• SAP uvaja nov licenčni model

    SAP je najavil novo licenčno možnost, ki naslavlja posredni dostop do podatkov v poslovnih informacijskih sistemih SAP S/4 Hana, S/4 HanaCloud in tradiconalnih ERP aplikacijah. Rešitve družbe SAP že lep čas ne uporabljajo zgolj fizični uporabniki, temveč do podatkov dostopajo zunanje aplikacije prek vmesnikov in drugih metod za izmenjavo podatkov. V tej liči so dosedanje licenčne sheme, ki so merile predvsem število uporabnikov omejujoče in konceptualno zastarele.

    Objavljeno: 15.4.2018 12:00
  • Huawei bo morda prvi predstavil telefon z upogljivim zaslonom

    O telefonih z velikimi upogljivimi zasloni, ki se zložijo, ko jih ne rabimo, a razgrnejo pri uporabi naprave, lahko beremo že vrsto let, a se še nobeden od dosedanjih prototipov ni znašel v dokončnem izdelku. Toda analitiki menijo, da bomo v letu 2018 videli vsaj en izdelek s tovrstno tehnologijo, ki ga bomo lahko tudi kupili.

    Objavljeno: 14.4.2018 07:00
  • Druga generacija procesorjev AMD Ryzen

    AMD je lansko leto zelo uspešno načel Intelov monopol nad procesorji za osebne računalnike z zmogljivimi procesorji Ryzen. Zdaj je na vrsti druga generacija, ki prinaša še višjo zmogljivost za nižjo ceno.

    Objavljeno: 14.4.2018 01:00
  • Gmail dobiva novo podobo in zmožnosti

    Sodeč po informacijah iz številnih virov, Google pripravlja temeljito prenovo za svojo priljubljeno poštno storitev Gmail. To bo prva večja prenova poštnega spletnega odjemalca v zadnjih letih, po tem ko so še ne tako davno temeljito prenovili aplikacije za mobilne telefone.

    Objavljeno: 13.4.2018 20:00
  • Poglejte si, kaj Facebook aplikacije vedo o vas!

    V sklopu »težav«, ki jih ima Facebook (in celo Mark Zuckerberg osebno) v zadnjem času z zasebnostjo svojih uporabnikov, je po novem na voljo posebna stran, kjer si lahko pogledamo, kaj vse določene Facebook aplikacije vedo o nas.

    Objavljeno: 12.4.2018 10:00
  • Tekmovanje PowerUp! za srednjeevropska zagonska podjetja

    Do 19. aprila poteka zbiranje prijav za tekmovanje PowerUp!, namenjeno zagonskim podjetjem iz 24 srednjeevropskih držav.

    Objavljeno: 12.4.2018 10:00
  • Mainframe računalnik na dieti

    IBM je predstavil posodobljene različice mainframe strežnikov z14, ki so manjši in s tem bolj skladnimi s prostorskimi omejitvami v podatkovnih centrih. Novi model z oznako ZR1 je ožji in plitkejši od originalnega z14 in je zato enostavno postavljiv s standardno 19-palčnoi strežniško omaro (rack). Še več, v omari pri tem ostane prostora za 16U enot, kar pomeni, da lahko kupci v isto omaro spravijo tudi diskovni prostor in s tem zmanjšajo porabo prostora v podatkovnih centrih.

    Objavljeno: 11.4.2018 01:00
  • Amazon z rekordnimi vložki v raziskave in razvoj

    Visokotehnološka podjetja so že desetletja tista, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj, zato ni nobeno presenečenje, če si ogledamo lestvico vlaganj v to dejavnost v letu 2017 in njej srečamo sama znana imena. Toda za marsikoga bo morda presenečenje, da je v preteklem letu daleč največ vložkov opravila družba Amazon, skoraj toliko, kot Microsoft in Apple- skupaj!

    Objavljeno: 11.4.2018 01:00
  • Microsoft bo podpiral 64-bitne Windows aplikacije na platformi ARM

    Microsoft je skupaj s partnerji nedavno začel ponujati računalnike z okoljem Windows 10, ki delujejo na energijsko zelo učinkoviti procesorski platformi ARM, vendar ob tem poganjajo standardne Windows aplikacije, pri tem pa si pomagajo z emulacijo procesorjev x86/x64. Toda pri tem obstaja ena zelo velika in pogosto odločujoča omejitev – taka kombinacija procesorjev in operacijskega sistema zna poganjati le 32-bitne Windows aplikacije.

    Objavljeno: 10.4.2018 11:00
  • Sovrin, globalni sistem za upravljanje identitet na osnovi veriženja blokov

    V svetu je trenutno v uporabi veliko sistemov za upravljanje z digitalnimi identitetami uporabnikov, ki pa so večinoma lastniški in omejeni na določene storitve ali ponudnike. Nova neprofitna organizacija Sovrin Foundation namerava to spremeniti in ponuditi odprto, globalno rešitev za digitalne identitete, ki povrh vsega temelji na sodobni tehnologiji veriženja blokov (blockchain).

    Objavljeno: 10.4.2018 11:00
  • Facebook je ponujal zdravstvene podatke za oglase farmacevtskih podjetij

    Afera zlorabe osebnih podatkov uporabnikov v družabnem omrežju Facebook doliva z novimi razkritji novo olje na ogenj. Medtem, ko se Facebook javno opravičuje in najavlja spremembe v politiki ravnanja z osebnimi podatki, so novinarji televizijske hiše CNBC prišli na sled početju, ki daje slutiti, da je Facebook sporno združevanje podatkov počel načrtno.

    Objavljeno: 9.4.2018 10:00
  • Ogroženih 200.000 stikal Cisco

    Iransko ministrstvo za komunikacije in informatiko je objavilo novico o napadu na stikala podjetja Cisco.

    Objavljeno: 8.4.2018 09:30
  • YouTube za otroke

    YouTube bo video posnetke za aplikacijo Kids izbiral ročno.

    Objavljeno: 8.4.2018 09:00
  • Facebook popravlja škodo

    Škandal Cambridge Analytica, ki je po zadnjih podatkih prizadel kar 87 milijonov uporabnikov, je zanetil številne požare, ki jih družabno omrežje pospešeno gasi.

    Objavljeno: 7.4.2018 12:00
  • Naprava, ki sliši naše misli

    Raziskovalci univerze MIT so razvili napravo, ki sliši neizgovorjene besede.

    Objavljeno: 6.4.2018 10:00
  • Vodoodporni HTC ni dovolj vodoodporen za skoke v vodo!

    V Veliki Britaniji so prepovedali oglas za telefon HTC U11, ker zavaja potrošnike.

    Objavljeno: 6.4.2018 07:00
  • V Washingtonu prisluškujejo neznani lovilci IMSI

    Nobena skrivnost ni, da imajo številne države na razpolago lovilce IMSI, s katerimi prisluškujejo mobilnemu prometu in ugotavljajo lokacijo. Imajo pa jih tudi neznani igralci, ugotavljajo v Washingtonu, kjer so nedavno odkrivali prisotnost teh lovilcev, katerih poreklo ni znano.

    Objavljeno: 6.4.2018 05:00
  • Apple zaposlil Googlovega strokovnjaka za umetno pamet

    Pri Applu so zaposlili Johna Giannandreo, nekdanjega Googlovega strokovnjaka za razvoj umetne inteligence.

    Objavljeno: 5.4.2018 09:00
  • Zuckerberg bo uredbo o varstvu podatkov spoštoval le znotraj EU

    Družabno omrežje Facebook bo splošno uredbo o varstvu podatkov GDPR uveljavilo le v državah Evropske unije.

    Objavljeno: 5.4.2018 07:00
  • Bliža se konec za Symantecove certifikate v Chromu

    Bliža se dan, ko bo Googlov Chrome nehal zaupati Symantecovim certifikatom. To potezo je Google napovedal že lani, ko je Chrome 61 omejil veljavnost Symantecovih novih certifikatov na največ devet mesecev. Hkrati je Google začel omejevati veljavnost tudi starejših certifikatov, da bi tako upravljavce strani prisilil v menjavo. Razlog so bile številne nepravilnosti pri izdajanju certifikatov, ki so v preteklosti spremljale Symantec.

    Objavljeno: 5.4.2018 05:00
  • Microsoft Pelican: med tračnimi enotami in diski

    Microsoft ugotavlja, da tudi za najbolj dolgoročno hranjenje podatkov, ki jih ne potrebujemo pogosto, tračne enote niso vedno optimalna rešitev. V primerjavi z diski so cenejše, manj energetsko požrešne in zanesljivejše, a so bistveno počasnejše, terjajo posebno infrastrukturo za branje in primerne pogoje za skladiščenje. Microsoft zato že nekaj časa razvija projekt Pelican, ki išče srednjo pot.

    Objavljeno: 4.4.2018 09:00
  • Spletni brskalnik za navidezno resničnost

    Mozilla je napovedala Firefox Reality, spletni brskalnik za naprave z obogateno oziroma navidezno resničnostjo.

    Objavljeno: 4.4.2018 08:00
  • Internet z neba bližje resničnosti

    Ameriška agencija FCC (Federal Communications Commission) je Elonu Musku odobrila načrt za vzpostavitev internetnega dostopa z vesolja.

    Objavljeno: 4.4.2018 07:00
  • Intelova devetica prispela v prenosnike

    Pa smo le dočakali prvi procesor Intel Core i9, ki je namenjen prenosnim računalnikom. To smo tudi pričakovali, saj so procesorji Core i9 lani prispeli v namizne računalnike, za prenosnike pa Intel ni imel nobene pametne novosti. Kaby Lake sedme generacije je bil lani komajda kaj hitrejši od tistega izpred dveh let. Sedaj je pred nami Intel Core i9-8950HK.

    Objavljeno: 4.4.2018 05:00
  • Poziv k odpravi visokih cen čezmejnih klicev

    Odprava visokih cen gostovanja je bila zgodba o uspehu pri vzpostavljanju enotnega digitalnega trga v EU. Na področju elektronskih komunikacijskih pa storitev ostaja nedokončan projekt.

    Objavljeno: 3.4.2018 10:00
  • Grindr delil podatke o okuženih z virusom HIV

    Aplikacija za zmenke istospolno usmerjenih Grindr je nepooblaščeno delila občutljive informacije o svojih uporabnikih.

    Objavljeno: 3.4.2018 08:00
  • Apple se (bojda) razhaja z Intelom

    Bloomberg poroča, da Apple z letom 2020 v svojih računalnikih ne bo več uporabljal procesorjev podjetja Intel.

    Objavljeno: 3.4.2018 07:00
  • Microsoft obljublja kvantne računalnike v petih letih

    Kvantne računalnike pospešeno razvijajo tako podjetja kakor akademske raziskovalne inštitucije, pogosto v sodelovanju. Microsoft je skupaj z Inštitutom Nielsa Bohra dosegel pomemben napredek v razvoju, so sporočili iz podjetja. S tem se želi Microsoft enakovredno kosati z drugimi velikani, kot sta IBM in Google, ki so že pokazali, da imajo delujoče manjše kvantne računalnike. Google je pokazal takšnega z 72 kubiti, IBM pa s 50 kubiti. In oba delujeta. Microsoft se tja še trudi priti.

    Objavljeno: 3.4.2018 05:00
  • Hekerji pridobili podatke športnih navdušencev

    Proizvajalec športne opreme Under Armour je priznal, da so mu neznani hekerji ukradli podatke o uporabnikih priljubljene mobilne aplikacije za športne navdušence MyFitnessPal.

    Objavljeno: 2.4.2018 10:00
  • Novi Monitor!

    V novi številki Monitorja smo pripravili velik preizkus cenejših telefonov. Cenovni okvir smo postavili med 100 in 300 evrov, na preizkusu pa se je nabralo 23  modelov dvanajstih blagovnih znamk. Med njimi so seveda tudi manj znane znamke, s katerimi pogosto dobimo presenetljivo veliko za razmeroma malo denarja.

    Objavljeno: 27.3.2018 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji