• NIST uradno odsvetoval zlomljeni algoritem Dual EC DRBG

    Septembra lani je na algoritem Dual EC DRBG za tvorjenje psevdonaključnih števil, ki se je obilno uporabljal v šifriranju, padla več kot senca dvoma. Sedaj tudi vrhovna avtoriteta ameriški NIST umaknil omenjeni algoritem s seznama priporočenih.

    Objavljeno: 23.4.2014 13:00
  • Microsoftov pisarniški Miks

    Microsoft je predstavil dodatek k priljubljeni pisarniški zbirki Office. Gre za aplikacijo, ki predstavitvam PowerPoint doda interaktivnost in analitiko. Office Mix, kakor se prišlek imenuje, omogoča ozaljšanje poprej suhoparne predstavitve z zvočnim ali video posnetkom, s snemanjem rokopisa ter interaktivnimi elementi v maniri vprašalnika. Za nameček ima orodje, s katerim lahko uporabnik snema dogajanje na računalniškem zaslonu in akcijo vpne v nastajajočo predstavitev.

    Objavljeno: 23.4.2014 11:00
  • Amazonov telefon

    Največji spletni trgovec Amazon se pripravlja na mobilno invazijo. Pri Amazonu pripravljajo pametni telefon, novico so potrdile pobegle fotografije naprave, ki bo, kot vse kaže, prelomna. Pri BGR (Boy Genius Report) navajajo, da bo telefon imel inovativni uporabniški vmesnik, ki bo s pomočjo štirih infrardečih kamer popolnoma odvisen od uporabnikovih kretenj. Z nagibanjem telefona se bodo na zaslonu izpisovale dodatne informacije glede na trenutno odprto aplikacijo. Tako bo na primer kretnja z roko med pisanjem sporočila v ospredje priklicala galerijo fotografij oziroma spletne informacije (IMDb) med gledanjem filma v privzetem video predvajalniku. Amazonov telefon bo skušal predrugačiti način dela s pametno napravo, dotike in uporabo namenskih gumbov bo znižal na minimum ter olajšal enoročno rabo telefona. Če bo našteto dovolj, da uporabniki pozabimo na manko tržnice Google Play, bo znano poleti, ko bodo težko pričakovani telefon pri (nekdanjem) knjigotržcu tudi uradno predstavili.

    Objavljeno: 23.4.2014 05:00
  • Leonardo DiCaprio kot Steve Jobs

    Obeta se nam nov film o ustanovitelju podjetja Apple. Film, ki ga bo režiral priznani režiser Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire), bo bržkone večja uspešnica od lanskoletnega Jobsa. Če povzamemo vedno glasnejše govorice, bo imel višji proračun ter zvezdniško zasedbo z Leonardom DiCapriem na čelu. Projekt, ki ga začnejo snemati konec letošnjega leta ali najkasneje na začetku 2015, že primerjajo z uspešnim The Social Network, ki je privlačno povzel zgodbo o največjem družabnem omrežju na svetu.

    Objavljeno: 22.4.2014 12:00
  • Nova številka Monitorja

    Tokrat smo z Monitorjem nekoliko pohiteli, tako je nova številka že na prodajnih policah. V njej smo si ogledali hibridne prenosnike, torej modele, ki se lahko iz prenosnika prelevijo v tablice. Vsi uporabljajo Windows 8, a imajo različne načine preklopa in različne prednosti in slabosti.

    Objavljeno: 22.4.2014 08:00
  • Zbogom Nokia, dobrodošel Microsoft Mobile

    O prevzemu Nokie s strani nekdanjega botra, podjetja Microsoft, vemo že skoraj vse. Posel naj bi bil zaključen do konca meseca aprila, zato so v Redmondu obelodanili še zadnjo neznanko. Nokia se bo poslej imenovala Microsoft Mobile, kar pomeni, da naslednje leto na prodajnih policah bržčas ne bo več moč najti telefona z nekdaj zelo priljubljeno finsko blagovno znamko. Fincem ostane zgolj trženje patentov in posel z zemljevidi HERE. Še naprej bodo sodelovali z Microsoftom.

    Objavljeno: 22.4.2014 05:00
  • Mednarodna vesoljska postaja dobiva "optiko"

    Na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je srečno prispelo tovorno plovilo SpaceX CRS-3, ki so ga izstrelili v petek zvečer. Poleg živeža je tja prepeljalo cel kup znanstvene opreme, med katero je posebej zanimiv modul za preizkus novega načina podatkovne komunikacije z ISS.

    Objavljeno: 21.4.2014 12:00
  • Prstni odtis na peti Galaksiji ni varen

    Samsungov telefon Galaxy S5 med drugim vabi kupce z večjo varnostjo. Nalik Applovemu telefonu iPhone ima namreč vgrajeno odklepanje telefona s prepoznavo prstnih odtisov. Žal se je tudi za korejskega prvaka izkazalo, da bralnik prstnih odtisov ni zanesljiv. Nemški blogerji H Security so ga prelisičili z umetnim odtisom. Dosežek so objavili v priloženem spletnem video posnetku.

    Objavljeno: 21.4.2014 07:00
  • Nike opušča pametno zapestnico

    Športni velikan Nike je odpustil večino ekipe, zaslužne za pametno zapestnico FuelBand. Novico je (delno) potrdil tiskovni predstavnik družbe in dodal, da digitalnih sanj še niso odsanjali. Namesto strojni opremi se bodo v prihodnosti posvetili programskim izdelkom za športne navdušence. Priljubljeni športni pripomoček tako ne bo dobil shujšane različice, ki je bila napovedana za letošnjo jesen. Zaradi tesne naveze podjetja Nike z Applom, FuelBand deluje le z jabolčnim telefonom, so se pojavile govorice, da so za potezo krivi vidci iz Cupertina, ki nameravajo v bližnji prihodnosti predstaviti tako novi iPhone kot iUro. Oba izdelka naj bi takoj po prihodu na trg zasedla tudi del, ki ga danes pokrivajo pametne (športne) zapestnice in druge nosljive naprave.

    Objavljeno: 21.4.2014 05:00
  • Izgube pri AMDju

    Ameriško podjetje AMD je objavilo poslovne rezultate za prvo četrtletje, kjer so kljub dvigu prihodkov pridelali 20 milijonov dolarjev izgub. Prihodki so se dvignili za 28 odstotkov na 1.4 milijarde dolarjev, predvsem na račun igralnih konzol Xbox One, Wii U in PlayStation 4, ki vse uporabljajo AMDjeve grafične procesorje. AMD ima sicer še vedno za dobrih 2 milijard dolgov, v naslednjem četrtletju pa pričakujejo podobne prihodke.

    Objavljeno: 20.4.2014 12:00
  • Google z brezpilotnimi letali

    Pri Googlu so potrdili nakup podjetja Titan Aerospace, ki se ukvarja z brezpilotnimi letali (t.i. drone). Slednji uporabljajo sončno energijo in lahko letijo na višini 19.000 metrov. Razviti naj bi bili za več let neprekinjenega letenja, ob tem pa lahko prenašajo podatkovne in glasovne storitve, hkrati pa fotografirajo zemljo, na njih pa se lahko namesti tudi različna atmosferska tipala. Po govoricah naj bi se za nakup podjetja zanimali tudi pri Facebooku, kjer pa so kasneje objavili sodelovanje z angleškim podjetjem Ascenta, ki se prav tako ukvarja z brezpilotnimi letali.

    Objavljeno: 20.4.2014 09:00
  • Trg pametnih telefonov še navzgor

    Sodeč po poročilu raziskovalnega podjetja TrendForce se je globalni trg pametnih telefonov v prvem četrtletju letošnjega leta dvignil za dober odstotek na 266.9 milijonov naprav. V drugem četrtletju pričakujejo še večji dvig, skupaj se naj bi dostavilo 284.5 milijonov pametnih telefonov. Številke kažejo na telefone, dostavljene prodajalcem, ne pa število prodanih telefonov. Prednjači Samsung, ki drži 30% delež trga, za njim je Apple, najhitreje pa rastejo kitajska podjetja Huawei, lenovo in Xiaomi, vsa tri podjetja so v prvem četrtletju zabeležila rast, višjo od 20%.

    Objavljeno: 19.4.2014 12:00
  • V Angliji želijo otežiti spletno ustrahovanje

    V Angleškem parlamentu so vse močnejše želje po ostrejši zakonodaji, ki bi otežila ustrahovanje in zalezovanje preko spleta. Več politikov je že izrazilo mnenje, da je trenutna zakonodaja preveč ohlapna. V zadnjem času je bilo v Angliji vse več primerov, ko so se znane osebnosti znašle na napačni strani verbalnih napadov preko spleta, kar nekaj obtoženih pa je dobilo tudi krajšo zaporno kazen. Spremenjena zakonodaja naj bi omogočala predvsem ostrejše kazni.

    Objavljeno: 19.4.2014 09:00
  • S Facebookom do lokacije naših prijateljev

    Kmalu bodo lahko uporabniki Facebook aplikacij na mobilnih telefonih začeli dobivati obvestila o tem, da se v bližini nahajajo njihovi prijatelji oziroma znanci. Počasi so namreč začeli uvajati funkcijo 'Nearby Friends', ki nas opozori, ko je kak izmed naših prijateljev blizu. Funkcijo moramo seveda ročno vklopiti, izbrali bomo lahko med vsemi prijatelji ali pa naredili seznam, na katere nas lahko opozori. Zadeva bo delovala dvosmerno, se pravi, da nam bo pokazala le tiste uporabnike, ki sami uporabljajo funkcijo in so nas dodali na svoj seznam. Preko nje pa bomo lahko tudi hitro sporočili točno lokacijo.

    Objavljeno: 18.4.2014 13:00
  • Kim Dotcom bo dobil nazaj zaplenjeno imetje

    Sodišče v Novi Zelandiji je presodilo, da mora policija vrniti zasežene predmete in denar ustanovitelju spletne stran Megaupload, Kimu Dotcomu. Policija mu je v začetku leta 2012 med racijo zasegla več kot 15 luksuznih avtomobilov, denar in kar nekaj denarja, obtožen je bil kršenja avtorskih pravic s spletno stranjo Megaupload. V tem času je sicer zagnal novo spletno storitev, imenovano Mega, ki uporablja močnejše varnostne mehanizme. Oblasti imajo sicer dva tedna časa za pritožbo na odločitev sodišča, po besedah Kima pa je to dober znak tudi za naprej.

    Objavljeno: 18.4.2014 13:00
  • Nemški medijski mogotec kritizira Google

    Glavni izvršni direktor nemške skupine Axel Springer, Mathias Dopfner, je v odprtem pismu kritiziral Google in zapisal, da se skupina boji pretirane moči, ki jo imajo pri ameriškem računalniškem podjetju. V pismu, naslovljenem na Googlovega šefa Erica Schmidta, slednjega sprašuje, če nameravajo pri Googlu vzpostaviti nad-državo brez protimonopolnih zakonov in zakonov za zaščito zasebnosti.

    Objavljeno: 18.4.2014 09:00
  • Telekom ponuja glasbeni Deezer

    Naročniki Telekoma Slovenije imajo sedaj možnost uporabljati glasbeno storitev Deezer, ki omogoča dostop do zbirke čez 30 milijonov skladb vseh zvrsti, med njimi so tudi slovenski izvajalci. V promocijskem obdobju bo prvih 5.000 prijavljenih storitev uporabljalo brezplačno do 31. maja, ostali pa 15 dni (a spet le do 31. maja).  Pri tem velja omeniti, da je prenos glasbenih podatkov v okviru Deezerja v mobilnem omrežju Telekoma brezplačen.

    Objavljeno: 17.4.2014 15:00
  • Slovenski XLAB do nove nagrade

    Podjetje XLAB je skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje prejelo nagrado EENA (European Emergency Number Association) za storitev Smart Locator. Slednja je namenjena določanju lokacije klicočega z mobilnega telefona na številko 112. Storitev deluje s pomočjo SMSja, ki ga prejme uporabnik in ki ima dodano povezavo, preko katere telefon uporabnika sporoči lokacijo, določeno s pomočjo GPS signala. Operater oziroma reševalci lahko tako uporabnika locirajo z natančnostjo do nekaj metrov.

    Objavljeno: 17.4.2014 14:00
  • Nokia ustavila prodajo tablice Lumia 2520...

    ...zaradi nevarnostni električnega udara.

    Objavljeno: 17.4.2014 12:00
  • Najstnik obtožen izkoriščanja varnostne pomanjkljivosti Heartbleed

    V Kanadi je policija aretirala 19 letnika, ki naj bi izkoristil varnostno luknjo Heartbleed za krajo podatkov o davčnih zavezancih. Mladenič naj bi kradel podatke iz spletne strani kanadskega davčnega urada, to naj bi bil eden izmed prvih prijavljenih napadov, ki je izkoristil Heartbleed. Do mladeniča so prišli štiri dni po napadu.

    Objavljeno: 17.4.2014 10:00
  • O neoporečnosti TrueCrypta

    Sedaj so taki časi, da smo sumničavi in nezaupljivi do vsakega kosa kode, ki teče na naših računalnikih. Odprtokodni program TrueCrypt je namenjen šifriranju datotek, zato je izjemno pomembno, da nima lukenj in stranskih vrat. Sveža analiza je potrdila, da nima večjih ranljivosti.

    Objavljeno: 16.4.2014 16:00
  • Googlov modularni telefon na poti

    Pri Googlu so prejšnji teden objavili razvojni komplet za modularni pametni telefon, znan pod imenom Ara, sedaj pa je na dan prišlo še nekaj več informacij o tem projektu. Prvi telefon Ara naj bi namreč ugledal luč dneva januarja naslednjega leta, pred tem bodo objavili tudi različico operacijskega sistema Android, ki bo podpirala tovrstne telefone. Naprava bo omogočala veliko prilagoditev, saj bomo lahko sami izbirali posamezne komponente in materijale, omenja se tudi možnost 3D tiskanja materijalov. Pri Googlu računajo, da bomo lahko tak telefon obdržali bistveno dlje, kot obdržimo današnje, saj bomo lahko s časom zamenjali procesor, kamero ali katerikoli sestavni del.

    Objavljeno: 16.4.2014 15:00
  • SiMobil z novo tarifo za EU

    SiMobil je danes predstavil novo tarifo za gostovanje v Evropski Uniji imenovano EU Neskončno. Pri tem bodo uporabniki za 2,99 EUR na dan uporabljali storitve neomejeno povsod po EU (in Islandiji, na Norveškem in v Liechtensteinu), ne pa tudi nam bližnjim državam, recimo v Srbiji, Bosni, itd. Za to ceno bomo lahko klicali (do 1000 minut), pošiljali SMSje (do 1000 SMSjev) in prenašali podatke (do 500 MB, nato se omeji hitrost na 64 kbps).

    Objavljeno: 16.4.2014 10:00
  • Tudi Android občutljiv na Heartblead

    Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko pomanjkljivost Heartblead, o kateri se v zadnjih dneh veliko piše, resno ogrozila varnost operacijskega sistema Android. V nevarnosti so naprave ki uporabljajo Android 4.1.1, saj bi lahko napadalec iz njihovega pomnilnika dobil gesla, vsebino osebnih sporočil in druge občutljive podatke. Ranljive bi lahko bile tudi nekatere različice Android 4.2.2, ki so jih prilagodili proizvajalci ali ponudniki mobilne telefonije. Ta hip se priporoča, da uporabniki preverijo ranljivost svojih telefonov z pomočjo aplikacije Heartbleed Detector, ki je na voljo v trgovini Google Play.

    Objavljeno: 15.4.2014 15:00
  • Windows XP se še drži

    Po raziskavi, ki so jo izvedli pri podjetju Avast (ki je vsem znano po istoimenskem programu za čiščenje virusov), namerava 27 odstotkov vprašanjih uporabnikov, ki uporabljajo Windows XP, ostati na tem operacijskem sistemu. Pri Avast so sicer obljubili, da bodo vsaj še dve leti podpirali sedaj že 12 let star sistem (to nameravajo tudi druga podjetja, ki ponujajo proti virusne rešitve). Uporabniki XPjev naj bi bili sicer bistveno bolj pogosta tarča napadov kot uporabniki Windows 7. Zanimivo, da se kar 21 odstotkov njihovih uporabnikov, ki uporabljajo Windows XP, niti ne zaveda, da je Microsoft ukinil podporo za ta sistem.

    Objavljeno: 15.4.2014 14:00
  • Za izdelavo Galaxy S5 gre 256 dolarjev

    Analitično podjetje IHS je objavilo poročilo, v katerem med drugim ocenjujejo, koliko dejansko stane Samsungov novi Galaxy S5. Vsak ta telefon naj bi proizvajalca stal okoli 256 dolarjev – to naj bi bilo dvanajst dolarjev več kot njegov predhodnik, Galaxy S4. Najdražja posamezna komponenta je pet palčni zaslon, za katerega odštejejo 63 dolarjev, kar je vseeno 12 dolarjev manj, kot je veljal zaslon modela S4 (spust cene gre predvsem na račun optimizacije v proizvodnji). Omeniti velja, da stane bralnik prstnih odtisov le okoli 4 dolarje, za razliko od tistega, vgrajenega v zadnjo generacijo telefona iPhone, ki naj bi veljal okoli 15 dolarjev.

    Objavljeno: 15.4.2014 13:00
  • Sodišče EU prepovedalo nadomestilo za piratstvo

    Sodišče Evropske unije je prepovedalo pavšalno zaračunavanje nadomestila za nezakonito reproduciranja (piratstvo), kar vse glasneje zahtevajo v glasbeni in filmski industriji. Pri tem je potrebno poudariti, da to ne prepoveduje slovenske uredbe, o zneskih nadomestil za zasebno in drugo lastno reproduciranje, sprejete leta 2006.

    Objavljeno: 15.4.2014 10:00
  • Windows Phone 8.1 na voljo za razvijalce

    Danes so pri Microsoftu objavili tretji popravek za Windows Phone 8, hkrati pa so predstavili tudi razvojno različico Windows Phone 8.1, ki si jo lahko razvijalci že namestijo. Za splošno javnost bo nova različica na voljo konec aprila ali v začetku maja.

    Objavljeno: 14.4.2014 13:00
  • Si.Mobil sklenil sodelovanje s start-upom Chipolo

    Pri Si.Mobilu so sklenili partnersko sodelovanji z slovenskim start-up podjetjem Chipolo, ki je preko Kickstarterja sicer že dobilo 300.000 dolarjev zagonskih sredstev. Podjetje je pripravilo pametni obesek, ki s pomočjo brezžične povezave Bluetooth pomaga najti izgubljene oziroma založene predmete (ključe, torbico, denarnico). S pametnim telefonom lahko spremljamo oddaljenosti obeska Chipolo in na njem sprožimo zvok, ki pomaga pri iskanju. V primeru, da se naprava preveč oddalji, lahko to javi z opozorilom na telefonu, če se izgubi pa se na zemljevidu zabeleži lokacija, kjer je bil nazadnje povezan.

    Objavljeno: 14.4.2014 12:00
  • Slovenskemu podjetju Koofr uspel preboj

    Slovensko start-up podjetje Koofr d.o.o. je zabeležilo velik uspeh, saj so pri romunskem ponudniku telekomunikacijskih storitev RCS & RDS predstavili oblačno shrambo, zasnovano na tehnologiji, razviti pri Koofr. Podjetje RCS & RDS sicer velja za enega izmed največji ponudnikov telekomunikacijskih storitev na področju jugovzhodne Evrope. Storitev se imenuje Digi Storage, ustanovitelj in direktor podjetja Koofr, Damjan Matičič, pa je pri tem povedal, da bodo »v zelo kratkem času storitev shrambe pod lastno blagovno znamko ponudili tudi tujim in domačim podjetjem«.

    Objavljeno: 14.4.2014 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji