• Apple dobil bitko, nekako

    Verjetno ni veliko tistih, ki so v zadnjih letih uspeli slediti vsem tožbam in protitožbam, ki sta si jih na različnih sodiščih po svetu izmenjala Apple in Samsung. Kakorkoli, na eni izmed največjih (merjeno v denarnih vložkih) je trenutno zmagal Apple. Sodišče v Kaliforniji je namreč pritrdilo Applu, ki je Samsung tožil zaradi kršitve patentov v uporabi v iPhonih, med njimi je tudi znani način odklepanja zaslona »slide to unlock«. Samsung mora Applu plačati 119,6 milijona dolarjev odškodnine, vendar si lahko kot obliž na rano pripne drugo odločitev sodišča, ki mu je zaradi kršitve patentov o nasprotni smeri prisodila odškodnino 158 tisoč dolarjev …

    Objavljeno: 5.5.2014 13:00
  • Bo Google uporabljal IBMove procesorje Power?

    Google ni samo eden največjih ponudnikov, temveč tudi uporabnikov računalniških tehnologij. V svojih podatkovnih centrih imajo ogromno količino strežnikov, za katere je znano, da jih dobršen del razvijajo sami, pač glede na specifične zahteve po visoki procesni moči in odzivnosti.

    Objavljeno: 4.5.2014 01:00
  • Google bo tiskal telefone

    O Googlovem projektu Ara, pod katerim razvijajo sestavljive, modularne pametne telefone, smo že intenzivno pisali v preteklih tednih. Toda na dan prihaja vse več zanimivih podrobnosti o tehnologijah, ki jih namerava spletni velikan uporabljati v končnih izdelkih, ki bodo nared predvidoma v začetku leta 2015.

    Objavljeno: 4.5.2014 01:00
  • Twitter preizkuša utišanje

    Kako zelo nečimrna bitja smo, ne kaže nič bolje kakor družabna omrežja. Na Twitterju lahko kupimo ljudi, ki sledijo našemu profilu, medtem ko lahko vsiljivce blokiramo. Ti to vidijo, ker nam ne morejo več slediti ali nam pisati. To pa je nesramno.

    Objavljeno: 3.5.2014 06:00
  • Google Docs in Sheets za mobilne naprave

    Google je precej na tiho objavil samostojne ekvivalente spletnih storitev Docs (urejevalnik besedil) in Sheets (preglednica) za najbolj priljubljene mobilne naprave. Čeprav Google še naprej zagovarja uporabo spletnih različic, so zdaj uporabnikom za operacijske sisteme Android in iOS ponudili samostojne programe, ki jih lahko uporabljamo tudi tedaj, ko tablice ali telefoni niso priključeni na internet.

    Objavljeno: 3.5.2014 01:00
  • Sony kar s 185 TB na enem magnetnem traku!

    V časih, ko prevladujejo hitri pomnilniki Flash RAM, napovedane pa so še bolj eksotične pomnilniške tehnologije, se morda zdi, da za magnetne trakove ni več prihodnosti. Toda Sonyeva iznajdba dokazuje, da temu ni tako. Japonski inženirji so uspeli razviti novo tehnologijo magnetnih trakov, ki omogoča kar 74-krat (!) večjo gostoto zapisa, kot doslej uporabljene metode za hrambo digitalnih podatkov.

    Objavljeno: 3.5.2014 01:00
  • Snemalnik v kablu

    Glasbeniki si pogosto želijo, da bi imeli s sabo snemalnik, ki bi na čim manj moteč način posnel tiste prav trenutke, ko je bilo dobro vzdušje ali dober navdih. Miniaturizacija elektronike seveda danes omogoča marsikaj, celo to, da celoten snemalnik vgradimo kar v kabel, ki povezuje električno kitaro, bas kitaro, klaviaturo ali mikrofon do ustrezne opreme.

    Objavljeno: 2.5.2014 01:00
  • Centr: 360-stopinjska video kamera

    Applova šola ustvarjalnosti pusti pečat tudi tedaj, ko ljudje niso več zaposleni pri mogočnemu Jabolku iz Cupertina. Skupina bivših Applovih inženirjev je v inkubatorju Kickstarter objavila natečaj za zelo zanimiv projekt miniaturne video kamere, ki zmore snemati 360-stopinjske video posnetke.

    Objavljeno: 2.5.2014 01:00
  • Veliki bitcoinski eksperiment na ameriški univerzi

    Da bitcoin ni le špekulativni balonček in uporaben pripomoček za pranje denarja ter nezakonite nakupe, želijo pokazati na sloviti ameriški univerzi MIT. V raziskovalne namene bodo jeseni vsem svojim dodiplomskim študentom razdelili po 100 dolarjev v obliki bitcoinov.

    Objavljeno: 1.5.2014 11:00
  • Samsung Galaxy K Zoom

    Samsung je znan po temu, da iz uspešnega telefona (Galaxy S) naredi sčasoma več derivatov, vsakega za posebne namene. S hibridnim modelom Galaxy S4 Zoom, ki premore zmogljiv optični zum so pred časom skušali prepričati ljubitelje fotografije, vendar dosežek vsekakor ni bil na nivoju vzornika S4, vsaj s telefonske plati.

    Objavljeno: 1.5.2014 01:00
  • Microsoftova tipkovnica s tipalom za gibanje

    Pri Microsoftu, kjer že imajo prostorsko video kamero in tipalo Kinect, še naprej razvijajo nove načine za interakcijo z računalniki. Tokrat so v razvojni organizaciji Microsoft Research razvili posebno tipkovnico, ki ima vgrajena infrardeča tipala, s katerimi znajo zaznati kretnje rok tik nad tipkami.

    Objavljeno: 1.5.2014 01:00
  • Apple ima prenovljeni MacBook Air

    Apple je povsem brez medijskega pompa predstavil novo generacijo prenosnikov MacBook Air, ki so zdaj hitrejši in cenejši. Novi model ima praktično enako obliko ohišja, enake vmesnike (vključno s USB 3.0 in Thunderboltom) ter enake zaslone z 11- in 13-palčno diagonalo ter ločljivostjo 1.366x768 oziroma 1.440x800 pik. Pomnilnik je v osnovi velik 4 GB, kupci pa lahko izbirajo med 128 in 256 GB veliko pomnilniško enoto SSD.

    Objavljeno: 30.4.2014 01:00
  • Firefox z novim vmesnikom

    Mozilla je objavila novo različico spletnega brskalnika Firefox, ki vsebuje največ sprememb v uporabniškem vmesniku od leta 2011. Dotaknili so se domala vseh elementov, začenši z videzom zavihkov, ki so zdaj bolj elegantni, hitrejši pri odpiranju, ob neuporabi pa se pomaknejo v ozadje.

    Objavljeno: 30.4.2014 01:00
  • HP pripravlja nov prenosnik z Androidom

    Po poročanju spletnega portala Notebook Italia, je HP tik pred predstavitvijo novega prenosnega računalnika z operacijskim sistemom Google Android. Za razliko od hibridnega računalnika Slatebook x2, ki so ga predstavili lani, gre v primeru novega modela Slatebook 14 za klasičen prenosnik, torej s fiksno vgrajeno tipkovnico.

    Objavljeno: 29.4.2014 01:00
  • Skype: brezplačni skupinski video

    Microsoft je najavil, da bo odslej v storitvi Skype omogočal skupinske video klice povsem brezplačno in sicer na platformah Windows, Mac in Xbox One. Na ta način so se odzvali na naraščajočo konkurenco pri video povezavah, zlasti na Googlovo storitev Hangouts. Uporabniki lahko brezplačno opravljajo skupinske video klice med tremi do največ desetimi osebami, odvisno od komunikacijskih povezav in zmogljivosti ciljne opreme.

    Objavljeno: 29.4.2014 01:00
  • Uspešna dražba frekvenc prinesla skoraj 149 milijonov evrov

    Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je uspešno izvedla prvo elektronsko dražbo komunikacijskih frekvenc, v kateri so skupno iztržili 148,74 milijonov evrov. Na dražbi so sodelovala tri podjetja – Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil, medtem kot T-2 na dražbi ni sodeloval.

    Objavljeno: 29.4.2014 01:00
  • Na smetišču odkopali kasete z igrami za Atari

    Leta 1982 je izšel film E.T., ki je postal eden največjih hitov vseh časov. Istega leta je izšla istoimenska videoigra za Atari 2600, ki je postala sinonim za največji polom.

    Objavljeno: 28.4.2014 06:00
  • Sanje o iOS8

    Apple pospešeno pripravlja novo generacijo telefonov iPhone (pa tudi tablic iPad), ob tem pa bodo skoraj zagotovo predstavili tudi novo različico operacijskega sistema iOS 8. V javnost so doslej pricurljale le nepreverjene informacije in nekatere javno dostopni patenti, na podlagi katerih pa si je moč ustvariti vtis, kaj bo prinesel iOS8.

    Objavljeno: 28.4.2014 01:00
  • 10 hiš v 24 urah

    Že lep čas ugotavljamo, da utegnejo 3D tiskalniki povzročiti pravo revolucijo v proizvodnih procesih, zdaj pa so na Kitajskem poskrbeli za zgovoren dokaz. Zasebno podjetje WinSun je s pomočjo lastnega tehnološkega postopka uspelo zgraditi deset pritličnih hiš polne velikosti v komaj 24 urah.

    Objavljeno: 28.4.2014 01:00
  • Nokie ni več!

    Po osmih mesecih od napovedanega posla je Microsoft zaključil s prevzemom finske Nokie. Končna cena je znašala sedem in pol milijarde ameriških dolarjev. Zadnje dejanje so ovekovečili na fotografiji, ki jo prilagamo. Na njej je helsinška zgradba finskega velikana, kot jo poznamo. Namesto znanega napisa Nokia se na njej blešči sveži Microsoftov znak. V Redmondu sicer novega imena niso uradno oznanili, a iz zanesljivih virov že vemo, da se bo Nokia slej kot prej prekrstila v Microsoft Mobile.

    Objavljeno: 27.4.2014 16:00
  • Facebook kupil športno aplikacijo

    Po dveh milijardnih nakupih, ko je največje družabno omrežje na Zemlji kupilo čvekalnik WhatsApp in naočnik Oculus, so pri Facebooku potrdili nov, skromnejši nakup. Za nerazkrito ceno je Zuckerberg skupaj z druščino kupil finsko podjetje ProtoGeo. S prevzemom so bogatejši za aplikacijo Moves, programski izdelek, ki sledi uporabnikovi aktivnosti in porabljenim kalorijam z izkoriščanjem pametnih pritiklin sodobnega telefona. Finci zagotavljajo, da menjava lastnika ne bo pomenila vidnejših posledic za uporabnike. Kljub temu, da natančnega razloga za potezo družabnega velikana ne poznamo, je jasno, da so Facebooku dnevno nabrani podatki, aplikacija Moves se za delovanje v veliki meri naslanja na podatke o lokaciji telefona (in uporabnika), vrednejši od suhega zlata.

    Objavljeno: 27.4.2014 11:00
  • Omrežene naprave v zdravstvu so nevarne

    Strokovnjak za računalniško varnost, Scott Erven, je obelodanil izsledke dvoletne raziskave, v kateri je pod drobnogled vzel varnost naprav v ameriških bolnicah. Skoraj vsaka naprava, ki se jo je lotil, je bila ranljiva. Med drugim mu je uspelo spremeniti dozirne vrednosti črpalkam za zdravila, na daljavo onemogočiti defibrilator s povezavo Bluetooth, ukrasti rentgenske posnetke z lokalnega omrežja, ponastaviti temperaturo na hladilniku, ki hrani darovano kri in spremeniti digitalno kartoteko naključnega bolnika. Vse naštete aktivnosti bi za bolnika lahko bile usodne. Skrb vzbujajoča informacija, ki jo iz raziskave takoj izluščimo, je, da se v bolnišnicah ranljivosti opreme ne zavedajo. Večino lumparij je Scott izvedel z najbolj preprostimi in znanimi postopki. Dostop do opreme je bil nezavarovan, nastavljena gesla smešna (admin, 1234, ipd.), omrežna imena in servisi pa preveč ustrežljivi. Brez požarnega zidu, ki bi občutljive kose opreme ločil od preostalega omrežja, so bolniki na milost prepuščeni sleherniku s povezavo v splet. Scott z raziskavo želi opozoriti, da se digitalno zdravstvo ne konča z odobritvijo Agencije za zdravila (FDA) in je potrebno varnost zagotavljati tudi po prihodu na trg.

    Objavljeno: 27.4.2014 10:00
  • Prihajajo kvantni usmerjevalniki

    Kvantni računalniki so še daleč, saj se moramo najprej naučiti obvladovati in zadosti dolgo shranjevati kubite (kvantne bite), a napredek je očiten. Področje je teoretično že dobro raziskano, poznani so algoritmi in možnosti uporabe kubitov, dopolniti je treba le še praktično (eksperimentalno) implementacijo kubitov.

    Objavljeno: 26.4.2014 07:00
  • Konec omrežja Google+?

    Kapitan vedno zadnji zapusti potapljajočo se ladjo. Kaj torej pomeni, če vodja družabnega plovila z imenom Google+ spusti krmilo iz rok in odide s palube na kopno? Prav to je storil Vic Gundotra in z odhodom napovedal velike spremembe. Družano omrežje Google+ že dolgo ni več zamenjava za Facebook ali Twitter, zato ga pri matičnem podjetju ne bodo več silili v vsak izdelek, ki zraste na njihovem zelniku. Sledila bo reorganizacija razvojne skupine, poleg neizogibnega odpuščanja, se bosta ekipi čvekalnika Hangouts in galerije Google+ Photos pridružile skupini, zadolženi za mobilni operacijski sistem Android. Uradni odgovor spletnega velikana sicer odhod Gundotre obžaluje, a hkrati dodaja, da bo Google+ živel še naprej. Životarjenje pri mnogih osovraženega družabnega omrežja se za zdaj torej nadaljuje, vprašanje je le, kako dolgo še?

    Objavljeno: 26.4.2014 05:00
  • Na disketah našli Warholove umetnine

    V muzeju, posvečenem priznanem umetniku Andyu Warholu, The Warhol Museum, so na starih Amiginih disketah odkrili pravo bogastvo. Gre za digitalne umetnine, ki jih je umetnik s programom ProPaint izdelal ob splavitvi Amige 1000. Restavracija digitalnih podatkov je potekala pod strogim nadzorom računalniškega oddelka univerze Carnegie Mellon. Proces so dokumentirali, javnosti pa bo predstavljen v filmu The Invisible Photograph, ki bo na ogled čez slab mesec v muzeju Carnegie.

    Objavljeno: 25.4.2014 09:00
  • Prodaja iPadov upada

    Prvič, odkar je Apple predstavil svetu tablico iPad, je prodaja tabličnih računalnikov z logotipom ugriznjenega jabolka razočarala. V prvih treh mesecih letošnjega leta so jih prodali slabih dvajset odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Na slabši rezultat, ob povečani prodaji telefonov iPhone in računalnikov Mac, nas je z nerodno izjavo opozoril Tim Cook. Capo di banda podjetja iz Cupertina je v komentarju namreč povsem spregledal splošno rast prodaje in se osredotočil zgolj na tablico iPad, za prodajo katere je povedal, da je tudi v prvih mesecih leta 2014 presegla interna pričakovanja podjetja. Slabše številke naj bi bile posledice zmanjševanja zalog na trgu.

    Objavljeno: 25.4.2014 06:00
  • Cene se nižajo

    Slovenski primerjalnik cen, spletišče Ceneje.si, mesečno spremlja indeks rasti cen. Pod drobnogled so vzeli cene določenih izdelkov, ki jih uporablja večina gospodinjstev v Sloveniji. Po pregledu zadnjega poročila z veseljem ugotavljamo, da so se znižale cene televizorjem, računalnikom in laserskim tiskalnikom. Dnevno sobo z novim ekranom tako opremimo za dobrih pet odstotkov manj kot mesec poprej, medtem ko dobi delovna miza zmogljivejši računalnik v povprečju za petdeset evrov ceneje, laserski tiskalnik pa celo z dvajset odstotkov nižjo ceno. Zanimivo, da svojo kožo še vedno (enako) drago prodajajo mobilni telefoni, ki se jim cena ni občutno znižala.

    Objavljeno: 24.4.2014 07:00
  • Najmočnejši telefon s šibko ceno

    Pri startupu OnePlus, ki ga je ustanovil nekdanji podpredsednik kitajskega podjetja Oppo, Pete Lau, so predstavili svoj prvi pametni telefon. Gre za preprosto imenovan izdelek, ki se zlahka uvršča v sam vrh ponudbe v svetu naprav z mobilnim operacijskim sistemom Android. OnePlus One bo imel pet in pol palcev velik zaslon JDI polne ločljivosti 1080p, procesor Snapdragon 801 s štirimi jedri in hitrostjo 2,5 GHz, 3 GB pomnilnika RAM, od 16 do 64 GB prostora za shranjevanje podatkov in aplikacije, 5 in 13 MP kameri, zmožnost snemanja video posnetkov v ločljivosti 4K, 3100 mAh baterijo, NFC, GPS, WiFi AC, LTE ter Bluetooth 4.1. Poganjal ga bo v CyanogenMod 11S preoblečen Android 4.4 KitKat.

    Objavljeno: 24.4.2014 07:00
  • Za nesojenega izumitelja bitcoina nabrali 20.000 dolarjev

    Marca letos je Nesweek ekskluzivno objavil zgodbo o Dorianu Satoshiju Nakamotu, ki da je po njihovih zanesljivih informacijah izumitelj bitcoina. 64-letni možakar iz Los Angelesa, ki je v preteklosti delal za vojsko, je zatem večkrat javno zanikal kakršnokoli povezanost z bitcoinom, na spletu pa se je prek forumov oglasil tudi pravi Nakamoto, ki je tudi zanikal povezavo s človekom iz članka. Zdi se, da se je Newsweek zaletel in opekel.

    Objavljeno: 24.4.2014 05:00
  • Google vrača denar

    O neumni aplikaciji pametnega avtorja, The Virus Shield, smo že pisali. Gre za protivirusni program, ki ga je v dobri veri na tržnici Play kupilo 10.000 uporabnikov naprav z operacijskim sistemom Android. Ker je v resnici šlo za potegavščino, program ni delal praktično nič, so ga pri spletnem velikanu umaknili z navideznih prodajnih polic. Razvijalec se je sicer branil z obrazložitvijo, da je po pomoti objavil preizkusno različico programskega izdelka, ki je vsebovala zgolj uporabniški vmesnik brez protivirusne kode. Kupci bodo denar dobili nazaj (4 USD), Google pa jih bo še dodatno opremil z dobroimetjem v trgovini Play (5 USD).

    Objavljeno: 23.4.2014 14:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji