• Nov val za Google TV

    Videti je, da na trg prihaja nov val večpredstavnih predvajalnikov na temelju platforme Google TV / Android, ki bo predvsem prinesel precej nižje cene kot doslej, tudi pod magično mejo 100 dolarjev. Tako kitajski Hisense, kot ameriški Visio namreč na trg prinašata predvajalnike, ki bodo stali 99 dolarjev, kljub temu, da bodo imeli vse ostale značilnosti okolja Google TV, vključno z večstranskimi daljinci, ki služijo tudi tipkovnice. Večina novosti bo uradno predstavljena na sejmu IFA v Berlinu, pričakujemo pa lahko tudi različice predvajalnika iz drugih vzhodnoazijskih podjetij, najbrž tudi od Samsunga in LGja.

    Objavljeno: 26.8.2012
  • Trg računalnikov životari

    Sodeč po najnovejši raziskavi družbe IDC naj bi prodaja osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih) letos zrasla komaj za 0,9%, torej že drugo leto zapored s stopnjo manj kot 2% kar je bilo doslej označeno za slabo. Pri IDCju so izračunali, da bodo letos podali skupno "le" 367 milijonov računalnikov in to ob cenah, ki bodo morale biti rekordno nizke. Pa tudi to očitno ni dovolj velik dejavnik, da bi spodbudil prodajo.

    Objavljeno: 26.8.2012
  • Virtualni avtomobilski salon

    Nissan namerava svoj najnovejši SUV Pathfinder v ZDA promovirati na prav poseben način. Namesto, da bi v prodajne salone poslali primerke najnovejšega vozila (mimogrede, ta bo nared šele čez 10 mesecev), ki bi si ga lahko kupci pogledali od blizu, so se odločili za vzpostavitev virtualne predstavitve vozila, ki oponaša izkušnjo ogleda v živo.

    Objavljeno: 25.8.2012
  • Apple premagal Samsunga

    Apple je dosegel prelomno zmago v ta hip najbolj odmevnem sodnem procesu glede kršenja patentnih pravic, ki je potekal v zadnjih tednih v ZDA. Po skoraj 21 urah razprave je porota določila, da je Samsung kršil veljavne patente družbe Apple (pet od šestih navedenih v obtožnici) in mora zaradi tega plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine.

    Objavljeno: 25.8.2012
  • Microsoftova nova podoba

    Da bi podkrepili pomen trenutka, ko na trg prihaja po nekaterih kar radikalno nova različica okolja Windows, so pri Microsoftu po skoraj 25 letih spremenili tudi logotip podjetja. Novi logotip povsem odraža oblikovno usmeritev uporabniškega vmesnika, ki ga srečamo v okolju Windows za osebne računalnike, pa tudi mobilne naprave. Ciljajo na bolj pregleden, osnovni, čist videz. Ostalo je stvar okusa in marketinške politike.

    Objavljeno: 24.8.2012
  • Virtualizacija za Windows 8

    Prihod okolja Windows 8 bo povzročil pravi cunami novih različic programov tretjih proizvajalcev, ki bodo ponujali skladnost z novim okoljem. Med prvimi, ki so zaradi prihoda osvežili svoje izdelke, so ponudniki orodij za virtualizacijo. VMware je tako predstavil paketa Workstation 9 (za okolje PC) in Fusion 5 (za okolje Mac).

    Objavljeno: 24.8.2012
  • ITU sprejel standard UHDTV

    Mednarodna organizacija ITU, ki deluje v okviru organizacije OZN, je postavila temelje za prihodnjo generacijo televizijskih programov s sprejetjem splošnega standarda slike visoke ločljivosti, imenovane tudi UHDTV 8K. Novi standard narekuje ločljivost 7680 x 4320 pik, kar je okoli 16-krat več, kot pri sedanjem standardu HDTV (1920 x 1080 pik). Obenem so določili minimalno frekvenco osveževanja slike 120 Hz, kar je dvakrat več kot pri sedanjih signalih.

    Objavljeno: 24.8.2012
  • MonitorTV: Šraufanje

    Včasih smo šraufali po računalnikih, danes pa nastavljamo telefone, tablice in podobne naprave. Pri večini računalnikov težko kaj zamenjamo, tokrat pa je izjema HPjev all-in-one delovna postaja X1. Predstavljamo tudi Google Nexus 7, Acerjev prenosnik z zanimivim dodatkom in naprave NAS.

    Objavljeno: 23.8.2012
  • McAfee bo ščitil pred virusi - avtomobile

    Že precej časa smo o tem slutili, zdaj pa to postaja realna možnost - elektronski podsistemi v avtomobilih, ki so vse bolj povezani tudi v internet, utegnejo postati tarča hackerjev in zlonamerne kode. Pri družbi McAfee so zato ustanovili skupino strokovnjakov, ki snuje prve programske rešitve za zaščito avtomobilov.

    Objavljeno: 23.8.2012
  • Archos 101 XS vnaša svežino

    Podjetju Archos je treba priznati vztrajnost in voljo, da je v razmeroma kratkem času predstavilo cel kup različnih tabličnih računalnikov. Toda najnovejši 101 XS, prvi član tako imenovane Gen10 XS generacije, je brez dvoma najboljši primerek iz te hiše doslej.

    Objavljeno: 23.8.2012
  • Miška in tipkovnica za tablične čase

    Čeprav v zadnjem času stremimo predvsem proti rabi računalniških naprav z zasloni na doti, razvoj tradicionalnih tipkovnic, mišk in sledilnih ploščic ne miruje. Podjetje Synaptics morda širši javnosti ni preveč znano, a gre za proizvajalca, ki ima praktično monopol na področju sledilnih ploščic za prenosne računalnike. Nedavno so predstavili povsem novo tehnologijo ForcePad za prihodnje prenosne računalnike, svojo prihodnost pa v bodoče vidijo tudi na področju tipkovnic.

    Objavljeno: 23.8.2012
  • Canonov superzumski par

    Canon je predstavil dva nova fotoaparata srednjega potrošniškega razreda, ki so odlikujeta še posebej po zelo veliki povečavi (zum), ki jo nudita vgrajena objektiva. PowerShot SX500 IS je zdaj najmanjši digitalni fotoaparat, ki nudi kar 30-kratno povečavo. Kdor pa je zadovoljen z manjšim, 16-kratnim zumom in seveda ustrezno nižjo ceno, bo lahko posegel po modelu PowerShot SX160 IS, ki ima veliko skupnega z večjim modelom SX500 IS.

    Objavljeno: 22.8.2012
  • Android za učence

    Angleško podjetje Ergo Electronics smo spoznali po poceni tablicah GoTab, zdaj pa poizkušajo vzbuditi pozornost z zanimivim hibridom med tablico in prenosnikom GoNote, ki ga namenjajo predvsem šolski rabi. Osnova sta procesor ARM s taktom 1,2 GHz in 10,1-palčni zaslon na dotik z ločljivostjo 1024 x 768 pik. Pomnilnik je velik 1 GB, za hrambo podatkov pa še 8 GB velik Flash RAM. K sreči, je to možno nadgraditi s karticami microSD. Celoto poganja Android 4.0 (ICS).

    Objavljeno: 22.8.2012
  • 4 x Nikon

    Nikon vroče poletje zaokrožuje s kupčkom fotografskih novosti. Prva je model

    Objavljeno: 22.8.2012
  • Ethernet bo šel do 1 Tb/s

    Medtem, ko pri brezžičnih omrežnih povezavah dosegamo že hitrosti okoli 1 Gb/s in se zato zdi, da so ožičene povezave že domala odveč, običajno pozabljamo, da je hrbtenica omrežij, tako v podjetjih, kot tudi pri operaterjih še vedno povezana s kabli. Ne samo optičnimi povezavami, temveč tudi klasičnimi Ethernet povezavami, ki so v veliki večini uporabljene zaradi svoje nizke cene.

    Objavljeno: 21.8.2012
  • Novi svetovni rekord v metanju mobilnika

    Kje drugje, kot na Finskem bi lahko priredili prvenstvo v metanju mobilnih telefonov v daljavo? Prireditev, ki jo v mestecu Savonlinna prirejajo že od leta 2000, je nadvse priljubljena in vsako leto privabi vse več gledalcev, a tudi tekmovalcev. Stvar je že šla tako daleč, da jo v zapisu v enciklopediji Wikipedia imenujejo kot "mednarodni športni dogodek".

    Objavljeno: 21.8.2012
  • Tablice Windows 8 RT bodo občutno cenejše od Intelovih

    Po pisanju portala Bloomberg bodo tablični računalniki z okoljem Windows 8 RT in procesorji ARM kar za okoli 300 dolarjev cenejši od tablic s "polno" različico okolja Windows 8 na uveljavljeni arhitekturi x86/x64 (Intel, AMD, Via). Informacije so pricurljale neposredno iz ameriške podružnice družbe Lenovo, ki bo, kot kaže, z izdelki sodelovala v obeh kategorijah tablic z okoljem Windows 8.

    Objavljeno: 20.8.2012
  • Instagram 3.0

    Priljubljeni program za zajem, urejanje in deljenje fotografij med prijatelji Instagram je od nedavnega na voljo v različici 3.0, ki prinaša zlasti prikaz fotografij z geografskimi oznakami na spletnem zemljevidu. Program, ki ga danes uporablja kar okoli 80 milijonov uporabnikov mobilnih telefonov in so ga tudi zaradi tega lastniki za bajno vsoto prodali Facebooku, je z novo različico pokazal, da ga novi lastnik ne namerava kar ukiniti ali absorbirati v priljubljeno družabno omrežje.

    Objavljeno: 20.8.2012
  • Bluetooth žarnica

    Prihajajo časi, ko bomo razsvetljavo v prostorih uravnavali preprosto z mobilnim telefonom. Nova zamisel, ki prihaja iz ZDA, je energijsko varčna žarnica Bluetooth Bulb, ki združuje svetilne diode LED in miniaturni krmilnik s sprejemnikom bluetooth, celoto pa lahko upravljamo prek mobilnih telefonov z operacijskima sistemoma Google Android ali Apple iOS.

    Objavljeno: 20.8.2012
  • Upogljivi akumulatorji

    Korejci so resno zagrizli v izziv, kako ustvariti upogljive elektronske komponente za mobilne naprave prihodnosti. Po tem, ko je LG nedavno objavil načrt za razvoj upogljivih zaslonov OLED, ki jih skoraj ne bo mogoče razbiti, so velik korak do upogljivih naprav naredili v korejskem raziskovalnem inštitutu KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology).

    Objavljeno: 18.8.2012
  • Nina: nova pomočnica za iOS in Android

    Razpoznava govora dobiva v zadnjem času vse večji pomen v najsodobnejših potrošniških napravah, kot so pametni televizorji, še posebej pa na področju mobilnih naprav. Zasluge zato gredo v dobršni meri podjetju Apple, ki je obnorel uporabnike s pomočnico Siri, sledijo pa tudi Google, LG in Samsung z lastnimi rešitvami na tem področju.

    Objavljeno: 17.8.2012
  • Office 2013 podpira nove zapise

    Brez strahu, Microsoft se ni odločil za vnovično spremembo zapisov dokumentov, ki jih ustvarijo programi paketa Office 2013, pač pa so, netipično za družbo, že v začetku podprli tuje in odprte standarde.

    Objavljeno: 17.8.2012
  • Yahoo pripravlja družabno pogovorno oddajo

    Spletni velikan skuša javnost pritegniti z novo pogovorno oddajo #HashOut, ki združuje elemente televizijskih programov z novimi komunikacijskimi kanali, ki jih tvorijo družabna omrežja.

    Objavljeno: 17.8.2012
  • OLPC XO bo dobil zaslon na dotik

    Neprofitna organizacija One Laptop Per Child, ki razvija nadvse poceni in preproste prenosne računalnike namenjene pretežno otrokom v manj razvitih državah, je korak bližje izvedbi novega modela z zaslonom na dotik. Nedavno so podpisali licenčni sporazum z družbo Neonode, ki bo v projekt prispevala svojo tehnologijo na dotik MultiSensing.

    Objavljeno: 16.8.2012
  • Microsoftovi partnerji za Windows 8 RT

    Med bližanjem datuma izida nove različice okolja Windows je Microsoft razkril še nekatere podrobnosti v zvezi z izdelki, ki bodo uporabljali popolno novost - Windows 8 RT za procesorsko platformo ARM, pretežno namenjeno tabličnim računalnikom. Microsoft je že nekaj časa namigoval, da bo na tem področju podprli le izbrane partnerje, proizvajalce strojne opreme. Zdaj je jasno, da bodo v prvem valu to le Asus, Dell, Lenovo in Samsung.

    Objavljeno: 16.8.2012
  • RIM bo liceniral BlackBerry BB10 tudi drugim proizvajalcem

    Kocka je padla - podjetje RIM bo novo različico operacijskega sistema imenovano BB10 in samo platformo BlackBerry licencirala tudi drugim proizvajalcem strojne opreme. Po globokih finančnih težavah nekoč vodilnega proizvajalca pametnih telefonov je bilo kaj takega moč pričakovati, čeprav so avtorji s tem odlašali vse doslej.

    Objavljeno: 16.8.2012
  • Hibridni projektor

    Najnovejši Acerjev projektor nakazuje, da prihaja boljša alternativa tradicionalnim projektorjem, ki uporabljajo drage, energijsko potratne in povrh vsega okolju neprijazne žarnice z vsebovanostjo živega srebra. Medtem, ko smo doslej diode LED srečali le pri miniaturnih piko projektorjih, so pri Acerju v najnovejši model standardnih dimenzij K750 vgradili dodelano tehnologijo, ki združuje diode LED in lasersko tehniko.

    Objavljeno: 15.8.2012
  • Google kupuje turistične vodiče Frommer's

    Google s prevzemom založnika turističnih vodičev Frommer's nadaljuje z dopolnjevanjem svoje velike vizije in ponudbe na področju spletnih vsebin. Frommer's je eden najbolj uglednih ponudnikov turističnih vodičev na svetu in v zadnjem času tudi uspešen ponudnik spletnih storitev na področju turizma. Google je spletni portal in vsebine prevzel od založbe John Wiley & Sons, prevzemnega zneska pa niso javno razkrili.

    Objavljeno: 15.8.2012
  • Google krči Motorolo

    Google je začel uresničevati napoved, da bodo družbo Motorola po uspešnem prevzemu najprej prestrukturirali in na novo nastavili kompas. Med prvimi ukrepi je zmanjšanje števila zaposlenih za okoli 20% ali 4.000 ljudi, zbode pa tudi podatek, da bodo v vodstvenih strukturah zmanjšali še precej bolj izdatno (okoli 40% podpredsednikov družbe).

    Objavljeno: 14.8.2012
  • Microsoft ima Appleovo licenco za dele iOS

    Sodni proces, ki poteka med družbama Apple in Samsung zaradi domnevnih kršitev licenčnih pravic s strani korejskega proizvajalca, domala vsak dan postreže z novimi presenečenji. Po tem, ko so zaradi javnega značaja procesa na plan prišle slike zgodnjih prototipov tablic iPad, podrobne prodajne številke s strani družbe Apple in celo interni zapiski med Steveom Jobsom in njegovimi najbližjimi sodelavci, je zdaj prišla na plan še informacija o dogovoru med Microsoftom in Applom.

    Objavljeno: 14.8.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji