• IBM opušča sisteme NAS

    Konec avgusta naj bi IBM nekoliko presenetljivo nehal ponujati omrežne pomnilniške sisteme NAS. Po podatkih družbe je bila prodaja teh izdelkov pod pričakovanji, da saj so kljub nizkim cenam dosegali tu precej slabše rezultate kot na podobnih izdelkih za omrežja SAN. Dejavnik za določitev pa je tudi vse številnejša in močnejša konkurenca, ki po drugi strani nima ponudbe na področju zmogljivejših sistemov. IBM tako ne sprejema več naročil za dosedanje sisteme TotalStorage NAS 100 in NAS 200, opustili pa naj bi tudi najnovejši sistem TotalStorage 200i, ki je omogočal povezavo NAS sistema prek protokola iSCSI.

    Objavljeno: 2.8.2003
  • Novi miniaturni prenosniki

    Po ofenzivi večjih prenosnikov s procesorji Centrino proizvajalci zdaj dopolnjujejo svojo ponudbo z najmanjšimi in najlažjimi prenosniki. Toshiba je tako predstavila nov prenosnik Portege R100, ki se lahko pohvali s težo komaj 1,2 kg, uporablja pa zmogljiv, a energijsko zelo varčen Intelov procesor Pentium M s taktom 1,2 GHz. Prenosnik ima vgrajen 12,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 768 pik, 256 MB RAM, 40 GB disk, enoto DVD-ROM ali disketnik pa priključimo na sistem prek zunanjega modula in vmesnika ISB. Zato pa ima prenosnik niz vmesnikov, med katerimi tudi brezžični skladen s standardom 802.11b. Cena prenosnika je ZDA 2.200 dolarjev.

    Objavljeno: 2.8.2003
  • AMD še vedno v rdečem

    Kljub rahlemu povečanju prihodkov, je AMD tudi v drugem fiskalnem trimesečju pridelal izgubo, in sicer 140 milijonov dolarjev. AMD ni posloval pozitivno že od drugega trimesečja 2001, zadnje izgube pa so predvsem posledica sindroma sars, ki je vplival na zmanjšanje proizvodnje in prodaje v Aziji. Pri AMD pričakujejo boljšo prodajo v tretjem trimesečju - predvsem zaradi večjega povpraševanja po strežniških procesorjih Opteron. AMD je namreč na trgu 64-bitnih čipov precej bolj uspešen kot Intel s svojim Itaniumom. Sicer pa AMD gleda na prihodnje mesece z dokajšnjim optimizmom. Konec septembra bodo predstavili Athlon64 za namizne računalnike, pripojili bodo družbo FASL in s tem postali največji svetovni proizvajalec pomnilnikov flash, prihodnje leto pa bodo pognali tudi proizvodnjo čipov z 90-nanometrsko tehnologijo.

    Objavljeno: 1.8.2003
  • Predpomnilniki za P2P: legalno ali ne?

    Izmenjava datotek med uporabniki (P2P) ne povzroča glavobolov le založniški industriji, ampak tudi ponudnikom internetnih storitev (ISP). Gromozanski promet, ki ga zaradi izmenjave datotek ustvarjajo uporabniki, namreč oži njihove širokopasovne povezave. Zato je Niklas Zennstrom (soustanovitelj servisa Kazaa) iz švedskega podjetja Joltid predstavil tehnologijo PeerCache, ki v predpomnilniku (cache) začasno shranjuje najbolj pogosto >>pretočene<< digitalne datoteke - s čimer se zmanjša obremenjenost omrežja. Pri tem se je seveda takoj pojavilo vprašanje, ali lahko ISP-ji začasno shranjujejo nelegalno digitalno vsebino v predpomnilnikih svojih usmerjevalnikov. Evropska zakonodaja jim tega izrecno ne prepoveduje, v ZDA pa so zadeve precej bolj napete. Ameriško založniško združenje (RIAA) je namreč že sprožilo nekaj tožb, v katere so vključeni tudi ISP-ji - zaradi tega, ker niso preprečili nedovoljene izmenjave digitalne vsebine.

    Objavljeno: 1.8.2003
  • Cenejši tablični računalniki

    Prodaja tabličnih računalnikov TabletPC se je po začetnem navdušenju nekoliko zmanjšala, zato proizvajalci načrtujejo nove modele. HP, Toshiba, Acer in drugi pripravljajo nove izdelke, ki bodo na voljo v širšem cenovnem razponu kot doslej. Predvsem pa je novost to, da bodo nekateri poskusili tablične računalnike prodajati tudi v trgovinah potrošnikom za domačo rabo, med tem ko so doslej sistemi TabletPC ciljali predvsem na področje poslovne rabe.

    Objavljeno: 1.8.2003
  • Macromedia Contribute 2

    Podjetje Macromedia je predstavila novo različico orodja za pripravo spletnih vsebin Contribute 2. Nova različica poleg okolja Windows zdaj podpira tudi računalnike Macintosh, vsebuje pa novo tehnologijo FlashPaper, različico zapisa Flash, ki je namenjena predvsem atraktivni predstavitvi besedil na spletnih straneh (pisave, učinki, animacije). Mnogi že menijo, da bi lahko bil FlashPaper zametek sistema, ki bi lahko v prihodnje tekmoval z uveljavljenim zapisom Adobe Acrobat (PDF). Res pa je, da je FlashPaper tesno vezan na spletno rabo, saj ne omogoča snemanja in pošiljanja samostojnih dokumentov. Sicer pa Contribute 2 prinaša številne druge izboljšave, ki olajšajo vnos vsebin na spletne strežnike, brez da bi se uporabniki morali srečati z vidikom oblikovanja samega videza in drugih posebnosti spletnih strani.

    Objavljeno: 1.8.2003
  • Intel in AMD pripravljata jesensko ofenzivo

    Po tem, ko se je čez poletje tekma med proizvajalcema Intel in AMD vsaj kar se tiče predstavitve novih modelov nekoliko umirila, lahko že v začetku jeseni pričakujemo kopico novih, zmogljivejših procesorjev. AMD bo tako menda 22. septembra predstavil Athlon64, prvi 64-bitni mikroprocesor namenjen namiznim računalnikom, ki lahko s pridom izvaja tudi današnje 32-bitne programe, zato bo najbrž kmalu povsem zamenjal današnje izdelke Athlon XP. Velika možnost je tudi, da bo AMD kar sočasno predstavil tudi različico Athlon64-M, energijsko varčno različico procesorja, namenjeno prenosnim računalnikom. Zdaj je že jasno, da je za AMD za novi Athlon64 pridobil naklonjenost družbe Hewlett-Packard, vprašanje pa je, kdo bo še sledil s podporo v svojih sistemih.

    Objavljeno: 1.8.2003
  • Odpovedi pri Oraclu

    Iz Oracla so sporočili, da iz podjetja odhajata direktor marketinga Mark Jarvis in nekdanji direktor prodaje za Severno Ameriko George Roberts. Jarvis je bil v Oraclu 14 let in je kot nekdanja desna roka direktorja Larryja Ellisona igral glavno vlogo pri oblikovanju Oraclove internetne strategije. Razlogov za njegovo odpoved niso navedli. Jarvis in Roberts sta le dva v nizu odstopov vrhunskih managerjev, ki so jim pri Oraclu priča v zadnjih letih. Leta 2000 sta odšla Oraclov predsednik Ray Lane in izvršni podpredsednik Gary Bloom, leto pozneje pa še izvršni podpredsednik oddelka Oracle Service Industries Jay Nussbaum. Poznavalci namigujejo, da je za odstope nekdanjih Oraclovih vodilnih managerjev v veliki meri kriv Ellisonov svojstven slog vodenja podjetja.

    Objavljeno: 31.7.2003
  • Solidno trimesečje za IBM

    IBM je končal drugo trimesečje z 1,7 milijarde dolarjev zaslužka in 21,6 milijarde dolarjev prihodka. V enakem lanskem obdobju je bilo zaslužka 445 milijonov, prihodka pa 19,7 milijarde dolarjev. Čeprav se je IBM-u ponesrečil posel o zunanjem opravljanju storitev (outsourcing) s proizvajalcem avtodelov Visteonom v višini 2 milijard dolarjev, je oddelek Global Services ustvaril skoraj polovico celotnega trimesečnega prihodka (10,6 milijarde), kar je bilo 23 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prodaja programske opreme je prispevala 3,5 milijarde dolarjev - predvsem z izdelkoma WebSphere in DB2 - kar je pomenilo 6-odstotni skok. S strojno opremo (strežniki in sistemi za hranjenje) so ustvarili 6,6 milijarde dolarjev prihodka (1 odstotek manj kot lani), s prodajo osebnih računalnikov pa 2,7 milijarde dolarjev, kar je bilo 3 odstotke več kot v enakem lanskem obdobju.

    Objavljeno: 31.7.2003
  • InterVideo WinDVD Creator Platinum 2

    Podjetje InterVideo je predstavilo WinDVD Creator Platinum 2, celovito rešitev za urejanje in zapisovanje posnetkov na nosilicih DVD+/-VR, DVD-Video, miniDVD, VCD, SVCD, DivX in CD. Med drugim zagotavlja oprema tudi podporo za prostorski zvok Dolby Digital, posnetke DivX, podporo za predstavitve s pomočjo slik, OnDiscEditing za prenos ter urejanje posnetkov neposredno na plošči in druge novosti. WinDVD Creator Platinum 2 stane 100 dolarjev.

    Objavljeno: 31.7.2003
  • Microsoft Office SharePoint Portal Server 2003

    Microsoft je oznanil podrobnosti v zvezi s prihodnjo različico strežniškega izdelka za strežbo spletnih dveri in elektronske dokumentacije. Program, ki je doslej nastajal pod imenom SharePoint Portal Server 2.0 bo nosil polno ime Microsoft Office SharePoint Portal Server (SPP) 2003, s čimer želijo poudariti pripadnost in tesno povezanost s prihajajočo pisarniško zbirko Office System 2003. Sicer pa novi SharePoint Server sloni na jedru paketa Windows SharePoint Services (WSS) 2003, ki ga bo mogoče brezplačno dobiti skupaj s strežnikom Windows Server 2003.

    Objavljeno: 31.7.2003
  • IBM strežnik z AMD Opteronom že v prodaji

    IBM je izpolnil napoved, da bo v svojo ponudbo vključil strežnik z novim 64-bitnim procesorjem družbe AMD. Novi izdelek nosi oznako eServer 325, podpira pa do dva procesorja AMD Opteron 240, 242 ali 246 s takti do 2 GHz. Vse skupaj je na voljo v ohišju za strežniške omare višine le 1U, kar je prostorsko zelo učinkovito glede na pričakovano zmogljivost sistema. Strežnik lahko hkrati poganja 32-bitne in 64-bitne programe, ostali sestavni deli pa so podobni kot pri strežnikih s procesorji Intel (pomnilnik, disk, omrežni vmesniki). Novi strežniki so tudi cenovno ugodni, saj je začetna cena v ZDA že nekaj nad 2.900 dolarjev, znatno manj od prvih strežnikov s 64-bitnimi procesorji Itanium2 družbe Intel.

    Objavljeno: 31.7.2003
  • Nikonov novi zrcalnorefleksni digitalnež

    Pri Nikonu so predstavili nekaj novosti - med njimi predvsem nov zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat D-2H, pa novo digitalno bliskavico, dva objektiva namenjena digitalnemu formatu in en objektiv namenjen analogni in digitalni fotografiji.

    Objavljeno: 30.7.2003
  • Logitec ponudil zapisovalnike DVD-RAM?R/RW

    Pri Logitechu so predstavili tri nove zapisovalnike DVD s 3-kratno in 4-kratno hitrostjo zapisovanja. Vgradna enota z vmesnikom ATAPI bo konec avgusta na voljo za 245 evrov, podpirala pa bo vse obstoječe standarde, kot so DVD+R/RW, DVD-R/RW in DVD-RAM. Priklopni različici z vmesniki Firewire in USB 2.0 bosta na voljo nekoliko kasneje, stali pa bosta stali 308 oziroma 283 evrov. Naprave temeljijo na zapisovalnikih LG Electronics.

    Objavljeno: 30.7.2003
  • Discreet 3ds max 6

    Podjetje Discreet je na konferenci Siggraph predstavila novo različico priljubljenega programskega paketa za 3D oblikovanje, senčenje in animacijo 3ds max. Šesta različica izdelka prinaša številne novosti, ki so namenjene specifičnim področjem rabe, še posebej pa so avtorji posvetili pozornost vizualnim učinkom za potrebe filmske industrije in proizvajalcev računalniških iger.

    Objavljeno: 30.7.2003
  • CommVault Shadow Explorer

    Podjetje CommVault je predstavilo programski izdelek, ki omogoča preprosto upravljanje z diskovnimi slikami v okolju Windows Server 2003 ter tistimi v strojnih pomnilniških sistemih. Shadow Explorer izkorišča nove zmožnosti okolja Windows Server 2003 in sicer storitve Volume Shadow Copy (VSS) in Virtual Disk Service (VDS), pri čemer omogoča prenos diskovnih slik (shadow copy) iz enega računalnika an drugega. Diskovne slike pa je mogoče prenašati tudi iz strojnih pomnilniških sistemov, kar precej olajša izdelavo varnostnih kopij sistemov, pripravo podatkov za podatkovno rudarjenje in izdelavo testnih okolij.

    Objavljeno: 30.7.2003
  • Pomnilniške povezave na velike razdalje

    V skupnem projektu so družbe Cisco, Hitachi Data Systems (HDS) in ameriški ponudnik komunikacijskih storitev Sprint prikazali povezavo med pomnilniškimi sistemi, ki so bili med sabo oddaljeni kar 3600 milj. Za dosego povezavo so uporabili še nastajajoči protokol FCIP (Fibre Channel over IP), ki omogoča prenos podatkov iz okolja SAN (Fibre Channel) prek standardnega omrežnega protokola IP. Prenos podatkov je potekal asinhrono, dosegli pa so ugodno visoke hitrosti prenosa podatkov.

    Objavljeno: 30.7.2003
  • Mobitelova erotika in papirnate Mobikartice

    Družba Mobitel je danes svojim uporabnikom portala Planet ponudila nekaj pretočnih video in drugih vsebin z erotičnim nabojem, kmalu pa bo na voljo tudi vremenska napoved in novice 24UR, ki jih pripravlja Pop TV. Obenem so predstavili tudi okolju prijazne Mobikartice iz papirja.

    Objavljeno: 30.7.2003
  • Prodaja čipov Bluetooth raste

    Prodaja čipov Bluetooth raste

    Objavljeno: 30.7.2003
  • Fujifilm pripravil "šestmilijonca"

    Družba Fujifilm je danes predstavila tri nove digitalne fotoaparate z oznakami S7000 Zoom, S5000 Zoom in A205S Zoom, ki bodo v Evropi naprodaj šele jeseni.

    Objavljeno: 30.7.2003
  • Derivati Kazaa-ja blokirajo skenerje RIAA

    Dve različici odjemalcev znanega programa Kazaa, namenjenega razpečevanju datotek med uporabniki, že aktivno podpirata onemogočanje nadzora in pregledovanja omrežja s strani združenja velikih glasbenih založb RIAA.

    Objavljeno: 29.7.2003
  • Casio QV-R40

    Pri podjetju Casio so predstavili digitalni fotoaparat z ločljivostjo štiri milijone pik in trojnim optičnim zoomom. Aparat QV-R40 naj bi se zelo hitro vključil - v manj kot eni sekundi po pritisku na tipko -, pri zajemu posnetkov pa naj bi bil še hitrejši, saj naj bi se zaklep odprl v manj kot 0,01 sekunde. Fotoaparat ima aluminijasto ohišje, vgrajen zaslon LCD, vtičnice za pomnilniške kartice SD/MMC in ležišče za dva akumulatorja AA.

    Objavljeno: 29.7.2003
  • Slovenija pri certifikatih nad povprečjem EU

    V začetku julija je v Bruslju potekal delovni sestanek vseh predstavnikov držav članic in bodočih članic Evropske unije ter Bolgarije, Romunije, Islandije, Lichtensteina, Norveške in Švice, katerega cilj je bil ugotoviti, ali je zakonodaja o e-podpisu v posamezni državi usklajena z direktivo Evropske unije 1999/93/EC, ali so smernice še vedno aktualne, kako napreduje e-poslovanje z uporabo e-podpisa v praksi oziroma na trgu.

    Objavljeno: 29.7.2003
  • Na obzorju novi OpenOffice.org

    Razvijalci brezplačnega pisarniškega programskega paketa z odprto kodo OpenOffice.org se bližajo koncu razvoja nove različice, ki bo prinesla nove funkcionalnosti. OpenOffice.org 1.1 je trenutno na voljo kot kandidat za končno objavo, kjer avtorji odpravljajo še zadnje napake. Glavne novosti programa so v podpori za nove zapise in izboljšavi podpori za dosedanje zapise dokumentov. OpenOffice.org 1.1 bo tako podpiral izvoz podatkov neposredno v zapis Adobe Acrobat (PDF), pa tudi v obliki animacij Macromedia Flash.

    Objavljeno: 29.7.2003
  • Oracle Collaboration Suite 2.0

    Podjetje Oracle je predstavilo novo različico strežnika za elektronsko pošto in skupinsko delo, s katerim nameravajo resno tekmovati z izdelki družb Microsoft in IBM. Oracle Collaboration Suite 2.0 vsebuje številne novosti in spremembe, s katerimi naj bi izdelek skušal prepričati dosedanje kupce strežnikov Exchange in Notes. Oracle pa z izdelkom predvsem računa na svojo obstoječo bazo uporabnikov podatkovnega strežnika, ki šteje danes čez 200.000 podjetij. Glavna moč izdelka in prednost pred konkurenčnimi strežniki je namreč prav v temu, da uporablja za hrambo podatkov standardni podatkovni strežnik Oracle Database Server, medtem ko se bosta Exchange in Notes preselila na SQL Server oziroma DB2 šele čez nekaj let.

    Objavljeno: 29.7.2003
  • Združevanje HP-UXa in Tru64 Unixa

    Podjetje Hewlett-Packard je uspešno preneslo številne ključne lastnosti operacijskega sistema Tru64 Unix na svojo različico Unixa, HP-UX. S tem korakom je narejen še en pomemben korak v integraciji izdelkov pred nekaj leti pripojene družbe Compaq. Tru64 Unix, ki je nastal iz nekoč znanega izdelka Digital Unix, je znan po svojih naprednih zmožnostih, zlasti pa podpori za gruče. HP je tako uspel prenesti na HP-UX izdelek Tru64 TruCluster, ki pa za zdaj deluje le v različici za dve vozlišči. TruCluster na platformi Alpha sicer podpira gruče s tja do osmimi sistemi. HP naj bi izdelek objavil v začetku 2004, do tedaj pa obljubljajo podporo za 8 ali celo 16 vozlišč.

    Objavljeno: 28.7.2003
  • GFI FAXmaker for Networks/SMTP 11.0

    Podjetje GFI je predstavilo novo različico izdelka za omrežno pošiljanje in sprejemanje telefaksov. Novi FAXmaker for Networks/SMTP 11.0 prinaša številne izboljšave ter dve pomembni novosti. Prva je vgrajeni strežnik za pošiljanje in sprejemanje sporočil prek kratkih sporočil SMS, kar razširja namembnost izdelka tudi na področje mobilne telefonije. Uporabniki izdelka lahko ob tem računajo na prednosti omrežne uporabe, kot je integracija z elektronsko pošto, uporaba skupnih imenikov in centralna hramba sporočil SMS.

    Objavljeno: 28.7.2003
  • VMware ESX 2.0

    Podjetje Vmware je predstavilo novo različico svojega najzmogljivejšega izdelka za vzpostavitev navideznih strežnikov VMware ESX 2.0. Dolgo pričakovani izdelek v prenovljeni izvedbi podpira najzmogljivejše večprocesorske strežnike, kot je IBM-ove x445 s tja do 32 fizičnimi procesorji. Tako kot doslej VMware ESX 2.0 podpira lasten zagonski in nadzorni sistem (temelječ na Linuxu), ki omogoča zelo učinkovito virtualizacijo strojne opreme in izkoristek najzmogljivejših sistemov.

    Objavljeno: 28.7.2003
  • RLX bo uporabljal InfiniBand

    Podjetje RLX technologies, pionir med proizvajalci strežniških rezin, bo med prvimi v svojih izdelkih podprlo vmesnik InfiniBand. RLX bo Infiniband vgradil v svoja strežniška ohišja za strežniške rezine ServerBlade 2800i in ServerBlade 3000i, ki so zgrajene na procesorjih Xeon, omogočajo pa gostoto 10 rezin na ohišje. Inifiniband bo zagotavljal hitro povezavo med strežniki, pa tudi z ostalo periferijo. RLX bo namreč v sodelovanju z družbo Topspin Commuications ponudil celotno programsko opremo ter strojno opremo (vmesnike za strežnike, stikala) za podporo povezave vmesnikov Infiniband na omrežja ethernet (LAN) in Fibre Channel (SAN).

    Objavljeno: 28.7.2003
  • Intel in Linksys s skupnim programom

    Intel in Linksys, hčerinsko podjetje družbe Cisco, sta ustanovila skupni tehnološki in tržni program za izboljšanje vzpostavljanja ter upravljanja brezžičnih omrežij v gospodinjstvih in v majhnih pisarnah. Program vključuje skupne inženirske in tržne aktivnosti. V začetku bo Intel uagotovil delovanja tehnologije Centrino s trenutno dostopnimi Linksysovimi brezžičnimi dostopnimi točkami in usmerjevalniki.

    Objavljeno: 28.7.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji