• Samsung tudi z "Retina" zaslonom

    Na Sejmu IFA je Samsung želel pokazati, da tudi sami zmorejo narediti prenosni računalnik z zaslonom, ki premore ultra visoko ločljivost. Po zgledu računalnikov Apple MacBook Pro, ki so kot prvi ponudili tovrstne zaslone (Apple jim pravi Retina) ima novi Samsung Series 9 vgrajen 14-palčni zaslon z ločljivostjo kar 2.560 x 1.440 pik. To je sicer nekaj manj, kot pri Macbooku (2.880 x 1800 pik), obenem pa je zaslon za 1,4 palca manjši, kar se ugodno odraža tudi pri manjših merah celotnega prenosnika.

    Objavljeno: 5.9.2012
  • Apple iPhone 5 prihaja uradno 12. septembra

    Apple je medijem razposlal povabilo na dogodek, ki ga bo izvedel čez teden dni in na katerem bodo uradno predstavili novo generacijo priljubljenega telefona iPhone 5. Vabilo povsem v slogu službe za stike z javnostjo te družbe ne omenja telefonov, ampak navaja le "Prihaja!", v ozadju pa je senca številke 5. Dvomov, o čem gre, seveda ni.

    Objavljeno: 5.9.2012
  • Konec za netbooke

    Kljub temu, da smo to slutili, je naslednja novica vsekakor presenečenje: Asus, ki je pred nekaj leti pravzaprav sprožil mini revolucijo s poceni in preprostimi prenosniki - netbooki, se je odločil, da bo prenehal izdelovati tovrstne izdelke, ki smo jih doslej poznali pod imeni Eee PC.

    Objavljeno: 5.9.2012
  • McAfee: škodljiva koda znova močno narašča

    V svojem zadnjem varnostnem poročilu družba McAfee opozarja, da so v letošnjem drugem četrtletju zabeležili največjo rast škodljivih programov v zadnjih štirih letih. Navajajo, da je bilo identificiranih kar 1,5 milijona škodljivih vzorcev več, kot v prvem četrtletju 2012. Še posebej je zaskrbljujoče, da se je vnovič močno povečalo število napadov na mobilne naprave, zlasti tiste na platformi Android.

    Objavljeno: 5.9.2012
  • Philipsovi monitorji za vse okuse

    Podjetje MMD, ki je nosilec blagovne znamke Philips za računalniške monitorje, je na sejmu IFA v Berlinu prikazalo cel niz zelo zanimiv monitorjev. Med njimi mnogi prvič v ta segment prinašajo tehnologije, ki smo jih doslej srečali le pri najbolj naprednih televizorjih.

    Objavljeno: 4.9.2012
  • Vsaka miza je površina na dotik

    Po tem, ko je Microsoft predstavil svoje tablice z imenom Surface, je doslej znani izdelek z istim imenom, elektronsko mizo z zaslonom na dotik, preimenoval v PixelSense. Toda po začetnem navdušenju v javnosti, tehnologija vendarle še ni dobila kaj dosti posnemovalcev.

    Objavljeno: 4.9.2012
  • Toshibini hibridi in ultrabooki

    V pripravi na prihod okolja Windows 8 so se zganili tudi pri Toshibi. V očitno najbolj vroči kategoriji prihodnjih prenosnikov ta hip, hibridov, ki združujejo prenosnik in tablico v enem, so prikazalo najnovejši izdelek, ki nosi oznako Satellite U925t.

    Objavljeno: 4.9.2012
  • Aretiran je soustanovitelj Pirate Baya

    Iz daljne Kambodže prihaja novica, da so tamkajšnje oblasti pridržale Gottfrida Svartholma, enega od trojice ustanoviteljev zdaj že znamenitega spletnega iskalnika torrentov Pirate Bay. Aretirali so ga v mestu Phnom Penh, kot kaže pa mu zdaj grozi izročitev švedskim oblastem, čeprav Kambodža in Švedska nimata sklenjenega sporazuma o izročitvi osumljencev.

    Objavljeno: 3.9.2012
  • Apple z novo tožbo proti Samsungu

    Na krilih sodnega uspeha, v katerem je Apple uspel prepričati poroto, da je korejski proizvajalec kršil njihove patente, so zdaj proti Samsungu vložili novo tožbo. Medtem, ko so s prvo razsodbo dobili pravno podlago za preprečitev prodaje starejše generacije telefonov, ki so že na videz zelo podobnim Applovim izdelkom (telefoni, kot so Galaxy S II), z novo vlogo skušajo zaustaviti prodajo tudi za novejše modele Galaxy S III, Galaxy Note in tablice Galaxy Note 10.1, ki po videzu niso preveč podobni.

    Objavljeno: 3.9.2012
  • Prve slike za Nokio z Windows Phone 8

    Na Twiterju so se pojavile prve neuradne, a dokaj verodostojne slike novih telefonov družbe Nokia, ki uporabljajo prihajajoči operacijski sistem Windows Phone 8. Sodeč po teh, bo nova najzmogljivejša Nokia nosila oznako Lumia 920, imela pa bo velik, 4,5-palčni zaslon in fotoaparat s tehnologijo PureView (dosedanji ima ločljivost kar 41 milijonov pik). Fotoaparat bo stilsko nadaljevanje dosedanjih telefonov Lumia, očitno pa bo na voljo v več barvnih odtenkih.

    Objavljeno: 3.9.2012
  • Tipkovnica za lažje tipkanje

    Izraelsko podjetje KeyView je v svoji domovini začelo s prodajo inovativne tipkovnice, ki obljublja, da bodo bolečine v vratu ostale le še spomin. Spoj LCD zaslona in klasične tipkovnice je v prvi vrsti namenjen uporabnikom, ki ne obvladajo slepega tipkanja. Da jim ne bi bilo treba nenehno premikati pogleda z ekrana na tipkovnico, so Izraelci v vnosno napravo vgradili manjši zaslon, na katerem se natipkano sproti prikazuje. Naveza obljublja hitrejši vnos, manj napak in v prihodnosti namenske aplikacije, ki bodo priročen zaslon znale izkoristiti za lastne potrebe. Na spletni strani sta za primer navedena prikaz obremenitve računalnika in povezava z družabnim omrežjem Facebook ali Twitter. Zanimiva inovacija bo kmalu na voljo tudi drugje po svetu. Cene in datuma še ni.

    Objavljeno: 2.9.2012
  • Dell z novimi Okni

    Na berlinskem sejmu elektronike IFA se vse vrti okoli prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. V vrsto proizvajalcev, ki bodo stavili nanj, se je postavil tudi Dell. Najprej so predstavili svoje videnje hibridnega računalnika, naprave, ki jo uporabnik lahko uporablja kot tablico ali računalnik. Model XPS 10 je prvenstveno tablica s procesorjem, osnovanim na arhitekturi ARM in operacijskim sistemom Windows RT. Ko deset palcev velik zaslon priključimo na priklopno postajo v obliki tipkovnice, se naprava prelevi v spodoben prenosnik z dodatno baterijo, ki precej podaljša avtonomijo celega kompleta.

    Objavljeno: 1.9.2012
  • Samsungu neameriška sodišča bolj naklonjena

    Japonsko sodišče je razsodilo, da Samsung ni kršil Applovih patentov, zato je ameriškemu podjetju naložilo, da Korejcem povrne sodne stroške postopka. Zadeva se je zopet vrtela okoli spornega Galaxy Taba, ki naj bi sinhroniziral glasbo in video vsebine na način, zaščiten z Applovim patentom. Sodnik je navedbe zavrnil rekoč, da ni zgodba o izdelkih, ki bi uporabljali tehnologijo tožnika, ni verjetna.

    Objavljeno: 1.9.2012
  • Toshibin hibrid

    Prihajajoči operacijski sistem Widows 8 je povzročil pravo poplavo hibridov, križancev med prenosniki in tablicami. Svojega je na sejmu IFA uradno najavila tudi Toshiba. Satellite U925t je ultrabook z 12,5 palcev velikim zaslonom IPS, prevlečenim s steklom Gorilla Glass, ki za udobno delo z novim Microsoftovim sistemom uporablja osvetljeno tipkovnico in veliko sledilno ploščico, ki prepozna geste s prsti. Ima dva USB 3.0 priključka, brezžično povezavo 802.11n, Bluetooth ter Inelovo brezžično prenašanje slike z zaslona WiDi. Za razliko od običajnega prenosnika se tipkovnica z drsenjem zlahka skrije za ekranom, kar uporabniku omogoča, da računalnik uporablja kot tablico. V ta namen pozna klasična tablična tipala, med katerimi ne manjkajo merilec svetlobe, pospeška, žiroskop ter magnetometer. Ima tudi hrbtno kamero zmožno zajemanja okolice s tipalom 3MP. Vse našteto poganja Intelov Core i5 procesor, katerega hitrosti še ne poznamo. Prav tako sta neznanki količina pomnilnika ter poreklo SSD diska, ki ga bo Satellite imel 128GB. Vse skrivnosti, vključno s ceno, ki naj ne bi bila manjša od tisočaka dolarjev/evrov, bodo razkrite 26. oktobra, ko se bo hibrid pojavil na prodajnih mestih.

    Objavljeno: 1.9.2012
  • Pametnejše in tanjše tablice podjetja Lenovo

    V Berlinu, na sejmu elektronike IFA, je kitajsko podjetje Lenovo predstavilo tri nove modele tablic. O hibridu IdeaTab S2110, poprej znanemu kot IdeaTab S2, se je že dolgo šušljalo, zato večjih presenečenj ob uradni najavi ni bilo. Gre za zabavi namenjeno tablico z zaslonom velikosti 10.1 palca. IPS ekran prikaže ločljivost 1280 x 800, medtem ko operacijski sistem Android 4.0 poganja dvojedrni Qualcommov procesor 8060A s hitrostjo 1,5GHz. Poleg naštetega velja omeniti še dve kameri (5 in 1,3MP), Bluetooth 4.0 in brezžično povezavo WiFi. IdeaTab S2110 bo na voljo v dveh konfiguracijah, ki se bodo razlikovale v velikosti prostora za shrambo. Če bomo 16 ali 32GB želeli dodatno razširiti, bomo morali dokupiti priklopno postajo v obliki tipkovnice, ki s sabo prinese bralnik kartic SD in dodatno baterijo za deseturno poživitev naprave. Cena osnovnega modela je 399 ameriških dolarjev, medtem ko za komplet z obogateno tipkovnico želijo še stotaka več.

    Objavljeno: 31.8.2012
  • Monitor, vreden poželenja

    Korejski LG je poskrbel, da se na sejmu IFA v Berlinu ne vrti vse le okoli velikih zaslonov in OLED televizorjev. Predstavil je 29 palčni monitor sodobnih dimenzij z razmerjem 21:9 ter ločljivostjo 2560 x 1080. Zaslon z matriko IPS je moč razdeliti na štiri funkcionalne dele, kar bo prišlo prav predvsem profesionalcem, medtem ko ga identično razmerje prikazane slike enači s kino izkušnjo, česar ne bodo spregledali domači uporabniki. Oblikovno simpatičen izdelek ima na hrbtni strani možnost povezave z USB 3.0, HDMI, DisplayPort ter DVI kabli (in napravami). Cene ali datuma prihoda lepotca še niso izdali.

    Objavljeno: 31.8.2012
  • Amazon bi združil tablico in bralnik

    V času, ko se pri največjem spletnem trgovcu pripravljajo na svetovno splavitev naslednika tablice Kindle Fire, prvenec so pravkar razprodali in hkrati napovedali prihod tablice ter tržnice Amazon Appstore v Evropo (Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija), je v javnost pricurljala vest o zanimivem patentu, za katerega so zaprosili in ki razkrije, da pri Amazonu že razmišljajo naprej. Gre za idejo, ki bi v eno napravo dala dva zaslona iz različnih svetov. Eden bi se obnašal kot klasična tablica in bil primernejši za ogled grafično zahtevnejših vsebin, medtem ko bi drugi iz elektronskega papirja delo prevzel ob močnejši sončni svetlobi ali ko bi si uporabnik zaželel udobnejšega branja.

    Objavljeno: 31.8.2012
  • Japonske napovedi

    Poleg Samsunga so imeli svoj šov pred sejmom IFA tudi pri japonskem podjetju Sony. Na konferenci so predstavili mnoštvo novosti. Kot prvo izpostavljamo tablico Xperia Tablet S. Naprava z 9,4 palčnim zaslonom IPS (1280 x 800) bo imela procesor Tegra 3, operacijski sistem Android Ice Cream Sandwich in do 64GB prostora za podatke, aplikacije in igre. Baterija z velikostjo 6000mAh bo zagotavljala deset ur neprekinjenega dela. Posebnost tablice bo infrardeče tipalo in darilo v obliki 5GB prostora v oblačni shrambi PlayMemories. Xperia Tablet S bo v trgovinah sedmega septembra, zanjo pa bodo zahtevali od 400 USD naprej.

    Objavljeno: 30.8.2012
  • Samsungova presenečenja

    Še pred berlinskim sejmom IFA je Samsung izvedel že drugi večji dogodek Unpacked letos, na katerem ni manjkalo presenečenj in novic. Osrednja pozornost je bila namenjena nasledniku velikega telefona Galaxy Note. Nova različica sicer ne bo izumljala tople vode, a se vseeno izkaže za dostojno nadaljevanje. Da bi prodali še več novih križancev med tablico in telefonom, prvenec je posvojilo več kot deset milijonov ljudi, so Note II oblikovali v maniri telefona Galaxy S III, mu vgradili štirijedrni procesor Exynos s hitrostjo 1,6GHz, 2GB RAMa, močnejšo baterijo s 3100mAh, zmogljiv fotoaparat s tipalom 8MP in mu naložili zadnji operacijski sistem Android, Jelly Bean. Največ preobrazbe so Korejci namenili pisalu, ki ima po novem gumijasto konico, je občutljivejše, pozna hitrejše ukaze (Quick Commands) ter zračni pogled (Air View), pri katerem si z lebdenjem nad zaslonom na hitro povečamo predmet zanimanja.

    Objavljeno: 30.8.2012
  • Lexmark opušča brizgalne tiskalnike

    V prvi polovici letošnjega leta je podjetje Lexmark z brizgalnimi tiskalniki zaslužilo 66 odstotkov manj kot leto poprej, zato se je vodstvo odločilo, da jih v prihodnosti ne bodo več izdelovali. Razvoj naj bi se povsem ustavil do začetka prihodnjega leta. Z ukrepom bodo letno prihranili slabih sto milijonov dolarjev. Žal ni vse tako rožnato, kot se sprva zdi, saj bo z zaprtjem oddelka za brizgalne tiskalnike na cesti pristalo 1700 delavcev oziroma 13 odstotkov njihove delovne sile. Podjetje bo nove priložnosti iskalo v slikovni obdelavi in programskih rešitvah zanjo, še vedno pa bodo izdelovali laserske naprave ter potrošni material tako za nove kot tudi obstoječe stranke.

    Objavljeno: 29.8.2012
  • Microsoftov oblak na Androidu

    Microsoftov odgovor na oblačno shrambo Dropbox je svoj prostor našel tudi na Googlovem mobilnem operacijskem sistemu Android. Na voljo je namreč uradna aplikacija storitve SkyDrive, ki uporabnikom omogoča dostop do shranjenih dokumentov, slik in drugih datotek, prikaže nazadnje uporabljene predmete, prenese v oblak lokalno shranjene fotografije in video posnetke, jih deli s prijatelji ter olajša upravljanje z oblačnim prostorom. Aplikacija je brezplačna in jo velja preizkusiti. SkyDrive je s sedmimi milijardami zlogov (7GB) podarjenega prostora med radodarnejšimi tovrstnimi dobrotniki, osrednjo vlogo pa bo igral tudi ob prihodu operacijskega sistema Windows 8.

    Objavljeno: 29.8.2012
  • Firefox s spominom in igrami

    Mozilla je objavila petnajsto različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox. Med kopico izboljšav velja izpostaviti izdatnejšo podporo sodobnim spletnim standardom, ki omogočajo celovitejšo igralsko izkušnjo znotraj samega brskalnika. V ta namen so pri Mozilli že pred časom izdali igro BrowserQuest, ki dokaže, da je odprti splet s tehnologijo HTML5 resen kandidat za igričarsko platformo prihodnosti. Nova različica dopolni orodja za razvijalce z razhroščevalnikom za JavaScript, popolnoma podpira posodabljanje v ozadju in s projektom MemShrink poskrbi, da so težave s pomnilnikom preteklost. Slednjega se bodo najbolj razveselili uporabniki, ki radi nameščajo dodatke, s katerimi resda razširijo nabor zmožnosti ljubega brskalnika, a hkrati dodatno obremenijo sistem.

    Objavljeno: 29.8.2012
  • Samsungov titanski predvajalnik

    Samsung za konec tedna pripravlja vrsto napovedi. Pričakujemo novo Beležko, fotoaparat z Androidom, nove barve tretje Galaksije in še kaj. Vse našteto je prehitela najava novega predvajalnika. Galaxy Player 5.8 je medijska zverina, ki si z zastavonošo korejskih telefonov, modelom Galaxy S3, deli obliko, operacijski sistem Android 4.0 ter grafično preobleko TouchWiz. Slabša od opreme pametnega telefona številka ena sta procesor (dve jedri manj) in ločljivost 5,8 palčnega zaslona (960 x 540). Predvajalnik ima prednjo VGA kamero, 16 ali 32GB prostora za shranjevanje najrazličnejših vsebin, razširitev v obliki bralnika kartic microSD in solidno baterijo velikosti 2500mAh. Kdaj velikan dospe na prodajne police, ni znano. Ga bodo pa Korejci z veseljem pokazali na prihajajočem sejmu IFA, ki se v Berlinu začne konec meseca.

    Objavljeno: 28.8.2012
  • Kindle Touch razprodan

    Čeprav se v Ameriki vrstijo ugibanja, kakšno tablico bo Amazon predstavil kot naslednika modela Kindle Fire, trenutno največ prahu dviguje razprodanost bralnika Kindle Touch. Napravo, ki z elektronskim papirjem ter zaslonom na dotik že leto dni navdušuje mlado in staro širom sveta trenutno namreč ni mogoče naročiti. Na spletnem naslovu Amazon.com, kjer pošiljajo tudi v Slovenijo, za nova naročila nočejo niti slišati, saj je vsa zaloga razprodana. Ker spletni trgovec za naslednji teden pripravlja poseben dogodek, bo takrat marsikaj razjasnjenega, ampak je že sedaj videti, da je kljub nečloveški priljubljenosti tablic trg bralnikov še kako zdrav in prisoten. Če poleg tablice Kindle Fire 2 dobimo tudi novo generacijo bralnika, bomo izvedeli petega septembra. Več o modelu Kindle Touch na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 28.8.2012
  • Monitor tudi za naprave Android

    Naša revija, skupaj s sestrsko revijo MonitorPro, je že kar nekaj časa na voljo na tablicah iPad preko aplikacije Trafika. Tam se lahko kupi posamezno številko in tudi letno naročnino, obstoječi naročniki pa lahko dobijo te digitalne izvode brezplačno. O tem smo sicer pisali pred dobrim letom dni, ko je izšla prva različica aplikacije Trafika.

    Objavljeno: 28.8.2012
  • Nova številka Monitorja

    Po daljšem poletnem premoru se vračamo z novo številko. Tokrat je glavna tema številke manjši preizkus tankih in lahkih prenosnikov, znanih pod imenom Ultrabook. Gre za modele, ki idejno izhajajo iz Applovega prenosnika MacBook Air, to poletje pa so vsa večja računalniška podjetja predstavila svoj model oziroma modele. Posledično so se tudi cene nekoliko že spustile, saj je najcenejši že pod 800 evri.

    Objavljeno: 28.8.2012
  • Nov Android visokega razreda

    LG je uradno najavil neposrednega tekmeca za Androidni prestol, telefon Optimus G. Naprava z operacijskim sistemom Ice Cream Sandwich bo imela izredno tanek 4,7 palčni zaslon z IPS matriko (1280 x 768), ki se bo raztezal skoraj povsem do roba ohišja, 2GB RAMa ter procesor Snapdragon S4 Pro s štirimi jedri. Dodatna posebnost bo kamera z zmožnostjo zajemanja fotografij v velikosti 13 milijonov slikovnih točk. Da bo našteto ob večji obremenitvi imelo solidno avtonomijo, bo poskrbela baterija velikosti 2100mAh. LG Optimus G bo luč sveta ugledal konec oktobra na Japonskem, kasneje pa bo na voljo tudi drugje po svetu.

    Objavljeno: 28.8.2012
  • Kaj sledi procesu Apple proti Samsungu?

    V Kaliforniji se je končal odmevni sodni proces, kjer je porota pritrdila Applu in okarala podjetje Samsung. Za nedovoljeno kopiranje in zlorabo patentov so porotniki določili odškodnino v višini 1,05 milijarde dolarjev, čeprav je Apple želel poltretjo milijardo, Samsung pa potihem upal na 519 milijonov. Kakorkoli že, sodba pomeni veliko zmago za Apple, ki bo na naroku 20. septembra z njo skušal ustaviti prodajo kar sedemnajstih mobilnih naprav korejskega proizvajalca. Med njimi ne bo trenutne zastavonoše Galaxy S3, ki je vendarle dovolj samosvoj, da ne hodi Američanom v zelje. Se je pa na seznamu za odstrel znašel predhodnik omenjenega telefona, model Galaxy S2.

    Objavljeno: 28.8.2012
  • Dropbox varnejši

    Fantje pri Dropboxu so držali besedo in zaradi težav z varnostjo v preteklosti prijavi v njihovo storitev dodali še eno zaščitno plast. Prijavljanje v dveh korakih omogočimo v spletnih nastavitvah pod zavihkom Security. Ob potrditvi izbire Two-step verification se odločimo za pošiljanje varnostne kode z besedilnim sporočilom ali za uporabo mobilne aplikacije. V primeru slednje se lahko poslužimo kar aplikacije Google Authenticator. Telefon povežemo z uporabniškim računom storitve Dropbox, nakar nam bo Googlov pripomoček generiral časovno omejeno šestmestno številčno kodo, ki jo je za uspešno sodelovanje z oblačno shrambo treba vpisati v dodatno pogovorno okno. Ob vklopu obogatene zaščite dobimo tudi zasilno geslo, ki ga uporabimo v primeru izgube telefona. Ojačana ograja okoli oblaka je za prostovoljce že na voljo, Dropbox pa jo bo v naslednjih dneh ponudil vsem uporabnikom.

    Objavljeno: 27.8.2012
  • Nexus 7 na stari celini

    Tretjega septembra se bo najbolj obrekovana tablica ta hip pojavila tudi na stari celini. V Evropi je namreč, izvzemši Otok, doslej ni bilo moč kupiti. Sedem palčna, cenovno ugodna paritev Googla in Asusa bo tako lažje dosegljiva vsem interesentom v Nemčiji, Avstriji, Italiji in na drugih večjih trgih naše unije. Z nekaj iznajdljivosti si bo tablico z najnovejšim operacijskim sistemom Jelly Bean lahko omislil tudi Slovenec. Uradno naj bi jo k nam uvozili šele konec oktobra. Cena za večji, s 16GB opremljeni model bo 245 evrov. Mi smo jo s precej telovadbe že pripeljali v Slovenijo, zato več o njej v tokratni epizodi Monitor TVja oziroma v izdaji revije, ki bo vsak čas v kiosku blizu vas.

    Objavljeno: 27.8.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji