• eBay prevzema Skype

    Podjetje eBay, znano po svojih spletnih dražbah, bo za ceno 2,6 milijarde dolarjev kupilo družbo Skype, pionirja na področju brezplačne internetne telefonije. Družba, ki v zadnjih mesecih dosega eksplozivno rast, je po intenzivnih pogovorih s korporacijo eBay v razmeroma kratkem času sklenila dogovor, po katerem računajo na še hitrejšo rast števila naročnikov. Po mnenju analitikov, naj bi eBay z nakupom razširil svoj produktni portfelj, hkrati pa tehnologijo internetne telefonije s pridom uporabil na področju spletnih dražb. Kljub temu so nekateri analitiki skeptični glede pozitivnih učinkov nakupa in nekateri celo menijo, da so pri eBayu družbo Skype preplačali, saj bi lahko za precej manj denarja sami naredili podoben izdelek. Skype ima trenutno okoli 52 milijonov uporabnikov brezplačnega servisa ter okoli 2 milijona naročnikov, ki uporablja plačljivi servis.

    Objavljeno: 12.9.2005
  • IBM Lotus Notes/Domino 7 že v prodaji

    IBM je predstavil novo različico priljubljenega programskega paketa za elektronsko pošto in skupinsko delo Lotus Notes/Domino 7, ki prinaša številne manjše, a pomembne novosti. Nova različica ima nekoliko spremenjen uporabniški vmesnik, ki je bolj pregleden in prijaznejši do uporabnika. Novi Notes se tudi tesneje povezuje z drugimi programi, kot sta pisarniški paket Microsoft Office 2003 (podpora za pametne oznake Smart Tags) in IBM/Lotus Sametime (trenutno sporočanje). Z uporabniškega vidika je paket polen majhnih, a pomembnih sprememb, kot sta na primer prikaz pri posameznem sporočilu, ali je bilo poslano posamezniku ali skupini uporabnikov ter shranjevanje odprtih oken s sporočili ob izklopu programa, ki se nato samodejno odprejo ob ponovnem zagonu.

    Objavljeno: 12.9.2005
  • Sonyevi Walkmani izzivajo iPode

    Sony si prizadeva povečati tržni delež na področju prenosnih digitalnih predvajalnikov glasbe s predstavitvijo novih modelov Walkman, ki so neposredni odgovor na Applove iPode. Prve dve novosti sta zanimivo oblikovana predvajalnika NW-A3000 in NW-A1000, ki za hrambo podatkov uporabljat diske. Dimenzijsko nekoliko večji model NW-A3000 ima vgrajen disk velikosti 20 GB, tanjša izvedba NW-A1000 pa takega velikosti 6 GB. Predvajalnika uporabljata zaslone z organsko elektroluminescenco, ki so spretno skriti pod plastično ohišje v različnih barvah, tak da je videi, kot da nimajo robov. V prodaji naj bi zanje odšteli med 270 in 320 dolarji. Sony je obenem predstavil tudi zanimivo oblikovane predvajalnike s pomnilnikom Flash, ki so narejeni v obliki USB ključev. Modeli NW-A608, NW-A607 in NW-A605 se razlikujejo le v velikosti pomnilnika, ki znaša 2 GB, 1 GB oziroma 512 MB. Novi predvajalniki bodo v prodaji oktobra.

    Objavljeno: 12.9.2005
  • Mozilla pripravlja nove različice

    Mozilla Foundation bo še pred koncem leta izdala novi različici svojih paradnih konjev, brskalnika Firefox in poštnega odjemalca Thunderbird. Programska paketa bosta doživela precej novosti, saj je od različic 1.0 preteklo že celo leto, izdaje 1.0.x pa so prinesle samo manjše popravke, brez novih zmogljivosti. Zdaj pa sta na voljo prvi razvojni različici izdaj 1.5 obeh programov.

    Objavljeno: 11.9.2005
  • Creative s kamero 4-v-1

    Creative Technology je izdal digitalno videokamero, ki ob običajnih zmogljivostih kamer, snemanju in fotografiranju, vsebuje še predvajalnik MP3 in snemalnik zvoka. DiVi CAM 428 ima tipalo CCD s 4 milijoni pik, ki lahko fotografira tudi pri ločljivosti 8 megapik, kar ji omogoča posebna oblika interpolacije. Snema v skladu s standardom MPEG-4 z ločljivostjo VGA (640 x 480 pik) pri 30 slikah na sekundo in zapis shrani v obliki AVI ali ASF. Vsebuje 4-kratni digitalni zum, podpira 5 vrst kartic flash, ponuja nočni način snemanja in način makro, vsebuje 32 MB pomnilnika in 5-centimetrski zaslon LCD, ki ga lahko zavrtimo za 270 stopinj. Prodaja se bo začela že ta mesec, cena pa znaša le 200 dolarjev.

    Objavljeno: 11.9.2005
  • Torkovih popravkov ne bo

    Microsoft ima navado vsak drugi torek v mesecu izdati popravke za svojo programsko opremo, tokrat pa so že nekaj dni prej sporočili, da bodo izdali samo paket popravkov za Windows. Posodobitve operacijskega sistema, ki jih pripravljajo, so očitno namenjene odpravi nevarnih pomanjkljivosti, saj jim je Microsoft nadel oznako "kritično", s katero označuje le najnujnejše popravke. A iz popravkov, vsaj za zdaj, ne bo nič, saj je Microsoft sporočil, da v torek ne namerava izdati nikakršnih popravkov. Med preizkušanjem novosti so namreč naleteli na nekatere nepravilnosti, ki zahtevajo dodatna testiranja, preden programsko opremo ponudijo vsej javnosti.

    Objavljeno: 11.9.2005
  • Sony DSC-R1

    Naslednje izmed podjetij, ki je v zadnjem času predstavilo nove modele digitalnih fotoapararov, je japonski Sony. Pravzaprav so predstavili samo eden aparat, ki se lahko pohvali z izjemnimi karakteristikami. Gre za model DSC-R1, ki uporablja kakovostne leče Carl Zeiss in katerega ločljivost tipala znaša več kot 10 megapik. 2-palčni zaslon lahko upognemo iz aparata, tako da lahko sliko v živo spremljamo tudi pri fotografirnju v gneči. Fotoaparat se izkaže še s hitrostjo, saj je najmanjši čas med dvema fotografiranjema vsega .0075 sekund. Cena v ZDA bo okoli 1000 dolarjev.

    Objavljeno: 10.9.2005
  • Oče interneta pri Googlu

    Google poleg nenehnega izdajanja novih in novih programskih rešitev slovi tudi kot delodajalec vedno večjega števila uglednih oseb is sveta računalništva. Znana je na primer zgodba o zaposlovanju razvijalcev Firefoxa ali o prestopih Microsoftovih uslužbencev v h Googlu. Zadnji tak primer je 62-letni Vinton Cerf, eden izmed ustanoviteljev interneta, ki bo pri Googlu skrbel za promocijo interneta in internetnih toritev. Cerf je znan sodelavec skupine, ki je zasnovala in uresničila Arpanet, kasneje pa je bil aktiven tudi na področju razvoja osnovnih protokolov TCP-IP.

    Objavljeno: 10.9.2005
  • Prvi Corelov Paint Shop Pro

    Corel je predstavil Paint Shop Pro X, prvo različico programa, odkar je podjetje pred slabim letom prevzelo Jasc. Ključna značilnost nove različice je, da poskuša navadnim uporabnikom približati napredne tehnike obdelave digitalnih slik. Predelan uporabniški vmesnik vsebuje celo poseben učni center, preko katerega uporabnik spoznava različna orodja.

    Objavljeno: 9.9.2005
  • Zabavna elektronika v Berlinu

    Na največjem evropskem sejmu zabavne elektronike IFA v Berlinu je več kakor četrt milijona obiskovalcev od 2. do 7. septembra videlo tako rekoč vse, kar je na področju zabavne elektronike vredno videti.

    Objavljeno: 9.9.2005
  • Gnome 2.12

    Izšla je nova različica namiznega okolja Gnome, ki prinaša predvsem nov "videz in občutek". Tako so razvijalci pripravili novo temo, temeljito prenovili upravljanje z datotekami in mapami preko Nautilusa ter izboljšali delo z večpredstavnostjo. Nova pridobitev različice 2.12 je napredno orodje Evince, ki je namenjeno pregledovanju datotek PDF in PS. Prenovljen je tudi spletni brskalnik Epiphany, ki temelji na Firefoxovem prikazovalniku in odslej ponuja tudi Firefoxu podoben način iskanja po spletnih straneh ter prikazovanja napak. Gnome 2.12 lahko oktobra pričakujemo tudi v novi različici Ubunta, za radovedne pa je na voljo tudi živa zgoščenka.

    Objavljeno: 8.9.2005
  • Paleta Applovih novosti

    Podjetje iz Coupertina je danes predstavilo obilico novosti. Apple, Motorola in Cingular Wireless so skupaj predstavili prvi mobilni telefon z iTunes, ki lahko shrani in predvaja 100 skladb, ki jih prinesemo iz iTunes na računalniku PC ali Mac. Zaenkrat bo na voljo le v ZDA za ceno 250 dolarjev. Izšel je tudi iTunes 5 z novim vmesnikom, iskalnikom in pametnim naključnim predvajanjem. Omogoča tudi starševski nadzor in usklajevanje koledarja in stikov z Outlookom.

    Objavljeno: 8.9.2005
  • Tudi Pentax z novimi fotoaparati

    V zadnjih dneh smo priča številnim novostim na področju digitalne fotografije, kot zadnji pa se je z novimi fotoaparati predstavil Pentax.

    Objavljeno: 8.9.2005
  • Tiprovih 20 let

    Tipro, po nekaterih podatkih prvo podjetje s privatnim kapitalom v ranjki Jugoslaviji, praznuje 20 letnico obstoja. Ta izdelovalec specializiranih tipkovnic in v zadnjem času tudi drugačnih vnosnih terminalov (zasloni, občutljivi na dotik) kar 95% svoje proizvodnje proda v tujini in je zato v Sloveniji kar nekako neviden. Celoten razvoj s proizvodnjo je lociran v matični hiši v Grosupljem oz. pri kooperantih v "radiju 10 km", kot se je na priložnostni tiskovni konferenci izrazil direktor in tretjinski lastnik Milan Čelan.

    Objavljeno: 7.9.2005
  • Logitechove 4 nove miške

    Švicarski Logitech je predstavil 4 nove modele brezžičnih mišk z indikatorji stanja bateriji in gumbi za prižiganje in ugašanje. MX610 (60 dolarjev) je prva "pametna" miška, saj jo poleg laserja s frekvenco 2,4 Ghz odlikuje vgrajen procesor, ki skrbi za dvostransko komunikacijo z računalnikom. Tako se miška samodejno prižiga in ugaša skupaj z računalnikom, poleg tega pa tudi opozarja na novo e-pošto in neposredna sporočila.

    Objavljeno: 7.9.2005
  • JBuilder 2006

    Šele leto dni je minilo od zadnje različice Borlandovega razvojnega okolja za Javo in že je na voljo JBuilder 2006. Nova različica orodja za razvoj poslovnih aplikacij prinaša izboljšave, ki bodo omogočale hitrejši in kakovostnejši razvoj skupinam razvijalcev, ki se nahajajo na različnih koncih sveta. Analitična hiša Gartner ugotavlja, da je razpršenost razvijalcev, ki delajo na skupnem projektu, ena izmed največjih težav, s katerimi se soočajo, zato so Borlandova prizadevanja še kako dobrodošla.

    Objavljeno: 7.9.2005
  • PSP podira rekorde

    1. septembra se je začela prodaja Sonyjevega PlayStation Portable (PSP) v Evropi in Oceaniji. Pričakovanje je bilo izjemno nestrpno, saj je konzola na Japonskem na voljo že skoraj 10 mesecev. In morda je prav pozen prihod na prodajne police ključni razlog za odlično prodajo prenosne naprave v prvih dneh. Sony je s prodajo najbolj zadovoljen v Veliki Britaniji, kjer so v samo treh dneh prodali 185 tisoč konzol, kar je več kot dvakrat več od rekorda med igralnimi konzolami, ki ga je marca postavil Nintendo DS. Uspešna je tudi prodaja iger za PSP, saj so prodali kar 37 tisoč primerkov najbolj priljubljene igre Ridge Racer.

    Objavljeno: 7.9.2005
  • Massachusetts izbral OpenDocument

    Ameriška zvezna država Massachusetts bo od začetka leta 2007 naprej v državni upravi uporabljala le še odprta zapisa dokumentov, OpenDocument in PDF. Največ zanimanja je zbudila izbira odprtega formata OpenDocumenta organizacije OASIS, ki je izpodrinil zapise Microsoftovega Offica in pomeni tudi skorajšnjo uvedbo pisarniške zbirke OpenOffice.org 2.0, ki bo kot prva uporabila zapis OpenDocument. Predstavniki države so odprt format izbrali zaradi bojazni pred pravnimi posledicami, ki bi jih lahko imela izbira Microsoftove patentirane rešitve. Redmond odgovarja, da je poteza zvezne države s slovito tehnično univerzo MIT nespametna, ker uporabnike sili v uporabo manj zmogljivega zapisa. Zanimivo pa je, da je med podporniki organizacije OASIS tudi Microsoft.

    Objavljeno: 6.9.2005
  • Mambo se deli na dvoje

    Mambo velja za enega izmed najbolj priljubljenih sistemov za upravljanje spletnih vsebin, kar dokazuje tudi 5 milijonov prenosov aplikacije s spleta. Manj kot uporabniki pa so zadovoljni razvijalci, ki so se sprli s podjejem Miro International, ki je ustvarilo prvotno kodo Mamba. Podjetje je pred kratkim ustanovilo neprofitno organizacijo Mambo Foundation, ki bi po vzoru Mozilla Foundation bdela nad razvojem, a so razvijalci prepričani, da je Miro International še vedno ohranil prevelik vpliv.

    Objavljeno: 6.9.2005
  • Prva enota HD-DVD

    Potem ko je Pioneer pred nekaj dnevi predstavil prvo enoto Blu-ray, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo odgovoril nasprotni tabor. Toshiba, ki vodi razvoj HD-DVD, je najprej razočarala, saj je napovedala, da bo prve izdelke morda predstavila šele prihodnje leto. Na njeno srečo pa jo je iz zagate hitro rešil NEC, ki je predstavil bralnik HR-1100A, ki bo naprodaj že od oktobra naprej. Medije HD-DVD bo prebiral z 2-kratno hitrostjo, DVD z 8-kratno in DVD-RAM s 5-kratno. Da bi NEC-ovi inženirji rokavico vrgli v nasprotni tabor, so v enoto vgradili tudi podporo ploščam CD, ki jih Pioneerjev BRD-101A ne prebira. Naj se igre začnejo!

    Objavljeno: 6.9.2005
  • Sun upokojil SISSL

    Sun Microsystems odsvetuje uporabo svoje odprtokodne licence, s čimer želi prispevati k zmanjšanju velikega števila podobnih licenc in zmede, ki jo povzročajo. Podjetje iz Santa Clare je nakazalo, da bodo upokojitvi licence Sun Industry Standards Source License kmalu sledile morda tudi nekatere druge. Predstavniki Sun so sicer še vedno prepričani, da gre za kakovostno licenco, ki razvijalce spodbuja k predelavam in izboljšavam obstoječe izvorne kode, a obenem teži k ohranitvi uveljavljenih formatov in standardov. Obenem pa ugotavljajo, da so licenco uporabili maloštevilni projekti, zato priporočajo, da se ti zatečejo k podobnim in bolj uveljavljenim. Tak primer je tudi OpenOffice.org, ki bo odslej na voljo le še pod okriljem licence LGPL.

    Objavljeno: 5.9.2005
  • "DVD Jon" prelisičil Windows Media Player

    Razvpiti norveški programer Jon Lech Johansen je razvil orodje za odstranitev šifriranja v Windows Media Playerju, s čimer je odprtokodnim predvajalnikom omogočil dostop do medijskih tokov (streams), ki so bili doslej na voljo le za Microsoftov predvajalnik. Johansen se je podviga lotil na povabilo dveh članov neprofitne organizacije VideoLAN, ki se ukvarja z razvojem odprtokodnega medijskega predvajalnika. Sicer pa je Norvežan "zaslovel" kot "DVD Jon", potem ko je razbil zaščito za predvajanje medijev DVD s pomočjo svojega orodja DeCSS. Pred nedavnim se je lotil tudi stranskih vrat v Applovo spletno prodajalno iTunes.

    Objavljeno: 5.9.2005
  • Večji Microdrive

    Hitachi Global Storage Technologies je objavil nove modele diskov, med katerimi so miniaturni Microdrive z večjo zmogljivostjo in tanjši diski za prenosnike. Microdrive, ki temelji na disku z premerom enega palca, bo odslej na voljo zmogljivostjo 6 GB oziroma 8 GB, s čimer so odgovoril na podoben model najavljen s strani družbe Seagate. Microdrive bo primeren predvsem za mobilne naprave, kot so predvajalniki MP3 in digitalni fotoaparati. Novi diski za prenosne računalnike s premerom 1,8 palca pa so odslej varnejši in tanjši. Hitachi je namreč izboljšal sistem za odpornost na vibracije E, poleg tega pa je uspel z novimi bralno-pisalnimi glavami zmanjšati debelino diskov za okoli 2 mm. 30 GB model je tako zdaj debel le 0,5 cm.

    Objavljeno: 4.9.2005
  • Pinnacle Studio 10

    Podjetje Pinnacle Systems, ki je v lasti družbe Avid, je predstavilo novo različico priljubljenega video urejevalnika Pinnacle Studio 10, ki je namenjen pretežno domači rabi. Nova različica ima enostavnejši uporabniški vmesnik, ki uporabnika vodi od zajema video posnetkov, do izdelave DVD filmov. Program za obdelavo DVD posnetkov omogoča tudi izdelavo predstavitev iz digitalnih fotografij in druge učinke. Poleg osnovne različice z imenom Studio 10, proizvajalec ponuja tudi različico Studio 10 plus, ki pozna nekaj dodatnih funkcij. Video posnetke lahko gnezdimo enega v drugega (picture in picture), uporabljamo montažo s transparentnim ozadjem, učinke ob primerni strojni podpori izvajamo v realnem času, poleg tega pa zna Studio 10 plus posnetke pripravljati tudi v visoki ločljivosti (HD), vključno s projekcijami fotografij. V tem paketu je tudi komplet programov Studio Media Suite, ki omogoča obdelavo fotografij, zvoka in snemanje posnetkov na nosilce CD ter DVD. Studio 10 bo na voljo oktobra za ceno 70 dolarjev, nadgradnja na Studio 10 Plus pa bo stala dodatnih 60 dolarjev.

    Objavljeno: 4.9.2005
  • Philips predstavlja Media Center

    Philips je prvi izmed velikih proizvajalcev zabavne elektronike, ki se je odločil ponuditi osebni računalnik za hišni kino, ki je zasnovan na Intelovi platformi in Microsoftovi programski opremi. Nov izdelek nosi ime ShowLine Media Center MCP9350i, kot se spodobi za izkušenega proizvajalca izdelkov zabavne elektronike, se lahko pohvali z zelo elegantnim in razmeroma majhnim ohišjem. Sistem sloni na procesorju Pentium 4 s taktom 3 GHz, naborom Intel 945, za podatke pa sta na voljo 250 GB velik disk in DVD zapisovalnik. Spremljanje in snemanje TV programov omogočata vgrajena dva TV tunerja, sistem pa je bogato založen z vmesniki. Med drugim so tu firewire, Wi-Fi, za enostaven dostop do digitalnih fotografij pa še bralniki za različne tipe pomnilniških kartic. Novi Media Center je med drugim že pripravljen za predvajanje in snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 4.9.2005
  • Sony Ericcson p950i?

    V svetovnem spletu so se pojavile prve podrobnosti o novem projektu Sony Ericssona, pod katerima nastaja po vseh verjetnosti nov pametni mobilni telefon z oznako p950i. Gre za naslednika nadvse priljubljenih modelov p900i in p910i, ki pa bo imel precej zmogljivejše funkcije. Kljub temu, da so ohišje celo nekoliko zmanjšali (krajši za centimeter in tanjši za 6 mm), so v telefon uspeli vgraditi miniaturno tipkovnico, podporo za GSM, GPRS, UMTS in Wi-Fi. Vgrajeni fotoaparat naj bi imel ločljivost 2 milijona pik, dodatni objektiv za video telefonijo podporo za kodiranje video posnetkov v zapis MPEG4.

    Objavljeno: 3.9.2005
  • Nikonove novosti

    Nikon je na sejmu IFA predstavil niz novosti v paleti digitalnih fotoaparatov, med katerimi je tudi nekaj posebnežev. Po letu 2003 so tako zopet predstavili fotoaparat, ki ima objektiv v vrtljivem delu ohišja. Nikon Coolpix S4 se zato lahko kljub razmeroma skromnim meram pohvali z 10-kratnim optičnim zumom, 2,5-palčnim zaslonom in tipalom s šestimi milijoni pik. Tudi sicer ima fotoaparat niz zanimivih funkcij, kot so D-Lighting za samodejno popravljanje slabo osvetljenih slik, orodje za odpravljanje rdečih oči, samodejno ostrenje, ki zna slediti obrazom in AE-BBS, ki samodejno izbere najboljšo osvetlitev iz niza posnetih fotografij. Coolpix S4 bo na voljo za 400 evrov.

    Objavljeno: 3.9.2005
  • Safari v slovenščini

    Po zaslugi skupine navdušenih uporabnikov osebnih računalnikov Apple in operacijskega sistema Mac OS X, je spletni brskalnik Safari od nedavnega tudi v slovenskem jeziku. Skupina je prevedla sam program, uporabniška navodila, prevod pa je na voljo brezplačno na spletni strani skupine. Avtorji želijo na ta način približati operacijski sistem Mac OS X slovenskim uporabnikom in s tem popularizirati to zanimivo platformo.

    Objavljeno: 2.9.2005
  • Philips Readius

    Philips je za razstavo zabavne elektronike IFA v Berlinu pripravil prvi prototip elektronskega bralnika, ki uporablja upogljivi zaslon za prikaz slike. Naprava z imenom Readius ima vgrajen poseben zaslon iz tankega plastičnega filma, ki uporablja tehnologijo elektronskega črnila razvitega pri družbi E-Ink. Zaslon, ki ga je mogoče zviti v tulec in zato zavzame med prenašanjem zelo malo prostora, nudi v prototipu ločljivost QVGA (320 x 240 pik) in štiri sivinske nivoje, ob diagonali 5 palcev. Ko ga ne potrebujemo za prikaz podatkov, ga shranimo v ohišje naprave, ki meri le 10 x 6 x 2 cm). V bodoče bo morda tovrstne zaslone vgraditi v različne mobilne naprave, tudi mobilne telefone, saj poleg majhne porabe prostora porabi tudi zelo malo električne energije, zlasti v primerjavi z zasloni LCD, saj ne potrebuje dodatne osvetlitve.

    Objavljeno: 2.9.2005
  • Microsoft kupuje ponudnika internetne telefonije

    Microsoft se je podal tudi na področje internetne telefonije z nakupom ponudnika storitev Teleo iz San Francisca. Družba Teleo je v času prevzema s strani Microsofta svojo ponudbo šele razvijala in pravkar zaključila razvojni in preizkusni cikel servisa. Podjetje naj bi ponujalo programsko opremo in storitve, ki omogočajo uporabo telefonije na osebnem računalniku ter povezavo internetnih klicev v navadna telefonska omrežja. Vsak uporabnik internetnega servisa naj bi tako dobil svojo telefonsko številko, po kateri bi bil dosegljiv prek kateregakoli telefona in omrežja. V primeru, da je uporabnikov računalnik s servisom izključen, je Teleo predvidel možnost samodejne prevezave klicev na poljubno drugo telefonsko številko, denimo mobilni telefon.

    Objavljeno: 2.9.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji