• Ubuntu (menda) napada Android

    Evropejci bomo lahko še ta mesec kupili novo različico Ubuntu telefona, uradno imenovano Aquaris E5 HD Ubuntu Edition.

    Objavljeno: 2.6.2015 14:00
  • Z Windows 10 bomo izgubili…

    Z Windows 10, ki bodo luč sveta ugledali 29. julija, ne bomo deležni le bombončkov, ampak tudi nekaj grenkobe. No, vsaj tisti uporabniki, ki še vedno živijo v preteklosti.

    Objavljeno: 2.6.2015 09:00
  • NSA trenutno ne sme nadzorovati telefonskih pogovorov

    Uradno je ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) danes morala prenehati nadzorovati telefonske klice, ker je potekla veljavnost ustreznih zakonskih določb, nove pa zaradi zamude pri sprejemanju še niso stopile v veljavo.

    Objavljeno: 1.6.2015 12:00
  • Storitev Hola VPN izkorišča odjemalce

    Storitev Hola ponuja VPN dostop, preko katerega lahko razmeroma enostavno pridemo do spletnih storitev, ki pri nas sicer niso omogočene – primer je dostop do filmov in serij preko Netflix. Raziskovalci pa so sedaj odkrili več varnostnih lukenj, zaradi katerih priporočajo, da uporabniki takoj prenehajo z uporabo, odkritja so objavili na spletni strani »Adios Hola«.

    Objavljeno: 1.6.2015 09:00
  • Googlova projekta Jacquard in Soli za pametna oblačila

    Google je na konferenci I/O razkril podrobnosti o dveh zanimivih raziskovalnih projektih, ki ciljajo na integracijo računalniških tehnologij in oblačil. V oddelku Advanced Technology and Projects (ATAP) so se osredotočili predvsem na uporabo oblačil kot mehanizmov za krmiljenje naprav in zajem podatkov.

    Objavljeno: 31.5.2015 01:00
  • Windows 10 prihaja 29. julija

    Po informacijah iz sedeža družbe Microsoft, je novi operacijski sistem Windows 10 že praktično nared, odpravljajo le še zadnje napake. .

    Objavljeno: 31.5.2015 01:00
  • Dosmrtna zaporna kazen zaradi ustanovitve spletne strani Silk Road

    Tudi za kazniva dejanja, storjena preko interneta, se gre lahko v zapor za zelo dolgo časa. Rossu Ulbrichtu, ki ga poznamo kot ustanovitelja in kolovodjo spletne strani Silk Road za preprodajo zlasti drog, je ameriško sodišče včeraj izreklo dosmrtno zaporno kazen.

    Objavljeno: 30.5.2015 09:00
  • GoPro pripravlja drone, VR kamero

    Podjetje GoPro, zvezda na področju akcijskih kamer, ima zelo drzne načrte za širjenje na nova področja. Ustanovitelj Nick Woodman je nedavno najavil, da razvijajo svoje lastne helikoptrčke (drone), ki bodo seveda opremljeni z video tehnologijo iz kamer GoPro. Korak je pravzaprav preventivna poteza, saj se v zadnjem času številni proizvajalci dronov odločajo za lastne rešitve ali konkurenco, medtem ko je doslej GoPro tu močno prevladoval. Podrobnosti o dronih sicer še niso znane, pričakujemo pa jih lahko v prvi polovici leta 2016.

    Objavljeno: 30.5.2015 01:00
  • Robot, ki preskakuje ovire

    Se še spomnite robotskega geparda Cheetah, ki je pred časom v teku presegel hitrost najhitrejšega človeka na svetu? Strokovnjaki na univerzi MIT so z njim zdaj naredili nov podvig. Najnovejša različica zna med tekom brez težav preskakovati ovire, tudi take, ki so postavljene v zadnjem trenutku in na poljuben način postavitve.

    Objavljeno: 30.5.2015 01:00
  • Lenovo nakazuje prihodnost

    Lenovo je svojo osrednjo letno konferenco v Pekingu zaokrožil s prikazom nekaj zanimivih konceptov, ki se utegnejo kmalu preleviti v končne izdelke. Prvi prototip je pametna ura s pomenljivim imenom Magic View.

    Objavljeno: 29.5.2015 01:00
  • AdBlock Plus zopet zmagal

    Priljubljen dodatek za brskalnike AdBlock Plus je vnovič zabeležil zmago na sodišču, tokrat že drugič v petih tednih. Nemško sodišče je zdaj zavrnilo doslej največjo tožbo, ki so sta jo vložili medijska velikana RTL in ProSiebenSat.1. Družbi Eyeo, ki ponuja AdBlock Plus očitajo omejevanje konkurence in preprečevanje možnosti, da uporabniki informacije dobijo brezplačno.

    Objavljeno: 29.5.2015 01:00
  • Google I/O 2015: Android M, Android Pay in druge novosti

    Google je na tradicionalni letni konferenci za razvijalce razkril niz novosti, med katerimi novo različico operacijskega sistema z imenom Google M. Mimogrede, pomen črke M še ni javno razkrit. Operacijski sistem je takoj na voljo za razvijalce, če ti uporabljajo Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 ali Nexus Player. Za javnost bo Android M na voljo v tretjem četrtletju.

    Objavljeno: 29.5.2015 01:00
  • Osvežitev prenosnikov in tablic Lenovo

    Lenovo je v Pekingu predstavil niz novosti, ki na področje prenosnikov in tablic prinašajo nove lastnosti in večjo zmogljivost. Med vsemi je morda najbolj zanimiv prenosnik Lenovo Z51, ki ima vgrajeno 3D video kamero s prostorskim tipalom Intel RealSense, ki omogoča razpoznavo kretenj z rokami . Služi lahko kot priložnosti 3D bralnik, kamera pa lahko izboljša tudi spletni video klepet, ki postane še bolj realističen, uporabniku pa omogoča tudi menjavo ozadja ali napredno deljenje vsebin.

    Objavljeno: 28.5.2015 01:00
  • Sporočilo, ki sesuje iPhone

    Spretni raziskovalci so odkrili novo nenavadno napako v operacijskem sistemu iOS in predvsem programu za kratka sporočila Messages, ki hipoma sesuje in povzroči ponovni zagon Applovih telefonov. Dovolj je, da telefon prejme sporočilo SMS s točno določenim nizom znakov, ki vsebujejo kombinacijo angleških in arabskih črk, da sproži ponovni zagon.

    Objavljeno: 28.5.2015 01:00
  • Cortana prihaja na Android in iOS

    Microsoft je v svojem blogu potrdil namero, da namerava digitalno pomočnico Cortana že v kratkem ponuditi tudi na mobilnih napravah z Androidom in iOS. Na ta korak je treba gledati predvsem iz vidika zagotavljanja enotne uporabniške izkušnje čez različne platforme in utrjevanja položaja Cortane med digitalnimi pomočnicami. Različica za Android bo na voljo junija, iOS pa bo podprt kasneje, a še letos.

    Objavljeno: 27.5.2015 01:00
  • Firefox za iOS in Firefox OS za nove naprave

    Spletni brskalnik Firefox bo kmalu končno pristal tudi na platformi Apple iOS. Razvoj poteka sicer že od prejšnjega leta, vendar se je zavlekel zaradi nepopustljivosti družbe Apple glede tehničnih zahtev. Ta namreč zahteva, da so vsi brskalniki zasnovani na platformi WebKit in skriptnemu jedru Nitro JavaScript.

    Objavljeno: 26.5.2015 01:00
  • Apple pripravlja iOS 9

    Na spletu so se močno namnožile informacije o prihajajočem operacijskem sistemu iOS 9, ki bi ga Apple utegnil predstaviti že junija na svoji razvojni konferenci WWDC. Za zdaj gre večinoma za ugibanja in informacije žvižgačev blizu Appla, toda v preteklosti so se številni namigi na koncu izkazali za točne.

    Objavljeno: 26.5.2015 01:00
  • Amazon bo v Evropi plačeval davek v matičnih državah

    Po pisanju Wall Street Journal so pri Amazonu ta teden potrdili, da bodo začeli plačevati davek v posameznih evropskih državah – doslej so davek "kanalizirali" v Luxemburg, kjer je občutno nižji kot v drugih državah. Ravno v teh dneh je Amazon pod drobnogledom evropskih sodišč ter inštitucij (skupaj z drugimi mednarodnimi podjetji) zaradi dosedanjega kreativnega izmikanja davkov. V pregledu so tudi dogovori Appla in Starbucksa, prvi se je za bolj ugodne davke dogovoril z Irsko, drugi z Nizozemsko.

    Objavljeno: 25.5.2015 14:10
  • Negotova usoda zakona o pooblastilih NSA

    Ameriški Senat je zavrnil USA Freedom Act, ki bi omejil pooblastila NSA pri dostopu, zbiranju in hranjenju prometnih podatkov telefonskih pogovorov. Predlog zakona, ki je v spodnjem domu parlamenta prejel 338 glasov podpore ob 88 glasovih nasprotovanja, je v Senatu padel s 57 glasovi proti in 42 za.

    Objavljeno: 25.5.2015 08:00
  • Microsoft je skoraj kupil Salesforce.com

    Po poročanju televizijske hiše CNBC naj bi se letos spomladi skoraj zgodil eden največjih prevzemov v zgodovini računalništva. Microsoft je menda zelo resno ciljal na nakup družbe Salesforce.com, največjega ponudnika poslovnih rešitev za upravljanje odnosov s strankami (CRM).

    Objavljeno: 25.5.2015 01:00
  • Brillo, Googlov odgovor za IoT

    Google pripravlja nov operacijski sistem, ki bo namenjen internetnim stvarem, bolj znanim pod kratico IoT. Operacijski sistem z delovnim imenom Brillo izhaja iz precej bolj znanega Androida, le da bo okleščen, energijsko učinkovitejši, predvsem pa bo za delovanje potreboval manj sredstev, zlasti pomnilnika.

    Objavljeno: 25.5.2015 01:00
  • Velika Britanija prodaja neuporabljene naslove IP

    Vlada Velike Britanije je začela prodajati naslove IP, ki niso več v uporabi. Prvo skupino 150.000 naslovov je kupilo norveško podjetje Altibox za okoli 600.000 funtov. Skupaj naj bi prodali za okoli petnajst milijonov funtov naslovov - ti so v zadnjih časih vse vrednejši, saj jih v svetovnem merilu primanjkuje. Seveda se dogaja prehod na IPv6, a je ta razmeroma počasen, trgovanje z naslovi IPv4 pa postaja vse zanimivejše - v Evropi se izmenja tudi po dva milijona naslovov na mesec. Cena enega naslova naj bi bila okoli enajst dolarjev, seveda je v velikih poslih nekoliko nižja.

    Objavljeno: 24.5.2015 14:00
  • Pri HPju prodali kitajski oddelek

    Ravno pred dnevi smo pisali o HPjevih težavah, zaradi katerih naj bi zaprli slovensko podružnico, sedaj pa so objavili, da bodo prodali kitajsko podružnico. Konkretno bodo prodali 51% delež v kitajskem oddelku, ki se ukvarja s strežniki. Še vedno bodo obdržali vse ostale storitve, torej poslovne storitve, osebne računalnike, itd.

    Objavljeno: 24.5.2015 10:00
  • Prodaja Galaxy S6 izredno slaba

    Po slabi prodaji Galaxy S5 so pri Samsungu v njegovega naslednika polagali kar visoke upe. Žal pa kaže, da gre prodaja tega še slabše - do sedaj naj bi jih prodali le 10 milijonov, približno toliko, kot so pri Applu prodali iPhone 6 v prvem vikendu prodaje. Podatke je objavila korejska agencija Yonhap News Agency. Po njenih podatkih naj bi prodali milijon telefonov S6 manj, kot so lani v enakem obdobju prodali S5. Pri Samsungu so te številke sicer zanikali, a lastnih zaenkrat še niso objavil.

    Objavljeno: 23.5.2015 18:00
  • Telekom bo ponudil dostop do spleta, televizije in telefonije preko omrežja LTE

    Pri Telekomu Slovenije so danes v sporočilu za medije objavili lastno rešitev, s pomočjo katere bodo uporabnikom omogočili dostop do spleta, fiksno telefonijo in televizijo preko mobilnega omrežja LTE/4G. Ciljajo seveda na uporabnike, ki živijo na območjih, kjer vzpostavitev fiksnega priključka ni možna, je pa na voljo mobilni podatkovni signal visoke hitrosti. V veliki meri naj bi šlo za rezultat lastnega razvoja, bodo pa med prvimi na svetu s tako ponudbo.

    Objavljeno: 22.5.2015 13:00
  • Tudi pri SiMobilu prestrukturiranje

    Pred kratkim so v Telekom Austria, ki si lasti tudi naš Si.Mobil (v večinski lasti pa jih ima mehiški milijarder Slim, s podjetjem America Movil), začeli z reorganizacijo - na čelo "grozda" Vip je prišel Simobilov dolgoletni predsednik uprave, Dejan Turk. Sodeč po govoricah naj bi se reorganizacija nadaljevala, v imenu združevanja "balkanskih" operaterjev naj bi prišlo tudi do odpuščanj.

    Objavljeno: 22.5.2015 10:40
  • Hewlett-Packard naj bi zapustil Slovenijo

    Podjetje HP, med končnimi uporabniki znano predvsem po prenosnih računalnikih in tiskalnikih, naj bi s koncem septembra zaprl podružnico v Sloveniji. Prodaja bo jasno ostala, bojda preko partnerskih podjetji. Pri HPju načrtov uradno ne komentirajo, za STA so povedali, da se z zaposlenimi dogovarjajo o spremembah. Nekaj zaposlenih naj bi sicer premestili v druge enote multinacionalke, za večino pa se hitro zgodi, da ostanejo brez zaposlitve (v slovenski podružnici je sicer zaposlenih okoli 70).

    Objavljeno: 22.5.2015 09:00
  • NSA želela vdirati prek trgovine za Android

    Na dan so pricurljali dokumenti, ki razkrivajo, kako je NSA želela vdreti v pametne telefone prek Googlove spletne trgovine z aplikacijam, razkriva Intercept. Tako bi pridobili neposreden dostop do telefonov, ki vsebujejo obilico osebnih in lokacijskih podatkov.

    Objavljeno: 22.5.2015 07:00
  • Samsung patentiral robotska oblačila

    Pri Samsungu so pred kratkim objavili patent za robotsko oblačilo, nekako v stilu znanstveno-fantastičnih filmov. Zadeva bi se pritrdila na noge uporabnika in bi mu občutno ojačala delovanje mišic, tako bi lahko slednji dvigoval bistveno večje bremena. Med možnimi uporabami navajajo tako vojake kot delavce v industriji, seveda pa se nakazuje tudi uporaba v zdravstvu, kot pomoč invalidom.

    Objavljeno: 21.5.2015 13:00
  • Pošiljanje datotek z zvokom

    Pri Googlu so objavili razvojno različico dodatka za brskalnik Chrome, imenovanega Tone, z njim lahko naslove URL med računalniki oziroma drugimi napravami pošiljamo s pomočjo zvoka. Dodatek namreč sproži zvok, ki ga druga naprava (ki mora prav tako imeti nameščen ta dodatek) zazna kot navodilo, da odpre URL, ki ga imamo na prvi napravi odprtega v brskalniku Chrome. Pri Googlu pravijo, da Tone pošilja le naslove URL, če na ta način pošljemo kako stran, v katero smo prijavljeni (denimo Gmail), se bomo morali na drugi napravi ponovno prijaviti. Vseeno pa signali niso posebno zaščiteni, zato svetujejo, da ne pošiljamo občutljivih podatkov.

    Objavljeno: 21.5.2015 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji