• Progenyja ni več

    Podjetje Progeny Linux Systems, ki je izdelovalo distribucijo Linuxa Progeny Componentized Linux, znano tudi kot Progeny Debian, je na svojih spletnih straneh in dopisnih seznamih sporočilo, da je 30. aprila zaprlo svoja vrata.

    Objavljeno: 2.5.2007
  • Upor na Digg.com

    V času delavskih demonstracij je hud upor doživela tudi priljubljena spletna stran Digg.com, ki spremlja novice iz praktično celotnega spleta in jih razvršča na podlagi glasovanja uporabnikov. Vendar so imeli protestniki popolnoma drugačne motive kot delavski razred.

    Objavljeno: 2.5.2007
  • Vaio kmalu s Santa Roso

    Letos poleti se je Sony očitno odločil temeljito prevetriti ponudbo svojih prenosnih računalnikov, ki jih trži pod skupnim imenom Vaio, saj so se na spletu predčasno pojavile podrobnosti o novih prenosnikih.

    Objavljeno: 1.5.2007
  • Xbox 360 Elite že naprodaj

    V Združenih državah je že moč kupiti posodobljeno Microsoftovo igralno konzolo Xbox 360 Elite (v času razvoja imenovano Zephyr), ki v primerjavi z osnovno izvedbo prinaša večjo zmogljivost in prenovljen zunanji izgled.

    Objavljeno: 1.5.2007
  • Uradno: Dell izbral Ubuntu

    Potem ko se je Dell odločil ustreči željam svojih uporabnikov, ki so na spletni strani Dell IdeaStorm izrazili željo po privzeto nameščenem Linuxu na osebnih računalnikih, so se pojavile špekulacije o distribuciji, ki jo kani podjetje izbrati.

    Objavljeno: 1.5.2007
  • NYT potrdil Google Phone

    Ameriški dnevnik The New York Times je objavil članek z naslovom Big Money in Little Screens (Veliki denarji v malih zaslonih), v katerem razkriva nekatera dejanja Microsofta, Yahooja in Googla pri pohodu na področje mobilne telefonije.

    Objavljeno: 30.4.2007
  • Pomnilniške kartice SxS

    SanDisk in Sony sta družno predstavila nov tip pomnilniških kartic imenovan SxS (S-by-S), ki bodo namenjene pretežno trgu profesionalnih izdelkov, v prvi vrsti digitalnih kamkorderjev. Krtice SxS temeljijo na vodilu PCI Express in standardu ExpressCard, s katerim delijo tudi enak vmesnik. Vodilo PCI Express zagotavlja predvsem visoko prepustnost podatkov, kar je še posebej zaželeno v izdelkih za profesionalno rabo. Po napovedih razvijalcev naj bi kartice zmogle prenos podatkov s hitrostjo 800 Mb/s, kar je nekajkrat več od doslej najhitrejši kartic Flash RAM. Trenutno še ni na voljo ustrezen pomnilnik za tovrstne hitrosti, vendar napovedi obljubljajo dosego cilja v nekaj letih. Začetne kartice SxS bodo na voljo v velikosti 16 GB, kasneje se bodo pridružile zmogljivejše, saj specifikacija dopušča tudi rabo različnih fizičnih dimenzij kartic, v katerih bo več prostora za čipe. Prve kartice SxS bodo na voljo že letos.

    Objavljeno: 29.4.2007
  • Prenosniki za nerazvite korak bližje

    Organizacija One Laptop Per Child, ki ima ambicijo izdelati prenosni računalnik z bistveno nižjo ceno kot komercialni izdelki in s tem ponuditi zlasti nerazvitim državam vstop v digitalno dobo, je doslej zbrala že 2,5 milijona naročil. Skupno pa rabijo doseči mejnik 3 milijone naročil do konca maja 2007, da bi uspeli doseči pričakovane kvote za proizvajalce sestavnih delov. Organizacija je doslej izdelala in razposlala okoli 2.000 prototipov, ki jih preizkušajo po celem svetu, vključno z nerazvitimi državami Afrike in Azije.

    Objavljeno: 29.4.2007
  • Globalizacija prodaje glasbe v EU

    Dogovor med organizacijo IFIP, ki združuje več kot 1.400 založnikov glasbe v več kot 70 državah in predstavniki Evropske Unije prinaša pomembno spremembo v licenčnih pravicah, s katerimi bodo lahko spletne trgovine in ponudniki vsebin glasbeno gradivo ponujali na praktično celotnem ozemlju EU. Doslej so morali ponudniki za dovoljenje nastopanja na posameznem trgu licenčne zadeve reševati lokalno s agencijo za avtorske pravice v posamezni državi, po novem pa se ta trg sprošča, stranke pa bodo lahko samostojno izbrale najboljšo agencijo med okoli štiridesetimi, ki bodo delovale v Evropski Uniji. Nov dogovor obljublja, da bodo lahko uporabniki kupovali gradivo v najboljši spletni trgovini ne glede na državo izvora, prav tako pa bodo lahko spletni ponudniki ponujali pretočne in druge vsebine po celotnem ozemlju brez plačevanja dodatnih licenčnih pravic.

    Objavljeno: 28.4.2007
  • Longhorn v javni preizkušnji

    Microsoft je objavil javno preizkušnjo nove razvojne različice (Beta 3) prihajajočega strežniškega operacijskega sistema Windows Longhorn Server. V pričakovanju na izid končne različice, ki je napovedana za drugo polovico leta 2007, lahko najširša javnost preizkusi nove zmožnosti strežniškega sistema, kot so omrežna karantena (Network Access Protection), domenski krmilniki samo za branje in povsem nov požarni zid, ki je precej zmogljivejši od dosedanjih orodij tega tipa v Microsoftovih izdelkih.

    Objavljeno: 28.4.2007
  • Evropski parlament ne nasprotuje kopiranju za zasebno rabo

    Evropski parlament se je v razpravi o novi direktivi za zaščito avtorskih pravic in posledicah piratiziranja digitalnih vsebin opredelil, da je potrebno kopiranje nosilcev in podatkov ter izmenjavo datotek prek interneta za zasebne namene izločiti iz kategorizacije kriminalnih dejanj. Evropski poslanci menijo, da ni mogoče v isti koš tlačiti mladoletnikov, pri katerih je menjava glasbenega in video gradiva v digitalni obliki del vsakdanjega življenja in organizirani kriminal, ki piratiziranje izkorišča za pridobitniške namene.

    Objavljeno: 27.4.2007
  • Vsi slovenski blogi

    Na portalu slowwwenia.com so poslovnemu imeniku in iskalniku dodali še pregled praktično vseh slovenskih blogov in blogerjev. Trenutno spremljajo okrog 1000 domačih virov. Po mesecu poskusnega delovanja so pri tem zbrali tudi nekaj zanimivih statističnih podatkov.

    Objavljeno: 27.4.2007
  • Vista in Office pospešujeta Microsoft

    Microsoft je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje 2007, v katerem so zaneležili kar 65% večji dobiček v primerjavi z enakim obdobjem leta 2006. Glavni razlog za dobiček v višini 4,93 milijarde dolarjev je nadpovprečno dobra prodaja novih paketov Windows Vista in Microsoft Office. Ob paketa predstavljata skoraj polovico prometa v višini 14,4 milijarde dolarjev (+32% glede na 2006) in dajeta večino prispevka k izrednemu dobičku. Microsoft napoveduje, da pričakuje zelo dobre rezultate, čeprav nekoliko nižje kot v prvem tromesečju tudi v zadnjem poslovnem četrtletju podjetja, ki se zaključuje konec junija. Windows Vista in Office 2007 sta najpomembnejši vir prihodkov za naslednji dve leti, po tem obdobju pa Microsoft načrtuje nove posodobitve obeh izdelkov.

    Objavljeno: 27.4.2007
  • Vrhunec za digitalce prihaja leta 2010

    V letošnjem letu bodo proizvajalci po celem svetu prodali 114 milijonov digitalnih fotoaparatov, kar je 8% več kot v lanskem letu, pravijo pri družbi IDC. Analitiki pa opozarjajo, da trg postaja zasičen z izdelki, zato menijo, da bo rast v približno sedanjem obsegu potekala le še nekje do leta 2010. Že leto po tem naj bi vrednost trga predvidoma padla za 2%. Edina izjema je trg digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, ki je še razmeroma mlad in bo rasel s stopnjo okoli 9% tudi po letu 2011. Tedaj naj bi bilo prodanih okoli 8,5 milijonov aparatov SLR. Za razliko od nekaterih drugih napovedi pri družbi IDC menijo, da mobilni telefoni z vgrajenimi digitalnimi fotoaparati ne bodo premagali namenskih fotoaparatov, ki bodo tudi v prihodnjih letih nudili boljšo kakovost fotografij in več naprednih funkcij.

    Objavljeno: 26.4.2007
  • Telekom in Univerza na Primorskem razvijata razpredeni sistem

    Univerza na Primorskem in Telekom Slovenije sta podpisala pogodbo o uvajanju in postavitvi omrežja razpredenih sistemov (GRID), ki bo za komunikacijo uporabljal omrežje največjega slovenskega operaterja elektronskih komunikacij. Gre za dvoletni projekt, v katerega bo poleg obeh nosilnih pogodbenih partnerjev vključenih več fakultet Univerze v Ljubljani, Inštitut Jožefa Štefana in več industrijskih razvojnih oddelkov. Za Telekom Slovenije je projekt pomemben zlasti z vidika praktične uporabe tehnologije GRID pri načrtovanju in uvajanju novih (tele)komunikacijskih storitev in rešitev ter za bolj učinkovito izkoriščanje visoko razpoložljive in zanesljive lastne omrežne infrastrukture.

    Objavljeno: 26.4.2007
  • Prihaja LTO-4

    Dell je prvi izmed večji proizvajalcev, ki je začel s prodajo nove generacije tračnih enot LTO-4, ki podvajajo količino posnetih podatkov na tračno kaseto. Enote skladne z novim standardom lahko hranijo do 800 GB podatkov, hkrati pa omogočajo za tretjino hitrejši prenos podatkov. Pomembna novost je tudi podpora za šifriranje podatkov na nivoju strojne opreme, kar zagotavlja večjo varnost hranjenih podatkov, pa tudi razbremenitev strežnikov, ki so zdaj to počeli na nivoju programske opreme. Pomembno je tudi to, da so nove enote LTO-4 nazaj združljive, tako pri pisanju kot branju z nosilci predhodnih generacij Linear Tape-Open (LTO). Dell bo novo enoto PowerVault LTO4-120 prodajal za ceno 4.000 dolarjev, posamezen nosilec pa bo stal 200 dolarjev.

    Objavljeno: 26.4.2007
  • Prenosniki glavni razlog za rast prodaje

    Rezultati analize družbe IDC v regiji EMEA, v katero sodi tudi Slovenija, kažejo na to, da je vse večje povpraševanje po prenosnih računalnikih, kjer so v prvem četrtletju celo presegli pričakovanja. V regiji EMEA je celoten trg osebnih računalnikov zrasel za 13,2% v primerjavi z istim četrtletjem prejšnjega leta in tako dosegel 19,4 milijona prodanih enot, medtem ko je trg prenosnih računalnikov v istem obdobju zrasel za kar 34.3%. Rast trga prenosnih računalnikov v Sloveniji ni bila tako močna, a je v istem obdobju vseeno dosegla zavidljivih 19,8% medtem ko je celotni trg zabeležil 10,9-odstotno rast.

    Objavljeno: 25.4.2007
  • Rešitev za obvladovanje stroškov in učinkovitosti tiskanja

    Hewlett-Packard je predstavil rešitve Total Print Management, s katerimi je mogoče zmanjšati stroške, povezane s tiskanjem in z upodabljanjem v podjetjih, ter izboljšati storilnost končnih uporabnikov in strokovnjakov IT. Družina HP Total Print Management vključuje inteligentne naprave, storitve in programsko opremo za upravljanje. Posebna pozornost je bila namenjena tudi skrbi za varnost, saj so tiskalniki in večnamenske naprave prav tako lahko tarča napadov.

    Objavljeno: 25.4.2007
  • Microsoft in SAP nadaljujeta v Duetu

    Microsoft in SAP sta družno napovedala načrte za prihodnje različice programskega paketa Duet, ki združuje informacijske poslovne sisteme družbe SAP z Microsoftovimi programi, v prvi vrsti pisarniškimi programi iz širše družine Office. Po nekaj manj kot dveh letih od predstavitve je Duet pridobil že precejšnje število uporabnikov, partnerja pa za nove generacije napovedujeta še precej večje povpraševanje. Po sedanjih načrtih naj bi Duet 2.0 izšel konec leta 2008, v pripravi pa je že tudi Duet 3.0, ki bo izšel po izidu nove generacije izdelkov SAP in Microsoft Office v naslednjih letih.

    Objavljeno: 25.4.2007
  • BlackBerry za Windows Mobile

    Podjetje Research in Motion, bolj znano po pametnih telefonih BlackBerry, je napovedalo, da bo v bližnji prihodnosti objavilo zbirko programov za konkurenčno okolje in naprave Microsoft Windows Mobile, s katerimi bo mogoče dostopati do omrežnih storitev BlackBerry. Rešitev bo iz naprav Windows Mobile dosegljiva kot dodatna ikona na namizju, ob zagonu pa bodo uporabniki dobili na zaslon domala enak uporabniški vmesnik, kot pri napravah proizvajalca Reseach in Motion.

    Objavljeno: 24.4.2007
  • Prodaja omrežne opreme še narašča

    Sodeč po analizi trga opravljeni s strani družbe Infonetics Research, si lahko proizvajalci omrežne opreme in storitev obetajo še naprej svetlo prihodnost. V letu 2006 je tako prodaja telekomunikacijske kot podatkovne omrežne opreme narasla za dobrih 9%, na skupno 123 milijard dolarjev na svetovnem nivoju. Do leta 2010 naj bi se ob tem prodaja povečala še za več kot 20% in presegla mejo 147 milijard dolarjev letno. Glavni razlog za povečano povpraševanje je vpeljava novih storitev v podatkovna omrežja, v prvi vrsti internetno telefonija in prenos večpredstavnih vsebin.

    Objavljeno: 24.4.2007
  • Zmogljivejši diski Hitachi

    Hitachi je najavil trojico novih diskov, ki vsak v svojem segmentu dvigujejo zmogljivost glede na dosedanje modele in tržno ponudbo. Najzanimivejša novost je hkrati tudi najmanjši disk, 2,5-palčni Ultrastar C10K147, ki je namenjen pretežno za rabo v novi generaciji strežnikov in pomnilniških sistemov. Kljub majhnim dimenzijam nudi prostor za 147 GB podatkov, hitrost vrtenja pa je 10.000 vrtljajev na minuto. Za hiter prenos podatkov skrbi vmesnik Serial SCSI (SAS) z hitrostjo 3 Gb/s.

    Objavljeno: 24.4.2007
  • Google vstopa v video konference

    Google nadaljuj z nakupi manjših podjetij, tokrat pa je prišlo na vrsto mlado švedsko podjetje Marratech, ki ponuja videokonferenčne izdelke. Za razliko od drugih nakupov, s katerimi je Google predvsem dopolnjeval svoj portfelj spletnih aplikacij, ponuja Marratech trenutno zgolj debele odjemalce za video konference, ki delujejo na računalnikih z okolji Windows, Mac OS ali Linux. Izdelek poleg same video konference omogoča tudi trenutno sporočanje in souporabo elektronske table ter prikaz podatkov iz drugih programov, ki so tako na voljo vsem sodelujočim.

    Objavljeno: 23.4.2007
  • Novi opteroni

    AMD je skoraj na tiho predstavil najzmogljivejše procesorje Opterone doslej, ki delujejo s taktom 3 GHz. Novi modeli 2222 SE in 8222 SE pripadajo skupini "Special Edition", ki je na voljo v različicah za dve in osem procesorske strežnike. Za razliko od predhodnikov porabijo precej več energije za delovanje, okoli 120 Wattov na procesor v primerjavi s 95 W pri različicah s 2,8 GHz in 68 W pri ultra varčni različici 2,6 GHz.

    Objavljeno: 23.4.2007
  • HP stavi na obliko

    Hewlett Packard je predstavil novo družino osebnih računalnikov za domačo rabo, pri kateri so bili bolj kot doslej pozorni na obliko in videz izdelkov. Novi osebni računalniki bodo tako idealen spremljevalec za druge naprave zabavne elektronike v domačem okolju, odlikujejo pa jih črno polirana plastika, srebrni dodatki in ponekod okrasitev s pomočjo diod LED, ki svetijo modro. Računalniki so že v osnovi večpredstavno bogato opremljeni, dodatno pa jih je mogoče dograditi z dodatki, kot so čitalci pametnih kartic in različnimi optičnimi enotami.

    Objavljeno: 23.4.2007
  • Dell: nazaj k XP

    Dell je bil prisiljen popustiti zahtevam svojih strank, ki so izrazile odločno željo po nadaljnji izibiri operacijskega sistema Windows XP kot privzeto nameščenega na Dellovih namiznih in prenosnih računalnikih.

    Objavljeno: 22.4.2007
  • Apple bo poskusil ukiniti DRM

    Po poročanju agencije Reuters naj bi Apple prihodnji mesec na pogajnjih s predstavniki velikih štirih glasbenih založb, na katerih bodo razpravljali o obnovitvi pogodb za prodajo skladb v iTunes, poskušal pritisniti na založnike.

    Objavljeno: 22.4.2007
  • Microsoftova razprodaja za socialno ogrožene

    Microsoft Unlimited Potential je nova iniciativa največjega izdelovalca programske opreme na svetu, ki želi uveljavljene Microsoftove programske rešitve približati tudi ljudem, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti.

    Objavljeno: 21.4.2007
  • Adobov večpredstavni predvajalnik

    Adobe Media Player je nov predvajalnik večpredstavnih vsebin, ki ga je Adobe predstavil na konferenci ameriškega državnega združenja radijskih in televizijskih mrež (National Association of Broadcasters).

    Objavljeno: 21.4.2007
  • Thunderbird 2.0

    Izšel je dolgo pričakovani Thunderbird 2.0, prenovljeni odjemalec za elektronsko pošto, ki prinaša številne nove zmogljivosti, podpira Windows, Linux in Mac OS X (UB), na voljo pa je že tudi različica v slovenščini.

    Objavljeno: 20.4.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji