• Microsoft povečuje kvoto na Hotmailu

    Microsoft je opravil niz sprememb v spletnem sistemu elektronske pošte Windows Live Hotmail, ki zdaj uporabnikom nudi več prostora. Ti bodo zdaj imeli brezplačno na voljo 5 GB prostora za pošto proti sedanjim 2 GB, obenem pa so povečali tudi velikost poštnih predalov za plačljivo storitev, ki bo v okviru paketov MSN Premium in Hotmail Plus znašala 10 GB. Prenovljeni Hotmail zdaj nudi tudi možnost sprejemanja ali zavračanja povabil na sestanke, ki so narejeni z Microsoft Outlookom, vsebuje orodje za odstranjevanje podvojenih kontaktov, lažje pa je tudi prenesti elektronsko pošto iz drugih sistemov.

    Objavljeno: 14.8.2007
  • Zmogljivejši Xeoni

    Intel s predstavitvijo dveh novih procesorjev Xeon nadaljuje s strategijo večjedrnih sistemov z nizko porabo energije. Nova Xeona X5365 in L5335 premoreta štiri procesorska jedra, namenjena pa sta diametralno drugačnim strežnikom. Xeon X5365 sodi v kategorijo izdelkov za najzmogljivejše strežnike in delovne postaje, procesorski takt pa so pri Intelu povečali na 3 GHz, obenem pa dvignili hitrost sistemskega vodila na 1,333 GHz. Tak Xeon porabi pri delovanju 120 wattov, medtem ko se njegov sorodnik L5335 zadovolji s komaj 50 watti ali 12,5 watti na posamezno jedro. Zaradi varčevanja z energijo ta model deluje pri taktu 2 GHz. Ob spremembah pri frekvencah delovanja je Intel v nove Xeone vgradil tudi razširitev tehnologije Intel Virtualization Technology, ki izboljšuje upravljanje s prekinitvami v virtualnih strežnikih s 32-bitnimi operacijskimi sistemi. Novi procesorji so uporabni v obstoječih strežnikih brez zamenjave osnovnih plošč.

    Objavljeno: 14.8.2007
  • Sony Ericsson P1i

    Sony Ericsson je predstavil pametni telefon naslednje generacije, ki lahko postreže med drugim tudi z GPS navigacijskim sistemom Wayfinder Navigation 7, opremljenim z glasovnim vodenjem. Sony Ericsson se je za ta korak odločil na podlagi nedavne raziskave, ki je pokazala, da si želi 50 odstotkov uporabnikov na svojih mobilnih telefonih aplikacijo GPS.

    Objavljeno: 14.8.2007
  • AMD prenavlja kartice ATI FireGL

    AMD je najavil novo generacijo grafičnih kartic ATI FireGL, ki so namenjene najzahtevnejši profesionalni rabi. Nove kartice ATI FireGL V8650, FireGL V8600, FireGL V7600, FireGL V5600 in FireGL V3600 temeljijo na novi generaciji grafičnih procesorjev, ki so sposobni procesirati do 320 vzporednih grafičnih operacij. Poleg tega so razvijalci prvič omogočili, da lahko posamezna grafična kartica krmili kar 2 GB grafičnega pomnilnika, vse skupaj pa omogoča okoli 300% večjo zmogljivost kot pri dosedanji generaciji kartic. Pomembna novost je funkcija AutoDetect, ki zna samodejno prilagoditi delovanje gonilnikov v odvisnosti od trenutno uporabljenih programov, kar pride še posebej prav pri preklapljanju med različnimi programi. Nove kartice so že optimizirane za delo v okolju Windows Vista, podpirajo pa vmesnike DirectX 10 in OpenGL 2.1 V prodaji bodo od septembra.

    Objavljeno: 13.8.2007
  • Sun UltraSPARC T2

    Sun je predstavil nov procesor UltraSPARC T2, ki ga bodo prvič ponudili na prostem trgu, ne zgolj v kombinaciji s svojimi strežniki. UltraSPARC T2 je obenem prvi strežniški procesor, ki se lahko pohvali z osmimi jedri, vsako jedro pa lahko vzporedno poganja do osem procesnih niti. Skupno lahko tako en procesor poganja do 64 niti, vsaka pa lahko teoretično uporablja svoj operacijski sistem. Arhitekturo za procesor, ki je sicer nastajal pod delovnim imenom Niagara 2, bo Sun obenem objavil brezplačno pod odprtokodno licenco, s čemer si obetajo širšo podporo za procesorsko arhitekturo, ki je bila doslej bolj ali manj zgolj v domeni družbe Sun.

    Objavljeno: 13.8.2007
  • Pomembne posodobitve za Visto

    Microsoft je objavil par pomembnih popravkov, ki izboljšujejo zmogljivost in združljivost sistema Windows Vista. Posodobitve omogočajo hitrejše delovanja in obnovitev iz hibernacije, boljše upravljanje s pomnilnikom ter hitrejši prenos podatkov pri kopiranju datotek. Izboljšano je predvajanje posnetkov na nosilcih Blu-ray in HD-DVD, odpravili pa so tudi težave povezane z gonilniki grafičnih kartic Nvidia 8800. Te pri zagonu iger potrebujejo nekaj več časa za incializacijo grafičnega okolja, kar je doslej povzročalo nepravilno delovanje programov. Obenem so odpravili težave z združljivostjo s kamerami podjetja Canon in tiskalniki družbe Hewlett-Packard.

    Objavljeno: 13.8.2007
  • Tudi Universal brez DRM

    Na vagon ponudnikov glasbe v zapisu brez zaščite DRM je stopila tudi glasbena založba Universal Music Group in tako postala druga izmed štirih velikih založb, ki ponuja nezaščiteno glasbo.

    Objavljeno: 12.8.2007
  • Google ukinja prodajalno videov

    Po 19 mesecih se je Google odločil zapreti svojo spletno prodajalno iz izposojevalnico videoposnetkov, ki obratuje kot del brezplačne storitve Google Video in bo prenehala obratovati že 15. avgusta.

    Objavljeno: 12.8.2007
  • SCO je izgubil

    Podjetje SCO Group je leta 2003 vložilo tožbo proti IBM v vrednosti milijarde dolarjev, ker naj bi slednji njegovo tehnologijo pretihotapil v nekatere komponente Unixa in Linuxa.

    Objavljeno: 11.8.2007
  • Plačljive Googlove storitve

    Google je začel svoje uveljavljene brezplačne storitve ponujati tudi proti plačilu, ki uporabnikom omogočajo uporabo večjih podatkovnih kapacitet za hranjenje slik, glasbe, videoposnetkov in drugih vsebin.

    Objavljeno: 10.8.2007
  • Razpis za prodajo Telekoma pred vrati

    Direktor direktorata za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu Matjaž Janša je na novinarski konferenci sporočil, da bo javni razpis za prodajo Telekoma Slovenije objavljen 24. avgusta.

    Objavljeno: 10.8.2007
  • Intel spreminja poimenovanje

    Intel se je odločil nekoliko spremeniti način poimenovanja procesorjev. S 1. januarjem 2008 bodo tako procesorji, doslej znani kot Core 2 Quad, Core 2 Duo in Core 2 Solo, vsi nosili oznako Core 2.

    Objavljeno: 10.8.2007
  • Prehod nazaj na PSTN

    Apek je že 8. junija odredil, da mora Telekom Slovenije uporabnikom, ki so morali kot pogoj za pridobitev priključka ADSL nadgraditi obstoječi priključek PSTN na ISDN, na njihovo zahtevo omogočiti brezplačen prehod nazaj na priključke PSTN.

    Objavljeno: 9.8.2007
  • Dell z Linuxom tudi zunaj ZDA

    Potem ko je Dell na željo uporabnikov začel ponujati osebne računalnike z nameščenim Ubuntu Linuxom v Združenih državah, je zdaj podobno možnost ponudil tudi v Združenem Kraljestvu, Franciji in Nemčiji.

    Objavljeno: 9.8.2007
  • Lenovo kupuje Packard Bell

    Kitajski izdelovalec osebnih računalnikov Lenovo se dogovarja za prevzem nizozemskega podjetja Packard Bell, s čimer želi okrepiti svoj položaj in tržni delež v Evropi.

    Objavljeno: 9.8.2007
  • Nokia 7900 in 7500 Prism

    Nokia je predstavila novo kolekcijo modnih telefonov Prism, ki jo sestavljata modela 7900 in 7500. Oba uporabljata operacijski sistem Symbian serije 40, zaslon s 16 milijoni pik, fotoaparat z bliskavico in ločljivostjo 2 milijona pik, ohišje pa popestrijo svetlobni učinki.

    Objavljeno: 8.8.2007
  • Nov iMac, iLife, iWork in .Mac

    Apple je na posebnem dogodku za novinarje predstavil novo generacijo namiznih računalnikov iMac, novo različico zbirke večpredstavnih orodij iLife '08, novo zbirko pisarniških programov iWork '08, prenovil je ponudbo spletne storitve .Mac in dodal še nekaj manjših posodobitev svoje ponudbe.

    Objavljeno: 8.8.2007
  • Xbox 360 bo cenejši

    Podobno kot je pred časom svojo igralno konzolo tretje generacije pocenil Sony, namerava zdaj storiti tudi Microsoft, ki bo Xbox 360 Premium v ZDA prodajal 13% oz. 50 dolarjev ceneje, torej za 350 dolarjev.

    Objavljeno: 7.8.2007
  • Telekom vendarle ne ukinja Avtente

    Na pisanje Financ o morebitni ukinitvi Telekomove družbe Avtenta.si se je odzvala Služba za odnose z javnostmi Telekoma Slovenije in ovrgla možnost ukinitve podjetja, ki skrbi za poslovne rešitve in sistemske integracije.

    Objavljeno: 7.8.2007
  • Tudi Lenovo z Linuxom

    Potem ko je Dell pod pritiskom uporabnikov začel prodajati nekatere osebne računalnike z nameščenim Linuxom in kmalu zatem napovedal še razširitev na dodatne modele, se je za podoben korak odločil tudi Lenovo.

    Objavljeno: 7.8.2007
  • Bloger Steve Jobs odkrit

    Po več mesecih govoric in ugibanj je New York Times objavil identiteto avtorja priljubljenega bloga The Secret Diary of Steve Jobs (Skrivni dnevnik Steva Jobsa).

    Objavljeno: 6.8.2007
  • Telekom ukinja Avtento

    Po pisanju dnevnika Finance, ki se sklicuje na "neuradne, a zanesljive vire", naj bi se Telekom Slovenije pripravljal na ukinitev hčerinske družbe Avtenta.si, ki skrbi za poslovne rešitve in sistemske integracije.

    Objavljeno: 6.8.2007
  • Lenovo za 199 dolarjev

    Kitajski Lenovo bo v domovini ponudil poceni računalnike za podeželjsko okolje, ki naj bi veljali samo 199 dolarjev (145 evrov) in bodo vsebovali samo centralno enoto, miško in tipkovnico.

    Objavljeno: 6.8.2007
  • Ponudba za virtualizacijo na Macih se širi

    Uporabniki računalnikov Apple Macintosh imajo na voljo vse več možnosti za uporabo različnih operacijskih sistemov na svojih sistemih. Na področje virtualizacije na Macih vstopa družba Vmware, ki je zagotovo najbolj znani proizvajalec tovrstnih izdelkov. Novi program z imenom Fusion omogoča poganjanje kar 57 različnih operacijskih sistemov, med katerimi so seveda tudi Windows XP in Vista, Linux, Solaris in drugi. Program podpira 32 in 64-bitne operacijske sisteme, večjedrne proceorje in številne naprave USB 2.0 v navideznem okolju. Med pomembnimi dosežki prve različice programa Fusion je podpora za vmesnik DirectX, s čimer bo mogoče na računalnikih Macintosh poganjati tudi številne igre za okolje Windows. Med drugim bo program omogočal tudi podporo za Applov sistem Bootcamp za dvojni zagon operacijskih sistemov (Mac OS X in Windows) na istem računalniku. Redna cena izdelka bo 80 dolarjev.

    Objavljeno: 5.8.2007
  • Samsung i570

    Samsung pripravlja nov mobilni telefon, ki stavi na skromne dimenzije in zložljivo tipkovnico. Samsung i570 je bližnji sorodnik telefona i620, premore pa vmesnike bluetooth, Wi-Fi in podporo za omrežja HSDPA, ob tem pa ima tudi digitalni fotoaparat z dvema milijonoma pik, ki zmore tudi snemati video posnetke v ločljivosti VGA. Največje presenečenje je operacijski sistem, kjer se je Samsung odločil za Symbian OS 9.1 namesto za Windows Mobile 6, ki ga uporablja večina novejših pametnih telefonov korejskega proizvajalca.

    Objavljeno: 5.8.2007
  • Google prikazal prototip telefona

    Po pisanju Wall Street Journala je v zadnjih tednih Google nekaterim proizvajalcem mobilnih telefonov prikazal delovanje prototipnega mobilnega telefona, ki temelji na programski opremi in storitvah družbe Google. Po navedbah oseb blizu predstavitvam naj bi protip vseboval precej boljši spletnih brskalnik kot v dosedanjih mobilnih napravah, celota pa je tesno povezana s spletnimi storitvami za iskanje, elektronsko pošto in upravljanje dokumentov, ki jih nudi Google.

    Objavljeno: 4.8.2007
  • Ura za daljinsko upravljanje iPodov

    Ameriški proizvajalec športnih ur Timex je predstavil nov model zapestne ure Ironman iControl, s katero je mogoče brezžično krmiliti predvajalnike iPod ter večpredstavne funkcije mobilnega telefona iPhone. Kupec dobi v kompletu brezžični modul, ki ga priključimo na predvajalnik ter uro, ki ima poleg običajnih športnih funkcij vgrajene tudi tipke, s katerimi lahko krmilimo predvajanje, se premikamo med posnetki in nastavljamo glasnost. Ironman iControl je na voljo v različnih barvah, v ZDA pa je zanj treba odšteti 125 dolarjev.

    Objavljeno: 4.8.2007
  • Digitalni fotoaparati še vedno za med

    Nedavna raziskava družbe IDC je pokazala, da prodaja digitalnih fotoaparatov še naprej hitro rast, kljub predhodnim napovedim, da se trg počasi bliža zasičenosti. Zaradi zelo dobre prodaje v zadnjem četrtletju, ki je presegla za 22% tisto iz enakega obdobja 2006, so pri družbi IDC že popravili napoved za celotno leto, ki bo po vsej verjetnosti za proizvajalce precej boljše od napovedi.

    Objavljeno: 3.8.2007
  • Lenovo rekordno

    Kitajski proizvajalec Lenovo je zabeležil rekordno četrtletje, v katerem se je dobiček povečal kar za 13-krat v primerjavi z lanskim letom. V drugem četrtletju letošnjega leta je podjetje zabeležilo promet v višini 3,9 milijarde dolarjev, kar je 13% več leta 2006, ob tem pa so dosegli dvoštevilčno rast v prav vseh regijah na svetu, prvič po temu, ko so leta 2005 od družbe IBM odkupili PC oddelek. Podjetje je ob tem zabeležilo čisto dobiček v višini 67,8 milijonov dolarjev in to kljub temu, da so imeli v četrtletju okoli 45 milijonov dolarjev stroškov za restukturiranja proizvodnje. Količinsko je Lenovo v četrtletju prodal 4,9 milijonov izdelkov, kar je 22,3% več od četrtletja pred letom dni.

    Objavljeno: 3.8.2007
  • Hitachi prvi z Blu-ray kamero

    Hitachi je objavil prvo video kamero, ki zmore snemati video posnetke v visoki ločljivosti neposredno na nosilce BD-R. V ta namen so razvili in predstavili tudi povsem nove nosilce s premerom 8 cm, na katere je moč spraviti do eno uro posnetkov v polni ločljivosti (1920 x 1080 pik) ali dve uri v srednji ločljivosti (1440 x 1080 pik). Novosti sta pravzaprav dve - model DZ-BD70 ima enoto, ki zna zapisovati na nosilce BD in DVD, medtem ko ima DZ-BD7H poleg tega vgrajen še 30 GB disk, na katerega lahko neposredno snemamo posnetke in jih po potrebi prenesemo na optični nosilec. Disk zadostuje za okoli 4 ure posnetkov v visoki ločljivosti. Video kamera lahko deluje tudi kot digitalni fotoaparat z ločljivostjo 4,3 milijonov pik. Vgrajen je vmesnik HDMI, s katerim je mogoče kamero neposredno priključiti na ustrezno opremljen televizor. Obe kameri bosta v redni prodaji oktobra, v ZDA pa pričakujejo cene v višini 1.300 oziroma 1.500 dolarjev.

    Objavljeno: 3.8.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji