• Huawei predstavil operacijski sistem LiteOS

    Pri kitajskem gigantu Huawei so predstavili novi operacijski sistem, namenjen pametnim napravam oziroma t.i. »Internet of Things«. Ciljajo na pametne avtomobile, pametne domove, različne dodatke (kot so ure), tudi obleke in podobno. Z njim naj bi pomagali manjšim podjetjem pri razvoju tovrstnih naprav ter storitev zanje. Interesa na tem področju naj bi bilo po njihovih besedah veliko, a so stroški razvoja trenutno še vedno zelo visoki. Z novim operacijskim sistemom naj bi to olajšali.

    Objavljeno: 20.5.2015 17:00
  • Apple Watch že dobiva prve popravke

    Applova ura (katere preizkus smo pripravili za Monitor, ki izide čez slab teden) že dobiva prvi paket popravkov. Konkretno gre za t.i. Watch OS 1.0.1, ki naj bi izboljšal hitrost delovanja in prinesel 13 varnostnih popravkov. Večina teh se tiče delovanja samega jedra operacijskega sistema ure, med drugih tudi popravek za varnostno pomanjkljivost FREAK, o kateri smo pred časom že pisali. Uporabniki si uro nadgradijo preko telefona znotraj aplikacije Apple Watch - napravi morata biti dovolj blizu, da sta povezani, ura mora biti priključena na priloženi polnilec, akumulator mora biti vsaj do polovice napolnjen.

    Objavljeno: 20.5.2015 17:00
  • Googlov avtonomni avtomobil se hitro razvija

    Pri Googlu so pred nekaj dnevi objavili zanimiv video o svojem avtonomnem avtomobilu, ki se že vozi ponekod po Kaliforniji. Projekt je seveda še v razvoju, bojda pa na tovrstnih vozilih delajo tudi drugi, denimo Uber in Tesla, govori se, da naj bi na podobnem projektu delali tudi pri Applu. Avtonomni avtomobili znajo biti izredno koristni za širšo družbo, saj se bo posledično zmanjšala potreba po parkirnih mestih, potrebovali bomo manj avtomobilov (avtomobil nas bo zjutraj peljal v službo, popoldne bo lahko šel sam po otroke v šolo, itd), zmanjšal se bo promet na cestah, varnost se bo dvignila, itd.

    Objavljeno: 20.5.2015 13:00
  • HTC ne bo naredil One M9 Mini

    Že nekaj časa se pritožujemo, da je težko najti telefon, ki bi ponudil najboljšo strojno opremo v majhnem ohišju. Podjetja svoje najzmogljivejše modele praviloma sparijo z velikimi, vsaj pet-palčnimi zasloni, kar je za marsikoga enostavno preveliko. Obstajajo pa tudi t.i. različice "mini". No, letošnjega minija pri HTCju ne bo. Pravijo, da se industrija enostavno pomika proti vse večjim napravam in da ni interesa za tak telefon. Nasprotno - predstavili so večji model - One M9+ s kar 5,5 palčnim zaslonom.

    Objavljeno: 20.5.2015 10:00
  • Apple kupil navigacijsko podjetje Coherent

    Pri Applu so kupili mlado podjetje Coherent Navigation, ki se ukvarja z navigacijskimi storitvami. Ustanovljeno je bilo leta 2008, razvijali so različne storitve visoke natančnosti, med drugim tudi v sodelovanju z Boeingom in podjetjem Iridium (znanem po satelitskih telefonih in komunikacijah). Delali naj bi tudi na navigaciji za avtonomne robotske sisteme, celo na projektih za ameriško ministrstvo za obrambo.

    Objavljeno: 19.5.2015 16:00
  • Pričakujemo lahko telefone z desetimi jedri

    Podjetje MediaTek je pred kratkim predstavilo nove, deset-jedrne procesorje, bojda naj bi dobili kar nekaj pozitivnih odzivov s strani proizvajalcev pametnih telefonov. Že sedaj sodelujejo s kar nekaj proizvajalci, na seznamu so med drugimi tudi Sony, LG, HTC, ZTE, Lenovo in Meizu. Novi procesorji iz serije Helio X20 jim naj bi omogočili, da postanejo konkurenčni tudi pri dražjih telefonih. Trenutno njihove procesorje najdemo predvsem v napravah nižjega in srednjega cenovnega razreda.

    Objavljeno: 19.5.2015 10:00
  • Je Nick Szabo pravi Satoshi Nakamoto?

    Lansko Newsweekovo "razkritje", da Satoshi Nakamoto skromno živi v predmestju Los Angelesa, se je izkazalo za novinarsko raco. The New York Times sedaj trdi, da je njihov novinar razvozlal veliko skrivnost bitcoina, kdo je njegov avtor, pri čemer ni edini. Osumljenec je Nick Szabo, ameriški računalniški strokovnjak madžarskega rodu.

    Objavljeno: 19.5.2015 07:00
  • Prihaja Galaxy S6 Active

    O odpornejši različici Samsungovega Galaxy S6 se govori že nekaj časa, take različice so imeli tudi predhodniki. Sedaj se je telefon pojavil na seznamu na eni izmed Samsungovih spletnih strani – ta seznam so sicer hitro umaknili. Telefon naj bi imel praktično enako strojno opremo kot navaden Galaxy S6, torej uporabljal bo Exynos procesor, zaslon AMOLED bo meril 5,1 palca,  fotoaparat bo premogel 16 milijonov pik, itd.

    Objavljeno: 18.5.2015 16:30
  • Učenci dosežejo boljše rezultate, če so telefoni prepovedani

    Angleški The Guardian piše o nedavni raziskavi v Združenem Kraljestvu, kjer so preverili, kako mobilni telefoni vplivajo na uspešnost učencev. Prepoved telefonov je očitno kar učinkovita, saj so šestnajstletniki dosegli 6,4% boljše rezultate kot svoji vrstniki v šolah, kjer telefoni niso bili prepovedani. Seveda ne gre za uporabo telefonov med testi, temveč tekom celega šolskega dneva. Prepoved telefonov ima približno enak učinek kot dodaten teden šolanja. Najbolj so se izboljšali učenci, ki so sicer dosegali najslabše ocene.

    Objavljeno: 18.5.2015 13:00
  • Vpliv digitalnega sveta na našo pozornost

    Pri Microsoftu so v Kanadi opravili zanimivo raziskavo o tem, kako digitalni svet vpliva na pozornost oziroma koncentracijo ljudi. Povprečni razpon pozornosti naj bi leta 2000 znašal dvanajst sekund, leta 2013 pa le še osem sekund – to je sekunda manj kot pri zlatih ribicah. To naj bi bila predvsem posledica pametnih telefonov in poplave najrazličnejših vsebin. Raziskava je našla tudi pozitiven faktor tega – počasi se izboljšujejo naše zmožnosti opravljanja več opravil hkrati (»multitasking«), hkrati smo tudi vse bolj sposobni se v kratkem času skoncentrirati.

    Objavljeno: 18.5.2015 10:10
  • Nadgradnja telefonov na Windows 10 bo šla mimo ponudnikov telefonije

    Sodeč po objavi na Microsoftovem blogu bodo nadgradnjo operacijskega sistema za telefone, Windows 10, potisnili na vse telefone hkrati. To pomeni, da se ne bodo dogovarjali ločeno z vsakim ponudnikom telefonije, kot se to dogaja pri Androidu. Tam se proizvajalci in ponudniki telefonije dogovarjajo, kateri telefoni bodo deležni nadgradnje in kdaj. Microsoft bo torej izbral enako pot, kot jo uporablja Apple za svoje naprave.

    Objavljeno: 18.5.2015 09:00
  • Googlovi avtomobili na cestah

    Leto dni po po predstavitvi lastnega avtomobila, je Google pripravljen na obširnejši test z njim. Avtomobili čudne oblike, s snemljivim volanom in pedali, bodo v kratkem samostojno vozili po kalifornijskih cestah. Pripravljeni so na preizkus, ki ga je uspešno opravil že prilagojeni model avtomobila Lexus RX450h. Googlov avtomobil je na poligonu opravil že čez milijon samostojnih kilometrov in je pripravljen na končni test. Hitrost Googlovih vozil brez voznika bo na javnih cestah omejena na 40 kilometrov na uro. Omeniti velja, da so bili avtonomni Lexusi, predhodniki Googlovega avtomobila, doslej udeleženi v zgolj treh manjših prometnih nezgodah, pri katerih krivda nikoli ni bila na strani Googlove tehnologije.

    Objavljeno: 17.5.2015 09:00
  • Piratski Windows 10 bodo označeni

    Terry Myerson, izvršni podpredsednik za operacijske sisteme pri Microsoftu, je v blogu o operacijskem sistemu Windows 10 sprva napovedal brezplačno nadgradnjo za uporabnike s piratsko kopijo sistema. Informacija se je izkazala za netočno. V Redmondu so sedaj izjavo prilagodili in povedali, da bodo Windows 10 na voljo zastonj zgolj za uporabnike licenčnih sistemov, domačim piratom pa kanijo ponuditi popust pri nakupu in jih prepričati v uporabo varnega sistema. Piratski operacijski sistem naj bi bil bolj izpostavljen škodljivi programski kodi, prevaram in zlorabi osebnih podatkov, zato bodo nelegalni Windows 10 označeni z vodnim žigom, ki bo neuke uporabnike opozarjal na njihovo zmoto ter jih skušal usmeriti na pravo pot.

    Objavljeno: 17.5.2015 01:00
  • Heker upravljal z letalom

    Chris Roberts je 15. aprila potoval z letalom iz Dencerja v Chicago. Med letom se je s prenosnikom priklopil na omrežje letala in začasno prevzel nadzor nad letalom. Preiskava ameriške varnostne agencije FBI je pokazala, da se je Roberts na omrežje priklopil prek sistema SEB, ki skrbi za zabavo potnikov med letom. Uporabil je hekerski pripomoček Vortex in se priklopil na računalnik, ki upravlja pogon letala. Uspelo mu je posredovati ukaz za vzpenjanje, zato je letalo za trenutek zašlo z začrtane poti. Robertsa, ki naj bi v preteklosti že večkrat izvajal tovrstne teste, so odkrili po objavi sporočila na družabnem omrežju Twitter. Grozi mu zaporna kazen.

    Objavljeno: 16.5.2015 08:00
  • Sharp odpušča

    Japonski proizvajalec elektronike Sharp je objavil izgubo v višini dobre milijarde in pol evrov. Manko prihodka pripisujejo počasnemu prilagajanju spremembam na trgu, hudi konkurenci med proizvajalci zaslonov za mobilne naprave ter propadajočemu poslu s televizorji LCD. Na pomoč sta jim priskočili banki Mizuho in Tokyo-Mitsubishi UFJ, vsaka z vložkom 750 milijonov evrov. Druga dokapitalizacija podjetja v treh letih ne bo brez cene, podjetje bo moralo odpustiti desetino zaposlenih. Vrednost delnice posledično strmo pada. Ob zadnji objavi, ki je dopuščala možnost reorganizacije podjetja, je delnica padla za 25 odstotkov.

    Objavljeno: 15.5.2015 12:00
  • Cenejši Rdio

    Spletna glasbena storitev Rdio, ki jo za sedem evrov mesečno uživamo tudi Slovenci, je predstavila cenejšo različico naročnine z imenom Rdio Select. Paket vsebuje neomejeno poslušanje radijskih postaj brez oglasov ter možnost prenosa petindvajsetih pesmi dnevno. Več kot pol nižja cena ter 35 milijonov naslovov v zbirki naj bi prepričala predvsem manj zahtevne ljubitelje glasbe. Storitev Rdio Select je za zdaj na voljo le v Združenih državah Amerike, Kanadi, Avstraliji, Novi Zelandiji, Indiji in Južni Afriki. Ponudba velja za uporabnike naprav s sistemom iOS ali Android.

    Objavljeno: 15.5.2015 01:00
  • V ZDA se pripravlja omejitev zbiranja telefonskih prometnih podatkov

    V spodnjem domu ameriškega parlamentu so z veliko večino potrdili zakonski osnutek USA Freedom Acta, s katerim želijo obrzdati pooblastila NSA pri hranjenju in dostopu do prometnih podatkov telefonskih pogovorov. Osnutek, ki ima podporo Bele hiše, mora potrditi še Senat, kjer je njegova usoda manj jasna.

    Objavljeno: 14.5.2015 14:00
  • Windows za nostalgike

    Na spletu najdemo čuda stvari. Med drugim je mogoče preizkusiti preživete operacijske sisteme. Ako nas novi Windows ne ganejo, lahko s pomočjo spletnega brskalnika zaženemo Windows 1.01. Razvajenih uporabnikov bržčas ne bo prepričal, nostalgiki pa lahko po več kot tridesetih letih znova pišemo v prvem Notepadu ali ustvarjamo s Paintom. Brskalnik na spodaj priloženem naslovu čarovnijo izvede z emulatorjem PCJS, ki s pomočjo JavaScripta posnema delovanje računalnika s 4,77 MHz procesorjem Intel 8088 ter 256KB pomnilnika RAM.

    Objavljeno: 14.5.2015 11:00
  • Dron, zalezovalec

    Droni in akcijske kamere so v zadnjem času med bolj priljubljenimi izdelki. Februarja 2016 pa bo na voljo kombinacija obeh. Lily Camera je dron, ki sledi svojemu lastniku. Namenjen je aktivnim uporabnikom, ki bi lastne vragolije želeli ujeti v objektiv kamere, sposobne zajemanja fotografij (12 MP) ter snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti (1080p / 60 fps, 720p / 120 fps). Dron, ki v napovedniku obljublja čudovite zračne posnetke, ima 94-stopinjski vidni kot. Uporabniku sledi s pomočjo priloženega modula, ki omogoča tudi zagon drona, fotografiranje ter snemanje zvoka. Druge nastavitve dronu pošljemo prek pametnega telefona. Lily Camera spremlja akcijo od zadaj, spredaj, s strani ali s kroženjem okoli uporabnika. Prednaročila na spodaj priloženi spletni strani že sprejemajo. Dron nas bo olajšal za 500 ameriških dolarjev, zamudnike, ki si ga bodo omislili šele ob začetku uradne prodaje, pa tisoč taistih zelencev.

    Objavljeno: 14.5.2015 09:00
  • Facebook z novicami

    Družabno omrežje Facebook ima od nekdaj novičarsko zasnovo. Poleg osebnih objav so zidovi uporabnikov polni deljenih zgodb, med katerimi ne manjkajo udarne vesti s priljubljenih novičarskih portalov. Težavi pristopa sta dve. Na strani uporabnika moti klikanje povezav, ki nas popeljejo na vir novice in iz družabnega omrežja, medtem ko Facebooku ni povšeči zastonjkarstvo tovrstnih objav. Portali, ki so znali izkoriščati priljubljenost družabnih omrežij na čelu s Facebookom, so cveteli na račun njihove priljubljenosti. Nič več. Facebook je predstavil Instant Articles. Neposredno objavljanje novic bo hitrejše in njihovo uživanje dostopnejše. Oglasna pogača se bo seveda delila, svoje bo pobral tudi Facebook. Med prvimi partnerji so The New York Times, BuzzFeed, National Geographic, BBC News in Bild. Njihovi članki bodo sprva vidni le v mobilni aplikaciji operacijskega sistema iOS.

    Objavljeno: 14.5.2015 01:00
  • Garmin z merjenjem srčnega utripa

    Garmin se je spajdašil s tajvanskim proizvajalcem elektronike. Plod sodelovanja z Mio Technology je tekaška ura Forerunner 225. Gre za prvi Garminov izdelek, ki samostojno meri srčni utrip. Poleg optičnega tipala za merjenje srčnega utripa, je ura opremljena z obveznim GPSom ter merilnikom pospeška, ki uporabniku sporoča razdaljo ter tempo brez ločenega pripomočka. Med drugimi aktivnostmi zna Forerunner 225 nosilcu šteti korake, prikazati premagano razdaljo, porabljene kalorije ter spremljati spanec. V kolikor ura zazna predolgo nedejavnost, uporabnika o njej opozori. Vodoodporna ura (do 50 metrov globine) bo za tristo ameriških dolarjev na voljo še v tej polovici leta.

    Objavljeno: 13.5.2015 01:00
  • Verizon kupuje AOL

    The Wall Street Journal poroča, da ameriški telekomunikacijski gigant Verizon kupuje podjetje AOL. Posel, vreden slabe štiri in pol milijarde ameriških dolarjev, naj bi Verizon okrepil na področju mobilnega videa in oglaševanja ter posledično prispeval k rasti podjetja. S prodajo bodo med drugim zamenjala lastnika tudi priljubljena spletišča Huffington Post, Techcrunch in Engadget. Novica je sprožila padec delnic kupca (1,6 odstotka) ter takoj povečala vrednost prodajalca (18 odstotkov). Izkušnje podjetja, včasih znanega pod imenom America Online, na področju prodaje oglasov in posredovanja kakovostnega spletnega videa bodo Verizonu prišle prav pri splavitvi napovedanega video servisa za mobilne naprave, ki ga kanijo udejanjiti že letos.

    Objavljeno: 12.5.2015 14:00
  • Zdržljiva Applova ura

    Applova ura Watch, ki si jo bomo pobliže ogledali v prihajajoči številki Monitorja, ima oznako IPX7, kar pomeni, da zdrži polurni potop v meter globoko vodo. Triatlonec Ray Maker je uro v vodi preizkusil in ugotovil, da je nosljiva naprava iz Cupertina dejansko sposobna mnogo več. Brez težav je zdržala dober kilometer plavanja, skok v vodo z desetih metrov ter potop do 40 metrov globine. Žal ura v vodi vseeno ne deluje, kot bi si želeli. Med večjimi problemi je Ray izpostavil manko programske opreme, ki bi sledila plavanju, napačno merjenje srčnega utripa ter nezmožnost aktivacije številčnice s premikom zapestja. Več v priloženih video posnetkih.

    Objavljeno: 12.5.2015 11:00
  • Računalnik za osem evrov

    Po velikem uspehu poceni računalnika Raspberry Pi na trg prihaja še cenejša različica. Gre za projekt s spletnega inkubatorja Kickstarter, ki bo stal vsega osem evrov. Popolnoma delujoč računalnik z imenom CHIP bo imel 1 GHz procesor, 512 MB pomnilnika RAM in 4 GB shrambe, kar je med drugim dovolj za poganjanje operacijskega sistema Linux. Za nameček kanijo razvijalci vezju dodati še brezžično WiFi in Bluetooth povezljivost. Začetni cilj 50.000 ameriških dolarjev so snovalci z zanimivo kampanjo presegli že desetkratno, zato o udejanjenju smele ideje nihče več ne dvomi.

    Objavljeno: 12.5.2015 01:00
  • Virusi se skrivajo tudi v grafični kartici

    V aktualni številki Monitorja smo pisali o virusih, ki za skrivanje izkoriščajo firmware in servisna področja na disku, kar jih napravi praktično neulovljive in neodstranljive. Od tedaj so raziskovalci pokazali delujoč koncept virusov, ki delujejo v grafičnem procesorju (GPU) namesto v centralnem, s čimer se še dodatno skrijejo.

    Objavljeno: 11.5.2015 12:00
  • Prihaja Microsoftova tabla Surface

    Microsoftova tablica Surface, ki je kupcem na voljo v deset in dvanajst palcev veliki izvedbi, bo letos dobila družbo. Prihaja namreč Sufrace Hub, poslovnim uporabnikom namenjena tabl(ic)a. Povečani varianti tablice Surface Pro, z zaslonom velikosti 55 in 84 palcev, bosta poleg dotika za vnos takisto uporabljali namensko pisalo. Ker sta tabli kot nalašč za skupinsko delo, ne preseneča, da zaslon omogoča kar 100 hkratnih dotikov. Obenem sta vsaki od tabel priloženi dve pisali s samodejnim polnjenjem, par kamer in podpora prenosu NFC. Slednji bo omogočal prenos datotek na tablo z dotikom telefona na zaslonsko površino. Operacijski sistem Windows 10 bo omogočal poganjanje številnih aplikacij, ki jim velikanska površina ne bo delala težav. Cena kolosov ni znana, jasno pa je, da ne bosta poceni.

    Objavljeno: 11.5.2015 05:00
  • Android z (navideznimi) prednaročili

    Na tržnico Google Play prihajajo prednaročila. Gre za reklamiranje prihajajočih programskih izdelkov, ki imajo namesto možnosti prenosa ali nakupa zgolj gumb Pre-Register. Če ga uporabimo, bomo o prihodu želenega izdelka na mobilno tržnico nemudoma obveščeni. Prvi naslov z novo zmožnostjo je igra Terminator Genisys. Mehanizem je namenjen razvijalcem, ki bi program ali igro v razvoju želeli predčasno oglaševati. Zadeva je brez obvez, tako za razvijalca kot za kupca, ki ob prihodu registriranega izdelka kljub nakazanemu interesu ni dolžan prenesti niti kupiti.

    Objavljeno: 11.5.2015 01:00
  • Po Androidu L prihaja Android M

    Na lanski Googlovi razvojni konferenci I/O je bil najavljen »Android L«, ki je nekaj mesecev kasneje postal Android Lollipop, oz. Android 5.0. Leto je naokoli, trenutna razširjenost te različice Androida je okoli 10%, Google pa, kot kaže, že pripravlja naslednjo različico. V urniku letošnje konference I/O je bila na spletu na hitro omenjena različica Android M, vendar nič kaj veliko več. Omenjeno je bilo le (omenjenega urnika na spletu ni več), da bo Android M »močan na vseh delovnih področjih«. Nekateri špekulirajo, da to pomeni prodor v avtomobilsko industrijo, drugi menijo, da bo poudarek na glasovnem nadzoru naprav.

    Objavljeno: 9.5.2015
  • Virus, ki se samouniči, če ga poskušamo odstraniti

    Ciscova raziskovalca sta na svojem Blogu opisala računalniški virus Rombertik, ki je na prvi pogled čisto običajen - služi pač kraji vseh mogočih podatkov, ki jih uporabnik v spletne strani vpisuje z okuženim računalnikom (da, to je žal »običajno«). Običajen je tudi način okužbe – uporabnik mora na računalniku zagnati izvršljivo datoteko.

    Objavljeno: 8.5.2015 11:01
  • Ko se mudi, uporabiš tiskalnik. 3D tiskalnik.

    Ameriško-izraelsko podjetje Stratasys je sporočilo, da je v najnovejšem Airbusovem letalu A350 XWB kar 1000 delov natisnjenih s 3D tiskalnikom Stratasys FDM 3D Production Systems. Airbus se je za 3D tiskanje odločil zato, da je skrajšal čas, ki je sicer potreben za razvoj sestavnih delov, pri slednjem namreč veliko časa vzame razvoj orodij za proizvodnjo.

    Objavljeno: 8.5.2015 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji