• JVC kamera s polno ločljivostjo HD

    JVC-jeva novost GZ-HD7EX je prva digitalna kamera, namenjena domačim uporabnikom, ki posnetke zajema v polni ločljivosti HD (1920 × 1080). Ti se shranjujejo na vgrajen 60 GB disk, ki naj bi bil sposoben shraniti do 5 ur posnetkov v polni ločljivosti. Novost je tudi objektiv izdelovalca Fujinon, izdelki katerega so sicer rezervirani za dražji razred kamer. Ima 10× zum, pri čemer JVC seveda ni pozabil vgraditi optičnega stabilizatorja slike. Svetlobno tipalo ima efektivno ločljivost 2,14 milijona pik, kar ravno zadostuje za zajemanje posnetkov v kakovosti 1080i. Kamera premore priključke HDMI, i.LINK in USB in tudi režo za kartice SD in SDHC.

    Objavljeno: 20.4.2007
  • Ubuntu 7.04

    Izšel je Ubuntu 7.04 Feisty Fawn, nova različica najbolj priljubljene distribucije Linuxa, ki vsebuje novo jedro Linux 2.6.20, najnovejše namizno okolje GNOME 2.18 in na tisoče drugih programov.

    Objavljeno: 20.4.2007
  • CS3 že naprodaj, After Effects in Premiere na pokušino

    Adobe je začel s prodajo in dostavo programskih zbirk Creative Suite 3 (CS3), in sicer izdaj Design in Web, prav tako pa so na voljo tudi posamezni programi, ki sestavljajo obe izdaji zbirke.

    Objavljeno: 19.4.2007
  • Prvi letošnji IDF končan

    V Pekingu na Kitajskem se je končalo prvo izmed dveh letošnjih srečanj Intel Developer Forum, ki se je odvijalo 17. in 18. aprila, medtem ko bosta jesensko prireditev gostila kar dva kraja - San Francisco in tajvanska prestolnica Taipei.

    Objavljeno: 19.4.2007
  • Prihajajo Googlove predstavitve

    Google je na svojem uradnem blogu oznanil, da bo kmalu predstavil novega člana v družini spletnih pisarniških aplikacij Google Docs & Spreadsheets, in sicer orodje za izdelavo predstavitev.

    Objavljeno: 18.4.2007
  • BlackBerry pokleknil

    Kanadsko podjetje Research In Motion, ki je znano po storitvi za brezžično spremljanje elektronske pošte in napravah Blackberry, je v noči iz torka na sredo doživelo daljši izpad svojih storitev v Severni Ameriki.

    Objavljeno: 18.4.2007
  • Iris po vzoru Arpaneta

    Ameriško obrambno ministrstvo je predstavilo projekt Iris (Internet Router Protocol in Space), s katerim bo do začetka leta 2009 na satelitu vzpostavilo usmerjevalnik, ki bo omogočal izmenjavo podatkov po internetnem protokolu tudi v vesolju.

    Objavljeno: 18.4.2007
  • Microsoft pripravlja Tahiti

    Microsoft je predstavil razvojno različico svojega novega orodja za skupinsko delo, ki nosi razvojno ime Tahiti, in se od obstoječih Microsoftovih rešitev s podobnim namenom razlikuje predvsem po preprosti uporabi.

    Objavljeno: 17.4.2007
  • Olympusove digitalne novosti

    V ponedeljek smo v Zagrebu obiskali novinarsko konferenco podjetja Olympus, ki je predstavilo rezultate prodaje na Hrvaškem ter nekatere Olympusove novosti na področju digitalne fotografije.

    Objavljeno: 17.4.2007
  • Applove video novosti

    Apple je na konferenci ameriškega državnega združenja radijskih in televizijskih mrež National Association of Broadcasters predstavil novo različico zbirke orodij za profesionalno obdelavo videa, Final Cut Studio 2.

    Objavljeno: 17.4.2007
  • Dnevi slovenske informatike so se končali

    Končalo se je 14. posvetovanje Dnevi Slovenske Informatike, ki ga vsako leto organizira Slovensko društvo Informatika. Na njem se je odvilo nekaj predavanj, razprav na okroglih mizah in zabavnih družabnih dogodkov, posvetovanja pa se je udeležilo več kot 400 udeležencev.

    Objavljeno: 16.4.2007
  • Cenejše telefoniranje v EU?

    Pristojni odbor Evropskega parlament je sklenil, da bodo odhodni klici iz mobilnega telefona v tujini stali največ 40 centov na minuto, cena za minuto dohodnega klica v tujini pa največ 15 centov na minuto. Odločitev mora potrditi še parlament na plenarnem zasedanju.

    Objavljeno: 16.4.2007
  • IBMove 3D povezave

    IBM razvija novo tehnologijo za izgradnjo elektronskih vezij, imenovano TSV (through-silicon vias), ki omogoča namestitev gradnikov v več slojih, s čimer predvsem zmanjšajo razdaljo podatkovnih povez in potrebo po vodilih med posameznimi čipi. Vse skupaj prispeva k večji hitrosti in zanesljivosti delovanja, zmanjša pa se tudi poraba potrebne električne energije za delovanje tovrstnih vezij. Dodatni učinek je manjši prostor potreben za izgradnjo elektronskega vezja.

    Objavljeno: 15.4.2007
  • Klon Red Hat Enterprise Linuxa 5

    Manj kot mesec dni po predstavitvi Red Hat Enterprise Linuxa 5 je na voljo tudi brezplačna, domala identična različica neodvisnega ponudnika CentOS 5 Entrprise Linux. Avtorji sistema CentOS so klon sistema RHEL 5 naredili na podlagi dejstva, da Red Hatova temelji na odprti kodi, ki jo lahko kdorkoli popravlja in distribuira. Edina razlika med sistemoma je v temu, da CentOS 5 ne more uporabljati Reda Hatovi zaščitenih oznak in imen, prav tako pa ne smejo trditi, da so distribucija sistema RHEL.

    Objavljeno: 15.4.2007
  • Google spet nakupuje

    Uspešno poslovanje je družbo Google prepričalo v nov veliki nakup, saj so za 3,1 milijarde dolarjev prevzeli spletnega oglaševalca DoubleClick. Z novim nakupom bo Google precej razširil domet svoje dosedanje prodaje reklam, računajo pa predvsem razširitev priložnosti na prodajo oglasov na spletnih straneh, ki niso del storitev družbe ali njenih povezanih podjetij. Znano je, da spletno oglaševanje danes predstavlja največji vir prihodkov podjetja, prepričani pa so, da lahko svoj tržni delež še bistveno povečajo. Google namerava družbo DoubleClick in njene storitve združiti s svojimi oglaševalskimi storitvami, napovedujejo pa bolj učinkovite spletne reklame, ki bodo hkrati bolj učinkovite, manj nadležne in bolj uporabne za uporabnike. Z nakupom naj bi pridobili vsi - Google, uporabniki, oglaševalci in založniki spletnih strani.

    Objavljeno: 14.4.2007
  • Opera 9.20

    Avtorji spletnega brskalnika Opera so objavili manjšo osvežitev programa, ki pa prinaša novo zanimivo funkcijo Speed Dial. Po vzoru telefonskih aparatov, ki v poznajo možnost hitrega priklica najbolj pogostih številk, ima Opera 9.20 tudi podobno orodje, ki se samodejno zažene vsakič, ko v brskalniku odpremo nov zavihek. Nova Opera v tem primeru prikaže stran z devetimi najbolj priljubljenimi spletnimi stranmi, ki jih seveda uporabnik lahko poljubno nastavi in spreminja. Alternativno je mogoče posamezno priljubljeno stran priklicati s pritiskom na tipke Ctrl in eno od devetih številk. Na ta način so pri Operi dosegli precej hitrejši dostop do najbolj priljubljenih strani, ki je še hitrejši, kot če bi spletne strani izbirali iz zaznamkov priljubljenih strani (favorites).

    Objavljeno: 14.4.2007
  • Apple Leopard zamuja

    Apple je objavil, da bo nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.5, bolj znana pod delovnim imenom Leopard na voljo šele oktobra. Izid nove različice, ki prinaša obilico pomembnih novosti, so sprva napovedovali za letošnjo pomlad, vendar so se nedavno odločili za temeljitejše testiranje. Viri blizu podjetja trdijo, da je eden od glavnih razlogov za zamudo tudi napovedani izid prvih telefonov Apple iPhone, ki so napovedani za junij in nad katerimi velja veliko zanimanje javnosti. Ker tudi iPhone temelji na operacijskem sistemu Mac OS, so se razvijalci interno osredotočili na ta izid, sam operacijski sistem za računalnike pa bo zato zamujal. Kritiki družbe že ocenjujejo, da se Apple vse bolj obnaša kot Microsoft, pri kateremu so zamude z izid del vsakdanje prakse, Apple pa se je v preteklosti napovedi bolj natančno držal.

    Objavljeno: 13.4.2007
  • Začetek konca za Windows XP leta 2008

    Kljub temu, da se je za operacijski sistem Windows Vista doslej odločil še vedno razmeroma majhen odstotek vseh uporabnikov Microsoftovih operacijskih sistemov, so se v Redmondu odločili, da že v začetku naslednjega leta prenehajo s prodajo različice Windows XP prek velikih proizvajalcev računalnikov. Predstavniki podjetja so potrdili, da bodo veliki ponudniki, kot so Dell, Lenovo in HP prenehali prodajati računalnike z Windows XP konec januarja 2008. Po tem datumu naj bi še približno leto dni ponujali Windows XP prek manjših proizvajalcev, ki kupujejo v distribucijskem, ne pa OEM prodajnem kanalu. Po preteku tega obdobja na bi bil Windows XP na voljo zgolj kot pravica za namestitev starejše različice ob nakupu okolja Windows Vista. V praksi pa že danes večino novih računalnikov proizvajalci ponujajo pretežno s sistemom Windows Vista kot privzetim sistemom.

    Objavljeno: 13.4.2007
  • Sony predvajalniki v USB ključu

    Sonyeve najnovejše predvajalnike digitalne glasbe DAP bi lahko mimogrede zamenjali za tipične ključe USB, saj so navzven povsem enakega videza. Šele ko predvajalnik prižgemo pa lahko opazimo, da ima v ohišje dimenzij 2,2 x 8,2 x 1,3 cm v sebi vgrajen barvni zaslon s tehnologijo OLED in drobne tipke za krmiljenje predvajalnika. S samo 29 grami teže in majhnimi dimenzijami jih brez težav nosimo celo na zapestju. Novi predvajalniki DAP so na voljo v različicah s 1, 2 in 4 GB, kar je toliko kot denimo predvajalniki iPod mini, vgrajeni vmesnik USB pa omogoča preprosto priključitev in predvajanje na množici združljivih naprav USB, med katerimi je vse več domačih Hi-Fi sistemov in ojačevalnikov. Med novostmi je tudi tehnologija Clear Audio, ki omogoča višjo kakovost zvoka pri predvajanju digitalnih vsebin. Navdušuje tudi trajanje delovanja, saj drobceni predvajalniki z vgrajenim akumulatorjem zagotavljajo 30 ur neprekinjenega predvajanja.

    Objavljeno: 13.4.2007
  • Palm razvija lasten Linux

    Predstavniki podjetja Palm so potrdili, da bodo še v letošnjem letu predstavili nov, lastno razvit operacijski sistem za mobilne naprave, ki temelji na Linuxu. Špekulacije na to temo so krožile že dalj časa, potrditev pa prinaša tudi nekatere nove podrobnosti. Znano je tudi, da bo novi operacijski sistem uporabnikom ponujal spletni brskalnik Opera in odjemalec Chattermail, ki so ga nedavno kupili pri družbi Palm. Pomembna novost v operacijskem sistemu bo podpora za dosedanje aplikacije napisane za PalmOS. Podjetje operacijskega sistema ne namerava ponujati drugim proizvajalcem mobilnih naprav, obenem pa zatrjujejo, da bodo v svojih napravah še naprej podpirali tudi sisteme Microsoft Windows Mobile. Nove naprave bodo s strojne plati narejene tako, da bodo lahko uporabljale oba operacijska sistema.

    Objavljeno: 12.4.2007
  • Za S&T-jem odlično poslovno leto

    Skupina S&T je leto 2006 zaključila z odličnimi poslovnimi rezultati. V Sloveniji je družba zabeležila 10-odstotno rast prihodkov, v regiji Adriatic pa so se skupni prihodki povečali za 29 odstotkov. Prihodki skupine S&T, prisotne v 18 državah, so v letu 2006 znašali 461,3 milijona evrov, kar je 30 odstotkov več kot leto prej. Večji je bil tudi ustvarjeni dobiček pred obrestmi in davki (EBIT), ki je znašal 12,1 milijona evrov, kar predstavlja 42-odstotno rast v primerjavi z letom 2005.

    Objavljeno: 12.4.2007
  • Samsungovi diski za prenosnike

    Samsung je predstavil novo družino diskov za prenosne računalnike, s katero želi precej povečati tržni delež na tem vse bolj donosnem področju. Novi diski SpinPoint imajo premer 2,5-palca, vmesnik SATA II in hitrosti vrtenja 5400 oziroma 7200 vrtljajev na minuto. Hitrost prenosa podatkov je 3 GB/s na voljo pa so z zmogljivostmi 160 in 200 GB. Zmogljivejši modeli so primerni tudi za namizne računalnike, zlasti delovne postaje, Samung pa je prvič pri proizvodnji uporabil tehnologijo PMR, ki omogoča navpično zapisovanje podatkov na magnetno površino. Pri Samsungu trdijo, da bodo kmalu imeli nared tudi model z zmogljivostjo 250 GB, kar je največ pri diskih za prenosnike.

    Objavljeno: 12.4.2007
  • Nokia odpira pot Linux programom

    Nokia je objavila nov programski vmesnik (SDK), ki omogoča preprost prenos aplikacij pisanih za operacijski sistem Linux na mobilne telefone z operacijskim sistemom Symbian in platformo Nokia S60 3rd Edition. Čeprav Linux v zadnjem času pridobiva kar nekaj podpore na področju mobilne telefonije, operacijski sistem Symbian ostaja glavni med mobilnimi telefoni. Razkorak naj bi zapolnila knjižnica Open C Plug-In, ki združuje komplet programskih knjižnic POSIX in C, s katerimi bo razmeroma preprosto prenašati programe pisane za Linux. Nova knjižnica sledi iniciativi PIPS (POSIX on Symbian), ki jo je sprožil sam Sybian, Nokia pa je zdaj predlog podprla na svoji platformi S60.

    Objavljeno: 11.4.2007
  • Cisco z novostmi za majhna in srednje velika podjetja

    Cisco je predstavil več novosti za majhna in srednje velika podjetja, zasnovanih za pomoč pri povečanju poslovne učinkovitosti in izboljševanju sodelovanja med strankami in zaposlenimi. Novosti vključujejo rešitev Cisco Smart Business Communication System za majhna podjetja, ki temelji na novih izdelkih strojne opreme, integriranih aplikacijah poenotenih komunikacij in orodjih za sistemsko upravljanje.

    Objavljeno: 11.4.2007
  • Sony s Flash diskom

    Sony je na Japonskem začel s prodajo prenosnih računalnikov, kjer imajo kupci možnost dokupiti diske s tehnologijo Flash RAM namesto običajne magnetne diske. Prenosnike iz družine VAIO G, ki nudijo 12,1-palčni zaslon in tehtajo 898 gramov, bo Sony opremljal z diski velikosti 32 GB, pri čemer bodo morali kupci doplačati zajeten dodatek v višini 545 dolarjev. Diski s pomnilnikom Flash RAM so nekoliko lažji, predvsem pa neobčutljivi na izgubo podatkov zaradi tresljajev, kar je glavna omejitev magnetnih diskov. Sony napoveduje tudi boljše gospodarjenje z energijo. Sony VAIO G je za zdaj poleg Samsunga edini, ki ponuja tovrstne diske kot primarni pomnilniški nosilec, 32 GB pa je tudi največ, kar danes ponujajo proizvajalci. Samsung je sicer napovedal, da bo do konca leta uspel ponuditi tudi dvakrat večjo zmogljivost - 64 GB. Prenosniki bodo sprva na prodaj le na Japonskem, načrti za ostanek sveta pa še niso določeni.

    Objavljeno: 11.4.2007
  • Varčnejši strežniki

    IBM je prenovil ponudbo svojih strežnikov z novimi energijsko varčnimi procesorji Xeon 5300 "Cleverton", ki porabijo za delovanje le 50 wattov električne energije. Novi procesorji, ki delujejo s takti 1,6 in 1,86 GHz so od nedavnega na voljo v strežnikih x3550 (1U) in x3650 (2U) ter strežniških rezinah HS21. Sočasno so predstavili tudi nove modele LS21 in LS41, ki uporabljajo najnovejše energijsko varčne procesorje AMD Opteron HE (2,6 HHz, 65 wattov), in Opteron EE (1,8 GHz, samo 40 wattov porabe). Najnovejši strežniki so odgovor velikega modrega na vse bolj pereče težave z veliko porabo električne energije v podatkovnih centrih. Novi modeli z varčnimi procesorji stanejo v povprečju okoli 240 dolarjev več, kot običajni modeli, po napovedih IBMa pa omogočajo prihranek okoli 130 dolarjev na leto, kar pomeni, da se vložek povrne že v drugem do tretjem letu delovanja strežnikov. Z novimi procesorji lahko že z enim ohišjem strežniških rezin (14 dvoprocesorskih strežnikov) prihranimo okoli kilowatt energije na uro.

    Objavljeno: 10.4.2007
  • 100 milijonov iPodov

    Apple je v petih letih in pol prodal več kot sto milijonov predvajalnikov iPod, s čimer so postali daleč najbolj uspešen prodajalec večpredstavnih predvajalnikov. Prvi iPod je bil predstavljen konec leta 2001, v tem času pa je Apple predstavil več kot deset različnih modelov, vključno s petimi generacijami prvotnega modela iPod, ki temelji na prenosnem disku. Sčasoma je Apple predstavil tudi druge modele, kot so iPod mini, iPod nano in iPod shuffle, ki so manjši, temeljijo večinoma na pomnilniku Flash RAM in s tem lažje prenosljivi.

    Objavljeno: 10.4.2007
  • Ekstremni Intelov Quad

    Intel je predstavil še hitrejši procesor Core 2 Extreme, ki bo ponujal hitrostni užitek predvsem ljubiteljem iger. Novi model z oznako QX6800 deluje s taktom 2,93 GHz in vsebuje štiri jedra s čimer je najzmogljivejši procesor za osebno rabo ta hip. Nekatere najnovejše igre, kot so Cysis, Supreme Commander in Hellgate London so proizvajalci nedavno prilagodili novi arhitekturi, ki s pridom uporablja štiri jedra, po napovedih pa se bo spisek kmalu hitro razširil. Podporo za štiri jedra nudijo tudi nekateri programi podjetij Adobe, Cakewalk in DivX, Intel pa ocenjuje, da novi procesor nudi okoli 65% višjo zmogljivost od dosedanjega procesorja Core 2 Extreme X6800 z dvojnim jedrom. Novi procesor je narejen s 65-nm proizvodnim procesom in deluje na vodili s taktom 1066 MHz, zanj pa bo treba odšteti zajetnih 1.200 dolarjev.

    Objavljeno: 10.4.2007
  • Prenovljeni Linux Standard Base

    Organizacija Linux Foundation je objavila novo specifikacijo Linux Standard Base (LSB) s ciljem zagotavljanja večje združljivosti med različnimi distribucijami in programskimi paketi na Linuxu. LSB 3.1 Update 1 je z ene strani le manjša osvežitev, ki pa prinaša predvsem nova orodja za testiranje združljivosti s standardom LSB. Novo orodje LSB Distribution Toolkit (LSB DTK) je dopolnilo dosedanjega LSB Test Frameworka in je namenjeno tako proizvajalcem Linux distribucij, kot tudi programskih paketov. Slednji je bil doslej namenjen predvsem za testiranje distribucij.

    Objavljeno: 9.4.2007
  • Omrežja SAN prek etherneta

    Veliki proizvajalci pomnilniških sistemov in pripadajoče opreme, na čelu z družbama IBM in Cisco, so združili moči za pripravo novega standarda, s katerim bo mogoče omrežja SAN (storage area network) povezovati prek standardnega omrežja ethernet. Danes omrežja SAN zahtevajo drage omrežne povezave in stikala Fibre Channel (FC), kar omejuje rabo tehnologije FC zgolj na večje podatkovne centre, poleg tega pa ne nudi tolikšne prilagodljivosti, kot omrežja ethernet.

    Objavljeno: 9.4.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji