• Iomega z mini nosilci

    Podjetje Iomega je razkrilo načrte za nov tip izmenljivih nosilcev, ki na majhni površini nudijo veliko prostora za podatke. Izdelek, ki ga za zdaj imenujejo Digital Capture Technology ali DCT, uporablja nosilce s premerom 3,8 cm (1,5 palca), na katere je mogoče shraniti kar 1,5 GB podatkov. Zaradi majhnih dimenzij, robustnosti in skromne porabe energije bodo novi nosilci zlasti primerni za uporabo v malih mobilnih napravah, kot so ročni računalniki, večpredstavni predvajalniki in mobilni telefoni. Sistem DCT temelji delno na lastnem razvoju družbe Iomega, nekaj pa so pridobili z licencami družbe Fujifilm. Izdelki DCT ne bodo na voljo pred letom 2004, vendar pri družbi Iomega menijo, da lahko nudijo boljše razmerje med velikostjo in ceno, kot današnje pomnilniške kartice in druge pomnilniške naprave.

    Objavljeno: 27.7.2003
  • Protivirusne dveri VirusPortal z informacijami o virusih

    Podjetje Panda Software je objavilo nove brezplačne dveri VirusPortal, ki so namenjene boju proti računalniškim virusom. Na spletnem strežniku je mogoče dobiti osnovne informacije, napotke in možnost preverjanja prisotnosti virusov na lokalnih računalnikih. Dveri ponujajo nenehno ažurno stanje o novih izbruhih virusov, novost pa je Panda Virusometer, ki stalno ocenjuje tveganje napadov z virusi. V oddelku News Tickers so stalne in ažurne novice o virusih 24 ur na dan, zemljevid Infection map prikazuje stanje in vpliv zlonamernih kod v vsaki državi po vsem svetu, grafični prikaz Proliferation of infections pa kaže razširjenost okužb v zadnjih 24 urah. Na voljo so tudi brezplačna orodja, kot so Panda ActiveScan, Panda QuickRemover in drugi programi.

    Objavljeno: 27.7.2003
  • Nove napake v Oknih

    Microsoft je javnost obvestil o novi varnostni napaki, ki jo vsebujejo vse različice okolja Windows. Najbolj resna izmed napak se tiče knjižnice DirectX, ki sicer skrbi za grafiko in večpredstavno podporo. Napako vsebujejo različice vmesnika, od številke 5.2 do 9.0a, zaradi česar so prizadeta Okna od različice Windows 98, do najnovejšega Windows Server 2003. Varnostna luknja je v modulu za izvajanje glasbenih datotek MIDI, kjer lahko pride do prekoračitve medpomnilnika in s tem možnosti za izvajanje kode, ki se nahaja v datotekah MIDI. Strokovnjaki opozarjajo, da nove privzete nastavitve okolja Windows, spletnega odjemalca in programov za elektronsko pošto ne preprečujejo izvajanje takih datotek, tako da je nevarnost visoka. Zaleže šele, če na svoj računalnik prenesemo najnovejše popravke, ki jih je pripravil Microsoft.

    Objavljeno: 27.7.2003
  • Intel bo razvijal vezja za naprave WiMAX

    Intel je napovedal, da bo podprl in prodajal izdelke, ki temeljijo na osnovi standarda IEEE 802.16a (WiMAX). Ta prinaša brezžični širokopasovni

    Objavljeno: 26.7.2003
  • Odkrivanje gesel Windows le v nekaj sekundah

    Švicarski raziskovalci inštituta EPFL so predstavili sistem, s katerim je mogoče razkriti geslo za vstop v okolje Windows v samo 13,6 sekundah. Doslej je bilo za enak cilj potrebnih kar minuta in 41 sekund, seveda ob uporabi primerne strojne in programske opreme. Tehnika, ki so jo poimenovali časovno-pomnilniški kompromis (time-memory trade-off), ne potrebuje prav pretirano zmogljivega računalnika, ampak le dovolj pomnilnika. Rezultat so tako na primer dosegli na osebnem računalniku s procesorjem AMD Athlon XP 2500+, ki je imel 1,5 GB pomnilnika, v katerem je ustvaril 1,4 GB veliko tabelo.

    Objavljeno: 26.7.2003
  • IBM vrača udarec

    IBM je začel akcijo, s katero namerava vrniti udarec, zadan s strani družbe SCO Group v sporu okoli kršitve pravic v okoljih Unix in Linux. Kot je znano, je SCO obtožil IBM kršitve licenčnih pravic, nedovoljene objave licenčne kode in kršitve pogodb, zaradi česar zahtevajo 3 milijarde dolarjev odškodnine.

    Objavljeno: 26.7.2003
  • TechEd 2003

    V Barceloni je med 30 junijem in 4. julijem potekala konferenca Microsoft TechEd Europe, na kateri se je zbralo 7000 razvijalcev, sistemskih administratorjev in drugih strokovnjakov s področja informacijske tehnologije. Na konferenci je Microsoft predstavil novosti iz svoje palete izdelkov, resnici na ljubo pa moramo omeniti, da je sicer največjo novost, strežniški operacijski sistem Windows Server 2003, predstavil že pred konferenco, tako da večjih splovitev izdelkov ni bilo.

    Objavljeno: 25.7.2003
  • SMC Networks z novo družino izdelkov za domačo zabavo

    Podjetje SMC Networks je najavilo novo družino omrežnih izdelkov EZ-Stream, namenjenih domači zabavi. Z novim univerzalnim brezžičnim večpredstavnim sprejemnikom SMCWMR-AG na čelu je ta družina namenjena zlasti posredovanju zabavnih vsebin, zvoka, slik in pretočnega videa, seveda brez uporabe kablov.

    Objavljeno: 25.7.2003
  • Intel v drugem četrtletju s 6,8 milijarde dolarjev prihodkov

    Intel je predstavil podatke o poslovanju v drugem četrtletju. Prihodki v višini 6,8 milijarde USD predstavljajo 1-odstotno zvišanje glede na prejšnje četrtletje, v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem pa je znesek višji kar za 8%. Zaslužek v drugem četrtletju je znašal 896 milijonov USD, kar je 2% manj kot v prvem četrtletju ter 101% več kot leto prej.

    Objavljeno: 25.7.2003
  • StoneGate HA Firewall and VPN omogoča hitro postavljanje gruč požarnih zidov

    Finsko podjetje Stonesoft je predstavil novo različico izdelka StoneGate High Availability Firewall and VPN 2.2. Nova različica uporablja novo tehnologijo Drop-in Firewall Clustering (DFC), ki močno olajša in skrajša čas namestitve, zaradi katere je postavljanje gruč požarnih zidov veliko lažje in tako upraviteljem informacijskih sistemov omogoča preprosto integracijo novega požarnega zidu ali rešitve za VPN v njihovo že obstoječo informacijsko infrastrukturo.

    Objavljeno: 25.7.2003
  • Xbox 2 z ATI-jem, ne več z Nvidio

    Viri blizu Nvidie naj bi potrdili, da je podjetje izgubilo pogodbo za opremljanje Microsoftove igralne konzole Xbox 2 z grafičnimi procesorji - dobil naj bi jo njihov najhujši tekmec, ATI. Direktor Microsofta, Steve Ballmer, je na Japonskem napovedal novo konzolo Xbox Next za leto 2006, že leto prej pa naj bi bila na voljo v ZDA in kmalu zatem tudi v Evropi.

    Objavljeno: 24.7.2003
  • SCO želi plačilo za Linux

    V podjetju SCO želijo še naprej omogočiti uporabnikom Linuxa, da si kupijo možnost uporabe tega OS preko SCO-jevega licenčnega dogovora, ki bo na voljo v prihodnjih tednih. Menda nameravajo v prihodnjih dneh začeti vzpodbujati uporabnike, da se odločijo - bodisi za nakup licence, bodisi za soočenje z morebitnimi pravnimi in finančnimi posledicami.

    Objavljeno: 24.7.2003
  • Samo še Dell

    Delničarji družbe Dell Computer so izglasovali novo ime podjetja - to se po novem imenuje Dell. Tako naj bi poudarili široko polje dejavnosti družbe - med drugim naj bi se ukvarjali tudi z razvojem avtomobilov na sončno energijo, pa s tiskalniki ki so, resnici na ljubo, še vedno povezani z računalniki.

    Objavljeno: 24.7.2003
  • Palm Tungsten T2

    Palm je predstavil nov ročni računalnik Tungsten T2, s katerim želijo povečati povpraševanje po ročnih računalnikih v srednjem cenovnem razredu. Novi model nadomešča dosedanji Tungsten T, ki je bil prvi od novega vala ročnih računalnikov Palm, vendar se ni prodajal tako dobro, kot so pričakovali. Precej bolje so šli v promet kasnejši modeli Zire, Zire 71 in Tungsten C.

    Objavljeno: 24.7.2003
  • Druga faza v boju EU z neželeno pošto

    Evropska komisija je nedavno predstavila načrt za spopad z neželeno elektronsko pošto. Članice EU morajo do konca oktobra letos sprejeti ustrezno zakonodajo, ki naj bi bila usklajena z evropsko direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah.

    Objavljeno: 23.7.2003
  • Najhitrejši za ročne računalnike je Samsung

    Pri Samsungu so v minulih dneh predstavili procesor S3C2440 s frekvenco 533 MHz, ki temelji na specifikaciji ARM9 - bil naj bi trenutno najhitrejši za ročne računalnike. Od Intelovega XScale PXA255 je hitrejši za 133 MHz, ponuja pa tudi podporo za digitalno kamero, vgrajen pomnilnik, upravljanje zaslona LCD in upravljanje z dotiki, ter vmesnike SD/MMC/SDIO in USB. Novi čip je izdelan v 0,13 mikrometrski tehnologiji, napaja pa se z napetostoj 1,3 volta. Na voljo je v različicah s 300, 400 in 533 MHz, v naprave pa bo vgrajen do konca leta.

    Objavljeno: 23.7.2003
  • Sony prenovil namiznik Vaio W

    Pri Sonyju bodo kmalu ponudili namizni računalnik Vaio W, ki bo imel vgrajen širok, 17,5-palčni zaslon, zložljivo tipkovnico in videorekorder Giga Pocket, ki omogoča snemanje in predvajanje videoposnetkov na računalniku, procesor Pentium 4 2,66 GHz, 512 MB pomnilnika, disk 160 GB, zapisovalnik DVD-jev in CD-jev ter druge uporabne dodatke.

    Objavljeno: 23.7.2003
  • Red Hat nič več za potrošnike

    V podjetju Red Hat naj bi kmalu nehali prodajati pakirano različico Linuxa - čakajo le še >>cambridge<<, zadnjo različico, ki jo bodo tudi v prodajalnah ponudili kupcem. Tako vsaj trdijo viri, ki se sklicujejo na zaposlene v podjetju. Poteza je pričakovana, saj so jo delno napovedali tudi v podjetju že pred pol leta. A če bodo želeli uporabnike prepričati, da uporabnikov niso pustili na cedilu, se bodo morali odločiti za nove in drugačne načine razširjanja Linuxa med uporabniki.

    Objavljeno: 23.7.2003
  • Steve Wozniak bo ponudil WOZNet

    Steve Wozniak - Woz, soustanovitelj podjetja Apple, je nedavno predstavil svoje najnovejše podjetje Wheels of Zeus (Zevsova vprega), ki naj bi razvijalo tehnologijo za brezžično povezovanje, namenjeno potrošnikom.

    Objavljeno: 22.7.2003
  • Bluetooth naj bi se prodajal bolje od Wi-Fi

    Bluetooth bo letos prevladal na trgu brezžičnih rešitev, trdijo v analitičnem podjetju Forrester Research - prehitel naj bi predvsem tehnologijo Wi-Fi, ki se počasneje širi med uporabniki.

    Objavljeno: 22.7.2003
  • Razvoj za naprave z OS Windows XP Embedded cenejši kot za Linux

    Jerry Krasner je primerjal ter analiziral delo 100 razvojnih oddelkov za OS Windows XP Embedder ter Linux in ugotovil, da naj bi bil razvoj programov za naprave s sistemom Windows v primerjavi s tistimi z Linuxom kar štirikrat cenejši in časovno bistveno krajši ter hitrejši.

    Objavljeno: 22.7.2003
  • SGI z novimi grafičnimi delovnimi postajami

    Družba Silicon Graphics je predstavila nove grafične delovne postaje, ki prvič v zgodovini podjetja uporabljajo standardne grafične procesorje drugih proizvajalcev, izbrano pa je bilo podjetje ATI. Najzmogljivejša novost je sistem Onyx4 UltimateVision, ki temelji na procesorjih MIPS 16000A, najzmogljivejši sistem pa vsebuje kar 64 procesorjev, do 32 grafičnih procesorjev in stane čez 300.000 dolarjev. Z uporabo standardnih delov, kot so ATI-jevi grafični pospeševalniki, pa so glede na predhodnike dosegli bistveno boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo (po na navedbah proizvajalca kar 40-kratno izboljšanje). Novi Onyx4 je tudi 5-krat hitrejši od sistemov prejšnje generacije.

    Objavljeno: 22.7.2003
  • Sony širi ponudbo ročnih računalnikov Clie

    Sony je predstavil nove ročne računalnike iz družine Clie, ki vsebujejo brezžične komunikacijske vmesnike, novo obliko, prvič pa je povsem Sonyev tudi glavni procesor. Največja značilnost novih modelov je najbrž oblika, saj je v ročni računalnik vgrajena tudi miniaturna tipkovnica, ki pa je na napravo vpeta vodoravno, torej enako kot pri prenosnih računalnikih. Za razliko od dosedanjih ročnih računalnikov Clie zaslon prikazuje sliko vodoravno, z ločljivostjo 480 x 320 pik, zaslon pa se da tudi obrniti za 180 stopinj in povezniti čez tipkovnico.

    Objavljeno: 21.7.2003
  • Drugo četrtletje uspešno za proizvajalce računalnikov

    Kljub vojni v Iraku, epidemiji SARS-a in še vedno prisotni ekonomski nestabilnosti so proizvajalci prodali v drugem četrtletju več računalnikov PC od načrtovanega. Po podatkih družbe Gartner je prodaja zrasla kar za skoraj 10% glede na enako obdobje v letu 2002, kar je bolje od pričakovanj. Pri družbi IDC so prav tako potrdili rast, vendar so pri podatkih bolj zadržani - navajajo rast v višini 7,6%.

    Objavljeno: 21.7.2003
  • Prvi krmilnik RAID za diske Serial ATA

    Adaptec je predstavil prvi diskovni krmilnik RAID, ki omogoča priključitev diskov z vmesnikom Serial ATA. Krmilnik 2410SA podpira priključitev do štirih diskov z vmesnikom Serial ATA, ki jih lahko združimo v polja RAID 0,1,5,10 in JBOD. Kartica je namenjena osebnim računalnikom in manjšim strežnikom, saj bodo v prihodnje predstavili še zmogljivejše krmilnike. Kartica vsebuje 64 MB velik predpomnilnik, podpira volumne večje od 137 GB, združljiva pa je z operacijskimi sistemi Windows 2000 in Windows XP, Windows Server 2003,Linux distribucijami Red Hat in SuSE ter sistemi SCO Unix in Caldera Open Unix. V ZDA je cena kartice 390 dolarjev.

    Objavljeno: 21.7.2003
  • Nevarna luknja v vseh novejših OS Windows

    Microsoft je nedavno objavil še en popravek, s katerim lahko uporabniki zakrpajo nevarno luknjo v operacijskih sistemih Windows NT 4, NT 4 Terminal Edition, Windows 2000, XP in Windows 2003.

    Objavljeno: 21.7.2003
  • Elektronska industrija podpira Linux

    Številni veliki proizvajalci elektronskih naprav za zabavo so podprli novo združenje, ki bo skrbelo za promocijo in pospeševanje implementacije Linuxa v izdelkih za široko porabo. Med proizvajalci, ki so podprli združenje CELF (Consumer Electronics Linux Forum), so podjetja, kot so Matsushita, Sony, Hitachi, NEC, Philips, Samsung, Sharp in Toshiba. Glavna naloga združenja bo skrb, za sodelovanje v razvojnem delu različnih proizvajalcev s ciljem, da izdelki zagotovijo zadostni nivo združljivosti. Pobuda je nastala po dogovoru o sodelovanju med Sonyejm in Matsushito, zamisel pa je kmalu pritegnila tudi druge. Prve rezultate razvoja naj bi videli v napravah, kot so diskovni video rekorderji in hišni avdio sistemi.

    Objavljeno: 20.7.2003
  • 2,5-palčni diski tudi za strežnike

    V prihodnjem letu lahko pričakujemo prve strežniške izdelke, ki bodo uporabljali 2,5-palčne diske, velikost, ki je bila doslej namenjena le prenosnikom. Fizično manjši diski zavzemajo namreč manj prostora, delujejo tišje, so bolj zanesljivi, pred njimi pa je še dolga pot razvoja.

    Objavljeno: 20.7.2003
  • VMware s centralnim nadzorom

    VMware, proizvajalec izdelkov za virtualne računalnike, se vse bolj usmerja v rešitve za velika podjetja. S programom VMware Control Center naj bi tako dobili orodje za centralni nadzor vseh navideznih strojev, ne glede na katerem fizičnem strežniku v omrežju se nahajajo. Izdelek bo deloval tako s strežniškimi paketi ESX Server kot GSX Server, upravitelji pa bodo lahko z njim nastavljali vse pogoje za delovanje navideznih strežnikov, kot so količina pomnilnika, prepustnost pomnilniških in omrežnih povezav in drugo. S pomočjo tehnologije VMotion bo celo mogoče seliti programe med različnimi navideznimi sejami, kar bo omogočilo boljši izkoristek sredstev na voljo. Izdelek bo kmalu na voljo v razvojni različici, končni paket pa pride konec leta.

    Objavljeno: 20.7.2003
  • Ekipa za procesorje Alpha odhaja k Intelu

    Pete Bannon, eden od ključnih arhitektov procesorjev Alpha, bo kmalu pri Intelu razvijal naslednje različice procesorjev Intel. Bannon je le eden od petih inženirjev, ki se bodo v kratkem preselili iz družbe HP v Intel. S tem se nadaljuje proces, s katerim HP (pred njim pa Compaq) postopoma seli razvojno ekipo v Intel. Doslej je Intel tako pridobil že čez 300 inženirjev, ki so nekoč delali na projektih procesorjev Alpha. Do konca dogovora, ki ga imajo z družbo HP naj bi skupno prešlo čez 450 vrhunskih strokovnjakov. HP s tem korakom potrjuje svojo podporo za platformo IA-64 (Itanium), ki so jo razvili skupaj z Intelom. Čeprav so strokovnjaki vselej hvalili platformo Alpha, ta nikoli ni doživela velikih prodajnih uspehov. Nakup tehnologije s strani Compaqa in kasneje družbe HP je proces opuščanja samo še pospešil. Čeprav pri HP-ju še naprej zagotavljajo, da bodo še naprej podpirali platformo, je danes jasno, da strateško stavijo na Itanium, kjer so nedavno predstavili novo družino strežnikov z imenom Liberty.

    Objavljeno: 19.7.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji