili zelo brutalno, in sicer so na internet poslali 400 GB različnih dokumentov, ki vključujejo sporočila in dopise, račune ter tudi izvorno kodo. V tem mesecu dni so objavljeno analizirali številni posamezniki in podjetja, rezultati pa so strah vzbujajoči.

    Objavljeno: 7.8.2015 06:00
  • Izšel je Libre Office 5.0.0

    Libre Office, odprtokodni pisarniški paket, ki je nastal po »razcepitvi« projekta OpenOffice, je pravkar dosegel različico 5.0. Menda prinaša kar nekaj popravkov in izboljšav (seznam je na voljo tudi v slovenščini), deluje pa tako na Windows in MacOS, kot tudi na distribucijah Linux (na osnovi Debian in RedHat). Ko smo preizkušali prejšnjo različico, smo ugotovili, da ima (še vedno) težave z združljivostjo z Microsoft Office, kaj bomo ugotovili za novo različico, pa si boste lahko prebrali v naslednjem Monitorju.

    Objavljeno: 6.8.2015 09:00
  • IBM s patenti zavzema oblak 

    Podjetju, ki je sicer eden največjih svetovnih imetnikov najrazličnejših patentnih pravic, je v zadnjem letu in pol uspelo pridobiti okoli 1200 patentov s področja storitev v oblaku, od tega tretjino v prvi polovici letošnjega leta. Razlog za zaskrbljenost? Po mnenju nekaterih poznavalcev da. 4.8.2015

    Objavljeno: 5.8.2015 11:00
  • Luknja v sistemu DNS

    Varnostni raziskovalec Daniel Cid iz podjetja Sucuri je na svojem blogu opisal varnostno luknjo v programu BIND, ki na sistemih unix/linux skrbi za upravljanje strežnikov DNS. Luknja omogoča sesutje programa, ki ga lahko povzroči napadalec, posledično pa lahko (začasno) odpovedo razni spletni servisi. Raziskovalec pravi, da so posledice že bile opažene, da pa običajni uporabniki tovrstnih »sesutij strežnikov« najverjetneje ne bodo niti opazili.

    Objavljeno: 5.8.2015 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji