• Brezžično je ranljivo. Pika.

    Kot dokazujejo hekerji, ki svoje dosežke predstavljajo še pred današnjim začetkom konference Black Hat, je hitenje z omrežnim in/ali brezžičnim povezovanjem bolj ali manj vseh elektronskih naprav v resnici nevarno. Pisali smo že o vpoklicu milijonov avtomobilov podjetja Fiat Chrysler, ki se je zgodil po tem, ko sta dva hekerja prikazala, da lahko s prenosnikom, prek interneta, upravljata z avtomobilovimi zavorami,  krmilom in še čem. Tokrat so pri Wiredu prikazali vdor v električno rolko, ki se s svojo nadzorno konzolo pogovarja prek povezave Bluetooth. Hekerja sta ugotovila, da povezava ni šifrirana, zato sta uspela razvozlati komunikacijski protokol in prevzeti nadzor nad rolko. Nič hudega slutečega voznika rolke sta tako brez težav sunkovito ustavila in rolko odpeljala v nasprotni smeri. 

    Objavljeno: 5.8.2015 09:00
  • Tudi Maci niso odporni na strojne viruse

    V javnosti zakoreninjeno prepričanje, da so Applovi računalniki varnejši in na viruse odpornejši od tistih z Windows, počasi postaja neresnično. Virusov in trojanskih konjev za Mace obstaja že precej, sedaj pa imamo pred seboj virus, ki okuži strojno opremo in ga je praktično nemogoče odstraniti, za nameček pa za širjenje sploh ne potrebuje interneta.

    Objavljeno: 5.8.2015 08:00
  • ICANN se ločuje od ZDA

    ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), t.i. nadzornik interneta, ki skrbi za nadzor nad globalnim sistemom DNS in za dodeljevanje številk IP (IPv4 in IPv6), se bo že v naslednjem leto dokončno ločila od ameriške države. ICANN je kot neprofitna organizacija nastal leta 1998, že takrat z namenom, da se osamosvoji od ameriške države, kot defacto »ustanovitelja« interneta. Leta 2014 je ameriška država objavila načrt za privatizacijo ICANN in popoln umik iz nadzora organizacije, sedaj pa je organizacija končno predstavila predlog za spremenjen predlog upravljanja interneta, ki bo na spletni strani icann.org v javni obravnavi do 8. septembra.

    Objavljeno: 4.8.2015 13:00
  • Nokia prodala zemljevide Here

    Kot smo že poročali, so bili Nokiini zemljevidi Here (ki so pri Nokii pristali po nakupu ameriškega podjetja Navteq) že dalj časa naprodaj, včeraj pa je bila prodaja dokončno sklenjena. Here je za 2,8 milijarde evrov kupil nemški avtomobilski konzorcij, ki ga sestavljajo Audi, BMW in Daimler, lastništvo pa si bodo enakomerno porazdelili. Dogovorili so se tudi za medsebojno sodelovanje pri vzdrževanju in nadgradnji prometnih informacij, saj je projekt po njihovem mnenju sicer prevelik za enega samega proizvajalca. Konzorcij nakup utemeljuje z načrtom povezovanja natančnih zemljevidov s prometnimi podatki v realnem času, končen cilj pa so seveda – avtonomna, samovozeča vozila.

    Objavljeno: 4.8.2015 10:00
  • Satelitski sistem za sledenje tovornjakom luknjast kot švicarski sir

    Raziskovalci so ugotovili, da je sistem za globalno sledenje Globalstar, ki ga uporabljata zlasti prevozništvo in industrija, resno ranljiv. Z malo truda je mogoče nepooblaščeno ugotoviti, kod se vozi kakšna pošiljka in sistemu tudi poslati lažno lokacijsko informacijo. Proizvajalec v šestih mesecih ni reagiral na opozorilo o ranljivosti, zato so raziskovalci odkritja razgrnili javnosti.

    Objavljeno: 4.8.2015 07:00
  • Piratebay blokiran tudi v Avstriji

    Piratska spletna stran Piratebay, ki je trn v petah bolj ali vsem lastnikom avtorskih pravic (glasbenih, filmskih, knjižnih, programskih…), vztrajno podaljšuje spisek držav, kjer je uradno prepovedana. Bolj natančno povedano – spisek držav, kjer so sodišča ponudnikom interneta naložila, da uporabniki ne morejo več do tega »legla« piratskih in nelegalnih vsebin.

    Objavljeno: 3.8.2015 13:00
  • »Pravica do pozabe« ni globalna, meni Google

    Google ima v zadnjem času vedno več dela s t.i. »pravico do pozabe«, pravico Evropejcev, da zahtevajo izbris določenih spletnih povezav, ki kršijo njihovo pravico do zasebnosti. Kljub temu, da se je v začetku odločno boril proti temu »evropskemu izumu« in boj izgubil, pa popolne predaje informacijskim pooblaščencem po Evropi ne načrtuje.

    Objavljeno: 3.8.2015
  • Aretiran nekdanji izvršni direktor propadle bitcoinske borze Mt.Gox

    Propad borze Mt.Gox dobiva epilog, saj so japonske oblasti včeraj aretirale Marka Karpelesa, ustanovitelja in izvršnega direktorja borze. Sumijo ga velike prevare, poneverbe in neupravičene obogatitve. Karpeles prek odvetnika vse obtožbe zanika.

    Objavljeno: 2.8.2015 13:00
  • Ranljivost dinamičnega pomnilnika

    Ranljivost dinamičnega pomnilnika je znana že nekaj časa, a raziskovalci so odkrili, da je zlorabo slabosti Rowhammer možno izvesti tudi na daljavo. Varnostno luknjo, ki je nastala na rovaš povečanih kapacitet DRAMa (ter nezanesljivosti vsled prevelike bližine sosednjih celic), sta uspešno izkoristila Daniel Gruss and Stefan Mangard ter si s pomočjo JavaScripta prek spleta pridobila dostop do jedra operacijskega sistema na oddaljenem računalniku. V objavi izsledkov raziskovalca iz Avstrije in Francije predlagata zaplato, ki bi spletne brskalnike prisilila v preverjanje ranljivosti in do upočasnitve delovanja JavaScripta, vsaj dokler ne bo javnosti dostopna bolj dolgoročna rešitev problema.

    Objavljeno: 2.8.2015 10:00
  • Rekordni Windows proti konkurenci

    Predsednik uprave podjetja Mozilla, Chris Beard, v odprtem pismu trdi, da Microsoft z operacijskim sistemom Windows 10, ki je dom zgolj v štiriindvajsetih urah našel na več kot štirinajstih milijonih naprav, namerno otežuje konkurenčne aktivnosti. Jabolko spora je v tako imenovanih ekspresnih nastavitvah, ki pri nadgradnji različic 7 in 8 pobrišejo seznam privzetih programov ter datotekam dodelijo dežurne Microsoftove pripomočke. Pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin sistem tako samodejno zažene predvajalnik iz Redmonda in pri brskanju po spletu uporabi brskalnik Edge, čeprav je posameznik za tovrstna opravila poprej uporabljal povsem druge programe. Možnost ohranitve privzetih aplikacij iz predhodne verzije Oken sicer je, a so jo razvijalci precej skrili, zato obstaja nevarnost, da bodo tuji programski pripomočki s prihodom operacijskega sistema Windows 10 izgubili dobršen del pogače.

    Objavljeno: 2.8.2015 08:00
  • Hekerji lahko pametni puški spremenijo tarčo

    Puška z merilno napravo podjetja TrackingPoint, ki samodejno nameri v tarčo in ustreli, je sprožila nemalo polemik. Merilni sistem ShotView sta pod drobnogled vzela tudi raziskovalca Runa Sandvik in Michael Auger ter prišla do skrb vzbujajočih ugotovitev. S pomočjo puškine brezžične povezave ter zlorabe naložene programske opreme sta prevzela nadzor nad pametnim strelnim orožjem. Pred novinarji revije Wired sta puški spremenila tarčo ter nato orožje povsem onesposobila. Podrobnosti o varnostni luknji pametne puške podjetja TrackingPoint bosta objavila na hekerski konferenci Black Hat v Las Vegasu.

    Objavljeno: 1.8.2015 08:00
  • Kako do Windows 10?

    Operacijski sistem Windows 10 je med nami. Ker se je Microsoft tokrat odločil za postopno nadgradnjo, posodobitev še ni na voljo sleherniku. V kolikor se prenos namestitvene datoteke na našem računalniku ni sprožil sam, ga v sodelovanje prisilimo.  

    Objavljeno: 31.7.2015 10:00
  • Plačevanje Samsung Pay kmalu tudi pri nas

    Samsung in MasterCard na storitvi elektronskega plačevanja delata že leto dni. Sodelovanje nameravata letos razširiti tudi na Evropo. Plačevanje na brezstičnih in magnetnih terminalih, ki uporabljajo tehnologijo NFC in MST, bo imetnikom kartic MasterCard omogočeno v celotni Evropi. Ko bo storitev zaživela, se bodo izdajatelji kartic lahko povezali s platformo MDES in aktivirali Samsung Pay. Imetniki kartic partnerskih izdajateljic bodo lahko tako aktivirali svoje kreditne, debetne, predplačniške kartice in kartice za mala podjetja v okolju storitve Samsung Pay ter nato svoje mobilne naprave nemoteno uporabljali za vsakodnevno plačevanje. MasterCard bo Samsungu pomagal predvsem s sistemom tokenizacije, ki bo zagotavljal varne transakcije. Samsung Pay bo na trgih Združenih držav Amerike in Južne Koreje na voljo konec tega poletja, medtem ko se pri Samsungu pospešeno pogajajo s partnerji in bankami, da bi storitev čim prej zaživela tudi v Evropi.

    Objavljeno: 31.7.2015 08:00
  • Windows 007

    Operacijski sistem Windows že dolgo vohuni za svojimi uporabniki. S posodobitvijo Windows 10 se Microsoftu predamo sami. Vohljanje mu omogočimo s potrditvijo nove uporabniške pogodbe ob prenosu in namestitvi nadgradnje. V Redmond bomo v prihodnosti povsem legalno (in nevede) pošiljali nastavitve in podatke, med katerimi ne manjkajo zgodovina brskanja, trenutno obiskana spletišča, prijavni podatki ter imena brezžičnih točk z gesli vred. Več o tem tukaj.

    Objavljeno: 31.7.2015 01:00
  • Nemčija Facebooku prepovedala spreminjanje imen

    Pritožbo Nemke, ki ji je Facebook vzdevek brez privolitve spremenil v pravo ime, so v Hamburgu rešili v njeno korist. Ženska naj bi račun z vzdevkom ustvarila, ker na družabnem omrežju ni želela prejemati službenih zadev, nakar so ji pri Facebooku uporabniško ime samodejno spremenili. Politika pravih imen je na družabnem omrežju uveljavljena za zaščito uporabnikov, opravičujejo dejanje pri Facebooku. Nemški regulator za varstvo osebnih podatkov se z njimi ne strinja, zato z odločbo prepoveduje tovrstne aktivnosti v prihodnje, saj se z njimi krši posameznikova pravica do zasebnosti.

    Objavljeno: 30.7.2015 11:00
  • Znižanje šeste Galaksije

    Zaradi slabe prodaje pametnega telefona Galaxy S6 se je Samsung odločil znižati ceno obeh modelov. Medtem ko je povpraševanje po modelu Edge preseglo pričakovanja in so mnogi potencialni kupci vsled nepripravljenosti proizvajalca ostali brez želenih naprav, je običajna Šestka razočarala. Posledično sta tako prodaja kot zaslužek ob četrtletju slabša, napovedi za prihodnost pa črne, saj bo neposredni tekmec Apple kmalu predstavil naslednji iPhone, ki tradicionalno poje največji kos Samsungove pogače. S konkurenco se bodo Korejci bodli z že omenjenim znižanjem cen ter predstavitvijo novih modelov najzmogljivejših pametnih telefonov. Trinajstega avgusta naj bi bila napovedana večji Galaxy S6 ter novi Note. Znižana cena šeste Galaksije še ni znana.

    Objavljeno: 30.7.2015 08:00
  • Tovornjaki brez voznika na nemških cestah

    Nemški proizvajalec vozil Daimler AG želi tovornjake brez voznika že letos popeljati po nemških cestah. Nakano je razkril Wolfgang Bernhard, ki je za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung povedal, da bodo vsa potrebna dovoljenja pridobili v naslednjih tednih. Avtonomna tovorna vozila se bodo najprej popeljala po cestah okoli Stuttgarta. Gre za vozila, ki jih upravlja računalnik. Naveza radarja, laserjev in kamer zaznava ovire in cesto, kar računalniku omogoča, da uspešno nadzira pospeševanje, zaviranje in usmerjanje vozila. Avtonomni tovornjaki niso v resnici vozila brez voznika, saj je človek vedno prisoten, da v primeru potrebe prevzame nadzor nad krmilom. Na mestu je primerjava z avtopilotom v letalu. Kljub uspešno prestanemu testu v Nevadi (ZDA) in smelim načrtom na domačem terenu, se pri Daimlerju zavedajo, da je pot še dolga. Pametna vozila bodo morala biti desetkrat boljša od človeškega voznika, ako si želijo pridobiti zaupanje širše javnosti.

    Objavljeno: 29.7.2015 08:00
  • 3D XPoint: Hitrejši kot flash, cenejši kot RAM

    Prihaja nov tip pomnilnika, ki bi lahko v prihodnosti nadomestil ali pa vsaj dopolnil danes priljubljeni NAND flash, ki ga uporabljajo SSD-ji, USB-ključi in pomnilniške kartice. Intel in Micron sta predstavila novo vrsto pomnilnika z imenom 3D XPoint, ki naj bi bil do 1000-krat hitrejši od flasha. Dobili bi ga lahko že prihodnje leto!

    Objavljeno: 29.7.2015 08:00
  • Vročinski val na slovenskem spletu

    Julijski vročinski val, ko so temperature čez dan narasle do 35 stopinj Celzija in čez, je prizadel tudi slovenski splet. Spletne trgovine na sončni strani Alp so beležile rekordno prodajo klimatskih naprav, ventilatorjev in bazenov. S spletišča ceneje.si sporočajo, da so uporabniki klime iskali petinpetdesetkrat, bazene šestkrat ter ventilatorje kar stotridesetkrat pogosteje kot običajno. Ker je nakupovalno vedenje očitno močno odvisno od vremenskih pogojev, so cene temu primerne. Artikli za hlajenje so v času največje vročine najdražji, zato jih v prihodnosti splača kupiti prej. Slovenski primerjalnik cen izdaja, da je najugodnejši čas za nakup mesec maj.

    Objavljeno: 29.7.2015 01:00
  • Android ranljiv zgolj s prejemom sporočila MMS

    Podpredsednik varnostnega podjetja Zimperium, Joshua Drake, je razkril način zlorabe telefona z operacijskim sistemom Android, ki zahteva zgolj poznavanje žrtvine telefonske številke. Gre za napako v Googlovem večpredstavnostnem ogrodju, ki zlikovcu omogoča nadzor naprave s pomočjo poslanega sporočila MMS. Četudi prejemnik sumljivega sporočila ne odpre, dobi pošiljatelj dostop do podatkov in aplikacij na telefonu, na daljavo pa lahko vklopi celo kamero. Drake je o napaki Google obvestil že aprila in jim posredoval tudi programsko zaplato. Ker je gigant še vedno ni posredoval prizadetim telefonom, teh naj bi bilo kar 95 odstotkov vseh naprav z operacijskim sistemom Android, je informacijo o možnosti zlorabe posredoval javnosti.

    Objavljeno: 28.7.2015 09:00
  • Najcenejši najboljši telefon

    Po velikem uspehu najcenejšega najboljšega pametnega telefona OnePlus One, ki smo ga do nedavnega lahko kupili zgolj s povabilom, matično podjetje OnePlus predstavlja naslednika. OnePlus 2 bo odet v kovinsko ohišje, imel posebno tipko za opozorila, hladnejše čipovje Snapdragon 810 (v2.1), 3 ali 4 GB pomnilnika RAM ter 16 ali 64 GB prostora za aplikacije oziroma shranjevanje podatkov. Operacijski sistem Android 5.1 bo prilagojen s priročnimi spremembami pod skupnim imenom OxygenOS. Telefona z baterijo 3300 mAh med delovnim dnem zagotovo ne bo treba dodatno polniti. Zaslon bo enak predhodniku, 5,5 palcev velik LCD z ločljivostjo 1080p, a z izboljšano ostrino ter svetlostjo prikazane slike. Na prvi pogled je ista tudi kamera (13 MP, f/2.0), ki ob podrobnejšem pregledu razkrije večjo gostoto zajetih pik, optično stabilizacijo slike ter dvojno LED bliskavico. Med drugimi priboljški velja omeniti še USB-C vmesnik, bralnik prstnih odtisov, podpora paru nano SIM kartic ter seveda ceno, ki za osnovni model znaša 330 ameriških dolarjev. Prve naprave bodo naprodaj enajstega avgusta.

    Objavljeno: 28.7.2015 07:00
  • Google+ izgublja moč

    Googlovo družabno omrežje Google+ izgublja moč. Čeprav ga je gigant vpel skorajda v vse svoje storitve, Plusu nikoli ni zares uspelo. Množice ga uporabljajo, ker ga morajo. Dokaz je na primer nujnost Googlovega družabnega računa za objavljanje in komentiranje video posnetkov na spletišču YouTube. Tovrstnih nevšečnosti s Plusom bo iz dneva v dan manj, obljubljajo pri velikanu. S spremembami, ki bodo rešile spon uporabnike spletišča YouTube in kasneje tudi drugih z družabnim omrežjem povezanih storitev, nameravajo Google+ poenostaviti in ga preoblikovati v bolj usmerjeno uporabniško izkušnjo, kakršna je Pinterestu podobna in posrečena zamisel z imenom Collections.

    Objavljeno: 27.7.2015 20:00
  • Monitor z brezžičnim polnjenjem

    Samsung se s postopnim predstavljanjem novih izdelkov pripravlja na septembrski sejem elektronike IFA. Tokrat so obelodanili prvi monitor z vgrajenim brezžičnim polnjenjem mobilnih naprav. Monitor SE370 bo na voljo v dveh različicah, s 24 ali 27 palcev velikim zaslonom PLS. Obe varianti bosta prikazali visoko ločljivost 1080p ter širok 178-stopinjski vidni kot. Igričarjem bo všeč AMDjeva tehnologija proti utripanju slike, mobilnim navdušencem pa omenjena podpora brezžičnemu polnjenju, ki bo poskrbela za udobno oživljanje pametnih elektronskih spremljevalcev s standardom Qi. Monitor bo na voljo še letos, cena za zdaj ni znana.

    Objavljeno: 27.7.2015 07:00
  • Moto X 2015

    Motorola, od lani v lasti družbe Lenovo, se pripravlja na predstavitev novega najzmogljivejšega modela Moto X, na splet pa so pricurljale prve fotografije izdelka. Tretha generacija Moto X bo kot kaže imela še večji zaslon kot doslej. Omenjajo diagonalo 5,5 palcev, ločljivost 2.560 x 1.440 pik in tehnologijo AMOLED. Kljub večjemu zaslonu naj bi ohranili razmeroma majne dimenzije ohišja z zaslonom, ki bo segal do samih robov.

    Objavljeno: 26.7.2015 01:00
  • Slovenska pamet postavila svetovni rekord, ki obljublja tisočkrat hitrejše računalnike

    Hitrost današnjih računalnikov v glavnem omejuje pomnilnik (zato imamo hierarhijo: registri, več nivojev predpomnilnika, centralni pomnilnik, disk), čeprav se zadnja leta tudi takt procesorjev ne povečuje več, ker je lažje in ceneje dodajati jedra kakor iztiskati zadnje herce iz obstoječih jeder. Za preskok k višjim frekvencam bo treba korenito spremeniti arhitekturo. Ena izmed obetavnih smeri razvoja so optični spominski elementi, kjer je Inštitut Jožef Štefan (IJS) med vodilnimi na svetu.

    Objavljeno: 25.7.2015 05:00
  • Potrojite zaslon prenosnika

    Ste si kdaj želeli, da bi vaš prenosnik tudi na poti nudil nekaj več delovne površine in vam ne bi bilo treba shajati z razmeroma majhnim zaslonom? Belgijsko zagonsko podjetje Slide'N'Joy prek spletnega pospeševalnika Kickstarter nudi zanimivo rešitev, ki lahko podvoji ali celo potroji velikost zaslona pri prenosnem računalniku, a celota ostaja še naprej prenosljiva.

    Objavljeno: 25.7.2015 01:00
  • Vpoklic 1,4 milijona vozil zaradi hekerjev

    Po tem, ko je revija Wired razkrila uspešen vdor hekerjev v računalniški sistem avtomobilov Jeep, s katerim se da na daljavo prevzeti upravljanje skoraj vseh funkcij vozila, je družba Fiat Chrysler oznanila vpoklic skoraj 1,4 milijona avtomobilov. Trdijo, da so prizadeta samo vozila prodana v ZDA, ki imajo vgrajen info-zabavani komplet uConnect. "Vpoklic" za podjetje vseeno ne bo tako drag, saj bodo kupcem le poslali USB ključek s popravkom, ki ga bodo v avtomobil lahko namestili sami (da, vdor je možen brezžično, popravek pač ne).

    Objavljeno: 25.7.2015 01:00
  • Težave tudi v podjetju Qualcomm

    Govorice, da se je podjetje Qualcomm znašlo v težavah, dobivajo z vsakim dnem več potrditev. Družba, ki sicer nudi ene izmed najbolj zmogljivih procesorjev (Snapdragon) za pametne telefone in druge mobilne naprave, izgublja posel na vseh straneh, nekoč nemočna konkurenca pa prevzema vodilno vlogo. Spodnji in srednji segment telefonov je tako domala prevzelo podjetje MediaTek, številni proizvajalci, denimo Samsung, pa razvijajo svoje različice procesorjev ARM.

    Objavljeno: 24.7.2015 01:00
  • Google (še bolj) ve, kje ste

    To, da Google svojim uporabnikom sledi, verjetno ni novica. Že dolgo časa imate na svojih napravah Android in pa iOS možnost dovoliti Googlu, da ve kje se nahajate. Google to opravičuje s tem, da vam s podatki o lokaciji olajša uporabo različnih storitev. Od tega, da svoje fotografije lahko označite s točno lokacijo kjer so bile posnete, prek tega da imate pri iskanju na voljo lokalno relevantne zadetke, do enostavne možnosti, da vas Googlov zemljevid postavi na tisto točko kjer se nahajate.

    Objavljeno: 24.7.2015
  • Naval na radio Beats 1 zrušil Applove storitve

    Apple je doživel nepričakovan izpad delovanja storitev, vključno s spletno trgovino App Store, storitvami Apple Music in iTunes Store, po tem ko jih je doletel pravi naval zahtevkov za pretočni prenos spletnega radijskega kanala Beats 1, ki je tedaj prenašal predstavitev nominacij za letošnje nagrade MTV Music Awards.

    Objavljeno: 23.7.2015 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji