• Nokia 500

    Nokia je predstavila novo avtomobilsko navigacijsko napravo Nokia 500, ki vsebuje 4,3-palčni zaslon, s katerim je nekoliko bolj berljiva od starejšega modela Nokia 330 in prinaša tudi nekaj drugih novosti.

    Objavljeno: 27.8.2007
  • Airbus A380 z Linuxom v vsakem sedežu

    Letalska družba Singapore Airlines bo prihajajoče največje potniško letalo na svetu Airbus A380, s katerim bo začela leteti 26. oktobra, opremila z Linuxom v vsakem sedežu za potnike.

    Objavljeno: 26.8.2007
  • 9 novih Olympusov

    Olympus je predstavil devet novih kompaktnih digitalnih fotoaparatov in nov objektiv za serijo E-sistem z razponom 140 do 600 mm, kar je enakovredno 35-mm fotoaparatu, njegova cena pa znaša 420 evrov.

    Objavljeno: 26.8.2007
  • Nova Nikonova fotoaparata SLR

    Novi profesionalni fotoaparat Nikon D3 je z 9 (v formtu FX celo 11) posnetki na sekundo najhitrejši fotoaparat DSLR v svojem razredu. Ločljivostjo tipala znaša 12,1 milijonov točk, omogoča pa občutljivosti ISO od 200 do 6.400.

    Objavljeno: 25.8.2007
  • Tudi Si.mobil - Vodafone v Second Life

    Si.mobil - Vodafone je prvo slovensko podjetje, ki se predstavlja v virtualnem svetu Second Life, na katerem je zgradilo svoj otok, kjer predvaja elektronsko glasbo in prireja zabave v plesnem prostoru Arena.

    Objavljeno: 25.8.2007
  • Adobe ne razvija pisarniškega paketa

    Potem ko je Adobov predstavnik Mike Downey v intervijuju omenil možnost, da bi Adobe lahko v prihodnosti predstavil tudi lastno pisarniško zbirko, so se sprožila namigovanja, da je taka zbirka že v pripravi.

    Objavljeno: 24.8.2007
  • Google Earth kaže tudi vesolje

    Google je dopolnil storitev Google Earth z dodatkom Google Sky, ki zdaj omogoča tudi opazovanje preostalega vesolja, med drugim sto milijonov zvezd, dvesto milijonov galaksij in komete.

    Objavljeno: 24.8.2007
  • iStore v City Parku

    Podjetje FMC je v ljubljanskem City Parku odprlo prodajalno z Applovimi izdelki iStore, ki potrošnikom ponuja možnost preizkusa in nakupa Applovih izdelkov, katerih pooblaščeni prodajalec je FMC.

    Objavljeno: 23.8.2007
  • Ubuntu postaja de facto standard

    DesktopLinux.com je objavil rezultate spletne ankete, ki jo je izpolnilo 38.500 uporabnikov Linuxa, ki so odgovarjali na vprašanja o programski opremi, ki jo uporabljajo.

    Objavljeno: 23.8.2007
  • Združno proti iTunes

    Dve izmed štirih velikih glasbenih založb, Universal in SonyBMG, sta začeli prodajati glasbo preko nove storitve Gbox, s katero želita ogroziti predvsem vse bolj prodoren Applov iTunes.

    Objavljeno: 22.8.2007
  • Logitechove novosti

    Logitech je predstavil stojalo za prenosnike Alto Cordless, vključuje brezžično tipkovnico in trojni razdelilnik USB, namenjeno pa je zagotavljanju večjega udobja uporabnikom prenosnikov, katerih zaslon dvigne na optimalno višino. Stojalo stane 120 evrov.

    Objavljeno: 22.8.2007
  • Xbox 360 cenejši tudi v Evropi

    Potem ko je Microsoft pocenil konzole Xbox 360 v ZDA, bo še ta petek enako storil tudi v večini evropskih držav. Od 24. avgusta bo model z 20-gigabajtnim trdim diskom stal 350 evrov ali 50 manj kot doslej.

    Objavljeno: 21.8.2007
  • Brez Viste v Pekingu

    Microsoftov novi operacijski sistem Windows Vista se že od začetka prodaje sooča z neprijetnostmi, ki negativno vplivajo na prodajo sistema. Potem ko so se nekateri (večji) ponudniki odločili, da še naprej prodajajo računalnike z Windows XP, so Microsoftu zdaj zagodli še organizatorji olimpijskih iger 2008 v Pekingu.

    Objavljeno: 21.8.2007
  • Canonove novosti

    Canon je predstavil štiri nove modele kompaktnih fotoaparatov iz serije PowerShot, dva žepna modela IXUS in dve zmogljivi napravi EOS, namenjeni polprofesionalcem in profesionalcem.

    Objavljeno: 21.8.2007
  • Flash s podporo H.264

    Adobe je predstavil prenovljeno različico predvajalnika Flash Player 9, ki zdaj podpira tudi kodek H.264. Tako bo nekoč Macromediin predvajalnik lahko izkoriščal strojno pospeševanje novejših grafičnih kartic in dvojedrnih procesorjev.

    Objavljeno: 20.8.2007
  • 160 GB na 1,8 palca

    Samsung je predstavli nov 1,8-palčni trdi disk s kapaciteto 160 GB, ki je primeren za prenosne predvajalnike in podobne naprave, saj diske s takimi merami uporablja tudi priljubljeni iPod.

    Objavljeno: 20.8.2007
  • CD praznuje 25 let

    Ko je Philips 17. avgusta 1982 začel proizvodnjo novega nosilca imenovanega Compact Disc (CD), si najbrž ni predstavljal, kako močno bodo z novim izumom spremenili podobo glasbene industrije in računalništva. V 25 letih obstoja so doslej izdelali po ocenah okoli 200 milijard nosilcev CD, ki so že v zgodnji zgodovini nadomestili vinilne plošče, kasneje pa tudi računalniške diskete.

    Objavljeno: 19.8.2007
  • FRiSK 2007

    7. in 8. septembra se bo v murskosoboškem gradu odvijal Festival računalništva in sodobnih komunikacij (FRiSK 2007), ki ga skupaj z drugimi pomurskimi organizacijami prireja Gibanje za mladino.

    Objavljeno: 19.8.2007
  • Zapestna ura MP4

    Podjetje Brando in Hong Konga je predstavilo zapestno uro, ki v sebi vsebuje glasbeni MP3 in video (MP4) predvajalnik, bralnik elektronskih knjig, pregledovalnik slik, radijski sprejemnik in snemalnik zvoka. V uri, ki tehta le 57 gramov, se nahaja 2 do 4 GB pomnilnika, podatke pa lahko prek vmesnika USB prenesemo iz osebnega računalnika. Zaslon ima diagonalo 1,8 palcev in ločljivost 160 x 128 pik, celoto pa krmilimo s tipkami na robovih zapestne ure. Kljub skromnim dimenzijam ima poleg vtičnice za slušalke vgrajen miniaturni zvočnik. Z enim polnjenjem akumulatorja lahko deluje do osem ur pri poslušanju glasbe. Cene se gibljejo med 92 in 118 dolarji.

    Objavljeno: 18.8.2007
  • Skype nedostopen

    Uporabniki spletnega telefonskega servisa Skype so se včeraj zaman poskušali vpisati v storitev. Ker obenem niso delovali tudi strežniki, na katerih so forum uporabnikov in druge s skypom povezane strani, se je bilo sprva kar težko prikopati do kakršnegakoli pojasnila. Prve špekulacije so govorile celo o sesutju celotnega sistema, oziroma, da naj bi bil Skype žrtev cyber attacka. No, Estonci so se s skopim pojasnilom oglasili šele pozno sinoči. Šlo naj bi za napako v algoritmu v Skypovem spletnem vmesniku, na mestu ki nadzoruje povezavo med posameznimi klienti in omrežjem. Zato je bil onemogočen vpis, prenose z njihovih strežnikov pa naj bi blokirali sami. Ker se je napaka zgodila prav v času, ko je bila na voljo nova verzija programa, z nekaj dodatnimi možnostmi, kot je prikaz videa v profilu, je neprijetnost najverjetneje povezana s tem. Sprva so zagotavljali, da bodo napako odpravili v 24 urah, a so ta rok zdaj popravili na bolj neoprijemljivih »čim prej«. Skype je že ves čas svojega obstoja kritiziran, zaradi svojstvenega protokola na katerem je zasnovan, namesto na katerem od standardnih, kot so H.323, Inter-Asterisk eXchange, ali SIP. Kritiki avtorje obtožujejo, da na ta način dolgoročno onemogočanjo konkurenco. Skype ima zdaj že okoli 220 miljonov uporabnikov, ti pa za nekatere storitve, denimo Skypeout, tudi plačujejo.

    Objavljeno: 18.8.2007
  • Dogovor med Sun in IBM

    IBM in Sun sta se dogovorila za sodelovanje na področju operacijskih sistemov, kar je bilo še pred leti nekaj povsem nepojmljivega. Po dogovoru bo IBM ob svojih strežnikih System X in strežniških rezinah BladeCenter kot možnost ponujal tudi operacijski sistem Solaris 10, ki ga Sun skuša promovirati čim širšemu krogu uporabnikov. Čeprav so kupci IBMovih strežnikov že doslej na sisteme lahko naložili Solaris, bodo zdaj imeli možnost za uradno podporo, obenem pa se je IBM obvezal, da bo v kratkem pripravil namenske gonilnike in programsko opremo za optimizacijo delovanja. IBM ima sicer v svojem portfelju lastno različico Unixa, AIX, ki je že dolga leta glavni tekmec Solarisu. Dogovor prihaja v časih, ko IBM sicer vse bolj podpira Linux, medtem ko za Sun ta operacijski sistem predstavlja vedno večji trn v peti. Po dogovoru naj bi kasneje partnerja Soalris ponudila celo na IBM-ovih mainframe računalnikih.

    Objavljeno: 17.8.2007
  • Citrix kupuje XenSource

    Medtem, ko pri družbi VMware z navdušenjem spremljajo strmo rast delnic družbe po začetnem nastopu na borzi, so pri podjetju Citrix prevzeli enega glavnih tekmecev na področju virtualizacije, podjetje XenSource. Citrix s tem krepi svoj portfelj rešitev za dostop do aplikacij na različne načine, v virtualnem in terminalskem okolju. Citrix bo tudi v bodoče ponujal in razvijal virtualizacijske izdelke s temljem na odprtokodnem sistemu Xen, hkrati pa jih bo tesneje povezoval s svojimi obstoječimi orodji. Tudi v naprej nameravajo razvijati rešitve za strežnike, več pa nameravajo v razvoj in trženje izdelkov za delovne postaje. Za XenSource so po trditvah podjetja odšteli 107 milijonov dolarjev, novi izdelki pa naj bi bili ključni za rast družbe v naslednjih letih, ki se hoče zavihteti v rang 5 milijard letnega prometa. Zanimivo, da pri Citrixu jano oznanjajo, da je prevzem XenSource opravljen tudi z odobravanjem Microsofta, ki je med drugim sam pred časom sklenil dogovor o sodelovanju s XenSource.

    Objavljeno: 17.8.2007
  • Prenosnik s štirimi jedri

    Komur prenosniki z novimi dvejedrnimi procesorji niso dovolj zmogljivi, ima odslej na voljo izdelek z oznako Xtreme 917V, ki premore najnovejše procesorje Intel Core 2 Quad Q6000 ali Core Duo Extreme. Prenosnik, ki ga proizvaja man j znano podjetje Xteme Notebooks, ima lahko poleg tega do 4 GB RAM, dvojno kartico Nvidia GeForce Go 7950 (SLI) in skoraj 1 TB diskovja v samem ohišju, ki premre tudi 17-palčni zaslon LCD. Diski so lahko celo trije, povezani v polje RAID 5. Poleg dolgega spiska vgrajene opreme velja izpostaviti tudi opcijski TV tuner. Seveda pa taka zver ni poceni, saj za polno naloženega pri Xtreme Notebooks želijo skoraj 10.000 dolarjev.

    Objavljeno: 17.8.2007
  • Microsoft in Intuit prenavljata osebne finance 

    Microsoft je predstavil novo različico programov za osebne finance, ki zdaj nosi nekoliko spremenjeno ime Microsoft Money Plus. Med poglavitnimi novostmi je zlasti modul Insight, ki omogoča vpogled v finančne podatke tudi kadar glavni program ni odprt. Z novim modulom je mogoče neposredno iz namizja dobiti opozorila o rokih za plačila, pregled porabe in denarnega toka. Nova različica omogoča tudi priponke s pomembnimi datotekami na posamezno transakcijo, denimo optično prebrano sliko računa. Tesnejša je tudi integracija s spletnimi storitvami, ki posredujejo različne informacije o borznih trgih, izboljšana je povezljivost s spletnimi bankami. Cene novih programov se gibljejo v ZDA med 50 in 90 dolarji.

    Objavljeno: 16.8.2007
  • Service Pack 1 za Microsoft Exchange Server 2007

    Microsoft je objavil javni predogled prvega kompleta popravkov za poštni strežnik Exchange Server 2007. Med popravki so tako spremembe, ki omogočajo večjo združljivost in bolj stabilno delovanje, kot nekatere funkcijske novosti, ki jih doslej Exchange ni imel. Odpravili so denimo težave, ki so preprečevale pravilno delovanje konzole za upravljanje strežnika pod operacijskimi sistemi Windows Vista in Windows Server 2008. Popravki obenem omogočajo, da lahko strežnike Exchange upravljamo na daljavo.

    Objavljeno: 16.8.2007
  • Symnatec in Intel za varnost

    Symnatec in Intel družno razvijata nove tehnologije, ki bodo varnost popeljali na nižji nivo od operacijskih sistemov. Partnerja razvijata sistem, s katerim bo mogoče varnostne programe izvajati neposredno na procesorju oziroma brez potrebe po uporabi operacijskega sistema. Projekt Hood, kot se imenuje skupno sodelovanje med družbama, temelji na Intelovi virtualizacijski tehnologiji, ki jo proizvajalec procesorjev že vgrajuje v svoje izdelke. S pomočjo te bo mogoče izvajati programe neposredno na procesorju in vzporedno z operacijskimi sistemi, kot so Windows, Linux in drugi. Nove tehnologije so namenjene pretežno poslovnim okoljem, tako strežnikom kot delovnim postajam, kasneje pa pridejo na vrsto še računalniki za domačo rabo. Intel bo kot kaže tehnologijo uporabil tudi za druge izdelke, kot so orodja Trusted Platform Module in orodja za nadzor delovanja računalnikov, ki jih bodo prav tako preselili na ta nivo. Projekt Hood je še v zgodnji razvojni fazi, rezultate pa lahko pričakujemo šele naslednje leto.

    Objavljeno: 16.8.2007
  • Elegantni predvajalnik Sasmung Yepp YP-P2

    Samsung v zadnjem obdobju vse bolj posveča pozornost oblikovanju izdelkov za zabavno elektroniko, najnovejši izdelek na tem področju pa je elegantni večpredstavni predvajalnik Yepp YP-P2, ki bo tekmoval s precej bolj priljubljenimi izdelki, kot je iPod. Za razliko od izdelka družbe Apple ima novi predvajalnik precej večji, 3,1-palčni zaslon, na kateremu lahko prikazujemo slike JPEG in posnetke MPEG-4 oziroma WMV, seveda pa tudi krmilimo celoto, ki lahko predvaja glasbo v zapisih MP3 in WMA. Predvajalnik ima elegantno črno ohišje, ki je tanjše od 2,2 cm, kljub temu pa celota z enim polnjenjem akumulatorja nudi do 30 ur poslušanja glasbe oziroma 6 ur predvajanja video posnetkov. Novi Yepp YP-P2 bo na voljo v različicah s pomnilnikom 2, 4 ali 8 GB, poleg tega pa premore še radijski sprejemnik in vmesnik bluetooth.

    Objavljeno: 15.8.2007
  • Fujitsu LifeBook U810

    Fujitsu je za začetek jeseni napovedal nov miniaturni računalnik, ki po videzu in načinu rabe pravzaprav pomanjšana različica navadnih prenosnikov. Fujitsu LifeBook U810 sicer temelji na podobni platformi kor računalniki UMPC (enak je denimo procesor, Intel A110 s taktom 800 MHz), vendar ima vgrajeno tipkovnico, vrtljivi zaslon občutljiv na dotik pa lahko uporabljamo tako kot pri podobnih, a večjih tabličnih računalnikih. Mini prenosnik tehta komaj 680 gramov in meri 17 x 13 x 2,6 do 3,2 cm (odvisno od tipa akumulatorja), vendar kljub temu premore 1 GB RAM, 40 GB disk uporablja pa okolje Windows XP. Zaslon ima diagonalo 5,6 palcev in ločljivost 1024 x 600 pik, ob tem pa vgrajeni akumulator po navedbah proizvajalca omogoča kar do 5,5 ur delovanja.

    Objavljeno: 15.8.2007
  • Epsonovi tiskalniki za vsak žep

    Epson je sredi avgusta predstavil novo generacijo brizgalnih tiskalnikov in večfunkcijskih naprav, ki se lahko pohvalijo z zelo privlačnimi cenami, a hkrati visoko hitrostjo tiska in bogato opremo. Novi tiskalnik Stylus C120 zmore tako tiskati 25 strani na minuto v navadni različici in kar 37 strani na minuto v "draft" načinu, omogoča pa tudi poseben "tihi" način tiska, ki sicer nekoliko zmanjša hitrost, a znatno zmanjša hrup. V ZDA bo naprodaj za 90 dolarjev.

    Objavljeno: 15.8.2007
  • Izpad Telekomovega omrežja

    7. avgusta okoli 21. ure je prišlo do popolnega izpada internetnega prometa v omrežju Telekoma Slovenije, ki je bil posledica izpada L1/L2 stikala Exstreme 6808 BD v krovnem IP omrežju.

    Objavljeno: 14.8.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji