• Prihaja nov ameriški zakon o nadzoru interneta

    V ZDA se obeta sprejem novega zakona, katerega namen je podjetjem olajšati boj proti internetnim napadom, stranska posledica pa nove zakonite možnosti, da vladne agencije pridobijo še malo podatkov o uporabnikih.

    Objavljeno: 8.5.2015 08:00
  • Oculus Rift na prodaj (šele) leta 2016

    Podjetje Oculus VR, ki je leta 2013 na Kickstarterju zbralo 2,4 milijona dolarjev za razvoj »očal« za navidezno resničnost in ga je lani za 2 milijardi (!) dolarjev kupil Facebook, v resnici še vedno nima nobenega izdelka. Prodaja le »razvojni paket« svojih očal Rift, ki je namenjen razvijalcem, v sodelovanju s Samsungom pa so razvili različico, ki nima svojega zaslona, ampak namesto tega uporablja telefon Galaxy Note 4.

    Objavljeno: 7.5.2015 14:00
  • Lenovo z varnostno luknjo

    Tri mesece po tem, ko se je Lenovo, največji svetovni proizvajalec računalnikov, znašel na tapeti zaradi »oglasnega« programa Superfish, ki so ga nameščali na svoje računalnike, so raziskovalci varnostnega podjetja IOActive objavili novo nevarno varnostno luknjo v programski opremi Lenovo. Prisotna je (bila) v vseh računalnikih ThinkPad, ThinkCentre, ThinkStation in Lenovo V/B/K/E.

    Objavljeno: 7.5.2015 14:00
  • Mobilno zmaguje

    Google je na svojem blogu zapisal, da uporabniki z mobilnimi telefoni počasi prehitevajo tiste na namizju (kamor štejejo tudi tablice). Uporabniki v ZDA in na Japonskem namreč na telefonih opravijo že več iskanj kot na namizju; takih tržišč na svetu je še osem, vendar niso zapisali, katera so.   

    Objavljeno: 7.5.2015 07:00
  • Ime Skype je preveč podobno Sky

    Evropsko sodišče je dosodilo, da Microsoft v Evropi ne more zaščititi imena Skype, saj je ime preveč podobno blagovni znamki Sky, ki je v lasti britanskega ponudnika medijskih vsebin, oz. satelitske televizije. Kot poroča BBC, se je Microsoft že lani moral ukloniti podjetju Sky UK Limited (včasih British Sky Broadcasting) in spremeniti ime svoje shrambe v oblaku. Iz SkyDrive so ime takrat spremenili v OneDrive.

    Objavljeno: 6.5.2015 10:00
  • Telekom ponovno izgubil

    Okrožno sodišče v Ljubljani je dosodilo, da mora Telekom Slovenije podjetju Tušmobil plačati 1.709.000 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dne 11. 9. 2007 dalje (kar znese okoli 1.232.000 EUR). Tušmobil je sicer tožil za 28.176.000 EUR in sicer zaradi tega omejevanja konkurence pri vzpostavitvi »naked xDSL« in omejevanju dostopa do opreme DSLAM. Telekom se bo seveda pritožil (in pritoževal), vendar obresti tečejo…

    Objavljeno: 6.5.2015 09:30
  • Prekoračitve obsega v zgodovini

    Ta teden je v javnosti zaokrožila novica, da imajo nova Boeingova letala 787 Dreamliner hrošča, ki bi lahko v izjemno redkem spletu okoliščin povzročil izgubo električne energije. Razlog je prekoračitev obsega števil, ki jih lahko shranimo v predznačeno 32-bitno celoštevilsko spremenljivko. Problem ni nov niti redek, razkriva BBC-jev pregled.

    Objavljeno: 6.5.2015 08:00
  • Android 5 začenja svojo pot

    Pol leta po tem, ko je Google predstavil svoj najnovejši operacijski sistem za mobilne naprave, se Android 5 (z razvojnim imenom Lollipop oz. Lizika) začenja pojavljati tudi kot nadgradnja na telefonih, ki so bili predstavljeni lani, z Androidom 4.4. Nekateri proizvajalci so sicer pohiteli (lanski Samsung Galaxy S5 je bil na Android 5.0 nadgrajen že pred časom), večinoma pa smo Androida 5.0 danes deležni le ob nakupu nove naprave. Če seveda nismo lastniki Googlovih naprav Nexus, ki so nadgradnjo dobili že lanskega novembra.

    Objavljeno: 5.5.2015 13:00
  • Internet za tretji svet

    Mark Zuckerberg je napovedal, da bo Facebookov projekt internet.org po novem bolj odprt za morebitne partnerje.

    Objavljeno: 5.5.2015 09:00
  • Microsoft resno tudi s telefoni

    Kot kaže, bo Microsoft splavitev novih Windows 10 (ki bodo morda na voljo že julija) obogatil tudi s predstavitvijo vrhunskih telefonov Lumia (na katerih bo tekla deseta različica Oken). Po poplavi cenejših telefonov, ki smo ji priča v zadnjem času (govorice pravijo, da Microsoft z njimi prideluje izgubo, vendar si hkrati kupuje tržni delež), sta tako menda v pripravi dva vrhunska modela, z razvojnima imenoma Cityman in Talkman.

    Objavljeno: 4.5.2015 12:00
  • 32 bitov je premalo. Tudi za letala.

    Ameriška Zvezna uprava za letalsko varnost (FAA) je izdala novo priporočilo glede varnosti vseh Boeingov 787 Dreamliner, v katerem opozarjajo na zanimivega hrošča, ki lahko po 248 dneh povzroči, da letalo ostane brez električne energije. Moderna letala uporabljajo krmiljenje prek računalnika (fly-by-wire), zato bi izguba električne energije imela katastrofalne posledice.

    Objavljeno: 4.5.2015 09:00
  • Shelby Cobra narejena s 3D tiskalnikom

    Bližajo se časi, ko bomo morda avtomobile razvili in natisnili hitreje, kot bi to naredili s klasičnimi postopki razvoja. Ameriški državni Oddelek za energijo (Department of Energy), ki ima kot poslanstvo razvoj novih tehnologij s področja energetike, je v izredno kratkem času razvila in izdelala prototip avtomobila, ki so ga izdelali s pomočjo 3D tiskalnika.

    Objavljeno: 3.5.2015 01:00
  • Matematika napajanja hiše iz baterij

    Česar se je dotaknil Elon Musk, se je doslej spremenilo v zlato. PayPal je definicija uspeha, SpaceX vozi tovor in kmalu tudi astronavte na mednarodno vesoljsko postajo, SolarCity precej dobro oskrbuje Kalifornijo s sončno električno energijo, Tesla Motors pa orje ledino s svojimi električnimi avtomobili in baterijami zanje. Pred meseci je Musk napovedal baterije, ki bodo napajale celotna gospodinjstva, o čemer smo pisali v Monitorju 04/15. Sedaj so skoraj tu, zato si poglejmo, zakaj bodo še nekaj časa le igračke za bogate, a vseeno utegnejo v prihodnosti pošteno premešati trg električne energije.

    Objavljeno: 2.5.2015 08:00
  • SAP za Apple Watch

    Verjeli ali ne, Apple Watch utegne postati v prihodnje koristen poslovni pripomoček. Na pomolu je novo partnerstvo med podjetjem Apple in svetovnim velikanom poslovnih informacijskih sistemov, nemško družbo SAP. Ta je za bližnjo konferenco Sapphire napovedal kar 12 novih aplikacij za Applovo še svežo pametno uro.

    Objavljeno: 2.5.2015 01:00
  • Komentiranje za Dropbox

    Spletni pomnilnik Dropbox že od samih začetkov omogoča souporabo datotek z drugimi, za učinkovito skupinsko sodelovanje pa mu je doslej manjkala ključna funkcionalnost – komentiranje vsebin in sporočanje informacij drugim. Namesto tega je bilo treba o spremembah druge obveščati preko elektronske pošte.

    Objavljeno: 2.5.2015 01:00
  • Windows 10 za Raspberry Pi 2

    Microsoft je na konferenci Build poskrbel še za eno manjše presenečenje in v javni preizkus poslal različico operacijskega sistema Windows 10 za mini računalnike Raspberry Pi 2. Gre za različico operacijskega sistema, ki ji Microsoft pravi Windows 10 IoT Insider Preview, namenjeni zlasti za internetne stvari (IoT), kjer želijo igrati vidno vlogo. Poleg računalnikov Raspberry podpirajo tudi druge podobne projekte, kot je MinnowBoard MAX, kmalu pa bodo podprli tudi mini računalnike Arduino.

    Objavljeno: 1.5.2015 01:00
  • Hišna preiskava namesto zahvale

    Ko je študent Dejan Ornig razkril ranljivost komunikacijskega sistema policije z imenom Tetra, si najbrž ni mislil, da ga bodo sodno preiskovali. Namesto, da bi se pristojni zadovoljili z informacijami, razlagami in celo opremo, ki jo je uporabil za prikaz ranljivosti, so policisti pri Ornigu te dni opravili hišno preiskavo in zasegli računalnik, USB ključke in prenosne diske.

    Objavljeno: 30.4.2015 01:00
  • Priprava na Windows 10

    Microsoft je na tradicionalni konferenci Bulid, namenjeni razvijalcem, razkril niz zanimivih novosti, večina pa jih je tako ali drugače povezana s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 10.

    Objavljeno: 30.4.2015 01:00
  • NT konferenca, dvajsetič

    Nostalgiki bodo presrečni: NT konferenca, naš največji IKT-dogodek v organizaciji Microsofta Slovenija, se znova v polnem blišču vrača v svojo zibelko. V Portorož. 23.4.2015

    Objavljeno: 30.4.2015
  • IBM za velik korak bliže kvantnemu računalniku?

    Njihovi inženirji so nedavno prišli do prelomnih odkritij, ki naj bi nove generacije računalnikov vendarle počasi pripeljala do delujoče realnosti. Svoja dognanja so objavili v zadnji aprilski številki revije Nature Communications, nanašajo pa se na zmožnosti odkrivanja kvantnih napak pri izračunih ter na zasnovo novega vezja. Za slednje v podjetju trdijo, da je za zdaj edina mogoča fizična arhitektura s tega področja, ki jo je moč uspešno povečevati do večjih dimenzij.

    Objavljeno: 30.4.2015
  • LG G4

    LG ima nov telefon na vrhu svoje ponudbe, ime pa mu je G4. Ker je bilo o telefonu v minulih tednih zapisanih veliko ugibanj je morda najbolj zanimivo primerjati koliko dejanski izdelek odstopa od njih. Živižgači so najbolj natančno opisali materiale ohišja, saj bo G4 kupce skušal prepričati s tremi alternativami materialov: plastika z videzom kovine, keramika in usnje. Najbolj prefinjen se zdi pokrov iz usnja, kjer so na vidnem mestu tudi elegantni šivi in s tem celoti dajejo vtis večjega ugleda.

    Objavljeno: 29.4.2015 01:00
  • Google Project Loon napreduje

    Vse kaže, da je Google zelo zadovoljen z napredkom projekta Loon, zamisli o orbitalnih balonih, s katerimi bodo lahko z brezžičnim internetnim signalom lahko pokrivali zelo široka območja na zemlji, tudi tam, kjer internet sicer ne bi bil dosegljiv.

    Objavljeno: 29.4.2015 01:00
  • Navidezna resničnost za voznike Minijev

    Avtomobilski proizvajalec Mini, v lasti koncerna BMW, je prikazal svoj koncept očal za prikaz povečane resničnost v službi večje varnosti in informiranosti med vožnjo. Prototip očal Mini Augmented Vision, ki so ga razvili v razvojnem centru v Silicijevi dolini, kjer ima BMW poseben oddelek za napredno elektroniko, prikazuje sliko na lečah, vgrajena tipala in povezave v vozilu pa omogočajo inovativen pristop k prikazu podatkov.

    Objavljeno: 29.4.2015 01:00
  • Apple odlično s prodajo iPhonov

    Apple je svoje zadnje četrtletje zopet zaključil z odličnim poslovnim izidom. Skupno so ustvarili 58 milijard dolarjev prihodkov in 13,6 milijard dolarjev dobička, kar je občutno bolje kot v enakem prvem četrtletju 2014. Tedaj so prihodki znašali 45,6 milijard in dobiček 10,2 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 28.4.2015 01:00
  • Google pripravlja novo ofenzivo na področju pametnih ur

    Najbrž ni le slučaj, da je Google ravno v času začetka prodaje ur Apple Watch najavil posodobitev svoje platforme Android Wear, ki prinaša številne zanimive novosti. Različica Androida za pametne ure napada Applovo platformo tam, kjer ima ta šibke točke.

    Objavljeno: 28.4.2015 01:00
  • Amazon bo dostavljal v prtljažnike

    Priznati je treba, da je Amazon izredno iznajdljiv in inovativen pri iskanju novih možnosti, kako kupljeno blago dostaviti kupcu na najbolj prijazen način. Po napovedi dostav z droni zdaj v Nemčiji v sodelovanju z Audijem in nemško podružnico hitre pošte DHL pripravljajo testiranje dostave pošiljk, ki jih bodo poštarji pustili kar v prtljažniku kupčevega avtomobila.

    Objavljeno: 28.4.2015 01:00
  • Množično prestrezanje podatkov v NSA preveč tajno in neučinkovito

    NSA je s poročila o delovanju programa Stellar Wind, s katerim so od leta 2001 množično zbirali prometne podatke o elektronski komunikaciji, umaknila oznako zaupno. V poročilu generalnega inšpektorata za obveščevalne službe v ZDA, ki ima pristojnosti za nadzor nad petimi organizacijami, je prebrati hudo kritiko programa in očitke o neučinkovitosti.

    Objavljeno: 27.4.2015 09:00
  • Nenavadni, varni in vzdržljivi telefoni Turing

    Na trg prihaja nova znamka pametnih telefonov, ki jih pripravlja podjetje Turing Robotic Industries. Avtorji hvalijo lastnosti izdelka, med katerimi so nov sistem šifriranja komunikacij brez uporabe strežnikov, vgrajeno tipalo za prstne odtise in drzna, izredno oglata oblika. Največja posebnost pa je ogrodje telefona, ki je zgrajeno iz kovinske zlitine imenovane »liquidmorphium«, ki je menda precej bolj trdna kot jeklo in titan. Ohišje sicer uporablja tudi plastiko, aluminij in celo keramiko.

    Objavljeno: 27.4.2015 01:00
  • 4D tiskalniki

    Raziskovalci iz avstralske univerze Wollongong (ARC Centre of Excellence for Electromaterials Science) so razvili koncept tiskanja, ki mu pravijo 4D. Gre za kombinacijo 3D tiskalnika in posebnih materialov, ki lahko spreminjajo obliko ob uporabi zunanjega dejavnika, oziroma katalizatorja, kot so voda, toplota in podobni.

    Objavljeno: 27.4.2015 01:00
  • Pri iFixit že razdrli Applovo uro

    Spletna stran iFixit je znana po razstavljanju različnih naprav, kmalu po začetku prodaje so se spravili nad Applovo pametno uro. Vse skupaj je seveda zelo miniaturno, samo ohišje je zlepljeno skupaj. Razmeroma enostavno je zamenjati akumulator, ta ima pri manjši uri (38 mm.) 205 mAh, večja ura naj bi imela nekoliko večjega. Tudi zaslon se bo dalo zamenjati brez večjih težav, najtežja pa bo morebitna zamenjava procesorskega vezja, imenovanega S1.

    Objavljeno: 26.4.2015 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji